piekarnika. Zapiecz kolejne 3 minuty. Przełóż na talerze, oprósz świeżo mielonym pieprzem i posypane szczypiorkiem i z pieczywem. moje inne przepisy na śniadania znajdziesz TUTAJ Smacznego! OKA W ROSOLE NA FACEBOOKU- ZAPRASZAM, KLIKNIJ W TEN NAPIS
Oka w rosole czyli KaFka gotujeporcje): 500 g mielonego mięsa indyka 1 mała czerstwa bułka (np. kajzerka) 1 cebula 2 łyżki posiekanego koperku 1 jajko 400 ml wody lub bulionu ( ja użyłam po prostu rosołu z poprzedniego dnia) 1 marchewka szczypta kurkumy w proszku lub curry 1 łyżeczka masła oraz: mąka pszenna, mąka ziemniaczana, olej roślinny, mleko lub woda Przygotowanie: Bułkę zalej mlekiem lub wodą
Oka w rosole czyli KaFka gotujeŚWIĘTA Dzisiaj niczym lotem błyskawicy podaję Wam przepis na pasztet, to taki bardzo domowy pasztet z drobiu, u mnie on pojawia się na stole, zazwyczaj wtedy kiedy robię rosół. Nie lubię jeść gotowanego mięsa, dlatego zawsze, jak gotuje rosół to mięso wyjmuje z rosołu obieram z kości i mrożę. I po dwóch rosołach mam mięso na pasztet ;-) O taka(...)mama nauczyła mnie dobrego gospodarowania w kuchni i staram się nie marnować żywności i nie wyrzucać. Oczywiście pasztet możecie zrobić tylko z drobiu, ale ja często do rosołu własnie dorzucam kawałek wołowiny czy to szponder czy to pręgę wołową. SKŁADNIKI: - 4 ugotowane ćwiartki z kurczaka - 2 ugotowane marchwki - 1/2 ugotowanego małego selera - 4 jajka - 1 bułka namoczona
SMYKWKUCHNIpikantna zupa z pora i soczewicy – zupa z zielonej soczewicy – zupa cytrynowa POMIDOROWA Z ryżem PRZYGOTOWANIE: 50 minut SKŁADNIKI: – 3 podudzia z kurczaka – pęczek jarzyn do rosołu – 5 ziaren ziela angielskiego – 10 ziaren czarnego pieprzu – 2-3 listki laurowe – 150 ml passaty pomidorowej, lub tyle samo świeżo przetartych pomidorów lub 3-4 łyżki koncentratu(...)pomidorowego – 3-4 łyżki śmietany 18% – 3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki – sól, pieprz Podstawą w tym przepisie jest rosół. Do garnka włóż obrane jarzyny i kurczaka. Całość zalej wodą tak aby przykryła składniki, dodaj przyprawy: ziele angielskie,pieprz w ziarnach, liście laurowe, a na koniec po łyżeczce soli i pieprzu. Zagotuj rosół, a kiedy zacznie się
nietylkopasta.plCześć Pysznym rozpoczęciem niedzielnego lub świątecznego obiadu jest rosół. Może być wołowy, może być także drobiowy. Poniżej znajdziecie przepis właśnie na rosół drobiowy. Rosół drobiowy Przygotuj duży garnek, nóż i ewentualnie deskę do krojenia, łyżkę, miski, widelec do opalenia cebuli, łyżkę cedzakową. Przygotuj składniki: 5 skrzydełek, 1 dużą szyję z indyka, 1 duże skrzydło z indyka, 3-4 marchewki(...)opal nad gazem. Mięso umyj i przełóż do garnka. Do mięsa dodaj marchew, pietruszkę, por i cebulę. Całość zalej taką ilością wody, aby mięso i warzywa były lekko przykryte. Rosół zagotuj i gotuj na najmniejszym ogniu tak, aby ledwo pykał. Pojawiające się na powierzchni szumy dokładnie zbieraj. Kiedy na powierzchni rosołu nie będą się pojawiały szumy, dodaj do niego natkę
blog.moje-pasje.infoZupa z pieczonej dyni czyli powitajmy jesień Zupa- krem w pomidorów czyli pomidorówka nie musi być nudna Zupa – krem z brokuła czyli jak KaFka przekonała się do brokuł Domowy rosół na indyku Jaka jest Twoja ulubiona zupa
