rosół - 7519 przepisów (strona:23/502)

Pasztet z migdałami 38

Upiekłam go parę dni temu, poporcjowałam i zamroziłam. Na święta będzie jak znalazł. Bierzcie przepis i upieczcie conieco. Z czym tylko macie ochotę. Składniki: 2 ćwiartki z kurczaka (z rosołu) 750 g łopatki wieprzowej 1 marchewka (z rosołu) 1 korzeń pietruszki (z rosołu) mały kawałek selera (z rosołu) 3 czubate łyżki otrębów żytnich (zamiennie można dać kaszę manną lub bułkę(...)tartą) duża garść całych migdałów duża garść migdałów w płatkach (możecie dać też po prostu dwie garści całych migdałów) 2 jajka 2 duże cebule 4 ząbki czosnku 1/4 szklanki rosołu 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej pół łyżeczki mielonego imbiru sól pieprz olej rzepakowy Zacznę może od tego, że najlepiej ugotować po swojemu rosół

Kardamonovy
Sałatka z mięsa z rosołu 51

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka z mięsem z rosołu Z pewnością wiele osób po ugotowaniu rosołu zastanawia się, w jaki sposób wykorzystać mięso. Oczywiście można je zjeść z chlebem, ale można również z niego przygotować smaczną sałatkę. Sałatka z mięsem z rosołu to świetny pomysł na wykorzystanie mięsa, na bazie którego gotujemy rosół. Sałatka jest bardzo prosta(...)posiłek do pracy. Sałatka jest szybka, smaczna i sycąca. Zapraszam na przepis. PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z MIĘSEM Z KURCZAKA (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki 100 g ryżu mięso z rosołu (u mnie 3 pałki i 2 skrzydełka) 1/2 puszki kukurydzy 200 g żółtego sera 1 mała papryka czerwona 5 ogórków konserwowych sól pieprz 3 łyżki majonezu Wykonanie Ryż ugotować w osolonej

Przepiski.pl
Pasztet z mięs z rosołu - nasza domowa polityka zero waste 62

głównie  z braku czasu w tygodniu.  Czy niedzielne obiady są u Was jakoś specjalnie uroczyste? Może tradycyjne? Wydaje mi się, że tradycja niedzielnego obiadu opierającego się na rosole i schabowych w większości domów upadła, myślę jednak, że od czasu do czasu taki prawdziwy domowy rosół przydarza się wielu. U nas ta rzekoma królowa zup jest specjalnością Męża. Rzekoma(...)królowa głównie dlatego, że ja nie jestem miłośniczką rosołu. Dla mnie to raczej baza dla innych zup. Co innego Mąż. On uwielbia. Dlatego jego gotowanie domowego bulionu to istna celebracja i wydarzenie okupujące kuchnię pół dnia. A zaczyna się już od etapu zakupów. Tu pojawia się przyczyna dzisiejszego przepisu. Marek gotuje rosół z dużej ilości mięsa i ze sporej

I tu będę miała takie te
Rosół z bluszczykiem kurdybankiem 53

Rosół z bluszczykiem kurdybankiem Tym razem jednak chciałam namówić was byście do gotującego się rosołu dodali kilka gałązek bluszczyku kurdybanku dla zdrowia i urody Pokazywałam wam ostatnio rosół z pokrzywą, dziś czas na kolejne dzikie zioło, które lubię dorzucać do zup. Bluszczyk ma specyficzny zapach i smak, trochę jak oregano. Bardzo delikatnie, wręcz nieznacznie aromatyzuje zupy, ten rosół naprawdę fajnie(...)dodającym sił. Oczyszcza wątrobę i nerki, poprawia pracę serca wycisza i tonizuje układ nerwowy. Reguluje przemianę materii, oczyszcza z toksyn. Działa przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybiczo. PRZEPIS NA ROSÓŁ Z BLUSZCZYKIEM KURDYBANKIEM Składniki: ok 1-1,5 kg kura z wolnego wybiegu lub mieszanka: korpus kury, skrzydełka indyka 1 duża włoszczyzna 2 cebule kilka gałązek bluszczyku kurdybanku 2 liście laurowe

Dorota Smakuje
Zupa pomidorowa z tostami z serem. Idealne połączenie. 64

spróbować we własnej kuchni przygotować zupę pomidorową z tostami serowymi i efektami dzielimy się z naszymi czytelnikami publikując poniższy przepis. Dla ułatwienia, zupę pomidorową można także przygotować z wczorajszego rosołu – tutaj przepis na pomidorową z rosołu z wczoraj . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Przepis na zupę pomidorowa z tostami z serem 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Zupa(...)miseczkę (salaterkę) bądź głęboki talerz. Miseczkę postaw na dużym talerzu. Obok ułóż 4 połówki (trójkąty) tostów serowych. Uwagi: Oczywiście możesz zaoszczędzić czasu i przygotować zupę pomidorową na bazie wczorajszego rosołu. Sprawdź przepis: zupa pomidorowa z wczorajszego rosołu . Część ludzi uważa, że dodanie mąki do zupy jest karygodne. Zgadzamy się z tym. Jednak każdy amerykański przepis mówi o mące. Cóż, tacy

