rosół - 7519 przepisów (strona:28/502)

kurczak z rosołu z warzywami z ryżem... 44

Składniki: 1/2 kurczaka z rosołu, włoszczyzna 1 pęczek z rosołu, curry 1 łyżka, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, pieprz mielony 1 łyżeczka, rosół 1 litr, natka pietruszki 1/2 pęczka, ryż w woreczkach 2 sztuki Porcje ugotowane kurczaka z rosołu wyjąć na talerz, obrać z kości, pokroić na kawałki, włoszczyznę wyjąć z rosołu i pokroić w kawałeczki. Rosół wlać do garnka, dodać(...)Ryż w woreczkach ugotować do miękkości, opłukać woreczki wodą i zostawić do odcieknięcia z wody, ryż podawać z kurczakiem - bardzo smaczne, szybkie, lekkie danie obiadowe,dobre wykorzystanie kurczaka z rosołu, idealne na letnie dni, smakuje podane w temperaturze pokojowej.........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Robimy białą kaszankę w domu, bez wątróbki 45

jałowiec tak gotujemy do 3/4 miękkości, potem dodajemy boczek, następnie podgardle na koniec serca wołowe. Gotujemy wszystko razem do miękkości, solimy w połowie gotowania  Chodzi o to, aby rosołu było jak najmniej. Zawsze możemy dolać gotującej wody, jak za dużo się jej wygotuje. Mięso wyjmujemy stopniowo do miski w miarę jak się ugotowało . Przecedzamy bulion aby pozbyć się przypraw(...)gotowaniu. Doprawiamy dość zdecydowanie. Ilość przypraw w/g uznania. Płuczemy kaszę na sitku, pod bieżącą zimną wodą. Ogólna zasada 1 szklanka kaszy na 2 szklanki bulionu. Możemy odmierzyć potrzebną ilość rosołu. Resztę rosołu pozostawiamy, może nam się przydać. Wsypujemy kaszę do wrzącego rosołu. Musimy bardzo uważać aby kasza się nie rozgotowała. Powinna być raczej parzona w rosole, bez gotowania. To trwa

Leśny Zakątek
ZUPA PIECZARKOWA Z SERKIEM TOPIONYM 65

Zupa pieczarkowa z serkiem topionym to pyszna , aromatyczna i sycąca zupa , którą najczęściej gotuję, gdy zostaje mi trochę rosołu z obiadu z poprzedniego dnia. Doskonała propozycja na rodzinny obiad . Podać ją można z ziemniakami, makaronem albo z grzankami czy groszkiem ptysiowym. W moim domu wszyscy lubimy pieczarki , dlatego też taką zupę jemy z apetytem. A Wy lubicie takie zupy ? Składniki(...)zupę pieczarkową z serkiem topionym : * około 2,5 l rosołu+ osobno 500 ml rosołu * około 700 g pieczarek * 1 cebula * 4 większe ziemniaki * 2 większe kawałki marchewki z rosołu * 200 g kremowego serka topionego (użyłam złoty ementaler  SERTOP ) * 2 łyżki masła * natka pietruszki * 1 łyżka mąki+ pół szklanki wody Wykonanie: Pieczarki pokroić w pół plasterki, cebulę obrać, pokroić

Zrób to smacznie
Krupnik z kaszy jęczmiennej na żeberkach 59

kaszy jęczmiennej na żeberkach.       Krupnik z kaszy jęczmiennej na żeberkach , z ziemniakami, marchewką, pietruszką i posiekanym koperkiem. Domowa zupa z żeberkami wieprzowymi, pełna warzyw, na niesamowitym rosole ugotowanym od podstaw. To jest wypróbowany, niezawodny przepis na tradycyjny krupnik. Krupnik z kaszy jęczmiennej na żeberkach. Jeżeli kochasz gęsty, esencjonalny krupnik z kaszą jęczmienną, delikatne żeberka i mnóstwo warzyw(...)Ugotowanie zupy jest proste, choć nieco czasochłonne. Krupnik według tego przepisu ma tradycyjny, niesamowity smak taki jak dawniej. Zupa jest obfita, pożywna i zdrowa. Ugotowanie od podstaw rosołu na żeberkach i włoszczyźnie daje bogaty i niezwykle pyszny smak. Mój przepis opiera się na prostych składnikach i klasycznym smaku, ale to nie znaczy, że nie ma rzeczy, które można dodać

