sledzie w oleju - 2894 przepisów (strona:37/193)

KOTLETY ZIEMNIACZANE Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI – ŁĘŻNIE 105

SERNICZEK CHAŁWOWY Z CYNAMONEM I PŁATKAMI MIGDAŁOWYMI     KACZKA W POMARAŃCZACH Z FASOLKĄ I KOPYTKAMI     STEK CIELĘCY Z GNOCCHI I GRZYBAMI     ŚLEDZIE W OLEJU Z KOLOROWYM PIEPRZEM     SAŁATKA ZE ŚLEDZIEM ZIEMNIAKAMI I BRZOSKWINIĄ     PRZEPIÓRKI DUSZONE W WINIE Z GROSZKIEM I ZIEMNIAKAMI NA MAŚLE   Kotlety ziemniaczane z kapustą i grzybami

globuskulinarny
Sledź po japońsku 176

natki pietruszki, Proporcje dobieramy do smaku... W Leksykonie sztuki kulinarnej z 1986 roku, tak opisany jest śledź po japońsku: „ Wymoczone śledzie odfiletować (wówczas nie kupowało się gotowych filetów śledzi już w oleju, a jedynie śledzie z beczki), oczyścić z ości i skóry. Połówki ugotowanych na twardo jajek owinąć filetem śledzia i ułożyć na półmisku na warstwie plastrów ogórków kwaszonych

królestwo garów
Cynamonowe śledzie z jabłkiem 161

Bardzo lubię dania ze śledziem. Szczególnie ze śledziem w oleju. Kombinować też lubię :) Kiedyś widziałam śledzie podane na jabłku i bardzo mi się ten pomysł spodobał. Taki śledź jest idealny na rodzinne spotkania przy stole, wykwintną kolację we dwoje, czy huczną imprezę. Skuście się, bo na prawdę warto!Składniki:3 filety śledziowekiełki lucerynyśliwka w zalewie cynamonowejrodzynki 100 ml alkoholu

Słodkie Przyjemności
Śledzie z figami 218

Któregoś dnia naszła mnie ochota na śledzie. Śledzie z czymś. Wiadomo, cebulka, olej, przyprawy. Ale coś jeszcze za mną chodziło. Postanowiłam dodać musztardę ziarnistą, cudnie podkreśla smak śledzi. Dodałam do tego suszone figi. Bo miałam. Pomyślałam, będą smacznym dodatkiem do śledziowego dania. Efekt był tak smaczny, że mogę stwierdzić, iż nie tylko moja ochota na "innego" śledzia została zaspokojona. Idealna(...)połączenie smaków przypadnie Wam do gustu. Jeśli macie inne pomysły na śledzia z suszonymi owocami to słucham, słucham z niecierpliwością:) Składniki: 2 x 220 g opakowanie śledzi korzennych a la matjas w oleju (ok. 4 płaty) 2 małe cebulki 4 suszone figi 0,5 szklanki oleju 3 łyżeczki musztardy francuskiej ziele angielskie - 6 sztuk szczypta soli pieprz cytrynowy do smaku

Zasmakuj Kuchni
smażone śledzie w sosie cebulowo-porowym... 159

Składniki: świeże śledzie 1,3 kg, kucharek 1 łyżka, mąka pszenna 2 szklanki, olej rzepakowy 1 litr, pieprz świeżo mielony - ile potrzeba, cebula 3 sztuki większe, pory 2 sztuki średnie, cukier 2 łyżki, papryka ostra 1/2 łyżeczki, sok pomidorowy 1/2 litra, woda 1 szklanka, przyprawa w płynie 1 łyżeczka, ocet 1 łyżeczka mam dostęp do śledzi od rybaków i często(...)kupny, dolać wody, ocet i gotować z 5 minut cały sos z patelni wlać na śledzie, nakryć naczynie żaroodporne pokrywą i w chłodne miejsce na całą noc - smażone śledzie na oleju i polane sosem cebulowo - porowym z dodatkiem soku z pomidorów są bardzo smaczne i na imprezę, na post i tak bez okazji..........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Kolorowa sałatka śledziowa 137

gości u nas często również na co dzień. Przygotowanie (nie licząc czasu moczenia śledzi) zajmuje dosłownie kilka minut. A składniki doskonale się uzupełniają. Jeśli znudziły się Wam tradycyjne śledzie w oleju lub śmietanie, spróbujcie takiej pysznej sałatki. Polecam. Składniki: 6 śledzi a’la matjas (solonych) 3 jajka 1 puszka mieszanki groszku, kukurydzy i papryki około 2 łyżek majonezu(...)twardo. Studzimy, obieramy i kroimy w kosteczkę. Cebulę drobno kroimy i szklimy na niewielkiej ilości oleju. Do miski przekładamy pokrojone jajka, cebulę oraz mieszankę groszku, kukurydzy i papryki (odsączoną), można też dodać por do smaku. Wstępnie mieszamy składniki łyżką. Następie dodajemy nasze pokrojone śledzie, majonez i doprawiamy całość do smaku. Mieszamy, próbujemy i opcjonalnie doprawiamy lub/i dodajemy majonezu. Taka sałatka

