barszcz - 3622 przepisów (strona:55/242)

Kiełbaski w cieście 157

Kiełbaski w cieście to bardzo prosta przystawka, która jest bardzo prosta w przygotowaniu. Ponadto w ten sposób można skusić dziecko do spróbowania mięsa poprzez zabawę w

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Barszcz czerwony 117

majeranek. Następnie zmniejsz ogień na bardzo mały, wlej 1 szkl. wrzącej wody, sok z buraków, ocet i sok z cytryny. Zamieszaj i podgrzewaj przez kilka minut, ale nie doprowadzaj barszczu do zagotowania. Do niedużego naczynia przełóż śmietanę, dodaj do niej małą chochelkę gorącego płynu z zupy i dokładnie wymieszaj. Dolej kolejną chochelkę zupy i potem jeszcze jedną. Gdy śmietana dokładnie(...)połączy się z zupą wlej ją do barszczu i szybko ją zamieszaj. Mocno podgrzej, ale NIE GOTUJ. Zdejmij garnek z ognia. Dopraw cukrem, pieprzem oraz, jeśli potrzeba, solą

Delicious Place
Kremowy barszcz zabielany z jajkiem 156

cały czas pod pokrywką). Wyjmij ziela i liść laurowy. Do śmietany wsyp mąkę i wymieszaj dokładnie mątewką. Dolej chochlę płynu z zupy i po wymieszaniu wlej do reszty barszczu. Dobrze wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i cukrem. Doprowadź do zagotowania i zdejmij z ognia. Zmiksuj zupę na krem. Barszcz podawaj z jajkiem na twardo, posypany natką pietruszki

Delicious Place
Drożdżowe pierożki (pieczone). Idealne na obiad lub przyjęcie. 202

Pysznie chrupiące ze wspaniałym wnętrzem. U nas dziś podane w formie obiadu. Jednak bardzo często królują również na przyjęciach. Możecie je podać w towarzystwie ulubionych sosów lub np. czerwonego barszczu. Polecam! Spróbujcie. Drożdżowe pierożki (pieczone). Idealne na obiad lub przyjęcie. Składniki: Na farsz: 500 g pieczarek około 260 g kiełbasy żywieckiej Maestro Henryk Kania* 3 łyżki startego twardego żółtego sera(...)Pierożki mają być pięknie złote (przeważnie piekę około 20-25 minut grzanie góra-dół i pod koniec termoobieg lub krócej na samym termoobiegu). Podajemy z ulubionymi sosami, do czerwonego barszczu itd. Smacznego

Słodkie okruszki
Barszcz czerwony z kiszonych buraków 114

Przyszedł czas na kolejny przepis związany ze Świętami Bożego Narodzenia. Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na wigilijny barszcz czerwony z kiszonych buraków. Wiem, że dla niektórych z Was może być to obca koncepcja. Po raz pierwszy w tym roku przygotowałam kiszone buraki. Przygotowałam z nich kilka dań a barszcz okazał się strzałem w dziesiątkę. Do tego domowe uszka

Życie ze smakiem
Zupa buraczkowa 176

mojej wersji jest jajko i świeży ogórek gruntowy. SKŁADNIKI 2 średniej wielkości buraki 7 niewielkich liści buraka 1 l maślanki 1 marchewka 2 ogórki kiszone 250-300 ml koncentratu barszczu Krakus 3 szklanki wody świeżo mielony pieprz do smaku 1-2 ogórki gruntowe 4 jajka ugotowane na twardo WYKONANIE Buraki obrać ze skóry, marchewkę ostrugać i wraz z ogórkami kiszonymi(...)zetrzeć wszystko na tarce, po czym przełożyć do garnka. Dodać umyte i pokrojone w kostkę liście buraka, wlać wodę, koncentrat barszczu i zagotować. Gotować do momentu, aż warzywa odpowiednio zmiękną, po czym wlać maślankę, wymieszać i doprawić pieprzem. Podawać ciepłe lub gorące (wedle uznania) z jajkiem, udekorowane plasterkami ogórka. #sprytnieizdrowo #krakus

Passions hobbies life
Krem ukraiński 241

zupę robiłam już wiele razy ale nigdy jej w ten sposób nie podawałam. Zaryzykowałam do zdjęcia i… okazało się że to był strzał w dziesiątkę. Uwielbiany przez nas barszcz ukraiński podany jako zupa krem smakuje równie rewelacyjnie, a może nawet i lepiej, a wygląda obłędnie. Dlatego zachęcam do wyopróbowania przy najbliższej okazji. Składniki: pasek żeberek (u mnie

Mama z miasta
Zakwas na barszcz 195

Zakwas na barszcz – gotowy w 5 dni. Buraki Ziele angielskie Listki laurowe Kmin rzymski Czosnek Ocet winny Cukier Sól Sól rozpuszczamy w wodzie. Obrane i uyte buraki kroimy w grube plastry. Przekładamy je do glinianego naczynia lub dużego słoika. Między buraki układamy przyprawy. Ja na ok. 1 kg. buraków dodałem kilka listków laurowych, ok. 10 ziarenek ziela angielskiego(...)ząbki czosnku i szczyptę kminu rzymskiego. Dodałem również świeży rozmaryn czyli to, co dodaję również do barszczu. Całość posypujemy odrobiną cukru i zalewamy wodą. Ja dodaję kilka łyżek czerwonego octu winnego. Przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce. Po ok. 5 dniach zakwas gotowy. Możemy wykorzystać go od razu, lub przechowywać w lodówce. Można dodać trochę wody z kiszonej kapusty

