Śledzie idealne na Wigilie lub Święta. Korzenny aromat tej potrawy rozejdzie się po całym domu, wprowadzając Was w magiczny nastrój Świat Bożego Narodzenia. SKŁADNIKI: 500 G ŚLEDZI W OLEJU 3-4 ŁYŻKI KONCENTRATU POMIDOROWEGO 2 CEBULE OLEJ DO SMAŻENIA 2 ŁYŻKI CUKRU PUDRU 1/2 ŁYŻECZKI CZARNEGO, ZMIELONEGO PIEPRZU 1/2 ŁYŻECZKI MIELONYCH GOŹDZIKÓW 1/2 ŁYŻECZKI ZMIELONEGO ZIELA ANGIELSKIEGO 1/2 ŁYŻECZKI MIELONEGO(...)gorącej patelni rozgrzać łyżkę oleju i zeszklić na nim cebule. Do lekko zeszklonej cebuli dodać imbir oraz wszystkie przyprawy i podsmażyć cały czas mieszając. Kiedy cebulka zmięknie, podsypać ja cukrem pudrem i dobrze wymieszać. Na sam koniec do cebuli dodać koncentrat pomidorowy i jeszcze chwile podsmażyć. Następnie cebule ściągnąć z grzania i odstawić do ostygnięcia. Śledzie pokroić w mniejsze kawałki
Pani M - kuchnia smakowitazawsze trwa co najmniej godzinę. U nas w domu ta sałatka zawsze znika jako pierwsza ze świątecznego stołu. https://youtu.be/fQfWEI66FQ8 Składniki na śledzie pod pierzynką: 300 g śledzi w oleju (około 6 średnich filetów) 150 g sera żółtego cebula biała 150 g papryki konserwowej (3 sztuki) 4 ziemniaki (400 g) 2 marchewki (250 g) mały pęczek szczypiorku 4 łyżki
e-PrzepisyKulinarnemiękką teksturę cebuli. Pierwszy raz przygotowałam takie śledzie i okazały się hitem. Nawet Sławek spróbował, chociaż nigdy nie jada śledzi. Składniki: – 500 g filetów ze śledzi w oleju Sos cebulowo-cytrynowy – 2 cebule – 2 ząbki czosnku – 1/4 szklanki oliwy – 1/2 szklanka soku jabłkowego – 1/2 szklanki białego wytrawnego wina(...)angielskiego – 3 liście laurowe – sól, pieprz, papryka słodka do smaku – 1/2 łyżeczki kurkumy – 1/2 łyżeczki cynamonu – 1/2 łyżeczki kuminu Wykonanie: – Rozgrzać olej i przesmażyć na nim pokrojoną w w paski cebulę i czosnek w plasterkach. – Dodać wszystkie przyprawy i skórkę cytrynową, i dusić
To co kochammleko do namoczenia) 1/2 czerwonej cebuli 1 garść świeżego lubczyku (moim zdaniem 2 garści - też nie będzie za dużo) świeżo zmielony pieprz do smaku 1/2 cytryny 4 łyżki oleju Jeśli śledzie są z zalewy to należy je opłukać w wodzie i wstawić do lodówki na 20 godzin namaczając w mleku. Śledzi wiejskich płukać nie trzeba (bardzo lubię te z Biedronki
Szczęśliwa kuchniamleko do namoczenia) 1/2 czerwonej cebuli 1 garść świeżego lubczyku (moim zdaniem 2 garści - też nie będzie za dużo) świeżo zmielony pieprz do smaku 1/2 cytryny 4 łyżki oleju Jeśli śledzie są z zalewy to należy je opłukać w wodzie i wstawić do lodówki na 20 godzin namaczając w mleku. Śledzi wiejskich płukać nie trzeba (bardzo lubię te z Biedronki
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comwygrania jest aż 5 książek . Może biorąc udział w pierwszym pokażecie mi jak wyglądały Wasze przekąski sylwestrowe :) Składniki: (na około 16 sztuk) 2 kajzerki 4-5 matiasów (śledzi) w oleju z cebulką około 1/3 łyżki masła 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki świeżo zmielony czarny pieprz Przygotowanie: Kajzerki kroimy na 4 części, a każdą z części na pół. Tworząc
Słodkie okruszkiprzepisy na kanapeczki na imprezę . Na prywatkę, parapetówkę, czy urodzinowe przyjęcie, niewielkiego rozmiaru kanapki są przystawką idealną. Zobacz nasze najlepsze przepisy na kolorowe kanapeczki na imprezę, z szynką, ze śledziem i z łososiem! Kiedyś na domowe imprezy zawsze robiło się kanapki. My ten zwyczaj stosujemy do tej pory. Na nasze domowe imprezy zawsze przygotowujemy kolorowe mini kanapki, które są smaczne(...)sztuki Masło u nas solone, może być majonez lub dowolny serek kanapkowy ogórki rzodkiewki do dekoracji: kapary, oliwki, kolorowe pomidorki koktajlowe wędzony łosoś plasterki szynki szwarcwaldzkiej śledź marynowany lub śledzie w oleju Sposób przygotowania kanapek imprezowych w 3 smakach: Bagietki kroimy w kromki, każdą smarujemy masłem i kroimy na pół. Ogórki kroimy w plasterki, a potem na pół, tak samo
