rosół - 7627 przepisów (strona:22/509)

Czy gęś nadaje się na rosół 47

gęś nadaje się na rosół – dzisiaj odpowiem na pytania które ostatnio dostaję. A ponieważ zbliża się 11 listopada w który to dzień wedle tradycji zajadamy się gęsiną polską i rogalami świętomarcińskimi to i pytania się pojawiają w temacie. Na moim blogu znajdziecie przepisy na gęsinę ( i na rogale też) jak choćby: Gęś pieczona Gęś faszerowana Okrasa z gęsiny Pasztet(...)gęsi Odpowiadając jednak na pytanie: CZY GĘŚ NADAJE SIĘ NA ROSÓŁ Może warto odpowiedzieć sobie najpierw na pytanie czym jest rosół? To zupa powstała przez powolne gotowanie mięsa i warzyw, czysta, niezabielana. Rosół najczęściej przygotowuje się z takich mięs jak drób ( kura, indyk, kaczka, parliczka a więc i gęś) lub wołowiny, baraniny. Zatem odpowiedz brzmi TAK w kuchni polskiej

Dorota Smakuje
Pasztet pieczony z mięsa i warzyw po gotowaniu rosołu. Super na kanapki. PRZEPIS 533

przepisem nadmiar mięsa po gotowaniu rosołu nie jest żadnym problemem. Bardzo łatwo zrobić z niego pyszny pasztet pieczony. Smakuje świetnie na kanapkach. Przepis na pasztet z mięsa po gotowaniu rosołu Składniki: Około 800 gramów mięsa po gotowaniu rosołu – najlepszy będzie indyk, wykorzystujemy też skórki. marchewka i pietruszka lub seler z rosołu – łącznie około 250 gramów. 2 duże cebule(...)łyżki kaszy manny, 2 jajka, 2 łyżki majeranku, olej, sól, pieprz. Jak zrobić pasztet z mięsa po gotowaniu rosołu? Mięso i warzywa przepuść przez maszynkę do mielenia. Cebulę drobno posiekaj, zrumień na odrobinie oleju, dodaj do mięsa. Dodaj też kaszę mannę, jajka, dopraw majerankiem, solą i pieprzem. Dokładnie wyrób dłońmi. Masę przełóż do naczynia do zapiekania, piecz w temp

Kulinarna Polska
Rosół azjatycki z kaczką 91

Rosół azjatycki z kaczką,to potrawa bardzo sycąca. Mamy w niej makaron, mięso, warzywa, jajko i oczywiście rosół. Jeżeli nigdy nie jedliście, to musicie koniecznie spróbować, bo to świetne urozmaicenie od tradycyjnego rosołu. Wszystkie składniki z przepisu są łatwo dostępne, można je zakupić praktycznie w każdym sklepie. SKŁADNIKI 400 g kości wołowych z mięsem 450 g kości wieprzowych z mięsem(...)dużego garnka i zalać wodą. Dodać liście laurowe i ziele angielskie, po czym włączyć palnik. Udka z kurczaka i kaczki gotować około 50 minut i miękkie wyłowić z rosołu. Pozostałe kości z mięsem zostawić nadal w wywarze. Następnie do rosołu dodać obrane i pokrojone na mniejsze kawałki marchewki, korzeń pietruszki, korzeń selera, imbir i całe łodygi selera naciowego. Wywar gotować

Passions hobbies life
Czebureki z mięsem z rosołu i suszonymi pomidorami 84

Kolejny raz rosół i kolejny raz problem, co zrobić z mięsem z rosołu, no bo przecież Smakosz kości obgryzać nie będzie, wszak to nie dla jego arystokratycznego podniebienia ;) a sama wszystkiego nie dam rady. Mój Niejadek toleruje (bo "lubi" to za dużo powiedziane) pierogi z mięsem, więc tym razem postanowiłam przygotować trochę inne pierogi - smażone w głębokim tłuszczu czebureki(...)mięsem z rosołu i aromatycznymi suszonymi pomidorami.  Czebureki z mięsem i warzywami z rosołu i suszonymi pomidorami Składniki: Ciasto: 1)       500 g mąki pszennej 2)       250 ml zimnej wody 3)       jajko 4)       4 łyżki oleju

Na kulinarnym poligonie
Ślimaczki z ciasta francuskiego z mięsem z rosołu 93

drugi przepis opublikowany na naszej stronie. Z myślą o tegorocznym karnawale postanowiliśmy powiększyć nasz zbiór przepisów na przekąski. Pierwszą z nich są ślimaczki z ciasta francuskiego z mięsem z rosołu , czyli szybkie, proste i sycące danie. Sprawdzą się one zarówno jako przekąska na ciepło lub zimno, a także jako danie obiadowe podane np. z barszczem czerwonym . Udostępnij Ślimaczki z ciasta(...)francuskiego z mięsem z rosołu – składniki 2 opakowania ciasta francuskiego (po 300 g) 500 g mięsa z rosołu 2 marchewki z rosołu 500 g pieczarek 1 średnia cebula 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki czerwonej papryki 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 / 2 łyżeczki chili 1 łyżka sosu Worcester kilka łyżek pikantnego ketchupu sól, pieprz do smaku

niecodziennikpary
Rosół z kwaśną śmietaną 85

Rosół z kwaśną śmietaną czyli Ciorba radauteana Rosół z kwaśną śmietaną lub może zupa z kwaśnej śmietany – Ciorba radauteana – powstała w 1979 roku w mieście – Radauti – a jej twórczynią była – Cornelia Dumitrescu – mistrzyni kulinarna.  Dla wyjaśnienia ten rosół lub też zupa powstała jako alternatywa dla innej zupy – Ciorba de burta(...)który jest niczym innym jak – flaczkami na kwaśnej śmietanie -.  W przeciwieństwie do flaczków rosół jest szybszy w przygotowaniu i nie każdy lubi flaczki wołowe, zatem Cornelia wymyśliła alternatywę, równie smaczną i prosta w wykonaniu.  W restauracji – Nordic – w Radauti pierwszy raz podano to danie, które stało się częścią rumuńskiego menu.  Na koniec, życzę

RafalCook
Pierogi z mięsem (z rosołu) 73

Pierogi z mięsem z rosołu. Często zastanawiacie się co zrobić z mięsem, które zostaje po ugotowaniu rosołu. Jeśli nie macie ochoty zjadać go do drugiego dania, można przygotować pyszne pierogi lub pasztet. ( Przepis na pasztet jest już na blogu). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Składniki Składniki na farsz: mięso z rosołu około 500 g część warzyw z rosołu ja dodałam(...)oliwy 0,5 łyżeczki soli 300 ml mocno ciepłej wody Instrukcje Farsz: Pieczarki kroimy na mniejsze kawałki, na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i smażymy pieczarki na rumiano. Mięso z rosołu, warzywa oraz pieczarki mielimy w maszynce do mięsa. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ciasto: Podane składniki wykładamy na stolnicę, lekko mieszamy, dolewamy wodę i szybko zagniatamy elastyczne ciasto. Jeśli