MarcinChef
Święta tuż, tuż – potrawy wigilijne 181

ustalone ramy przejawiają się już w ilości potraw. Tradycyjnie musi ich być 12. Najlepiej, by każdy z nich był przygotowany samodzielnie przez całą rodzinę. Nieodłącznym elementem wigilijnego menu jest barszcz z uszkami . Nie ma tutaj miejsca na konserwanty czy mrożone produkty. Barszcz powinien być przygotowany ze świeżych buraków, z dodatkiem jabłek, suszonej śliwki i octu balsamicznego, które zapewnią mu niepowtarzalny

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Barszcz czerwony na zakwasie 201

ostatnich dniach mam wewnętrzne zapotrzebowanie na buraki. Przywiozłam od mamy zakwas do barszczu i postanowiłam zrobić sobie małe święta. Barszcz nie Wigilijny, bo na rosole ze szczęśliwej kury, ale już na Pierwsze Święto idealny. Wiem, wiem mamy jeszcze październik, ale pogoda jakoś bardziej nastraja mnie na te grudniowe święta. Przepis na zakwas mama znalazła na kultowej stronie Wielkie Żarcie

Emskie Smaki
Ukraińskie klimaty 148

barszczem ukraińskim w dzieciństwie nie przepadałam. Co innego barszczyk klarowny, taki wigilijny z uszkami. Mmm, pycha! Ale ostatnio zaczęłam szaleć i eksperymentować z zupami. I jakoś tak tak mnie wzięło na buraki. Zrobiłam więc barszcz ukraiński, ale jednak trochę inny - taki mój. Nieskromnie mówiąc - JEST PYSZNY!!! Czytaj więcej

Moje Pyszne Siódme Niebo
Zupa krem z pieczonych buraków z dodatkiem jabłek 180

Barszcz jest zupą, która z jednej strony wydaje się pospolita i codzienna, a z drugiej świąteczna. Czy zauważyliście, że pojawia się na zdecydowanej większości świątecznych stołów? Zarówno bożonarodzeniowych jak i wielkanocnych. Wielkanoc to święta kojarzące się z wiosną, słońcem i lekkością. Postanowiłam więc, aby barszcz był również w takiej lżejszej smakowo formie. Jest to gęsty krem zmiksowany z jabłkiem, który

Codzienna kuchnia niecodzienna
ZAWIJANIEC Z KAPUSTĄ I MIĘSEM 217

Tort pasztecikowy albo zawijaniec do barszczu, jak chcemy tak nazwiemy tą potrawę. Najważniejsze aby było smacznie:) SKŁADNIKI NA CISTO: 300 g mąki pszennej 100 g mąki gryczanej 1/2 szklanki mleka 1 płaska łyżka cukru szczypta soli 100 g masła 2 jajka 30 g drożdży Zrobić rozczyn, gdy drożdże zaczną rosnąć połączyć wszystkie składniki i dobrze wyrobić. Odstawić ciasto aby podrosło(...)przykryć drugim ciastem, ponacinać według upodobań, posmarować rozbełtanym jajkiem, można posypać czarnuszką lub sezamem.. Pieczemy w temperaturze 185 st ok 45 min. Ja podałam to danie z czerwonym barszczem. FARSZ: Do zrobienia farszu możemy zawsze wykorzystać inne składniki i za każdym razem będzie smacznie. Ja do tego dania dałam: 300 g kiszonej kapusty 1 duża cebula upieczona 1 pierś

harrisa
Uszka z grzybami 786

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Uszka z grzybami tuż obok pierogów z kapustą i grzybami są niezastąpionym elementem na naszym wigilijnym stole. Idealnie komponują się z barszczem czerwonym :) Uszka z grzybami – Składniki: Na farsz: 100g suszonych grzybów 2 małe cebule (140 g) olej rzepakowy do smażenia pieprz, sól do smaku Na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej (ok. 300 g) szczypta soli(...)końce owiń wokół palca i zlep je ze sobą. Włóż uszka do wrzącej, osolonej wody. Po wypłynięciu uszek gotuj je jeszcze przez ok. 4 minuty. Odcedź. Podawaj np. z barszczem. Smacznego :)   The post Uszka z grzybami appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Zakwas ze świeżych buraków – na czerwony barszcz i do picia. Sałatka z kiszonych buraków 425

buraczany, naszykowany ze świeżych buraków i przypraw. Pyszny jako napój probiotyczny, na wzmocnienie, szczególnie jesienią i zimą, kiedy to buraki są naszym polskim warzywem sezonowym. Niezastąpiony do świątecznego czerwonego barszczu. Zobaczcie jakie to poste! Ten zakwas szykuję bez dodatku chleba. Ciężko kupić w sklepie ‘prawdziwy’ chleb na razowej mące i razowym zakwasie, bez żadnych dodatków i ulepszaczy, a nie zawsze(...)zakwas przelewamy przez sitko do czystych, wyparzonych słoików lub szczelnych butelek (ja lubię te z korkiem i gumowa uszczelką) i przechowujemy w lodówce do miesiąca, zamknięty. Przepis na Wigilijny barszcz na tym zakwasie postaram się dodać już w przyszłym tygodniu.   Z pozostałych po odlaniu płynu buraków możecie przygotować szybką i bardzo zdrową sałatkę z kiszonych buraków

Karo in the Kitchen

Proponowane wyszukiwania