Kołduny powinny być takiej wielkości, żeby bez problemu, na raz – bez krojenia i gryzienia – wyłowione łyżką z gorącego rosołu elegancko mieściły się w ustach. Dopiero tam czeka nas eksplozja smaku – soczyste, aromatyczne nadzienie dosłownie tryskające smakiem – bo w ugotowanym kołdunie doprawione mięsa, cebulka i słonina wytworzą swój własny, wspólny smak, otulony ciasno i szczelnie delikatnym, pierogowym ciastem. W sieci spotykam(...)różnice są ogromne i warto je znać. Pielmienie są dużo mniejsze, wielkości naszych uszek; nadziewamy je surowym mięsem (wołowym, wieprzowo-wołowym) i surową cebulą. Pielmieni gotuje się albo w rosole, albo w wodzie a podaje najczęściej z solidnym kleksem kwaśniej śmietany lub spirytusowym octem. I z kieliszkiem zimnej wódki na lepsze trawienie ;) Cebulkę używaną do kołdunów najpierw przesmaża się
Karo in the Kitchenkaszy pęczak 100 ml soku pomarańczowego 100% ok. 200-250g pieczarek 2-3 nieduże ziemniaki 1 duża cebula 2 ząbki czosnku min. 1 litr gorącego rosołu (10-12 chochli) 1 łyżka masła 3-4 łyżki oleju po 1 łyżeczce pieprzu ziołowego, słodkiej papryki mielonej i ziół prowansalskich ewentualnie sól do smaku szklanka mrożonej marchewki z groszkiem 3 łyżki kukurydzy(...)łyżkę oleju. Wrzuć ziemniaki i czosnek. Przemieszaj i smaż z 1 minutkę. Wsyp kaszę i mieszaj, aż cała pokryje się tłuszczem. Smaż jeszcze chwilkę. Wlej pierwszą chochlę gorącego rosołu. Może to też być woda, ale danie będzie wymagało większego przyprawienia. Wymieszaj i zmniejsz ogień na nieco mniejszy niż średni. Duś, aż kasza wchłonie cały wywar, często zamieszaj, aby dusiła się
Anioszek w kuchnibiałego lub odmiana ryżu do risotto pół puszki kukurydzy konserwowej ok 250 g pieczarek 1-2 łyżki śmietany 18% 2 łyżki masła 2 łyżki oleju 5 - 6 chochli gorącego rosół 1/2 łyżeczki soli (ale jeśli rosół jest dostatecznie posolony, nie dodawaj już soli), sól ziołowa, pieprz mielony 1 mała cebula kilka łyżek startego żółtego sera łyżeczka świeżego posiekanego lub suszonego(...)koperku 1 mała ugotowana marchewka (najlepiej z rosołu) 1 ugotowana pietruszka (najlepiej z rosołu) opcjonalnie kawałek selera i kalarepy z rosołu Przygotowanie : Pieczarki obierz, umyj i pokrój drobno. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Na dużej patelni lub w garnku rozgrzej łyżkę masła z łyżką oleju. Gdy masło się rozpuści, wrzuć pieczarki. Smaż ok 10 minut na większym ogniu, często mieszając
Anioszek w kuchniDobry rosół to podstawa. Ostatnio rozsmakowałam się w rosole z gęsi oraz kaczki. Mięso z rosołu oraz włoszczyznę wykorzystałam do pasztetu czy raczej pasty z gęsi. Świetnie smakuje na kanapce lub jako farsz do pasztecików. Składniki: mięso z dwóch ugotowanych piersi gęsich (obrane z kości i skóry) 1 marchew z rosołu 1 pietruszka z rosołu 3 ząbki czosnku z rosołu(...)kawałek selera z rosołu 3 łyżki tłuszczu z gęsi sól pieprz gałka muszkatołowa imbir słodka czerwona papryka Ugotowane mięso i warzywa zmiksować w malakserze razem z tłuszczem i przyprawami. Przełożyć do miski lub foremki. Schłodzić. Podawać z pieczywem lub jako nadzienie do pasztecików
Czerwień i błękitKiedyś moja mama znalazła w sieci przepis na pyszny rosół gotowany na udku z indyka. Prezentowany przepis na chyba najbardziej popularną, niedzielną zupę to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego rosołu, gotowanego na porcjach rosołowych. Zachęcam do wypróbowania! Rosół z indyka Składniki: udko z indyka, cebula, 3 ząbki czosnku, 2 marchewki, pietruszka, plaster selera, por, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, szczypta(...)etapem jest dodanie przypraw (liście laurowe, ziela angielskie, pieprz) i obranych, umytych warzyw (marchewki, pietruszka, seler, por). Cebulę i czosnek obieramy, opalamy nad palnikiem i dodajemy do gotującego się rosołu. Całość gotujemy jeszcze przez 1 1/2 godziny. Przed podaniem rosołu wyławiamy wszystkie warzywa oraz mięso. Por, seler i pietruszka nie będą nam już potrzebne, natomiast marchewkę kroimy na mniejsze kawałeczki
