oleju, 5 mniejszych ogórków konserwowych, 100g papryki konserwowej, 1 czerwona cebula, 50g suszonych pomidorów, garść natki pietruszki, 2 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, pieprz, olej, cytryna. Przygotowanie: Śledzie i pomidory pokroić na mniejsze kawałki. Paprykę, ogórki i cebulę pokroić w kostkę. Natkę pietruszki posiekać. Wszystkie składniki wymieszać. Wymieszane składniki przełożyć do słoika. Cytrynę sparzyć i ukroić
W kuchni u Monikiwinnego 2 duże cebule 2 duże kiszone ogórki 1 liść laurowy 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki ostrej papryki (lub więcej) sól, świeżo mielony pieprz 10 łyżek oleju rzepakowego aromatyzowanego czosnkiem mleko do moczenia śledzi listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Śledzie płuczemy pod bieżącą wodą, następnie wkładamy do mleka i moczymy przez kilka godzin, a najlepiej przez(...)śledziem zyska charakterystyczny smak. Gdy całość się zagotuje, zdejmujemy z ognia i studzimy. Namoczone śledzie kroimy w paseczki lub kostkę. Mieszamy z dwoma łyżkami oleju z czosnkiem. Do słoika układamy na zmianę warstwami śledzie i cebulę w sosie. Zamykamy, a następnie wkładamy do lodówki na co najmniej całą noc. Post Śledzie po kaszubsku pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuSkładniki: * 1 kg śledzi marynowanych (mogą być też ala matijas) * 0,5 kg cebuli * słoik ogórków konserwowych * 0,5 kg jabłek * ketchup (mały słoik) * 0,5 szklanki oleju Sposób przygotowania: Śledzie kroimy na mniejsze kawałki. Jabłka, ogórki, cebulę kroimy w kostkę. Ketchup mieszamy z olejem. Wszystkie składniki mieszamy. Źródło: przepis od mojej mamy
Pobite gary Barbaryprawdziwą fetę. Byczcie się. Składniki: 3 solone śledzie 5 suszonych pomidorów z zalewy 150 g sera feta pół małej cebuli 2 ziarna ziela angielskiego 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów pieprz Śledzie moczymy godzinę w zimnej wodzie, co jakiś czas trzeba wodę wymieniać. Jeżeli po godzinie nadal są za słone, trzeba je moczyć dłużej. Następnie śledzie bardzo dokładnie osuszamy(...)drobną kostkę i przelewamy na sicie wrzątkiem. Pomidory kroimy w cienkie paski, ser w kostkę. Wszystko wrzucamy do miski, dodajemy ziele angielskie, świeżo mielony pieprz i olej, mieszamy. Wkładamy do lodówki. Artykuł Śledzie z fetą i suszonymi pomidorami pochodzi z serwisu Kardamonowy
KardamonovyŚledzie bardzo lubię i ciągle szukam przepisów by odkryć je na nowo :) Te przywiozłam prosto znad morza, świeże, nie solone. Składniki : 1/2 kg świeżych sprawionych, niesolonych śledzi sól mąka, olej do smażenia Na sos: 4-5 łyżek łyżek oleju 2 łyżki słodkiej papryki 2 pomidory, 2 cebulki ok. 1/2 - szklanki wody mały kubek śmietany, szczypta cukru, sól(...)ostra papryka, sok z cytryny Przygotowanie: Sprawione śledzie oprószyć solą, pieprzem i skropić octem lub zastosować przyprawę do ryb, odstawić Obtoczyć w mące i usmażyć na oleju na złoto Cebulkę pokroić drobno i przesmażyć na oleju Przygotować sos: do oleju wsypać paprykę i powoli podgrzewać, rozprowadzić niewielką ilością wodą, gdy się zagotuje dodać pokrojone w kostkę pomidory i przesmażoną cebulkę
Proste PotrawySkładniki: 5-6 matjasów 4-5 ogórków kwaszonych 1 świeża papryka czerwona 3-4 cebule ocet olej Sposób przygotowania: Śledzie namoczyć w wodzie kilka godzin, najlepiej na całą noc, następnie odsączyć z wody, pokroić w paski i skropić octem. Paprykę umyć, wydrążyć i pokroić w kostkę. Cebulę i ogórki również pokroić w kostkę. Śledzie układać warstwami na przemian z cebulą
Prosto i Smacznie z AnetąJeśli lubicie śledzie i marynowane grzybki - tatar ze śledzia z pewnością Wam posmakuje. Przepis na tatar ze śledzia jest bardzo prosty i nawet osoba początkująca w kuchni poradzi sobie z jego wykonaniem. Tatar świetnie sprawdzi się na Wigilię, a także jako sałatka na Sylwestra. składniki: 4 filety śledziowe a'la matias 8 pieczarek marynowanych (lub innych grzybków(...)świeżą. Czas moczenia uzależniam od smaku śledzi - im bardziej słone, tym dłużej muszą się moczyć. Kiedy smak jest już dla mnie odpowiedni osuszam filety papierowym ręcznikiem i kroję w drobną kostkę. Grzybki i dymkę wraz ze szczypiorkiem drobno siekam i dodaję do śledzi (część zostawiam do dekoracji). Przyprawiam musztardą, miodem i pieprzem, dolewam olej. Całość mieszam. Przed podaniem posypuję szczypiorkiem