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięoliwek oraz miodem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 25 minut w 220*C. Upieczoną dynię obierz ze skórki i pokrój w kostkę. 4 Śledzie pokrój na drobne kawałki i zamarynuj w oleju rzepakowym, occie spirytusowym i porze pokrojonym w paseczki lub kosteczkę. Odstaw wszystko na 15-20 minut. Tarta 5 W misce wymieszaj śmietanę z drobno posiekaną rukolą(...)oliwek oraz miodem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 25 minut w 220*C. Upieczoną dynię obierz ze skórki i pokrój w kostkę. 4 Śledzie pokrój na drobne kawałki i zamarynuj w oleju rzepakowym, occie spirytusowym i porze pokrojonym w paseczki lub kosteczkę. Odstaw wszystko na 15-20 minut. Tarta 5 W misce wymieszaj śmietanę z drobno posiekaną rukolą
A to pestkapietruszki, selera, pora oraz cebuli, w sosie pomidorowym. Wyrazisty smak śledzia świetnie komponuje się z delikatnymi warzywami w słodko-kwaśnym sosie z dodatkiem koncentratu pomidorowego. Najlepiej smakują po 2-3 dniach, gdy wszystkie składniki się przegryzą. Idealnie sprawdzą się na różnego rodzaju imprezach. Składniki: 5 filetów śledziowych w oleju 2 duże marchewki 1 pietruszka 1/4 selera 1 cebula 1/2 pora(...)Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, dokładnie mieszamy i trzymamy na ogniu jeszcze około 5 min., już bez przykrycia. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką słodką oraz chili. Studzimy. Śledzie odsączamy z oleju i kroimy w grube plastry. Pokrojone śledzie dodajemy do wystudzonych warzyw. Mieszamy i umieszczamy w słoiku. Słoik zakręcamy i wkładamy do lodówki na całą noc, aby składniki się
Kuchnia MagdaLenypietruszki, selera, pora oraz cebuli, w sosie pomidorowym. Wyrazisty smak śledzia świetnie komponuje się z delikatnymi warzywami w słodko-kwaśnym sosie z dodatkiem koncentratu pomidorowego. Najlepiej smakują po 2-3 dniach, gdy wszystkie składniki się przegryzą. Idealnie sprawdzą się na różnego rodzaju imprezach. Składniki: 5 filetów śledziowych w oleju 2 duże marchewki 1 pietruszka 1/4 selera 1 cebula 1/2 pora(...)Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, dokładnie mieszamy i trzymamy na ogniu jeszcze około 5 min., już bez przykrycia. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką słodką oraz chili. Studzimy. Śledzie odsączamy z oleju i kroimy w grube plastry. Pokrojone śledzie dodajemy do wystudzonych warzyw. Mieszamy i umieszczamy w słoiku. Słoik zakręcamy i wkładamy do lodówki na całą noc, aby składniki się
Kuchnia MagdaLenytrunku. Niezwykle prosta rzecz, wyrazista i bardzo świeża równocześnie, a przy okazji pięknie się prezentująca . Spróbujcie koniecznie! :) Ogórkowe kubeczki śledziowe Potrzebujesz 1 długi zielony ogórek 2 płaty śledzia z oleju 1/2 średniej cebuli Sos 2 łyżeczki musztardy sarepskiej 2 łyżki śmietany 18% Do tego: 1 łyżka posiekanego koperku czarny pieprz Sposób przyrządzenia: 1. Ogórka umyj i pokrój na plastry(...)każdego z plastrów ogórka wydrąż łyżeczką pestki tak, aby nie przebić się na wylot- po prostu zrób wgłębienie na wzór miseczki lub kubeczka. 3. Śledzie pokrój w drobną kosteczkę i wypełnij nim ogórkowe kubeczki. 4. Cebulę bardzo drobno posiekaj i posyp na śledzie. Sos: 1. Wymieszaj ze sobą dokładnie składniki. Całość: 1. Kubeczki ogórkowe podawaj ze sporym kleksem musztardowego sosu