To co lubię - gotuję i polecam
Przepisy na staropolski i nowoczesny rosół 91

Rosół – niby jedna potrawa, którą każdy doskonale zna, a jednak można ją przygotować na kilka sposobów. Taki nowoczesny to dla mnie ten drobiowy, podany z marchewką i makaronem, koniecznie jajecznym. Aby jednak trochę urozmaicić sobie tradycyjną zupę, lubię poeksperymentować z dodatkami. Karmelizowane rzodkiewki z mięta, były strzałem w dziesiątkę i dodały do dania przyjemnej słodyczy. Natomiast na specjalne okazje(...)lubię przyrządzać rosół po staropolsku. Gotuje się go dłużej, ale jego smak jest jeszcze bardziej esencjonalny, z przyjemną grzybową nutą. Dzięki borowikom, którymi kuchnia staropolska była nasycona, rosół nabiera wyjątkowego brązowo-złocistego koloru. Delikatny makaron Lubella Jajeczna 5 jaj nitki , który wygląda i smakuje jak domowy*, pasuje do każdej z tych wersji idealnie. Nowoczesny rosół drobiowy z dodatkiem karmelizowanych rzodkiewek

Mienta blog
Rosół drobiowy 92

Codzienne gotowanie i planowanie menu dziś zaprowadziło mnie do zup. Ochota na rosół jest zawsze, szczególnie ostatnio gdy po spacerach potrzeba zdrowej i porządnej rozgrzewki. To mam! Tradycyjny, esencjonalny, długo gotowany na wolnym ogniu, na kawałkach kury, z dużą ilością włoszczyzny, goździków, opalanej cebuli i pęczka natki pietruszki. Gorący rosół podaję ze świeżo skrojonym koperkiem, pszennymi nitkami, mocno przyprawiam pieprzem(...)Mamy:) A jak u Babci? Za czasów gdy mieszkałam w moim miasteczku z rodziną jadałyśmy z Babcią rosół z młodymi ziemniakami, to były czasy! Kto nie jadł, niech się odważy;) Rosół jest idealny na kilka dni, rozgrzewa, dodaje energii, wracam przy nim do wspomnień dzieciństwa, każdy go zna! Jeśli planuję przygotować z niego zupę pomidorową to podwajam składniki

Zasmakuj Kuchni
Pierogi z kurczakiem z rosołu – wilgotne i dobrze doprawione 274

Czasami gotuję rosół ze specjalnym przeznaczeniem i wiem, że nie zjemy razem z nim mięsa na którym go gotowałam. Wtedy kurze uda z zupy wyławiam, wyrzucam skóry, chrząstki i kości, a mięso zostawiam na kolejny obiad – robię z niego te właśnie pierogi, mięsne paszteciki albo krokiety. Kurczak wymaga nawilżenia, żeby zmielone mięso nie było suche i dobrego doprawienia, żeby farsz(...)wiem, że wymaga takiej a nie innej ilości przypraw, nie będzie za słone czy przepieprzone. Jeśli nie jesteście pewni jakiej ilości przypraw wymaga Wasze mięso, bo gotujecie zupełnie inny rosół – dodajcie najpierw połowę ilości z przepisu, a potem do smaku dodawajcie więcej.   Do zmielonego mięsa dodajemy wszystkie przyprawy – ziołowy pieprz, zielona czubryca i kozieradka świetnie podbijają smak delikatnego, drobiowego

Karo in the Kitchen
Ryż z białym sosem – Kaszubskie smaki 216

Ryż z białym sosem – Kaszubskie smaki Dzisiaj, troszkę regionalnie .Ryż z białym sosem , na Kaszubach jest podawany prawie zawsze , kiedy gotuje się rosół . Kiedyś na weselach w czasach PRL-u, był wręcz obowiązkowy Przepisów na niego jest sporo , jak na bigos , czy gołąbki , aczkolwiek podstawa, jest zawsze ta sama , czyli rodzynki i mięso z rosołu , niektórzy ,dorzucają ,agrest(...)się ją propagować , może nie przyrządzam jej zbyt często .. bo wiadomo, młodzież , ma dzisiaj nieco inne smaki No ale jednak, przynajmniej kilka razy w roku, być musi Dzisiaj był rosół ( no w końcu niedziela , więc czasem trzeba, tradycji dać upust ) , a mięsa z rosołu ,normalnie u mnie nikt nie tyka , więc czemu nie .. był też ryż z białym sosem..mniam

Ogrodnik w podróży
ROSÓŁ ORIENTALNY Z KREWETKAMI I KURCZAKIEM 148

Nasz polski rosół jest pyszny i kojarzy mi się z niedzielą - w dzieciństwie bywał on u nas co tydzień 😉  Pewnie w wielu domach nadal pojawia się co niedzielę na obiad, ale nawet najlepszy, domowy rosół może się przejeść... dlatego mam dla Was przepis, który tradycyjny rosół przemienia w rosół orientalny - aromatyczny i dość pikantny, z dodatkiem fileta z kurczaka(...)krewetek oraz zielonego groszku. Taką orientalną zupę możemy również zrobić na drugi dzień, gdy zostało rosołu z obiadu, zamiast pomidorowej 😉 Bogactwo smaków zniewala w tej zupie! Myślę, że wielbiciele kuchni orientalnej będą zachwyceni... P.S. Niech Was nie zniechęci długa lista składników - ta zupa jest warta przygotowania! Składniki: Rosół: 2 udka z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera kawałek pora

Kuchnia MagdaLeny
Rosół z kaczki 152

Rosół z kaczki najczęściej gotuje się z połowy tuszki (korpusu z szyją, jednym skrzydłem i nogą). Ponieważ ja nogi z kaczki potrzebuję do innych dań (do przygotowania aromatycznego sosu z kaczki lub do confitu z kaczki), zamiast nogi daję drugie skrzydło. Dzięki temu z jednej całej kaczki mam kilka obiadów. Rosół z kaczki jest tłustą zupą, ale w prosty sposób(...)możecie go odtłuścić (szczegóły w przepisie). Kiedyś nie byłam fanką rosołu z kaczki. Najzwyczajniej mi nie smakował, a wszystko przez brak dwóch przypraw, dzięki którym „nieprzyjemnie pachnący rosół”, nabiera wspaniałego aromatu. To dodatek kilku goździków i lubczyku powoduje kompensacje charakterystycznego zapachu rosołu z kaczki i sprawia, że w całym domu pięknie pachnie. Rosół z kaczki podaję z mięsem

