Wykorzystałam do pasztetu zamrożone wcześniej części z 2 gęsi owsianych. Najpierw dzień wcześniej ugotowałam na nich rosół. Odstawiłam go do lodówki aby następnego dnia zdjąć z niego tłuszcz do pasztetu. Tym sposobem ugotowałam rosół i upiekłam pasztet. Rosół z gęsi jest przepyszny, bardzo esencjonalny o głębokim smaku. Polecam spróbować chociaż raz a zakochacie się w nim na zawsze(...)pasztetu otrzymałam 1,5kg mięsa z rosołu. Po dodaniu pozostałych składników otrzymałam 3 keksówki pasztetu o wadze 2,4kg. Potrzebujemy na rosół 3 nogi z gęsi szyjka żołądki Serca skrzydła 4 marchewki 2 pietruszki 1 seler 1 por 3 przypalone cebule Ziele angielskie 10 sztuk Liście laurowe 4-5 sztuk Kilkanaście sztuk pieprzu 1 świeża papryczka
Leśny ZakątekWSZYSTKIE ARTYKUŁY GOTOWANIE SMAŻENIE PIECZENIE X jak mrozić warzywa na rosół ? Jak mrozić warzywa na rosół? Praktyczne wskazówki na zachowanie świeżości. Odkryj najlepsze metody, by przygotować składniki do aromatycznego rosołu. CZYTAJ WIĘCEJ Dlaczego Mrozić Warzywa na Rosół? Warzywa odgrywają kluczową rolę w przygotowaniu aromatycznego i pożywnego rosołu. Aby zachować ich świeżość i wartości odżywcze na dłużej, warto zastosować właściwe metody(...)najlepiej mrozić warzywa na rosoł, aby cieszyć się ich jakością i smakiem nawet po dłuższym czasie. Przeczytaj praktyczne wskazówki oraz najlepsze metody, które pozwolą Ci przygotować składniki do wyjątkowego rosołu. Mrożenie warzyw na rosoł to doskonały sposób na zachowanie ich świeżości, smaku i wartości odżywczych. Często przygotowujemy większą ilość rosołu niż jesteśmy w stanie zużyć, a mrożone warzywa stanowią świetną
Podstawy GotowaniaRosół to tradycyjna zupa niedzielna należąca do narodowych polskich potraw. Całe moje dzieciństwo kojarzę z rosołem na niedzielny obiad i zawsze jego zapach przenosi mnie do tamtych lat. Osobiście rosół gotuję rzadko, może nawet za rzadko, bo tylko kilka razy w roku. Wynika to z tego, że będąc dzieckiem cierpiałam na migreny weekendowe, a właściwie na migreny niedzielne. Szkoła(...)obowiązki pozaszkolne od poniedziałku do soboty powodowały, że w niedzielę, gdy miałam mnóstwo wolnego czasu, bolała mnie głowa. Dziwnym trafem ból głowy kojarzyłam wtedy z rosołem myśląc, że to on jest jego przyczyną, bo pojawiał się w porze obiadowej. Szczerze nienawidziłam i rosołu, i migreny. Były to niestety objawy pracoholizmu ale awersja do rosołu pozostała. U nas rzadko gości
To co kochammało aromatyczny. Można za to zrobić doskonały i wilgotny pasztet drobiowy bez dodatku tłuszczu! Co istotne – w duchu “zero waste” z mięsa i warzyw po rosole. Jeśli przygotowujecie niedzielny rosół, to koniecznie zachowajcie kuraka i warzywa – pasztet z nich jest bajecznie prosty (i zdrowy!), a do tego fantastycznie się mrozi – możecie już teraz go przygotować(...)stresu podać kiedy Wam wygodnie. Sekretem pasztetu jest duża ilość warzyw i… gałka muszkatołowa. Oczywiście możecie zrobić rosół wg własnego przepisu – ja podam na całość. Polecam Wam ten patent zawsze po przygotowaniu rosołu – nic się nie zmarnuje, a domowy pasztet na kanapki to coś wspaniałego (nie tylko od Święta). Szczególnie warto go podawać z ogórkami kiszonymi
