zupa czosnkowa na przeziębienie i na kaca. Zupa z czerwoną soczewicą i ziemniakami jest bardzo pożywna i nie wymaga dodatku mięsa, ale oczywiście możesz dodać mięso, które zostało z rosołu. Będzie wówczas jeszcze lepsza. Zupa soczewicowa z ziemniakami jest doskonałą zupą na jesień i zimę. Prosta do zrobienia z ogólnie dostępnych składników, jest gotowa do podania na stół(...)soczewicy to dobra tania zupa obiad dla całej rodziny. Zupa z czerwonej soczewicy ziemniakami dla 3-4 osób 100-150 g suchej czerwonej soczewicy 2 litry wody lub rosołu, 3-4 ziemniaki 1 średnia cebula 2-3 ząbki czosnku 1 średnia marchewka 1 puszka (400g) krojonych pomidorów, najlepiej żółtych, są dostępne w wielu marketach, 2-3 łyżki
Cztery FajeryBardzo często na wielu grupach Facebookowych padają pytania do czego wykorzystać mięso, które pozostaje po ugotowaniu rosołu . Przyznam, że jak i u mnie tak i na pewno w wielu domach zostaje sporo tego mięsa. Na mojej stronie znajdziecie już kilka propozycji na wykorzystanie mięsa z rosołu , a dziś mam dla Was przepis na pizzerinki z mięsem z rosołu(...)można je zapakować w pudełko i zabrać ze sobą na spacer, plażę, piknik czy do pracy. Pyszne, puszyste mini pizze , które znikają w mgnieniu oka :) Pizzerinki z mięsem z rosołu - składniki na około 15 pizzerinek: * 360 g mąki pszennej na pizzę (użyłam mąki pszennej wiejskiej typ 580 Młyny Szczepanki ) * 220 ml mleka * 30 g świeżych drożdży * pół łyżeczki
Zrób to smacznieRosół z papryczkami padron – to mój pomysł na pyszną zupę trochę w stylu zero waste . Zostało mi kilka papryczek padron, na które już nikt nie miał zbytniej ochoty i szukałam sposobu by je wykorzystać. Akurat gotowałam rosół, a wiadomo do wywaru im więcej warzyw tym lepiej by był bardziej aromatyczny i smaczny. Polecam. Papryczki padron – jedliście już? Ich nazwa(...)smak, lekko wpadający w gorzkawy – powiedziałabym, że są ciekawe i warto ich spróbować. Można je jeść na surowo, można po obróbce termicznej. Można je zamarynować albo nadziać. PRZEPIS NA ROSÓŁ Z PAPRYCZKAMI PADRON Składniki: ok 1-1,5 kg kura z wolnego wybiegu lub mieszanka: korpus kury, skrzydełka indyka 1 duża włoszczyzna 2 cebule kilka papryczek padron 2 liście laurowe
Dorota SmakujePasztet z mięsa z rosołu to doskonały pomysł na wykorzystanie resztek z rosołu, nie tylko samego mięsa ale też warzyw. Jeżeli macie dzieci to pewnie i u Was rosół często gości na stole ( to ulubiona zupa mojej córki) i tak samo często pojawia się problem co zrobić z pozostałościami. Ja mam swój standardowy zestaw - z mięsa robię właśnie ten pasztet(...)ugotowanego mięsa dodaję dużo podsmażonej cebulki dla smaku i trochę wątróbki, dzięki czemu jest delikatny i kremowy. Zajadam na kanapkach z kiszonym ogórkiem albo musztardą. Pasztet z mięsa z rosołu Składniki: Mięso z rosołu (ja najczęściej gotuję na kurczaku i wołowinie) - ok 0,7-1 kg 2 marchewki z rosołu 2 cebule 1 łyżka oleju 1 łyżka masła