Moja Delicja
Galareta z piersi kurczaka z jajkiem i kukurydzą 159

Galaretki mocno napakowane składnikami to odpowiednia potrawa nawet na śniadanie. Rosół ugotowałam na dwóch podwójnych piersiach z kurczaka - całych - i dzięki temu mięso po pokrojeniu było kruche i pyszne. Koniecznie dodajcie do rosołu jedną, a nawet dwie spalone cebule. Pietruszka, seler, por, marchewka, łyżeczka soli i pół łyżeczki pieprzu to przepis na rosół idealny. Im lepszy rosół, tym pyszniejsze galaretki(...)Składniki: 2 litry rosołu 40g żelatyny 2 piersi podwójne z kurczaka 3 marchewki 2 pietruszki 4 jajka puszka małego groszku pół puszki kukurydzy listki natki pietruszki sól, pieprz   Rosół podgrzewam tylko by był lekko ciepły, ale nie gorący i doprawiam go pieprzem i solą - ma być bardzo wyrazisty w smaku i lekko pikantny. Przecedzam bulion dwa razy przez sito

Gotowanie i blogowanie
Rosół - zwykły rosół bez kostki smakowej 247

Wasze głowy się dziś czują? Leczycie kaca czy było spokojnie? Nauczona "życiowym doświadczeniem" mam na dziś przygotowany rosół. Delikatny, aromatyczny i nieziemsko leczniczy. Nie ma nic lepszego na kaca niż domowy rosół. No to gotujemy :) Składniki: (używam garnka 5l) 4 nóżki (pałki) z kurczaka 1 podwójna pierś z kurczaka 1 cebula 1 ząbek czosnku  por (kawałek dolnej i kawałek(...)wody w garnku. Na średnim ogniu podgrzewam całość, gdy zacznie się bulgotanie to zbieram łyżką pianę (szumowiny), przekładam garnek na najmniejszy palnik i gotuję na najmniejszym możliwym ogniu. Rosół ma tylko lekko "pykać".  Do garnka dodaję obrane marchewki, pietruszkę, seler. Por myję, kroję na dwa kawałki i również dodaję do garnka. Cebulę i czosnek obieram, kładę na palniku

Gotowanie i blogowanie
Przepis na kwaśny rosół – zupa na kaca 32

Kwaśny rosół na żeberkach Jak pozbyć się kaca? Niezawodna metoda to do niego nie dopuścić. 😉 Jest taki stary Babci przepis na kwaśny rosół, który niejednego dziadka stawiał na nogi po imprezowym szaleństwie. Wieprzowy rosół z sokiem z kapusty to mieszanina wszystkiego co najlepsze na zmęczony organizm. Co na kaca rano? Żadne sztuczne napoje izotoniczne, naturalny rosół z kwasem z kapusty(...)Zupa na kaca i odporność Taki pożywny rosół zaprawiony kwasem z kapusty to nie tylko lek na syndrom dnia poprzedniego, to także sposób na podniesienie odporności. Kiszona kapusta, a jeszcze bardziej kwas z kapusty to prawdziwa bomba witaminowa. To nie tylko kwas mlekowy, probiotyk, ale także masa witamin, minerałów i naszej przyjaciółki witaminy C. Kuracja takim kwaśnym rosołem

Dieta moja pasja
Pasztet z migdałami 34

Upiekłam go parę dni temu, poporcjowałam i zamroziłam. Na święta będzie jak znalazł. Bierzcie przepis i upieczcie conieco. Z czym tylko macie ochotę. Składniki: 2 ćwiartki z kurczaka (z rosołu) 750 g łopatki wieprzowej 1 marchewka (z rosołu) 1 korzeń pietruszki (z rosołu) mały kawałek selera (z rosołu) 3 czubate łyżki otrębów żytnich (zamiennie można dać 2 łyżki kaszy manny(...)tartej) duża garść całych migdałów duża garść migdałów w płatkach (możecie dać też po prostu dwie garści całych migdałów) 2 jajka 2 duże cebule 4 ząbki czosnku 1/4 szklanki rosołu 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej pół łyżeczki mielonego imbiru sól pieprz olej rzepakowy Zacznę może od tego, że najlepiej ugotować po swojemu rosół

Kardamonovy
Pasztet ze śliwkami i pistacjami 31

miała za bardzo czasu na świąteczne gotowanie, więc uraczę Was tym co już mam sfotografowane. I to chyba będą śledzie. Zaglądajcie do mnie. Składniki: 2 ćwiartki z kurczaka (z rosołu) 750 g karczku wieprzowego 1 duża marchewka (z rosołu) 1 duży korzeń pietruszki (z rosołu) mały kawałek selera (z rosołu) 5 łyżek bułki tartej 2 jajka 2 duże cebule(...)ząbki czosnku 1/4 szklanki rosołu 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej pół łyżeczki mielonego imbiru garść suszonych śliwek duża garść obranych pistacji sól pieprz olej rzepakowy Zacznę może od tego, że najlepiej ugotować po swojemu rosół na ćwiartkach. Mięso i część warzyw wykorzystacie do pasztetu, z rosołem zrobicie na co macie ochotę. Karczek kroimy

Kardamonovy
Rosół drobiowy 29

Dobra, siadam i piszę. Za napisanie rosołowego posta zabierałam się dość długo. W sumie od zawsze byłam przekonana, że nie będę miała na blogu przepisu na rosół. I od jakiegoś czasu zaczęłam jednak w to wątpić, bo niby czemu miałoby go u mnie zabraknąć. To nie jest przecież jakaś fizyka kwantowa. Zresztą każdy ma swój pomysł na rosół, jedni robią(...)zupę na paru rodzajach mięs, inni dodają podroby, jabłka. Jak ktoś będzie chciał mnie zjeść to i tak zje, najczęstsze kłótnie na grupach kulinarnych dotyczą carbonary i rosołu. U mnie dziś prosto i bez wydziwiania. Kurczak i warzywa. Rosół praktycznie zawsze robię tak samo, tylko nigdy nie zapisywałam proporcji, wszystko dawałam na oko. Parę dni temu postanowiłam rozpisać

Kardamonovy
Rosół drobiowy 49

Dobra, siadam i piszę. Za napisanie rosołowego posta zabierałam się dość długo. W sumie od zawsze byłam przekonana, że nie będę miała na blogu przepisu na rosół. I od jakiegoś czasu zaczęłam jednak w to wątpić, bo niby czemu miałoby go u mnie zabraknąć. To nie jest przecież jakaś fizyka kwantowa. Zresztą każdy ma swój pomysł na rosół, jedni robią(...)zupę na paru rodzajach mięs, inni dodają podroby, jabłka. Jak ktoś będzie chciał mnie zjeść to i tak zje, najczęstsze kłótnie na grupach kulinarnych dotyczą carbonary i rosołu. U mnie dziś prosto i bez wydziwiania. Kurczak i warzywa. Rosół praktycznie zawsze robię tak samo, tylko nigdy nie zapisywałam proporcji, wszystko dawałam na oko. Parę dni temu postanowiłam rozpisać

Kardamonovy
Pasztet ze śliwkami i pistacjami 166

miała za bardzo czasu na świąteczne gotowanie, więc uraczę Was tym co już mam sfotografowane. I to chyba będą śledzie. Zaglądajcie do mnie. Składniki: 2 ćwiartki z kurczaka (z rosołu) 750 g karczku wieprzowego 1 duża marchewka (z rosołu) 1 duży korzeń pietruszki (z rosołu) mały kawałek selera (z rosołu) 5 łyżek bułki tartej 2 jajka 2 duże cebule(...)ząbki czosnku 1/4 szklanki rosołu 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej pół łyżeczki mielonego imbiru garść suszonych śliwek duża garść obranych pistacji sól pieprz olej rzepakowy Zacznę może od tego, że najlepiej ugotować po swojemu rosół na ćwiartkach. Mięso i część warzyw wykorzystacie do pasztetu, z rosołem zrobicie na co macie ochotę. Karczek kroimy

Kardamonovy
Przepis na pomidorową 65

Przepis na pomidorową. Przepis na pomidorową       Szybki i pyszny przepis na pomidorową , którą można podawać z makaronem lub ryżem.  Zupę pomidorową przygotowuję zwykle z pozostałego rosołu, który często podaję na niedzielny obiad :) Tą pomidorową przygotujesz z zaledwie kilku składników, które są niedrogie i łatwo dostępne. Ta smaczna zupa pomidorowa jest zrobiona z pomidorów z puszki(...)rosołu. Pomidorówka z dodatkiem duszonej cebuli, marchewki, selera i niewielkiej ilości koncentratu pomidorowego. W sezonie letnim można użyć świeżych pomidorów, a także zaprawić zupę śmietaną. bardzo łatwy i szybki przepis tylko kilka prostych składników świetny sposób na wykorzystanie resztek rosołu Przepis na pomidorową      Oto składniki i przyprawy potrzebne do przygotowania zupy pomidorowej: 2 łyżki masła lub oliwy

Moja Książka Kucharska
Pasztet z migdałami 63

Upiekłam go parę dni temu, poporcjowałam i zamroziłam. Na święta będzie jak znalazł. Bierzcie przepis i upieczcie conieco. Z czym tylko macie ochotę. Składniki: 2 ćwiartki z kurczaka (z rosołu) 750 g łopatki wieprzowej 1 marchewka (z rosołu) 1 korzeń pietruszki (z rosołu) mały kawałek selera (z rosołu) 3 czubate łyżki otrębów żytnich (zamiennie można dać kaszę manną lub bułkę(...)tartą) duża garść całych migdałów duża garść migdałów w płatkach (możecie dać też po prostu dwie garści całych migdałów) 2 jajka 2 duże cebule 4 ząbki czosnku 1/4 szklanki rosołu 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej pół łyżeczki mielonego imbiru sól pieprz olej rzepakowy Zacznę może od tego, że najlepiej ugotować po swojemu rosół

Kardamonovy
Sałatka z mięsa z rosołu 68

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka z mięsem z rosołu Z pewnością wiele osób po ugotowaniu rosołu zastanawia się, w jaki sposób wykorzystać mięso. Oczywiście można je zjeść z chlebem, ale można również z niego przygotować smaczną sałatkę. Sałatka z mięsem z rosołu to świetny pomysł na wykorzystanie mięsa, na bazie którego gotujemy rosół. Sałatka jest bardzo prosta(...)posiłek do pracy. Sałatka jest szybka, smaczna i sycąca. Zapraszam na przepis. PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z MIĘSEM Z KURCZAKA (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki 100 g ryżu mięso z rosołu (u mnie 3 pałki i 2 skrzydełka) 1/2 puszki kukurydzy 200 g żółtego sera 1 mała papryka czerwona 5 ogórków konserwowych sól pieprz 3 łyżki majonezu Wykonanie Ryż ugotować w osolonej

Przepiski.pl
Pasztet z mięs z rosołu - nasza domowa polityka zero waste 81

głównie  z braku czasu w tygodniu.  Czy niedzielne obiady są u Was jakoś specjalnie uroczyste? Może tradycyjne? Wydaje mi się, że tradycja niedzielnego obiadu opierającego się na rosole i schabowych w większości domów upadła, myślę jednak, że od czasu do czasu taki prawdziwy domowy rosół przydarza się wielu. U nas ta rzekoma królowa zup jest specjalnością Męża. Rzekoma(...)królowa głównie dlatego, że ja nie jestem miłośniczką rosołu. Dla mnie to raczej baza dla innych zup. Co innego Mąż. On uwielbia. Dlatego jego gotowanie domowego bulionu to istna celebracja i wydarzenie okupujące kuchnię pół dnia. A zaczyna się już od etapu zakupów. Tu pojawia się przyczyna dzisiejszego przepisu. Marek gotuje rosół z dużej ilości mięsa i ze sporej

I tu będę miała takie te
Rosół z bluszczykiem kurdybankiem 82

Rosół z bluszczykiem kurdybankiem Tym razem jednak chciałam namówić was byście do gotującego się rosołu dodali kilka gałązek bluszczyku kurdybanku dla zdrowia i urody Pokazywałam wam ostatnio rosół z pokrzywą, dziś czas na kolejne dzikie zioło, które lubię dorzucać do zup. Bluszczyk ma specyficzny zapach i smak, trochę jak oregano. Bardzo delikatnie, wręcz nieznacznie aromatyzuje zupy, ten rosół naprawdę fajnie(...)dodającym sił. Oczyszcza wątrobę i nerki, poprawia pracę serca wycisza i tonizuje układ nerwowy. Reguluje przemianę materii, oczyszcza z toksyn. Działa przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybiczo. PRZEPIS NA ROSÓŁ Z BLUSZCZYKIEM KURDYBANKIEM Składniki: ok 1-1,5 kg kura z wolnego wybiegu lub mieszanka: korpus kury, skrzydełka indyka 1 duża włoszczyzna 2 cebule kilka gałązek bluszczyku kurdybanku 2 liście laurowe

Dorota Smakuje
Zupa pomidorowa z tostami z serem. Idealne połączenie. 96

spróbować we własnej kuchni przygotować zupę pomidorową z tostami serowymi i efektami dzielimy się z naszymi czytelnikami publikując poniższy przepis. Dla ułatwienia, zupę pomidorową można także przygotować z wczorajszego rosołu – tutaj przepis na pomidorową z rosołu z wczoraj . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Przepis na zupę pomidorowa z tostami z serem 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Zupa(...)miseczkę (salaterkę) bądź głęboki talerz. Miseczkę postaw na dużym talerzu. Obok ułóż 4 połówki (trójkąty) tostów serowych. Uwagi: Oczywiście możesz zaoszczędzić czasu i przygotować zupę pomidorową na bazie wczorajszego rosołu. Sprawdź przepis: zupa pomidorowa z wczorajszego rosołu . Część ludzi uważa, że dodanie mąki do zupy jest karygodne. Zgadzamy się z tym. Jednak każdy amerykański przepis mówi o mące. Cóż, tacy

ProstePesto.pl
Krupnik na rosole 68

Krupnik na rosole.  Przepis na najlepszy, rozgrzewający krupnik na rosole w kilku prostych krokach. Zupa krupnik na rosole z cielęciną, marchewką, cebulą, grzybami i ziemniakami. Przepis na najlepszy tradycyjny krupnik na kaszy gryczanej, jest lekkostrawny i oczyszczający. Wyjątkowy sposób na domowy krupnik. Do krupniku można dodać podsmażone skwareczki z wędzonego boczku. Można go ugotować także na wieprzowinie z kostką(...)suszone grzyby majeranek sól, pieprz ziołowy do smaku 1 ząbek czosnku roztarty z solą 2 łyżki masła liść laurowy, kilka ziarenek ziela i pieprzu posiekana natka pietruszki Krupnik na rosole: Krok 1. Marchew, korzeń pietruszki, selera i ziemniaki obrać - wrzucić do zimnej wody.  Cebulę obrać, przekroić na pół i przypiec na patelni bez tłuszczu. Krok 2. Z mięsa, przypraw

Moja Książka Kucharska
Rosół z kury – przepis 107

Rosół to najbardziej znana i klasyczna polska zupa. Obecna na naszych stołach od wielu setek lat. Przepis na rosół powinna znać każda, szanująca się gospodyni (lub gospodarz :P). Składniki na rosół 1 kura (najlepiej prosto ze wsi) 1 pęczek włoszczyzny (korzenie marchwi, pietruszki, selera oraz liście pora, bez kapusty) 1/2 białej cebuli natka pietruszki sól i pieprz Przepis na rosół(...)podrobami wrzuć do gotującej się wody. Pogotuj chwilę i zdejmij szumowiny łyżką cedzakową. Zmniejsz ogień do minimum, ale tak aby woda delikatnie się gotowała. Jeśli ogień będzie zbyt duży, rosół nie będzie klarowny. Gotuj aż mięso zrobi się prawie miękkie. Dodaj obraną marchew, pietruszkę i trochę selera. Dodaj też pora. Posól i popieprz do smaku. Gotuj dalej do miękkości mięsa

Przesmacznie
Pierogi z mięsem z rosołu / Polish Pierogi with Leftover Chicken 98

Pierogi z mięsem z rosołu / Polish 'Pierogi' with Leftover Chicken Dziś zapraszam na pierogi z mięsem z rosołu - pyszny, polski klasyk. Jeśli macie akurat trochę mięsa i warzyw z wywaru, skorzystajcie z wolnego czasu i ulepcie je sobie na drugie danie. Pierogi z mięsem z rosołu możecie nadziać dowolnym kawałkiem ugotowanego, zmielonego mięsa. U mnie to stu procentach drobiowe - używając(...)bulionu, inaczej może wyjść suchy. Świetnym dodatkiem do mięsnego farszu w pierogach jest ugotowana marchewka, która również nadaje całości wilgoci. Poza tym to kolejny produkt do kulinarnego recyklingu po rosole:) Jeśli lubicie, dodajcie do pierogów trochę posiekanego koperku lub natki pietruszki, ale nie zapomnijcie o bardzo ważnym dodatku, czyli zeszklonej cebuli. Pierogi z mięsem z rosołu nie są tak pracochłonne

Lekcje w kuchni
ZUPA JARZYNOWA: wypróbowany przepis, składniki i przyprawy 372

Zupa jarzynowa przepis. Zupa jarzynowa - przepis na pyszną i szybką zupę jarzynową na rosole.    Zupa jarzynowa to nasza polska klasyka, którą można przygotować na wiele różnych sposobów. Przepis na pyszną zupę jarzynową nie jest trudny. Do jej przygotowania możemy wykorzystać rosół z poprzedniego obiadu, bądź od podstaw przygotować wywar.    Dziś podpowiem Wam jak przyrządzić smaczną(...)prostą zupę jarzynową na rosole z dodatkiem marchewki, kalafiora, młodej kalarepy, fasolki szparagowej i ziemniaków. Zupa zabielana śmietaną z dużą ilością posiekanego kopru i szczypiorku. Lekka, zdrowa i pożywna  zupa, w sam raz na upalne dni. Poniżej pełny przepis na domową zupę jarzynową na rosole ze śmietaną. Zupa jarzynowa - to dobry pomysł na obiad, jeśli marzysz o pysznej zupie

Moja Książka Kucharska
Pasztet drobiowy z rosołu 98

tani… łatwy… smaczny… Zamiast wyrzucać resztki z rosołu, można z nich zrobić bardzo smaczny pasztet Przygotowanie jest banalnie proste – wystarczy zemleć mięso i warzywa z rosołu, wymieszać z namoczoną bułką oraz jajkami i całość upiec w piekarniku. Taki pasztet świetnie się nadaje do smarowania chleba, ale też można go pokroić na kawałki i podsmażyć na patelni(...)złociutki kolor Składniki: 0,5-1 kg mięsa z rosołu (np. 2-3 ćwiartki z kurczaka) warzywa z rosołu (np. marchew, pietruszka, seler) świeża cebula 1 bułka (np. kajzerka) 2-3 jajka sos sojowy (lub sól i pieprz)   Warzywa z rosołu przekrój na mniejsze części, mięso oddziel od kości, bułkę namocz w wodzie i odciśnij, cebulę przekrój na połówki

Kulinarny S.O.S.
Pasztet drobiowy z rosołu 98

tani… łatwy… smaczny… Zamiast wyrzucać resztki z rosołu, można z nich zrobić bardzo smaczny pasztet Przygotowanie jest banalnie proste – wystarczy zemleć mięso i warzywa z rosołu, wymieszać z namoczoną bułką oraz jajkami i całość upiec w piekarniku. Taki pasztet świetnie się nadaje do smarowania chleba, ale też można go pokroić na kawałki i podsmażyć na patelni(...)złociutki kolor Składniki: 0,5-1 kg mięsa z rosołu (np. 2-3 ćwiartki z kurczaka) warzywa z rosołu (np. marchew, pietruszka, seler) świeża cebula 1 bułka (np. kajzerka) 2-3 jajka sos sojowy (lub sól i pieprz)   Warzywa z rosołu przekrój na mniejsze części, mięso oddziel od kości, bułkę namocz w wodzie i odciśnij, cebulę przekrój na połówki

Kulinarne S.O.S.
Sałatka ryżowa z kurczakiem 540

Sałatka z ryżem i tym co zostanie z rosołu Sałatka ryżowa z kurczakiem to jedna z najlepszych sałatek jakie udało mi się stworzyć. Rodzina od razu była w niej zakochana i przynajmniej połowa została zjedzona zaraz po jej wymieszaniu. Bardzo mnie to cieszy i myślę, że mimo moich zapędów do ciągłego sprawdzania nowych połączeń, zrobię ją jeszcze(...)wykorzystać mięso z rosołu? Ja tak sobie myślę, że gotowany kurczak ma w sobie to coś! Nigdy nie znudzi mi się kombinowanie co z niego przyrządzić, ponieważ jego neutralny smak pasuje do wielu rzeczy. Daje mi to szereg możliwości, z których korzystam ja i moja rodzina. Mięso z rosołu przepisy: Kotlety drobiowe Tortilla gyros Sałatka rosołowa Tarta z kurczakiem Warzywa

MamaOskarka
domowy pasztet z kury rosołowej,włoszczyzny,makaronu... 123

Składniki: kura rosołowa z rosołu 1,5 kg, włoszczyzna 1 pęczek, makaron ugotowany nitki 1 szklanka, rosół 2 szklanki, bułka sucha 1 sztuka, kasza manna 1/2 szklanki, bułka tarta 1/2 szklanki, jajka 2 sztuki, przyprawa do pasztetu 1/2 opakowania, natka pietruszki 1 pęczek Z ugotowanego rosołu odłożyć włoszczyznę, kurę rosołową i wystudzić - rosół wykorzystać np. do zupy pomidorowej. W maszynce(...)mięsa zmielić na drobnym sitku obrane z kości i chrząstek mięso, skóry, włoszczyznę, makaron nitki. Bułkę wymoczyć w rosole, i dodać bez odciskania z rosołem do zmielonego mięsa, dodać jajka, posiekaną natkę pietruszki, przyprawę do pasztetu (dodajemy ostrożnie bo mięso jest z przyprawionego solą rosołu), kaszę manną, tartą bułkę i ręką dokładnie wyrobić z 5 minut. Forma silikonowa

W Mojej Kuchni Lubię
Pasztet Drobiowy Z Wątróbką ( Z Mięsa Z Rosołu) 176

Zrobienie pasztetu, zwłaszcza, jak już się ma te, gotowe, ugotowane mięso z rosołu to jest bardzo prosta rzecz i dziwie się, że do tej pory go nie robiłam. Pasztet wyszedł super delikatny, mięciutki idealny do krojenia :) Składniki na foremkę 20 x 10 cm: 2 dość spore udka z kurczaka (ugotowane wcześniej w rosole) około 150 g wątróbki drobiowej 1 jajko(...)bułka kajzerka 1 szklanka rosołu/bulionu 2 liście laurowe (jeśli dodajecie liście do rosołu, to pomijamy je) 2 cebule z rosołu lub ugotowane z wątróbką 1-2 ząbki czosnku warzywa z rosołu (kawałek selera, 2-3 marchwie, 1-2 pietruszki) sól, pieprz ewentualnie majeranek ewentualnie trochę gałki muszkatołowej ( ja nie dałam) ewentualnie tymianek (też nie dałam) smalec do wysmarowania foremki

Gotowanie...to proste !
DOMOWY ROSÓŁ WOŁOWY 192

Przez jakiś dłuższy okres nie miałam ochoty na rosół,zbrzydł mi doszczętnie bo w moim domu był co niedzielę.Po paru latach zachciało się rosołku i postanowiłam zrobić go jak kiedyś,kiedy uwielbiałam to danie.Taki z prawdziwego zdarzenia,na wołowince-wyszedł smaczniutki,i myślę że raz na jakiś czas będę go robiła. Aby rosół był dobry,musimy wziąć na jedną(...)osobę aż 400g.wołowiny,gdyż mięsa w rosole nigdy nie może być za dużo. 800g.wołowiny włoszczyzna-seler,pietruszka,marchewka, por,rzepka,kapustka,zrumienioną cebulę na blasze sól ziarnka pieprzu czarnego i ziela ang. dla kolorku odrobina kurkumy ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Umyte mięso wołowe wkładamy do garnka zalewamy 2 szkl.na osobę,i gotujemy go na wolnym ogniu(powolutku)pod przykrywką:im wolniej się

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Schab po węgiersku 149

Składniki (4 porcje): 600 g schabu 3 łyżki oliwy 1 duża cebula sól i pieprz 500 ml gorącego bulionu lub rosołu 2 łyżki sosu sojowego 3 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 2 łyżeczki suszonego czosnku 2 listki laurowe 3 ziela angielskie 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki masła 2 łyżki mąki Przygotowanie: Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij(...)schabu. Obsmaż na dużym ogniu z obu stron do zrumienienia, następnie dopraw solą i zmielonym pieprzem, przełóż go garnka, w którym jest cebula. Wlej do garnka gorący bulion (lub rosół) oraz sos sojowy. Dopraw słodką i ostrą papryką, czosnkiem niedźwiedzim oraz listkiem laurowym i zielem angielskim. Przykryj i duś na małym ogniu ok. 1 godz. i 20 minut, do miękkości

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Zrazy wołowe 114

porcje): plastrów wołowiny sól i pieprz 1 łyżeczka suszonego oregano 2 łyżeczki musztardy nadzienie: 1-2 ogórki kiszone i 1/2 papryki 2 łyżki oleju roślinnego 2 i 1/2 szklanki rosołu lub bulionu wołowego lub drobiowego 1/3 cebuli 2 ząbki czosnku Przygotowanie: Wołowinę rozbić tłuczkiem na cienkie filety, doprawić solą, pieprzem i suszonym oregano, posmarować musztardą. Następnie przy krótszym brzegu położyć(...)słupek ogórka i papryki. Zwinąć w roladkę, spiąć wykałaczką. Obsmażyć na oleju z każdej strony na dobrej większej patelni na większym ogniu. W garnku zagotować rosół lub bulion, do wrzącego bulionu włożyć obsmażone roladki i zagotować. Na patelnię po roladkach włożyć posiekaną w kosteczkę cebulę i przepołowione ząbki czosnku, zeszklić i lekko zrumienić. Przełożyć do garnka. Gotować na ogniu

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
ZUPA POMIDOROWA JAK U MAMY 107

Kiedy myślę zupa pomidorowa na myśl przychodzi mi dzieciństwo i pyszna zupa mojej mamy. Mama zawsze z połowy rosołu przygotowywała pomidorówkę a drug część zostawiała rosołem za którym nie przepadam. U mojego męża za to wszyscy jedli 2 dni rosół a później wszyscy jedli z rosołu pomidorową. Każdy z nas ma swoją ulubioną wersję tej zupy. Jeden lubi zupy kremy(...)inny zachwyca się jak pomidorowa podana jest z mozarellą a jeszcze inny preferuje zupę z pieczonych pomidorów. Ja w związku z tym, że mąż lubi rosół a ja nadal za nim nie przepadam od razu po ugotowaniu rosołu przygotowuje pomidorówkę... taką samą jak robiła moja mama. uważam, że jest to najlepsza zupa jaką jadłam. Podana z makaronem, zabielona śmietaną

Kuchnia w oparach
Pierogi z mąki orkiszowej z mięsem 196

mięsem. Z mąki orkiszowej. Pycha! Składniki: na ciasto: 2 szklanki mąki orkiszowej, razowej, typ 2000 1 szklanka ciepłej wody 1 szczypta soli 1 łyżka oleju farsz: ugotowane mięso z rosołu wraz z marchewką ( rozbudowany opis farszu i jego wykonania znajdziesz w przepisie na rosół z kołdunami – https://okawrosole.pl/2018/01/06/rosol-z-koldunami/ ) Przygotowanie: ciasto zagnieć – przepis jak to zrobić znajdziesz TUTAJ

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Co można zrobić z resztek kurczaka – przepis na zupę pho 208

można zrobić z resztek kurczaka? Z upę pho, klasyk wietnamskiej kuchni, zrobioną na aromatycznym bulionie z warzyw, orientalnych przypraw i – szkieletu oraz kostek z upieczonego w niedzielę kurczaka. Rosół można wykorzystać na wiele sposobów, np. jako bazę do innych zup lub sosów. Zupa pho to tylko jeden z patentów na zagospodarowanie pysznych pozostałości z pieczystego. W tym tygodniu codziennie(...)powinno się marnować, a już na pewno nie szkielet upieczonego kurczaka, kaczki, czy gęsi, pełen smaków i aromatów, który może stać się podstawą pysznego, zdrowego, pachnącego przyprawami rosołu i wielu innych zup. Nie wyrzucamy obranych z mięsa kostek i korpusów, ale ponownie je przetwarzamy, zamieniając w smakowite dania. Po upieczeniu drobiu, obrany z mięsa szkielet zawsze wykorzystujemy do przygotowania bulionu

Niedzielny kucharz
Sałatka jarzynowa z warzyw z rosołu 286

Sałatka jarzynowa z warzyw z rosołu króluje praktycznie w każdym polskim z domu i zdecydowana większość z Was ją doskonale zna, prawda? Jednak w każdej rodzinie przygotowuje się ją trochę inaczej. Jedni dodają do sałatki pora, drudzy kukurydzę, a jeszcze inni nie dodają na przykład jabłka. Przepis na taką sałatkę warzywną jest więc jest dość uniwersalny, do modyfikowania, w zależności(...)tego jakie składniki lubimy najbardziej. Pamiętajcie, aby kolejnym razem, kiedy będziecie gotować rosół , włożyć do niego trochę więcej warzyw, aby następnie zrobić sobie pyszną kolację czy śniadanie, właśnie w takiej formie Zapraszam po mój przepis! Smacznego! Zobacz też: Sałatki na imprezę – 12 sprawdzonych przepisów 10 przepisów na smaczne i pożywne sałatki Przepis na sałatkę jarzynową z warzyw z rosołu Drukuj

Kuchnia Bazylii
Gołąbki z kapusty włoskiej z mięsem, kaszą gryczaną i sardynkami 194

ciasno zawińcie je w zaparzone liście nadając gołąbkom bardziej okrągły niż podłużny kształt. Częścią masła wysmarujcie formę żaroodporną, przełóżcie i ciasno upchnijcie w formie gołąbki.   Podlejcie gołąbki rosołem, pozostałe pokrojone masło rozłóżcie na wierzchu, zamknijcie naczynie i wstawcie je na środkowy poziom piekarnika rozgrzanego do 180⁰C. Gołąbki będą się piec przez półtorej godziny. Szybki sos naszykujemy bazując(...)rosole i przecierze pomidorowym (można użyć też passaty pomidorowej, wtedy zachowajcie proporcje 1:1 – 300ml rosołu i 300ml passaty). Zagotowujemy rosół, w gorącym rozprowadzamy przecier. Doprawiamy solą i pieprzem (z solą ostrożnie, rosół już na pewno jest słony!). W pół szklanki zimnej wody dokładnie rozprowadzamy dwie pełne łyżki mąki pszennej. Wlewamy ją do pomidorowego bulionu, cały czas mieszając. Gotujemy całość

Karo in the Kitchen
Domowy rosół na indyku 196

Rosół to pierwsza z zup, które nauczyłam się gotować i stąd też nazwa bloga. Dziś chcę Cię zaprosić na talerz domowego rosołu ugotowanego na indyku Składniki: porcja rosołowa z indyka włoszczyzna ziele angielskie i liść laurowy sól, pieprz do smaku Przygotowanie: porcję rosołową umyj, włóż do garnka i zalej wodą wstaw na mały ogień i gotuj około godzinę, w międzyczasie

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
kołduny w rosole 187

moim domu nie ma tradycji niedzielnego gotowania rosołu; rosół jadamy bez okazji, kiedy mamy na niego ochotę, raz na jakiś czas w niedzielę właśnie! Ponieważ mam to szczęście;że miewam wiejskie, rosołowe kury wprost z podwórka Taty, śmiem twierdzić, że moje rosoły są niezwykle aromatyczne i pyszne, gotujemy wielki gar na kilka dni, zjadamy do ostatniej kropli. Dziś chciałam zaproponować(...)przepyszne danie przygotowane z wczorajszego rosołu i rosołowego mięsa: pyszne małe pierożki! składniki: ciasto: 250 g maki pszennej ok 250 ml kefiru (dałam jogurt naturalny) nadzienie: ok 500 g gotowanego mięsa (moje z rosołu: pół na pół drobiowe i wołowe) duża cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku 3 łyżki oleju ponadto: ok 1 l rosołu Cebule obrać, pokroić

6niebo
Po prostu... rosół 187

przydomowego ogródka) 1/2 selera 1 cebula w łupince 2-3 łyżeczki soli świeżo mielony czarny pieprz 1/2 pęczka natki pietruszki (z gałązkami) + łyżka posiekanej natki do posypania gotowego rosołu 5-6 listków świeżej bazylii 4 gałązki lubczyka 5 ziarenek ziela angielskiego 5 listków laurowych 2 suszone grzybki lub 1 duży Kurczaka dzielimy na części, myjemy. Do garnka (mój 5 litrowy(...)lubczyk - również z gałązkami, świeże liście bazylii, liście laurowe i ziarenka ziela angielskiego. Solimy i dodajemy zmielony pieprz Nie zapominamy o grzybkach suszonych - "podkręcą" zarówno aromat jak i smak Rosół gotujemy na małym ogniu. U mnie duży palnik, ale mały ogien. Można ustawić garnek również na małym palniku Co 45 minut skraplamy rosół zimną wodą, około 1-2 łyżeczki jednorazowo

Szczęśliwa kuchnia
rosół z gęsi z kołdunami 147

wersji rosołu absolutnie nic się nie zmarnuje. Najmniejsza składowa wykorzystana do wykonania zupy będzie wykorzystana :) Moja gęsia porcja rosołowa była baaardzo tłusta, więc pozwoliłam sobie wyciąć najtłustsze części i wytopić z nich smalec. Wyszło kilka dużych łyżek. Część powstałego smalcu, mięso obrane z kości po ugotowaniu wywaru i część warzyw zamieniły się w farsz do kołudnów. Pycha <3 Składniki(...)pierogi (1/2 porcji)  klik - obrane mięso z porcji rosołowej - gęsi smalec (u mnie wytopiony z najtłustszych części z porcji rosołowej) - marchewka i cebula pozostała po przecedzeniu rosołu Porcję z gęsi   dokładnie myję, osuszam, wkładam do garnka i zalewam zimną wodą. Zagotowuję na małym ogniu. Gdy na wierzchu zacznie zbierać się szum, zbieram go dokładnie łyżką do momentu

