pasuje do tych ryb. Tatar nie tylko ładnie i kolorowo się prezentuje, ale też dobrze smakuje. CYTRUSOWY TATAR ZE ŚLEDZI Składniki: 1 słoik filetów śledziowych w oleju wiejskim Beczka Śledzi Seko 2 pomarańcze 1 limonka skórka otarta z 1 limonki 3/4 szkl oleju 3 łyżki octu 1 mała czerwona cebula 1 jabłko Przygotowanie: Ocieramy skórkę z 1 pomarańczy
Bon appetit mon amieśledzie matiasy 2 szt cebuli zioła prowansalskie olej papryka konserwowa Śledzie moczymy w wodzie przez ok 2 godziny. Wyjmujemy, kroimy na kawałki grubości ok. 3 cm . W misce mieszamy śledzie z cebulką pokrojoną w kostkę oraz papryką i posypujemy obficie ziołami, polewamy olejem i odstawiamy na ok. 2 dni do lodówki
Jadło i czytadłokonserwowych (ilość w zależności od wielkości) garść rodzynek 1-2 łyżki czosnku granulowanego 3-4 łyżki octu 1/3-1/2 szklanki oleju (słonecznikowego lub rzepakowego) pieprz (ok. 1/3 płaskiej łyżeczki) Wykonanie: Matiasy moczymy przez 2-3 godziny, zmieniając wodę do momentu aż śledzie będą odpowiednio słone (według naszego smaku). Po wymoczeniu każdy śledziowy płat kroimy na kawałki o szerokości(...)który uzyskaliśmy po odsączeniu ananasów, mieszamy z olejem. Taką mieszanką zalewamy nasze śledzie z dodatkami (jeśli nie zdarzy się tak, że nie wystarczy nam zalewy do przykrycia śledzi, wówczas braki uzupełniamy olejem). Słoik zakręcamy i wstawiamy do lodówki na 8-12 godzin, aby się przegryzły. Smacznego
MyCookBook.plśledzi w oleju, 2 ogórki kiszone, 2 papryki pomidorowe kiszone lub jedna czerwona papryka, ½ cebuli cukrowej, ½ jabłka winnego, 1 duży ziemniak – ja użyłam ziemniaka fioletowego, Filety śledzi przekroić wzdłuż na pół a następnie w 0,5 szerokości kawałki. Cebulę drobno posiekać. Ziemniaka umyć i ugotować w "mundurku", w osolonej wodzie ok. 20 minut - nie rozgotować. Jabłko, paprykę, ogórki ( obrane(...)Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} sos : 1 żółtko, 150 ml oleju, 2 łyżeczki musztardy miodowej, sok z ½ cytryny, sól, cukier Żółtko ze sparzonego wcześniej jajka, ubić razem z sokiem cytrynowym. Ubijać dalej dodając po trochę olej. Gdy sos jest gęsty dodać musztardę i wymieszać. Doprawić cukrem, solą, sokiem cytrynowym. Dodać sos do sałatki
królestwo garóworzechami włoskimi. Składniki: 250 g słonych filetów śledziowych 15 suszonych śliwek 1/2 szklanki orzechów włoskich 1/2 cebuli 2 łyżeczki suszonego tymianku około 100 ml oleju rzepakowego świeżo mielony pieprz Przygotowanie: Śledzie płuczemy pod bieżącą wodą, wkładamy do miski, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na godzinę. Następnie ponownie płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy(...)około 2 cm kawałki. Cebulę kroimy w kostkę, śliwki w plasterki. Orzechy rumienimy na suchej patelni, siekamy. Wszystkie składniki wkładamy do miski, dodajemy tymianek, świeżo mielony pieprz, zalewamy olejem i mieszamy. Śledzie z dodatkami wkładamy do słoika i wstawiamy do lodówki na około 24 godziny
Smakowity Blog Kulinarnymatjas- 3 średnie cebule (lub dowolnie)- ogórki konserwowe (ilość dowolna)- grzybki marynowane (u mnie moje własne grzybki z zalewy octowej)- musztarda do posmarowania śledzi, u mnie sarepska- świeżo mielony kolorowy pieprz (lub czarny)- olej, u mnie rzepakowy- szczypta soli- dodatkowo jajka ugotowane na twardo (w wersji z jajkiem, na krótki czas, ok.2-3dni)Filety odsączyć z zalewy, przepłukać, zalać świeżą, zimną(...)kawałki.Na dno słoika wykładamy pokrojoną w kostkę cebulę (ok.łyżki), układamy kawałki śledzia, na nim układamy ogórki, cebulę i grzybki, posypujemy świeżo mielonym pieprzem i zalewamy olejem. Wykładamy następną warstwę śledzi, na nich układamy ogórki, posypujemy cebulą i kawałkami grzybków, posypujemy świeżo mielonym pieprzem i zalewamy olejem. Tak aż do wyczerpania wszystkich składników.Słoik zakręcamy i umieszczamy w lodówce
Smaczne Zdrowemajonezem i posiekanym koperkiem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem zalewamy śledzie, mieszamy. Odstawiamy na noc do lodówki. Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Śledzie w oleju z cebulą Dorsz pieczony z koperkiem Zapiekanka z ryżem, brokułem i kurczakiem Karczek pieczony w rękawie foliowym Artykuł Śledzie w sosie koperkowym pochodzi z serwisu Księga Smaku