ProstePesto.pl
Krupnik na rosole 47

Krupnik na rosole.  Przepis na najlepszy, rozgrzewający krupnik na rosole w kilku prostych krokach. Zupa krupnik na rosole z cielęciną, marchewką, cebulą, grzybami i ziemniakami. Przepis na najlepszy tradycyjny krupnik na kaszy gryczanej, jest lekkostrawny i oczyszczający. Wyjątkowy sposób na domowy krupnik. Do krupniku można dodać podsmażone skwareczki z wędzonego boczku. Można go ugotować także na wieprzowinie z kostką(...)suszone grzyby majeranek sól, pieprz ziołowy do smaku 1 ząbek czosnku roztarty z solą 2 łyżki masła liść laurowy, kilka ziarenek ziela i pieprzu posiekana natka pietruszki Krupnik na rosole: Krok 1. Marchew, korzeń pietruszki, selera i ziemniaki obrać - wrzucić do zimnej wody.  Cebulę obrać, przekroić na pół i przypiec na patelni bez tłuszczu. Krok 2. Z mięsa, przypraw

Moja Książka Kucharska
Rosół z kury – przepis 81

Rosół to najbardziej znana i klasyczna polska zupa. Obecna na naszych stołach od wielu setek lat. Przepis na rosół powinna znać każda, szanująca się gospodyni (lub gospodarz :P). Składniki na rosół 1 kura (najlepiej prosto ze wsi) 1 pęczek włoszczyzny (korzenie marchwi, pietruszki, selera oraz liście pora, bez kapusty) 1/2 białej cebuli natka pietruszki sól i pieprz Przepis na rosół(...)podrobami wrzuć do gotującej się wody. Pogotuj chwilę i zdejmij szumowiny łyżką cedzakową. Zmniejsz ogień do minimum, ale tak aby woda delikatnie się gotowała. Jeśli ogień będzie zbyt duży, rosół nie będzie klarowny. Gotuj aż mięso zrobi się prawie miękkie. Dodaj obraną marchew, pietruszkę i trochę selera. Dodaj też pora. Posól i popieprz do smaku. Gotuj dalej do miękkości mięsa

Przesmacznie
Pierogi z mięsem z rosołu / Polish Pierogi with Leftover Chicken 71

Pierogi z mięsem z rosołu / Polish 'Pierogi' with Leftover Chicken Dziś zapraszam na pierogi z mięsem z rosołu - pyszny, polski klasyk. Jeśli macie akurat trochę mięsa i warzyw z wywaru, skorzystajcie z wolnego czasu i ulepcie je sobie na drugie danie. Pierogi z mięsem z rosołu możecie nadziać dowolnym kawałkiem ugotowanego, zmielonego mięsa. U mnie to stu procentach drobiowe - używając(...)bulionu, inaczej może wyjść suchy. Świetnym dodatkiem do mięsnego farszu w pierogach jest ugotowana marchewka, która również nadaje całości wilgoci. Poza tym to kolejny produkt do kulinarnego recyklingu po rosole:) Jeśli lubicie, dodajcie do pierogów trochę posiekanego koperku lub natki pietruszki, ale nie zapomnijcie o bardzo ważnym dodatku, czyli zeszklonej cebuli. Pierogi z mięsem z rosołu nie są tak pracochłonne

Lekcje w kuchni
ZUPA JARZYNOWA: wypróbowany przepis, składniki i przyprawy 350

Zupa jarzynowa przepis. Zupa jarzynowa - przepis na pyszną i szybką zupę jarzynową na rosole.    Zupa jarzynowa to nasza polska klasyka, którą można przygotować na wiele różnych sposobów. Przepis na pyszną zupę jarzynową nie jest trudny. Do jej przygotowania możemy wykorzystać rosół z poprzedniego obiadu, bądź od podstaw przygotować wywar.    Dziś podpowiem Wam jak przyrządzić smaczną(...)prostą zupę jarzynową na rosole z dodatkiem marchewki, kalafiora, młodej kalarepy, fasolki szparagowej i ziemniaków. Zupa zabielana śmietaną z dużą ilością posiekanego kopru i szczypiorku. Lekka, zdrowa i pożywna  zupa, w sam raz na upalne dni. Poniżej pełny przepis na domową zupę jarzynową na rosole ze śmietaną. Zupa jarzynowa - to dobry pomysł na obiad, jeśli marzysz o pysznej zupie