paapilotkaażyciu! Takie słowa to miód na moje uszy. Przepis na ciasto dodaję, by już nigdy mi nie umknął. Pierogi z mięsem, które pozostało nam na przykład z gotowania rosołu, chyba każdy dobrze zna. W moim domu było to popularne i ulubione danie. Nigdy nie kupowaliśmy pierogów z mięsem bo te domowe zawsze były najlepsze. Farsz składa się głównie z mielonego(...)mięsa drobiowego oraz białych warzyw z rosołu. Ugotowane pierogi polałam masłem tymiankowym. Było pysznie! Składniki na ciasto (na około 50 średnich pierogów): 220 gram mąki pszennej 110 ml gorącej wody 40 gram rozpuszczonego masła 1/2 łyżeczki soli W misce mieszamy łyżką mąkę, gorącą wodę, rozpuszczone masło oraz sól. Jeśli ciasto niezbyt się klei dodajemy więcej gorącej wody, lecz niezbyt dużo
Mango PapajaPyszny pasztet, do którego wykorzystałam mięso z rosołu. Zbierałam je przez jakiś czas i sukcesywnie zamrażałam. Oczywiście można również użyć mięsa świeżo ugotowanego. Teraz markety prześcigają się w przedświątecznych promocjach i można je kupić w całkiem przyzwoitej cenie. Zapraszam do obejrzenia aktualnej gazetki Tesco, na pewno znajdziecie w niej coś dla siebie :) Z podanych proporcji wyszły mi trzy keksówki pasztetu(...)każdy o innym smaku. Do zdjęcia przekroił mi się akurat ten bez dodatków, ale najbardziej smakowała mi wersja z orzechami włoskimi. SKŁADNIKI: 1 kg ugotowanego mięsa z kurczaka z rosołu 45 dag ugotowanej wołowiny z rosołu 85 dag łopatki wieprzowej 50 dag podgardla wieprzowego 20 dag wątróbki z indyka liść laurowy kilka kulek ziela angielskiego 2 marchewki z rosołu
Kuchenne zapiski Edytyzrobić z rosołem, który pozostał nam po niedzielnym obiedzie? Oczywiście można go tradycyjnie przerobić na zupę pomidorową :) Jednak dzisiaj, chciałabym zaproponować coś, dla wielbicieli galaretek pod każdą postacią - bo sama do takowych się zaliczam. Do jej przygotowania wykorzystać można to, z czego przygotowany był rosół oraz dodać pasujące nam dodatki. Ja do swojej galaretki potrzebowałam: Składniki: około litr rosołu(...)pół litra wody 4 jajka pręga z rosołu mrożona mieszanka warzyw brokuł - marchew - kalafior 50 g żelatyny Przygotowanie: Rosół zagotowujemy z wodą, a następnie filtrujemy go przez gazę - aby stał się klarowny. Dodajemy żelatynę, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Keksówkę wyścielamy folią spożywczą - dzięki temu łatwiej będzie nam później wyciągnąć naszą galaretkę. Na środku układamy ugotowane na twardo jajka
Taste Therapydość sporą stertę „do wykonania”, ale czasami natrafię na taki przepis, który mimo długiej kolejki znajdzie jakąś krótszą drogę do wypróbowania, właśnie tak za mną chodził orientalny rosół z kaczki, który zobaczyłam na blogu Ani . Wiedziałam, że muszę go wypróbować, dość szybko doczekał się tego momentu. Oprócz tradycyjnej kuchni lubię eksperymenty, ciekawią mnie inne dania, dania, których(...)pory nie próbowałam, a które mają w sobie coś takiego, że muszę wypróbować. Tak właśnie było z tym przepisem. Smak znacznie się różni od smaku tradycyjnego rosołu, ale mi bardzo smakował, dzieci również zjadły go z apetytem, natomiast P. miał do niego duży dystans, nie powalił go ten smak na kolana. Każdy ma inny smak, ja gorąco tą zupę polecam