Poezja smakuNaleśniki z mięsem z rosołu i warzywami Najlepszy przepis na naleśniki z indyjskim farszem. Naleśniki z mięsem z rosołu i warzywami są świetną alternatywą dla tradycyjnych krokietów. Do tych naleśników najlepsze jest drobno pokrojone jest mięso z rosołu. Przygotowałam z niego indyjski farsz z dodatkiem batata i curry. Z takim farszem robię również indyjskie pierożki samosa . Krokiety z mięsem(...)rosołu i warzywami, mocno doprawione curry to u nas bardzo lubiane danie. Zazwyczaj mam w zamrażalniku solidną porcję naleśników z mięsem i warzywami, wystarczy podgrzać je na patelni lub w piekarniku i szybki, gorący obiad lub kolacja są gotowe w kilkanaście minut. Jeśli zdarza Ci się zastanawiać co zrobić z mięsem z rosołu, to przygotuj te pyszne naleśniki z indyjskim
Cztery FajeryKiedy po niedzielnym obiedzie zostanie Wam sporo ziemniaków i do tego nie wiecie, co zrobić z mięsem z rosołu, polecamy na poniedziałkowy obiad przygotować kotlety ziemniaczane nadziewane mięsem z rosołu . Mając gotowe podstawowe składniki, szybko uwiniemy się z mieleniem, doprawieniem, uformowaniem i usmażeniem kotlecików. Kotlety ziemniaczane nadziewane mięsem z rosołu są nie tylko proste w wykonaniu, ale także przyczyniają się(...)niemarnowania jedzenia i wykorzystywania tego, co zostało z poprzedniego obiadu oraz tego, co mamy zawsze w kuchni. Udostępnij Składniki na kotlety ziemniaczane nadziewane mięsem z rosołu Kotlety ziemniaczane: 1 kg ugotowanych ziemniaków 1 / 2 pęczka natki pietruszki 1 cebula 1 jajko 3 łyżki mąki pszennej 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki przyprawy do ziemniaków 1 / 2 łyżeczki mielonego pieprzu
niecodziennikparyzrobić z włoszczyzną z rosołu? Sałatkę jarzynową? My wolimy wyczarować z nich pożywny, zdrowy pełnowartościowy obiad. Oto zapiekanka pasterska. Przez cały tydzień pokazywaliśmy Wam nasze ulubione przepisy na wykorzystanie resztek z kurczaka. M.in. makaron z kurczakiem w karmelu wietnamskim – patent na to, żeby udko z rosołu zamienić w coś pysznego. Teraz pora na warzywa z rosołu. Jednym z naszych(...)ulubionych sposobów ponownego przetworzenia ugootwanej w esencjonalnym bulionie włoszczyzny jesy zapiekanka pasterska (shepard’s pie). Drugie życie warzyw z rosołu Zapiekanka pasterska to klasyk angielskiej, a w zasadzie szkockiej kuchni, który bardzo przypadł nam do gustu. Także dlatego, że to danie jest idealnym nośnikiem naszego credo – czyli twórczego przetwarzania raz przygotowanych produktów. Jeśli do tej pory Wasze warzywa
Niedzielny kucharzRosół to tradycyjna zupa niedzielna należąca do narodowych polskich potraw. Całe moje dzieciństwo kojarzę z rosołem na niedzielny obiad i zawsze jego zapach przenosi mnie do tamtych lat. Osobiście rosół gotuję rzadko, może nawet za rzadko, bo tylko kilka razy w roku. Wynika to z tego, że będąc(...)poniedziałku do soboty powodowały, że w niedzielę, gdy miałam mnóstwo wolnego czasu, bolała mnie głowa. Dziwnym trafem ból głowy kojarzyłam wtedy z rosołem myśląc, że to on jest jego przyczyną, bo pojawiał się w porze obiadowej. Szczerze nienawidziłam i rosołu, i migreny. Były to niestety objawy pracoholizmu
