sledzie w oleju - 2468 przepisów (strona:52/165)

Śledzie po Kaszubsku według Magdy Gessler 281

Śledzie po Kaszubsku to nic innego jak śledzie w pomidorach z nutką słodyczy. Ciekawy smak w troszkę innej odsłonie niż tradycyjne filety śledziowe w oleju z cebulką - przekąska idealna na święta, przyjęcia. Śledzie po Kaszubsku według Magdy Gessler - Składniki: 500 g filetów śledziowych (matjas) 300 g cebuli 2 łyżki cukru 1/4 szklanki oleju 4 łyżki octu 4 łyżki koncentratu pomidorowego(...)Gessler - Sposób przygotowania: Płaty śledziowe płukamy, a następnie moczymy przez ok. 2-3 godziny wymieniając wodę ok. 3-4 razy (długość płukania zależy od słoności śledzi - im bardziej słone - tym dłużej moczymy). Na rozgrzanym oleju szklimy cebulę pokr ojoną w paseczki, lub kosteczkę . D odajemy cukier i jeszcze chwilę smażymy. Następnie wlewamy ocet, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe. koncentrat pomidorowy

Słodka Strona
Śledzie z majerankiem i czosnkiem 116

Składniki: • 50 dag solonych płatów śledziowych • majeranek otarty • 5 ząbków czosnku • 1 duża cebula • olej Sposób przygotowania:   Śledzie wymoczyć. Osączyć z wody i pokroić w romby. Cebulę pokroić w piórka. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Śledzie układać warstwami w słoju przesypując je majerankiem(dość obficie), posypując czosnkiem. Na każdej warstwie ułożyć dodatkowo pokrojoną w piórka cebulkę. Całość zalać

Pobite gary Barbary
Śledzie w czerwonej cebuli z oliwą z oliwek, majerankiem i koprem 135

oliwek. Składniki: 4 duże płaty śledziowe wymoczone 2 średnie białe cebule 2 średnie czerwone cebule pęczek kopru i szczypioru 1,5 łyżki suszonego majeranku pieprz olej rzepakowy oliwa z oliwek Wykonanie: Śledzie pokrój w nieduże kwadraty, ułóż w misce. Cebulę pokrój drobno w kosteczkę, posiekaj drobno szczypior i koperek. Dodaj do śledzi cebulę, zioła i pieprz, wymieszaj dokładnie dodając wymieszaną(...)oliwę z oliwek z olejem w proporcji 1:1, tak by lekko przykryły śledzie w miseczce. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Sałatka śledziowa z kapustą pekińską 175

jako świetną. Jedynie moja najmłodsza pociecha stwierdził, że piecze buzia :D. Jeśli więc ktoś będzie chciał wykorzystać przepis to proponuję poeksperymentować z czosnkiem marynowanym w oleju:) Może być bardzo ostro :) Składniki: filety ze śledzia ( ja użyłam  tych  ) 1/2 kapusty pekińskiej 1 puszka kukurydzy 1/2 słoiczka czosnku marynowanego w oleju 2 łyżki majonezu 1 łyżka śmietany sól pieprz Wykonanie(...)wszystkie składniki były dokładnie pokryte sosem.   Moja rada: jeśli używacie gotowych śledzi z czosnkiem, to nie ma potrzeby kupować czosnku marynowanego w oleju, gdyż takowy i tak już jest w słoiku ze śledziami :) SMACZNEGO

Bea(u)ty kitchen
Szybka sałatka śledziowa na Wigilię i Święta 62

Pysznie i szybko, czyli rewelacyjna sałatka na Wigilie i Święta przy, której się nie napracujesz. Ten przepis sprawdzi się na każda okazje. Składniki: 3 śledziowe filety

Pani M - kuchnia smakowita
Kolorowa sałatka śledziowa z burakiem czerwonym 102

potrawa na święta. Moja trafiła do pudełek – też tak można. Szybko, smacznie i ładnie. Polecam. Składniki: na dwie porcje 1 gotowany burak ćwikłowy ( ja kupiłam gotowy ) 2 płaty śledzia solone z oleju 2 jajka 2 łyżeczki majonezu typu light Sól Pieprz Szczypiorek Wykonanie: Śledzie moczymy w wodzie około 30 minut – do godziny w zależności jak bardzo są słone. Jajka gotujemy