Słodkie okruszki
Śledzie po francusku 260

nowego i w ten sposób trafiłam na przepis na śledzie po francusku. Mój degustator, który jest wielbicielem tych ryb stwierdził, że śledzie po francusku to jedne z lepszych, jakie jadł. Do przygotowania śledzi po francusku wykorzystałam solone filety a’la matjas, ale mogą to być też śledzie moczone w oleju. Jeżeli korzystamy z tych drugich to wówczas nie musimy(...)gorczycy 1/2 łyżeczki cukru lub mniej 1/4 łyżeczki soli świeżo mielony czarny pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Śledzi po francusku: Śledzie przełożyć do miseczki. Zalać zimną wodą lub mlekiem. Odstawić w chłodne miejsce na 4 godziny. Jeżeli używamy filetów śledziowych w oleju to należy je tylko odsączyć z nadmiaru tłuszczu i pokroić (nie trzeba ich zalewać i odstawić na kilka

Danka Pichci
Śledzie z curry 101

Śledzie jemy przez cały rok, ja osobiście najbardziej lubię te w śmietanie z dodatkiem jabłka, ale dzisiaj zapraszam Was na śledzie z curry. Dla tych którzy lubią curry będzie to strzał w dziesiątkę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Śledzie z curry Składniki 6 płatów śledziowych około pół kg 2 średnie cebule (najlepiej cukrowe) 3 łyżki przyprawy curry łagodnego olej rzepakowy Instrukcje(...)Śledzie moczymy pół godziny w zimnej wodzie, osuszamy na ręczniku papierowym, a potem kroimy w paseczki. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Śledzia, cebulę i curry delikatnie mieszamy w salaterce, zalewamy olejem tak żeby całość przykryć. Artykuł Śledzie z curry pochodzi z serwisu To co lubię gotuję

To co lubię - gotuję i polecam
Śledzik po grecku 164

sobie wystarczająco dużo. 500g filetów śledziowych w oleju 3 cebule 3 marchewki  1 pietruszka 2 łyżki koncentratu pomidorowego  sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy olej 1. Śledzie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy na nieduże kawałki. 2. Marchew i pietruszkę ścieramy na małych oczkach tarki. Cebulę drobno kroimy. 3. Na rozgrzanym oleju podsmażamy warzywa przez 5-10 minut. Dodajemy

Szefowa kuchni
śledzie w pomarańczach 99

Głosów:1    Średnia:5/5] składniki: 250 g śledzi w oleju 1 pomarańcza 1 czerwona cebula 2 goździki sól, pieprz opcjonalnie przyprawa do piernika wykonanie: Cebulę obieramy, kroimy w piórka lub pół księżyce, przelewamy wrzątkiem a następnie zimną wodą. Pomarańcze obieramy, kroimy w plasterki a następnie kroimy na cztery części. śledzie kroimy na mniejsze kawałki. Do słoika wkładamy goździki(...)układamy warstwami pokrojone pomarańcze, śledzie oraz cebulę. Każdą warstwę doprawiamy. Całość zalewamy olejem i schładzamy w lodówce przez

Domowy Smak Jedzenia
Śledzie solone smażone 143

płatów solonych śledzi, 1 jajko, 100 ml tartej bułki, 4 łyżki masła, 6 łyżek oleju Płaty śledzi wymoczyć, osuszyć. Jajko rozbełtać. Śledzie obtaczać w roztrzepanym jajku, następnie w bułce tartej. Smażyć na rumiano na maśle z olejem. Podałam z sosem z musztardy z majonezem (wymieszać musztardę z majonezem - do smaku).   zastawa

