rosół - 7519 przepisów (strona:13/502)

Rosół z chili i wołowiną 166

Przepis znalazłam na  tej  stronie. Bardzo dobra i sycąca zupa. A przy tym jaka  ładna! składniki na 4 osoby 1,5  l

Stare Gary
Rosół drobiowo - wołowy 107

Rozwiń i czytaj przepis :

Ewa w kuchni
Rosół / Broth 171

Składniki / Ingredients: 1 szklanka bulionu warzywnego / 1 cup of vegetable broth 1 szklanka bulionu drobiowego /  1 cup of chicken broth makaron / pasta kurczak / chicken włoszczyzna

Projekty ze smakiem
Caldo de papas- rosół z Gran Canaria. 150

Caldo de papas Smaczny ,lekki, pożywny, warzywny  ,szybki, łatwy i  dobry w ciepłym klimacie, a taki właśnie u nas ostatnio panuje.   Składniki 

Kulinarny karnet Christophera
Pierogi z mięsem z rosołu 68

Mięso z rosołu można wykorzystać w rozmaity sposób, nie tylko obgryzając kości :) Moje dzieci mogłyby jeść rosół każdego dnia, więc mamy rosół co najmniej dwa razy w tygodniu. Kiedyś to była dla mnie świąteczna zupa, a dziś.... jakiś czas temu byliśmy ze Smakoszem na weselu, jeszcze przed przyjęciem modliliśmy się, żeby pierwsze danie to były flaki albo cokolwiek, byle(...)rosół.... :D Tymczasem rosół często gości na naszym stole a mięso trzeba wykorzystać. Tym razem przygotowałam pierogi z mięsem i warzywami z rosołu. I sukces od razu osiągnięty! Mój Niejadek, który mięso je tylko pod postacią kotleta schabowego i wędliny (nie każdej), tym razem łyżką wyjadał farsz z miski. A tam, w środku zmielone warzywa :D Serce matki od razu

Na kulinarnym poligonie
Rosół z kaczki 73

Rosół z kaczki powstał przy okazji dzielenia jej na części. Udka i piersi zostały upieczone, zaś z korpusy, skrzydełek i szyi zrobiliśmy aromatyczny rosół. Jest on bardziej tłusty od tego gotowanego na kurze czy kurczaku, ale warto poznać jego wyrazisty, głęboki smak. Jak to zwykle u nas bywa, część rosołu z kaczki została zamrożona – będzie doskonałą bazą do innych(...)Składniki rosół z kaczki 1 korpus z kaczki 2 skrzydła z kaczki 1 szyja z kaczki 2 marchewki 1 pietruszka 1 kawałek selera 1 średnia cebula 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 1 owoc jałowca 1 / 2 łyżeczki suszonego lubczyku Dodatkowo: natka pietruszki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Marchew, pietruszkę i seler obrać, pokroić na kilka części, umyć. Cebulę obrać

niecodziennikpary
Wiejski rosół jak u babci , prawdziwa kuchnia 110

Wiejski rosół jak u babci ,prawdziwa kuchnia Wiejski rosół , koniecznie musi być ugotowany na kurze i to łączy wszystkie receptury , bo każdy gotuje go nieco inaczej, lecz ten jedyny składnik jest niezmienny . Kura musi być tłusta , spasiona , pochodzić z przydomowego chowu i mieć nie odcięte kurze łapki Moja była zasłużoną nosicielką jaj , niezbyt stara , miała rok i pecha . Z powodu(...)nadwagi spadła z grzędy i złamała nogę tak paskudnie , że pozostało tylko ….. ugotować rosół . Może dla niektórych to okrutne , ale uważam ,że bardziej okrutnym jest kupowanie kurczaków z hodowli w których nigdy nie widzą światła dziennego , trawy , ślimaków i dżdżownic … Moje kury przynajmniej wiodą szczęśliwe życie Rosół jest wyborny , genialny , nie ma nic lepszego ,to zdanie całej

Ogrodnik w podróży
Rosół + filmik 104

Przepisów na rosół jest tyle ile jest domów, każda gospodyni ma swoją charakterystyczną recepturę na rosół, który uwielbia jej rodzina. Przez to w zasadzie nie istnieje żaden uniwersalny sposób gotowania rosołu, tylko właściwy i odmienny dla każdej rodziny. Dziś przedstawię rosół , który gotuje się w moim domu, taki minimalistyczny , gdzie mięsa jest niewiele, ale za to warzyw moc. Serdecznie polecam(...)korzenie pietruszki pół korzenia selera 1 por ćwierć główki kapusty włoskiej 3 łyżeczki soli garść liści laurowych garść ziela angielskiego szczypta czarnuszki ok. 1 łyżeczki eko przyprawy do rosołu ok. 1 łyżeczki suszonego lubczyku pieprz ok. 1 łyżki sosu sojowego ok. 3-4 litry wody makaron nitki do rosołu Wykonanie: 1. Golonkę indyczą myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy zimną

