rosół - 7682 przepisów (strona:30/513)

Pyszne drożdżowo-kruche pieczone pierogi z mięsem z rosołu, bez wyrastania 310

zachowują doskonały smak przez kilka dni, o ile tyle pozwolicie im leżeć. U nas z czerwonym barszczem zniknęły błyskawicznie. Jako nadzienia do pierogów pieczonych, użyłam mięsa i warzyw z rosołu. Aby farsz był lżejszy, jak zwykle do farszu mięsnego, dodałam ugotowaną kapustę kiszoną. Ja zrobiłam farsz po swojemu, a wy możecie dodać do środka zarówno ulubiony farsz mięsny(...)serowy czy grzybowy. Proporcje mięsa traktujcie czysto umownie, dodajcie takie mięsko, jakie akurat macie. Podobnie ilość dodanych warzyw – często różne gospodynie dodają inną ilość warzyw do rosołu. Pierogi świetnie również smakują z sosem np. tysiąca wysp . Ja czasem robię z podwójnej porcji i połowę jemy teraz, a połowę zamrażam. Z tego ciasta, można również zrobić doskonałe wigilijne paszteciki

Mieszam w Garnku
POTRAWKA Z RODZYNKAMI 233

Potrawka na bazie rosołu z kury, tłustego kurczaka, gęsi, itp. z mnóstwem rodzynek, które nadają potrawie genialnego smaku. I choć u mnie nie wszyscy za rodzynkami przepadają, to musi ich być dużo, by nadały odpowiedni smak. Część rodzinki wybiera sobie sos bez nich, część za to z ich dużą ilością. Co dziwne Ci, którzy lubią u nas rodzynki suszone(...)można również sokiem z cytryny, gdy ktoś lubi. Nie jest to danie dietetyczne, tłuszcz jest tu konieczny ale za to jakie pyszne. Do potrawki dodajemy także gotowane mięso (z rosołu), gdy lubimy. U nas dodatkiem jest zawsze ryż basmati (nasz ulubiony) i   marchew z groszkiem lub sama marchew . Składniki: - ok.750 -1000ml tłustego rosołu (u mnie tym razem

Smaczne Zdrowe
Rosół z jesiennymi kluseczkami 182

Jesienny rosół z trzema rodzajami klusek. Kluski domowe z natką pietruszki, dyni i marchewki. Polecam zrobić taki rosół dzieciom będą zachwycone i z apetytem zjedzą. W końcu jemy oczami także, a dzieci lubią jak jest kolorowo. W ten sposób możemy przemycić trochę warzyw do klusek. 30 dkg rozbefu wołowego 1/2 kurczaka 3 marchewki 1/2 pora 1/3 selera korzenia 1 pietruszka(...)korzeń lubczyk sól 1 cebula kluski: 2 szklanki mąki pszennej 2 jajka sól 20 dkg dyni obranej upieczonej 1/2 pęczek natki pietruszki 2 marchewki ugotowane z rosołu Rosół: Warzywa obieram i myję dokładnie. Do garnka wlewam trzy litry wody, dodaję marchewkę, seler, korzeń pietruszki,por, pokrojonego kurczaka, i wołowinę, oraz liście lubczyku. Rosół gotuję na bardzo wolnym ogniu od zagotowania

wesoła kuchnia
Pierogi z mięsem 175

ugotowaniu rosołu wołowo- drobiowego, postanowiłam wykorzystać mięso z niego i ulepiłam pierogi z mięsem. Składniki i przygotowanie: ciasto: przepis na ciasto znajdziesz tutaj farsz: przepis na farsz znajdziesz tutaj Smacznego

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Ramen rosół orientalny 228

Ramen jest jak z polskim rosołem – ile domów, tyle przepisów. Mój przepis na rosół orientalny inspirowany Ramen był jednym z pierwszych wpisów na blogu – ostatnio przypomniał mi o nim twórca portalu o zdrowym odżywianiu, który był tym przepisem zachwycony i chciał go mieć u siebie. To spowodowało, iż postanowiłam przepis przypomnieć również Wam. Mój przepis nie zmienił się(...)tamtej pory. Muszę przyznać, że udało mi się połączyć te dwie zupy w jedną – moja wersja balansuje zatem na granicy obu, jednocześnie łącząc je w jedną. Rosół orientalny wydaje się zatem nazwą doskonałą. Przepis na rosół może też stanowić bazę – możesz uzupełnić go o dowolne, ulubione składniki, dodać mu ostrości (jeśli lubisz „na ostro”). Bazę mojego