Oka w rosole czyli KaFka gotujeJuż od dosyć dawna można znaleźć u nas zarówno przepis na znany wszystkim rosół z kury lub wołowiny , jak i na warzywną zupę z kurczaka przeznaczoną do przygotowania raczej „na szybko”. Dzisiaj zaproponujemy coś tyleż zbliżonego, co zarazem bardzo odmiennego. W pewnym skrócie chciałoby się powiedzieć, że to taki „rosół z warzywami i mięsem”. Sporo byłoby w tym prawdy(...)akurat sposób przygotowania ma sporo wspólnego właśnie z rosołem. Natomiast jak widać to doskonale na zdjęciu, ostateczny skład i sposób podania to przede wszystkim dużo kolorowych warzyw korzennych. Z pewnością bardzo właściwa propozycja na jesień i zimę. W naszej wersji przygotowanie zupy jest dwuetapowe. Pierwszy etap jest zdecydowanie najdłuższy, chociaż nie aż tak bardzo angażujący. Gotujemy wówczas wywar i zajmuje
Kulinarna Pokusatradycyjna kaszubska i bardziej ogólnie pomorska potrawa weselna. Albo równie dobrze można powiedzieć - niedzielna. Ewentualnie poniedziałkowa. Wiąże się to z wprost z typowymi okazjami, na które przygotowuje się rosół. Dobry rosół z kury lub kurczaka biegającego (wcześniej) po podwórku. A kiedy już rodzina i goście posilą się gorącym i klarownym wywarem, to pozostaje kwestia, jak wykorzystać, jak uatrakcyjnić, ugotowane(...)czyli w stronę Chojnic) wersja frykasów, która charakteryzuje się podobno użyciem cukru waniliowego, nawet mnie wydaje się czymś ryzykownym. Ale właściwie - dlaczego nie? Składniki: 1 kurczak lub kura z rosołu 400 ml rosołu 3 łyżki masła 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżki śmietany 2 żółtka 2-3 łyżeczki cukru garść rodzynek szczypta soli
zadanie-gotowaniekoperkowy idealnie komponuje się z gotowaną w rosole wołowiną. Przygotowanie obiadu z wykorzystaniem mięsa z rosołu zajmie nam dosłownie kilka chwil. Mięso jest delikatne i bardzo apetyczne. kawałek wołowiny ugotowanej w rosole (pręga, łata, mostek, antrykot) pół pęczka koperku 2 łyżki masła klarowanego 1,5 płaskiej łyżki mąki 1-2 chochle rosołu sól pieprz W niewielkim rondelku roztapiamy 2 łyżki(...)wsypujemy 1,5 płaskiej łyżki mąki i mieszamy, aż nie znikną wszystkie grudki. Gdy mąka lekko się przyrumieni dosypujemy posiekany drobno koperek i energicznie mieszamy. Po wymieszaniu dolewamy chochlę rosołu i mieszamy. Jeśli sos jest zbyt gęsty dodajemy drugą porcję rosołu. Doprawiamy solą i pieprzem. Mięso ugotowane z rosołu obieramy z błon i kości. Następnie kroimy w kostkę w poprzek
Dieta bez mlekaPlacki ziemniaczane z kurczakiem Nie macie pomysłu jak wykorzystać mięso z rosołu? Mamy na to świetny sposób! Przygotowujemy klasyczną masę na placki ziemniaczane, a następnie dodajemy do niej pokrojone w kostkę mięso z ćwiartki kurczaka i warzywa z rosołu, smażymy i mamy gotowe pyszne placki ziemniaczane z mięsem i warzywami. Jest to dobry sposób na zużycie mięsa, które niestety często(...)zostaje po przygotowaniu rosołu, a jednocześnie placki mają zupełnie nowy smak – zawierają mięso i warzywa, a więc stanowią samodzielny, pożywny obiad. Spróbujcie, a na pewno rodzina będzie zaskoczona nowym smakiem klasycznych i uwielbianych przez wszystkich placków ziemniaczanych. Składniki: 2 ćwiartki z kurczaka ugotowane w rosole 1 kg ziemniaków 1 mała cebula 2 jajka 1 czubata łyżka mąki sól, pieprz
Taste and Cookjest to może wymarzona pora na rosół, ale ten dzięki dodatkom idealnie wpisuje się w wiosenną porę. Ogromna ilość koperku, koperkowe lane kluseczki i zielone szparagi to jest smak dzisiejszego rosołku. Nie jest to jednak zupa koperkowa, bo i bez zasmażki i dodatku śmietany. Rosół ugotowałam na indyczych kościach plus skóra, pozostałości po naszych ulubionych mielonych z indyczego udźca. Zawsze(...)taki żelany zapas czeka w zamrażarce na odpowiednią porę. Dawno nie było u nas zupy, także zajadaliśmy się ze smakiem zielonym rosołem! Polecam! Pycha! Składniki: 1,5 l rosołu z indyka 2-3 pęczki koperku 1 pęczek zielonych szparagów 2 jajka 4 łyżki mąki orkiszowej sól, pieprz Wykonanie: przygotować rosół na indyczych kościach z dodatkiem włoszczyzny, listka laurowego i kilku
