rosół - 7627 przepisów (strona:34/509)

Pierogi z mięsem z rosołu 110

Pierogi z mięsem z rosołu Często po niedzielnym rosołku zostaje nam niewykorzystane mięso, więc w moim dzisiejszym wpisie podrzucam ciekawy pomysł na jego przetworzenie. Pierogi ze zmielonym i dobrze doprawionym gotowanym mięsem są smaczne, delikatne i bardzo aromatyczne. Ważne aby farsz był dość wilgotny i wyrazisty w smaku. W tym celu do mięsa dodajemy podsmażoną na masełku cebulkę, rosół oraz(...)ciasto: 100 ml wody 1 łyżka masła 1 szklanka mąki + mąka do podsypania 1 jajko sól i pieprz Składniki na farsz: ok. 0,5 kg gotowanego mięsa z rosołu (u mnie udka z kurczaka, plaster wołowiny, żołądki drobiowe) 1 cebula 1-2 ząbki czosnku ok 100ml rosołu 1 łyżka masła ok. 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu 1 łyżeczka

Blog z Apetytem
KROKIETY Z MIĘSEM I SZPINAKIEM 268

Krokiety z mięsem i warzywami, to danie które najczęściej pojawia się u mnie w kolejnym dniu po gotowaniu rosołu lub innej zupy na mięsnym wywarze. Jest świetnym sposobem na nie wyrzucanie resztek i nie marnowanie jedzenia.  Mięso wraz z marchewką, pietruszką i selerem, a w tym przepisie, także z podsmażonym (z cebulką i czosnkiem) szpinakiem, rozdrabniamy w malakserze(...)ilości warzyw nie ma za dużo mięsa w farszu,  jeśli więc lubicie czuć jego smak w potrawie, odpowiednio do potrzeb, zwiększcie jego ilość, proporcjonalnie zmniejszając ilość warzyw z rosołu. Krokiety bez panierki możemy przechowywać je w lodówce przez 3-4 dni. Polecam wyjmować, panierować i smażyć, dokładnie taką ich ilość, na jaką akurat mamy ochotę lub jaką potrzebujemy. SKŁADNIKI

cool and minty
Rosół polski z pielmieniami, czyli kulinarna wyprawa do źródeł oryginalnego smaku 138

Jesień i nadchodząca zima, to najlepszy czas na moją ukochana zupę, czyli rosół. Przygotowanie dobrego rosołu to cały rytuał, któremu musimy poświecić nieco czasu. W zamian na naszym talerzu pojawi się pyszna i aromatyczna zupa. Dziś zapraszam Was po przepis na rewelacyjny rosół polski z pielmieniami. Czy wiecie, że w kuchni staropolskiej przyprawiano rosół limonką? Marka Zagrodowy zaprosiła blogerów kulinarnych(...)wspólnego gotowania posłużyły dawne receptury, a wszystko odbyło się w stylowym dworku na terenie wilanowskiej rezydencji królewskiej. Poniżej znajdziecie także fotorelacje  z naszego wyjątkowego spotkania z Muzeum. Rosół polski z pielmieniami, czyli kulinarna wyprawa do źródeł oryginalnego smaku Składniki: 1 cały kurczak Zagrodowy 1 kg szpondra wołowego 1 włoszczyzna 3 cebule białe 5 liści kapusty zwykłej 3 limonki

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka z warzyw z rosołu 142

Niedziela, w wielu domach powstaje aromatyczny, pełen warzyw rosół. W wielu domach nie wiadomo co zrobić z warzywami z gotującego się właśnie rosołu, ponieważ domownicy ich po prostu nie lubią zjadać z niedzielnym wywarem. Pierwszą moją myślą jest - sałatka z warzyw z rosołu! Banalnie prosta, a kiedy na drugie danie macie ziemniaki, to sprawa jest jak gdyby prosta jak drut(...)uwagę. Krojenie warzyw w piękną kostkę nożem to, co tu dużo mówić, udręka! Znalazłam coś, co zrewolucjonizowało moje przesiadywanie nad krojeniem warzyw na sałatkę! Gotowa sałatka z warzyw z rosołu Spójrzcie sami jak łatwo i szybko przy użyciu krajalnicy Jolko można przygotować dużą miskę przepysznej sałatki z warzyw z rosołu. Podczas krojenia składników sałatki warzywnej Będziemy potrzebować: 3-4 marchewki

