barszcz - 3622 przepisów (strona:62/242)

Krokiety z mięsem 81

pieczarkami, albo w wersji mięsnej tak jak ja dziś. Moje krokiety to tak naprawdę pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu. Takie krokiety mogą stanowić samodzielne danie lub dodatek do barszczu lub innej zupy. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na farsz: 2 podudzia z kurczaka ugotowane w rosole 1 cebula 1 ząbek czosnku sól, pieprz do smaku 0,5 łyżeczki(...)tartej i wkładałam na patelnię na rozgrzany olej. Krokiety smażyłam ze wszystkich stron na złoty kolor i wykładałam na półmisek. Krokiety podajemy na ciepło same lub jako dodatek do barszczu. SMACZNEGO

Waniliowe Improwizacje
Chłodnik na botwince 64

smaczny i prosty. W sam raz na upalne dni Składniki: * 1 pęczek botwinki * 1 mała cebulka * 2-3 ogórki gruntowe * 4 spore rzodkiewki * 1 szklanka maślanki * 100 ml koncentratu barszczu czerwonego * 1 szklanka jogurtu naturalnego * koper * szczypior * jajka * sól, cukier, pieprz, kwasek cytrynowy Botwinkę umyłam, oddzieliłam buraczki od łodyg. Cebulę pokroiłam w piórka. Buraczki pokroiłam w kostkę, włożyłam do garnka(...)razem z cebulą i dolałam ok 600 ml wody. Zagotowałam.  Po ok. 5 minutach dodałam pokrojone łodygi i odrobinę soli. Gotowałam do miękkości i wlałam koncentrat barszczu czerwonego.  Zagotowaną botwinkę odstawiłam do całkowitego ostygnięcia.  Ogórki obrałam ze skórki i starłam na tarce o dużych oczkach. Starłam również rzodkiewkę.  Dodałam do botwinki. Dodałam garść posiekanego szczypiorku

Pieprzyć z Fantazją
Wigilia grzybowa, czyli dlaczego mikołaj jest czerwony 102

przeczytałem wyniki tych badań całkiem niedawno, kiedy już nie ma muchomorów w lesie. Natomiast już wiecie dlaczego grzyby są tak istotnym elementem wigilijnej uczty. Zdjęcie wyjazdowe, dlatego inny wystrój. Barszcz czerwony z makaronem Barszcz z małym białym makaronem wygląda jak muchomór :) Składniki: - włoszczyzna - buraki - makaron - ocet - makaron małe muszelki Wykonanie: Włoszczyznę gotujemy do miękkości. Dodajemy buraki, Możemy zetrzeć, żeby się

Kryzysowa Książka Kucharska
Śledziowa sałatka z barszczem i grzybkami 92

może zabraknąć sałatki śledziowej. Podaje ją na rożne sposoby, ale moja ulubiona to z grzybkami marynowanymi, korniszonem i śledziami buraczkowymi.   4 filety śledziowe matias 150 ml koncentratu barszcz czerwony 50 ml octu jabłkowego 8 korniszonów małych 1 słoiczek podgrzybków w occie 1 cebula czerwona 20 oliwek czarnych papryczka chili olej rzepakowy tłoczony na zimno Filety śledziowe moczę kilka godzin(...)zimnej wodzie, potem przekładam do słoika, wlewam ocet jabłkowy, koncentrat barszczu i wstawiam do lodówki na 24 h. Ogórki korniszony kroję w małą kostkę, cebulę też i oliwki. Śledzie przekładam na sitko i odsączam dobrze. Grzybki i śledzie kroję też w kostkę. Na talerzu układam obręcze metalowe, na spodnia warstwę daje śledzie, dociskam, potem ogórki i dociskam, oliwki, grzybki

wesoła kuchnia
Uszka z grzybami mojej babci 135

Fani uszek z barszczem (albo barszczu z uszkami) łączmy się! :D W Święta szalejemy z babcią przepisowo i to kolejny jej popisowy przepis. Wege uszka, mocno grzybowe z ciastem na mące pszennej lub orkiszowej. PYCHOTA. Składniki na 40 uszek: Farsz grzybowy do uszek: 350 g pieczarek (super będzie jak dodamy również inne grzyby) Sól, pieprz Pieczarki kroimy na duże kawałki

Czarnawisienka
Wigilijny barszcz czerwony 95

Follow my blog with Bloglovin Follow my blog with Bloglovin Barszcz czerwony to jedna z dwunastu tradycyjnych Wigilijnych potraw. Jest on podawany jako pierwsza potrawa na Wigilijnej kolacji. The post Wigilijny barszcz czerwony appeared first on CRAVEmonkey

CRAVEmonkey
Uszka z grzybami 95

Uszka z grzybami, wigilijne uszka do barszczu czerwonego na zakwasie to u mnie pozycja obowiązkowa na wieczerzy świątecznej. Wiem, że w wielu regionach je się zupę grzybową, zupę rybną u mnie jednak zawsze, tradycyjnie jest to barszczyk z uszkami . Uszka mogą być większe lub mniejsze, zależy to od czasu, cierpliwości i chęci, warto już wcześniej je zrobić bo znakomicie się(...)odpoczęło. Potem gotowe ciasto wałkujemy cienko i szklaneczką wycinamy kółeczka. Następnie na każde kółeczko kładziemy niewielką ilość farszu, zawijamy jak pierożki a potem oba końce łączymy formując uszka do barszczu. Finalnie gotujemy w osolonym wrzątku 2-3 min od wypłynięcia. Artykuł Uszka z grzybami pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
Świąteczna zupa grzybowa 110

votes ) Świąteczna zupa grzybowa Świąteczna zupa grzybowa to najlepsza zupa, poza barszczem, można nawet przed nim Jaką można sobie zafundować w święta. Prosta w wykonaniu, nie ma sobie równych, moi chłopcy kochają tą zupę , a starszy przedkłada ja nawet ponad barszcz. Aromatyczna i naturalna, mimo że grzybów było w tym roku pod dostatkiem, a nawet z przesadą, ta zupa jest

Ogrodnik w podróży
KULEBIAK Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI 90

Pierwszy raz w życiu robiłam kulebiak. Tegoroczne Święta w naszym domu okraszone są wieloma debiutami. Pierwszy prawdziwy zakwas i domowy barszcz wigilijny czy tak jak dziś, pierwszy kulebiak z kapustą i grzybami. Zawsze obawiałam się takich tradycyjnych dań, że nie wyjdą, że nie są smaczne, że nie podołam. A tu się okazuje, że te tradycyjne potrawy wcale nie są takie(...)minut, aż pięknie zbrązowieje i wyrośnie w piekarniku. Po wyłączeniu pieca zostawiam w nim kulebiak na około 20 minut, aby nieco przestygł.  Podaję zamiast krokietów do barszczu lub bez żadnych dodatków. SMACZNEGO

W kuchni Karmel-itki
Kotleciki z suszonych grzybów 127

płuczemy i zalewamy zimną wodą na 12 godzin. Gdy grzyby namokną gotujemy je w wodzie, w której się moczyły ok. 35 - 40 minut. Grzyby odcedzamy, a wywar zostawiamy do barszczu lub kapusty z grzybami. Bułkę rozdrabniamy i moczymy w mleku. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maślę. Teraz grzyby oraz odciśniętą bułkę przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Masę(...)doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Z masy formujemy kotleciki, które panierujemy w bułce tartej. Grzybowe kotleciki smażymy na oleju, na dobrze rozgrzanej patelni. Kotleciki grzybowe można podawać do barszczu (zamiast uszek), jako dodatek do kapusty z grzybami oraz do smażonego karpia. Smacznego :) Wigilijne przepisy: Staropolski piernik dojrzewający , Wigilijne śledzie marynowane w oliwie i cytrynie , Żytnie pierniczki

Korniszonki
Kotleciki z suszonych grzybów 129

płuczemy i zalewamy zimną wodą na 12 godzin. Gdy grzyby namokną gotujemy je w wodzie, w której się moczyły ok. 35 - 40 minut. Grzyby odcedzamy, a wywar zostawiamy do barszczu lub kapusty z grzybami. Bułkę rozdrabniamy i moczymy w mleku. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maślę. Teraz grzyby oraz odciśniętą bułkę przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Masę(...)doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Z masy formujemy kotleciki, które panierujemy w bułce tartej. Grzybowe kotleciki smażymy na oleju, na dobrze rozgrzanej patelni. Kotleciki grzybowe można podawać do barszczu (zamiast uszek), jako dodatek do kapusty z grzybami oraz do smażonego karpia. Smacznego :) Wigilijne przepisy: Staropolski piernik dojrzewający , Wigilijne śledzie marynowane w oliwie i cytrynie , Żytnie pierniczki

Gotujemy i jemy
Sos z suszonych grzybów 75

łyżką. Gotując się sos powoli zacznie gęstnieć. Dopraw solą i pieprzem – gotuj jeszcze przez 2-3 minuty, a następnie zdejmij z ognia.     Polecam również… – Barszcz czerwony czysty – Zupę krem z brokułów – Zupę ryżową – Barszcz biały bez zakwasu – Zupę fasolową z kiełbasą

Kulinarny S.O.S.
Sos z suszonych grzybów 75

łyżką. Gotując się sos powoli zacznie gęstnieć. Dopraw solą i pieprzem – gotuj jeszcze przez 2-3 minuty, a następnie zdejmij z ognia.     Polecam również… – Barszcz czerwony czysty – Zupę krem z brokułów – Zupę ryżową – Barszcz biały bez zakwasu – Zupę fasolową z kiełbasą

Kulinarne S.O.S.
Wigilijny czerwony barszcz z uszkami 500

Czerwony   barszcz   z   postnymi   uszkami , który jest tradycyjną potrawą podawaną w czasie   Wigilii Bożego Narodzenia na naszym rodzinnym, świątecznym stole. Składniki: 1,2kg buraków 80g suszonych leśnych grzybów 1 ząbek czosnku 3 marchewki 2 pietruszki 1/2 pora 150g selera 4 liście laurowe 3 łyżki majeranku 10 ziarenek czarnego pieprzu 6 ziarenek ziela angielskiego(...)dodać do niego ugotowany wywar grzybowy. Cały czas gotując dodać zakwas z buraków, sok z cytryny, doprawić solą, pieprzem, majerankiem i ewentualnie cukrem. Zdjąć z ognia i dokładnie wymieszać. Barszcz podawać z uszkami, pieczonymi pierogami lub pasztecikami

Szalona Kuchnia Eweliny
Wigilijne uszka z grzybami 104

wyobrażacie sobie wigilijny barszcz bez uszek z grzybami? Ja zdecydowanie nie! Dziś dzielę się z Wami przepisem na absolutnie rewelacyjne uszka, których sekretnym składnikiem jest ciasto. Do wyrabiania wykorzystuję gorące mleko, masło i mąkę, ponieważ tworzą one idealne ciasto. Uważam, że nie ma lepszej receptury niż ta . Tak przygotowane ciasto sprawia, że uszka są przepyszne i rozpływają się w ustach(...)Przepis na barszcz znajdziecie TUTAJ . Wigilijne uszka z grzybami Farsz 40 g suszonych grzybów 1 duża cebula 100 g masła przyprawy: sól, pieprz Ciasto 320 g mąki pszennej ((2 szklanki, typ 405)) 180 ml gorącego mleka ((3/4 szklanki)) 40 g masła ((2 łyżki)) szczypta soli Farsz Grzyby włóż na sitko i zalej wrzątkiem. Włóż grzyby do garnka i zalej wodą

Przepisy na widelcu

Proponowane wyszukiwania