Księga-SmakuPyszna sałatka nie tylko na wigilijny stół. Sprawdzi się również na innych małych imprezkach. Możecie ją przygotować na Sylwestra, na pewno znajdą się jej wielbiciele. 5-6 filetów śledzia w oleju duże jabłko czerwona cebula łyżka soku z cytryny kilka gałązek koperku pieprz 4-5 łyżek majonezu łyżeczka musztardy Śledzie moczyć godzinę w zimnej wodzie, osączyć i osuszyć. Pokroić
Smakołyki Asikrokami karnawał ... Śledzik w oleju z warzywami SKŁADNIKI: 5 płatów śledziowych z oleju 2 ogórki kiszone papryka czerwona mała puszka kukurydzy cebula biała oliwa bądź olej PRZYGOTOWANIE: Śledzie kroimy w plastry bądź kostkę i przekładamy do miseczki. Następnie dodajemy pokrojoną w paseczki cebulę oraz paprykę - zalewamy olejem i zostawiamy pod przykryciem na około 30 minut
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiokoło 6 łyżek majonezu 1 średnia cebula 1 łyżka octu winnego 2 łyżeczki cukru 2-3 łyżeczki przyprawy curry 1/2 szklanki dobrych rodzynek (użyłam rodzynek Jumbo Kresto ) śledzie - użyłam gotowych filetów w oleju sól do smaku szczypiorek do dekoracji Cebulę obrać i posiekać w drobna kostkę. Zasypać cukrem, wymieszać i odstawić na kilak minut, żeby stały się szkliste i puściły(...)śmietanie, z dodatkiem bazylii i cytryny śledzie z papryką i gorczycą wigilijne śledzie w śmietanie śledź opiekany w słodko-kwaśnym sosie pomidorowym sałatka warstwowa ze śledziem i buraczkami śledzie marynowane w oleju z chili i cytryną
Codzienna kuchnia niecodziennawylądowała w śledziach, razem z orzechami. Składniki: 4 solone filety śledziowe 1 czerwona cebula duża garść orzechów włoskich duża garść suszonej morwy białej pieprz 4 łyżki oleju rzepakowego extra virgin Śledzie moczymy godzinę w zimnej wodzie, co jakiś czas trzeba wodę wymieniać. Jeżeli po godzinie(...)nadal są za słone, trzeba je moczyć dłużej. Następnie śledzie bardzo dokładnie osuszamy, kroimy w mniejsze kawałki i wrzucamy do miski. Cebulę kroimy w drobną kostkę i przelewamy na sicie wrzątkiem. Do śledzi dodajemy pokrojone w mniejsze kawałki orzechy, morwę, a także cebulę. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i zalewamy olejem. Wkładamy do lodówki. Artykuł Śledzie z morwą i orzechami pochodzi
Kardamonovyśledzi w oleju, 2 cebule, 4 jajka ugotowane na twardo, sos: 4 łyżki cukru, 4 łyżki soku z cytryny, 10 łyżek oliwy, Śledzie, jajka i cebule posiekać. Wymieszać dokładnie składniki sosu. Można podawać jako sałatkę – wszystko wymieszane z sosem, można podawać w miseczkach porcjowane – układane warstwowo lub wymieszane. To już zależy tylko od nas i naszej fantazji :) zastawa
królestwo garówlodówce nawet do tygodnia czasu. Spróbujcie. Składniki: 6 śledzi z zalewy octowej około 3 cm pora (biała część) 2-3 łyżki żurawiny – użyłam suszonej żurawiny Helio olej do zalania śledzi czarny mielony pieprz do smaku Przygotowanie: Śledzie wyjmujemy ze słoika, lekko suszymy na ręczniku papierowym i kroimy na kawałki. Można też użyć śledzi solonych, ale wówczas należy(...)dzięki temu będzie łagodniejszy w smaku). Studzimy i dodajemy do śledzi wraz z suszoną żurawiną. Całość doprawiamy świeżo mielonym czarnym pieprzem i zalewamy olejem. Mieszamy składniki. Sałatkę śledziową przykrywamy folią spożywczą lub przekładamy do słoika. Śledzie można jeść od razu, ale najlepiej smakują, gdy dobrze się schłodzą w lodówce. Tak przygotowane śledzie powinny chłodzić się minimum 2-3 godziny, najlepiej
Słodkie okruszkiGłosów:1 Średnia:5/5] składniki: 500 g śledzi w oleju 80 g suszonej żurawiny 1 jabłko 1 cebula sok z 1/2 cytryny 8 łyżek kwaśnej śmietany sól, pieprz, cukier wykonanie: Śledzie kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w piórka. Jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach i skrapiamy sokiem z cytryny. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Dodajemy śmietanę
Domowy Smak Jedzeniapyszne. Całe szczęście poza daniami na ciepło, jak np. kotlety czy "flaczki" świetnie nadają się także do przekąsek na zimno. Dzisiaj proponuję przygotowane w oleju jak śledzie. Świetnie pasują na kolację czy jako przystawka na przyjęciu. Składniki (3 porcje) -400 g boczniaków -cebula -2 garści suszonej żurawiny -olej rzepakowy -sól, pieprz Przygotowanie Boczniaki umyć i ugotować
Zielona Kuchnia