Składniki: śledzie 1 kg/tuszki nie duże, sok z cytryny 1 łyżka, kucharek 1,5 łyżki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, pieprz czarny mielony - ile potrzeba kupiłam nie duże świeże śledzie tuszki (bez głów), usunęłam ości - tuszkę położyć na grzbiecie na desce i palcem środkowym przeciągnąć wdzłuż naciskając po ości, ość lekko odchodzi od mięsa i jest ładny filet obrane z ości(...)zostawić na całą noc w lodówce przed pieczeniem śledzie wysypać np do zlewu i z powrotem je włożyć do miski, teraz je wymieszać z olejem blacha z folią do pieczenia - układać na folii śledzie składając filety do siebie posypać pieprzem świeżo mielonym piekarnik nagrzać na 200 C, grzanie góra/dół, poziom 2 piec 20 minut - następnie ustawić na termoobieg
W Mojej Kuchni LubięŚledzie smażone w cieście, a następnie zamarynowane w pomidorowej zalewie z dodatkiem kiszonych ogórków. Smaczny i ciekawy pomysł na śledzie, których oczywiście nie może zabraknąć na świątecznym stole. 8 filetów śledziowych w oleju 4 jajka 1/2 szklanki mąki pszennej szczypta soli olej rzepakowy do smażenia ZALEWA: 3 cebule 1/2 szklanki oleju rzepakowego 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki octu(...)cieście. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Odsączyć na papierowym ręczniku. Cebulę pokroić na piórka i smażyć na oleju, aż będzie miękka. Dodać pozostałe składniki zalewy i zagotować. Ogórki pokroić w małą kostkę i dodać do pomidorowej zalewy. Usmażone śledzie przekładać w słoiku pomidorową zalewą. Odstawić w chłodne miejsce na 3-4 dni. Smacznego
https:KKuchniaMniamsię podzielić przepisem na pyszne śledzie z papryką i śliwkami. Śledzie są bardzo smaczne i proste w przygotowaniu. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania śledzi będziemy potrzebować: 500 g filetów śledziowych a`la Matias - solone 125 ml oleju 2 cebule (około 200 g) 1 papryka czerwona (około 200 g) około 10 szt śliwek wędzonych (bez pestek) 2 łyżki żurawiny około(...)oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę, kroję w cieknie paseczki. Śliwki i żurawinę kroję na mniejsze kawałki, odsączone z zalewy pomidory kroję na mniejsze kawałki. Przygotowanie sosu do śledzi: Na patelni rozgrzewam cały olej, dodaję cebulę i smażę około 3 minut. Do podsmażonej cebuli dodaję paprykę i całość smażę jeszcze około 8 minut. Następnie dodaję pozostałe składniki sosu, pomidory, żurawinę, śliwki
Uwaga Babcia GotujeSkładniki: 1/2 kg płatów śledzia 2 łyżki miodu 4 łyżki oleju 4 łyżki octu winnego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 30% 3 duże cebule 3 ziarnka ziela angielskiego 2 listki laurowe kilka ziaren gorczycy 1 łyżka suszonej żurawiny Wykonanie: Płaty śledzia wymoczyć w wodzie. Cebulę obieramy, kroimy w krążki, zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodajemy miód, ocet, listki laurowe, ziarnka ziela
kgwjanczewoSkładniki: 0.5 kg śledzi matiasów 3 cebule 400 g pieczarek 5 łyżek przecieru pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Śledzie moczymy w wodzie. Wymoczone śledzie kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obrać i pokroić w piórka, pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać olej zeszklić cebulę pod koniec wrzucić pieczarki i chwilę
magiczna kuchnia Kasipieprz ziele angielskie liść laurowy pieprz w ziarenkach wegeta 1 szklanka mleka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia mąka cebula olej do smażenia na zalewę: 3 szklanki wody 3/4 szklanki octu 3 płaskie łyżki cukru 1 łyżeczka soli Sposób wykonania: Śledzie oczyścić, wyciągnąć grzbiety i boczne ości posypać cytrynową przyprawą do ryby, i zostawić na godzinkę. Z jajek mleka i mąki(...)panierowania, ciasto musi być troszeczkę gęściejsze niż na naleśniki. Należy pamiętać by do ciasta dodać proszek do pieczenia, odrobinę soli, pieprzu i wegety. W cieście zanurzać śledzie i smażyć na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor. Cebulę obrać i pokroić w półksiężyce. Do wysokiego naczynia wkładać naprzemiennie śledzie, posypując je piórkami cebuli. Na koniec dodać listek laurowy, ziele angielskie
Darcia w kuchnimoja ulubiona wersja śledzi. Jadamy takie nie tylko od Święta. Składniki: 1/2 kg solonych śledzi typu matias 1 duża cebula olej lniany świeżo mielony pieprz liść laurowy ziele angielskie ewentualnie sól Sposób przygotowania: 1. Śledzie wyjąć ze słonej zalewy, zalać zimną wodą i moczyć ok 3 godzin - w zależności jak słone są śledzie. Można wymieniać wodę, to wtedy szybciej się(...)czym przelać wrzątkiem. Można pominąć tę czynność, jeśli ktoś lubi ostrość cebuli. 4. W słoiku na przemian układać śledzie i cebulę, dodatkowo śledzie oprószyć świeżo mielonym pieprzem. Dorzucić ziele angielskie i liść laurowy. Całość zalać olejem lnianym. Odstawić na kilka dni do lodówki. Po tygodniu są już gotowe. Smacznego
