rosół - przepisów 5224

  1. Rosół z domowym makaronem
    Rosół z domowym makaronem

    Domowy rosół to danie często kojarzone z rodzinnym domem. Podawany jest z kluskami ziemniaczanymi, makaronem wstążki lub nitki zależnie od regionu. Rosół każdy potrafi zrobić, główna uwagę skupimy na wykonaniu do niego domowego makaronu nitki. Nic nie smakuje lepiej, jak danie wykonane przez siebie samego od podstaw. Przepis oraz listę najpotrzebniejszych składników przedstawiam poniżej. Składniki: 2 marchewki ½ selera korzeń pietruszki(...)pieprz do smaku 1 natka pietruszki Domowy makaron: 250 g mąki pszennej + 50 g do posypania stolnicy 1 jajko 2 żółtka 100 ml wody ciepłej Szczypta soli Przepis na rosół: Mięso dokładniej umyj W dużym garnku włóż mięso i zalej wodą około 3 litrów. Doprowadź do wrzenia i zmniejsz ogień zbierając jednocześnie burzyny Marchewkę dobrze umyj i obierz, pokrój

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!, prowadzonego przez Grzes.

  2. Po prostu rosół!
    Po prostu rosół!

    Rosół to zupa, której przygotowanie dla niektórych może kojarzyć się z wejściem w posiadanie wiedzy tajemnej i nic dziwnego bo do rosołu należy podchodzić z należytym szacunkiem. :) Nie warto jednak się zniechęcać bo wystarczy znać tylko kilka podstawowych zasad i gotowanie rosołu okaże się banalnie proste. Jak się zabrać za rosół? Kilka prostych zasad. Rosół to potrawa z wybitnie długą(...)tradycją i przekazywaną z pokolenia na pokolenie recepturą. Jak to zwykle w przypadku takich dań bywa, każdy ma swój sposób na jej przygotowanie. Do gotowania rosołu trzeba podejść z entuzjazmem i optymizmem a kierując się poniższymi zasadami i przepisem na pewno odniesiemy sukces. Jakie mięso do rosołu wybrać? Im bardziej różnorodne mięso tym lepszy smak rosołu. Do przygotowania mieszanego rosołu

    Przepis pochodzi z bloga Book of spells, prowadzonego przez Book of spells.

  3. Jak zrobić dobry rosół? Zasady!
    Jak zrobić dobry rosół? Zasady!

    Dobry rosół! Klarowny i złoty rosół- tak powinien wyglądać każdy prawidłowo przygotowany bulion. Rosół pachnie mięsem i warzywami, działa rozgrzewająco i dla wielu z Nas jest typowym daniem na niedzielny obiad. Czy wiesz jak prawidłowo przygotować rosół? Dzisiaj zdradzę Wam wszystkie triki na tą zupę! Zrobienie rosołu wcale nie wydaje się trudne, ale w praktyce to już bywa różnie(...)gruncie rzeczy jeśli nie zna się kilku podstawowych zasad przy przygotowaniu rosołu, to ciężko też uzyskać prawdziwy i esencjonalny bulion. Muszę Wam powiedzieć, że ja nie przepadałam za rosołem, wydawał mi się zawsze, taki nijaki. Twierdziłam, że to woda z tłuszczem i tyle. Z rosołu wyjadałam gotowane marchewki i seler, którego nota bene nikt nie lubił. Do momentu kiedy spróbowałam

    Przepis pochodzi z bloga SMYKWKUCHNI, prowadzonego przez SMYKWKUCHNI.

  4. Rosół
    Rosół

    Rosół to dosyć ciężki temat dla kulinarnego bloggera i to z kilku powodów. Po pierwsze jest to potrawa zarazem łatwa i trudna w przygotowaniu. Zazwyczaj łatwa pod warunkiem, że ma się doświadczenie i dobrze wie co robi. Tymczasem muszę ten proces opisać w sposób, który da szansę również początkującym. Jednak znacznie większy problem wynika z faktu, że tak naprawdę jest(...)tyle przepisów na rosół, ilu kucharzy. Gorzej – wiele osób, w tym ja sam, robi rosół na co najmniej kilka sposobów zależnie od okoliczności, użytych składników, itp. Co więcej, jest to często potrawa mocno osadzona w tradycjach konkretnej rodziny. Liczne stosowane w poszczególnych domach receptury mają się bardzo różnie do tradycyjnego staropolskiego rosołu – często jest z tym gorzej niż lepiej

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarna Pokusa, prowadzonego przez Kulinarna Pokusa.

