rosół - 7682 przepisów (strona:19/513)

Tradycyjny polski rosół 354

Któż nie lubi rosołu? Mam wrażenie, że bardzo mało jest takich osób. Kiedyś żaden domowy niedzielny obiad nie mógł się obyć bez tej zupy, a i do dziś w niektórych domach dalej jest podawany głównie w ten dzień. Idealny rosół, intensywny i aromatyczny musi być ugotowany na dużej ilości warzyw i na różnych gatunkach mięsa. Najlepszy oczywiście jest taki ugotowany(...)wiejskiej kurze, choć niektórzy preferują w tej roli koguta. Natomiast najważniejsza rzeczą jest czas jego gotowania. Zdecydowanie nie jest to zupa dla niecierpliwych, rosół lubi się gotować długo i na minimalnym ogniu. Warto też pamiętać, szczególnie gdy gotujemy rosół, gdy za oknem jest ciepło, żeby nie przechowywać go w garnku wraz z warzywami i mięsem; niestety potrafi się skisić

Kulinarne przygody Gatity
Pasztet z mięsa z rosołu 227

Składniki: 650 g mięsa z kurczaka, pozostałego z gotowania rosołu (waga samego ugotowanego mięsa, po oczyszczeniu z kości i skór); 100 g włoszczyzny ugotowanej w rosole (np. marchewka, seler, por, pietruszka, grzyby suszone); 1/2 szklanki rosołu drobiowego; 1/4 szklanki bułki tartej; 2 duże surowe jaja + 4 jaja ugotowane na twardo; 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego pieprzu; 1/2 płaskiej łyżeczki  mielonego(...)gałki muszkatałowej; 1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego; 1 czubata łyżeczka majeranku; Sól. Dodatkowo: Forma keksowa; Folia aluminiowa do wyłożenia keksówki; Szklanka = 250ml. Sposób przygotowania: Mięso z kurczaka ugotowane w rosole (obrane z kości i skór) wraz z włoszczyzną z rosołu zmielić w maszynce do mięsa. Pół szklanki rosołu podgrzać. Do gorącego rosołu dodać bułkę tartą, dokładnie wymieszać i odstawić

Gospodyni Miejska
Galareta drobiowa 152

Rosół mogłabym jeść codziennie, klasyczny, gorący z makaronem i kawałkami kurczaka. Często jednak po zjedzeniu rosołu i jego całej pływającej zawartości zostaje mi tylko garnek bulionu. Czasem uratuje się jakieś mięso. O marchewkach z pewnością można zapomnieć, one są zjedzone pierwsze. Ostatnim razem bulionu zostało mi prawie 2 litr, więc postanowiłam wieczorową porą przerobić go na galarety drobiowe - pracy może(...)minut a efekt cudowny. Cały groszek niestety poleciał na dno, wiec galaretki wyglądają na bardzo nadziane groszkiem. Składniki: 2 litry rosołu 40g żelatyny mięso drobiowe z rosołu słoiczek marchewki z groszkiem Rolnik listki natki pietruszki sól, pieprz opcjonalnie jeśli zostały warzywa z rosołu - seler, pietruszka Rosół podgrzewam tylko by był lekko ciepły, ale nie gorący i doprawiam go pieprzem

Gotowanie i blogowanie
Rosół z gęsi ze szczypiorkowymi kluseczkami 209

porcję i mrożę. W takich sytuacjach pozostają spore ilości kości, tzw. porcje rosołowe. Je też pakuję oddzielnie i wykorzystuję jako bazę do zup. Z gęsi można ugotować także pyszny rosół. Bardzo aromatyczny i esencjonalny, na pewno zasmakuje wielbicielom rosołów. Składniki: porcja rosołowa z gęsi 5-6 średnich marchewek 3-4 średnie pietruszki pół średniego selera około 12-15 cm pora(...)wrzenia i nadal gotować bardzo delikatnie. Gdyby okazało się, że zaczął nam gotować się zbyt mocno, wtedy można wlać odrobinę zimnej wody. Wbrew obiegowej opinii nie spowoduje to zmętnienia rosołu, lecz wręcz przeciwnie, rosół może wyklarować się lekko dzięki takim własnie zabiegom. Sól wsypujemy pod koniec gotowania, gdyż zamyka ona pory i mięsa, i warzyw, przez co mniej smaku oddają