Moja Książka Kucharska
BARSZCZ BIAŁY: prosty przepis, na zakwasie 56

Przepis na tą polską wielkanocną zupę wymaga świeżego chrzanu, ale ostatecznie sprawdzi się też taki gotowy tarty chrzan ze słoiczka. Centrum najlepszego smaku barszczu białego stanowi wyjątkowy, złożony rosół ugotowany na wędzonej lub białej kiełbasie . Oczywiście im lepsza kiełbasa, tym lepszy będzie rosół, warto więc rozejrzeć się za najlepszą kiełbasą do barszczu. Zła kiełbasa może popsuć całe danie - jakość wędzonej(...)albo białej kiełbasy jest tu więc bardzo ważna. Zamiast na kiełbasie, rosół na barszcz biały można ugotować na wędzonym boczku lub żeberkach, a także z grzybami. Barszcz biały na zakwasie. Barszcz biały - całoroczny klasyk, szczególnie uwielbiany w chłodniejsze miesiące.      Kiedy prognoza pogody ogłosi ponury okres deszczowych dni z rzędu, myślę wtedy: ach dobrze! Pogoda

Moja Książka Kucharska
Zupa a'la ramen z rosołu 76

Zupa a'la ramen z rosołu i mięsa które pozostało z obiadu. Za sprawą wyrazistych przypraw azjatyckich i warzyw oraz makaronu ryżowego możemy w prosty sposób przygotować wspaniałą sycącą zupę inspirowaną smakami Azji.  Polecam moja rodzinka była zachwycona. 3 porcje potrzebujemy około 600 ml rosołu  ( mój gotowany z dodatkiem udek z kurczaka)  makaron ryżowy około(...)gramów ( może być inny do dań azjatyckich np. chow mein) około 200 gramów mieszanki warzyw do dań chińskich (użyłam mrożonki) 2 jajka Marchewka z rosołu natka pietruszki kilka gałązek mięso z rosołu 4 plasterki imbiru 2 ząbki czosnku duża szczypta kurkumy 2-3 łyżki sosu sojowego szczypta chili  2 goździki Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Jajka ugotować

Andzia Pichci
Pasztet ze śliwkami 47

razem połączyć wieprzowinę z drobiem. Z drobiem z wolnego wybiegu, żeby nie było. Wyszło super. Składniki: kurczak o wadze 2 kg 750 g łopatki wieprzowej 1 marchewka (z rosołu) 1 korzeń pietruszki (z rosołu) mały kawałek selera (z rosołu) 2 kromki chleba razowego 2 jajka 2 duże cebule 4 ząbki czosnku pół szklanki rosołu 2 liście laurowe 4 ziarna ziela(...)gałązka rozmarynu pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej pół łyżeczki mielonego imbiru 20 suszonych śliwek sól pieprz olej rzepakowy   Zacznę może od tego, że najlepiej ugotować po swojemu rosół na całym kurczaku. Mięso i część warzyw wykorzystacie do pasztetu, z rosołem zrobicie na co macie ochotę (ja właśnie nastawiłam barszcz na sylwestra). Łopatkę kroimy w dużą kostkę i obsmażamy

Kardamonovy
KRUPNIK NA ROSOLE 45

Zapewne w wielu domach w niedzielę gotowany na obiad jest rosół. I zapewne z pozostałego rosołu w poniedziałek jest pomidorówka :) Ja jednak tym razem wykorzystałam rosół, aby ugotować gęsty, treściwy krupnik. Pyszna, rozgrzewająca zupa z kaszą jęczmienną, w sam raz na zbliżające się chłodne, jesienne dni :) Składniki: * około 2.5- 3 litry rosołu * 4 ziemniaki * 130 g kaszy jęczmiennej * marchewka gotowana(...)rosołu * sól do smaku * świeży koperek do posypania na wierzch Wykonanie: Rosół wlać do garnka, doprowadzić do wrzenia. następnie wsypać kaszę jęczmienną, gotować na małym ogniu około 5 minut. W między czasie obrać ziemniaki, umyć i pokroić w małą kostkę. Dodać ziemniaki do rosołu, całość gotować na małym ogniu do czasu aż ziemniaki i kasza będą miękkie. na końcu doprawić

