rosół - 7627 przepisów (strona:32/509)

Galareta z rosołu 179

Zdarza się Wam ugotować rosół, a potem wyjść z domu i zjeść na mieście z całą rodziną? U mnie tak. czasem spontaniczny wypad powoduje, że obiad zostaje w domu nietknięty. I co zrobić teraz z tego rosołu? Szkoda by się zmarnował. U mnie czasem powstaje z niego Drobiowa galareta z rosołu . Składniki: 1,5 litra świeżo ugotowanego rosołu(...)ugotowane marchewki z rosołu 4 udka z kurczaka ugotowane w rosole 2 jajka ugotowane na twardo 5 łyżek żelatyny + 1 łyżka żelatyny z przyprawami opcjonalnie groszek konserwowy Przygotowanie: Z rosołu wyjmuję mięso oraz warzywa. Przecedzam go przez sitko. Do gorącego wywaru dodaję żelatynę, mieszam do całkowitego rozpuszczenia.  Marchew kroję w plasterki i układam na dnie miski na przemian

Kuchnia co dnia
Kwaśnica na gęsinie. 99

kapusty, ziemniaków, marchewki i minimalnej ilości gęsiny. Talerz z zupą prezentował się wyjątkowo skromnie wręcz ubogo, ale jej smak był genialny. A to zasługa gęsiny. Ugotowałam kwaśnicę na rosole z gęsi, według własnego pomysłu i bardzo przypominającą tę góralską. Była kwaśna, aromatyczna i wyjątkowo smaczna. Składniki kwaśnicy: 4 ziemniaki 2 marchewki 4 szkl. kapusty kiszonej (pokrojonej, dobrze ukiszonej) 8 szkl(...)rosołu z gęsi woda w ilości takiej, aby zakryć warzywa 3 liście 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 5 ziaren pieprzu czarnego sól do smaku 1/2 łyżeczki cukru ugotowane mięso z gęsi Składniki rosołu z gęsi: 2 korpusy z gęsi (kupiłam korpusy ze sporą ilością mięsa i skórą) 3 marchewki 2 pietruszki 1/3 bulwy selera 1/2 pora 1 cebula

Codziennik Kuchenny
Kołduny litewskie i ciasto pierogowe na maślance 292

Kołduny powinny być takiej wielkości, żeby bez problemu, na raz – bez krojenia i gryzienia – wyłowione łyżką z gorącego rosołu elegancko mieściły się w ustach. Dopiero tam czeka nas eksplozja smaku – soczyste, aromatyczne nadzienie dosłownie tryskające smakiem – bo w ugotowanym kołdunie doprawione mięsa, cebulka i słonina wytworzą swój własny, wspólny smak, otulony ciasno i szczelnie delikatnym, pierogowym ciastem. W sieci spotykam(...)różnice są ogromne i warto je znać. Pielmienie są dużo mniejsze, wielkości naszych uszek; nadziewamy je surowym mięsem (wołowym, wieprzowo-wołowym) i surową cebulą. Pielmieni gotuje się albo w rosole, albo w wodzie a podaje najczęściej z solidnym kleksem kwaśniej śmietany lub spirytusowym octem. I z kieliszkiem zimnej wódki na lepsze trawienie ;) Cebulkę używaną do kołdunów najpierw przesmaża się

Karo in the Kitchen
Potrawka z kaszy pęczak z ziemniakami i kiełbasą szynkową 286

kaszy pęczak 100 ml soku pomarańczowego 100% ok. 200-250g pieczarek 2-3 nieduże ziemniaki 1 duża cebula 2 ząbki czosnku min. 1 litr gorącego rosołu (10-12 chochli) 1 łyżka masła 3-4 łyżki oleju po 1 łyżeczce pieprzu ziołowego, słodkiej papryki mielonej i ziół prowansalskich ewentualnie sól do smaku szklanka mrożonej marchewki z groszkiem 3 łyżki kukurydzy(...)łyżkę oleju. Wrzuć ziemniaki i czosnek. Przemieszaj i smaż z 1 minutkę. Wsyp kaszę i mieszaj, aż cała pokryje się tłuszczem. Smaż jeszcze chwilkę. Wlej pierwszą chochlę gorącego rosołu. Może to też być woda, ale danie będzie wymagało większego przyprawienia. Wymieszaj i zmniejsz ogień na nieco mniejszy niż średni. Duś, aż kasza wchłonie cały wywar, często zamieszaj, aby dusiła się