Smaczny zeszytwytrawnych pierogów. I dużą ilością świeżo mielonego pieprzu. My jadł więc w sumie to samo, tylko bez cebuli i pieprzu. Podstawą dzisiejszego przepisu był kurczak zagrodowy, na którym ugotowałam rosół. Oczywiście najsmaczniejsze pierogi wyjdą z mieszanego mięsa, ale u nas póki co, wchodzi w grę jedynie kurczak. Z rodzajami kasz też można eksperymentować. Tutaj też jednak mamy ograniczenia, dlatego(...)największą fanką ruskich. Na wieki wieków. Składniki: ciasto na pierogi: 3 szklanki mąki poznańskiej 1 szklanka gorącej wody 2 łyżki oleju szczypta soli farsz: 500 g ugotowanego mięsa z rosołu (u mnie kurczak zagrodowy) pół szklanki suchej kaszy jęczmiennej 1 duża marchewka z gotowania rosołu 1 korzeń pietruszki z gotowania rosołu 1 duża cebula 5 łyżek rosołu sól pieprz
KardamonovyPrzepis na ten pyszny pasztet z selera przyda się wszystkim tym, którzy może i za selerem nie przepadają, ale za to gotują rosół z jego dodatkiem. Zarówno selera, jak i pozostałe warzywa potrzebne do przygotowania pasztetu możemy ugotować przy okazji, właśnie robiąc rosół. Jest to pasztet bezglutenowy i bezlaktozowy. Wege pasztet z selera, kaszy gryczanej i warzyw to danie, które(...)jako dodatek do obiadu, jak i na zimno. Jak zrobić pasztet z selera Mój pasztet z selera bazuje na gotowanych warzywach, które najprościej ugotować na przykład przy okazji robienia rosołu (choć oczywiście można je też ugotować po prostu w wodzie). W skład pasztetu wchodzą bowiem: seler, marchewka i kawałek kapusty. Kiedy planuję ten pasztet, dorzucam nieco więcej selera do rosołu
WiszniówkaPasta kanapkowa z warzyw z rosołu to moja propozycja na tanie i smaczne danie w duchu Zero Waste. Jednym z Twoich postanowień noworocznych jest oszczędzanie? (widzę wiele takich haseł wśród osób, które obserwuję, więc to chyba tegoroczny trend). To świetnie się składa! Mój przepis ci w tym pomoże. Przygotujecie ją w kilka chwil. Będzie pysznym nadzienie kanapek, naleśników, wrapów. Jeśli(...)lubicie tego typu smarowidła, koniecznie zajrzyjcie do mojego działy Przepisy na pasty do chleba . PRZEPIS NA PASTA KANAPKOWA Z WARZYW Z ROSOŁU Składniki: warzywa z rosołu ugotowane np 3 marchewki, pietruszka, korzeń selera 1 ząbek czosnku 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego lub ketchupu 1 łyżeczka czubricy zielonej sól pieprz Jak zrobić pasta kanapkowa z warzyw z rosołu: Najpierw
Dorota SmakujeZupa z dodatkiem jajka to jedno z najbardziej popularnych dań kuchni chińskiej. Tradycyjnie do jej przygotowania używa się drobiowego bulionu lub rosołu, czasami dodatkowo zupę zagęszcza się skrobią kukurydzianą, obowiązkowo podaje ze sporą ilością szczypiorku. Jej przygotowanie jest niezwykle proste, a jedynym sekretem głębokiego i wyrazistego smaku jest tu solidne doprawienie. Świeży imbir, cynamon, nasiona kopru i anyż przeobrażą zwykły(...)rosół w aromatyczne orientalne danie, cudownie przy tym rozgrzewające. Kapusta pekińska i grzybki mun stanowić będą ciekawe dodatki. To świetny sposób na „zagospodarowanie” resztek rosołu i urozmaicenie zupowego repertuaru. Składniki na 3 – 4 porcje: 1 l chudego rosołu z kurczaka / bulionu drobiowo-warzywnego / bulionu warzywnego w wersji wegetariańskiej 2 jajka 6 – 8 liści kapusty pekińskiej około 15 suszonych grzybków
