razem połączyć wieprzowinę z drobiem. Z drobiem z wolnego wybiegu, żeby nie było. Wyszło super. Składniki: kurczak o wadze 2 kg 750 g łopatki wieprzowej 1 marchewka (z rosołu) 1 korzeń pietruszki (z rosołu) mały kawałek selera (z rosołu) 2 kromki chleba razowego 2 jajka 2 duże cebule 4 ząbki czosnku pół szklanki rosołu 2 liście laurowe 4 ziarna(...)angielskiego 1 gałązka rozmarynu pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej pół łyżeczki mielonego imbiru 20 suszonych śliwek sól pieprz olej rzepakowy Zacznę może od tego, że najlepiej ugotować po swojemu rosół na całym kurczaku. Mięso i część warzyw wykorzystacie do pasztetu, z rosołem zrobicie na co macie ochotę (ja właśnie nastawiłam barszcz na sylwestra). Łopatkę kroimy w dużą kostkę i obsmażamy
KardamonovyJuż od dosyć dawna można znaleźć u nas zarówno przepis na znany wszystkim rosół z kury lub wołowiny , jak i na warzywną zupę z kurczaka przeznaczoną do przygotowania raczej „na szybko”. Dzisiaj zaproponujemy coś tyleż zbliżonego, co zarazem bardzo odmiennego. W pewnym skrócie chciałoby się powiedzieć, że to taki „rosół z warzywami i mięsem”. Sporo byłoby w tym prawdy(...)akurat sposób przygotowania ma sporo wspólnego właśnie z rosołem. Natomiast jak widać to doskonale na zdjęciu, ostateczny skład i sposób podania to przede wszystkim dużo kolorowych warzyw korzennych. Z pewnością bardzo właściwa propozycja na jesień i zimę. W naszej wersji przygotowanie zupy jest dwuetapowe. Pierwszy etap jest zdecydowanie najdłuższy, chociaż nie aż tak bardzo angażujący. Gotujemy wówczas wywar i zajmuje
Kulinarna Pokusaporcja drobiu na rosół włoszczyzna jak na rosół; marchewka pietruszka cebula por seler ziele angielskie sól pieprz listek laurowy lubczyk dodatkowo ugotowane na twardo jajka 1-2 groszek z puszki listki selera lib natka pietruszki cytryna Wszystko przygotujemy jak na rosół (oczywiście wyjdzie nam przy okazji rosół na obiad) Po ugotowaniu wyjmujemy mięso i włoszczyznę Odpowiednią(...)ilość rosołu (zależnie od tego ile foremek będziemy napełniać) wlewamy do kubka rosół i dodajemy żelatynę według proporcji na opakowaniu. doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Foremki wypełniamy pokrojonymi warzywami i mięsem dodając po kawałeczku jajka, zielonym listki, łyżeczce groszku i zalewamy rosołem z rozpuszczoną żelatyną. Odstawiamy do wystudzenia a potem do lodówki na kilka godzin. Po wyjęciu
Gotowanie jest łatweRosół z gęsi, to zupa doskonała. Moim zdaniem jest najsmaczniejszym ze wszystkich rosołów drobiowych. Cechuje się esencjonalnym, głębokim smakiem. Do gotowania dodaję śliwki suszone, to zdecydowanie podkręca charakter rosołu z gęsi. Szkoda, że sezon na świeże mięso gęsi jest tak krótki, chętnie gotowałabym ten rosół przez okrągły rok. Składniki: 2 uda z gęsi (waga 1 kg) lub porcja rosołowa(...)Zmniejszyć ogień i dodać obrane marchewki, pietruszki, selera, pora, cebulę (w łupinach, przekrojoną do połowy), liście laurowe, ziele angielskie, pieprz. Dodać 1 łyżeczkę soli. Gotować rosół przez 1,5 godziny na wolnym ogniu, nie powinien się gotować tylko lekko ,,mrugać". Gdy mięso i warzywa będą ugotowane do miękkości, dodać resztę soli, natkę pietruszki, suszone śliwki
