Paprykowa pasta drobiowa Kremowa, mocno paprykowa, posypana szczypiorkiem. Idealna do chleba, krakersów czy innych przekąsek. A co istotne - pozwala wykorzystać resztki mięsa z rosołu. Polecam! Składniki: 200 g mięsa z rosołu (waga po obraniu, bez skór i kości); 1 jajo; 1 mała cebula; 1/4 średniej, czerwonej papryki; 2 czubate łyżki majonezu; 1/3 pęczka szczypiorku; 1/2 łyżeczki słodkiej papryki; 1/4 łyżeczki(...)ostrej papryki; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Wystudzone mięso z rosołu oczyścić ze skór i kości i odmważyć potrzebną ilość. Jajko ugotować na twardo. Wystudzić, obrać. Pokroić w kostkę. Cebule obrać, drobno posiekać. Paprykę umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę. Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Pokrojone, wystudzone jajko wymieszać z mięsem z rosołu, pokrojoną papryką i cebulą. Dodać majonez
Gospodyni MiejskaBardzo trzymamy się niedzielnych przyzwyczajeń, obowiązkowo na stole musi rosół. A gdy w niedzielę mamy na obiad rosół, to wiadomo że w poniedziałek na 100% będzie zupa pomidorowa Rosół do idealna baza do zup, czy też sosów. Często go mrożę, aby potem szybko na jego bazie coś przygotować. Była więc na obiad zupa pomidorowa. Tym razem nie klasyczna pomidorówka(...)pomidorową doprawić swoimi ulubionymi przyprawami. Polecam! Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów 1,5 kg świeżych dojrzałych pomidorów 100 ml passaty pomidorowej mięso gotowane z kurczaka 1 marchewka ugotowana z rosołu pokrojona w kostkę sól i pieprz do smaku 1l domowego rosołu 1 łyżka cukru 2 szczypty pieprzu cayenne posiekana natka pietruszki Przygotowanie: Pomidory parzymy i obieramy ze skórki, kroimy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPasztet domowy z rosołu Domowy pasztet to jedno z tych dań, które potrafi przypomnieć nam smaki dzieciństwa. Idealnie nadaje się na kanapki, a jego aromatyczny zapach wypełniający kuchnię podczas pieczenia sprawia, że nie można się mu oprzeć. Co więcej, pasztet jest świetnym sposobem na wykorzystanie resztek z rosołu, dzięki czemu nic się nie marnuje. Przygotowanie go wcale nie jest trudne(...)satysfakcja z własnoręcznie wykonanego przysmaku jest ogromna. Film: Składniki na 2 foremki: 1 kg mięsa z rosołu ( 3 udka z kurczaka i wołowina ) warzywa z rosołu ( 3 marchewki, 2 pietruszki, opieczona cebula , kawałek pora i selera ) 2 surowe jajka 3-4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1/2 szklanki bułki tartej ( szklanka 250 ml ) 1 łyżeczka słodkiej papryki
Smakowite DaniaPotrawka z kurczaka z rosołu. Przepis na Potrawkę z Kurczaka z Rosołu z Mrożonym Groszkiem i Marchewką w Sosie Śmietanowo-Ziołowym Ta sycąca potrawka to świetny sposób na wykorzystanie kurczaka z rosołu. Delikatne mięso kurczaka, słodki groszek i marchewka w kremowym sosie śmietanowo-ziołowym sprawią, że to danie szybko stanie się jednym z ulubionych w Twoim domu. Oto jak krok(...)kroku przygotować tę pyszną potrawkę. Składniki: 3ok. 400 g ugotowanego mięsa kurczaka z rosołu, pokrojonego w kostkę 1 szklanka mrożonego groszku 2 marchewki, obrane i pokrojone w kostkę 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 1 cebula, drobno posiekana 2 ząbki czosnku, przeciśnięte 500 ml bulionu (może być z rosołu, w którym gotowany był kurczak) 200 ml śmietany