Codzienna kuchnia niecodzienna
Niedzielny rosół z domowym makaronem 91

Niedzielny rosół z domowym makaronem. Niedzielny Rosół z Domowym Makaronem Składniki na rosół: 1 kurczak o wadze około 2 kg 300 g wołowiny (np. antrykot, szponder) Podroby drobiowe: 8 serduszek i 8 żołądków kurzych Woda 2 marchewki 1 pietruszka 1 opalona lub podpieczona cebula Kawałek selera 1 por 1 gałązka świeżego lubczyku Przyprawy: 1 łyżka soli morskiej, 1 liść laurowy(...)angielskiego i pieprzu Składniki na domowy makaron: 1 szklanka mąki pszennej 450 lub 00 1 średnie jajko 2 żółtka 1/3 łyżeczki soli 1 łyżka oliwy lub zimnej wody Przygotowanie rosołu: Przygotowanie mięsa: Kurczaka podziel na części, umyj dokładnie mięso drobiowe, wołowe oraz podroby. Włóż mięso do dużego garnka i zalej zimną wodą, aby całkowicie pokryła mięso (około 4 litry). Postaw

Moja Książka Kucharska
Paszteciki z warzyw i mięsa z rosołu 94

dużo zup dla swojej rodziny, pewnie masz podobny problem z “odpadkami” po ugotowaniu bulionu. Nie od dziś szukam fajnych rozwiązań jak wykorzystać warzywa i mięso po ugotowaniu rosołu. Mam na to kilka sprawdzonych patentów i dzisiaj podzielę się jednym z nich. Poniżej znajdziesz przepis na przepyszne paszteciki z mięsa i warzyw z rosołu. Paszteciki wychodzą bardzo delikatne(...)najmłodszych dzieci. Możesz je przygotować dla dziecka któremu rozszerzasz dietę metodą BLW, warto wtedy pominąć dodatek soli zarówno podczas gotowania bulionu jak i przygotowywania pasztecików. Wystarczy że po ugotowaniu rosołu wyjmiesz z niego mięso i warzywa, mięso należy oddzielić od kości i chrząstek. Następnie musisz połączysz je z kilkoma innymi składnikami, rozdrobnić na gładką masę i upiec w foremkach silikonowych

ProstePesto.pl
Paszteciki z warzyw i mięsa z rosołu 98

dużo zup dla swojej rodziny, pewnie masz podobny problem z “odpadkami” po ugotowaniu bulionu. Nie od dziś szukam fajnych rozwiązań jak wykorzystać warzywa i mięso po ugotowaniu rosołu. Mam na to kilka sprawdzonych patentów i dzisiaj podzielę się jednym z nich. Poniżej znajdziesz przepis na przepyszne paszteciki z mięsa i warzyw z rosołu. Paszteciki wychodzą bardzo delikatne(...)najmłodszych dzieci. Możesz je przygotować dla dziecka któremu rozszerzasz dietę metodą BLW, warto wtedy pominąć dodatek soli zarówno podczas gotowania bulionu jak i przygotowywania pasztecików. Wystarczy że po ugotowaniu rosołu wyjmiesz z niego mięso i warzywa, mięso należy oddzielić od kości i chrząstek. Następnie musisz połączysz je z kilkoma innymi składnikami, rozdrobnić na gładką masę i upiec w foremkach silikonowych