Anioszek w kuchni
Risotto pieczarkowe z warzywami 197

białego lub odmiana ryżu do risotto pół puszki kukurydzy konserwowej ok 250 g pieczarek 1-2 łyżki śmietany 18% 2 łyżki masła 2 łyżki oleju 5 - 6 chochli gorącego rosół 1/2 łyżeczki soli (ale jeśli rosół jest dostatecznie posolony, nie dodawaj już soli), sól ziołowa, pieprz mielony 1 mała cebula kilka łyżek startego żółtego sera łyżeczka świeżego posiekanego lub suszonego(...)koperku 1 mała ugotowana marchewka (najlepiej z rosołu) 1 ugotowana pietruszka (najlepiej z rosołu) opcjonalnie kawałek selera i kalarepy z rosołu Przygotowanie : Pieczarki obierz, umyj i pokrój drobno. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Na dużej patelni lub w garnku rozgrzej łyżkę masła z łyżką oleju. Gdy masło się rozpuści, wrzuć pieczarki. Smaż ok 10 minut na większym ogniu, często mieszając

Anioszek w kuchni
Pasztet z gęsi bez pieczenia 120

Dobry rosół to podstawa. Ostatnio rozsmakowałam się w rosole z gęsi oraz kaczki. Mięso z rosołu oraz włoszczyznę wykorzystałam do pasztetu czy raczej pasty z gęsi. Świetnie smakuje na kanapce lub jako farsz do pasztecików. Składniki: mięso z dwóch ugotowanych piersi gęsich (obrane z kości i skóry) 1 marchew z rosołu 1 pietruszka z rosołu 3 ząbki czosnku z rosołu(...)kawałek selera z rosołu 3 łyżki tłuszczu z gęsi sól pieprz gałka muszkatołowa imbir słodka czerwona papryka Ugotowane mięso i warzywa zmiksować w malakserze razem z tłuszczem i przyprawami. Przełożyć do miski lub foremki. Schłodzić. Podawać z pieczywem lub jako nadzienie do pasztecików

Czerwień i błękit
Rosół z indyka 179

Kiedyś moja mama znalazła w sieci przepis na pyszny rosół gotowany na udku z indyka. Prezentowany przepis na chyba najbardziej popularną, niedzielną zupę to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego rosołu, gotowanego na porcjach rosołowych. Zachęcam do wypróbowania! Rosół z indyka Składniki: udko z indyka, cebula, 3 ząbki czosnku, 2 marchewki, pietruszka, plaster selera, por, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, szczypta(...)etapem jest dodanie przypraw (liście laurowe, ziela angielskie, pieprz) i obranych, umytych warzyw (marchewki, pietruszka, seler, por). Cebulę i czosnek obieramy, opalamy nad palnikiem i dodajemy do gotującego się rosołu. Całość gotujemy jeszcze przez 1 1/2 godziny. Przed podaniem rosołu wyławiamy wszystkie warzywa oraz mięso. Por, seler i pietruszka nie będą nam już potrzebne, natomiast marchewkę kroimy na mniejsze kawałeczki

paapilotkaa
Pierogi z mięsem i najlepsze ciasto na pierogi 364

życiu! Takie słowa to miód na moje uszy. Przepis na ciasto dodaję, by już nigdy mi nie umknął. Pierogi z mięsem, które pozostało nam na przykład z gotowania rosołu, chyba każdy dobrze zna. W moim domu było to popularne i ulubione danie. Nigdy nie kupowaliśmy pierogów z mięsem bo te domowe zawsze były najlepsze. Farsz składa się głównie z mielonego(...)mięsa drobiowego oraz białych warzyw z rosołu. Ugotowane pierogi polałam masłem tymiankowym. Było pysznie! Składniki na ciasto (na około 50 średnich pierogów): 220 gram mąki pszennej 110 ml gorącej wody 40 gram rozpuszczonego masła 1/2 łyżeczki soli W misce mieszamy łyżką mąkę, gorącą wodę, rozpuszczone masło oraz sól. Jeśli ciasto niezbyt się klei dodajemy więcej gorącej wody, lecz niezbyt dużo

Mango Papaja
Po rosołowy pasztet mieszany w trzech smakach 152

Pyszny pasztet, do którego wykorzystałam mięso z rosołu. Zbierałam je przez jakiś czas i sukcesywnie zamrażałam. Oczywiście można również użyć mięsa świeżo ugotowanego. Teraz markety prześcigają się w przedświątecznych promocjach i można je kupić w całkiem przyzwoitej cenie. Zapraszam do obejrzenia aktualnej gazetki Tesco, na pewno znajdziecie w niej coś dla siebie :) Z podanych proporcji wyszły mi trzy keksówki pasztetu(...)każdy o innym smaku. Do zdjęcia przekroił mi się akurat ten bez dodatków, ale najbardziej smakowała mi wersja z orzechami włoskimi. SKŁADNIKI: 1 kg ugotowanego mięsa z kurczaka z rosołu 45 dag ugotowanej wołowiny z rosołu 85 dag łopatki wieprzowej 50 dag podgardla wieprzowego 20 dag wątróbki z indyka liść laurowy kilka kulek ziela angielskiego 2 marchewki z rosołu

