powekowana w słoikach – potem w tygodniu gotuję jeszcze co 2-3 dni inną zupę którą jemy, ale dla niejadków jest sztywna podstawa. Czasem też dzieci mają ochotę na rosół na już i czasem jest tak, że gotuję go z kury jeśli ją mam lub gotuję mieszamy czy też po prostu warzywny. Gotując rosół mieszany – z małej ilości mięsa(...)się, że jak dodam kilo marchwi to wywar będzie zbyt słodki. Jednak przełamałam takie opory o doładowałam mega warzyw i to był strzał w 10! Mega smak! Pyszny rosół! Polecam ten sposób. PRZEPIS NA PYSZNY ROSÓŁ DROBIOWO WARZYWNY Składniki: korpus kury 1 kg marchwi 3 korzenie pietruszki 1 por 3 cebule pół korzenia selera kilka liści kapusty białej 1 mała
Dorota Smakujepasztet można wziąć kurę lub użyć innego drobiu np. gęsi albo indyka. Bardzo dobry będzie pasztet przygotowany z różnych rodzajów mięsa drobiowego. Warzywa z gotowania rosołu z kury można użyć do sałatki jarzynowej albo dodać do pasztetu i zmielić razem z mięsem. Oto kilka innych przepisów na domowy pasztet: ŚWIĄTECZNY, DOMOWY PASZTET WIEPRZOWY, pieczony PASZTET DROBIOWY - przepis na pieczony(...)Włoszczyznę obrać, umyć i włożyć do garnka z kurą, wlać wodę w ilości takiej, aby tylko zakrywała mięso i warzywa - ugotować do miękkości. Ugotowaną kurę oraz warzywa ostrożnie wyjąć, rosół przecedzić. Lekko ostudzone mięso obrać ze skóry i kości. Warzywa można wykorzystać do sałatki jarzynowej. Krok 2. Wątróbkę opłukać i wymoczyć w ciepłej wodzie. Następnie odcisnąć i poddusić na maśle
Moja Książka KucharskaKolejna wersja "mazidła" na kanapki z cyklu wiem co jem i gotuję, nie marnuję. Zawsze jest problem co zrobić z mięsem i warzywami po niedzielnym rosole. Ileż to człowiek tej potrawki będzie jadł! No ile! A, że jestem "mazidłożercą", to na mojej drodze nic nie mogło stanąć. No, prawie nic. Ślęczłem przy piekarniku, niczym pies przy kości, pilnowałem...na szczęście(...)mógł poszaleć z pieczeniem, a później Tauron ze mną xD Oni tylko na to czekali, oj czekali! Ale ja nie o tym... Do wykonania tego mazidła bierzecie mięcho z rosołu i wszystkie warzywa. No i już macie czystość w garnku, rosół podgrzewacie, do słoików, denkiem na dół, wystygnie i do lodówy. Baza na kolejne zupy jest, niekoniecznie na pomidorową. Reszta
R'n'G KitchenSkładniki: kurczak z rosołu 1/2 sztuki, włoszczyzna z rosołu 1 pęczek, pieprz mielony 1 łyżeczka, rosół 5 szklanek, mąka pszenna 2 łyżki + jajka 1 sztuka + śmietana 12% 100 gram buraczki 1 kg, cebula 1 sztuka większa, smalec 2 łyżki, cukier 4 łyżki, sól 1 łyżka, pieprz mielony 1 łyżeczka, ocet winny 3 łyżki, mąka pszenna 2 łyżki ziemniaki(...)mąka około 1-1,5 szklanki, jajka 1 sztuka, sól 2 łyżeczki woda 3 litry + 1 łyżka soli do gotowania Wyjąć kurczaka z rosołu, obrać mięsko z kości bez tłustych kawałków, skóry, wsypać do garnuszka, dodać posiekane bardzo drobno warzywa, wlać rosół i zagotować, doprawić pieprzem mielonym, mąkę wymieszać z jajkiem, śmietaną i wlać do potrawki, mieszać do zagęszczenia sosu
W Mojej Kuchni LubięPrzepis na flaki wołowe na rosole Czy flaki z klopsikami to to samo co flaki po warszawsku? Dzisiaj tradycyjny przepis na flaki z pulpetami, doskonałe ciepłe danie na imprezę. Prosty przewodnik jak ugotować flaki krok po kroku z klopsikami . Flaki wołowe na rosole drobiowym uwielbiam, to mój faworyt. Nie lubię zaś flaków wołowych na wołowinie dlatego też nie gotuję(...)będę polecać. Cóż, każdy ma swój ulubiony przepis flaczki, poza tradycyjnymi flakami na rosole drobiowym, mam jeszcze innego faworyta. Są to flaki z klopsikami i flaki po zamojsku. Każdy ma prawo wybrać jaki przepis na flaki najbardziej mu odpowiada. Moja propozycja na dziś, to wołowe flaki z klopsikami na rosole drobiowym. Flaki po warszawsku a flaki z pulpetami Stary przepis