Kawa z mlekiem
Krokiety z mięsem z rosołu 509

Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowania żywności.   Wielokrotnie dostawałem zapytanie: Co zrobić z mięsem z  rosołu ? Jest wiele pomysłów: pasztet, smarowidło na chleb, farsz do pierogów, obsmażenie kawałków mięsa na maśle z cytryną i natką pietruszki . Za najfajniejsze rozwiązanie uważam przygotowanie(...)krokietów z mięsem z rosołu.   Najlepszy moim zdaniem jest połączenie mięsa wołowego i drobiowego, zarówno dla rosołu jak i farszu. Do tego celu najlepiej wybrać tańszą lekko poprzerastaną wołowinę oraz udka z kurczaka. Takie połączenie to gwarancja wyśmienitego smaku i odpowiedniej konsystencji farszu.   U nas w domu

kuron.com.pl
Mój rosół... królewski, to mój sposób na przeziębienie i poprawę nastroju 418

Prawie każda Pani Domu ma swój sprawdzony przepis na „rosół królewski”. Jest to najlepszy, najsmaczniejszy na świecie rosół, który potrafi zdziałać cuda. Rozgrzewa, wzmacnia organizm, podnosi odporność i poprawia nastrój. Wiadomo, że w wielu domach,   w niedzielę na obiad zawsze od lat, koniecznie musi być rosół i do tego domowy makaron . Nic nie poprawia tak nastroju jak właśnie taki(...)rosół. Nigdy się nie znudził, a przez te wszystkie lata przepis na niego ulegał „polepszaniu” poprzez dodawanie coraz to nowych przypraw i innych   składników. A Wy, jaki rosół (jeśli go robicie) przygotowujecie na niedzielny obiad? Składniki: 550 g porcji rosołowej z kurczaka zagrodowego 700 g porcji z kaczki 300 g   wołowiny z kością (mostek,   pręga...) 3 marchewki

Kuchnia u Krysi
Pierogi z komosą ryżową w rosole 117

Najlepsze pierogi robi moja mama. Opanowała ona do perfekcji nie tylko konsystencję ciasta ale i warkoczyk, jakim zdobi pieroga. Pierogi z komosą ryżową w rosole z kaczki Próbowałam swojego czasu nauczyć się tego fantazyjnego zdobienia jednak bezskutecznie. Farsz na pierogi może być wytrawny jak i słodki. Słodki to głównie owoce i ser biały, natomiast wytrawny robimy z mięsa, ziemniaków(...)kapusty. To tylko kilka propozycji farszu. Oczywiście jest cała masa innych nadzień jakimi możemy nadziewać pierogi. W poniższym przepisie użyłam komosy ryżowej z dodatkiem białego sera. Podałam całość z rosołem, który przygotowałam na resztkach pieczonej kaczki. Rosół był lekko pikantny z dodatkiem trawy cytrynowej. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz

mecooks
Pierogi z komosą ryżową podawane w rosole z kaczki 155

Najlepsze pierogi robi moja mama. Opanowała ona do perfekcji nie tylko konsystencję ciasta ale i warkoczyk, jakim zdobi pieroga. Pierogi z komosą ryżową w rosole z kaczki Próbowałam swojego czasu nauczyć się tego fantazyjnego zdobienia jednak bezskutecznie. Farsz na pierogi może być wytrawny jak i słodki. Słodki to głównie owoce i ser biały, natomiast wytrawny robimy z mięsa, ziemniaków(...)kapusty. To tylko kilka propozycji farszu. Oczywiście jest cała masa innych nadzień jakimi możemy nadziewać pierogi. W poniższym przepisie użyłam komosy ryżowej z dodatkiem białego sera. Podałam całość z rosołem, który przygotowałam na resztkach pieczonej kaczki. Rosół był lekko pikantny z dodatkiem trawy cytrynowej. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz

mecooks
Nogi z kury z warzywami, czyli ucieczka z rosołu 164

Często jest tak, że po ugotowaniu i skonsumowaniu rosołu pozostajemy z mięsem (tudzież również warzywami), na bazie którego został on przyrządzony. Wiele osób ma jednak w zanadrzu mniejszy lub większy zestaw dań przyrządzanych z mięsa lub warzyw, które „uciekły” z rosołu. Ja osobiście najczęściej gotuję rosół z kury. Jeśli użyte przeze mnie mięso obejmowało również nogi i nie zostały(...)zwyczajnie zjedzone razem z zupą, zazwyczaj duszę je potem z zestawem warzyw podobnym do użytych w samym rosole. Powstała w ten sposób potrawa nie jest może ani ambitna, ani wyrafinowana, ale jest przede wszystkim smaczna, nie najgorzej wygląda, a co więcej – nic się nie zmarnuje. Nogi z kury z warzywami, czyli ucieczka z rosołu

Kulinarna Pokusa
Rosół z lanymi kluseczkami 11

Rosół w moim domu jest zawsze bardzo oczekiwany ale pojawia się dość rzadko. Wynika to z faktu, że w moim rodzinnym domu rosół był gotowany zawsze w niedzielę, a ja w dzieciństwie cierpiałam na migreny weekendowe i ubzdurałam sobie, że to wina właśnie rosołu. Tak więc gdy pojawia się u nas rosół to jest wielkie święto! Prawdziwy rosół musi być(...)wodę, kurczaka umyć i zalać ponownie zimną wodą. ? Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i wrzucić w całości do kurczaka. ? Cebulę obrać, przekroić na pół i dodać z porem do rosołu. ? Wrzucić przyprawy i prawdziwka. ? Po zagotowaniu wody posolić i zmniejszyć ogień, aby rosół ledwo „pyrkał”. ? Rosołu nie należy przykrywać, bo zrobi się mętny. ? Gotować ok. godziny, po czym

To co kocham

Proponowane wyszukiwania