barszcz - 4003 przepisów (strona:57/267)

Przetwory- zapasy zimowe z owoców i warzyw 143

zatem do zaglądania do działu PRZETWORY , który systematycznie jest uzupełniany.       SPIS PRZETWORÓW Bez czarny Powidło Borówka Kapusta czerwona z borówkami Brukselka Pasteryzowana Brzoskwinia Marmolada Buraki/ botwinka Barszcz kiszony Barszcz wiosenny i jego pasteryzacja Botwinka pasteryzowana Buraczki na barszcz czerwony Ćwikła z papryką Surówka warzywna z burakami Przecier z pieczonych buraków do słoików na zimę Surówka z cukinii

Tradycyjna Kuchnia
Świąteczne ciasteczka serowe do barszczu 142

Moje ulubione ciasteczka świąteczne do barszczu. Robi się je błyskawicznie i prosto, a w smaku są naprawdę wyborne. Długo zachowują świeżość i kruchość. Polecam- szczególnie w okresie świątecznym! Składniki: 15 dag masła 18 dag sera żółtego ½ szklanki śmietany ½ łyżeczki soli 1 łyżeczka słodkiej papryki ½ łyżeczki proszku do pieczenia 25 dag mąki 2 żółtka kminek, sezam Wykonanie: Masło utrzeć z serem(...)wody, smarować ciasteczka i posypać np. kminkiem lub sezamem.  Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 200 stopni przez 15 minut.  Po upieczeniu podawać z czerwonym barszczem. POLECAM RÓWNIEŻ -  Paluszki drożdżowe do barszczu

Tradycyjna Kuchnia
Krokiety z mięsem z rosołu i pieczarkami 158

wielu sposobach na krokiety ten jest jednym z ciekawszych smakowo. Nie pozwala nam bowiem zapomnieć skąd pochodzą składniki. Zresztą tak jak krokiety podaje się zwyczajowo i niemal „obowiązkowo” z barszczem, tak te warto spróbować podać z rosołem, z którego pochodziło mięso i warzywa. Farsz wg poniższego przepisu jest na tyle uniwersalny, że nie musimy ograniczać jego użycia do krokietów(...)Jedna z propozycji jak pożytecznie wykorzystać mięso i warzywa pozostałe z rosołu. Tym razem w postaci znanych i lubianych krokietów, które możemy podać np. z czerwonym barszczem lub właśnie rosołem. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 200g mięsa z rosołu 100g warzyw z rosołu (marchewka, seler) 1 duże (L) jajko 300g pieczarek 2 łyżki masła bułka tarta sól biały

Kulinarna Pokusa
Placek do barszczu 176

Komu znudziły się krokiety i paszteciki? Dziś na blogu świetna odmiana tradycyjnych dodatków do czerwonego barszczu: mięsno-pieczarkowe nadzienie w kruchym cieście :) Gdy tylko go zobaczyłam na blogu Kuchnia w czekoladzie , postanowiłam kiedyś spróbować. No i okazja nadarzyła się wcześniej niż myślałam :) Samo przygotowanie nadzienia i ciasta nie jest pracochłonne, a potem już się sam piecze, wiec zdecydowanie polecam taką(...)alternatywę, np. na przyjęcie dla gości. I wcale nie musi być jak w tytule - do barszczu. Ja jadłam bez barszczu, z keczupem, a nawet popijając herbatą... Bo dla mnie to taki jakby pasztet w cieście :) Przepis na ciasto podaję zmodyfikowany, ponieważ (ja blondynka;)) zamiast pół kilo mąki z rozpędu dałam cały kilogram :) wszystkie składniki już były zmieszane i nie mogłam

Kolorowy Przepisownik
Czerwony barszcz z buraczanym zakwasem 113

Blueberry Corner by "jagodzianka" Na wigilijną kolację czerwony barszcz musi być obowiązkowo, najlepiej z uszkami lub pierogami. Barszcz powinien być czysty (nie zabielony), na … Przeczytaj cały artykuł Post Czerwony barszcz z buraczanym zakwasem pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Barszcz ukraiński w stylu azjatyckim 215

mieszanka: dobrze znany z kuchni polskiej barszcz ukraiński ale z kiszonymi burakami i w wydaniu azjatyckim. Czemu nie? Tym bardziej, że efekt przepyszny, napakowany witaminami i składnikami odżywczymi. Oczywiście do przygotowania zupy możecie użyć zwykłych buraków i zakwasić ją cytryną ale zapewniam, daleko jej będzie do barszczu z kiszonką. Zacznijcie od ukiszenia buraków ( przepis ), po 7 dniach możecie(...)kiszonych buraków, czosnek przeciśnięty przez praskę, cukier, sól i pieprz. Podać z siekaną dymką, plastrami chili i zieleniną ewentualnie polać śmietaną i dodać jajko ugotowane na twardo. Barszcz można też podać z prostym sosem tajskim .  Na zdjęciach  tkaniny lniane  Kardelen   oraz  sztućce  Hardanger   Bestikk    by  Mira design

SzczyptaSmaQ
Biały barszcz z białą kiełbasą, wędzonym kurczakiem i jajkiem 230

Biały barszcz jest chyba mniej popularny niż żurek. Ale kiedy im się dobrze przyjrzymy to okaże się, że to czasami bardzo podobne dania. Żurek robi się na zakwasie żytnim a barszcz biały na pszennym. Oba są kwaskowe i takie być powinny. Żur nie zawsze gotuje się na wędzonce czy kiełbasie - często to postne danie. Może być zabielany, ale niekoniecznie. Barszcz