Garniec Magalie
Rosół z kaczki 136

Dziś esencjonalny, delikatny w smaku, wspaniały rosół z kaczki wg przepisu Ewy Wachowicz. I choć rosół jest prosty i intuicyjny w przygotowaniu każdy smakuje inaczej – lubię podpatrywać jak przyrządzają go inni – dlatego dziś rosół z kaczki podpatrzony u Ewy Wachowicz. Rosół to jedna z ulubionych i tradycyjnych zup w naszym domu. Moglibyśmy go jeść codziennie. Jest też często(...)tylko pomidorowej, także grzybowej. Najczęściej gotuję go w dużych ilościach, by za 2 dni przygotować z niego zupę pomidorową. Jest wspaniała! Esencjonalna i mocno pomidorowa na pysznym rosole. Dziś u nas rosół z kaczki, pyszny, domowy, z makaronem. Składniki: 3 nogi, skrzydełka i szyja kaczki sól kilka ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 cebula 1 marchewka 2 pietruszki ½ selera

Zasmakuj Kuchni
Piątek: Chiński rosół z krewetkowymi pulpetami 147

Chiński rosół z krewetkowymi pulpetami. To danie wygląda jak wypracowane w pocie czoła przez szefa kuchni. Tymczasem poradzi sobie z nim każdy niedzielny kucharz i to w pół godziny. Jest niezwykle aromatyczne, pyszne i efektowne, a jego jedzenie może stanowić prawdziwą ceremonię i dobrą zabawę. . Czas : 35 minut Poziom trudności : Łatwy Facet zrobił oszałamiającą karierę jako bloger kulinarny, specjalizujący się(...)stoi za całym zamieszaniem, to kawał pakera. Od dawna obserwujemy poczynania Fitmena i co jakiś czas sięgamy po jego przepisy, które charakteryzuje niezwykła prostota wykonania. Taki jest też chiński rosół z pulpetami krewetkowymi. Danie wygląda jakby poświecono na nie sporo czasu, a w rzeczywistości jest gotowe w pół godziny. Smakuje przy tym naprawdę pysznie. Polecamy, spróbujcie. Składniki: Podane składniki wystarczą

Niedzielny kucharz
Jajka na chmurce 137

piekarnika. Zapiecz kolejne 3 minuty. Przełóż na talerze, oprósz świeżo mielonym pieprzem i posypane szczypiorkiem i z pieczywem. moje inne przepisy na śniadania znajdziesz TUTAJ Smacznego! OKA W ROSOLE NA FACEBOOKU- ZAPRASZAM, KLIKNIJ W TEN NAPIS

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Pulpeciki z indyka w sosie koperkowym 181

porcje): 500 g mielonego mięsa indyka 1 mała czerstwa bułka (np. kajzerka) 1 cebula 2 łyżki posiekanego koperku 1 jajko 400 ml wody lub bulionu ( ja użyłam po prostu rosołu z poprzedniego dnia) 1 marchewka szczypta kurkumy w proszku lub curry 1 łyżeczka masła oraz: mąka pszenna, mąka ziemniaczana, olej roślinny, mleko lub woda Przygotowanie: Bułkę zalej mlekiem lub wodą

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
PASZTET Z DROBIU NA ŚWIĘTA 196

ŚWIĘTA  Dzisiaj niczym lotem błyskawicy podaję Wam przepis na pasztet, to taki bardzo domowy pasztet z drobiu, u mnie on pojawia się na stole, zazwyczaj wtedy kiedy robię rosół. Nie lubię jeść gotowanego mięsa, dlatego zawsze, jak gotuje rosół to mięso wyjmuje z rosołu obieram z kości i mrożę. I po dwóch rosołach mam mięso na pasztet ;-) O taka(...)mama nauczyła mnie dobrego gospodarowania w kuchni i staram się nie marnować żywności i nie wyrzucać. Oczywiście pasztet możecie zrobić tylko z drobiu, ale ja często do rosołu własnie dorzucam kawałek wołowiny czy to szponder czy to pręgę wołową.  SKŁADNIKI: - 4 ugotowane ćwiartki z kurczaka - 2 ugotowane marchwki - 1/2 ugotowanego małego selera - 4 jajka - 1 bułka namoczona