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Czasami mamy problem, co zrobić z mięsem z rosołu. Ja między innymi robię pasztet. Obieram mięso z kości i zamrażam bo z jednej porcji byłoby za mało. Gdy uzbieram odpowiednią ilość, wtedy działam :) Składniki: 850 g mięsa drobiowego z rosołu (obranego z kości) 150 g wątróbki (ważyłam po ugotowaniu) 1/2 małej marchewki z rosołu 1/2 małej pietruszki z rosołu(...)cebula z rosołu 1 ząbek czosnku 1/3 łyżeczki gałki muszkatałowej sól, pieprz, oregano 2 jajka (osobno żółtka i białka) 1 bułka Wykonanie: Wątróbkę ugotować w rosole lub w wodzie. Bułkę namoczyć w mleku. Mięso,wątróbkę i warzywa zmielić w maszynce. Dodać bułkę nasączoną mlekiem (nie wyciskać).Wymieszać z mięsem.Przemielić jeszcze dwa razy. Dodać żółtka, przyprawy i wymieszać ręką. Jeśli
Agusiowe smakołykiIndiach kobiety spożywają duże ilości przypraw między innymi tych ostrych. Podejrzewam, że nie moderują znacząco swojej diety podczas ciąży oraz nie odczuwają negatywnych skutków spożywania pikantnych posiłków. Rosół Rosół w medycynie ludowej bardzo często był i jest stosowany podczas przeziębień. W 2000 roku naukowcy z University of Nebraska Medical Center w Omaha zbadali wpływ rosołu na stany zapalne takie(...)Okazało się, że niektóre jego składniki hamowały migrację granulocytów, które mogą mieć działanie przeciwzapalne . Jednak badanie przeprowadzono na oczyszczonych komórkach przez co efekt badań jest dyskusyjny. Wykazano również, że rosół zawiera aminokwas – cysteinę, która jest bardzo podobna do acetylocysteiny, który jest używany przez lekarzy podczas leczenia zapalenia oskrzeli czy innych chorób układu oddechowego. Acetylcysteinę można uzyskać z kurczęcych piór
wysmienityobok były warzywa mrożone .. a w głowie pojawiła się myśl, że gdzieś taką zupę widziałam. Gdzie na pintereście oczywiście, ostatnio moim ukochanym. Nim zaczęłam szukać, w wolnowarze wieczorem postawiłam rosół, takie same składniki jak do rosołu gotowanego w garnku tylko że gotuje się dłużej. Z czego dobre jest to, że rano się budzisz a rosół czeka ;) Tak i było teraz(...)rosół czekał, głód w rodzinie wzrastał i ruszyłam gotować:) Zupa z wołowiną i brokułami 2 litry rosołu 450 gram rozmrożonych brokułów 2 steki ( 400 gram rostbefu wołowego ) 1 cm kawałek imbiru 3 ząbki czosnku 1 biała cebula czosnkowa 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżeczka sambal oelek ( nie przesadź
Kuchnia na wzgórzuOdkąd lata temu, w drodze na wakacje posmakowaliśmy rosołu z żołądkami , danie to zagościło u nas na stałe. I choć nie bywa bardzo często, to kilka razy do roku jednak jest. Wręcz gdy robi się zbyt długa przerwa, to rodzinka upomina się sama, że dawno już nie było rosołu z żołądkami... :-) U nas danie to króluje już od dobrych kilkunastu(...)dotychczas nikomu się nie przejadło. Tak więc może posmakuje również i Wam. Polecam bardzo gorąco. Ja gotuję osobno rosół, najczęściej na porcji rosołowej, ale może być również na kurze, kurczaku, itp. W drugim garnku obgotowuję żołądki z warzywami, następnie prawie miękkie żołądki przekładam do rosołu, gotuję je jeszcze ok.20-30 minut i danie gotowe. Składniki: - 1-1,5kg żołądków z kurczaka
Smaczne Zdrowe