MamaOskarka
Zupa chińska z pierożkami 184

smakowała. Byłam dzisiaj w sklepie i pracuje tam pewna pani z Chin. Zapytałam ją, jak powinnam zrobić to danie. Powiedziała mi wszystko od początku do końca. Wyszło super. Przygotowanie rosołu – kurczaka umyć oczyścić z pozostałych piórek itp. Pociąć kurczaka na kawałki. Zdjąć mięso z piersi kurzej i trochę z jednej nogi. Na wagę położyć mięso z nogi i dodać(...)szumy. Doprawić solą i pieprzem. Gotować na bardzo małym ogniu godzinę. Następnie dodać jedną marchew i korzeń pietruszki, kilka gałązek natki pietruszki, cebulki od szczypiorku,gotować następną godzinę. Przelać rosół przez sito. Czysty rosół wlać ponownie do garnka. Mięso odłożyć. I włożyć do lodówki lub zamrażarki. Proponuje zrobić z mięsa potrawkę patrz tu http://kuchniapokolen.pl/potrawka-z-kurczaka/ Do czystego rosołu dodać

Kuchnia Pokoleń
Krokiety z mięsem z rosołu 178

Weekendowy bulgoczący gar rosołu to u nas zimowy klasyk. Wierzę w jego dobroczynne właściwości to po pierwsze, a po drugie- Emilka go uwielbia. A po trzecie gar rosołu to jedzenie na tydzień:) Zupa, z której jak się znudzi to można zrobić potem pomidorówkę (też uwielbiana), warzywa można przerobić na sałatkę albo na kotlety ), no i mięso. Z mięsa(...)pory najczęściej robiłam pastę do chleba ( to najpopularniejszy i najczęściej odwiedzany przepis na moim blogu) ale ostatnio koleżanka poddała mi pomysł mówiąc, że krokiety z mięsem z rosołu to jedno z ulubionych dań jej syna. Więc w kolejny weekend zamiast pasty zrobiłam krokiety:) Do naleśników dodałam trochę mąki gryczanej ale możecie tu bazować na Waszym sprawdzonym przepisie na naleśniki

Cooking for Emily
Rosół na kaca – cały obiad z jednego garnka w 10 minut! 668

Głowa boli od nadmiaru procentów, w lodówce światło i wczorajszy rosół, a żołądek odmawia współpracy? To danie to prawdziwy comfort food – tłusty, słony, pożywny i do zrobienia w 10 minut! Ciężko się oprzeć tej obłędnie pachnącej, parującej misce… W rondlu na małym ogniu rozgrzewamy masło. Gdy zacznie się pienić dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i smażymy mieszając, do czasu(...)stracą swój surowy zapach. Do czosnku wlewamy rosół i podgrzewamy razem. Gdy rosół zacznie się gotować wsypujemy naszykowany makaron i gotujemy na małym ogniu, pod uchylonym przykryciem, do miękkości. Makaron trzeba co jakiś czas zamieszać – to dużo makaronu i mało płynu – i pilnować, żeby nie zaczął kipieć. Gdy makaron już miękki, zupę ściągamy z ognia i wsypujemy połowę startego sera