Dieta moja pasjawłaśnie grzanki. Sprawdźcie przepis :) Składniki: 1 brokuł (500 g.) 2 ziemniaki (250 g.) 1 cebula 1 ząbek czosnku 50 g. serka topionego 1 litr rosołu sól, pieprz 1 marchewka z rosołu 1/2 pietruszki z rosołu mały kawałek selera z rosołu Dodatkowo: masło do smażenia słonecznik łuskany grzanki Wykonanie: Brokuł podzielić na różyczki. Ziemniaki obrać(...)garnku roztopić masło, dodać pokrojoną cebulę i podsmażyć żeby się zezłociła. Dodać drobno pokrojony czosnek, smażyć jeszcze kilka sekund. Następnie dodać brokuły i ziemniaki. Zalać rosołem. Gotować pod przykryciem 25 - 30 minut na małym gazie. Pięć minut przed końcem gotowania dodać marchewkę i pietruszkę z rosołu. Do warzyw dodać pokrojony serek topiony. Wymieszać żeby się
Agusiowe smakołykikwaśną śmietaną. Głównymi składnikami zupy buraczkowej są: młode buraczki razem z botwinką, ziemniaki, marchewka, posiekany świeży koperek i 2-3 dojrzałe pomidory pokrojone w kostkę. Zupa ugotowana na rosole mięsnym. Można go jednak zastąpić wywarem z jarzyn. bardzo łatwy przepis tylko kilka głównych składników tania, szybka i łatwa do przygotowania zupa Zupa z młodych buraczków. Zupa z młodych buraczków(...)cebula 1 marchewka starta na tarce do jarzyn 4 średnie młode ziemniaki pokrojone w kostkę 2 pomidory, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę 1,2-1,5 litra rosołu 2 łyżki posiekanego koperku sól, mielony pieprz i sok z cytryny do smaku opcjonalne dodatki do zupy z buraczków: śmietana jajka ugotowane na twardo Przepis krok po kroku na zupę
Moja Książka Kucharskaskładniki: Kaloryczność: 30 kcal w 100 g zupy . Z dodatkiem ryżu ma około 48 kcal, a z makaronem 60 kcal. Szklanka to pojemność 250 ml. 2 litry bulionu (wykorzystuję rosół z poprzedniego dnia) 750 ml przecieru pomidorowego (3 szklanki) lub gotowej passaty pomidorowej ze sklepu 5 łyżek śmietany (najlepiej 30%, ewentualnie 18 lub 12 %) 1 łyżka mąki natka pietruszki(...)zdecydowanie mniej wodnisty niż przecier pomidorowy. Sposób wykonania prostej i szybkiej zupy pomidorowej z przecieru Do przygotowania prostej i szybkiej pomidorówki, potrzebować będziemy przede wszystkim gotowego bulionu. Ja wykorzystuję rosół z poprzedniego dnia. Jeśli nie masz rosołu, to musisz ugotować wywar mięsno warzywny. Zdecydowanie odradzam korzystania z gotowych kostek rosołowych. 2 litry rosołu z poprzedniego dnia przecedzam na sicie
Ania gotujeCzęsto gdy zostaje nam mięso i warzywa z rosołu zastanawiamy się co tym razem z tym zrobić. Ja zazwyczaj robię pierogi albo kluski . A co jak to się już nam przejadło? To oczywiście można zrobić krokiety, albo pasztet na którego Was zapraszam :) Składniki: 700 g mięsa z rosołu 2 marchewki z rosołu(...)pietruszki z rosołu 300 g pieczarek 3 łyżki bułki tartej 1/5 szklanki rosołu 2 jajka 1 duża cebula 2 ząbki czosnki olej/masło do smażenia 1 łyżka majeranku 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej sól, pieprz dodatkowo masło do smarowania blaszki bułka tarta do obsypania blaszki Wykonanie: Cebulę kroję w kostkę, czosnek siekam. Na oleju szklę cebulę z czosnkiem. Pieczarki czyszczę, kroję
magiczna kuchnia Kasizupa czosnkowa na przeziębienie i na kaca. Zupa z czerwoną soczewicą i ziemniakami jest bardzo pożywna i nie wymaga dodatku mięsa, ale oczywiście możesz dodać mięso, które zostało z rosołu. Będzie wówczas jeszcze lepsza. Zupa soczewicowa z ziemniakami jest doskonałą zupą na jesień i zimę. Prosta do zrobienia z ogólnie dostępnych składników, jest gotowa do podania na stół(...)soczewicy to dobra tania zupa obiad dla całej rodziny. Zupa z czerwonej soczewicy ziemniakami dla 3-4 osób 100-150 g suchej czerwonej soczewicy 2 litry wody lub rosołu, 3-4 ziemniaki 1 średnia cebula 2-3 ząbki czosnku 1 średnia marchewka 1 puszka (400g) krojonych pomidorów, najlepiej żółtych, są dostępne w wielu marketach, 2-3 łyżki