  5. Domowy rosół
    Domowy rosół

    Domowy rosół kojarzy mi się z niedzielnym obiadem w gronie najbliższych, leczeniem zatruć pokarmowych czy kaca po dobrej imprezie. Prosta i szybka zupa. Poniżej przedstawiam listę produktów i przepis jak go wykonać. Składniki: 1 tuszka kurczaka 1 szponder 3 szt. marchewki 1 mała por 1 mała cebula 1 mały seler 1 mała pietruszka korzeń Sól Pieprz Ziele angielskie wedle uznania(...)Liść laurowy wedle uznania Makaron nitki Domowy rosół – przepis Do garnka o pojemności 3 – 5 l nalej wody około 3/4 jego powierzchni, dodaj szponder i tuszkę z kurczaka , gotuj około 30 minut na wolnym ogniu pod przykryciem, co jakiś czas zbieraj burzyny, które będą się wytwarzać Ugotuj makaron nitki zgodnie ze wskazówkami znajdującymi się na opakowaniu Obierz warzywa

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!, prowadzonego przez Grzes.

  6. Rosół
    Rosół

    Ukochany przez nasze babcie, nieco zapomniany przez mamy, albo co gorsza zastępowany chemicznymi kostkami i proszkami – rosół – najlepsze i najtańsze lekarstwo, suplement diety i nawet kuracja odmładzająca . Rosół, zwany czasem bulionem, doskonale rozgrzewa, obniża ciśnienie krwi, poprawia humor i zwalcza depresję . Południowoafrykańskie przysłowie, które mówi, że dobry rosół wskrzesi martwych , nie jest zbyt dalekie od prawdy. Rosół naprawdę(...)wiele zalet : uzdrawia układ pokarmowy – żelatyna z rosołu chroni i przyspiesza odnowę wyściółki jelit, przez co leczy „cieknące” jelita. Rosół także wspomaga trawienie i bardzo dobrze wpływa na florę bakteryjną zamieszkującą nasz układ pokarmowy. leczy – babcie miały rację polecając rosół z kury na grypę i przeziębienie – badania to potwierdzają. zwalcza stany zapalne – aminokwasy glicyna

    Przepis pochodzi z bloga PaleoSMAK, prowadzonego przez Grzegorz.

  7. Rosół – domowy przepis
    Rosół – domowy przepis

    Czas przygotowania: 15 minut Czas przyrządzania: 3h 00 min Ilość porcji: 3-4 porcje Drukuj Rosół - domowy przepis By Piotr 5 Styczeń 2018 Rosół - znany i wielbiony chyba w każdym polskim domu. Król niedzielnych obiadów bez którego ciężko je sobie wyobrazić. Poznajcie mój sprawdzony przepis na taki prosty, klasyczny rosół, który każdemu się uda i każdemu posmakuje! Składniki: woda(...)Mięso: wołowina - ok. 350g (np. szponder) mięso drobiowe - 3 udka, 4-5 skrzydełek, 1 szyja indycza lub korpus z kurczaka Warzywa: marchewka - 2 niewielkie (im więcej marchewki, tym słodszy rosół) seler - 1 kawałek, ok ¼ większego korzenia pietruszka - 1-2 kapusta włoska - niewielki kawałek por - 1/2 większego cebula - 1 większa, intensywnie opalona na palniku Przyprawy i dodatki ziele angielskie - kilka ziarenek

    Przepis pochodzi z bloga COOKUJ, prowadzonego przez Pogotujmy.pl.

  8. Domowy rosół z kluseczkami
    Domowy rosół z kluseczkami

    Uwielbiam rosół, chyba najbardziej ze wszystkich zup, mogę jeść rosół na okrągło, chyba nigdy mi się nie znudzi. Najlepszy wg mnie rosół jest z wołowiny , niezbyt często taki przygotowujemy ze względu na jej cenę. Rosół wołowy jest smaczny, bardzo aromatyczny i esencjonalny. Podaję rosół wołowy z domowymi kluseczkami. Na dobrym rosole można przygotować wiele zup, rosół jest doskonałą bazą(...)sosów. Można taki rosół zamrozić, nawet w pojemnikach do lodu, jeśli jest potrzebny to wystarczy go dodać do dania. Rosół też zaleca się osobom przeziębionym lub rekonwalescentom po chorobie, gdyż domowy rosół doskonale rozgrzewa i wzmacnia organizm. Jednak najczęściej przygotowuję rosół drobiowy z kurczaka lub kury. Do niego też polecam przygotować domowe kluseczki. Jeśli zostanie coś z tego rosołu

    Przepis pochodzi z bloga Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię , prowadzonego przez JStraga.