Cook&Love
Rosol z rosolu z wczoraj 147

domów, tyle przepisów na rosół, jedni dodają suszone grzybki, inny liść kapusty, jeszcze inni ostrą papryczkę, opalaną cebulę czy goździki. Podobnie jest z wyborem mięsa, wołowina, kurczak, indyk, kaczka czy też wszelkie kombinacje - nie ma jednej uniwersalnej receptury. Idąc tym tropem, postanowiliśmy wykorzystać rosół z poprzedniego dnia, jako bazę do stworzenia rosołu orientalnego. Dodatek do zupy stanowiły pierożki nadziane mięsem(...)podudzi kurczaka. W tym daniu chcieliśmy zawrzeć nasze ulubione smaki kuchni chińskiej. Finalnie wyszło przepysznie. Do ugotowania rosołu wykorzystaliśmy m.in. podudzia z kurczaka, które posłużyły, jako farsz do pierożków. ZUPA: PIEROŻKI:  ok. 1 l rosołu  1 średnia marchew  mięso z rosołu - u nas z 3 podudzi  ok. 1 l wody  seler - tyle ile marchwi  1/2 łyżeczki mielonego imbiru

Kuchnia od dwojga
Galareta drobiowa 148

Rosół to taka zupa, z której można wykorzystać nie tylko bulion, ale również mięso i warzywa. Czasami gotowane udka z rosołu lądują na talerzu jako drugie danie - opanierowane i usmażone, albo upieczone w piekarniku z chrupiącą skórką. Warzywa najczęściej wykorzystuję do sałatki warzywnej. Można również, a nawet trzeba!, przygotować galaretę drobiową - przystawkę w czasach PRL-u serwowaną na imieninach(...)cioci, weselach, czy też będącą zakąską do wódeczki. Czasy się zmieniły, ale smak tamtej galarety pozostał przez lata ten sam ;) SKŁADNIKI: Około 6 porcji. 700 - 800 ml rosołu 2 ćwiartki z kurczaka z rosołu 2 marchewki z rosołu 1 puszka groszku konserwowego 5 jajek ugotowanych na twardo 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 15 g żelatyny sól, pieprz do smaku

W kuchni Katie
Light pierogi z kurczaka 131

Zawsze kiedy gotuję rosół , wykorzystuję z niego wszystkie super pyszne i aromatyczne dodatki jakie dodawałam na początku gotowania pysznego rosołu , i tu zapraszam na pyszne pierogi z kurczaka gotowanego z warzywami , do tego skwarki z szynki długo dojrzewającej , to połączenie eksploduje smakiem , zapraszam koniecznie do wypróbowania . Składniki na pierogi  4 szklanki mąki  pszennej  1 łyżka oleju(...)szklanka wody ( można dodać w zależności cista )  szczypta soli Składniki na farsz  3 sztuki udek podwójnych z kurczaka  5 sztuk marchewek z rosołu 1 pietruszka z rosołu pora z rosołu  cebula z rosołu  1 cebula surowa  sól  pieprz  5 plastrów szynki długo dojrzewającej  pęczek szczypioru   sól różowa himalajska

Mój Smak
Zupa koperkowa z lanymi kluskami 158

gotowałam tutaj a dzisiaj jest inna koperkowa.   Z lanymi kluseczkami. To takie przypomnienie dzieciństwa. Zupa jest dietetyczna a zarazem bardzo pożywna. Najpierw ugotowałam pyszny rosół a na jego bazie właśnie zupę koperkową i do tego smaczne, zapomniane, bo dawno nie robione lane kluski...           Składniki: 1,5 l rosołu czystego(...)pęczki koperku sól pieprz świeżo zmielony 1   łyżka masła 200 g gęstej śmietany (18%)   Do lanych klusek: 2 jajka 3 łyżki mąki pszennej     Wykonanie: Rosół zagotowałam. Koperek umyłam. Odcięłam łodyżki i związałam nitką.   Łodyżki włożyłam do gotującego się rosołu a   koperek posiekałam. Połowę wsypałam na patelnię na rozgrzane masło. Chwilę podsmażyłam i dodałam

Kuchnia u Krysi
Na wolnych obrotach: domowy rosół 257

dużo dłużej niż 1 godzina. Myślę, że nie będą pojawiały się często, z racji mojego trybu życia, ale są na tyle pyszne, że zasługują na swoje wpisy Dzisiaj będzie rosół, prawdziwy domowy rosół z wiejskiej kury. Taki babciny, wymagający kilku godzin wolnego gotowania. Nie jest trudno, ale trzeba być cierpliwym. Do dzieła! SKŁADNIKI: 1 wiejska kura(...)żeby się trzymał podczas gotowania). Zalewamy zimną wodą tak, aby zakryć zawartość garnka. Gotujemy na średnim ogniu do momentu zagotowania wody, a następnie zmniejszamy ogień do minimum, tak aby rosół tylko „pyrkał” (tak mówi moja babcia😉 ). Po jakimś czasie na powierzchni rosołu zaczną się pojawiać szumowiny, które należy zebrać łyżką (po ok. 20 minutach gotowania przestaną się pojawiać

Kuchnia w biegu
Aromatyczny i szybki rosół 141

Rating: Aromatyczny i szybki rosół to alternatywa na Rosół Królewski, który jest trochę pracochłonny i czasochłonny. Szybki rosół jest tylko czasochłonny. Każdy dobry rosół – nie mówię tu o sklepowych kostkach pseudo rosołowych, bo one nic z rosołu w sobie nie mają – musi się trochę pogotować. Od jakiegoś czasu chodziłam na skróty w kwestii gotowania rosołu(...)post Aromatyczny i szybki rosół appeared first on Magiczny Garnek

Magiczny Garnek
Delikatny krem pieczarkowy z rozgrzewającymi grzankami z cukini 160

Składniki na 4 porcje: 500 g pieczarek 1 średnia cukinia w miarę cienka, aby miała jak najmniejsze i jak najmniej pestek w środku 1 cebula 7 chochli rosołu dobrze doprawionego 1/2 szklanki ciepłej wody olej i masło do smażenia 1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki pół selera z rosołu 1 pietruszka z rosołu 2 ziemniaki z rosołu opcjonalnie mały ugotowany(...)rosole por 5 łyżek czerwonej soczewicy sól ziołowa, pieprz ziołowy i zwykły mielony, zioła prowansalskie, papryka słodka mielona, papryka ostra mielona Przygotowanie : Pieczarki, cebulę i cukinię obierz i opłucz pod bieżącą wodą. Cebulę drobno pokrój, a pieczarki i cukinię pokrój w grubszą kostkę. Soczewicę opłucz na sitku i wrzuć do niesolonego wrzątku. Gotuj do miękkości ok 7 minut, od czasu

Anioszek w kuchni