Codziennik Kuchennyrozgrzewa jak domowy, pyszny i esencjonalny rosół! A gdyby tak jeszcze go podkręcić i dodać do niego żółtko, imbir i cytrynę? Rosół w takim wydaniu fantastycznie rozgrzewa, więc na przeziębienie czy jesienno-zimowe przesilenie jest niezastąpiony. W smaku genialny- z delikatną nutą cytryny, leciutko ostry, a zarazem kremowy i delikatny dzięki żółtkom. Do podania nic innego jak makaron, również jajeczny(...)Nitki. Ten od Lubelli jest bardzo delikatny i smakuje jak domowy, a wszystko za sprawą 3-krotnego wałkowania ciasta i dodania do niego 5 jaj. 4 porcje: * rosół- około 1,5 litra * żółtka- 4 szt. * imbir- kawałek o długości 1cm * cytryna- skórka z 1 szt. oraz sok z 1/3 szt. * kurkuma- 2/3 łyżeczki * pieprz- do doprawienia * makaron Lubella Jajeczna
Kraina Miodem Płynącazachowują doskonały smak przez kilka dni, o ile tyle pozwolicie im leżeć. U nas z czerwonym barszczem zniknęły błyskawicznie. Jako nadzienia do pierogów pieczonych, użyłam mięsa i warzyw z rosołu. Aby farsz był lżejszy, jak zwykle do farszu mięsnego, dodałam ugotowaną kapustę kiszoną. Ja zrobiłam farsz po swojemu, a wy możecie dodać do środka zarówno ulubiony farsz mięsny(...)serowy czy grzybowy. Proporcje mięsa traktujcie czysto umownie, dodajcie takie mięsko, jakie akurat macie. Podobnie ilość dodanych warzyw – często różne gospodynie dodają inną ilość warzyw do rosołu. Pierogi świetnie również smakują z sosem np. tysiąca wysp . Ja czasem robię z podwójnej porcji i połowę jemy teraz, a połowę zamrażam. Z tego ciasta, można również zrobić doskonałe wigilijne paszteciki
Mieszam w GarnkuPotrawka na bazie rosołu z kury, tłustego kurczaka, gęsi, itp. z mnóstwem rodzynek, które nadają potrawie genialnego smaku. I choć u mnie nie wszyscy za rodzynkami przepadają, to musi ich być dużo, by nadały odpowiedni smak. Część rodzinki wybiera sobie sos bez nich, część za to z ich dużą ilością. Co dziwne Ci, którzy lubią u nas rodzynki suszone(...)można również sokiem z cytryny, gdy ktoś lubi. Nie jest to danie dietetyczne, tłuszcz jest tu konieczny ale za to jakie pyszne. Do potrawki dodajemy także gotowane mięso (z rosołu), gdy lubimy. U nas dodatkiem jest zawsze ryż basmati (nasz ulubiony) i marchew z groszkiem lub sama marchew . Składniki: - ok.750 -1000ml tłustego rosołu (u mnie tym razem
Smaczne ZdroweJesienny rosół z trzema rodzajami klusek. Kluski domowe z natką pietruszki, dyni i marchewki. Polecam zrobić taki rosół dzieciom będą zachwycone i z apetytem zjedzą. W końcu jemy oczami także, a dzieci lubią jak jest kolorowo. W ten sposób możemy przemycić trochę warzyw do klusek. 30 dkg rozbefu wołowego 1/2 kurczaka 3 marchewki 1/2 pora 1/3 selera korzenia 1 pietruszka(...)korzeń lubczyk sól 1 cebula kluski: 2 szklanki mąki pszennej 2 jajka sól 20 dkg dyni obranej upieczonej 1/2 pęczek natki pietruszki 2 marchewki ugotowane z rosołu Rosół: Warzywa obieram i myję dokładnie. Do garnka wlewam trzy litry wody, dodaję marchewkę, seler, korzeń pietruszki,por, pokrojonego kurczaka, i wołowinę, oraz liście lubczyku. Rosół gotuję na bardzo wolnym ogniu od zagotowania
wesoła kuchniaKiedy panowały silne mrozy tej wiosny... tak, tak, jeszcze tydzień temu na Podkarpaciu był mróz... zachciało mi się porządnego rosołu. A z mięsa z rosołu planowałam zrobić farsz do krokietów. Zmieniłam zdanie i upiekłam pasztet. Dodałam do niego, oprócz mięsa z indyka, kurczaka i wołowego również jarzyny z rosołu i sam rosół. Po raz pierwszy wyszedł mi pasztet tak wilgotny(...)aksamitny. W dodatku dość chudy. Małą porcję zamroziłam od razu na święta, bo wyszła spora porcja na długą keksówkę. Składniki: ugotowane mięso i warzywa z rosołu: 2 ćwiartki z kurczaka, duży kawałek wołowiny (szponder) 1 golonka z indyka, 2 marchewki, 1 duży seler, 1/2 pora, 1 średnia cebula, 4 ząbki czosnku, kilka świeży lub pęczek natki pietruszki przyprawy: imbir, kminek