To co kochamJeśli nie macie pomysłu na mięso z rosołu, to polecam tą potrawkę. Jest szybka i pyszna. Podajemy ją z kaszami lub ryżem (u nas z risotto z cebulą ). Składniki: mięso z rosołu - u mnie z dwóch udek 1 papryka 1 duża cebula 20 dag pieczarek sól, pieprz siekana pietruszka lub seler 1 niepełna szklanka wody 1 łyżka śmietany
Kuchnia domowa Aniwolnowaru. Przykryć i gotować na ustawieniu high przez 6 godzin lub low przez 8 godzin Wyjąć kaczkę. Rozdrobnić mięso, odrzucając kości i skórę. Przykryć i odstawić. Ostrożnie przecedzić rosół z wolnowaru do garnka. Doprawić solą. Ugotować makaron . Na każdy talerz położyć porcję makaronu, porcję kaczki, zalać rosołem, posypać kolendrą szczypiorem, chili i kiełkami, dodać skórkę z limonki. Podawać . Smacznego
Stare Garysię zmarnować. Pierogi uwielbiamy wszyscy i na każdy sposób. (Jest ktoś, kto nie lubi pierogów??? ) Jak przygotować farsz z gotowanego mięsa? Ja najczęściej korzystam z mięsa z rosołu : kawałek drobiu, kawałek wołowiny, a od święta (jak się uda kupić) kawałeczek cielęciny. Wystudzone, oddzielone od kości mięso, mielę przez maszynkę. Do tego dorzucam włoszczyznę (też tę z rosołu
Codzienna kuchnia niecodziennaDzisiaj kolejny raz będę Was namawiać do recyklingu ;) Bo czym innym nazwać wykorzystanie np. warzyw z rosołu? Wiem, że w wielu domach takie warzywa się wyrzuca. A przecież to smaczny składnik wielu sałatek. Przyprawiać ich też nie trzeba za dużo, bo ugotowane w mięsnym wywarze mają już smak własnie z tego wywaru. Zanim następnym razem wyrzucicie niechciane przez(...)nikogo warzywa - zróbcie z nich sałatkę :) Składniki: ugotowane i przestudzone warzywa z rosołu : marchew, seler, pietruszka, 3-4 jajka kawałeczek surowego pora - część środkowa, jasnozielona, natka pietruszki , majonez , sól , świeżo zmielony pieprz - do smaku, szynka - wykorzystałam schab "Natura" ZMNove . Warzywa pokroić w kostkę. Por i natkę posiekać. Szynkę pokroić w kostkę - wielkość dowolna, ulubiona :) Jajka ugotować na twardo
Codzienna kuchnia niecodziennaobraną włoszczyznę, kucharka i gotować z 30 minut na koniec wsypać kurkumę dla pięknego koloru złotego, kucharka w płynie do smaku podać z makaronem nitki i przed jedzeniem popieprzyć rosół...........SMACZNEGO!!! kura rosołowa jest dość twardym mięsem, więc warto ją zmielić czy rozdrobnić w rozdrabniaczu z włoszczyzną i zrobić gotowane pulpety w sosie koperkowym lub użyć do jakiegoś nadzienia jako(...)gorzkawy posmak - zapach przyprawy: delikatnie aromatyczny, lekko ostry - zastosowanie: składnik proszku curry, stosowana do dań z fasoli, soczewicy, dodatek sosów, do przyprawiania jaj, majonezów, serów topionych, sałatek rybnych, do rosołu daje piękny złoty kolor - opakowanie: 30 gram
