Składniki (na dużą miskę sałatki, około 6-8 dużych porcji): Beczka śledzi z suszonymi ziołami (550 g) marki SEKO 5 jaj 4 ziemniaki 3 buraki 4-5 ogórków kiszonych 2 łyżki musztardy francuskiej 5-6 łyżek majonezu 2 łyżki oleju lnianego(...)szczypta soli i pieprzu 1 cebula mała 150 gram startego sera Ziemniaki i buraki gotuję w wodzie do miękkości. Jaja gotuję na twardo. Śledzie kroję na mniejsze kawałki, mieszam z olejem, doprawiam świeżo zmielonym pieprzem i dodaję posiekaną cebulę. Odstawiam na kilka minut do lodówki. W tym czasie wszystkie warzywa kroję w kostkę: buraki, ziemniaki, ogórki oraz jajka
Mango Papajatackach nie wymagają moczenia i od razu są gotowe do użycia. SKŁADNIKI / 2 porcje 2-3 filety śledziowe marynowane w oleju lub occie ( ok. 250 g) / użyłam takich 2 łyżki marynowanej cebulki (np. z zalewy po śledziach) 1 świeża czerwona papryczka chili (można dać mniej, jeśli jest bardzo ostra lub zastąpić papryką marynowaną) 1 łyżka posiekanej natki pietruszki(...)razem z cebulką kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do miski. Połowę papryczki chili i marynowaną papryczkę jalapeño drobno siekamy. Dodajemy do miski ze śledziami. Mieszamy z 1 łyżką posiekanego szczypiorku, natką pietruszki oraz musztardą, olejem i miodem. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku, dodając np. więcej miodu lub/i soku z cytryny. Kromki chleba smarujemy masłem i wykładamy tatar ze śledzia
cool and mintykorzenne iwasi 2 konserwowe ogórki 6-8 marynowanych grzybków 1 szalotka kilka plasterków papryczki chili 1,5 łyżeczka musztardy francuskiej 3-4 łyżki oleju 1 łyżeczka soku z cytryny pieprz do smaku Sposób przygotowania: Śledzie, obrać ze skóry i ości. Pokroić w małą kosteczkę, dodać pokrojone w taka samą kostkę szalotkę, ogórki i grzybki. Dodać musztardę, olej
Gosia gotujepłaty śledziowe 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 3-4 ogórki konserwowe 1 cebulka po łyżce: papryki słodkiej, majeranku i pieprzu olej Przygotowanie: paprykę, ogórki i cebulę kroimy w drobną kostkę i mieszamy uprzednio namoczone śledzie (tak, żeby nie były za słone) kroimy(...)nieduże kawałki - tak na raz do dużej miski wsypujemy przyprawy dodajemy do nich śledzie i dokładnie obtaczamy w słoiku układamy warstwowo - warzywa, śledzie, warzywa, śledzie i tak do końca zalewamy wszystko olejem odstawiamy do lodówki na min. 24 h Smakują najlepiej po 2-3 dniach :) Smacznego
Gotowanie z pasjąjajka i bułki tartej. Mnie osobiście paluszki bardziej smakowały na zimno niż na ciepło. Polecam, bo nikt nie spodziewa się śledzia pod panierką. Składniki: • 4 filety śledziowe w oleju • 2 łyżki mąki pszennej • 1 jajko • 4 łyżki bułki tartej • olej do smażenia Wykonanie: • Filety śledziowe przekroić wzdłuż na trzy paski, każdy skrócić(...)połowę. • Śledzie obtoczyć w mące, następnie w roztrzepanym jajku i panierować w bułce tartej. • Paluszki śledziowe smażyć na rozgrzanym oleju
To co kochamrazu w marynacie. Składniki zalewy umieszczamy w garnuszku i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu około 10 minut. Przestudzamy, a następnie wkładamy śledzie. Całość umieszczamy w lodówce na całą noc.Na patelni rozgrzewamy nieco oleju. Cebule kroimy w piórka i wrzucamy na patelnie. Smażymy na złoty kolor. Następnie dodajemy cukier oraz przyprawy, rodzynki i koncentrat pomidorowy. Gotujemy około
Kolizje Smakówszklanki wody 1 szklanka octu 1/2 łyżki soli 5 łyżek cukru 5 ziarenek pieprzu kolorowego 3 ziarenka ziela angielskiego 3 duże listki laurowe 2 łyżki oleju mleko i woda do namoczenia śledzi Przygotowanie: Śledzie oczyść, umyj, zalej wodą i odstaw na 3 godziny. Następnie odcedź zalej mlekiem i mocz kolejne 2 godziny, po czym pokrój na dzwonka. Wszystkie składniki zalewy(...)minut i odstaw do ostygnięcia. Na dno 2 słoików (około 1 l) wrzuć trochę cebuli, ułóż w jedną warstwę śledzi a na nie znowu trochę cebuli. Powtarzaj te czynności aż skończą się składniki, po czym wlej zalewę i olej. Zakręć słoiki i odstaw na minimum 3 dni. Smacznego! English version Herring marinated in vinegar (4 – 6 servings) Ingredients
karmelowySkładniki: śledzie matiasy 5 sztuk większe, ziemniaki w mundurkach 10 sztuk, papryka konserwowa z cebulką pokrojona 1,5 szklanki, pieprz mielony 1 łyżeczka, groszek konserwy 1 szklanka, olej rzepakowy 6-8 łyżek(...)Świeże , dobrej jakości śledzie matiasy bez moczenia w wodzie pokroić na drobną kostkę, wsypać do miski. Ziemniaki ugotowane w mundurkach pokroić w kostkę i dodać do śledzi. Paprykę z cebulką marynowaną odsączyć z marynaty na sitku i pokroić w kostkę, dodać do śledzi. Wsypać pieprz mielony, groszek zielony odsączony na sitku i wymieszać, wlać olej, wymieszać i zostawić w lodówce