Moja Książka KucharskaChyba skończę gotować te rosoły, bo przemiał mięsa i warzyw jest spory...nie, no żartuję. Dzisiaj przyszło mi na myśl zrobienie takiego smarowidła do kanapek, bo wędliny ostatnio mi słabo wchodzą. No i stało się...jest! Całkiem pyszna. Od groma jej wyszło! Cóż...tydzień jest długi ;) Arek Gie Składniki: 1,2 kg mięsa z rosołu warzywa(...)rosołu (razem z porem, cebulą i kapustą) 100 ml rosołu 2-3 łyżki majonezu 5 łyżek maggi 5 łyżek posiekanej natki pietruszki sól, pieprz Przygotowanie: Mięso i warzywa z rosołu mielimy przez sito o drobnych oczkach. Dodajemy rosół, majonez, natkę i maggi, wyrabiamy na gładką masę. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem
R'n'G KitchenDomowy rosół z pulpecikami mięsnymi, mnóstwem warzyw oraz pysznym delikatnym makaronem pięciojajecznym. Ta zupa to włoska zupa ślubna, choć to tłumaczenie nie jest dosłowne i do końca poprawne. Nazwa tej zupy pochodzi od włoskiej minestra maritata, co oznacza „zupę małżeńską”. Na świecie popularna się stała już jako „italian marriage soup”, pod taką nazwą znajdziecie ją w wielu(...)restauracjach w USA i innych miejscach na świecie. /Przepis powstał we współpracy reklamowej z marką Makarony Kopcza/ Tę zupę najlepiej ugotować na domowym pysznym rosole. Wtedy smak będzie jeszcze lepszy, a dodatkowe warzywa oraz pyszny makaron z 5 jaj z wolnego wybiegu z Makaronów Kopcza doskonale uzupełnią jej smak. Makarony Kopcza to polska rodzinna firma, która od wielu lat produkuje
nietylkopasta.plwytrawnych pierogów. I dużą ilością świeżo mielonego pieprzu. My jadł więc w sumie to samo, tylko bez cebuli i pieprzu. Podstawą dzisiejszego przepisu był kurczak zagrodowy, na którym ugotowałam rosół. Oczywiście najsmaczniejsze pierogi wyjdą z mieszanego mięsa, ale u nas póki co, wchodzi w grę jedynie kurczak. Z rodzajami kasz też można eksperymentować. Tutaj też jednak mamy ograniczenia, dlatego(...)łyżka 15 ml . Składniki: ciasto na pierogi: 3 szklanki mąki pszennej (ja używam poznańskiej) 1 szklanka gorącej wody 3 łyżki oleju szczypta soli farsz: 500 g ugotowanego mięsa z rosołu (u mnie kurczak zagrodowy) pół szklanki suchej kaszy jęczmiennej 1 duża marchewka z gotowania rosołu 1 korzeń pietruszki z gotowania rosołu 1 duża cebula 5 łyżek rosołu sól pieprz
Kardamonovypowekowana w słoikach – potem w tygodniu gotuję jeszcze co 2-3 dni inną zupę którą jemy, ale dla niejadków jest sztywna podstawa. Czasem też dzieci mają ochotę na rosół na już i czasem jest tak, że gotuję go z kury jeśli ją mam lub gotuję mieszamy czy też po prostu warzywny. Gotując rosół mieszany – z małej ilości mięsa(...)się, że jak dodam kilo marchwi to wywar będzie zbyt słodki. Jednak przełamałam takie opory o doładowałam mega warzyw i to był strzał w 10! Mega smak! Pyszny rosół! Polecam ten sposób. PRZEPIS NA PYSZNY ROSÓŁ DROBIOWO WARZYWNY Składniki: korpus kury 1 kg marchwi 3 korzenie pietruszki 1 por 3 cebule pół korzenia selera kilka liści kapusty białej 1 mała