Even Better Foodkaczkę, jednak od czasu do czasu warto tyle wydać i po prostu dobrze wykorzystać kupione mięso. Na klatkowej kurze nie zrobisz prawdziwego, smacznego, a już na pewno zdrowego rosołu. 4. Dobrze zapakuj kurczaka w sklepie Po zakupie kurczaka szczelnie go zapakuj – nawet jeśli jest w opakowaniu, włóż go w jeszcze jeden woreczek foliowy, najlepiej podwójny, żeby odseparować od innych(...)obserwując jak kura zachowuje się w piekarniku i czy aby się nie przypala. Nadziewanego kurczaka pieczemy pół godziny dłużej zwykłego kurczaka. 10. Nie trzymaj pieczonego mięsa w temperaturze pokojowej Rosół z kury jest jednym z koronnych dań na polskim, zwłaszcza na niedzielnym, stole. Pamiętaj jednak, że mięso z kurczaka i podroby nie mogą stać w temperaturze pokojowej dłużej niż dwie
Niedzielny kucharztylko. Zimą to idealna potrawa na szybką rozgrzewkę po powrocie do domu. Rzecz jasna, ile rodzin, tyle również przepisów na najlepsze, idealne flaki . Jedni gotują tylko na rosole wołowym, inni, tak jak my na drobiowym. Mnie szczerze mówiąc nie smakują te przygotowane na wołowinie. Być może to właśnie kwestia przyzwyczajenia. Flaki na rosole drobiowym są bardziej rasowe, wyraziste w smaku(...)postem lub na naszym Facebooku. Flaki – przepis Babci Składniki: flaki wołowe (niemrożone): 1 kg kurczak z wolnego wybiegu: 1,6 – 1,8 kg włoszczyzna jak do rosołu liść laurowy: 2 szt. ziele angielskie: 4 kulki pieprz kulki: 1 łyżeczka gałka muszkatułowa: +/- 0,5 łyżeczki papryka ostra do smaku papryka słodka: 1 łyżeczka majeranek otarty: 2 łyżki sól czarny
Kuchnia Na WypasieProsta i szybka w przygotowaniu potrawka z kurczaka. Świetny pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu. Najlepiej smakuje podana z ugotowanym ryżem lub tłuczonymi ziemniakami. Pożywny i tani obiad. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok 400 gram mięsa z obranego kurczaka z rosołu ( ważone obrane z kości i ze skóry) 70-80 gram mrożonego groszku 1 większa bądź 2 mniejsze ugotowane marchewki(...)rosołu 2 szklanki zimnego rosołu, ( odmierzane szklanką o pojemności 250 ml) 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: obrane mięso z kurczaka dzielimy na mniejsze kawałki, marchewkę kroimy w plasterki lub pół plasterki, na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy aby nie powstały grudki a jednolita masa, smażymy ok minuty
Blog kulinarny S9.PLSkładniki (1 bochenek chleba w keksówce 30 cm): 500 g mąki pszennej lub orkiszowej, zależy jaką wolisz i masz w domu 500 ml lekko ciepłej wody
Oka w rosole czyli KaFka gotujeFocaccia – potrawa kuchni włoskiej, jest to rodzaj pieczywa, będącego podstawą pizzy (bez sera i sosu pomidorowego – samo ciasto). Każdy region Włoch może się pochwalić inną odmianą
Oka w rosole czyli KaFka gotujeDziś zabieram Cię w kulinarną podróż do Węgier na langosze z gulaszem wołowym. Składniki na langosze: 2 ugotowane ziemniaki 30g drożdży 1 łyżeczka cukru 400ml ciepłego
Oka w rosole czyli KaFka gotujeSkładniki ( 2 porcje): 250 g schabu 1/2 szklanki sosu sojowego 1 łyżka sosu sambal oelelek 2 łyżki miodu 2 łyżki oliwy 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Przygotowanie
Oka w rosole czyli KaFka gotuje