Karo in the Kitchen
Rosół królewski 194

Niedziela = rosół. Kiedyś robiłam ten rosół bardzo często. Nie wiem dlaczego robię go tak rzadko, przecież jest taki pyszny. Składniki: 2 udka 3 marchewki 2 pieruszki 1/4 selera 1 por 1 cebula 4 ząbki czosnku garść posiekanej pietruszki makaron gwiazdeczki 2 łyżki kaszy manny 1 jajko sól pieprz Rosół gotuję jak zwykle. Do zimnej wody wkładam mięso i gotuję przez(...)godzinę. Jeśli istnieje taka konieczność zbieram szuwary. Dodaję pokrojone warzywa i gotuję przez kolejną godzinę. Dodaję wól, pieprz, natkę pietruszki. W oddzielnym garnku gotuję makaron gwiazdeczki. Wyjmuję mięso z rosołu, obieram, mielę przez maszynkę, dodaję jajko, kaszę mannę, trochę solę. Mieszam, formuję kulki, gotuję kulki w oddzielnym garnku w bulionie warzywnym. Podaję rosół z kulkami i makaronem gwiazdeczki. Artykuł Rosół

MojaQchnia.pl
Warzywne kołduny zamiast makaronu 176

przepadam za zupami, ale moje dzieci i owszem. Młodsza szczególnie za rosołem. A jak rosół to dużo włoszczyzny i oczywiście makaron. Włoszczyznę można wykorzystać na wiele sposobów, chociażby do tradycyjnych sałatek warzywnych, ale że za nimi też nie przepadam, to… Wyszedł dość czasochłonny, ale smaczny przepis na szybkie kołduny z warzywami (tu przewaga marchewki) i króliczym mięsem, na którym(...)gotowałam rosół. Smaczna alternatywa dla tradycyjnych makaronów i pomysł na przemycenie dzieciakom warzyw. Składniki na ciasto (ok. 60 małych pierożków) 150 ml gorącej wody 275 g mąki pszennej + trochę do posypania stolnicy 1/4 łyżeczki soli Wsad: sól, pieprz, suszona pietruszka do smaku i to co Wam pływa w (ugotowanych i przyprawionym już rosole). U mnie przede wszystkim marchewka, trochę korzenia

gutfut
Pulpeciki z macy do rosołu 206

Takie kulki z macy to klasyka kuchni żydowskiej, którą warto przenieść do własnej kuchni, jeśli mamy ochotę na coś treściwego, prostego w wykonaniu i szybkiego do rosołu. Podstawowy przepis na takie pyzy z macy znalazłam w książce “ Smaki Izraela ”, ale doprawiłam go cebulą, natką i czosnkiem. Uwielbiam rosół, ale zwykłe drobne kluseczki to dla mnie za mało, a kulki(...)łyżki posiekanej pietruszki łyżka smalcu np. gęsiego ząbek czosnku przetarty przez praskę pół małej cebuli pokrojonej w kosteczkę łyżka mąki sól i pieprz do smaku   litr domowego rosołu   natka pietruszki do posypania gotowej zupy Jak zrobić rosół z kulkami z macy? Do pokruszonej macy wbić jajka, dodać wodę, pietruszkę, smalec, czosnek, cebulę i mąkę. Przyprawić szczyptą soli

Ugotowane pozamiatane
rosół idealny 98

kosza, czy pokrojone i na talerz? Tu mam wrażenie, że odpowiedzi innej być nie może niż opcja druga. Marchew i pietruszkę zawsze kroję i przebywają sobie w rosole aż trafią do naszych brzuchów. Za wyjątkiem selera, który daję w dużym kawałku i wyjmuję po ugotowaniu, lub spoczywa sobie w garnku nieruszony, aż pokaże się dno. Zdaję sobie sprawę(...)rozumiem), że są i tacy, którzy żadnych pływających warzyw nie tolerują, a zatem warzywa wtedy sio z zupy.  Co aby rosół był cudownie złocisty?  Nie, nie, nie- to nie za sprawą kostki rosołowej! Precz z tym pomysłem, zapomnij! Rosół gotowany powoli, z odpowiednią ilością warzyw, na dobrym kurczaczku sam nabierze takiej barwy. A aby miał jeszcze głębszy kolor