Smaki Ewy
śledź od "zielonego" do rolmopsa 176

śledzi, zwykliśmy naszej kuchni wykorzystywać wcześniej już przygotowane płaty śledziowe. Tak więc,  można znaleźć wiele przepisów w których mamy użyć śledzi, wcześniej już przerobionych (z zalewy, oleju, czy też solonych). Śledź świeży, zwany też zielonym ( głownie nazywany jest tak przez Skandynawów), występuje w naszych przepisach z rzadka, by nie powiedzieć że wcale. Kupujemy więc na potęgę, wcześniej już przygotowane

Miód i pieprz
12 potraw na Wigilię, które przygotujesz w... 30 minut! 55834

majonezu 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz Przygotowanie : Ugotować jajka na twardo. Buraki zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Włożyć do salaterki. Cebulę obrać, drobno posiekać. Wyłożyć na buraki. Śledzie odcedzić z oleju, pokroić na wąziutkie paseczki. Położyć na cebuli. Jajka obrać. Oddzielić białka od żółtek. Białka pokroić w kosteczkę, wyłożyć na śledzie. Majonez wymieszać z musztardą, solą i pieprzem. Wyłożyć(...)śledzie. Żółtka pokruszyć. Posypać sos majonezowy na sałatce. I gotowe! 7. Pakieciki z łososiem i szpinakiem Podobno łosoś to teraz bardzo popularna ryba na Wigilię. O ile się Wam nie przejadła, to polecam przygotować pakieciki z łososiem i szpinakiem. Jeśli odliczymy czas pieczenia, to przygotowanie potrawy wyniesie tak około 30 minut, więc przepis spełnia założone przeze mnie warunki :) Dokładny sposób

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Śledzie w żurawinie. 89

Śledzie w zimowej odsłonie. Przepis na te pyszne śledzie to idealna propozycja potrawy wigilijnej lub zakwaski na „śledzika”. Sprawdzi się na każdym przyjęciu i uroczystości rodzinnej. Śledzie potrzebują minimum trzech dni aby się zamarynować, zrobić je możesz wiec wcześniej. Po prostu pyszne! SKŁADNIKI: 500 g śledzi typu matias 1 biała cebula 1 czerwona cebula 2 garście suszonej żurawiny(...)odcedzonej z wody żurawiny, na żurawinie ułożyć cześć pokrojonych śledzi. Warstwę śledzi z wierzchu przyprawić pieprzem, dodać listek laurowy i kilka ziaren ziela. Na śledziach ułożyć następną warstwę, tym razem zaczynając od pokrojonej w kostkę czerwonej cebuli. Składniki układać w ten sam sposób do ich wykończenia. Na koniec całość zalać olejem. Słoik szczelnie zamknąć i odstawić do lodówki na minimum

Pani M - kuchnia smakowita
Sałatka warstwowa ze śledziem i żółtym serem 161

cebula (duża) 1 por (średni; biała część) 4 ogórki konserwowe 100g żółtego sera Sos: 4 łyżki majonezu 4 łyżki śmietany sól, pieprz Dodatkowo: sok z cytryny 1 łyżka oleju (w przypadku śledzi solonych/marynowanych) Filety śledziowe pokroić w kostkę. (Używając solonych - uprzednio je wymoczyć i po pokrojeniu skropić olejem.) Jajka (ugotowane na tardo), jabłko i ogórki również pokroić w kostkę. (Jabłko(...)tarce od drobnych oczkach. Przygotować sos. Majonez połączyć ze śmietaną, doprawić solą z pieprzem i dokładnie wymieszać. W głębokiej misce/półmisku (najlepiej, aby naczynie było przezroczyste) na dnie ułożyć śledzie i następnie warstwowo: cebulę, jabłko, jajka, pora i ogórki. Całość zalać sosem. Wierzch sałatki obficie posypać żółtym serem. Sałatkę przed podaniem schłodzić (min. 1-2 godziny) w lodówce

Di gotuje
Śledź z suszonymi grzybami i śliwkami / Herring with dried mushrooms and prunes 179

dotychczasowych opublikowanych bożonarodzeniowych e-booków. Scroll down for recipe in English Śledź z suszonymi grzybami i śliwkami (słoiczek ok. 400 ml) przygotowanie. 1 godzina Składniki: 6 płatów śledzia matias w oleju 50 g suszonych grzybów 2 cebule, pokrojone w plasterki 3 suszone śliwki, pokrojone w paski 2 łyżki oleju kujawskiego z czosnkiem i bazylią 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 liście(...)posiekaj. Na dużej patelni, na średnim ogniu rozgrzej olej i wrzuć cebulę. Smaż do zeszklenia po czym dodaj grzyby i ich wywar. Poczekaj aż prawie odparuje po czym dodaj śliwki, koncentrat pomidorowy, liście laurowe, majeranek i ziele angielskie. Dopraw całość solą, pieprzem cukrem i octem i odstaw do ostygnięcia. Ułóż śledzie w słoiku na przemian z przygotowaną cebulką i odstaw