Zrób to smacznie
Paszteciki z mięsem z ciasta twarogowego 112

pewnością zastanawiacie się co podać swoim gościom do jedzenia. Coś pysznego, ale też coś, czego przygotowanie nie zajmie nam całego dnia. Mam pomysł na wykorzystanie mięsa, na którym gotujemy rosół , takie mięso będzie odstawom do przygotowania pasztecików . Farsz jest niezwykle łatwy do zrobienia, wystarczy oddzielić mięso od kości i drobniutko posiekać lub zmielić w maszynce do mięsa wraz z warzywami(...)Mięso z warzywami i przesmażoną cebulką mieszamy z odrobiną rosołu i doprawiamy przyprawami. Przygotowanie ciasta Teraz trzeba zabrać się za zagniecenie ciasta twarogowego , które jest nieporównywalnie szybsze do przygotowania niż zazwyczaj stosowane w tego typu przepisach, ciasto drożdżowe . Ciasto jest połączeniem ciasta kruchego z ciastem francuskim oraz dodatkiem twarogu mielonego. Jest bardzo smaczne i delikatne, a co ważne nadaje się

SprawdzonaKuchnia.pl
Pasztet z królika 75

Przygotowanie pasztetu nie jest trudne i wystarczy kilka składników, aby przygotować ten pyszny dodatek do pieczywa. Zanim przygotujemy pasztet, należy mięso ugotować z dodatkiem warzyw, dzięki temu otrzymamy wspaniały rosół , który możemy wykorzystać do przygotowania białego barszczu lub żurku . Do masy powinniście dodać trochę tłuszczu, ponieważ królik jest mięsem chudym. Tłuszczu ma niewiele, więc pasztet po upieczeniu mógłby być nieco(...)pieprz do smaku 300 g wątróbki dowolny rodzaj 6-8 łyżek tłuszczu wytopionego z gęsi lub kaczki można dodać masło lub słoninę 1 sztuka sucha bułka namoczona w rosole Instructions Przygotowanie mięsa Mięso umyć, umieścić w garnku, zalać wodą tak, aby mięso było przykryte. Dodać wcześniej obrane warzywa , ziele angielskie i liście laurowe, sól, pieprz. Mięso gotować około 2 godzin

SprawdzonaKuchnia.pl
Prosty pasztet z mięsa i warzyw z rosołu 60

Pasztet z mięsa i warzyw z rosołu to super przepis na wykorzystanie „resztek” po ugotowaniu rosołu. Pasztet jest pyszny i łatwy w przygotowaniu. Mięciutki i wilgotny, idealny na kanapkę :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: mięso drobiowe z rosołu, u mnie po obraniu ok 460 gram warzywa z rosołu: u mnie 2 cebule, 3 kawałki selera, 1 duża marchewka(...)pietruszki, całość mięso+warzywa ok 1 kg 2 duże jaja L 4 czubate łyżki bułki tartej 1 pęczek szczypiorku ok 1/4 szklanki ugotowanego rosołu 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej odrobina oliwy z oliwek, ulubione zioła u mnie suszona natka pietruszki i czosnek granulowany (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: obrane mięso ze skórką mielimy przez maszynkę razem