  9. Rosół – domowy przepis
    Rosół – domowy przepis

    Czas przygotowania: 15 minut Czas przyrządzania: 3h 00 min Ilość porcji: 3-4 porcje Drukuj Rosół - domowy przepis By Piotr 5 Styczeń 2018 Rosół - znany i wielbiony chyba w każdym polskim domu. Król niedzielnych obiadów bez którego ciężko je sobie wyobrazić. Poznajcie mój sprawdzony przepis na taki prosty, klasyczny rosół, który każdemu się uda i każdemu posmakuje! Składniki: woda(...)Mięso: wołowina - ok. 350g (np. szponder) mięso drobiowe - 3 udka, 4-5 skrzydełek, 1 szyja indycza lub korpus z kurczaka Warzywa: marchewka - 2 niewielkie (im więcej marchewki, tym słodszy rosół) seler - 1 kawałek, ok ¼ większego korzenia pietruszka - 1-2 kapusta włoska - niewielki kawałek por - 1/2 większego cebula - 1 większa, intensywnie opalona na palniku Przyprawy i dodatki ziele angielskie - kilka ziarenek

    Przepis pochodzi z bloga COOKUJ, prowadzonego przez Pogotujmy.pl.

  10. Rosół z pieczarkami i pulpecikami
    Rosół z pieczarkami i pulpecikami

    lepszego niż rosół u mamy czy babci. Czy jest on na stole, czy we wspomnieniach, to zawsze miło nam się kojarzy. Nie chcę konkurować z maminym rosołem, ale pokazać jego zupełnie inną wersję. Rosół z pieczarkami i pulpecikami jest świetną propozycją, którą powinny docenić zarówno mamy, jak i dzieci. Ma zupełnie inny smak – jest lekko pieczarkowy, a mięciutkie pulpeciki(...)Pulpeciki robimy z mięsa gotowanego, a więc zdrowszego i lekkostrawnego. Taki wołowy rosołek jest idealnym daniem na pierwsze jesienne przeziębienia, które niestety już się pojawiły. Mimo, że uwielbiam tradycyjny rosół z makaronem, to taki gości u nas coraz częściej. Rosół z pieczarkami: 500-700 g szpondra wołowego (szponder z kością) 2 średnie marchewki 1 średnia pietruszka + 3 gałązki natki pietruszki

    Przepis pochodzi z bloga Poezja smaku, prowadzonego przez PoezjaSmaku.

  11. Rosół z trzech mięs
    Rosół z trzech mięs

    uwolnienia smaku), włożyć do garnka. Szyję indyczą umyć, osuszyć. Dodać do garnka z kurczakiem i wołowiną. Mięsa zalać zimną wodą (2,5 litra) i gotować na bardzo małym ogniu (rosół powinien jedynie pyrkać) przez 1 godzinę. Podczas gotowania często oczyszczać rosół z szumowin przy pomocy małego sitka (szumowiny wylać do zlewu). Po tym czasie dodać obrane, pokrojone marchewki, pietruszki, seler(...)liście kapusty, opieczoną cebulę, łupiny z połowy cebuli, pęczek natki pietruszki (w całości) oraz gałązkę lubczyku. Następnie dodać przyprawy: liść laurowy, ziarna ziela angielskiego, ziarna pieprzu i łyżkę soli. Rosół gotować na bardzo małym ogniu przez kolejne 3 godziny. Ugotowany rosół przecedzić przez sito (najlepiej wyłożone czystą ściereczką/pieluchą tetrową). Przecedzony, czysty rosół wlać do nowego garnka

    Przepis pochodzi z bloga Gospodyni Miejska, prowadzonego przez Gospodyni Miejska.

