Takie mini pierożki z mięsem z rosołu to doskonały sposób, aby wykorzystać jego nadmiar po niedzielnym rosole. Uwielbiam je takie prosto z wody okraszone przesmażoną cebulką bądź kiełbaską. Jednak można je też odsmażyć. Do ich przygotowania użyłam "pierożnicy", czyli foremki do małych pierogów bądź uszek. Dzięki temu gadżetowi ulepienie 85 mini pierożków zajęło mi niespełna 30 minut. Pyszny i tani(...)obiad z wykorzystaniem tego co pozostaje z poprzedniego dnia :) Mini pierożki z mięsem z rosołu - składniki na około 85 sztuki: Ciasto na pierogi: * 500 g mąki pszennej * 300 ml ciepłej wody * 1 żółtko * około pół łyżeczki soli Farsz z mięsa z rosołu: * około 600 g mięsa drobiowego z rosołu (bez kości) * 3 łyżeczki prażonej cebulki * pół łyżeczki soli
Zrób to smacznieSałatka z mięsem z rosołu, kukurydzą i koperkiem Dziś na kolację poleca się sałatka z mięsem z rosołu, kukurydzą i koperkiem. Jest banalnie prosta w przygotowaniu, bardzo sycąca, idealna do wykorzystania drobiowego mięsa i gotowanych warzyw z zupy. Sałatka z mięsem z rosołu może być przygotowana na wiele różnych sposobów. Jeśli chodzi o składniki, ogranicza Was tylko Wasza wyobraźnia(...)TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na sałatki :) Polecam również moja pyszną sałatkę warstwową z tuńczykiem i ryżem: Kliknij tu, by subsk rybować mój kanał na Youtube Sałatka z mięsem z rosołu, kukurydzą i koperkiem, składniki: ugotowana pierś z kurczaka / kury z rosołu, ugotowana marchewka z rosołu, opcjonalnie kawałek ugotowanego selera lub pietruszki, 2 ogórki kiszone, konserwowe lub małosolne, kilka łyżek kukurydzy
Lekcje w kuchnilubię jak coś mi się w domu marnuje, staram się wykorzystać wszystko co zalega w lodówce. Moja córka jest ogromną fanką rosołu, a co za tym idzie, mam ciągle sporo mięsa gotowanego z rosołu . W lodówce czekała na wykorzystanie też kapusta kiszona , więc postanowiłam oba te składniki ze sobą połączyć i nadziać nimi naleśniki . Tak właśnie powstały pyszne krokiety(...)mięsem z rosołu i kapustą kiszoną . Jakież to było dobre, aż pożałowałam, że nie zrobiłam więcej krokietów , A Wy wykorzystujecie wszystko czy zdarza się Wam czasem coś wyrzucić? Krokiety z mięsem z rosołu i kapustą kiszoną - składniki: Naleśniki: * 250 ml wody gazowanej * 50 ml mleka * 2 łyżki oleju * 1 jajko * półtora szklanki mąki pszennej * solidna szczypta soli Farsz
Zrób to smaczniePyzy z mięsem najczęściej przygotowuję z pozostałym mięsem po rosole. Niestety są pracochłonne, jednak ich smak wynagrodzi wszystko. Są naprawdę bardzo smaczne i syte. Zazwyczaj podaję je oblane przesmażoną cebulką, boczkiem lub kiełbasą. Przyznam, że dawno ich nie robiłam, jednak ich smak tak za mną "chodził", że już musiałam ;) Oczywiście przy okazji przygotowałam ich więcej i nadmiar zamroziłam, będzie(...)kolejny obiad :) Pyzy z mięsem - składniki: * 1 kg ziemniaków ugotowanych * 1 jajko * mąka ziemniaczana Farsz: * 500 g mięsa z rosołu * 1 marchewka z rosołu * 1 korzeń pietruszki z rosołu * 1 cebula * 2-3 łyżki masła * sol do smaku * pieprz czarny mielony do smaku * 150 ml rosołu Dodatkowo do okraszenia: * według uznania przesmażona na oliwie pokrojona w kostkę cebula, boczek
Zrób to smacznieSkładniki: 1/2 kurczaka z rosołu, włoszczyzna 1 pęczek z rosołu, curry 1 łyżka, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, pieprz mielony 1 łyżeczka, rosół 1 litr, natka pietruszki 1/2 pęczka, ryż w woreczkach 2 sztuki Porcje ugotowane kurczaka z rosołu wyjąć na talerz, obrać z kości, pokroić na kawałki, włoszczyznę wyjąć z rosołu i pokroić w kawałeczki. Rosół wlać do garnka, dodać(...)Ryż w woreczkach ugotować do miękkości, opłukać woreczki wodą i zostawić do odcieknięcia z wody, ryż podawać z kurczakiem - bardzo smaczne, szybkie, lekkie danie obiadowe,dobre wykorzystanie kurczaka z rosołu, idealne na letnie dni, smakuje podane w temperaturze pokojowej.