Dzisiaj kolejny raz będę Was namawiać do recyklingu ;) Bo czym innym nazwać wykorzystanie np. warzyw z rosołu? Wiem, że w wielu domach takie warzywa się wyrzuca. A przecież to smaczny składnik wielu sałatek. Przyprawiać ich też nie trzeba za dużo, bo ugotowane w mięsnym wywarze mają już smak własnie z tego wywaru. Zanim następnym razem wyrzucicie niechciane przez(...)nikogo warzywa - zróbcie z nich sałatkę :) Składniki: ugotowane i przestudzone warzywa z rosołu : marchew, seler, pietruszka, 3-4 jajka kawałeczek surowego pora - część środkowa, jasnozielona, natka pietruszki , majonez , sól , świeżo zmielony pieprz - do smaku, szynka - wykorzystałam schab "Natura" ZMNove . Warzywa pokroić w kostkę. Por i natkę posiekać. Szynkę pokroić w kostkę - wielkość dowolna, ulubiona :) Jajka ugotować na twardo
Codzienna kuchnia niecodziennaobraną włoszczyznę, kucharka i gotować z 30 minut na koniec wsypać kurkumę dla pięknego koloru złotego, kucharka w płynie do smaku podać z makaronem nitki i przed jedzeniem popieprzyć rosół...........SMACZNEGO!!! kura rosołowa jest dość twardym mięsem, więc warto ją zmielić czy rozdrobnić w rozdrabniaczu z włoszczyzną i zrobić gotowane pulpety w sosie koperkowym lub użyć do jakiegoś nadzienia jako(...)gorzkawy posmak - zapach przyprawy: delikatnie aromatyczny, lekko ostry - zastosowanie: składnik proszku curry, stosowana do dań z fasoli, soczewicy, dodatek sosów, do przyprawiania jaj, majonezów, serów topionych, sałatek rybnych, do rosołu daje piękny złoty kolor - opakowanie: 30 gram
W Mojej Kuchni Lubiępotrzeba, przyprawa w płynie - do smaku kupiłam szybkowar 9-cio litrowy, wybrałam większą pojemność bo i tak szybkowar maksymalnie napełnia się wodą do 2/3 wysokości, pierwsze moje gotowanie to rosół umyte podudzia drobiowe włożyć do szybkowara, dodać pozostałe składniki i przyprawy, zalać wodą, szczelnie zmknąć pokrywę gdy się zagotuje to indukcję ustawić na najniższe stopnie /gaz też na mały płomień(...)tylko 20 minut z tego rodzaju mięsa drobioweg - włoszczyzna, mięsko jest ugotowane i dobre w smaku na koniec gotowania po spuszczeniu ciśnienia zostawić szybkowar bez otwierania na 5 minut rosół przelać przez drobne sito do garnka, jest klarowny, aromatyczny, do smaku można doprawić przyprawą w płynie i podać z ugotowanym makaronem nitki.............SMACZNEGO!!! jestem zadowolna z zakupu i chyba zaoszczędzę
W Mojej Kuchni Lubięchwili zagotowania gotować na minimalnym ogniu z 35 minut po zakończeniu gotowania zostawić szybkowar a ciśnienie samo zejdzie - z 10-15 minut, szybkowar otworzyć i cedzakiem wyjąć składniki rosół podać z ugotowanym makaronem nitki, z marchewką i natka pietruszki, dodać [pie[rzu mielonego do smaku porcje drobiowe obrać z mięsa bez skórek, chrząstek, dodać po kawałku pokrojonej drobno papryki czerwonej(...)żółtej, zielonej, papryczkę chilli żelatynę wymieszać w gorącym rosole, dodać cytrynę i wlać do mięsa, schować do lodówki najlepiej na całą noc do stężenia i tak mamy z szybkowara dobry rosołek na obiad i galaretkę na kolację............