Kuchenne zapiski Edyty
Rosołowa Galaretka 162

zrobić z rosołem, który pozostał nam po niedzielnym obiedzie? Oczywiście można go tradycyjnie przerobić na zupę pomidorową :) Jednak dzisiaj, chciałabym zaproponować coś, dla wielbicieli galaretek pod każdą postacią - bo sama do takowych się zaliczam. Do jej przygotowania wykorzystać można to, z czego przygotowany był rosół oraz dodać pasujące nam dodatki. Ja do swojej galaretki potrzebowałam:  Składniki: około litr rosołu(...)pół litra wody 4 jajka  pręga z rosołu mrożona mieszanka warzyw brokuł - marchew - kalafior 50 g żelatyny Przygotowanie: Rosół zagotowujemy z wodą, a następnie filtrujemy go przez gazę - aby stał się klarowny. Dodajemy żelatynę, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Keksówkę wyścielamy folią spożywczą - dzięki temu łatwiej będzie nam później wyciągnąć naszą galaretkę. Na środku układamy ugotowane na twardo jajka

Taste Therapy
Orientalny rosół z kaczki 158

dość sporą stertę „do wykonania”, ale czasami natrafię na taki przepis, który mimo długiej kolejki znajdzie jakąś krótszą drogę do wypróbowania, właśnie tak za mną chodził orientalny rosół z kaczki, który zobaczyłam na blogu Ani . Wiedziałam, że muszę go wypróbować, dość szybko doczekał się tego momentu. Oprócz tradycyjnej kuchni lubię eksperymenty, ciekawią mnie inne dania, dania, których(...)pory nie próbowałam, a które mają w sobie coś takiego, że muszę wypróbować. Tak właśnie było z tym przepisem. Smak znacznie się różni od smaku tradycyjnego rosołu, ale mi bardzo smakował, dzieci również zjadły go z apetytem, natomiast P. miał do niego duży dystans, nie powalił go ten smak na kolana. Każdy ma inny smak, ja gorąco tą zupę polecam

dom-agi.pl
Galaretka drobiowa 305

ogniu cebulę, przyprawy, zalać zimną wodą i gotować na niewielkim ogniu do miękkości. Mięso wyjąć i obrać z kości. Na około 400 mięsa potrzebne nam będzie 1500 ml rosołu. Jeżeli mamy go mniej należy dodać wodę, jeżeli za dużo odparować przez gotowanie. Mięso pokroić. Rosół zagotować, doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i cukrem. Ostudzić. Do zimnego rosołu wlać(...)roztrzepane białka, doprowadzić rosół do zagotowania cały czas mieszając. Odstawić na kilka minut i następnie przecedzić przez ściereczkę lub ręcznik papierowy ułożony na sitku. Żelatynę wsypać do miseczki, wlać do niej trochę gorącego rosołu, dokładnie wymieszać, tak aby żelatyna się rozpuściła i wlać do pozostałego rosołu. Nie gotować z żelatyną. Odstawić do ostudzenia. Mięso wymieszać z 1/3 galaretki. Naczynie (mogą

królestwo garów
Rosół drobiowy mieszany z indyka i kurczaka. 173

Rosół to zupa, która do dziś króluje w wielu polskich domach. Dużo osób nie wyobraża sobie bez niej niedzielnego czy świątecznego obiadu. U mnie w domu też kiedy byłam mała co niedzielę pachniało rosołem. Kiedy dorosłam i założyłam swoją rodzinę zmieniłam to. Rosół gotuję, kiedy tylko najdzie nas ochota, bez względu na to jaki jest dzień tygodnia. A najbardziej smakuje(...)właśnie taki rosół drobiowy, koniecznie z dodatkiem indyka. Gotuję go zazwyczaj w bardzo dużym garnku, wywar-bulion, który mi zostaje, przecedzam, przelewam do czystych słoików i zamrażam, później służy mi jako baza do wszelkich innych zup i sosów. Polecam :) Składniki - 2 udka z kurczaka - 1 duże skrzydło z indyka - garść serduszek lub żołądków drobiowych - 2 marchewki - 1 pietruszka - mały seler

Kuchnia z widokiem na ogród
Kura po cygańsku. 178

Przepis ten dedykuję wszystkim, którzy lubią  rosołek z domowym makaronem, bo jest on bazą dla tego dania. W krótkim czasie przygotujecie dwudaniowy pyszny obiad. Tak , więc... SKŁADNIKI: rosół, mięso i marchewka z rosołu sól, pieprz, vegeta cebula mąka woda 2-3 łyżek masła klarowanego 1. Gotujemy rosół, dodajemy jednak więcej udek, zależnie od tego na ile osób robimy drugie(...)danie np. 4 udka, wkładamy do rosołu też więcej marchewki (będzie potrzebna jako dodatek do drugiego dania). 2. WYKONANIE: Lekko twarde udka wykładamy z rosołu i smażymy na maśle posypujemy tylko solą i pieprzem, wkrawamy drobno pokrojoną cebulę mięso podlewamy rosołem i smażymy do miękkości w czasie smażenia przygotowujemy kluskę  KLUSKA: wodę mieszamy z mąką, wygniatamy, następnie wałkujemy

Kuchnia Beaty