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięjałowiec tak gotujemy do 3/4 miękkości, potem dodajemy boczek, następnie podgardle na koniec serca wołowe. Gotujemy wszystko razem do miękkości, solimy w połowie gotowania Chodzi o to, aby rosołu było jak najmniej. Zawsze możemy dolać gotującej wody, jak za dużo się jej wygotuje. Mięso wyjmujemy stopniowo do miski w miarę jak się ugotowało . Przecedzamy bulion aby pozbyć się przypraw(...)gotowaniu. Doprawiamy dość zdecydowanie. Ilość przypraw w/g uznania. Płuczemy kaszę na sitku, pod bieżącą zimną wodą. Ogólna zasada 1 szklanka kaszy na 2 szklanki bulionu. Możemy odmierzyć potrzebną ilość rosołu. Resztę rosołu pozostawiamy, może nam się przydać. Wsypujemy kaszę do wrzącego rosołu. Musimy bardzo uważać aby kasza się nie rozgotowała. Powinna być raczej parzona w rosole, bez gotowania. To trwa
Leśny ZakątekZupa pieczarkowa z serkiem topionym to pyszna , aromatyczna i sycąca zupa , którą najczęściej gotuję, gdy zostaje mi trochę rosołu z obiadu z poprzedniego dnia. Doskonała propozycja na rodzinny obiad . Podać ją można z ziemniakami, makaronem albo z grzankami czy groszkiem ptysiowym. W moim domu wszyscy lubimy pieczarki , dlatego też taką zupę jemy z apetytem. A Wy lubicie takie zupy ? Składniki(...)zupę pieczarkową z serkiem topionym : * około 2,5 l rosołu+ osobno 500 ml rosołu * około 700 g pieczarek * 1 cebula * 4 większe ziemniaki * 2 większe kawałki marchewki z rosołu * 200 g kremowego serka topionego (użyłam złoty ementaler SERTOP ) * 2 łyżki masła * natka pietruszki * 1 łyżka mąki+ pół szklanki wody Wykonanie: Pieczarki pokroić w pół plasterki, cebulę obrać, pokroić
Zrób to smaczniekaszy jęczmiennej na żeberkach. Krupnik z kaszy jęczmiennej na żeberkach , z ziemniakami, marchewką, pietruszką i posiekanym koperkiem. Domowa zupa z żeberkami wieprzowymi, pełna warzyw, na niesamowitym rosole ugotowanym od podstaw. To jest wypróbowany, niezawodny przepis na tradycyjny krupnik. Krupnik z kaszy jęczmiennej na żeberkach. Jeżeli kochasz gęsty, esencjonalny krupnik z kaszą jęczmienną, delikatne żeberka i mnóstwo warzyw(...)Ugotowanie zupy jest proste, choć nieco czasochłonne. Krupnik według tego przepisu ma tradycyjny, niesamowity smak taki jak dawniej. Zupa jest obfita, pożywna i zdrowa. Ugotowanie od podstaw rosołu na żeberkach i włoszczyźnie daje bogaty i niezwykle pyszny smak. Mój przepis opiera się na prostych składnikach i klasycznym smaku, ale to nie znaczy, że nie ma rzeczy, które można dodać
Moja Książka KucharskaPrzepis na tą polską wielkanocną zupę wymaga świeżego chrzanu, ale ostatecznie sprawdzi się też taki gotowy tarty chrzan ze słoiczka. Centrum najlepszego smaku barszczu białego stanowi wyjątkowy, złożony rosół ugotowany na wędzonej lub białej kiełbasie . Oczywiście im lepsza kiełbasa, tym lepszy będzie rosół, warto więc rozejrzeć się za najlepszą kiełbasą do barszczu. Zła kiełbasa może popsuć całe danie - jakość wędzonej(...)albo białej kiełbasy jest tu więc bardzo ważna. Zamiast na kiełbasie, rosół na barszcz biały można ugotować na wędzonym boczku lub żeberkach, a także z grzybami. Barszcz biały na zakwasie. Barszcz biały - całoroczny klasyk, szczególnie uwielbiany w chłodniejsze miesiące. Kiedy prognoza pogody ogłosi ponury okres deszczowych dni z rzędu, myślę wtedy: ach dobrze! Pogoda
Moja Książka KucharskaZupa a'la ramen z rosołu i mięsa które pozostało z obiadu. Za sprawą wyrazistych przypraw azjatyckich i warzyw oraz makaronu ryżowego możemy w prosty sposób przygotować wspaniałą sycącą zupę inspirowaną smakami Azji. Polecam moja rodzinka była zachwycona. 3 porcje potrzebujemy około 600 ml rosołu ( mój gotowany z dodatkiem udek z kurczaka) makaron ryżowy około(...)gramów ( może być inny do dań azjatyckich np. chow mein) około 200 gramów mieszanki warzyw do dań chińskich (użyłam mrożonki) 2 jajka Marchewka z rosołu natka pietruszki kilka gałązek mięso z rosołu 4 plasterki imbiru 2 ząbki czosnku duża szczypta kurkumy 2-3 łyżki sosu sojowego szczypta chili 2 goździki Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Jajka ugotować