Kuchnia w Słońcu Skąpanastworzyć swoją własną przystawkę tudzież po prostu misz masz śledziowo-ogórkowy. Składniki: duży słoik ogórki kiszone - ja miałam jakoś z 8 takich średnich 300-400 g śledzi a'la matias w leju 100 ml oliwy z oliwek cukier 3 łyżeczki pieprz czarny mielony 1 łyżeczka 2 duże cebule Przygotowanie: Ogórki obieramy i kroimy na plasterki. Przekładamy(...)cukrem. Zamykamy słoik i mieszamy ogórki z dodatkiem pieprzu i cukru. Odstawiamy do lodówki do następnego dnia. Po upływie tego czasu, do słoika z ogórkami dolewamy troszkę oleju ze śledzi. Śledzie kroimy na kawałki ( mogą to być kostki ) i przekładamy do słoika Cebulę możemy pokroić w piórka, krążki lub posiekać. Również dodajemy
ClauditteMissCookingpodczas przerwy :) Pomyślałam sobie wtedy, że warto byłoby spróbować odtworzyć go w domu. Przepis jest taki jak lubię czyli: - prosty - szybki - i smaczny :) Składniki: tacka (200g) śledzi w oleju jedna cebula 200 gram koncentratu pomidorowego mały słoiczek grzybków marynowanych olej sól pieprz łyżeczka cukru słodka mielona papryka Przygotowanie: Cebulę kroimy w piórka. Szklimy(...)oleju, na patelni. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy (możemy też dodać trochę wody, ale generalnie sos musi być dosyć gęsty). Doprawiamy solą, pieprzem, papryką i cukrem i przez chwile przesmażamy. Sos zostawiamy do ostygnięcia Grzybki marynowane kroimy wedle uznania w plasterki lub kostkę. Ja wykorzystałam moje zapasy z lata (być może przepis na nie także kiedyś się tutaj pojawi ;) ). Dodajemy
Taste Therapypół cebuli – kapary – ewentualnie marynowane grzyby – pieczywo i masło do podania Przygotowanie : Mięso posiekaj lub zmiel w maszynce do mięsa dwukrotnie. Do mięsa dodaj jedno żółto, olej, odrobinę wody i sól oraz pieprz (do smaku). Wyrób mięso za pomocą dłoni a następnie podziel na pół i przełóż na talerze. Na talerzu uformuj tatar i zrób wgłębienie pośrodku(...)tatara dodać jeszcze kapary i czasem marynowane grzyby. Całość oprósz świeżo mielonym pieprzem i podawaj z pieczywem lub grzankami oraz masłem. SMACZNEGO! Polecę Ci kilka moich ulubionych przepisów: – śledzie w oleju – boeuf strogonow – pasta z awokado – frytki z batatów – placek po węgiersku – pierogi z kaszą gryczaną – zupa krem z pomidorów – marynata do karkówki – pizza z patelni – puree ziemniaczane – kolacja – moje
nietylkopasta.plligol), 1,5 l wody, 200 ml octu jabłkowego, 3 goździki, 1 listek laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego, 4 ziarna pieprzu czarnego, 1 nieduży ziemniak sałatkowy, 4 płaty śledzia z oleju, 1/2 cebuli, ogórki z curry , musztarda francuska, 1 – 2 łyżki oliwy, Jabłka obrać, ściąć wierzch, delikatnie, dokładnie wydrążyć. ( po obraniu i wydrążeniu jabłka wkładać do wody zakwaszonej sokiem(...)gotować około 3 minut. Nie rozgotować jabłek. Wyjąć jabłka i odłożyć do ostygnięcia. Ziemniaka ugotować, w skórce (w mundurku) al dente. Ostudzić. Obrać i pokroić w kostkę. Filety śledzia pokroić w kostkę. Cebulę posiekać. Wymieszać śledzia z ziemniakiem i cebulą. Doprawić do smaku musztardą i ogórkiem curry pokrojonym w kostkę. Dodać oliwę i wymieszać. Jabłka wypełnić sałatką. zastawa
królestwo garów