Pierogi z mięsem z rosołu. Często zastanawiacie się co zrobić z mięsem, które zostaje po ugotowaniu rosołu. Jeśli nie macie ochoty zjadać go do drugiego dania, można przygotować pyszne pierogi lub pasztet. ( Przepis na pasztet jest już na blogu). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Składniki Składniki na farsz: mięso z rosołu około 500 g część warzyw z rosołu ja dodałam(...)oliwy 0,5 łyżeczki soli 300 ml mocno ciepłej wody Instrukcje Farsz: Pieczarki kroimy na mniejsze kawałki, na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i smażymy pieczarki na rumiano. Mięso z rosołu, warzywa oraz pieczarki mielimy w maszynce do mięsa. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ciasto: Podane składniki wykładamy na stolnicę, lekko mieszamy, dolewamy wodę i szybko zagniatamy elastyczne ciasto. Jeśli
To co lubię - gotuję i polecamRosół – niby jedna potrawa, którą każdy doskonale zna, a jednak można ją przygotować na kilka sposobów. Taki nowoczesny to dla mnie ten drobiowy, podany z marchewką i makaronem, koniecznie jajecznym. Aby jednak trochę urozmaicić sobie tradycyjną zupę, lubię poeksperymentować z dodatkami. Karmelizowane rzodkiewki z mięta, były strzałem w dziesiątkę i dodały do dania przyjemnej słodyczy. Natomiast na specjalne okazje(...)lubię przyrządzać rosół po staropolsku. Gotuje się go dłużej, ale jego smak jest jeszcze bardziej esencjonalny, z przyjemną grzybową nutą. Dzięki borowikom, którymi kuchnia staropolska była nasycona, rosół nabiera wyjątkowego brązowo-złocistego koloru. Delikatny makaron Lubella Jajeczna 5 jaj nitki , który wygląda i smakuje jak domowy*, pasuje do każdej z tych wersji idealnie. Nowoczesny rosół drobiowy z dodatkiem karmelizowanych rzodkiewek
Mienta blogCodzienne gotowanie i planowanie menu dziś zaprowadziło mnie do zup. Ochota na rosół jest zawsze, szczególnie ostatnio gdy po spacerach potrzeba zdrowej i porządnej rozgrzewki. To mam! Tradycyjny, esencjonalny, długo gotowany na wolnym ogniu, na kawałkach kury, z dużą ilością włoszczyzny, goździków, opalanej cebuli i pęczka natki pietruszki. Gorący rosół podaję ze świeżo skrojonym koperkiem, pszennymi nitkami, mocno przyprawiam pieprzem(...)Mamy:) A jak u Babci? Za czasów gdy mieszkałam w moim miasteczku z rodziną jadałyśmy z Babcią rosół z młodymi ziemniakami, to były czasy! Kto nie jadł, niech się odważy;) Rosół jest idealny na kilka dni, rozgrzewa, dodaje energii, wracam przy nim do wspomnień dzieciństwa, każdy go zna! Jeśli planuję przygotować z niego zupę pomidorową to podwajam składniki
Zasmakuj KuchniCzasami gotuję rosół ze specjalnym przeznaczeniem i wiem, że nie zjemy razem z nim mięsa na którym go gotowałam. Wtedy kurze uda z zupy wyławiam, wyrzucam skóry, chrząstki i kości, a mięso zostawiam na kolejny obiad – robię z niego te właśnie pierogi, mięsne paszteciki albo krokiety. Kurczak wymaga nawilżenia, żeby zmielone mięso nie było suche i dobrego doprawienia, żeby farsz(...)wiem, że wymaga takiej a nie innej ilości przypraw, nie będzie za słone czy przepieprzone. Jeśli nie jesteście pewni jakiej ilości przypraw wymaga Wasze mięso, bo gotujecie zupełnie inny rosół – dodajcie najpierw połowę ilości z przepisu, a potem do smaku dodawajcie więcej. Do zmielonego mięsa dodajemy wszystkie przyprawy – ziołowy pieprz, zielona czubryca i kozieradka świetnie podbijają smak delikatnego, drobiowego
Karo in the KitchenRyż z białym sosem – Kaszubskie smaki Dzisiaj, troszkę regionalnie .Ryż z białym sosem , na Kaszubach jest podawany prawie zawsze , kiedy gotuje się rosół . Kiedyś na weselach w czasach PRL-u, był wręcz obowiązkowy Przepisów na niego jest sporo , jak na bigos , czy gołąbki , aczkolwiek podstawa, jest zawsze ta sama , czyli rodzynki i mięso z rosołu , niektórzy ,dorzucają ,agrest(...)się ją propagować , może nie przyrządzam jej zbyt często .. bo wiadomo, młodzież , ma dzisiaj nieco inne smaki No ale jednak, przynajmniej kilka razy w roku, być musi Dzisiaj był rosół ( no w końcu niedziela , więc czasem trzeba, tradycji dać upust ) , a mięsa z rosołu ,normalnie u mnie nikt nie tyka , więc czemu nie .. był też ryż z białym sosem..mniam
Ogrodnik w podróżyNasz polski rosół jest pyszny i kojarzy mi się z niedzielą - w dzieciństwie bywał on u nas co tydzień 😉 Pewnie w wielu domach nadal pojawia się co niedzielę na obiad, ale nawet najlepszy, domowy rosół może się przejeść... dlatego mam dla Was przepis, który tradycyjny rosół przemienia w rosół orientalny - aromatyczny i dość pikantny, z dodatkiem fileta z kurczaka(...)krewetek oraz zielonego groszku. Taką orientalną zupę możemy również zrobić na drugi dzień, gdy zostało rosołu z obiadu, zamiast pomidorowej 😉 Bogactwo smaków zniewala w tej zupie! Myślę, że wielbiciele kuchni orientalnej będą zachwyceni... P.S. Niech Was nie zniechęci długa lista składników - ta zupa jest warta przygotowania! Składniki: Rosół: 2 udka z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera kawałek pora
Kuchnia MagdaLenyRosół z kaczki najczęściej gotuje się z połowy tuszki (korpusu z szyją, jednym skrzydłem i nogą). Ponieważ ja nogi z kaczki potrzebuję do innych dań (do przygotowania aromatycznego sosu z kaczki lub do confitu z kaczki), zamiast nogi daję drugie skrzydło. Dzięki temu z jednej całej kaczki mam kilka obiadów. Rosół z kaczki jest tłustą zupą, ale w prosty sposób(...)możecie go odtłuścić (szczegóły w przepisie). Kiedyś nie byłam fanką rosołu z kaczki. Najzwyczajniej mi nie smakował, a wszystko przez brak dwóch przypraw, dzięki którym „nieprzyjemnie pachnący rosół”, nabiera wspaniałego aromatu. To dodatek kilku goździków i lubczyku powoduje kompensacje charakterystycznego zapachu rosołu z kaczki i sprawia, że w całym domu pięknie pachnie. Rosół z kaczki podaję z mięsem
Moja DelicjaGalaretki mocno napakowane składnikami to odpowiednia potrawa nawet na śniadanie. Rosół ugotowałam na dwóch podwójnych piersiach z kurczaka - całych - i dzięki temu mięso po pokrojeniu było kruche i pyszne. Koniecznie dodajcie do rosołu jedną, a nawet dwie spalone cebule. Pietruszka, seler, por, marchewka, łyżeczka soli i pół łyżeczki pieprzu to przepis na rosół idealny. Im lepszy rosół, tym pyszniejsze galaretki(...)Składniki: 2 litry rosołu 40g żelatyny 2 piersi podwójne z kurczaka 3 marchewki 2 pietruszki 4 jajka puszka małego groszku pół puszki kukurydzy listki natki pietruszki sól, pieprz Rosół podgrzewam tylko by był lekko ciepły, ale nie gorący i doprawiam go pieprzem i solą - ma być bardzo wyrazisty w smaku i lekko pikantny. Przecedzam bulion dwa razy przez sito
Gotowanie i blogowanieWasze głowy się dziś czują? Leczycie kaca czy było spokojnie? Nauczona "życiowym doświadczeniem" mam na dziś przygotowany rosół. Delikatny, aromatyczny i nieziemsko leczniczy. Nie ma nic lepszego na kaca niż domowy rosół. No to gotujemy :) Składniki: (używam garnka 5l) 4 nóżki (pałki) z kurczaka 1 podwójna pierś z kurczaka 1 cebula 1 ząbek czosnku por (kawałek dolnej i kawałek(...)wody w garnku. Na średnim ogniu podgrzewam całość, gdy zacznie się bulgotanie to zbieram łyżką pianę (szumowiny), przekładam garnek na najmniejszy palnik i gotuję na najmniejszym możliwym ogniu. Rosół ma tylko lekko "pykać". Do garnka dodaję obrane marchewki, pietruszkę, seler. Por myję, kroję na dwa kawałki i również dodaję do garnka. Cebulę i czosnek obieram, kładę na palniku
Gotowanie i blogowanieKwaśny rosół na żeberkach Jak pozbyć się kaca? Niezawodna metoda to do niego nie dopuścić. 😉 Jest taki stary Babci przepis na kwaśny rosół, który niejednego dziadka stawiał na nogi po imprezowym szaleństwie. Wieprzowy rosół z sokiem z kapusty to mieszanina wszystkiego co najlepsze na zmęczony organizm. Co na kaca rano? Żadne sztuczne napoje izotoniczne, naturalny rosół z kwasem z kapusty(...)Zupa na kaca i odporność Taki pożywny rosół zaprawiony kwasem z kapusty to nie tylko lek na syndrom dnia poprzedniego, to także sposób na podniesienie odporności. Kiszona kapusta, a jeszcze bardziej kwas z kapusty to prawdziwa bomba witaminowa. To nie tylko kwas mlekowy, probiotyk, ale także masa witamin, minerałów i naszej przyjaciółki witaminy C. Kuracja takim kwaśnym rosołem
Dieta moja pasjaUpiekłam go parę dni temu, poporcjowałam i zamroziłam. Na święta będzie jak znalazł. Bierzcie przepis i upieczcie conieco. Z czym tylko macie ochotę. Składniki: 2 ćwiartki z kurczaka (z rosołu) 750 g łopatki wieprzowej 1 marchewka (z rosołu) 1 korzeń pietruszki (z rosołu) mały kawałek selera (z rosołu) 3 czubate łyżki otrębów żytnich (zamiennie można dać 2 łyżki kaszy manny(...)tartej) duża garść całych migdałów duża garść migdałów w płatkach (możecie dać też po prostu dwie garści całych migdałów) 2 jajka 2 duże cebule 4 ząbki czosnku 1/4 szklanki rosołu 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej pół łyżeczki mielonego imbiru sól pieprz olej rzepakowy Zacznę może od tego, że najlepiej ugotować po swojemu rosół
Kardamonovymiała za bardzo czasu na świąteczne gotowanie, więc uraczę Was tym co już mam sfotografowane. I to chyba będą śledzie. Zaglądajcie do mnie. Składniki: 2 ćwiartki z kurczaka (z rosołu) 750 g karczku wieprzowego 1 duża marchewka (z rosołu) 1 duży korzeń pietruszki (z rosołu) mały kawałek selera (z rosołu) 5 łyżek bułki tartej 2 jajka 2 duże cebule(...)ząbki czosnku 1/4 szklanki rosołu 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej pół łyżeczki mielonego imbiru garść suszonych śliwek duża garść obranych pistacji sól pieprz olej rzepakowy Zacznę może od tego, że najlepiej ugotować po swojemu rosół na ćwiartkach. Mięso i część warzyw wykorzystacie do pasztetu, z rosołem zrobicie na co macie ochotę. Karczek kroimy
KardamonovyDobra, siadam i piszę. Za napisanie rosołowego posta zabierałam się dość długo. W sumie od zawsze byłam przekonana, że nie będę miała na blogu przepisu na rosół. I od jakiegoś czasu zaczęłam jednak w to wątpić, bo niby czemu miałoby go u mnie zabraknąć. To nie jest przecież jakaś fizyka kwantowa. Zresztą każdy ma swój pomysł na rosół, jedni robią(...)zupę na paru rodzajach mięs, inni dodają podroby, jabłka. Jak ktoś będzie chciał mnie zjeść to i tak zje, najczęstsze kłótnie na grupach kulinarnych dotyczą carbonary i rosołu. U mnie dziś prosto i bez wydziwiania. Kurczak i warzywa. Rosół praktycznie zawsze robię tak samo, tylko nigdy nie zapisywałam proporcji, wszystko dawałam na oko. Parę dni temu postanowiłam rozpisać
KardamonovyDobra, siadam i piszę. Za napisanie rosołowego posta zabierałam się dość długo. W sumie od zawsze byłam przekonana, że nie będę miała na blogu przepisu na rosół. I od jakiegoś czasu zaczęłam jednak w to wątpić, bo niby czemu miałoby go u mnie zabraknąć. To nie jest przecież jakaś fizyka kwantowa. Zresztą każdy ma swój pomysł na rosół, jedni robią(...)zupę na paru rodzajach mięs, inni dodają podroby, jabłka. Jak ktoś będzie chciał mnie zjeść to i tak zje, najczęstsze kłótnie na grupach kulinarnych dotyczą carbonary i rosołu. U mnie dziś prosto i bez wydziwiania. Kurczak i warzywa. Rosół praktycznie zawsze robię tak samo, tylko nigdy nie zapisywałam proporcji, wszystko dawałam na oko. Parę dni temu postanowiłam rozpisać
Kardamonovymiała za bardzo czasu na świąteczne gotowanie, więc uraczę Was tym co już mam sfotografowane. I to chyba będą śledzie. Zaglądajcie do mnie. Składniki: 2 ćwiartki z kurczaka (z rosołu) 750 g karczku wieprzowego 1 duża marchewka (z rosołu) 1 duży korzeń pietruszki (z rosołu) mały kawałek selera (z rosołu) 5 łyżek bułki tartej 2 jajka 2 duże cebule(...)ząbki czosnku 1/4 szklanki rosołu 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej pół łyżeczki mielonego imbiru garść suszonych śliwek duża garść obranych pistacji sól pieprz olej rzepakowy Zacznę może od tego, że najlepiej ugotować po swojemu rosół na ćwiartkach. Mięso i część warzyw wykorzystacie do pasztetu, z rosołem zrobicie na co macie ochotę. Karczek kroimy
Kardamonovy