karmelowy
Śledź po sułtańsku 924

przecieru pomidorowego 50 gr rodzynek sułtańskich 1 łyżka koncentratu pomidorowego  2 średnie cebule pół łyżeczki sosu tabasco ew. przecieru z chilli sok z cytryny sól i cukier olej rzepakowy Przygotowanie: Śledzie wymoczyć ale nie dłużej niż 30 minut, osuszamy i skrapiamy sokiem z cytryny. Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odsączamy po 5 minutach, mają tylko lekko zmięknąć. Cebulę kroimy(...)półplasterki i szklimy na patelni na oleju rzepakowym, do zeszklonej cebuli dodajemy koncentrat pomidorowy, łyżkę koncentratu (można nieco później dołożyć), pół łyżeczki sosu tabasco oraz rodzynki. Wszystko  wymieszać, zagotować i dusić ok 5-7 minut.Doprawić solą i cukrem po czym ostudzić. Płaty śledziowe kroimy w ok 2 cm kawałki i przekładamy do misy, dodajemy przygotowany sos i całość

Mechanik w kuchni
Śledzie z żurawiną i rodzynkami 162

żurawiny pół szklanki rodzynek 300 ml pomidorowej passaty pół łyżeczki tabasco 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka cukru pół łyżeczki soli pół łyżeczki pieprzu 3 łyżki oleju rzepakowego Przygotowanie   Śledzie włożyłem do miski, zalałem wodą i moczyłem 2 godziny. Po wciągnięciu z wody, osuszyłem i pokroiłem na nieduże kawałki. Rodzynki i żurawinę zalałem gorącą wodą i zostawiłem(...)sicie. Cebulę obrałem, pokroiłem w talarki. Na patelni rozgrzałem olej, wrzuciłem cebulę i ją zeszkliłem. Dodałem odcedzone rodzynki, żurawinę, tabasco. Wszystko razem dusiłem 2 minuty, wlałem passatę, doprawiłem do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem. Gotowałem razem jeszcze 2 – 3 minuty, sos powinien być dosyć gęsty. Śledzie wyłożyłem do salaterki, przekładając gorącym sosem. Zostawiłem do wystygnięcia, po czym

R'n'G Kitchen
Śledzie w pikantnej salsie 210

jarzynami która jest też bardzo smaczna. składniki : 3 zamarynowane płaty śledziowe a’la matjas 1 duża cebula czerwona 3 łyżki zalewy wraz z przyprawami z marynowania śledzi 3 łyżki oleju rzepakowego 1 op. sosu salsa Winiary Zamarynowane płaty śledziowe kroimy na kawałki. Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Do cebuli dodajemy zalewę octową wraz z przyprawami, macerujemy(...)stanie się szklista i straci surowość. Dodajemy olej i całe opakowanie sosu salsa Winiary, mieszamy dokładnie. W słoiku układałam warstwami pokrojone śledzie i sos salsa, na wierzchu powinien być sos. Słoik zakręcamy i odstawiamy do lodówki na ok. 2 dni. Po tym czasie śledzie w pikantnej salsie są gotowe do jedzenia. The post Śledzie w pikantnej salsie appeared first

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka śledziowa z burakami 175

książkowym rozdaniu , niewiele trzeba zrobić, a nagrody są ciekawe :) Sałatka śledziowa z burakami Składniki: - 1 czerwona cebula - 2 buraki - 3 ogórki kiszone - 3 filety śledzia (matjasy) - 1 łyżka majonezu - 1 łyżeczka miodu - 2 łyżki  oleju rzepakowego/oliwy - sól, pieprz do smaku, bazylia, czosnek granulowany, papryka słodka Buraki obierz, pokrój w kostkę.  Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posyp(...)pieprzem i przyprawami. Piecz ok. 30 minut w 200 stopniach.  Cebulę i ogórki pokrój w kostkę. Śledzia pokrój na mniejsze kawałki. Wymieszaj dokładnie majonez, miód, olej. Dodaj przyprawy. Wymieszaj cebulę, ogórki,śledzia i buraki. Dodaj sos i ponownie wymieszaj. Sałatkę najlepiej podawać schłodzoną

Corner With Recipes

Proponowane wyszukiwania