  12. Rosół z włoskimi akcentami
    Rosół z włoskimi akcentami

    Chciałabym przedstawić kilka żelaznych zasad gotowania rosołu a także przepis na włoski rosół z parmezanem, żółtkiem i pomidorami :) Składniki na włoski rosół: 2  skrzydełka  kury 2 pałki kurze kawałek wołowiny z kością 2 golonki z indyka 2 średnie marchewki 1 duża pietruszka (sam korzeń) 1/2 średniego selera 1 cały por ze 3 przypalone cebule 2 liście laurowe(...)żółtka (1 żółto na jedną porcję) ok. 150 g tartego parmezanu 2 pomidory 2 ząbeki czosnku  kilka gałązek tymianku kromki pełnoziarnistego pieczywa (ilość wg upodobania) Złote zasady przygotowywania rosołu: 1.       najlepszy rosół wychodzi z jak największej ilości rodzajów mięs  z kością (z wołowiny, indyka i kury, kaczki

    Przepis pochodzi z bloga Bon Appetit Małgorzaty, prowadzonego przez Małgorzata Kwiatkowska.

  13. ROSÓŁ Z PERLICZKI LUB PRZEPIÓREK Z DOMOWYM MAKARONEM
    ROSÓŁ Z PERLICZKI LUB PRZEPIÓREK Z DOMOWYM MAKARONEM

    wiem jak u Was ale u nas rosół bywa bardzo często, tak średnio 3-4 razy w tygodniu. W pozostałe jadamy zupy przygotowywane na bulionie z tegoż właśnie rosołu. Dzień bez zupy, to u nas dzień stracony, dosłownie, jesteśmy bowiem bardzo zupowi, wystarczy mała bulionówka i zaraz wszyscy mają lepszy humor. Odkąd nie używam gotowych bulionów, jarzynek itp. nadmiar rosołu(...)przelewam do słoi różnej wielkości i zamrażam. W razie potrzeby, do sosu czy zupy (gdy akurat rosołu w domu nie ma) taki bulion jest jak znalazł. Wystarczy wyjąć go wcześniej z zamrażarki lub rozmrozić w mikrofali. Niezależnie od tego czy jest to rosół z porcji rosołowej, z kury, z kurczaka, z perlicy czy (moje ostatnie odkrycie) z przepiórek przygotowuję

    Przepis pochodzi z bloga Smaczne Zdrowe, prowadzonego przez smacznezdrowe.

  14. Złoty rosół – król wszystkich zup. Jak ugotować idealny rosół z kurczaka
    Złoty rosół – król wszystkich zup. Jak ugotować idealny rosół z kurczaka

    Esencjonalny, pachnący i złoty. Pocieszenie strapionych, zastrzyk energii dla chorych. Król i baza wielu polskich zup – rosół. Złocisty i klarowny. Napakowany smakiem kurczaka, wybranych jarzyn. Zrównoważony w smaku. Odpowiednio pikantny i słony. Jak zrobić naprawdę idealny rosół? Rosół z samego drobiu jest delikatniejszy w smaku niż rosół z mieszanych gatunków mięsa. Jest też przez to bardziej uniwersalny jako podstawa(...)innych zup. Gotuję rosół z udek lub podudzi po to, żeby był odpowiednio tłusty i zawiesisty. Skórka, chrząstki stawowe, kości – to mnóstwo kolagenu. Tłuszcz jest w tej zupie najlepszym nośnikiem smaku, dodatkowo pozwala na lepsze wchłanianie witamin z użytych do wywaru warzyw. Do wywaru nie używam kapusty włoskiej – zmienia ona zarówno kolor jak i smak wywaru . Rosół z kapustą jest

    Przepis pochodzi z bloga Karo in the Kitchen, prowadzonego przez Karo In The Kitchen.

  15. Rosół z klopsikami po studencku
    Rosół z klopsikami po studencku

    Dzisiaj podaję przepis przeznaczony dla tych, którzy nie mają czasu, aby przygotować tradycyjny rosół z makaronem i jednocześnie nie stronią od zup z torebek. Rosół z klopsikami jest idealny dla studentów, dedykuję go mojemu synowi, który wczoraj wyjechał do Poznania, aby kontynuować studenckie życie, tym razem na uzupełniających studiach magisterskich. Wiem, że mój syn nie będzie miał ani czasu(...)ochoty bawić się w długie gotowanie. A wiem, że nie pogardzi zupami z torebek, więc ten rosół spełni jego oczekiwania. Postanowiłam je trochę wzbogacić dodając do nich trochę mięsa pod postacią klopsików z dodatkiem kaszki manny, wg mnie jest to idealny i łatwy do zrobienia dodatek. Przy tym zupa będzie bardziej pożywniejsza, co jest ważne dla faceta. Dostał też

    Przepis pochodzi z bloga Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię , prowadzonego przez JStraga.

Wybierz stronę :