sledzie w oleju - 2468 przepisów (strona:55/165)

Śledzie z koperkiem 225

koperkiem. Składniki: - ok. 700 g filetów śledzi a’la matjas (trudno, takie miałam) - 3 małe białe cebule - 1 czerwona cebula - pęczek koperku - sok z ½ cytryny - olej rzepakowy lub lniany - pieprz cytrynowy (do smaku) Śledzie należy wymoczyć (czas moczenia zależy od stopnia ich zasolenia), chyba, że użyjecie takich, jak ja – filetów śledziowych w oleju a’la matjas (olej wylewam). Wszystkie cebule(...)odcedzamy na sitku i hartujemy pod bieżącą wodą – odstawiamy do odsączenia. Odsączoną z wody cebulę skrapiamy sokiem z cytryny. Koperek drobno siekamy. Śledzie kroimy na kawałki, przekładamy do miski. Dodajemy cebulę, posiekany koperek, pieprz cytrynowy oraz olej. Całość delikatnie mieszamy do połaczenia składników, następnie przekładamy do wyparzonego słoika. Zamykamy i odstawiamy do lodówki na 2 – 3 dni. Śledzie z koperkiem

mojewypiekiinietylko
Śledzie po chłopsku 463

chłopsku przypominają nieco sałatkę ziemniaczaną wzbogaconą właśnie o tę rybkę. Są znakomite, a do tego proste w wykonaniu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Śledzie po chłopsku – Składniki: 4-5 filetów śledziowych solonych a’la Matjas w oleju – ok. 460 g po odsączeniu z oleju 3 średnie ziemniaki – ok. 400 g 2 jajka 4 małe ogórki kiszone(...)Cebulkę dymkę umyć, pokroić w piórka, a jej szczypior posiekać. Koperek drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać (bądź zetrzeć na tarce o małych oczkach). Śledzie odsączyć z nadmiaru oleju. Jeśli są za słone, to przepłukać je kilka razy w zimnej wodzie, a następnie osuszyć. Pokroić na kawałki o szerokości ok. 1-1,5 cm. Do większej miski

Kulinarne Przeboje
Tatar ze śledzia. Oryginalny pomysł na przekąskę imprezową. PRZEPIS 257

czymś mocniejszym tworzy parę wręcz idealną. Przepis na tatara ze śledzia Składniki: około 400 gramów wymoczonych matiasów, średnia cebula, łyżka gładkiej musztardy, około 5 łyżek oleju rzepakowego, 2 łyżki octu, pieprz. Zrób tak: śledzie najpierw(...)pokrój w drobną kostkę, następnie posiekaj nożem niemal na papkę. To samo zrób z cebulą, którą następnie dodatkowo rozgnieć na desce przy pomocy widelca. Razem ze śledziem przełóż do miski, dodaj musztardę, olej i ocet. Dopraw pieprzem. Składniki dokładanie wymieszaj i odstaw do lodówki minimum na kilka godzin, aby wszystko się przegryzło. Podawaj z drobno pokrojonym ogórkiem kiszonym lub konserwowym

Kulinarna Polska
Śledzie po żydowsku 414

przyrządzone  inaczej niż tradycyjnie. Zapewniam ,że pyszne. SKŁADNIKI 5 cebul 1 kg. płatów śledziowych mała paczka rodzynek pół słoiczka koncentratu 1 łyżeczka musztardy cukier do smaku olej 1 łyżka WYKONANIE  Śledzie wymoczy, dobrze robić to w mleku. Pokroić na kawałki. Cebulę obrać skroić w piórka. Dusić na oleju , nie doprowadzić do zeszklenia.Jak cebulka będzie miękka dodać rodzynki

W kuchennym oknie Ewy
Kolorowa sałatka śledziowa 97

wyjątkowo smaczna. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Kolorowa sałatka śledziowa Składniki 5-6 filetów śledziowych ½ papryki czerwonej ½ papryki żółtej 4 ogórki konserwowe 2 cebule pieprz 1 płaska łyżeczka cukru olej rzepakowy Instrukcje Śledzie zalewamy wodą i moczymy około 1,5 godziny. Osączamy na ręczniku papierowym i kroimy na kawałki. Pozostałe składniki sałatki kroimy w małą kostkę, mieszamy, dodajemy cukier i pieprz

To co lubię - gotuję i polecam
Śledzie ze śliwką 62

Przepis na śledzie, które możemy zrobić kilka dni wcześniej. Wymagają odrobinę wprawy, ale na pewno sobie świetnie poradzicie. Są pyszne. Polecam. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Śledzie ze śliwką Składniki 7 płatów śledziowych 14 dużych śliwek suszonych lub wędzonych 1 duża cebula olej rzepakowy mleko wykałaczki Instrukcje Śledzie zalewamy mlekiem i odstawiamy na 2-3 godziny. Po tym czasie opłukujemy wodą(...)małych śliwkach. Spinamy na brzegach wykałaczką i kroimy na pół. Wkładamy do słoika. Tak postępujemy do czasu wykorzystania wszystkich płatów. Na koniec całość zalewamy olejem i odstawiamy na 2-3 dni do lodówki. Artykuł Śledzie ze śliwką pochodzi z serwisu To co lubię gotuję

To co lubię - gotuję i polecam
Świeży śledź w tempurze 138

pieprzu szczypta wędzonej papryki 1 szklanka mąki pszennej i mąki kukurydzianej w sumie (lub gotowy mix mąk do tempury) szczypta chili sok z 1/2 cytryny 1 szklanka oleju do smażenia Śledzia filetujemy, tak by otrzymać z każdego po dwa filety z jak najmniejszą ilością ości. Następnie myjemy filety dokładnie i marynujemy w soku z cytryny i szczypcie soli przez kilka(...)ości zmiękną). W tym czasie mleko mieszamy z jajkiem, chili, szczyptą soli oraz pieprzu i papryką wędzoną. W drugiej misce mieszamy mąki. W woku (garnku lub na patelni) rozgrzewamy olej. Każdy filet najpierw moczymy w jajku z mlekiem a następnie obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym tłuszczu po 2-3 minuty z każdej strony. Usmażone filety przekładamy na talerz

Mango Papaja
Śledzie z sałatką 184

WIELKANOCNE PRZEPISY SEKO” Składniki: Beczka śledzi – filety z olejem wiejskim Seko 2 ziemniaki 3 jajka 1/2 czerwonej cebuli 1 ogórek kiszony 3 łyżki groszku z puszki majonez sól, pieprz koperek … Czytaj dalej Śledzie z sałatką

czarrna od kuchni
Śledź w oleju 157

Coś bezmięsnego,np.na Wielki Piątek w sam raz... filety śledziowe  cebula olej  sól, zioła prowansalskie Śledzie pokroić na kawałki , w razie potrzeby wymoczyć. Cebulę pokroić i wymieszać z pieprzem.W naczyniu  układać warstwowo: warstwa śledzi,cebula itd. Na koniec zawartość naczynia zalać olejem. Wstawić do lodówki

Moje domowe kucharzenie
Filety śledziowe ze śliwkami. 138

mniejsze kawałki. Następnie osuszyć na sitku. Cebulę obrać, pokroić w plasterki. Przyprawy wymieszaj o oliwą lub olejem. W dużym słoiku układaj na przemian warstwę śledzi ( każdą warstwę śledzi skrop oliwą lub olejem z przyprawami ), cebulę i warstwę śliwek z rodzynkami. Na wierzch wylej resztę oliwy lub oleju z przyprawami. Wstaw do lodówki na minimum 12 godzin. Podawaj jako przystawkę