Blog kulinarny S9.PL
Pasztet drobiowy 119

Magda Nie wiem czy to przy okazji gotowania pysznego rosołu można upiec pyszny pasztet czy podczas przygotowania pasztetu można uzyskać pyszny rosół. Jest to przepis zdecydowani no waste, wszystko zostaje wykorzystane i wszystko jest pyszne. Podałam takie ilości warzyw jakie wykorzystujemy do pasztetu, ale polecam dorzucić jeszcze marchewki, jeśli potem chcemy zjeść rosół z marchewką. Pasztet nie tylko na Wielkanoc(...)międzyczasie możemy obrać i pokroić na drobno pozostałą cebulę i zeszklić ją na łyżce masła. Odstawiamy do ostygnięcia.   Po upływie czasu gotowania, wyciągamy z rosołu kurczaka oraz warzywa do ostygnięcia. Czerstwą bułkę zalewamy rosołem do namoczenia.   Gdy kurczak ostygnie, dokładnie obieramy mięso od kości oraz chrząstek. Mięso wraz z przesmażoną cebulką przepuszczamy przez maszynkę do mielenia dwa razy

Smaczna Strona
Rosół z perliczki 81

Perliczka staje się coraz bardziej popularna i często gości w sklepowych lodówkach. Z ostatniej kupionej zrobiliśmy lekki, klarowny rosół z perliczki . Nowościami przy gotowaniu rosołu było podsmażenie warzyw i dodanie suszonych grzybów i suszonych pomidorów. Te niewielkie zmiany sprawiły, że rosół z perliczki nabrał głębokiego smaku i złocistego koloru. Dodatkiem do niego były małe pierożki nadziewane mięsem z perliczki(...)sprawiło, że zupa nabrała niecodziennego wymiaru. Udostępnij Składniki na rosół z perliczki 1 perliczka 3 średnie marchewki 1 pietruszka 1 kawałek selera 2 suszone grzyby 2 suszone pomidory 3 licie laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 3 ziarenek jałowca 7-10 ziarenek kolorowego pieprzu 1 płaska łyżka soli 1 / 2 łyżeczki kozieradki 1 łyżeczka lubczyku suszonego 1 kawałek pora (zielona część

niecodziennikpary
Krokiety z mięsem z rosołu 102

Przeglądając różne grupy kulinarne, co poniedziałek natrafiam na pytanie: "co z mięsa z rosołu?". Robiłam już kotleciki, pierogi oraz galaretkę. Tym razem proponuję krokiety z drobiowego mięsa z rosołu. Aby farsz nie był suchy wraz z mięsem zmieliłam warzywa z rosołu. Doprawiłam wszystko mocno cebulką, czosnkiem oraz dużą ilością pieprzu. Jeszcze gorące, prosto z patelni z kubkiem gorącego barszczyku(...)krokietów, które nie pękają. Z podanych proporcji będziemy mieli 14-15 dużych pysznych krokietów. P.s. jako dodatek polecam marynowane jalapeno- petarda Na farsz 4 ćwiartki z kurczaka z rosołu (ok. 1 kg) 2 gotowane marchewki z rosołu 1 gotowany por z rosołu 1 mała, gotowana pietruszka z rosołu 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 duża cebula 1 ząbek czosnku sól

Krylowa Kuchnia
Kotlety ziemniaczane nadziewane mięsem z rosołu 71

kotlety z ziemniaków trochę podrasowałam. Kotlety mają niesamowicie chrupiącą skórkę. W środku zaś mięciutkie wnętrze wypełnione mięsnym farszem. Farsz zrobiłam z mielonej wołowiny i drobiu, które pozostały po niedzielnym rosole, farsz nie jest suchy dzięki temu iż dodałam do niego również warzywa z rosołu. Kotlety podałam z pieczarkowym sosem. Jeśli zostaną wam gotowane ziemniaki z obiadu, a w lodówce leży(...)mięso z rosołu, nie wahajcie się, zróbcie te pyszne kotleciki. Są na prawdę smaczne, a do tego ograniczamy marnowanie żywności:) Na 16 kotletów: 2 kg ugotowanych ziemniaków 2,5 szklanki mąki pszennej (szklanka o poj. 250 ml) 1 jajko XXL lub dwa mniejsze sól Na Farsz: mięso obrane z wołowego szpondra 1 udko gotowane z rosołu 1 marchewka z rosołu

Krylowa Kuchnia