tani… łatwy… smaczny… Zamiast wyrzucać resztki z rosołu, można z nich zrobić bardzo smaczny pasztet Przygotowanie jest banalnie proste – wystarczy zemleć mięso i warzywa z rosołu, wymieszać z namoczoną bułką oraz jajkami i całość upiec w piekarniku. Taki pasztet świetnie się nadaje do smarowania chleba, ale też można go pokroić na kawałki i podsmażyć na patelni(...)złociutki kolor Składniki: 0,5-1 kg mięsa z rosołu (np. 2-3 ćwiartki z kurczaka) warzywa z rosołu (np. marchew, pietruszka, seler) świeża cebula 1 bułka (np. kajzerka) 2-3 jajka sos sojowy (lub sól i pieprz) Warzywa z rosołu przekrój na mniejsze części, mięso oddziel od kości, bułkę namocz w wodzie i odciśnij, cebulę przekrój na połówki
Kulinarny S.O.S.tani… łatwy… smaczny… Zamiast wyrzucać resztki z rosołu, można z nich zrobić bardzo smaczny pasztet Przygotowanie jest banalnie proste – wystarczy zemleć mięso i warzywa z rosołu, wymieszać z namoczoną bułką oraz jajkami i całość upiec w piekarniku. Taki pasztet świetnie się nadaje do smarowania chleba, ale też można go pokroić na kawałki i podsmażyć na patelni(...)złociutki kolor Składniki: 0,5-1 kg mięsa z rosołu (np. 2-3 ćwiartki z kurczaka) warzywa z rosołu (np. marchew, pietruszka, seler) świeża cebula 1 bułka (np. kajzerka) 2-3 jajka sos sojowy (lub sól i pieprz) Warzywa z rosołu przekrój na mniejsze części, mięso oddziel od kości, bułkę namocz w wodzie i odciśnij, cebulę przekrój na połówki
Kulinarne S.O.S.Sałatka z ryżem i tym co zostanie z rosołu Sałatka ryżowa z kurczakiem to jedna z najlepszych sałatek jakie udało mi się stworzyć. Rodzina od razu była w niej zakochana i przynajmniej połowa została zjedzona zaraz po jej wymieszaniu. Bardzo mnie to cieszy i myślę, że mimo moich zapędów do ciągłego sprawdzania nowych połączeń, zrobię ją jeszcze(...)wykorzystać mięso z rosołu? Ja tak sobie myślę, że gotowany kurczak ma w sobie to coś! Nigdy nie znudzi mi się kombinowanie co z niego przyrządzić, ponieważ jego neutralny smak pasuje do wielu rzeczy. Daje mi to szereg możliwości, z których korzystam ja i moja rodzina. Mięso z rosołu przepisy: Kotlety drobiowe Tortilla gyros Sałatka rosołowa Tarta z kurczakiem Warzywa
MamaOskarkaSkładniki: kura rosołowa z rosołu 1,5 kg, włoszczyzna 1 pęczek, makaron ugotowany nitki 1 szklanka, rosół 2 szklanki, bułka sucha 1 sztuka, kasza manna 1/2 szklanki, bułka tarta 1/2 szklanki, jajka 2 sztuki, przyprawa do pasztetu 1/2 opakowania, natka pietruszki 1 pęczek Z ugotowanego rosołu odłożyć włoszczyznę, kurę rosołową i wystudzić - rosół wykorzystać np. do zupy pomidorowej. W maszynce(...)mięsa zmielić na drobnym sitku obrane z kości i chrząstek mięso, skóry, włoszczyznę, makaron nitki. Bułkę wymoczyć w rosole, i dodać bez odciskania z rosołem do zmielonego mięsa, dodać jajka, posiekaną natkę pietruszki, przyprawę do pasztetu (dodajemy ostrożnie bo mięso jest z przyprawionego solą rosołu), kaszę manną, tartą bułkę i ręką dokładnie wyrobić z 5 minut. Forma silikonowa
W Mojej Kuchni LubięZrobienie pasztetu, zwłaszcza, jak już się ma te, gotowe, ugotowane mięso z rosołu to jest bardzo prosta rzecz i dziwie się, że do tej pory go nie robiłam. Pasztet wyszedł super delikatny, mięciutki idealny do krojenia :) Składniki na foremkę 20 x 10 cm: 2 dość spore udka z kurczaka (ugotowane wcześniej w rosole) około 150 g wątróbki drobiowej 1 jajko(...)bułka kajzerka 1 szklanka rosołu/bulionu 2 liście laurowe (jeśli dodajecie liście do rosołu, to pomijamy je) 2 cebule z rosołu lub ugotowane z wątróbką 1-2 ząbki czosnku warzywa z rosołu (kawałek selera, 2-3 marchwie, 1-2 pietruszki) sól, pieprz ewentualnie majeranek ewentualnie trochę gałki muszkatołowej ( ja nie dałam) ewentualnie tymianek (też nie dałam) smalec do wysmarowania foremki
Gotowanie...to proste !Przez jakiś dłuższy okres nie miałam ochoty na rosół,zbrzydł mi doszczętnie bo w moim domu był co niedzielę.Po paru latach zachciało się rosołku i postanowiłam zrobić go jak kiedyś,kiedy uwielbiałam to danie.Taki z prawdziwego zdarzenia,na wołowince-wyszedł smaczniutki,i myślę że raz na jakiś czas będę go robiła. Aby rosół był dobry,musimy wziąć na jedną(...)osobę aż 400g.wołowiny,gdyż mięsa w rosole nigdy nie może być za dużo. 800g.wołowiny włoszczyzna-seler,pietruszka,marchewka, por,rzepka,kapustka,zrumienioną cebulę na blasze sól ziarnka pieprzu czarnego i ziela ang. dla kolorku odrobina kurkumy ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Umyte mięso wołowe wkładamy do garnka zalewamy 2 szkl.na osobę,i gotujemy go na wolnym ogniu(powolutku)pod przykrywką:im wolniej się
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiSkładniki (4 porcje): 600 g schabu 3 łyżki oliwy 1 duża cebula sól i pieprz 500 ml gorącego bulionu lub rosołu 2 łyżki sosu sojowego 3 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 2 łyżeczki suszonego czosnku 2 listki laurowe 3 ziela angielskie 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki masła 2 łyżki mąki Przygotowanie: Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij(...)schabu. Obsmaż na dużym ogniu z obu stron do zrumienienia, następnie dopraw solą i zmielonym pieprzem, przełóż go garnka, w którym jest cebula. Wlej do garnka gorący bulion (lub rosół) oraz sos sojowy. Dopraw słodką i ostrą papryką, czosnkiem niedźwiedzim oraz listkiem laurowym i zielem angielskim. Przykryj i duś na małym ogniu ok. 1 godz. i 20 minut, do miękkości
Oka w rosole czyli KaFka gotujeporcje): plastrów wołowiny sól i pieprz 1 łyżeczka suszonego oregano 2 łyżeczki musztardy nadzienie: 1-2 ogórki kiszone i 1/2 papryki 2 łyżki oleju roślinnego 2 i 1/2 szklanki rosołu lub bulionu wołowego lub drobiowego 1/3 cebuli 2 ząbki czosnku Przygotowanie: Wołowinę rozbić tłuczkiem na cienkie filety, doprawić solą, pieprzem i suszonym oregano, posmarować musztardą. Następnie przy krótszym brzegu położyć(...)słupek ogórka i papryki. Zwinąć w roladkę, spiąć wykałaczką. Obsmażyć na oleju z każdej strony na dobrej większej patelni na większym ogniu. W garnku zagotować rosół lub bulion, do wrzącego bulionu włożyć obsmażone roladki i zagotować. Na patelnię po roladkach włożyć posiekaną w kosteczkę cebulę i przepołowione ząbki czosnku, zeszklić i lekko zrumienić. Przełożyć do garnka. Gotować na ogniu
Oka w rosole czyli KaFka gotujeKiedy myślę zupa pomidorowa na myśl przychodzi mi dzieciństwo i pyszna zupa mojej mamy. Mama zawsze z połowy rosołu przygotowywała pomidorówkę a drug część zostawiała rosołem za którym nie przepadam. U mojego męża za to wszyscy jedli 2 dni rosół a później wszyscy jedli z rosołu pomidorową. Każdy z nas ma swoją ulubioną wersję tej zupy. Jeden lubi zupy kremy(...)inny zachwyca się jak pomidorowa podana jest z mozarellą a jeszcze inny preferuje zupę z pieczonych pomidorów. Ja w związku z tym, że mąż lubi rosół a ja nadal za nim nie przepadam od razu po ugotowaniu rosołu przygotowuje pomidorówkę... taką samą jak robiła moja mama. uważam, że jest to najlepsza zupa jaką jadłam. Podana z makaronem, zabielona śmietaną
Kuchnia w oparachmięsem. Z mąki orkiszowej. Pycha! Składniki: na ciasto: 2 szklanki mąki orkiszowej, razowej, typ 2000 1 szklanka ciepłej wody 1 szczypta soli 1 łyżka oleju farsz: ugotowane mięso z rosołu wraz z marchewką ( rozbudowany opis farszu i jego wykonania znajdziesz w przepisie na rosół z kołdunami – https://okawrosole.pl/2018/01/06/rosol-z-koldunami/ ) Przygotowanie: ciasto zagnieć – przepis jak to zrobić znajdziesz TUTAJ
Oka w rosole czyli KaFka gotujeChyba każdy z nas lubi rosół. Jest dobry na chorobę, złe samopoczucie czy po prostu gorszy dzień :). Rosół wegetariański to mówiąc prościej rosół bez dodatku mięsna. Sam rosół jest nawet wegański, a jedynym niewegańskim składnikiem tej zupy jest makaron, który można zastąpić innym. Zapewniam Was, że rosół wegetariański jest tak samo pyszny jak ten Czytaj więcej → Artykuł ROSÓŁ WEGETARIAŃSKI pochodzi
greengoodiesChyba każdy z nas lubi rosół. Jest dobry na chorobę, złe samopoczucie czy po prostu gorszy dzień :). Rosół wegetariański to mówiąc prościej rosół bez dodatku mięsna. Sam rosół jest nawet wegański, a jedynym niewegańskim składnikiem tej zupy jest makaron, który można zastąpić innym. Zapewniam Was, że rosół wegetariański jest tak samo pyszny jak ten Czytaj więcej → Artykuł ROSÓŁ WEGETARIAŃSKI pochodzi
greengoodiesmożna zrobić z resztek kurczaka? Z upę pho, klasyk wietnamskiej kuchni, zrobioną na aromatycznym bulionie z warzyw, orientalnych przypraw i – szkieletu oraz kostek z upieczonego w niedzielę kurczaka. Rosół można wykorzystać na wiele sposobów, np. jako bazę do innych zup lub sosów. Zupa pho to tylko jeden z patentów na zagospodarowanie pysznych pozostałości z pieczystego. W tym tygodniu codziennie(...)powinno się marnować, a już na pewno nie szkielet upieczonego kurczaka, kaczki, czy gęsi, pełen smaków i aromatów, który może stać się podstawą pysznego, zdrowego, pachnącego przyprawami rosołu i wielu innych zup. Nie wyrzucamy obranych z mięsa kostek i korpusów, ale ponownie je przetwarzamy, zamieniając w smakowite dania. Po upieczeniu drobiu, obrany z mięsa szkielet zawsze wykorzystujemy do przygotowania bulionu
Niedzielny kucharzSałatka jarzynowa z warzyw z rosołu króluje praktycznie w każdym polskim z domu i zdecydowana większość z Was ją doskonale zna, prawda? Jednak w każdej rodzinie przygotowuje się ją trochę inaczej. Jedni dodają do sałatki pora, drudzy kukurydzę, a jeszcze inni nie dodają na przykład jabłka. Przepis na taką sałatkę warzywną jest więc jest dość uniwersalny, do modyfikowania, w zależności(...)tego jakie składniki lubimy najbardziej. Pamiętajcie, aby kolejnym razem, kiedy będziecie gotować rosół , włożyć do niego trochę więcej warzyw, aby następnie zrobić sobie pyszną kolację czy śniadanie, właśnie w takiej formie Zapraszam po mój przepis! Smacznego! Zobacz też: Sałatki na imprezę – 12 sprawdzonych przepisów 10 przepisów na smaczne i pożywne sałatki Przepis na sałatkę jarzynową z warzyw z rosołu Drukuj
Kuchnia Bazyliiciasno zawińcie je w zaparzone liście nadając gołąbkom bardziej okrągły niż podłużny kształt. Częścią masła wysmarujcie formę żaroodporną, przełóżcie i ciasno upchnijcie w formie gołąbki. Podlejcie gołąbki rosołem, pozostałe pokrojone masło rozłóżcie na wierzchu, zamknijcie naczynie i wstawcie je na środkowy poziom piekarnika rozgrzanego do 180⁰C. Gołąbki będą się piec przez półtorej godziny. Szybki sos naszykujemy bazując(...)rosole i przecierze pomidorowym (można użyć też passaty pomidorowej, wtedy zachowajcie proporcje 1:1 – 300ml rosołu i 300ml passaty). Zagotowujemy rosół, w gorącym rozprowadzamy przecier. Doprawiamy solą i pieprzem (z solą ostrożnie, rosół już na pewno jest słony!). W pół szklanki zimnej wody dokładnie rozprowadzamy dwie pełne łyżki mąki pszennej. Wlewamy ją do pomidorowego bulionu, cały czas mieszając. Gotujemy całość
Karo in the Kitchen