SMYKWKUCHNI
Pomidorowa z ryżem 234

pikantna zupa z pora i soczewicy – zupa z zielonej soczewicy – zupa cytrynowa POMIDOROWA Z ryżem PRZYGOTOWANIE: 50 minut SKŁADNIKI: – 3 podudzia z kurczaka – pęczek jarzyn do rosołu – 5 ziaren ziela angielskiego – 10 ziaren czarnego pieprzu – 2-3 listki laurowe – 150 ml passaty pomidorowej, lub tyle samo świeżo przetartych pomidorów lub 3-4 łyżki koncentratu(...)pomidorowego – 3-4 łyżki śmietany 18% – 3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki – sól, pieprz Podstawą w tym przepisie jest rosół. Do garnka włóż obrane jarzyny i kurczaka. Całość zalej wodą tak aby przykryła składniki, dodaj przyprawy: ziele angielskie,pieprz w ziarnach, liście laurowe, a na koniec po łyżeczce soli i pieprzu. Zagotuj rosół, a kiedy zacznie się

nietylkopasta.pl
Święta: Rosół drobiowy 149

Cześć Pysznym rozpoczęciem niedzielnego lub świątecznego obiadu jest rosół. Może być wołowy, może być także drobiowy. Poniżej znajdziecie przepis właśnie na rosół drobiowy. Rosół drobiowy Przygotuj duży garnek, nóż i ewentualnie deskę do krojenia, łyżkę, miski, widelec do opalenia cebuli, łyżkę cedzakową. Przygotuj składniki: 5 skrzydełek, 1 dużą szyję z indyka, 1 duże skrzydło z indyka, 3-4 marchewki(...)opal nad gazem. Mięso umyj i przełóż do garnka. Do mięsa dodaj marchew, pietruszkę, por i cebulę. Całość zalej taką ilością wody, aby mięso i warzywa były lekko przykryte. Rosół zagotuj i gotuj na najmniejszym ogniu tak, aby ledwo pykał. Pojawiające się na powierzchni szumy dokładnie zbieraj. Kiedy na powierzchni rosołu nie będą się pojawiały szumy, dodaj do niego natkę

blog.moje-pasje.info
Zupy w odżywianiu 196

Zupa z pieczonej dyni czyli powitajmy jesień Zupa- krem w pomidorów czyli pomidorówka nie musi być nudna Zupa – krem z brokuła czyli jak KaFka przekonała się do brokuł Domowy rosół na indyku   Jaka jest Twoja ulubiona zupa

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Holenderska zupa z kurczaka 426

Już od dosyć dawna można znaleźć u nas zarówno przepis na znany wszystkim rosół z kury lub wołowiny , jak i na warzywną zupę z kurczaka przeznaczoną do przygotowania raczej „na szybko”. Dzisiaj zaproponujemy coś tyleż zbliżonego, co zarazem bardzo odmiennego. W pewnym skrócie chciałoby się powiedzieć, że to taki „rosół z warzywami i mięsem”. Sporo byłoby w tym prawdy(...)akurat sposób przygotowania ma sporo wspólnego właśnie z rosołem. Natomiast jak widać to doskonale na zdjęciu, ostateczny skład i sposób podania to przede wszystkim dużo kolorowych warzyw korzennych. Z pewnością bardzo właściwa propozycja na jesień i zimę. W naszej wersji przygotowanie zupy jest dwuetapowe. Pierwszy etap jest zdecydowanie najdłuższy, chociaż nie aż tak bardzo angażujący. Gotujemy wówczas wywar i zajmuje

Kulinarna Pokusa
Kurczak w potrawce po kaszubsku. Frikasy. 208

tradycyjna kaszubska i bardziej ogólnie pomorska potrawa weselna. Albo równie dobrze można powiedzieć - niedzielna. Ewentualnie poniedziałkowa. Wiąże się to z wprost z typowymi okazjami, na które przygotowuje się rosół. Dobry rosół z kury lub kurczaka biegającego (wcześniej) po podwórku. A kiedy już rodzina i goście posilą się gorącym i klarownym wywarem, to pozostaje kwestia, jak wykorzystać, jak uatrakcyjnić, ugotowane(...)czyli w stronę Chojnic) wersja frykasów, która charakteryzuje się podobno użyciem cukru waniliowego, nawet mnie wydaje się czymś ryzykownym. Ale właściwie - dlaczego nie? Składniki: 1 kurczak lub kura z rosołu 400 ml rosołu 3 łyżki masła  3 łyżki mąki pszennej 2 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżki śmietany 2 żółtka 2-3 łyżeczki cukru garść rodzynek  szczypta soli

zadanie-gotowanie