Andzia Pichcirazem połączyć wieprzowinę z drobiem. Z drobiem z wolnego wybiegu, żeby nie było. Wyszło super. Składniki: kurczak o wadze 2 kg 750 g łopatki wieprzowej 1 marchewka (z rosołu) 1 korzeń pietruszki (z rosołu) mały kawałek selera (z rosołu) 2 kromki chleba razowego 2 jajka 2 duże cebule 4 ząbki czosnku pół szklanki rosołu 2 liście laurowe 4 ziarna ziela(...)gałązka rozmarynu pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej pół łyżeczki mielonego imbiru 20 suszonych śliwek sól pieprz olej rzepakowy Zacznę może od tego, że najlepiej ugotować po swojemu rosół na całym kurczaku. Mięso i część warzyw wykorzystacie do pasztetu, z rosołem zrobicie na co macie ochotę (ja właśnie nastawiłam barszcz na sylwestra). Łopatkę kroimy w dużą kostkę i obsmażamy
KardamonovyZapewne w wielu domach w niedzielę gotowany na obiad jest rosół. I zapewne z pozostałego rosołu w poniedziałek jest pomidorówka :) Ja jednak tym razem wykorzystałam rosół, aby ugotować gęsty, treściwy krupnik. Pyszna, rozgrzewająca zupa z kaszą jęczmienną, w sam raz na zbliżające się chłodne, jesienne dni :) Składniki: * około 2.5- 3 litry rosołu * 4 ziemniaki * 130 g kaszy jęczmiennej * marchewka gotowana(...)rosołu * sól do smaku * świeży koperek do posypania na wierzch Wykonanie: Rosół wlać do garnka, doprowadzić do wrzenia. następnie wsypać kaszę jęczmienną, gotować na małym ogniu około 5 minut. W między czasie obrać ziemniaki, umyć i pokroić w małą kostkę. Dodać ziemniaki do rosołu, całość gotować na małym ogniu do czasu aż ziemniaki i kasza będą miękkie. na końcu doprawić
Zrób to smaczniepewnością zastanawiacie się co podać swoim gościom do jedzenia. Coś pysznego, ale też coś, czego przygotowanie nie zajmie nam całego dnia. Mam pomysł na wykorzystanie mięsa, na którym gotujemy rosół , takie mięso będzie odstawom do przygotowania pasztecików . Farsz jest niezwykle łatwy do zrobienia, wystarczy oddzielić mięso od kości i drobniutko posiekać lub zmielić w maszynce do mięsa wraz z warzywami(...)Mięso z warzywami i przesmażoną cebulką mieszamy z odrobiną rosołu i doprawiamy przyprawami. Przygotowanie ciasta Teraz trzeba zabrać się za zagniecenie ciasta twarogowego , które jest nieporównywalnie szybsze do przygotowania niż zazwyczaj stosowane w tego typu przepisach, ciasto drożdżowe . Ciasto jest połączeniem ciasta kruchego z ciastem francuskim oraz dodatkiem twarogu mielonego. Jest bardzo smaczne i delikatne, a co ważne nadaje się
SprawdzonaKuchnia.plPrzygotowanie pasztetu nie jest trudne i wystarczy kilka składników, aby przygotować ten pyszny dodatek do pieczywa. Zanim przygotujemy pasztet, należy mięso ugotować z dodatkiem warzyw, dzięki temu otrzymamy wspaniały rosół , który możemy wykorzystać do przygotowania białego barszczu lub żurku . Do masy powinniście dodać trochę tłuszczu, ponieważ królik jest mięsem chudym. Tłuszczu ma niewiele, więc pasztet po upieczeniu mógłby być nieco(...)pieprz do smaku 300 g wątróbki dowolny rodzaj 6-8 łyżek tłuszczu wytopionego z gęsi lub kaczki można dodać masło lub słoninę 1 sztuka sucha bułka namoczona w rosole Instructions Przygotowanie mięsa Mięso umyć, umieścić w garnku, zalać wodą tak, aby mięso było przykryte. Dodać wcześniej obrane warzywa , ziele angielskie i liście laurowe, sól, pieprz. Mięso gotować około 2 godzin
SprawdzonaKuchnia.plPasztet z mięsa i warzyw z rosołu to super przepis na wykorzystanie „resztek” po ugotowaniu rosołu. Pasztet jest pyszny i łatwy w przygotowaniu. Mięciutki i wilgotny, idealny na kanapkę :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: mięso drobiowe z rosołu, u mnie po obraniu ok 460 gram warzywa z rosołu: u mnie 2 cebule, 3 kawałki selera, 1 duża marchewka(...)pietruszki, całość mięso+warzywa ok 1 kg 2 duże jaja L 4 czubate łyżki bułki tartej 1 pęczek szczypiorku ok 1/4 szklanki ugotowanego rosołu 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej odrobina oliwy z oliwek, ulubione zioła u mnie suszona natka pietruszki i czosnek granulowany (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: obrane mięso ze skórką mielimy przez maszynkę razem
Blog kulinarny S9.PL