W Mojej Kuchni Lubięstole. Oczywiście takie śledzie można przyrządzać nie tylko na święta... zawsze jak przychodzi ochota na śledzika robię z tego właśnie przepisu:-) Składniki: 1/2 kg śledzi ( matiasów) 2 duże marchewki 2 cebule 100 g rodzynek olej do smażenia 1 słoiczek koncentratu pomidorowego (190 g) ok. 2 łyżek octu cukier, sól, pieprz do smaku Wykonanie: Śledzie moczymy 2-3 godziny w zimnej(...)Cebulę kroimy w półkrążki. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach Marchewki i cebule smażymy na głębokiej patelni na dość obwitej ilości oleju (warzywa muszą być bardzo miękkie). Następnie dodajemy rodzynki (bez wody) i koncentrat pomidorowy. Mieszamy. Śledzie kroimy na ukos w ok. 1-2 centymetrowe paski. Doprawiamy do smaku octem, cukrem, solą i pieprzem. Dodajemy śledzie. Wszystko razem delikatnie
IMPRESJA SMAKUidealnie moje smaki, śledź w trzech smakach (24 zł): z suszona żurawiną i śliwka wędzoną w dymie, w śmietanie z jabłkiem i cebulą i w oleju z cebula i korniszonem - śledziem niestety jestem rozczarowana; jest wymoczony, niesłony i bez wyrazu, pierogi z twarogiem, ziemniakami i lubczykiem (25 zł) - pierogi smaczne, ciasto miękkie, farsz lekko pikantny, niepotrzebnie tylko zostały wykąpane
Kulinarne przygody Gatitywiem już o tym było, ale Święta bez piekarnika?! muszę się wyżalić ;). Ciasto bez pieczenia jakoś mi nie pasuje, więc w tym roku zamiast ciasta będą śledzie z suszonymi pomidorami i żurawiną. Śledzie z suszonymi pomidorami i żurawiną Składniki: 1) 8 płatów śledziowych 2) 4 cebule(...)Cebulę kroimy w półplasterki i chwilę podsmażamy na rozgrzanym oleju, tak aby pozostała lekko twarda. Cebulę przekładamy do miski i dodajemy do niej 2 łyżki octu winnego, olej z suszonych pomidorów oraz około pół szklanki oleju rzepakowego i delikatnie mieszamy. 4. Śledzie kroimy na mniejsze kawałki (ok.3 cm). 5. W wybranym naczyniu układamy warstwę śledzi
Na kulinarnym poligonieŚledzie po kaszubsku to przysmak nie jednej osoby, lekko słodkawe śledziki, coś pysznego. Polecam prosty przepis. SKŁADNIKI : 1 kg. śledzi solonych 1,3 kg. cebuli 1/2 szklanka oleju 7 łyżek cukru 7 łyżek octu 10 % 1 słoiczek przecieru pomidorowego 2 łyżki ostrego ketchupu 3-4 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego kilka kulek pieprzu(...)PRZYGOTOWANIE : Śledzie moczymy w wodzie kilka godzin. odcedzamy i tniemy na małe kawałki. Cebulę kroimy w talarki. Na patelnię wlewamy olej, dodajemy cebulę, liście, ziele, pieprz i cukier. Podsmażamy na małym ogniu aż zmięknie. Następnie dodajemy przecier i ketchup, dusimy wszystko kilka minut. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odkładamy aż sos ostygnie. Śledzie mieszamy z cebula
Kulinarne Fantazje Mariolichili 3 ząbki czosnku 1 duża cebula 4 ziarenka ziela angielskiego 2 listki laurowe kilkanaście ziarenek pieprzu 1 mała cytrynka pół litra oleju (kliknij w obrazek, żeby powiększyć) Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie, pokroić na kawałeczki. Cebulę pokroić w talarki lub półtalarki. Chili (z pestkami albo bez zależy jakie ostre chcecie) pokroić(...)słoiku: cebulka na dno, czo s nek, papryczka, cytrynka i na koniec kawałki śledzi i przyprawy na górę. (Liść laurowy tylko na pierwszej warstwie.) Powtarzać warstwy aż do wypełnienia słoika. Lekko łyżką ugnieść, a następnie zalać olejem, tak, żeby dostał się do wszystkich składników. Słoik zakręcić i do lodówki na kilka-kilkanaście dni. Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaBłyskawiczna w przygotowaniu świąteczna przekąska. Idealna jako przystawka na zimno lub zakąska. Śledzie najlepiej smakują następnego dnia lub po dwóch. 4 pojedyncze płaty śledzia marynowanego ¾ szklanki wody 2 cebule 1/3 szklanki octu 10% 0,5 szklanki oleju rzepakowego 0,5 łyżeczki cukru 1 łyżeczka kolorowego pieprzu w ziarnach 2 listki laurowe 4 kulki ziela angielskiego Ze śledzi zdejmujemy skórę, kroimy(...)paski. Do garnka wlewamy wodę, ocet oraz olej. Cebulę kroimy w piórka, dodajemy do zalewy. Wsypujemy cukier, kolorowy pieprz oraz liski i ziele angielskie. Zalewę gotujemy około 10 minut. Po przestudzeniu mieszamy ze śledziami. Chłodzimy w lodówce. Śledzie najlepsze są następnego dnia
VioletoweKucharzenie