sledzie w oleju - 2468 przepisów (strona:64/165)

Śledzie z papryką konserwową i cebulą 86

piórka i wrzuciłam do wrzącej wody na pół minuty. Odcedziłam i schłodziłam. Paprykę wcześniej pokroiłam w drobną kostkę.  W naczyniu, w którym miałam przechowywać śledzie wymieszałam cebulę, 4 łyżki papryki pokrojonej, dolałam olej i ocet. Dodałam następnie pokrojone płaty i delikatnie wymieszałam. Przykryłam pokrywką i wstawiłam do lodówki na dobę. Kilkakrotnie pomieszałam śledzie z marynatą, jeśli sobie przypomniałam(...)czasie śledzie już naszły smakami i zalewą. Notatki: * octu dodać wg.swojego smaku, można mniej lub więcej. Jeśli mniej to dolać odrobinę więcej oleju. * moja papryka konserwowa była słodko - kwaśna, nie miałam potrzeby dosypywać cukru do zalewy a może być taka potrzeba jeśli papryka z marynaty jest mało wyraźna w smaku. To już zależy od naszego upodobania * zanim połączy się cebulę

Pieprzyć z Fantazją
Śledź z duszonym jabłkiem 168

duszonym jabłkiem Śledź z duszonym jabłkiem Składniki: 4 płaty śledziowe solone 1 średnia cebula 1 duże jabłko / lub 2 mniejsze 1 łyżeczka przecieru pomidorowego 2 łyżki oleju szczypta soli i pieprzu Śledzie  wypłucz, zalej zimną wodą i wstaw do lodówki na 3-4 godziny do wymoczenia. Potem podziel je na mniejsze części. Cebulę obierz, przekrój na połowę i pokrój(...)przekrój na połowę i  pokrój w plastry. Na patelni rozgrzej olej, wyłóż cebulę, jabłka,  zmniejsz ogień i duś pod przykryciem  do zeszklenia się cebuli.  Następnie dodaj koncentrat pomidorowy, zamieszaj i duś razem jeszcze kilka minut mieszając.  Dopraw pieprzem oraz małą szczyptą soli. Śledzie połącz z  przestudzonym sosem i wstaw do lodówki, by całość się

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Śledzie w sosie pomidorowym 385

znajdziecie zbiór naszych najlepszych przepisów na śledzie. Ten przepis to moja wariacja na śledzie po kaszubsku. Składniki na duży słoik o poj. 1 litra. 6 płatów śledzia 2 cebule średnie 2 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 4 łyżeczki musztardy stołowej 2 łyżeczki chrzanu 2 łyżki octu 2 płaskie łyżeczki cukru 10 ziaren jałowca do smaku sól i pieprz(...)zeszklonej cebuli dodajemy utłuczony w moździerzu jałowiec, koncentrat pomidorowy, chrzan, musztardę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy trzepaczką, wlewamy olej i chwilkę dusimy, aż sos zgęstnieje, w razie potrzeb możemy podlać odrobiną wody. Studzimy i mieszamy ze śledziami, przekładamy do słoika, należy odczekać minimum dobę. Smacznego i Wesołych Świąt. The post Śledzie w sosie pomidorowym appeared first on Damsko

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Śledzie smażone w zalewie octowej wg Kuronia 419

Post Śledzie smażone w zalewie octowej wg Kuronia pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .

Kulinarne Przeboje
Śledzie z orzechami i suszonymi pomidorami 130

Składniki: 5 filetów śledziowych w oleju (lub wymoczonych matiasów) 1 cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka miodu 1 słoiczek suszonych pomidorów w oleju 2 łyżki octu winnego pół szklanki orzechów włoskich     *** Śledzie kroimy w kostkę lub w paseczki (paseczki możemy później zawinąć w koreczki) *** *** Cebulę kroimy w piórka, układamy na sitku i przelewamy wrzątkiem *** *** Do ciepłej cebuli(...)Suszone pomidory kroimy w kosteczkę *** *** Orzechy włoskie grubo siekamy i prażymy przez chwile na suchej patelni *** *** Do cebuli dodajemy pokrojone w kosteczkę suszone pomidory razem z olejem ze słoiczka, dodajemy ocet, orzechy oraz śledzie, mieszamy. Całość wkładamy do lodówki na kilka godzin. Można je przechowywać w lodówce przez kilka dni *** *** Paseczki śledzi możemy zawinąć i spiąć wykałaczkami tworząc koreczki *** *** SMACZNEGO

Blog z Apetytem
Pyszny śledź z kiszonym ogórkiem 118

czasie Wielkiego Postu. Proponuję wersję leicht, zamiast śmietany pyszny sos jogurtowy i dodatek kiszonego ogórka, obok tradycjnego jabłuszka z cebulką. Możesz użyć śledzia solonego, ale gotowy śledź ze słoika w oleju też się nadaje. Tym razem właśnie takiego użyłam. Do tego ziemniaczki w mundurkach i pyszny postny obiad gotowy! Składniki: 5-6 sztuk śledzi 5 łyżek jogurtu greckiego 3 łyżeczki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Rolada buraczkowa ze śledziami 322

linkiem- potrawy rybne na Wigilię-klik Przepis bierze udział w akcji #jednazdwunastu zorganizowanej przez firmę SEKO Rolada buraczkowa ze śledziami Rolada buraczkowa 1 duży burak 1 jajko 130-150 g mąki 200 ml mleka 1 łyżka oleju sól Nadzienie serowe 250 g serka kremowego śmietankowego 2 duże ogórki kiszone koperek, natka pietruszki 3-4 filety śledziowe SEKO Beczka śledzi Rolada(...)ściereczkę bawełnianą i delikatnie zdjąć papaier. Zwinąć w roladę i zostawić do wystudzenia. Nadzienie serowe : serek śmietankowy wymieszać z pokrojonym w kostkę ogórkami i posiekanymi ziołami. Śledzie wyjąć z zalewy, ususzyć z nadmiaru oleju ręcznikiem papierowym i pokroić wzdłuż na pół. Roladę biszkoptową delikatnie rozwinąć, posmarować serkiem a na brzegu wzdłuż krótszego boku ułożyć paski śledzi. Zwinąć ściśle w roladkę