Cook&Love
Kołduny wołowe 174

wiem czy lato to dobra pora na Kołduny wołowe i rosół, ale jak ktoś ma ochotę to i upały na stole mu nie straszne. Tym bardziej po przerwie urlopowej, gdzie nie kiwnęłam w kuchni nawet małym palcem. No nie, skłamałam raz przygotowałam kawę i pokroiłam ciasto do niej Kołduny wołowe gotuje się na rosole, a lepi się je podobnie(...)szklanki mąki 1/2 szklanki gorącej, osolonej wody Na farsz: 500 g posiekanej przerośniętej wołowiny wraz z tłuszczem 1 cebula sól, czarny pieprz 2 ząbki czosnku kilka łyżek rosołu Do gotowania: 2 litry rosołu wołowego Przygotowanie: Z mąki i wody wyrabiamy elastyczne ciasto (ja to robię mechanicznie), nakrywamy ściereczką i odkładamy aby odpoczęło. Posiekane mięso wołowe mieszamy z drobno posiekaną cebulą

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Rosół z kaczki 157

końcu kolejny weekend i choć zapowiadają wysokie temperatury to mino wszystko dobry rosołek na niedzielny obiadek nie jest zły dlatego mamy dla Was kolejną wersję rosołu ale tym razem z kaczki Składniki: - korpus + szyja z kaczki - 2 skrzydełka z kaczki - 1 ćwiartka kurczaka - 2,5 l wody - 1 por - 3 marchewki - 2 pietruszki - ćwiartka selera - 1 cebula - natka pietruszki - natka(...)liście laurowe - 5 ziaren ziela angielskiego - sól, pieprz - szczypta chili Do garnka wrzucamy kaczkę i kurczaka i zalewamy zimną wodą. Gdy zacznie nam się gotować dajemy mniejszy ogień żeby rosół nam mrugał (pojawiają się pojedyncze pęcherzyki powietrza). Jeżeli będziemy mieć za duży ogień to rosół nam zmętnieje. Teraz dodajemy obrane i pokrojone warzywa. Cebulę kroimy na pół i rumienimy

Kuchenne Wariacje
Po maminemu - najlepszy rosół świata 255

Długo, oj długo borykałam się z kompleksem braku umiejętności do zrobienia porządnego rosołu. W ostatnim czasie robiłam go do obrzydzenia - co niedziela, ale muszę przyznać, że nareszcie wszystko jest w nim takie, jak powinno. Smakuje, jak w domu i jestem z siebie dumna. :) A najlepszy oczywiście z domowym makaronem ! 1 duża kura/kurczak kawałek wołowiny (ok. 150g)/spora kość wołowa(...)szatkowany mrożony) i natkę selera. Całość solimy do smaku, jednak niezbyt dużo. Tylko tyle, by mięso gotujące się w wywarze nie było mdłe. Teraz następuje część dla cierpliwych. Prawdziwy rosół, z duszą, powinien gotować się pod przykryciem około 4 godzin, na ogniu najmniejszym z możliwych. Powinien lekko "pyrkać". Ten magiczny wywar gotowany w pośpiechu nigdy nie smakuje, jak rosół

Kuchenna Kontrrewolucya
Przepis na schab w galarecie 312

można wykorzystać też schab pieczony, czy gotowany. Oto Przepis na schab w galarecie: Składniki: 12 plastrów schabu peklowanego parzonego bez kości 2 marchewki gotowane z rosołu natka pietruszki 3 jajka ugotowane na twardo kilka sztuk zielonych oliwek z migdałami 500 ml rosołu lub bulionu drobiowo-wołowego 5 łyżeczek żelatyny pieprz kolorowy do smaku Schab peklowany parzony kroimy(...)Jajka ugotowane na twardo kroimy w ósemki. Śliwki suszone kroimy w paseczki. Ugotowane marchewki kroimy w plastry. Zielone oliwki kroimy na 3 części. Żelatynę moczymy w kilku łyżkach zimnego rosołu. Rosół podgrzewamy, rozpuszczamy w nim napęczniałą żelatynę, zostawiamy do ostygnięcia. Jeśli nie chcemy by w galarecie był tłuszcz, to najpierw z zimnego rosołu, który będziemy wykorzystywać do zalania galarety zbieramy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię