zrobić z rosołem, który pozostał nam po niedzielnym obiedzie? Oczywiście można go tradycyjnie przerobić na zupę pomidorową :) Jednak dzisiaj, chciałabym zaproponować coś, dla wielbicieli galaretek pod każdą postacią - bo sama do takowych się zaliczam. Do jej przygotowania wykorzystać można to, z czego przygotowany był rosół oraz dodać pasujące nam dodatki. Ja do swojej galaretki potrzebowałam: Składniki: około litr rosołu(...)pół litra wody 4 jajka pręga z rosołu mrożona mieszanka warzyw brokuł - marchew - kalafior 50 g żelatyny Przygotowanie: Rosół zagotowujemy z wodą, a następnie filtrujemy go przez gazę - aby stał się klarowny. Dodajemy żelatynę, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Keksówkę wyścielamy folią spożywczą - dzięki temu łatwiej będzie nam później wyciągnąć naszą galaretkę. Na środku układamy ugotowane na twardo jajka
Taste Therapydość sporą stertę „do wykonania”, ale czasami natrafię na taki przepis, który mimo długiej kolejki znajdzie jakąś krótszą drogę do wypróbowania, właśnie tak za mną chodził orientalny rosół z kaczki, który zobaczyłam na blogu Ani . Wiedziałam, że muszę go wypróbować, dość szybko doczekał się tego momentu. Oprócz tradycyjnej kuchni lubię eksperymenty, ciekawią mnie inne dania, dania, których(...)pory nie próbowałam, a które mają w sobie coś takiego, że muszę wypróbować. Tak właśnie było z tym przepisem. Smak znacznie się różni od smaku tradycyjnego rosołu, ale mi bardzo smakował, dzieci również zjadły go z apetytem, natomiast P. miał do niego duży dystans, nie powalił go ten smak na kolana. Każdy ma inny smak, ja gorąco tą zupę polecam
dom-agi.plogniu cebulę, przyprawy, zalać zimną wodą i gotować na niewielkim ogniu do miękkości. Mięso wyjąć i obrać z kości. Na około 400 mięsa potrzebne nam będzie 1500 ml rosołu. Jeżeli mamy go mniej należy dodać wodę, jeżeli za dużo odparować przez gotowanie. Mięso pokroić. Rosół zagotować, doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i cukrem. Ostudzić. Do zimnego rosołu wlać(...)roztrzepane białka, doprowadzić rosół do zagotowania cały czas mieszając. Odstawić na kilka minut i następnie przecedzić przez ściereczkę lub ręcznik papierowy ułożony na sitku. Żelatynę wsypać do miseczki, wlać do niej trochę gorącego rosołu, dokładnie wymieszać, tak aby żelatyna się rozpuściła i wlać do pozostałego rosołu. Nie gotować z żelatyną. Odstawić do ostudzenia. Mięso wymieszać z 1/3 galaretki. Naczynie (mogą
królestwo garówRosół to zupa, która do dziś króluje w wielu polskich domach. Dużo osób nie wyobraża sobie bez niej niedzielnego czy świątecznego obiadu. U mnie w domu też kiedy byłam mała co niedzielę pachniało rosołem. Kiedy dorosłam i założyłam swoją rodzinę zmieniłam to. Rosół gotuję, kiedy tylko najdzie nas ochota, bez względu na to jaki jest dzień tygodnia. A najbardziej smakuje(...)właśnie taki rosół drobiowy, koniecznie z dodatkiem indyka. Gotuję go zazwyczaj w bardzo dużym garnku, wywar-bulion, który mi zostaje, przecedzam, przelewam do czystych słoików i zamrażam, później służy mi jako baza do wszelkich innych zup i sosów. Polecam :) Składniki - 2 udka z kurczaka - 1 duże skrzydło z indyka - garść serduszek lub żołądków drobiowych - 2 marchewki - 1 pietruszka - mały seler
Kuchnia z widokiem na ogródPrzepis ten dedykuję wszystkim, którzy lubią rosołek z domowym makaronem, bo jest on bazą dla tego dania. W krótkim czasie przygotujecie dwudaniowy pyszny obiad. Tak , więc... SKŁADNIKI: rosół, mięso i marchewka z rosołu sól, pieprz, vegeta cebula mąka woda 2-3 łyżek masła klarowanego 1. Gotujemy rosół, dodajemy jednak więcej udek, zależnie od tego na ile osób robimy drugie(...)danie np. 4 udka, wkładamy do rosołu też więcej marchewki (będzie potrzebna jako dodatek do drugiego dania). 2. WYKONANIE: Lekko twarde udka wykładamy z rosołu i smażymy na maśle posypujemy tylko solą i pieprzem, wkrawamy drobno pokrojoną cebulę mięso podlewamy rosołem i smażymy do miękkości w czasie smażenia przygotowujemy kluskę KLUSKA: wodę mieszamy z mąką, wygniatamy, następnie wałkujemy
Kuchnia BeatyWprawdzie sylwestrowe szaleństwa już za nami, ale przed nami karnawałowe bale. A nie ma lepszej rzeczy po długiej i zabawowej nocy, jak dobry, esencjonalny rosół. Z reguły rosół gotuję z dwóch rodzajów mięs, wołowiny i drobiu, ale tym razem postanowiłam to nieco zmienić i ugotowałam rosół z kaczki. Kaczka jest tak aromatyczna, że nie dodawałam już innego rodzaju(...)mięsa. Poza tym jest jeszcze inna zmiana, mianowicie oglądając ostatnio w telewizji jakiś odcinek programu pod tytułem "Okrasa łamie przepisy" zobaczyłam jak Karol Okrasa według staropolskiego przepisu dodaje do rosołu z kurczaka kardamon i liście limonki kaffir. Postanowiłam zrobić to samo. Wyszło pysznie. Rosół z kaczki Proporcje dla 8 osób Czas przygotowania: 5-6 godzin Składniki: 1000 g części
Kulinarne przygody Gatitypublikacja, niestety redakcja zmieniła przepis. ja napisałam 1 opakowanie żelfixu a redakcja 1 łyżeczka żelatyny, to za mało na 1,5 litra bulionu! czytajcie przepisy z rozwagą :) Jak wykorzystać rosół z poprzedniego dnia i zalegającą szynkę w lodówce? Robimy galantynę :) Składniki: Słoik groszku zielonego z marchewką i kukurydzą 30 dag szynki 1 opakowanie żelfixu (nie jedna łyżeczka żelatyny jak podała(...)redakcja) 1,5 litra rosołu drobiowego natka pietruszki odrobina oleju do smażenia Do gotującego się rosołu dodajemy łyżeczkę żelatyny, gotujemy przez kolejne 2 minuty. szynkę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie, następnie dodajemy do rosołu, słoik z mieszanką warzywna odsączamy i dodajemy także do rosołu. Na koniec siekamy natkę pietruszki i także dodajemy
Bon Appetit Małgorzatyflaczki nam ją przypomną. Nie trzeba jechać w góry, aby zrobić sobie troszkę przyjemności. Składniki: -ok. 1 kg gotowych (odgotowanych i pokrojonych ) flaczków -bulion warzywny lub rosół ( ok. 3 litry wody ) -majeranek -przyprawa do zup -koncentrat pomidorowy -olej -mąka -korzeń imbiru -pieprz -sól Gotujemy rosół na niewielkim kawałku kości schabowej. Dodajemy: -korzeń pietruszki -kawałek selera(...)kilka ziarenek pieprzu -kilka ziaren ziela angielskiego -3-4 ząbki czosnku -sól do smaku oraz opaloną cebulę. Kiedy mięso z kości schabowej jest ugotowane wyciągamy ją z rosołu. Odławiamy też warzywa. Marchewkę zostawiamy i kroimy ją w kostkę a następnie dodajemy do rosołu. Do rosołu wsypujemy też flaczki. Gotujemy ok. 30 minut. Dodajemy
Maminek kulinarnyRyż z białym sosem kojarzy mi się z dzieciństwa z wielkimi przyjęciem obiadowym, gdzie było mnóstwo gości i między innymi był gotowany rosół gdzie na na jego bazie był przyrządzany sos. Pamiętam jako dziecko, że ryż babcia wyciągała spod kołderki :) a garnek cały był owinięty gazetami i ręcznikiem. Gdybym ja dziś tak ugotowała ryż moja córka by pomyślała, że jestem(...)kiedyś dostałam od koleżanki, za każdym razem wychodzi, nie waży się, jest odpowiednio gęsty i kremowy. A smak słodki z nutką kwasowości ...pycha. SKŁADNIKI : 1 litr rosołu (jeżeli nie posiadamy może być też bulion drobiowy, ale z rosołu jest lepszy) 100 g rodzynek 3 żółtka 3 łyżki większe mąki śmietana 18 % 120-150 ml sok z cytryny
Basia w kuchniPotrawkę robię zazwyczaj wtedy, kiedy mam już ugotowany gar rosołu. Wtedy wykorzystuję część rosołu oraz ugotowane piersi, które po wyjęciu z rosołu nie znajdują u mnie amatorów. Potrawkę podaję zazwyczaj z ryżem ugotowanym na sypko albo z ziemniakami. Tym razem wyjątkowo zaserwowałam z makaronem, którego zbyt dużo ugotowałam do rosołu. Składniki: 2 piersi z kurczaka 600 ml rosołu(...)ugotowana marchewka 2 żółtka 3 łyżki mąki ok. 50 g masła sól pieprz natka pietruszki Wykonanie: Na patelni roztapiamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy intensywnie. Następnie wlewamy ugotowany wcześniej rosół, mieszamy najlepiej rózgą, aby nie zrobiły się grudki . Do sosu dodajemy żółtka, mieszamy do połączenia składników i przyprawiamy do smaku: pieprzem i solą. Posypujemy posiekaną natką pietruszki i dodajemy
Walijskie PichcenieSkładniki : mały pęczek włoszczyzny mięso z gęsi, najlepsze na rosół to skrzydła, kręgosłup z szyją mała papryczka chili ewentualnie kawałek wołowiny około 40-60 dag 2 liście laurowe, kilka ziaren pieprzu, sól Przygotowanie : Umyte mięsa zalewamy zimną wodą i gotujemy, wpierw na ostrym ogniu, a kiedy zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień i gotujemy spokojnie około półtora godziny- bez przykrycia, szumujemy(...)wywar Po tym czasie dodajemy przyprawy i włoszczyznę, dogotowujemy jeszcze około 50-60 min W tym momencie możemy dodać do rosołu mały kawałek czerwonego buraczka, wygotuje się i rosół przybierze piękny żółty kolor ( należy pamiętać, by po ugotowaniu rosołu, buraczek wyjąć, papryczkę również !) Doprawić pieprzem, solą Jeśli lubimy rosół w wersji ostrej to dodajmy właśnie papryczkę, ewentualnie 3-4 ząbki
Proste Potrawyjeszcze jeden sposób na wykorzystanie mięsa ugotowanego wcześniej w rosole. Składniki: ugotowane mięso z rosołu ( gotuję rosół z 4 rodzajów mięsa: indyczego, kurzego, wieprzowego-golonki i wołowego)- ilość dowolna żelatyna, rosół lub woda Przygotowanie: Ostudzone mięso kroimy drobno, ale już teraz wiem, że lepiej byłoby zmielić je na grubych oczkach, bo przy krojeniu trochę się kruszyło:( Jeśli lubimy możemy dodać(...)również pokrojoną na drobno marchew z rosołu W garnuszku z odmierzoną ilością gorącego rosołu (jeśli jeszcze taki mamy lub wody) dodajemy żelatynę według przepisu i dobrze mieszamy Dodajemy ją do rozdrobnionego mięsa i całość dobrze mieszamy, doprawiamy ewentualnie do smaku Przygotowujemy foremkę wykładając ją folią aluminiową, wybieramy taką w której zmieści się w całości mięso z wywarem żelatyny
Proste Potrawypoprzez gesty, które płyną prosto z serca. A co może być lepszym sposobem na okazanie uczuć niż przygotowanie pysznego, domowego posiłku? Dziś proponuję przepis na kopytka z warzyw z rosołu w kształcie serc, które nie tylko zachwycą smakiem, ale także wyglądem. To danie jest idealnym połączeniem tradycji i kreatywności, a jego przygotowanie to doskonała okazja, by spędzić czas z bliską(...)osobą w kuchni. Zapraszam do odkrycia, jak w prosty sposób można zamienić resztki z rosołu w romantyczną kolację, która z pewnością podbije serca Waszych ukochanych oraz dzieci! PRZEPIS KOPYTKA Z WARZYW Z ROSOŁU W KSZTAŁCIE SERC Składniki: ok 500g ugotowanych warzyw z rosołu: marchew, pietruszka, seler 1 jajko ok 250g mąki Jak zrobić kopytka z warzyw z rosołu: Warzywa miksujemy
Dorota SmakujeRosół z nawłocią Mamy jesień i wszędzie w koło kwitnie nawłoć. Jest rośliną bardzo inwazyjną niczym chwast, szczególnie nawłoć kanadyjska, ale czy wiecie że ma ona również pozytywne dla nas właściwości? Nawłoć łagodzi stany zapalne, zakażenia, infekcje, działa rozkurczowo i napotnie. Świetnie zatem sprawdzi się teraz w sezonie infekcji i przeziębień. Polecam kwiat nawłoci dorzucić do gotowania rosołu, by podbić(...)jeszcze jego właściwości w sezonie przeziębień. Taki rosół z nawłocią sprawdzi się w kategorii domowe sposoby na przeziębienie. Po więcej inspiracji zapraszam was na moje konta Instagram oraz TikTok . PRZEPIS ROSÓŁ Z NAWŁOCIĄ Składniki: 2 porcje rosołowe z indyka 1 kwiat nawłoci kanadyjskiej 6 marchewek 2 korzenie pietruszki 2 cebule 1 por kawałek selera korzeniowego 2 łodygi selera naciowego ćwiartka
Dorota SmakujeRosół Nie ma dnia czy niewłaściwej pogody na rosół. U nas nieważne czy to niedziela czy środek tygodnia, zawsze jest chętnie jedzony. Nie ważne też czy zima czy lato, na tą zupę zawsze znajdą się chętni. U nas rosół jedzony jest najczęściej z makaronem ale bywa też z ryżem czy kaszą, szczególnie z kaszą jaglaną. Jak wy najchętniej go jadacie(...)PRZEPIS ROSÓŁ Składniki: 2 porcje rosołowe 6 marchewek 2 korzenie pietruszki 2 cebule 1 por kawałek selera korzeniowego 2 łodygi selera naciowego ćwiartka papryki kilka gałązek natki pietruszki 3 liście laurowe 10szt ziela angielskiego 3 łyżeczki soli pieprz szczypta kurkumy 6 łyżek oleju 4 litry wody Jak zrobić rosół: W garnku na rozgrzany olej wrzucamy cebulę pokrojoną na połówki oraz
Dorota Smakuje