Czerwień i błękitugotowaniu rosołu wołowo- drobiowego, postanowiłam wykorzystać mięso z niego i ulepiłam pierogi z mięsem. Składniki i przygotowanie: ciasto: przepis na ciasto znajdziesz tutaj farsz: przepis na farsz znajdziesz tutaj Smacznego
Oka w rosole czyli KaFka gotujeRamen jest jak z polskim rosołem – ile domów, tyle przepisów. Mój przepis na rosół orientalny inspirowany Ramen był jednym z pierwszych wpisów na blogu – ostatnio przypomniał mi o nim twórca portalu o zdrowym odżywianiu, który był tym przepisem zachwycony i chciał go mieć u siebie. To spowodowało, iż postanowiłam przepis przypomnieć również Wam. Mój przepis nie zmienił się(...)tamtej pory. Muszę przyznać, że udało mi się połączyć te dwie zupy w jedną – moja wersja balansuje zatem na granicy obu, jednocześnie łącząc je w jedną. Rosół orientalny wydaje się zatem nazwą doskonałą. Przepis na rosół może też stanowić bazę – możesz uzupełnić go o dowolne, ulubione składniki, dodać mu ostrości (jeśli lubisz „na ostro”). Bazę mojego
Garniec MagalieDziś esencjonalny, delikatny w smaku, wspaniały rosół z kaczki wg przepisu Ewy Wachowicz. I choć rosół jest prosty i intuicyjny w przygotowaniu każdy smakuje inaczej – lubię podpatrywać jak przyrządzają go inni – dlatego dziś rosół z kaczki podpatrzony u Ewy Wachowicz. Rosół to jedna z ulubionych i tradycyjnych zup w naszym domu. Moglibyśmy go jeść codziennie. Jest też często(...)tylko pomidorowej, także grzybowej. Najczęściej gotuję go w dużych ilościach, by za 2 dni przygotować z niego zupę pomidorową. Jest wspaniała! Esencjonalna i mocno pomidorowa na pysznym rosole. Dziś u nas rosół z kaczki, pyszny, domowy, z makaronem. Składniki: 3 nogi, skrzydełka i szyja kaczki sól kilka ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 cebula 1 marchewka 2 pietruszki ½ selera
Zasmakuj KuchniChiński rosół z krewetkowymi pulpetami. To danie wygląda jak wypracowane w pocie czoła przez szefa kuchni. Tymczasem poradzi sobie z nim każdy niedzielny kucharz i to w pół godziny. Jest niezwykle aromatyczne, pyszne i efektowne, a jego jedzenie może stanowić prawdziwą ceremonię i dobrą zabawę. . Czas : 35 minut Poziom trudności : Łatwy Facet zrobił oszałamiającą karierę jako bloger kulinarny, specjalizujący się(...)stoi za całym zamieszaniem, to kawał pakera. Od dawna obserwujemy poczynania Fitmena i co jakiś czas sięgamy po jego przepisy, które charakteryzuje niezwykła prostota wykonania. Taki jest też chiński rosół z pulpetami krewetkowymi. Danie wygląda jakby poświecono na nie sporo czasu, a w rzeczywistości jest gotowe w pół godziny. Smakuje przy tym naprawdę pysznie. Polecamy, spróbujcie. Składniki: Podane składniki wystarczą
Niedzielny kucharzpiekarnika. Zapiecz kolejne 3 minuty. Przełóż na talerze, oprósz świeżo mielonym pieprzem i posypane szczypiorkiem i z pieczywem. moje inne przepisy na śniadania znajdziesz TUTAJ Smacznego! OKA W ROSOLE NA FACEBOOKU- ZAPRASZAM, KLIKNIJ W TEN NAPIS
Oka w rosole czyli KaFka gotujeporcje): 500 g mielonego mięsa indyka 1 mała czerstwa bułka (np. kajzerka) 1 cebula 2 łyżki posiekanego koperku 1 jajko 400 ml wody lub bulionu ( ja użyłam po prostu rosołu z poprzedniego dnia) 1 marchewka szczypta kurkumy w proszku lub curry 1 łyżeczka masła oraz: mąka pszenna, mąka ziemniaczana, olej roślinny, mleko lub woda Przygotowanie: Bułkę zalej mlekiem lub wodą
Oka w rosole czyli KaFka gotuje