Dorota Smakujepasztet można wziąć kurę lub użyć innego drobiu np. gęsi albo indyka. Bardzo dobry będzie pasztet przygotowany z różnych rodzajów mięsa drobiowego. Warzywa z gotowania rosołu z kury można użyć do sałatki jarzynowej albo dodać do pasztetu i zmielić razem z mięsem. Oto kilka innych przepisów na domowy pasztet: ŚWIĄTECZNY, DOMOWY PASZTET WIEPRZOWY, pieczony PASZTET DROBIOWY - przepis na pieczony(...)Włoszczyznę obrać, umyć i włożyć do garnka z kurą, wlać wodę w ilości takiej, aby tylko zakrywała mięso i warzywa - ugotować do miękkości. Ugotowaną kurę oraz warzywa ostrożnie wyjąć, rosół przecedzić. Lekko ostudzone mięso obrać ze skóry i kości. Warzywa można wykorzystać do sałatki jarzynowej. Krok 2. Wątróbkę opłukać i wymoczyć w ciepłej wodzie. Następnie odcisnąć i poddusić na maśle
Moja Książka KucharskaKolejna wersja "mazidła" na kanapki z cyklu wiem co jem i gotuję, nie marnuję. Zawsze jest problem co zrobić z mięsem i warzywami po niedzielnym rosole. Ileż to człowiek tej potrawki będzie jadł! No ile! A, że jestem "mazidłożercą", to na mojej drodze nic nie mogło stanąć. No, prawie nic. Ślęczłem przy piekarniku, niczym pies przy kości, pilnowałem...na szczęście(...)mógł poszaleć z pieczeniem, a później Tauron ze mną xD Oni tylko na to czekali, oj czekali! Ale ja nie o tym... Do wykonania tego mazidła bierzecie mięcho z rosołu i wszystkie warzywa. No i już macie czystość w garnku, rosół podgrzewacie, do słoików, denkiem na dół, wystygnie i do lodówy. Baza na kolejne zupy jest, niekoniecznie na pomidorową. Reszta
R'n'G KitchenSkładniki: kurczak z rosołu 1/2 sztuki, włoszczyzna z rosołu 1 pęczek, pieprz mielony 1 łyżeczka, rosół 5 szklanek, mąka pszenna 2 łyżki + jajka 1 sztuka + śmietana 12% 100 gram buraczki 1 kg, cebula 1 sztuka większa, smalec 2 łyżki, cukier 4 łyżki, sól 1 łyżka, pieprz mielony 1 łyżeczka, ocet winny 3 łyżki, mąka pszenna 2 łyżki ziemniaki(...)mąka około 1-1,5 szklanki, jajka 1 sztuka, sól 2 łyżeczki woda 3 litry + 1 łyżka soli do gotowania Wyjąć kurczaka z rosołu, obrać mięsko z kości bez tłustych kawałków, skóry, wsypać do garnuszka, dodać posiekane bardzo drobno warzywa, wlać rosół i zagotować, doprawić pieprzem mielonym, mąkę wymieszać z jajkiem, śmietaną i wlać do potrawki, mieszać do zagęszczenia sosu
W Mojej Kuchni LubięPrzepis na flaki wołowe na rosole Czy flaki z klopsikami to to samo co flaki po warszawsku? Dzisiaj tradycyjny przepis na flaki z pulpetami, doskonałe ciepłe danie na imprezę. Prosty przewodnik jak ugotować flaki krok po kroku z klopsikami . Flaki wołowe na rosole drobiowym uwielbiam, to mój faworyt. Nie lubię zaś flaków wołowych na wołowinie dlatego też nie gotuję(...)będę polecać. Cóż, każdy ma swój ulubiony przepis flaczki, poza tradycyjnymi flakami na rosole drobiowym, mam jeszcze innego faworyta. Są to flaki z klopsikami i flaki po zamojsku. Każdy ma prawo wybrać jaki przepis na flaki najbardziej mu odpowiada. Moja propozycja na dziś, to wołowe flaki z klopsikami na rosole drobiowym. Flaki po warszawsku a flaki z pulpetami Stary przepis
Dieta moja pasja