babka w formiesmak bardzo fajnie przechodzą aromatem pieczarek. składniki: 7-8 filetów śledziowych solonych 250 g niedużych pieczarek 500 g przecieru pomidorowego 2 cebule 2 listki laurowe sól cukier majeranek olej do smażenia Śledzie wymoczyć aby pozbyć się słonego smaku. Pieczarki pokroić w grubsze plastry. Cebulę obrać i pokroić w półprastry, zeszklić na oleju. Następnie dodać pokrojone pieczarki. Smażyć aż pieczarki odparuja
Monia miesza i gotujeduże marchewki 1 łyżka oliwy 2 łyżki soku z cytryny sól i czarny pieprz młotkowany do smaku 50 g feta Frytki z brukwi 1-2 duże brukwie olej do smażenia Śledzie oczyść i złóż na pół. Posyp solę i pieprzem, obtocz w mące. Na patelni rozgrzej masło i smaż na dużym ogniu z każdej strony przez 3 minuty na złoty(...)Obierz i pokrój brukiew w słupki. Włóż do garnka, wlej wodę, lekko posól i gotuj przez 6 minut. Odcedź i ostudź. Rozgrzej olej i smaż frytki z brukwi na złoty kolor. Odcedź nadmiar tłuszczu na durszlaku. Podaj śledzie z surówką z marchewki i frytkami z brukwi. Spara Spara Spara Spara The post Śledź smażony, marchewka i frytki z brukwi appeared
codojedzeniapoczątku robi się samodzielnie wyłącznie z podstawowych składników – zupełnie jak kiedyś. Wyszperaliśmy przepis na śledzie w kręconym jak domowy majonez sosie musztardowym. Doceni je każdy smakosz. Przepis na śledzie w kręconym sosie musztardowym Składniki: 400 gramów wymoczonych matiasów, 1 jajko, około pół szklanki oleju, 3 łyżeczki musztardy, łyżka octu, 1 cebula, pieprz. Jak zrobić śledzie sosie musztardowym? Jajko sparz(...)wrzątku, wbij do miski, dodaj musztardę i ocet. Miksując lub bardzo energicznie mieszając trzepaczką, cienką stróżką wlewaj olej – sos zacznie gęstnieć, będzie gotowy, gdy osiągnie konsystencję nieco rzadkiego majonezu. Cebulę bardzo drobno posiekaj, dodaj do sosu. Dodaj także śledzie pokrojone w mniejsze kawałki. Dopraw pieprzem, wymieszaj, wstaw do lodówki na kilka godzin, aby wszystko się przegryzło. Artykuł Śledzie starym
Kulinarna PolskaŚledzie z żurawiną to super pyszna przekąska ze śledzi w pomidorowym sosie z cebulką i przyprawami. Idealne na każdą okazję jako przystawka lub przekąska, nie tylko w święta. Śledzie z żurawiną możesz przygotować jedynie w zalewie z oleju i octu, bez dodatku składników na sos pomidorowy. Są pyszne, szybkie w przygotowaniu. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na śledzie z żurawiną(...)lekko przestygnie dodaj cebulę oraz odsączoną z wody suszoną żurawinę. Porada. Możesz zrezygnować z dodatku sosu pomidorowego, wtedy nie gotuj zalewy a od razu połącz olej z octem i przyprawami oraz namoczoną żurawinę ze śledziami. Wszystkie składniki zamieszaj dokładnie. Do zimnej wystudzonego sosu pomidorowego z żurawiną i cebulą dodaj pokrojone śledzie oraz suszony majeranek, wymieszaj delikatnie. Śledzie z żurawiną przełóż
Zasmakuj Kuchnifasoli czerwonej z puszki 140 g kukurydzy konserwowej 140 g marchewki konserwowej 3 kawałki papryki marynowanej 1/3 papryczki chili lub do smaku suszone oregano 1 łyżka ulubionego oleju posiekany szczypiorek Śledzie, fasolę, kukurydzę, marchewkę odcedzić. Śledzie pokroić na kawałki. Przełożyć składniki do miski. Dodać pokrojone chilli, oregano, szczypiorek. Polać olejem. Źródło
Moja Galeria Smakumałych pomidorków suszonych, pokrojonych w mniejsze części 100g niesolonych orzeszków 1 mała cebulka drobno posiekana 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów sól, pieprz cayenne, majeranek olej Przygotowanie: Do miski przekładamy orzeszki, pomidory, cebulkę oraz śledzie pokrojone w mniejsze części. Dolewamy oliwę z pomidorów, przyprawiamy szczyptą soli, pieprzem cayenne oraz majerankiem. Mieszamy aby składniki(...)dokładnie połączyły, a następnie przekładamy do słoika. Śledzie powinny być ułożone luźno, więc jeśli mamy mały słoik spokojnie możemy rozłożyć je do dwóch. Do każdego słoika wlewamy olej tak aby przykrył śledzie. Pozostawiamy je w lodówce przez 2-3 dni codziennie przekręcając słoikiem aby smaki się wymieszały. Smacznego! Przepis dodaję do akcji „Wytrawne potrawy wigilijne” na durszlak.pl
Życie ze smakiem