Cztery FajeryBardzo często na wielu grupach Facebookowych padają pytania do czego wykorzystać mięso, które pozostaje po ugotowaniu rosołu . Przyznam, że jak i u mnie tak i na pewno w wielu domach zostaje sporo tego mięsa. Na mojej stronie znajdziecie już kilka propozycji na wykorzystanie mięsa z rosołu , a dziś mam dla Was przepis na pizzerinki z mięsem z rosołu(...)można je zapakować w pudełko i zabrać ze sobą na spacer, plażę, piknik czy do pracy. Pyszne, puszyste mini pizze , które znikają w mgnieniu oka :) Pizzerinki z mięsem z rosołu - składniki na około 15 pizzerinek: * 360 g mąki pszennej na pizzę (użyłam mąki pszennej wiejskiej typ 580 Młyny Szczepanki ) * 220 ml mleka * 30 g świeżych drożdży * pół łyżeczki
Zrób to smacznieRosół z papryczkami padron – to mój pomysł na pyszną zupę trochę w stylu zero waste . Zostało mi kilka papryczek padron, na które już nikt nie miał zbytniej ochoty i szukałam sposobu by je wykorzystać. Akurat gotowałam rosół, a wiadomo do wywaru im więcej warzyw tym lepiej by był bardziej aromatyczny i smaczny. Polecam. Papryczki padron – jedliście już? Ich nazwa(...)smak, lekko wpadający w gorzkawy – powiedziałabym, że są ciekawe i warto ich spróbować. Można je jeść na surowo, można po obróbce termicznej. Można je zamarynować albo nadziać. PRZEPIS NA ROSÓŁ Z PAPRYCZKAMI PADRON Składniki: ok 1-1,5 kg kura z wolnego wybiegu lub mieszanka: korpus kury, skrzydełka indyka 1 duża włoszczyzna 2 cebule kilka papryczek padron 2 liście laurowe
Dorota SmakujePasztet z mięsa z rosołu to doskonały pomysł na wykorzystanie resztek z rosołu, nie tylko samego mięsa ale też warzyw. Jeżeli macie dzieci to pewnie i u Was rosół często gości na stole ( to ulubiona zupa mojej córki) i tak samo często pojawia się problem co zrobić z pozostałościami. Ja mam swój standardowy zestaw - z mięsa robię właśnie ten pasztet(...)ugotowanego mięsa dodaję dużo podsmażonej cebulki dla smaku i trochę wątróbki, dzięki czemu jest delikatny i kremowy. Zajadam na kanapkach z kiszonym ogórkiem albo musztardą. Pasztet z mięsa z rosołu Składniki: Mięso z rosołu (ja najczęściej gotuję na kurczaku i wołowinie) - ok 0,7-1 kg 2 marchewki z rosołu 2 cebule 1 łyżka oleju 1 łyżka masła
Smaczny zeszytwytrawnych pierogów. I dużą ilością świeżo mielonego pieprzu. My jadł więc w sumie to samo, tylko bez cebuli i pieprzu. Podstawą dzisiejszego przepisu był kurczak zagrodowy, na którym ugotowałam rosół. Oczywiście najsmaczniejsze pierogi wyjdą z mieszanego mięsa, ale u nas póki co, wchodzi w grę jedynie kurczak. Z rodzajami kasz też można eksperymentować. Tutaj też jednak mamy ograniczenia, dlatego(...)największą fanką ruskich. Na wieki wieków. Składniki: ciasto na pierogi: 3 szklanki mąki poznańskiej 1 szklanka gorącej wody 2 łyżki oleju szczypta soli farsz: 500 g ugotowanego mięsa z rosołu (u mnie kurczak zagrodowy) pół szklanki suchej kaszy jęczmiennej 1 duża marchewka z gotowania rosołu 1 korzeń pietruszki z gotowania rosołu 1 duża cebula 5 łyżek rosołu sól pieprz
KardamonovyPrzepis na ten pyszny pasztet z selera przyda się wszystkim tym, którzy może i za selerem nie przepadają, ale za to gotują rosół z jego dodatkiem. Zarówno selera, jak i pozostałe warzywa potrzebne do przygotowania pasztetu możemy ugotować przy okazji, właśnie robiąc rosół. Jest to pasztet bezglutenowy i bezlaktozowy. Wege pasztet z selera, kaszy gryczanej i warzyw to danie, które(...)jako dodatek do obiadu, jak i na zimno. Jak zrobić pasztet z selera Mój pasztet z selera bazuje na gotowanych warzywach, które najprościej ugotować na przykład przy okazji robienia rosołu (choć oczywiście można je też ugotować po prostu w wodzie). W skład pasztetu wchodzą bowiem: seler, marchewka i kawałek kapusty. Kiedy planuję ten pasztet, dorzucam nieco więcej selera do rosołu
Wiszniówka