Pieguskowa Kuchnia
Śledzie z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi 148

Składniki: 6 płatów śledzi a'la matjas słoiczek pomidorów suszonych w oleju 1/2 szklanki orzechów włoskich 2 łyżki koncentratu pomidorowego cebula 2 łyżki octu winnego Śledzie moczymy w wodzie przez godzinę. Osuszamy i kroimy na małe kawałki. Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Przekładamy na sitko i polewamy wrzątkiem. Ciepłą wkładamy do miski, dodajemy koncentrat, mieszamy. Dodajemy olej z pomidorów, pokrojone

kulinarnyswiatdomi
śledź obsmażany w octowej marynacie 170

octowej zalewie, to jedno z dan które darze szczególnym sentymentem.  składniki   1 kg świeżych śledzi ( już oczyszczonych i bez głów) sól, pieprz 3-4 łyżki oleju ok 100 g mąki zalewa  8-10 ziaren ziela angielskiego 1/2 łyżeczki ziaren  gorczycy 4 liście laurowe 2 cebule 1 łyżka soli(...)zalewy gotujemy na małym ogniu przez dziesięć minut, a następnie odstawiamy do wystygnięcia. Rybę wyjmujemy z lodówki dokładnie obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym na patelni oleju (z każdej strony smażymy śledzia  nie za długo, tak aby tylko "złapał kolor"). Teraz usmażone ryby przekładamy do słoików i zalewamy octową zalewą ( razem z cebulą i przyprawami). Słoje zakręcamy trzymamy

Miód i pieprz
Śledzik po wileńsku 140

Składniki: - kilogram solonych śledzi - tyle samo cebuli - 3 – 4 suszone prawdziwki - pół puszki wędzonych szprotek (w oleju lub w pomidorach) - mała puszka przecieru pomidorowego - jeden większy lub dwa małe korniszony - olej do smażenia            ------------------------------- Przygotowanie: Na noc namoczyć śledzie i grzyby (oczywiście, osobno). Następnego dnia śledzie obrać z ości i pokroić(...)bardzo drobno posiekać. Szprotki rozgnieść widelcem na miazgę. Drobno pokrojoną w kostkę cebulę przysmażyć na oleju, ale tylko tyle, by się zeszkliła, a nie zmieniła koloru. Do cebuli dodać grzyby, korniszony, szprotki, przecier pomidorowy i ewentualnie pieprz do smaku. Tą gęstą zalewą przekładać warstwy śledzi. Wstawić do lodówki. W wersji awaryjnej suszone grzyby i korniszony można zastąpić posiekanymi grzybkami

w mojej kuchni
Śledzie z suszonymi pomidorami i kaparami 95

filetów śledzi solonych, ostra papryka (u mnie 10 papryczek czerwonych rawit), 2 – 3 garście suszonych pomidorów ( u mnie suszone pomidorki koktajlowe), 3 – 4 łyżki kaparów, olej rzepakowy (najlepiej z nierafinowany), Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie. Pokroić na kawałki. W słoiku układać warstwami śledzie przesypując suszonymi pomidorami, kaparami i ostrymi papryczkami (papryczki rozcinam wzdłuż). Wierzchnia warstwa powinna być z pomidorków

królestwo garów
Śledzie w morelach 135

przepis. Pomyślcie też  o aranżacji świątecznego stołu. Pomoże Wam w tym Ambition - marka,która o to, aby każde święta były wyjątkowe. ŚLEDZIE w MORELACH Składniki: 4-5 filetów śledziowych 100 g moreli 250 ml oleju 2 łyżki octu 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka koncentratu 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki majeranku Przygotowanie: Śledzie płuczemy w zimnej wodzie. Wymieniamy(...)czasie śledzie kroimy na małe kawałki. Morele zalewamy gorącą wodą i moczymy, aby zmiękły. Miękkie morele kroimy w cienki paski. Robimy zlewę. Mieszamy olej, ocet, miód, koncentrat,majeranek i zioła prowansalskie.  Kawałki śledzi mieszamy z pokrojonymi morelami, zalewamy zalewą, odstawiamy zamknięte w słoiku na około 24 godziny.   inspiracja: Gotuje,bo lubię

Bon appetit mon amie
Śledzie po kaszubsku 210

cebule 200 gram pieczarek 1/2 małego słoika koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka majeranku 1 łyżka miodu lub cukru 2 łyżki octu sól,pieprz 0,5 szklanki oleju  olej do smażenia Do wymoczenia śledzi: 2 szklanki wody 0,5 szklanki octu Sposób przygotowania: Śledzie moczymy w wodzie z octem.Kroimy na mniejsze kawałki,2 cm. szerokości. Cebulę obieramy i kroimy w pióra(...)smażymy na patelni na oleju do momentu aż będzie szklista.Pieczarki kroimy w plasterki i na osobnej patelni obsmażamy do momentu aż woda z nich odparuje. Dodajemy do cebuli razem z koncentratem pomidorowym,miodem,,majerankiem,octem i olejem.Całość doprawiamy solą i pieprzem .Smażymy jeszcze przez 5 minut na małym ogniu. Do ostudzonego sosu dodajemy pokrojone śledzie. Śledzie najlepiej smakują

Bajeczna Kuchnia

Proponowane wyszukiwania