Kuchnia domowa Anipłatkach Kilka orzechów włoskich 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego ¼ łyżeczki mielonych goździków od Skworcu 2 łyżki miodu 1 łyżka octu jabłkowego ¼ łyżeczki cynamonu Sól, pieprz Olej do smażenia Sposób przygotowania: Śledzie moczymy przez 1-1,5 godziny. Obraną cebulę kroimy w pióra, smażymy na rozgrzanym oleju, do momentu aż się zeszkli, dodajemy miód, ocet, koncentrat pomidorowy, cynamon i goździki
Bajeczna Kuchniawiemy co jemy. Śledzie w śmietanie to idealny zakąska na święta, przyjęcia lub zwyczajna przekąska podczas dnia. Śledzie w Śmietanie (a'la Lisner) - Składniki: ok. 500 g śledzi typu matjas 2 łyżki oleju 2 cebule 2 średnie ogórki konserwowe 1 małe jabłko ok. 2 łyżki octu sok z połowy cytryny 500 g kwaśnej śmietany 12% lub 18% ok. 4 łyżki(...)moczymy w wodzie przez ok. 2-3 godziny wymieniając ją ok. 3-4 razy (długość płukania zależy od słoności śledzi - im bardziej słone - tym dłużej moczymy). Cebule, ogórki oraz obrane jabłko kroimy w bardzo drobną kosteczkę, Do śmietany dodajemy majonez, olej, ocet, sok z cytryny oraz doprawiamy cukrem, pieprzem i ewentualnie solą - wszystko dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy pokrojoną cebulę, ogórki
Słodka Stronałyżeczki imbiru startego na tarce pęczek szczypioru 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka pieprzu czarnego 2 szklanki oliwy z oliwek ( bądź olej ) 2 szklanki mleka Wykonanie Do miski przekładamy śledzie , zalewamy mlekiem i odstawiamy do momenty aż nasze śledzie stracą swoją mocną słoność , trwa to około 3 , 4 godzin . Po tym czasie obieram cebulkę(...)paski 3 centymetrowe , przekładam do miski , dodaję nasze wcześniej przygotowane składniki , cebula , czosnek ,imbir ,szczypior, następnie doprawiam pieprzem ziołowym jak i pieprzem czarnym , zalewam olejem bądź oliwą , bardzo dokładnie mieszam . Kiedy śledzie mam dobrze wymieszane , przekładam do słoika zakręcam i wstawiam do lodówki na całą noc , tak aby się nam wszystkie smaki przegryzły . Na następny dzień są przepyszne
Mój Smakznać, czy ten granat faktycznie tu pasuje 💓. Tatar ze śledzia z korniszonami Śledź - najpopularniejsza ryba w Polsce Gdyby śledzi nie było tak dużo i nie były takie tanie, byłyby uważane za rarytas większy niż kawior czy homary – mawiał Bismarck. Projekt Naturalnie Bałtyckie wziął to sobie do serca: śledź w Polsce jest najpopularniejszą rybą. W naszych domach króluje(...)przy tym w najmniejszym stopniu zagrożone zanieczyszczeniem metalami ciężkimi. Śledzie to ryby pelagiczne, zamieszkują w morzu strefę z dala od dna morskiego oraz brzegów. Sezon na śledzia Śledzie łowi się prawie przez cały rok. W maju popularne matiasy, czyli młode ryby przed pierwszym tarłem, od lipca do września – śledzie tłuste i słone z mleczną ikrą, a od października – najchudsze
Kulinarne przygody Gatitypapryki 2 łyżki ostrej mielonej papryki ( jeśli nie lubicie pikantnych , zmniejszcie jej ilość ) 1 łyżka brązowego cukru 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego 2 łyżki ketchupu 4 łyżki oleju sól do smaku Śledzie wyjmujemy z zalewy , przekładamy do pojemnika . Składniki z listy zalewa wkładamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia . Odstawiamy do wystygnięcia . Zimną zalewą , wraz z wszystkimi znajdującymi się(...)niej przyprawami i cebulą , zalewamy śledzie . Odstawiamy do lodówki na trzy dni . Po tym czasie wyławiamy z zalewy , kroimy na kawałki . Cebulę i paprykę z listy ” sos ” , kroimy drobno i podsmażamy na patelni , na oleju z cukrem , aż zupełnie zmiękną . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Następnie dodajemy pomidory z puszki i sparzoną wrzątkiem żurawinę . Czosnek , mieloną paprykę , ostrą i łagodną
Ogrodnik w podróżyprzypraw: Śledzie należy odstawić do lodówki na kilka dni by smaki się przegryzły. Dodatkowo można je przechowywać w lodówce do dwóch tygodni od przyrządzenia. Składniki: 300 gram śledzi a'la Matjas w oleju lub w słonej zalewie 300 gram cebuli 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1/4 szklanki oleju (użyłam z suszonych pomidorów) 3 ziarenka ziela angielskiego 3 liście laurowe 1/2 łyżeczki(...)gorczycy 2 łyżki cukru 2 łyżki octu balsamicznego szczypta soli i pieprzu Śledzie moczę w wodzie lub mleku przez kilka godzin, co jakiś czas wymieniam wodę. Cebulę kroję w piórka i smażę na oleju przez 5-8 minut, cały czas mieszam. Dodaję przyprawy oraz koncentrat pomidorowy, cukier i ocet balsamiczny. Całość duszę 10-12 minut. Na końcu sos doprawiam solą
Mango Papaja