W Mojej Kuchni Lubiępotrzeba, przyprawa w płynie - do smaku kupiłam szybkowar 9-cio litrowy, wybrałam większą pojemność bo i tak szybkowar maksymalnie napełnia się wodą do 2/3 wysokości, pierwsze moje gotowanie to rosół umyte podudzia drobiowe włożyć do szybkowara, dodać pozostałe składniki i przyprawy, zalać wodą, szczelnie zmknąć pokrywę gdy się zagotuje to indukcję ustawić na najniższe stopnie /gaz też na mały płomień(...)tylko 20 minut z tego rodzaju mięsa drobioweg - włoszczyzna, mięsko jest ugotowane i dobre w smaku na koniec gotowania po spuszczeniu ciśnienia zostawić szybkowar bez otwierania na 5 minut rosół przelać przez drobne sito do garnka, jest klarowny, aromatyczny, do smaku można doprawić przyprawą w płynie i podać z ugotowanym makaronem nitki.............SMACZNEGO!!! jestem zadowolna z zakupu i chyba zaoszczędzę
W Mojej Kuchni Lubięchwili zagotowania gotować na minimalnym ogniu z 35 minut po zakończeniu gotowania zostawić szybkowar a ciśnienie samo zejdzie - z 10-15 minut, szybkowar otworzyć i cedzakiem wyjąć składniki rosół podać z ugotowanym makaronem nitki, z marchewką i natka pietruszki, dodać [pie[rzu mielonego do smaku porcje drobiowe obrać z mięsa bez skórek, chrząstek, dodać po kawałku pokrojonej drobno papryki czerwonej(...)żółtej, zielonej, papryczkę chilli żelatynę wymieszać w gorącym rosole, dodać cytrynę i wlać do mięsa, schować do lodówki najlepiej na całą noc do stężenia i tak mamy z szybkowara dobry rosołek na obiad i galaretkę na kolację............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiębyła zamykana, żyła swoim własnym życiem i oddychała świeżym , podkarpackim powietrzem. Jednym słowem dostałam od Honki prawdziwą, zdrową i wypasioną kaczkę ze wszystkimi akcesoriami ! To prawdziwy rarytas! Zrobimy rosół z kaczuchy! Składniki porcja rosołowa kaczuchy + pierś z kaczuchy marchewka seler naciowy czosnek opalona cebula ESTRAGON SKWORCU PIEPRZ ZIOŁOWY SKWORCU zielona natka selera sól woda zródlana- ja mam od babci(...)ziołowego Skworcu. Na koniec dodaj zieloną natkę selera, posól. Zamknij garnek i gotuj kilka godzin na bardzo małym ogniu. Międzyczasie ugotuj makaron typu krajanka. Rozłóż makaron na talerze. Rozlej rosół i podawaj na rozgrzanie i dobre samopoczucie. Mój rosołek i rosołek Honci- z kaczuchy, która żyła na wolności. Udana podróż na wieś, gdzie święty spokój, wspaniali ludzie i dobre samopoczucie
Z Kuchni Do KuchniPyszny, domowy rosołek z przypaloną cebulką, która nada całości idealny smak... Rosół dekorujemy gwiazdkowymi marchewkami... jak je zrobiłam? Ugotowaną marchewkę pokroiłam w plasterki i malutką foremką w kształcie gwiazdki wykrawałam gwiazdeczki :) Składniki: 1/2 wiejskiej kury, 1 opakowanie włoszczyzny, 1 cebula, 5 litrów zimnej wody, 4 ziarenka ziela angielskiego, 3 liście laurowe, 5 ziarenek pieprzu, 1 listek lubczyka, natka pietruszki(...)gotującej się zupy. Cebulę przekrawamy na pół i przypalamy ogniem, aż do uzyskania czarnego koloru. Można także położyć połówki cebuli na suchej patelni i podgrzewać. Cebulę wrzucamy do rosołu. Dodajemy liście laurowe, lubczyk, ziele angielskie oraz pieprz i sól. Gotujemy na małym ogniu ok. 1,5 godziny. Podajemy z makaronem i natką pietruszki