ProstePesto.pl
Rosół pieczysty. Ma piękny kolor i bardzo intensywny smak. Mięso i warzywa trzeba specjalnie przygotować. PRZEPIS 182

sposób gotujemy rosół na specjalne okazje, takie jak święta albo gdy na obiad mają przyjść goście. Nie ma bowiem co ukrywać, że przepis jest czasochłonny. Kolor i smak tego rosołu wynagradza jednak każdą minutę. Wychodzi wybitnie. Przepis na rosół pieczysty Składniki: Wołowina (najlepiej z kością – na przykład goleń), elementy kurczaka i indyka – łącznie około 2 kg, 4 marchewki(...)korzeń selera lub podobna ilość korzenia pietruszki, 3 cebule, 4 ząbki czosnku, 1 por, przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz. Jak zrobić rosół pieczysty? Marchewkę, seler, cebulę i czosnek obierz. Seler przekrój na pół, a potem w grube plastry, marchewki wzdłuż, cebulę i czosnek na pół. Przekrój wzdłuż także por i przepłucz w wodzie, aby pozbyć się drobinek ziemi

Kulinarna Polska
Pasztet z kaczki z orzechami włoskimi 97

trzeci pasztet z kaczki na blogu. Jeden był z pistacjami, drugi z suszonymi śliwkami, a ten teraz z orzechami włoskimi. Każdy z nich wykonuję na bazie gotowanej kaczki z rosołu, mam więc i rosół, i pasztet. Pasztet z orzechami wyszedł wyjątkowo smaczny. Pachnie grzybami i przyjemnie chrupie dzięki orzechom. Kawałek został skonsumowany w okamgnieniu, a resztę zamroziłam na świateczny stół(...)Składniki: ? 1 gotowana kaczka z rosołu ? warzywa z rosołu – 4 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, 2 pory, 3 cebule ? tłuszcz z rosołu ? 1 szklanka rosołu ? 500 g wątróbki z indyka ? garść suszonych grzybów leśnych ? 250 g pieczarek ? 2 garści orzechów włoskich + do dekoracji ? 3 jajka ? sól, pieprz do smaku ? 2 łyżeczki majeranku ? gałka muszkatołowa do smaku Wykonanie: ? Po ugotowaniu

To co kocham
Rosół z kluseczkami z kaszy manny 106

Często gotuję rosół oraz inne zupy. Zazwyczaj pierwszego dnia po ugotowaniu jemy świeży rosołek, w kolejnym dniu przygotowuję jakąś inną zupę na bazie bulionu. Zupę jemy praktycznie 6 dni w tygodniu. Główną tego przyczyną jest to że moja córka uwielbia zupy, uważam że to bardzo wartościowy posiłek więc staram się żeby prawie każdego dnia mogła zjeść śwież i ciepłą zupę(...)Najczęstszym dodatkiem jaki dotychczas podawałam do rosołu był makaron, ale przyznam że ostatnio mam już dość makaronu w zupie. Szukając innego dodatku wpadłam na pomysł połączenia rosołu z kluseczkami z kaszy manny, to jest nasza największa miłość ostatnio. Kasza manna jest też o wiele zdrowsza od tradycyjnego makaronu. Kluseczki z kaszy manny są miękkie, przygotowuje się je szybko, wychodzą bardzo

ProstePesto.pl
Szarpane mięso z kurczaka po gotowaniu rosołu. Świetne do kanapek na ciepło. PRZEPIS 136

zrobić z mięsem po gotowaniu rosołu? To pytanie pojawia się bardzo często. Mamy na nie świetną odpowiedź. Ten szarpany kurczak wychodzi tak, że nadmiar gotowanego mięsa nie będzie już żadnym problemem. Można użyć go do kanapek na ciepło i zimo, zwinąć w tortillę albo naleśnika. Przepis na szarpane mięso z kurczaka po gotowaniu rosołu Składniki: Kawałki ugotowanego kurczaka z rosołu(...)wykorzystaliśmy całego dużego kurczaka. Rosół jak zawsze przygotowaliśmy według tego przepisu . 2 duże cebule, 3 ząbki czosnku, 2 łyżki papryki wędzonej w proszku, pół łyżeczki cynamonu, pół łyżeczki mielonego kuminu, 200 ml dobrej jakości ketchupu, 2 łyżeczki musztardy, 2 chochle rosołu, olej, sól, pieprz. Jak zrobić szarpane mięso z kurczaka po gotowaniu rosołu? Mięso oddziel od kości i chrząstek, porwij

