Czy to ma jakieś znaczenie, że śląski? Pewnie dla większości z Was nie. Ja postanowiłam do dzisiejszego posta podejść trochę inaczej. Na blogu oczywiście już mam przepis na żur, ale nie wyszedł on tak treściwy i gęsty nad jakim ostatnio „pracowałam”. Wyszedł normalny, po prostu. Po rozmowach z bliskimi mi hanysami, wiem dokładnie jaki rodzaj zakwasu chcę robić. Robić, nie zrobić, bo coś czuję w kościach, że to będzie długofalowa sympatia. Najważniejszy jest tak naprawdę rodzaj mąki, musi to być żytni... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Babka wielkanocna - wyobrażacie sobie bez niej święta? Chyba śmiało można rzec, że jest bardziej popularnym wypiekiem wielkanocnym niż mazurek.
Czytaj dalej...Sałatki stały się nieodłącznym elementem każdego menu. Jemy je na śniadanie, kolację, a czasami te treściwsze zastępują nam nawet obiad.
Czytaj dalej...