Przepis na : obiad
Od dłuższego czasu przyglądam się Tomaszowi Strzelczykowi, to uczestnik 5 edycji Masterchefa. Czemu akurat jemu? Bo w prosty, zwyczajny sposób „sprzedaje” przepisy kuchni polskiej. Dla mnie to spora dawka inspiracji, sama coraz częściej wracam do naszej rodzimej kuchni. I gdzieś z miesiąc temu natknęłam się na jego przepis na żurek/barszcz biały (Tomek sam w sumie nie wie jak podejść do nazewnictwa) na zsiadłym mleku. Tak, bez zakwasu żytniego/pszennego. Mamy więc zupę, do której nie trzeba się wcześ... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Babka wielkanocna - wyobrażacie sobie bez niej święta? Chyba śmiało można rzec, że jest bardziej popularnym wypiekiem wielkanocnym niż mazurek.
Czytaj dalej...Sałatki stały się nieodłącznym elementem każdego menu. Jemy je na śniadanie, kolację, a czasami te treściwsze zastępują nam nawet obiad.
Czytaj dalej...