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiębyła zamykana, żyła swoim własnym życiem i oddychała świeżym , podkarpackim powietrzem. Jednym słowem dostałam od Honki prawdziwą, zdrową i wypasioną kaczkę ze wszystkimi akcesoriami ! To prawdziwy rarytas! Zrobimy rosół z kaczuchy! Składniki porcja rosołowa kaczuchy + pierś z kaczuchy marchewka seler naciowy czosnek opalona cebula ESTRAGON SKWORCU PIEPRZ ZIOŁOWY SKWORCU zielona natka selera sól woda zródlana- ja mam od babci(...)ziołowego Skworcu. Na koniec dodaj zieloną natkę selera, posól. Zamknij garnek i gotuj kilka godzin na bardzo małym ogniu. Międzyczasie ugotuj makaron typu krajanka. Rozłóż makaron na talerze. Rozlej rosół i podawaj na rozgrzanie i dobre samopoczucie. Mój rosołek i rosołek Honci- z kaczuchy, która żyła na wolności. Udana podróż na wieś, gdzie święty spokój, wspaniali ludzie i dobre samopoczucie
Z Kuchni Do KuchniPyszny, domowy rosołek z przypaloną cebulką, która nada całości idealny smak... Rosół dekorujemy gwiazdkowymi marchewkami... jak je zrobiłam? Ugotowaną marchewkę pokroiłam w plasterki i malutką foremką w kształcie gwiazdki wykrawałam gwiazdeczki :) Składniki: 1/2 wiejskiej kury, 1 opakowanie włoszczyzny, 1 cebula, 5 litrów zimnej wody, 4 ziarenka ziela angielskiego, 3 liście laurowe, 5 ziarenek pieprzu, 1 listek lubczyka, natka pietruszki(...)gotującej się zupy. Cebulę przekrawamy na pół i przypalamy ogniem, aż do uzyskania czarnego koloru. Można także położyć połówki cebuli na suchej patelni i podgrzewać. Cebulę wrzucamy do rosołu. Dodajemy liście laurowe, lubczyk, ziele angielskie oraz pieprz i sól. Gotujemy na małym ogniu ok. 1,5 godziny. Podajemy z makaronem i natką pietruszki
Aga w kuchniDziś znów rosołek..ale tym razem inny...tzn .rosołek taki sam...ale dodatek inny..dziś zrobiłam mały eksperyment..usmażyłam naleśniki z dodatkiem koncentratu pomidorowego i natki
Moje domowe kucharzeniePyszny rosołek..na pewno posmakuje każdej mamie i nie tylko mamie.. skrzydełka , udka lub porcje rosołowe 2 marchewki 1 cebula (opalona w całości nad
Moje domowe kucharzenieOrientalna wersja bulionu z żółtkiem. Polecam miłośnikom smaków kuchni tajskiej, chińskiej czy ogólnie orientalnej. Wystarczy trochę przypraw by zwykły bulion którego zostało nam z obiadu zamienić
Buniabaje w kuchniZupa ziemniaczana krem Pyszna, rozgrzewająca tradycyjna zupa ziemniaczana krem, idealna na jesień. Zrób raz, a będziesz do niej wracać o każdej porze roku. Jaką zupę przygotować na rosole? Poniedziałek co na obiad? Pierwsze co się rzuca na myśl, to zapewne klasyczna zupa pomidorowa z makaronem lub ryżem. To jedna z najczęściej przygotowywanych zup na rosole. Dziś łamiemy stereotyp i gotujemy(...)zupę ziemniaczaną krem, a nawet można powiedzieć krem z ziemniaków na rosole. Krem ziemniaczany to lekka, kremowa zupa bez śmietany, bardzo łatwa w przygotowaniu i bardzo smaczna, takie swojskie jadło. A do tego mamy pomysł na niedzielny rosół, który nam został. Dodam, że ja i mój syn bardzo lubimy zupę ziemniaczaną krem z dodatkami lub bez. Już nie przejmuj się