Aga w kuchniDziś znów rosołek..ale tym razem inny...tzn .rosołek taki sam...ale dodatek inny..dziś zrobiłam mały eksperyment..usmażyłam naleśniki z dodatkiem koncentratu pomidorowego i natki
Moje domowe kucharzeniePyszny rosołek..na pewno posmakuje każdej mamie i nie tylko mamie.. skrzydełka , udka lub porcje rosołowe 2 marchewki 1 cebula (opalona w całości nad
Moje domowe kucharzenieOrientalna wersja bulionu z żółtkiem. Polecam miłośnikom smaków kuchni tajskiej, chińskiej czy ogólnie orientalnej. Wystarczy trochę przypraw by zwykły bulion którego zostało nam z obiadu zamienić
Buniabaje w kuchniZupa ziemniaczana krem Pyszna, rozgrzewająca tradycyjna zupa ziemniaczana krem, idealna na jesień. Zrób raz, a będziesz do niej wracać o każdej porze roku. Jaką zupę przygotować na rosole? Poniedziałek co na obiad? Pierwsze co się rzuca na myśl, to zapewne klasyczna zupa pomidorowa z makaronem lub ryżem. To jedna z najczęściej przygotowywanych zup na rosole. Dziś łamiemy stereotyp i gotujemy(...)zupę ziemniaczaną krem, a nawet można powiedzieć krem z ziemniaków na rosole. Krem ziemniaczany to lekka, kremowa zupa bez śmietany, bardzo łatwa w przygotowaniu i bardzo smaczna, takie swojskie jadło. A do tego mamy pomysł na niedzielny rosół, który nam został. Dodam, że ja i mój syn bardzo lubimy zupę ziemniaczaną krem z dodatkami lub bez. Już nie przejmuj się
Dieta moja pasjaRosół to chyba najbardziej rodzinna ze wszystkich zup. W naszych domach najczęściej podawana w niedzielę, kiedy to przy stole spotyka się cała rodzina. Tak było u mnie – po przyjściu z kościoła wszyscy zasiadaliśmy do stołu, a Babcia lub Mama przynosiły wazę gorącego domowego rosołu i podawały go ze zrobionym przez siebie makaronem. Jako singielka nie gotowałam drobiowego rosołu , teraz(...)Moim Bartkiem często go robimy, w końcu jesteśmy Małą Rodziną. Składniki na rosół 1 kurczak o wadze 1,5-2 kg włoszczyzna (2 marchewki, 1 korzeń pietruszki, kawałek selera i kawałek pora) 3 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 5 ziarenek pieprzu 3 ziarenka jałowca 1 gałązka lubczyku 1 natka pietruszki woda sól (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Marchewki, pietruszkę
niecodziennikparyZostał mi rosół z wczorajszego dnia i przygotowałam z niego pyszną i delikatną zupę brokułową. Poznaj mój sprawdzony przepis na szybką i prostą zupę brokułową na rosole, którą wykonasz w 25 minut. Po zmiksowaniu otrzymasz krem z brokułów. Obie wersje dzieci uwielbiają. Składniki: 2 litry rosołu drobiowego 250g brokułów 400g ziemniaków Dodatkowo: przyprawy do smaku (jeśli uznasz, że Twój rosół(...)jest za słabo przyprawiony) śmietana do zabielenia (2-3 łyżki kwaśnej śmietany 18%) oczywiście w temperaturze pokojowej, warzywa: marchewkę, pietruszkę, seler (jeśli we wczorajszym rosole ich brakuje) Kaloryczność zupy brokułowej: 65 kcal / 100g Sposób wykonania zupy brokułowej na rosole. Bazą większości zup jest wywar na mięsie. Wykorzystałam rosół drobiowy z wczorajszego obiadu . Za pomocą cedzaka wyjęłam nadmiar zieleniny, warzywa