Kulinarna Polska
Pomysły na rozgrzewający obiad – 10 sprawdzonych przepisów 131

oknem szaro i zimno, przyda się kilka sprawdzonych pomysłów na rozgrzewający obiad. Poniżej lista wybranych przepisów, które idealnie nadają się na te zimowe dni. 1. Rosół Król rozgrzewających posiłków i lekarstwo na wszystkie smutki. Jest Ci zimno – zjedz rosół. Jesteś chory – zjedz rosół. Jest Ci smutno – a co tam, zjedz rosół. W moim domu przygotowaniem rosołu zazwyczaj(...)zajmuje się mój Drugi Połówek. Jest on tak kochany, że pozwolił mi podzielić się swoim przepisem z Wami. Uwierzcie mi – ten rosół jest bezkonkurencyjny – intensywny w smaku i cudownie złoty w kolorze. Klasyczny rosół z kury Królowa polskich zup Sprawdź przepis 2. Pieczone polędwiczki wieprzowe Jeden z najpopularniejszych przepisów na stronie i mój niekwestionowany faworyt w kategorii pieczonych

Na-talerzu.pl
Quiche z kurczakiem z rosołu 117

Często gotuję rosół lub bulion, ale jakoś nie za bardzo lubie mięso z rosołu i często mam problem co z niego zrobić. Ale już kilka pomysłó zrealizowałam, pewnie pojawią się w dalszym czasie na tym blogu. Na dzisiaj mam przepis na quiche, czyli zapiekankę jajeczno śmietanową na kruchym cieście a do nadzienia użyłam właśnie mięso z kurczaka z rosołu. (adsbygoogle(...)window.adsbygoogle || []).push({}); Quiche z kurczakiem z rosołu składniki Danie z wykorzystaniem mięsa z rosołu składniki: Ciasto jajko łyżka mleka  150g masła 250g mąki łyżeczka soli łyżeczka cukru Nadzienie:  mięso z rosołu, u mnie są to zazwyczaj dwa udka 500 ml śmietany 30% 4 jajek 1 cebula czerwona (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Quiche z kurczakiem z rosołu wykonanie Danie

Do Garów!
Rosół. 162

Rosół, nasza niedzielna tradycja. Nie tylko nasza, bo tak jest w większości  polskich domów. Nie ma niedzieli bez rosołu :) Każdy ma swój sposób na pyszny rosół.  Ile gospodyń, tyle sposobów. Dlatego wcześniej nie dodawałam wpisu na temat rosołu.  Pomyślałam, że każdy robi po swojemu. Każdy ma swój najlepszy przepis.  Jedni dodają mięso do gorącej wody, inni(...)zalewają zimną wodą.  Ja robię tym pierwszym sposobem. Zawsze wkładam mięso do gorącej wody   Pomyślałam, że skoro rosół jest u nas co niedzielę, to nie może zabraknąć  go na blogu :) Powiem Wam w tajemnicy, że mój mąż robi przepyszny rosół.  Zawsze kiedy ma wolną niedzielę, to właśnie on gotuje. Ja mam wtedy wolne

Agusiowe smakołyki
Zupa pomidorowa z ryżem 147

Zupa pomidorowa z ryżem. Zupa pomidorowa na rosole z ryżem to ulubiona zupa mojej mamy. Pomidorowa to jedna z moich ulubionych zup ., ale obowiązkowo z makaronem. Natomiast moja mama pomidorówkę jadała tylko z ryżem , więc w naszym domu gdy była zupa pomidorowa mama gotowała dwa dodatki do zupy: makaron i ryż, a każdy z nas wybierał to co lubi. Tradycyjna(...)zupa pomidorowa jest u nas w domu gotowana na rosole, natomiast inne zupy z pomidorów przygotowuje się różnie, w zależności od tego kto gotuje. Przepis na rosół znajdziecie tu taj i inne ulubione zupy . SKŁADNIKI n zupę pomidorową z ryżem na rosole: 1 litr rosołu 2-3 ugotowane marchewki kawałek ugotowanego mięsa z rosołu 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię