rosół - 7627 przepisów (strona:21/509)

Rosół drobiowo-wołowy 157

Przepisów na rosół jest wiele. W każdym domu gotuje się go trochę inaczej. Ja z dzieciństwa pamiętam przepyszny rosół mojej Babci. Zawsze gotowała go z wiejskiej kury, która wcześniej biegała sobie u niej po ogrodzie. Taki rosół jest najlepszy na świecie. Ale jeśli nie mamy kury wiejskiej trzeba zadowolić się taką ze sklepu ;) My lubimy rosół drobiowy więc najczęściej taki(...)gotuję ale czasami dodaję do niego kawałek wołowiny. Rosół podałam w talerzu "Julia Gold" od Porcelany Bogucice. 30 dag wołowiny na rosół np. pręgi 3 duże udka z kurczaka 3-4 marchewki 2 korzenie pietruszki 2 małe cebule kawałek kapusty włoskiej 1/2 korzenia selera 2-3 łodygi selera naciowego kawałek pora 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe po 4 ziarenka

Smakołyki Asi
Ramen po polsku z kaczką 133

starają się stworzyć coś na wzór ramenu, na blogach pojawiają się przepisy na japońską zupę. Uczą się robić makaron ramen. W tym szaleństwie zupełnie zapomina się o naszym dobrym rosole, z domowym makaronem, żółtkiem... . Nasuwa się powiedzenie – cudze chwalicie, swego nie znacie. Proponuję dobry rosół, z kaczką, domowym makaronem, jajkiem w koszulce. Można ugotować prosty rosół, ja proponuję rosół(...)przekroić na pół i opalić. Mięso włożyć do dużego garnka, zalać zimną wodą (tak, aby przykryła mięso), dodać przyprawy i włoszczyznę. Gotować na wolnym ogniu aż mięso będzie miękkie. Rosół przecedzić i dobrze go schłodzić aby zdjąć cały tłuszcz. Można sklarować – do zimnego rosołu wlać rozbełtane białka, mieszając gotować. Gdy się zagotuje przecedzić przez bawełnianą ściereczkę. Z piersi kaczki zdjąć

królestwo garów
Rosół 126

zdrowie, jakieś wredne wirusy krążą po Polsce. Do lekarzy kolejki, w aptekach kolejki… Może warto wspomóc kurację lekiem naszych Babć, Mam…. Warto poświęcić chwilę czasu i ugotować prawdziwy rosół, który jest bardzo pożywny, rozgrzewający i wcale nie musi tuczyć. Aby ugotować prawdziwy rosół potrzebne są co najmniej dwa gatunki mięsa. Tradycyjnie jest to kura (może być kurczak) oraz wołowina (lepiej(...)jest chuda), ale może być również cielęcina czy dziczyzna. Do tego dużo warzyw i przypraw. A to mój sposób na rosół kura lub kurczak mięso wołowe – szponder, mostek, łata warzywa – około 1 kilograma – marchewka, seler, pietruszka, por 1 burak, 2 cebule, 8 ziarenek ziela angielskiego, 10 ziarenek pieprzu czarnego 2-3 listki laurowe, 3-4 goździki, sól, pół łyżeczki cukru

królestwo garów
Rosół 239

znosi chorobę najlepiej z nas wszystkich i poza nieprzyjemnym katarem, nic jej nie jest. Przy tradycyjnej niedzieli, niesprzyjającej aurze i niedomaganiu większości rodziny, nie ma innego wyjścia, jak ugotować rosół. Dobry, polski rosół, który wzmocni i szybko postawi na nogi. Tosia jest już na tyle duża, że może jeść wywar z mięsa, dla dzieci poniżej roku proponowałabym jednak bulion warzywny(...)który przepis także postaram się zamieścić. A zatem na specjalną prośbę mojej dobrej znajomej, przed wami moja wersja rosołu. Rosół 2 udka z kurczaka 200g wołowiny rosołowej 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego kilkanaście ziaren pieprzu włoszczyzna (seler, 2 pietruszki, 2 marchewki, por) 1 średnia cebula mieszanka ziołowa z lubczykiem (bez soli i glutaminianu) Mięso umyć i wrzucić

Przepysznik - BLW i nie tylko
rosół z gęsi 152

Wczoraj mieliśmy okazję brać udział w V Festiwalu Rosołu. Nasz rosół z gęsi zajął III miejsce z czego jesteśmy bardzo zadowoleni dlatego też chcielibyśmy się z Wami podzielić przepisem na ów rosołek Składniki: - korpus + szyja z gęsi - 1 noga z gęsi - 300 g szponder wołowy - 1 ćwiartka kurczaka - 1 por - 2 średnie marchewki - 1 pietruszka - ćwiartka selera - 1 cebula - natka(...)domowy z pietruszką i lubczykiem Składniki na 10 porcji. Do garnka wrzucamy gęś, kurczaka, szponder wołowy i zalewamy zimną wodą. Gdy zacznie nam się gotować dajemy mniejszy ogień żeby rosół nam mrugał (pojawiają się pojedyncze pęcherzyki powietrza) gdyż jeżeli będziemy mieć za duży ogień to rosół nam zmętnieje. Teraz dodajemy obrane i pokrojone warzywa. Cebulę kroimy na pół i rumienimy

Kuchenne Wariacje
Rosół Prezydentowej 3273

Każdy, kto umie gotować ma swój sposób na rosół i chyba każdemu smakuje najbardziej ten domowy. Ja też mam swój i powiem bardzo nieskromnie, że mój uważam za najlepszy. ;) Jak ktoś ma ochotę, może wypróbować przepis Prezydentowej na jej rosół. A jak nie, niech robi po swojemu. Ale niech robi, bo każda szanująca się polska gospodyni powinna co niedzielę gotować(...)rosół i tłuc schabowe. "Taka świecka tradycja..." :)    Do zrobienia idealnego, moim zdaniem, wywaru biorę mięso drobiowe i wołowe w proporcji 3:1 Składniki (zawsze kupuję całego kurczaka, porcjuję go, piersi zamrażam, o ile nie planuję ich tego samego lub następnego dnia zużyć, resztę biorę do rosołu): 1 porcja rosołowa  1-2 ćwiartki  - uda (jeśli kurczak jest

Kuchnia Prezydentowej
Co zrobić z mięsa z rosołu? 342

zwykle robicie z mięsem, które wam zostaje z rosołu? Część oczywiście można poskubać i wrzucić do rosołu, zintensyfikuje to smak. Ale tego mięsa jest sporo, trzeba by je jakoś spożytkować. Pół biedy jeśli robimy rosół na kurczakowych udkach. Można je po prostu zapiec w piekarniku i razem z ziemniakami będą idealnym drugim daniem. Ale jeśli robimy rosół na innych częściach(...)ucieszą. Ale można też przerobić po prostu na pasztet. Co właśnie chcemy wam zaproponować. Okazało się, że pasztet wyszedł fantastyczny. I niejako przy okazji, bo mięso było kupione na rosół przecież. Więc pasztet w cenie rosołu niemalże. My zawsze robimy niemal przemysłową ilość rosołu, w 9 litrowym garnku. Więc i mięsa mieliśmy sporo. Jeśli wy macie mniej, to odpowiednio przeliczcie

Marder&Marder Manufacture
Rosół z mięsnymi kołdunami 187

stałe do naszego menu :) PS. Podana porcja wystarcza śmiało dla 4 – 5 osób, a nadmiar ugotowanych kołdunów zawsze można zamrozić i będzie jak znalazł na czarną godzinę :) Składniki na rosół: 50 dag mięsa wieprzowego (np. karkówki lub łopatki) 1 ½ - 2 litry wody 1 płaska łyżka soli 5 ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 średnia marchewka 1 średni korzeń pietruszki(...)Kawałek korzenia selera Natka pietruszki Nadzienie: ugotowane mięso z rosołu 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko Sól Pieprz Ciasto: 3 szklanki mąki ( + ½ szklanki do podsypania) 5 jajek Ok. ½ łyżeczki soli Mięso kroimy na dwa lub trzy mniejsze kawałki, wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą, solimy i dodajemy do niego ziele angielskie i listki laurowe. Całość gotujemy, na początek

Smakowy Raj
Kołduny litewskie 176

okazji dowiedziałam się, że kołduny litewskie zrobione są z mięsa wołowego, a białoruskie z mieszanki baraniny, wołowiny i łoju baraniego. Kołduny można podawać okraszone skwarkami lub jako dodatek do rosołu. A jeśli jest ich zbyt dużo po zrobieniu, to po ugotowaniu i ostudzeniu, można je zamrozić na „czarną godzinę”. Nadzienie: 50 dag mięsa wołowego lub wieprzowego (ewentualnie po 200g wołowiny(...)łyżeczka majeranku Sól Pieprz Około ½ szklanki bulionu lub wody Ciasto: Ok. 3 szklanki mąki ( + ½ szklanki do podsypania) 5 jajek 2 łyżki wody Ok. ½ łyżeczki soli Dodatkowo: Smażone skwarki lub rosół (przepis poniżej) Surowe mięso i cebulę kroimy w drobniutką kosteczkę lub mielimy maszynką. Czosnek przeciskamy i dodajemy do mięsa razem z solą, pieprzem i majerankiem. Wszystkie składniki podlewamy niewielką ilością

Smakowy Raj
Rosół 192

Uwielbiam zupy. Rosół jest dla mnie czymś w rodzaju tradycji. Pamiętam ten zapach z dzieciństwa, gdy budził mnie w niedzielny poranek. Wtedy wszystko wydawało się takie proste i oczywiste. Najlepszy zawsze jest chyba ten przygotowywany przez Mamy, ale z biegiem czasu doszłam razem z P. do naszego ulubionego smaku. Najbardziej lubię, gdy możemy gotować tę zupę razem. Rosół jest banalnie(...)zupy. Dodajemy przyprawy i gotujemy na małym ogniu przez około 2,5 godziny. Jeżeli dużo wody nam wyparuje można dolać PRZEGOTOWANEJ wody! (ważne, żeby woda była przegotowana, bo inaczej rosół zrobi się mętny!) Smacznego:) function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp.2.0', 'Microsoft.XmlHttp

dom-agi.pl
Rosół na niedzielny obiad i bulion do wykorzystania. 219

Zrobienie idealnego rosołu zajęło mi kilka lat. No nie żebym ten sam rosół gotował przez ten czas, kwestia dojścia do perfekcji. Pamiętam, że właśnie niedzielny rosół, był pierwszym złożonym daniem, które zrobiłem w wieku niespełna ośmiu lat. Babcia, która zachorowała wtedy, leżała w łóżku i instruowała mnie jak etapami go przygotować. Ważny jest wybór mięsa. Rosół ma być esencjonalny, pełen(...)zawsze dodaję również jakieś podroby. Nie bójcie się również dodawać warzyw, im więcej tym lepiej. Zainwestujcie w duży garnek, tak by wszytko się zmieściło. Jest również sposób na klarowność rosołu, potrzebne będzie białko jajka ubite. Co z tym, wyjaśnię poniżej. Czego użyłem tym razem: -kawałek mięsa wołowego tzw. zrazowego -szyja i skrzydełko indycze -korpus kaczki - dwa żołądki gęsie -kawałek nieobranej

BaRepas
Domowy rosół z wolnowaru 41

Domowy rosół z wolnowaru zrobiłam ostatnio i ponownie się w nim zakochałam. Wieczorem zwykle rozmyślam nad menu na kolejny dzień. Wiedziałam, że nie mamy na jutro zupy i jakoś tak wyszło, że sporo pracy miałam zaplanowanej na przedpołudnie – wiedziałam zatem, że nie uda mi się ugotować zupy. Zupa jest u nas ważna, bo np moje najmłodsze dzieci pomidorową(...)rosół traktują jako jedyne możliwe danie obiadowe więc zupa musi być. Przypomniało mi się o wolnowarze. I tak raz ciach, w 10 minut nastawiłam rosół, który następnie gotował się 15 godzin – przez noc, przez poranek, by gotowym być następnego dnia w południe. Świetna sprawa! Bez wysiłku a smak wyborny! Polecam! Ja do rosołu podchodzę w bardzo elastyczny i wolnościowy

Dorota Smakuje
Warzywa pieczone na rosół z air fryer 37

Warzywa pieczone na rosół z air fryer – to moja kolejna propozycja wykorzystania w kuchni frytownicy powietrznej. Wczoraj moja rodzina miała ochotę na rosół i pomyślałam sobie, że to znakomita okazja by wypróbować air fryer i upiec w nim warzywa. Gotowałam rosół kolagenowy więc również kości i mięso, które dodałam potem do rosołu podpiekałam w ten sam sposób co warzywa(...)fryer. Osobiście jestem zadowolona z efektu i będę właśnie tak podpiekać warzywa do rosołów, wywarów i bulionów bo wychodzą one potem bardziej intensywne w smaku i w kolorze. PRZEPIS WARZYWA PIECZONE NA ROSÓŁ W AIR FRYER Składniki: 8 marchewek 3-4 korzenie pietruszki ćwiartka selera korzeniowego 2 łodygi selera łodygowego por 1 duża cebula pół papryki czerwonej 2 łyżki oleju

Dorota Smakuje
Warzywa pieczone na rosół z air fryer 40

Warzywa pieczone na rosół z air fryer – to moja kolejna propozycja wykorzystania w kuchni frytownicy powietrznej. Wczoraj moja rodzina miała ochotę na rosół i pomyślałam sobie, że to znakomita okazja by wypróbować air fryer i upiec w nim warzywa. Gotowałam rosół kolagenowy więc również kości i mięso, które dodałam potem do rosołu podpiekałam w ten sam sposób co warzywa(...)fryer. Osobiście jestem zadowolona z efektu i będę właśnie tak podpiekać warzywa do rosołów, wywarów i bulionów bo wychodzą one potem bardziej intensywne w smaku i w kolorze. PRZEPIS WARZYWA PIECZONE NA ROSÓŁ W AIR FRYER Składniki: 8 marchewek 3-4 korzenie pietruszki ćwiartka selera korzeniowego 2 łodygi selera łodygowego por 1 duża cebula pół papryki czerwonej 2 łyżki oleju

Dorota Smakuje
Czy gęś nadaje się na rosół 39

gęś nadaje się na rosół – dzisiaj odpowiem na pytania które ostatnio dostaję. A ponieważ zbliża się 11 listopada w który to dzień wedle tradycji zajadamy się gęsiną polską i rogalami świętomarcińskimi to i pytania się pojawiają w temacie. Na moim blogu znajdziecie przepisy na gęsinę ( i na rogale też) jak choćby: Gęś pieczona Gęś faszerowana Okrasa z gęsiny Pasztet(...)gęsi Odpowiadając jednak na pytanie: CZY GĘŚ NADAJE SIĘ NA ROSÓŁ Może warto odpowiedzieć sobie najpierw na pytanie czym jest rosół? To zupa powstała przez powolne gotowanie mięsa i warzyw, czysta, niezabielana. Rosół najczęściej przygotowuje się z takich mięs jak drób ( kura, indyk, kaczka, parliczka a więc i gęś) lub wołowiny, baraniny. Zatem odpowiedz brzmi TAK w kuchni polskiej

Dorota Smakuje