Dieta moja pasjaRosół to chyba najbardziej rodzinna ze wszystkich zup. W naszych domach najczęściej podawana w niedzielę, kiedy to przy stole spotyka się cała rodzina. Tak było u mnie – po przyjściu z kościoła wszyscy zasiadaliśmy do stołu, a Babcia lub Mama przynosiły wazę gorącego domowego rosołu i podawały go ze zrobionym przez siebie makaronem. Jako singielka nie gotowałam drobiowego rosołu , teraz(...)Moim Bartkiem często go robimy, w końcu jesteśmy Małą Rodziną. Składniki na rosół 1 kurczak o wadze 1,5-2 kg włoszczyzna (2 marchewki, 1 korzeń pietruszki, kawałek selera i kawałek pora) 3 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 5 ziarenek pieprzu 3 ziarenka jałowca 1 gałązka lubczyku 1 natka pietruszki woda sól (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Marchewki, pietruszkę
niecodziennikparyZostał mi rosół z wczorajszego dnia i przygotowałam z niego pyszną i delikatną zupę brokułową. Poznaj mój sprawdzony przepis na szybką i prostą zupę brokułową na rosole, którą wykonasz w 25 minut. Po zmiksowaniu otrzymasz krem z brokułów. Obie wersje dzieci uwielbiają. Składniki: 2 litry rosołu drobiowego 250g brokułów 400g ziemniaków Dodatkowo: przyprawy do smaku (jeśli uznasz, że Twój rosół(...)jest za słabo przyprawiony) śmietana do zabielenia (2-3 łyżki kwaśnej śmietany 18%) oczywiście w temperaturze pokojowej, warzywa: marchewkę, pietruszkę, seler (jeśli we wczorajszym rosole ich brakuje) Kaloryczność zupy brokułowej: 65 kcal / 100g Sposób wykonania zupy brokułowej na rosole. Bazą większości zup jest wywar na mięsie. Wykorzystałam rosół drobiowy z wczorajszego obiadu . Za pomocą cedzaka wyjęłam nadmiar zieleniny, warzywa
Ania gotujeEsencjonalny rosół bazowy – warto mieć go w zamrażalniku. W przeciwieństwie do kostek rosołowych nie zawiera chemii. Jest zdrowy, ma wspaniały aromat i świetnie się przechowuje. Wystarczy kilkanaście minut by zamienić rosół w jedną z wielu niesamowitych zup. To must have każdego, kto planuje posiłki. Czas : 3 h (nie wymaga Twojej ciągłej uwagi) Poziom trudności: łatwy Esencjonalny rosół bazowy(...)niezbędny przy planowaniu Esencjonalny, długo gotowany rosół bazowy robimy raz na miesiąc. Nastawiamy gigantyczny garnek, wrzucamy składniki i gotujemy, tzn. bulion gotuje się sam, bo nie wymaga doglądania. Nie zbieramy nawet piany jaka formuje się na wierzchu, bo na koniec przecedzamy rosół przez gęstą gazę i wychodzi nam klarowny, czysty bulion – nie ma sensu zawracać sobie głowy odszumowaniem. Zamrożona
Niedzielny kucharzEsencjonalny, mięsny i tradycyjny rosół z nutką pikanterii dzięki dodaniu chili. Podobny do rosołu mojej Mamy – z kilkoma talarkami chili. Jest wspaniałą bazą do dalszych zup, np. pomidorowej, grzybowej, ogórkowej, warzywnej, a z rosołu warzywnego nawet zup krem (po dodaniu większej ilości np. marchewki). Składnikiem rosołu (także niektórych innych zup) decydującym o smaku i aromacie jest mięso na jakim(...)ugotujemy naszą zupę. Rosół przygotowuję różnie, raz wyłącznie warzywny, następnie mięsny. Ile kucharek, ile przyzwyczajeń i smaków tyle rosołów Ja zamiennie przygotowuję takie rosoły: – warzywny / wegetariański – wykorzystuję duże ilości warzyw, marchewki, pietruszki, cebulę, pora, selera, natki pietruszki (najczęściej cały pęczek), lubczyku, pasternaku; – z kury – używam całej lub połówki kury, jest żółty i intensywny w smaku
Zasmakuj Kuchni