Smaczna Pyza
Jajka z różowym nadzieniem 175

zaintryguje biesiadników :) Potrawa wolna od glutenu.   Czas przygotowania: 10 minut Ilość porcji: 2 Składniki: 2 jajka (fajna cenę na jajka znajdziecie TUTAJ ) 1 łyżka serka śmietankowego Łyżka czerwonego barszczu* Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól *Możemy użyć barszczu z „torebki” – nie nadaje on smaku tylko barwi paste. Jajka gotujemy na twardo. Nożem ściany wierzch np. w ząbki(...)zdjęciu) i wydrążamy żółtko. Rozcieramy wraz z serkiem i barszczem w miseczce. Dodajemy przyprawy i napełniamy jajka. Posypujemy rzeżuchą, koperkiem, kiełkami lub pietruszką i podajemy. Smacznego

Kolizje Smaków
Barszcz czerwony na wędzonce z ziemniakami 208

Klasyczny barszcz czerwony na wędzonce, zabielany , może  stanowić  danie obiadowe ponieważ jest dość syty a zarazem prosty i szybki  wykonaniu . składniki na 1,5 litra barszczu 4  buraki czerwone 1 kość wędzona 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 liść laurowy 3-5 ziaren ziela angielskiego sok z połówki cytryny sól pół szklanki śmietany 7 ziemniaków przepis(...)sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy aż buraki będą miękkie . Zupę zabielamy śmietaną wymieszaną z wywarem, chwilę gotujemy. Ziemniaki, kroimy i gotujemy osobno w osolonej wodzie. Barszcz podajemy z ziemniakami

Smakowite Dania
Barszcz wigilijny + film 112

Barszcz wigilijny przyrządzony na naturalnym zakwasie z buraków, jedyny w swoim rodzaju, aromatyczny, z dodatkiem suszonych grzybów o intensywnej barwie. Będzie znakomitym dodatkiem do uszek i krokietów z kapustą i grzybami , na moim świątecznym stole gości co rok. składniki na 4 porcje włoszczyzna ( marchew, pietruszka, kawałek pora i selera, cebula ) 4 buraki 300 ml zakwasu z buraków ( przepis tutaj ) garść(...)skórki buraki kroimy w plastry. Do wywaru z warzyw wrzucamy pokrojone buraki i całość gotujemy do miękkości. Następnie wlewamy zakwas z buraków, dodajemy czosnek ,ziele angielskie oraz liście laurowe. Barszcz doprawiamy solą i jeszcze chwilę gotujemy . Ugotowany barszcz przecedzamy

Smakowite Dania
Uszka z grzybami – najlepszy przepis na ciasto 165

mnie w domu pachnie już świętami. Zapach gotowanych grzybów czy barszczu przyjemnie przypomina nam o tym. Uszka z grzybami to tylko jedna potrawa z wielu jakie przygotowałam w ostatni weekend specjalnie dla Was. Niektórzy z Was zapewne mają swoje przepisy na ciasto do uszek, ale ja zachęcam Was do skorzystania z poniższego przepisu. Ciasto bowiem bardzo przyjemnie się wyrabia, jest(...)własnych receptur, proszą mnie o przepis na te ciasto do uszek po uprzednim ich spróbowaniu, musi to coś znaczyć :) Polecam koniecznie na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia razem z Wigilijnym barszczem z pieczonych buraków ! Składniki na ciasto do uszek: (około 60-70 małych uszek) 300 g mąki pszennej 30 g masła 200 ml wrzątku 1/3 płaskiej łyżeczki soli   Składniki farszu

Moja Delicja
Najlepsza zalewajka! 219

Nadszedł czas na moją ulubioną zupę, a jest to oczywiście zalewajka! Składniki: - 1/2 laski dobrej kiełbasy - 2l wody - duży ząbek czosnku - 5 ziaren ziela angielskiego - 2 liście laurowe - barszcz (jeżeli żurek to jeden papierek) - 100g boczek - 1 cebula - 4 ziemniaki - sól, pieprz do smaku - zioła prowansalskie, majeranek według uznania Wykonanie: Gotujemy osoloną wodę dodajemy czosnek, liść laurowy i ziele angielskie(...)gotujemy razem z pokrojonymi w kostkę ziemniakami, gdy będą miękkie dodajemy barszcz według znania trzeba lać i równocześnie mieszać żeby nie był ani za rzadki ani za gęsty. (Ziemniaki muszą być ugotowane, bo w barszczu się nie dogotują). Usmażyć boczek, podsmażyć kiełbasę i pokrojoną cebule. Wrzucamy do zalewajki i gotujemy na koniec dodajemy majeranek i zioła prowansalskie. Najlepiej smakuje

Tanio szybko zdrowo
Barszcz czerwony 215

śmietany  Ile kuchni tyle jest pewnie i wersji na barszcz czerwony. Kolor niewątpliwie zachęca do jedzenia. Podpowiem co ja robię, aby taki kolor pozostał i nie utlenił się w czasie gotowania. Moja wersja barszczu jest z fasolką i ewentualnie z dodatkiem szczawiu świeżego lub marynowanego. z dodatkiem śmietany 3 średnie buraki 3 średnie ziemniaki 1 marchew 1 mały(...)szczawiu. Gotować do miękkości buraka i fasoli, ewentualnie dolewać przegotowanej wody, jeśli zbytnio się wygotuje.  Na koniec dodać imbir i sól do smaku.  Śmietanę proponuję dodawać do barszczu już w talerzu, tyle ile kto lubi

Kuchcik gotuje

Proponowane wyszukiwania