fajna propozycja na święta :) Składniki: 400 g. filetów śledziowych 400 g. marchewki 400 g. cebuli 1/2 szklanki oleju 1/2 słoika koncentratu pomidorowego (100 g.) sól, pieprz Wykonanie: Śledzie namoczyć. Ja miałam w oleju, dlatego moczyłam tylko godzinę, ale jeśli są z beczki, to kilka godzin. Marchewkę ugotować na półtwardo. Następnie obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić(...)więcej kawałków. Na patelnię wlać olej. Włączyć gaz. Na zimny olej, wrzucić cebulę. Smażyć kilka minut, tak żeby cebula straciła surowość. Nie powinna się zarumienić. Do cebuli dodać utartą marchewkę i koncentrat pomidorowy. Wymieszać i wyłączyć gaz. Przyprawić solą i pieprzem, ale delikatnie, bo śledzie są słone. Zostawić do wystudzenia. Śledzie pokroić na dwu, trzy centymetrowe kawałki. Dodać
Agusiowe smakołykiŚLEDZIE W POMARAŃCZACH NA WIGILIĘ: - 10 filetów śledziowych - 2 gałązki rozmarynu - 2 pomarańcze obrane ze skórki i białej warstwy - różowy pieprz - anyż 3 gwiazdki - kardamon, kilka ziarenek - olej rzepakowy WYKONANIE: - śledzie (uprzednio namoczone w wodzie, aby wypukał się z nich nadmiar soli z solanki) kroimy na równe kawałeczki - pomarańcze kroimy w plasterki - całość z pozostałymi składnikami mieszamy, przekładamy
SMYKWKUCHNIUlubione śledzie w mojej rodzinie. Idealne połączenie prostoty i dobrego smaku. Nic dodać nic ująć. A podane z ziemniakami gotowanymi w mundurkach, to już rewelacja. Składniki: Śledzie solone w oleju lub dobrej jakości solone płaty bez skóry Śmietana kwaśna 12 % lub 18 % Śmietana słodka 12 % lub 18 % Cebula Jabłka Pieprz Wykonanie: W zależności od tego jakie słone są śledzie
Smaki EwyKRUCHE CIASTO: * mąka pszenna – 250 g * masło – 125 g * żółtko – 1 szt * suszona cebulka – 1 garstka * sól – 1 lyżeczka * woda – 50 ml TATAR ZE ŚLEDZIA: * SEKO beczka śledzi filety z olejem wiejskim – 4-5 szt * jabłko zielone – 1 szt * grzybki shitake ( ugotowane wcześniej ) – 1 garść * cebula szalotka – 1 szt * papryczka chili zielona i czerwona(...)czubata łyżeczka * bardzo zimny olej np. rzepakowy + strzykawka/pipeta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: KRUCHE CIASTO: Mąkę przesiewamy z solą, dodajemy masło, siekamy, rozcieramy w palcach na kruszonkę. Dodajemy żółtko, cebulkę, odrobinę wody i wszystko razem dokładnie zagniatamy na gładkie ciasto. Wylepiamy foremki i wkładamy na ok. 30 minut do lodówki. Wypiekamy ok. 20 minut/180C TATAR: Śledzie, jabłko, grzyby kroimy w kosteczkę. Dodajemy posiekaną
Ostra na Słodkopłatów śledziowych w oleju (jasnych) 3 burki, ugotowane lub upieczone 3 ziemniaki, ugotowane 3 marchewki, ugotowane 3 jajka, ugotowane 1 cebula 6 łyżek majonezu sól, pieprz wykonanie: Śledzie odsączamy z nadmiaru oleju, kroimy je na mniejsze kawałeczki. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Warzywa obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach (nie łączymy ich). Jajka obieramy i również ścieramy
Domowy Smak Jedzeniawielu smakołyków przez całe święta i nie tylko! Mam nadzieję, że moje przepisy będą z Wami cały czas :* Świętujcie, smakujcie, wszystkiego co najlepsze! :) Składniki: 2 opakowania śledzi a la matjas w oleju (2 x 220g) 1 opakowanie śledzi korzennych (1x220g) 10 - 12 większych pieczarek pokrojonych w średnią kostkę lub paseczki (i tak ich wielkość się skuli) 2 średnie cebule
Zasmakuj KuchniJeśli szukacie jakiegoś pomysłu na śledzie to może skusicie się na takie. Proste w przygotowaniu ale smaczne. Oprócz śledzi potrzebujemy tylko paprykę, cebulę, olej i przyprawy oraz naczynie. Takie śledzie mogą stać około dwóch tygodni oczywiście przechowujemy w lodówce. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniswietna alternatywa dla wedliny czy sera na kromce chleba.Zapraszam zatem na sledzika.Nie tylko od swieta! Sledzia mozna podawac na dziesiatki sposobow- w oleju,smietanie,z jablkiem,cebula,ogorkiem.Smaczne sa takze pieczone.Oboje z mezem uwielbiamy sledzie i jemy je bardzo czesto. Podaje moj najprostszy i mega smaczny przepis na sledzia.Sledz w oleju.Juz prosciej sie nie da.Przed swietami Bozego Narodzenia pojawilo(...)sitku wrzaca woda. Sledzie wyjac z wody ,osuszyc recznikem papierowym,pokroic w 2-3 cm kawalki. Sloik wyparzyc i osuszyc. Ukladac w sloiku na przemian sledzie z cebula,dodajac jednoczesnie przyprawy.Na koniec zalac olejem,tak by ostatnia warstwa sledzi byla nim przykryta. Sloik zakrecic i wstawic do lodowki na 2-3 dni.Po tym czasie sledzie,gdy sie przemaceruja
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!przepisów z udziałem śledzia. Był tatar śledziowy , śledź po podlasku , śledź po litewsk u, roladki śledziowe , czy sałatki śledziowe . Nie było jednak połączenia śledzia z suszonymi śliwami. Do tego nieco zamarynowanej czerwonej cebuli i wyśmienity olej rzepakowy. Efektem jest pyszna, wigilijna przekąska! Mniam! Potrawa wolna od glutenu. Ilosc porcji: 2 Składniki: 3 filety śledziowe a'la matjas ½ szklanki suszonych(...)kawałki. Czerwoną cebulę siekamy w piórka. Następnie wkładamy do miseczki, obsypujemy cukrem i polewamy sokiem z cytryny. Do cebuli dodajemy pokrojone śliwki oraz śledzie. Doprawiamy pieprzem i dokładnie mieszamy. Dodajemy dwie łyżki oleju rzepakowego i odstawiamy na kilka godzin do lodówki, aby smaki się przegryzły. Smacznego
Kolizje Smakówtemperaturze nie wyższej niż 30 *C. Nie jest filtrowany mechanicznie ani chemicznie stąd naturalny osad na dnie butelki. Nadaje się do smażenia, ale również do potraw na zimno- śledzi, sałatek, dressingów. Olej słonecznikowy neutralizuje wolne rodniki, które odpowiedzialne są za starzenie skóry. Poprawia krążenie krwi i funkcjonowanie mózgu, a dzięki właściwościom odkażającym pomaga przy dolegliwościach jelitowych, zapaleniach górnych dróg oddechowych
Proste Potrawyświęta, choć i na Wielkanoc będą jak znalazł. Dzięki dodatkom suszonych pomidorów oraz rozmarynu śledzie mają słodki i mocno ziołowy smak, a marynata z oleju i ostra cebula doskonale go uzupełnia. Taką wersję śledzi z pewnością można podać na świąteczny stół, a także przygotować je do zjedzenia w zwykłe dni. Polecamy. Składniki na śledzie z suszonymi pomidorami 3-4 filety(...)ręcznikiem, pokroić na kawałki. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Suszone pomidory pokroić w paski. Do czystego słoika wkładać naprzemiennie pokrojone śledzie, suszone pomidory, igiełki rozmarynu oraz cebulę. Dodać liść laurowy, ziele angielskie oraz ziarenka pieprzu. Wlać ocet, całość zalać olejem. Słoik zakręcić, kilka razy nim obrócić, aby płyny dobrze się rozmieściły. Odstawić do lodówki na 3-4 dni. Śledzie
niecodziennikparyzielonym ogórkiem. Przyznam, że byłam ciekawa smaku i od razu mi posmakowały. Dlatego też stały się naszą obowiązkową potrawą na stole wigilijnym. Składniki 1/2 kg. śledzi ala matjas 1 szklanka mleka 1 szklanka oleju 4-5 łyżek octu Pieprz Odrobina soli 1 łyżeczka cukru 1 szklarniowy ogórek 2 średniej wielkości cebule Krok po Kroku 1 Śledzie moczymy przez około(...)godziny w mleku. Następnie osuszamy ręcznikiem i kroimy w 2 cm kawałki. 2 Cebulę i nieobrane ogórki kroimy w cienkie plasterki. 3 Olej łączymy z octem, cukrem i pieprzem. 4 W słoiku dość ciasno układamy naprzemiennie śledzie, cebulę oraz ogórka aż do wyczerpania ryby pamiętając, aby na wierzchu był ogórek i cebula. Zawartość słoika zalewamy przygotowanym wcześniej olejem i pozostawiamy
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisynich też dużo nie ma. Więc nawet dla zapracowanych - polecam. Nam bardzo smakowały i na pewno zrobię je jeszcze nie raz. Śledzie z suszonymi pomidorami Składniki: ok 4-5 filetów śledziowych w zalewie solnej 3-4 pomidory suszone olej ocet (potrzeby gdy mamy pomidory suszone ale niezalane oliwą) 2 małe cebule lub jedna duża Do dzieła!!! Śledzie moczymy przez kilka(...)Natomiast jeśli mamy pomidory bez zalewy to kroimy je na mniejsze kawałki i następnie zalewamy na chwilę wrzątkiem aż zmiękną. W słoiku układamy na przemian cebula, pomidory, śledzie i zalewamy je olejem (ja używam słonecznikowego). W przypadku pomidorów bez zalewy możemy do oleju dodać odrobinę octu. Odstawiamy na noc do lodówki. Śledziki są gotowe już na drugi dzień ale radzę
sierotka maRysia w kuchninaturalnego sól, pieprz wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obiera i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Majonez mieszamy z musztardą, pietruszką oraz śmietaną na jednolity sos. Śledzie odsączamy z nadmiaru oleju, kroimy na mniejsze kawałeczki i układamy na dnie salaterki, oprószamy pieprzem. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i mieszamy ze śledziami. Na śledzie wykładamy ok. 3 łyżki sosu. Buraki
Domowy Smak Jedzeniafiletów śledziowych pokrojonych w mniejsze kawałki 4 łyżki musztardy francuskiej świeżo zmielony pieprz 1 cebula pokrojona w piórka słoik ok. 200 g suszonych pomidorów w oleju olej – 2 łyżki Przygotowanie: Śledzie, pomidory, musztardę oraz cebulkę przekładamy do miski i dokładnie mieszamy. Dodajemy pieprz, olej oraz około pół szklanki oliwy spod pomidorów. Wszystko dokładnie mieszamy i zostawiamy w lodówce
Życie ze smakiem