Ania gotujeEsencjonalny rosół bazowy – warto mieć go w zamrażalniku. W przeciwieństwie do kostek rosołowych nie zawiera chemii. Jest zdrowy, ma wspaniały aromat i świetnie się przechowuje. Wystarczy kilkanaście minut by zamienić rosół w jedną z wielu niesamowitych zup. To must have każdego, kto planuje posiłki. Czas : 3 h (nie wymaga Twojej ciągłej uwagi) Poziom trudności: łatwy Esencjonalny rosół bazowy(...)niezbędny przy planowaniu Esencjonalny, długo gotowany rosół bazowy robimy raz na miesiąc. Nastawiamy gigantyczny garnek, wrzucamy składniki i gotujemy, tzn. bulion gotuje się sam, bo nie wymaga doglądania. Nie zbieramy nawet piany jaka formuje się na wierzchu, bo na koniec przecedzamy rosół przez gęstą gazę i wychodzi nam klarowny, czysty bulion – nie ma sensu zawracać sobie głowy odszumowaniem. Zamrożona
Niedzielny kucharzEsencjonalny, mięsny i tradycyjny rosół z nutką pikanterii dzięki dodaniu chili. Podobny do rosołu mojej Mamy – z kilkoma talarkami chili. Jest wspaniałą bazą do dalszych zup, np. pomidorowej, grzybowej, ogórkowej, warzywnej, a z rosołu warzywnego nawet zup krem (po dodaniu większej ilości np. marchewki). Składnikiem rosołu (także niektórych innych zup) decydującym o smaku i aromacie jest mięso na jakim(...)ugotujemy naszą zupę. Rosół przygotowuję różnie, raz wyłącznie warzywny, następnie mięsny. Ile kucharek, ile przyzwyczajeń i smaków tyle rosołów Ja zamiennie przygotowuję takie rosoły: – warzywny / wegetariański – wykorzystuję duże ilości warzyw, marchewki, pietruszki, cebulę, pora, selera, natki pietruszki (najczęściej cały pęczek), lubczyku, pasternaku; – z kury – używam całej lub połówki kury, jest żółty i intensywny w smaku
Zasmakuj Kuchnigrzybów chleb lub bułka na grzanki pietruszka lub kolendra do przybrania przygotowanie Grzyby zalać niewielką ilością wody, odstawić na godzinę do namoczenia. Ugotować w wodzie w której się moczyły. Rosół zagotować, dodać wywar z grzybów i pokrojone w drobne paski grzyby. Doprawić solą , pieprzem, ewentualnie sokiem z cytryny. Podawać z grzankami, przybrać pietruszką . Smacznego
Stare Garypieprzu. Rybę dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą i wkładamy do garnka. Zalewamy zimną wodą i zagotowujemy. Jak już się zagotuje to zmniejszamy ogień na minimalny. Tak jak pod tradycyjnym rosołem :) Dorzucamy też ziele angielskie, listki laurowe i pieprz. Nie solimy, gdyż chcemy wyciągnąć jak najwięcej smaku z rybki :) Po około 15 minutach takiego pyrkania wkładamy włoszczyznę i dalej na wolnym
Codzienna kuchnia niecodziennabułka namoczona w wodzie, 1 sztuka jajka, 1 sztuka cebula, 1 średnia papryczka chilli, 2 łyżeczki kucharek, 1/2 szklanki tarta bułka, - ile potrzeba mąka pszenna, - ile potrzeba marchew z rosołu, - ile potrzeba olej rzepakowy, 1/2 kg ziemniaki ugotowane, 1 mały kalafior, 30 dag fasolka szparagowa mielone dokładnie i dobrze wymieszać z bułką odciśniętą z wody, cebulką i papryczką chilli pokrojoną
W Mojej Kuchni Lubię