królestwo garów
Świąteczny śledzik z ogóreczkiem w oleju rydzowym 202

Święta już tuż tuż. Na świątecznym stole nie może u mnie zabraknąć najróżniejszych śledzi i sałatek. Dziś polecam Wam świątecznego śledzika z ogóreczkiem w oleju rydzowym . Pyszny, szybki w przygotowaniu, doskonały na święta. A jeśli jeszcze nie próbowaliście oleju rydzowego, to zachęcam Was do spróbowania. Doskonale komponuje się ze śledziem, idealny do różnych sałatek, dresingów, ryb. Tłoczony na zimno „Wielkopolski(...)omega 3 i omega 6, w stosunku 2:1. Obecność naturalnych antyoksydantów gwarantuje długi okres przechowywania. Wesołych Świąt! Świąteczny śledzik z ogóreczkiem w oleju rydzowym Składniki: 250 g filetów ze śledzia a la matjas 1 ogórek kiszony 1 mała czerwona cebula 7-8 łyżek Wielkopolskiego Oleju Rydzowego SemCo świeżo mielony czarny pieprz do smaku odrobina soli do smaku Przygotowanie

Słodkie okruszki
Sałatka śledziowa z grzybkami marynowanymi 52

https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2023\/04\/salatka-sledziowa-z-grzybkami-198x164.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2023\/04\/salatka-sledziowa-z-grzybkami-320x200.jpg"],"recipeIngredient":["1 opakowanie \u015bledzi w oleju,\r","p\u00f3\u0142 s\u0142oiczka grzybk\u00f3w marynowanych,\r","2 jajka,\r","niedu\u017ca cebula,\r","\u0142y\u017cka oleju,\r","[ewentualnie] pieprz"],"name":"Sa\u0142atka \u015bledziowa z grzybkami marynowanymi","recipeCategory":"ryby, sa\u0142atki, Wielkanoc","cookTime":"PT0H0M","prepTime":"PT0H0M","recipeInstructions(...)grzybki marynowane,jajko,sa\u0142atka,\u015bledzie"} Drukuj Sałatka śledziowa z grzybkami marynowanymi Porcje: 2-3 Składniki: 1 opakowanie śledzi w oleju, pół słoiczka grzybków marynowanych, 2 jajka, nieduża cebula, łyżka oleju, [ewentualnie] pieprz Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo. Śledzie pokroić na małe kawałki, Ugotowane jajka i cebulę pokroić w kostkę. Grzybki pokroić na połówki lub ćwiartki. Polać oliwą, zamieszać. Ewentualnie

Bardzo Gruby Smok
Śledzie w korzennej zalewie – na Wigilię 206

mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka mielonego imbiru w proszku 3 łyżeczki curry 1 płaska łyżeczka kurkumy kilka kulek ziela angielskiego 3-4 listki laurowe 2 łyżeczki ziaren gorczycy olej po smażeniu śledzi ( zostawić na patelni – będziemy na nim smażyć cebulę ) Śledzie oczyszczamy , pozbawiamy kręgosłupów , bo one niestety się nie przegryzą-pozostaną twarde . W zasadzie jak ktoś nie chce wycinać(...)litrowego wkładam najwyżej 4 sztuki , a jak mam duże , to i 3 sztuki " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Czas na zalewę . Do oleju , który pozostał nam po smażeniu śledzi , wkładamy pokrojoną cebulę i wszystkie przyprawy korzenne ( kolendrę ,imbir,cynamon,gałkę,pieprz,kurkumę i curry ) . Smażymy do momentu aż cebula się przyrumieni , nie musi być miękka

Ogrodnik w podróży
śledzie z czosnkiem i majerankiem 152

blogu znajdziecie kilka przepisów na śledzie , które sprawdziły się u mnie w domu i polecam je bardzo, nie tylko na Boże Narodzenie czy Sylwestra. Dzisiaj kolejna propozycja - aromatyczne śledzie pachnące czosnkiem i majerankiem, które doskonale komponują się ze świeżym, chrupiącym pieczywem. Zdecydowanie polecam ten przepis miłośnikom wyrazistych i ostrych smaków. Przygotujcie je przynajmniej trzy dni przed podaniem(...)laurowy  olej wykonanie: Śledzie moczę w zimnej wodzie, co jakiś czas wymieniając ją na świeżą. Czas moczenia uzależniam od smaku śledzi - im bardziej słone, tym dłużej muszą się moczyć. Kiedy smak jest już dla mnie odpowiedni osuszam filety papierowym ręcznikiem i kroję w kawałki. Do pokrojonych śledzi dodaję drobno posiekany czosnek oraz majeranek i olej, wszystko mieszam i przekładam

babka w formie

Proponowane wyszukiwania