dom-agi.plogniu cebulę, przyprawy, zalać zimną wodą i gotować na niewielkim ogniu do miękkości. Mięso wyjąć i obrać z kości. Na około 400 mięsa potrzebne nam będzie 1500 ml rosołu. Jeżeli mamy go mniej należy dodać wodę, jeżeli za dużo odparować przez gotowanie. Mięso pokroić. Rosół zagotować, doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i cukrem. Ostudzić. Do zimnego rosołu wlać(...)roztrzepane białka, doprowadzić rosół do zagotowania cały czas mieszając. Odstawić na kilka minut i następnie przecedzić przez ściereczkę lub ręcznik papierowy ułożony na sitku. Żelatynę wsypać do miseczki, wlać do niej trochę gorącego rosołu, dokładnie wymieszać, tak aby żelatyna się rozpuściła i wlać do pozostałego rosołu. Nie gotować z żelatyną. Odstawić do ostudzenia. Mięso wymieszać z 1/3 galaretki. Naczynie (mogą
królestwo garówRosół to zupa, która do dziś króluje w wielu polskich domach. Dużo osób nie wyobraża sobie bez niej niedzielnego czy świątecznego obiadu. U mnie w domu też kiedy byłam mała co niedzielę pachniało rosołem. Kiedy dorosłam i założyłam swoją rodzinę zmieniłam to. Rosół gotuję, kiedy tylko najdzie nas ochota, bez względu na to jaki jest dzień tygodnia. A najbardziej smakuje(...)właśnie taki rosół drobiowy, koniecznie z dodatkiem indyka. Gotuję go zazwyczaj w bardzo dużym garnku, wywar-bulion, który mi zostaje, przecedzam, przelewam do czystych słoików i zamrażam, później służy mi jako baza do wszelkich innych zup i sosów. Polecam :) Składniki - 2 udka z kurczaka - 1 duże skrzydło z indyka - garść serduszek lub żołądków drobiowych - 2 marchewki - 1 pietruszka - mały seler
Kuchnia z widokiem na ogródPrzepis ten dedykuję wszystkim, którzy lubią rosołek z domowym makaronem, bo jest on bazą dla tego dania. W krótkim czasie przygotujecie dwudaniowy pyszny obiad. Tak , więc... SKŁADNIKI: rosół, mięso i marchewka z rosołu sól, pieprz, vegeta cebula mąka woda 2-3 łyżek masła klarowanego 1. Gotujemy rosół, dodajemy jednak więcej udek, zależnie od tego na ile osób robimy drugie(...)danie np. 4 udka, wkładamy do rosołu też więcej marchewki (będzie potrzebna jako dodatek do drugiego dania). 2. WYKONANIE: Lekko twarde udka wykładamy z rosołu i smażymy na maśle posypujemy tylko solą i pieprzem, wkrawamy drobno pokrojoną cebulę mięso podlewamy rosołem i smażymy do miękkości w czasie smażenia przygotowujemy kluskę KLUSKA: wodę mieszamy z mąką, wygniatamy, następnie wałkujemy
Kuchnia BeatyWprawdzie sylwestrowe szaleństwa już za nami, ale przed nami karnawałowe bale. A nie ma lepszej rzeczy po długiej i zabawowej nocy, jak dobry, esencjonalny rosół. Z reguły rosół gotuję z dwóch rodzajów mięs, wołowiny i drobiu, ale tym razem postanowiłam to nieco zmienić i ugotowałam rosół z kaczki. Kaczka jest tak aromatyczna, że nie dodawałam już innego rodzaju(...)mięsa. Poza tym jest jeszcze inna zmiana, mianowicie oglądając ostatnio w telewizji jakiś odcinek programu pod tytułem "Okrasa łamie przepisy" zobaczyłam jak Karol Okrasa według staropolskiego przepisu dodaje do rosołu z kurczaka kardamon i liście limonki kaffir. Postanowiłam zrobić to samo. Wyszło pysznie. Rosół z kaczki Proporcje dla 8 osób Czas przygotowania: 5-6 godzin Składniki: 1000 g części
Kulinarne przygody Gatitypublikacja, niestety redakcja zmieniła przepis. ja napisałam 1 opakowanie żelfixu a redakcja 1 łyżeczka żelatyny, to za mało na 1,5 litra bulionu! czytajcie przepisy z rozwagą :) Jak wykorzystać rosół z poprzedniego dnia i zalegającą szynkę w lodówce? Robimy galantynę :) Składniki: Słoik groszku zielonego z marchewką i kukurydzą 30 dag szynki 1 opakowanie żelfixu (nie jedna łyżeczka żelatyny jak podała(...)redakcja) 1,5 litra rosołu drobiowego natka pietruszki odrobina oleju do smażenia Do gotującego się rosołu dodajemy łyżeczkę żelatyny, gotujemy przez kolejne 2 minuty. szynkę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie, następnie dodajemy do rosołu, słoik z mieszanką warzywna odsączamy i dodajemy także do rosołu. Na koniec siekamy natkę pietruszki i także dodajemy
Bon Appetit Małgorzaty