Przepisy i porady kulinarne
Śledzie po łowicku 317

kilku składników: śledzi a'la matjas, marchewki, pietruszki, ogórków kiszonych oraz cebulki. Wystarczy warzywa zetrzeć na tarce i wymieszać z pokrojonymi filetami śledziowymi.  Składniki: 3 płaty śledzi a'la matjas w oleju 2 mniejsze marchewki 1 korzeń pietruszki 1 mała cebula 2 ogórki kiszone 2 łyżki majonezu olej sól, pieprz Marchewkę i pietruszkę umyć oraz zetrzeć na tarce(...)dużych oczkach. Cebulę obrać i drobno posiekać. Ogórki zetrzeć na tarce. Śledzie pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Dodać marchewkę oraz pietruszkę. Gdy lekko zmiękną to dodać cebulkę. Całość posolić oraz popieprzyć. Smażyć kilka minut na średnim ogniu. Warzywa ostudzić. Następnie dodać do nich ogórki kiszone i 1/3 część pokrojonych filetów. Całość doprawić solą oraz pieprzem

Ugotować
Śledzie w pomidorach 467

moja druga śledziowa propozycja na Wigilię. Jednak polecam te śledzie również na różne imprezy, w tym na zbliżającego się wielkimi krokami Sylwestra. Składniki: 6 płatów śledziowych w oleju 1 cebula 1 puszka pomidorów bazylia suszona lub świeża sól, pieprz  olej(...)smażenia Wykonanie: Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Dodać pomidory z puszki, bazylię i przyprawy. Doprowadzić do zagotowania i odstawić do ostudzenia.  Śledzie osuszyć ręcznikiem papierowym z nadmiaru oleju i pokroić w kawałki. W litrowym słoiku układać na przemian warstwę śledzi i warstwę pomidorów. Wstawić do lodówki na min. 2 godz.  insertCookd("0495f035cc1ec6cc173f0de8b5f83fba

Pasja Smaku
Śledż w sosie słodko kwaśnym 103

Bożego Narodzenia. Bardzo dobry śledzik, polecam. Płaty śledziowe umyć i obsuszyć. Delikatnie osolić rybkę. Na talerz wysypać trochę mąki i obtoczyć w niej płaty śledziowe. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć śledzie z dwóch stron na złoty kolor. Usmażone ryby zdjąć z patelni i pokroić na małe kawałki. Ułożyć rybkę na dnie naczynia. Rodzynki zalać wrzątkiem i zostawić

Kuchnia Pokoleń
Rolmopsy 190

Składniki: 1 kg śledzi świeżych niesolonych 3 szklanki wody 1 szklanka octu 1 łyżka soli 3 łyżki cukru 10 ziaren ziela angielskiego 5 liści laurowych łyżeczka gorczycy 3 łyżki oleju Do nadzienia: papryka konserwowa ogórek konserwowy patisony konserwowe czerwona cebula pokrojona w ósemki Z wody i octu gotujemy zalewę - dodajemy sól(...)cukier i przyprawy. Pozostawiamy do ostygnięcia. Śledzie oczyszczamy i dodajemy do zimnej zalewy. Odstawiamy w zimne miejsce na 3 – 4 dni. Po tym czasie dodajemy do zalewy olej. Z tak zamarynowanych śledzi robimy rolmopsy.Nadziewamy tak naprawdę, czym chcemy. Ściśle zwijamy i przekłuwamy wykałaczką. Gotowe rolmopsy wkładamy z powrotem do tej samej zalewy. Smacznego

tojestpyszne.blogspot.com
Śledzie z czosnkiem i majerankiem 136

Składniki: 500 g płatów śledzi a'la matias 4 ząbki czosnku 1 cebula 2 łyżki majeranku 2 liście laurowe 5-6 ziaren ziela angielskiego olej (tyle,żeby przykryć śledzie) pieprz Wykonanie: Śledzie moczymy w wodzie by pozbyć się nadmiaru soli. Wymoczone kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do miseczki i popieprzyć. Cebulę drobno kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę(...)dodajemy razem z majerankiem do śledzia, całość dokładnie mieszamy. Przekładamy do słoika dodajemy listek laurowy i ziele angielskie, zalewamy olejem. Wstawiamy do lodówki na 24 godziny by się przegryzły. Smacznego

magiczna kuchnia Kasi

Proponowane wyszukiwania