Moja Książka Kucharska
Pasztet drobiowy z rosołu 74

tani… łatwy… smaczny… Zamiast wyrzucać resztki z rosołu, można z nich zrobić bardzo smaczny pasztet Przygotowanie jest banalnie proste – wystarczy zemleć mięso i warzywa z rosołu, wymieszać z namoczoną bułką oraz jajkami i całość upiec w piekarniku. Taki pasztet świetnie się nadaje do smarowania chleba, ale też można go pokroić na kawałki i podsmażyć na patelni(...)złociutki kolor Składniki: 0,5-1 kg mięsa z rosołu (np. 2-3 ćwiartki z kurczaka) warzywa z rosołu (np. marchew, pietruszka, seler) świeża cebula 1 bułka (np. kajzerka) 2-3 jajka sos sojowy (lub sól i pieprz)   Warzywa z rosołu przekrój na mniejsze części, mięso oddziel od kości, bułkę namocz w wodzie i odciśnij, cebulę przekrój na połówki

Kulinarny S.O.S.
Pasztet drobiowy z rosołu 74

tani… łatwy… smaczny… Zamiast wyrzucać resztki z rosołu, można z nich zrobić bardzo smaczny pasztet Przygotowanie jest banalnie proste – wystarczy zemleć mięso i warzywa z rosołu, wymieszać z namoczoną bułką oraz jajkami i całość upiec w piekarniku. Taki pasztet świetnie się nadaje do smarowania chleba, ale też można go pokroić na kawałki i podsmażyć na patelni(...)złociutki kolor Składniki: 0,5-1 kg mięsa z rosołu (np. 2-3 ćwiartki z kurczaka) warzywa z rosołu (np. marchew, pietruszka, seler) świeża cebula 1 bułka (np. kajzerka) 2-3 jajka sos sojowy (lub sól i pieprz)   Warzywa z rosołu przekrój na mniejsze części, mięso oddziel od kości, bułkę namocz w wodzie i odciśnij, cebulę przekrój na połówki

Kulinarne S.O.S.
Sałatka ryżowa z kurczakiem 508

Sałatka z ryżem i tym co zostanie z rosołu Sałatka ryżowa z kurczakiem to jedna z najlepszych sałatek jakie udało mi się stworzyć. Rodzina od razu była w niej zakochana i przynajmniej połowa została zjedzona zaraz po jej wymieszaniu. Bardzo mnie to cieszy i myślę, że mimo moich zapędów do ciągłego sprawdzania nowych połączeń, zrobię ją jeszcze(...)wykorzystać mięso z rosołu? Ja tak sobie myślę, że gotowany kurczak ma w sobie to coś! Nigdy nie znudzi mi się kombinowanie co z niego przyrządzić, ponieważ jego neutralny smak pasuje do wielu rzeczy. Daje mi to szereg możliwości, z których korzystam ja i moja rodzina. Mięso z rosołu przepisy: Kotlety drobiowe Tortilla gyros Sałatka rosołowa Tarta z kurczakiem Warzywa

MamaOskarka
domowy pasztet z kury rosołowej,włoszczyzny,makaronu... 101

Składniki: kura rosołowa z rosołu 1,5 kg, włoszczyzna 1 pęczek, makaron ugotowany nitki 1 szklanka, rosół 2 szklanki, bułka sucha 1 sztuka, kasza manna 1/2 szklanki, bułka tarta 1/2 szklanki, jajka 2 sztuki, przyprawa do pasztetu 1/2 opakowania, natka pietruszki 1 pęczek Z ugotowanego rosołu odłożyć włoszczyznę, kurę rosołową i wystudzić - rosół wykorzystać np. do zupy pomidorowej. W maszynce(...)mięsa zmielić na drobnym sitku obrane z kości i chrząstek mięso, skóry, włoszczyznę, makaron nitki. Bułkę wymoczyć w rosole, i dodać bez odciskania z rosołem do zmielonego mięsa, dodać jajka, posiekaną natkę pietruszki, przyprawę do pasztetu (dodajemy ostrożnie bo mięso jest z przyprawionego solą rosołu), kaszę manną, tartą bułkę i ręką dokładnie wyrobić z 5 minut. Forma silikonowa

W Mojej Kuchni Lubię
Pasztet Drobiowy Z Wątróbką ( Z Mięsa Z Rosołu) 151

Zrobienie pasztetu, zwłaszcza, jak już się ma te, gotowe, ugotowane mięso z rosołu to jest bardzo prosta rzecz i dziwie się, że do tej pory go nie robiłam. Pasztet wyszedł super delikatny, mięciutki idealny do krojenia :) Składniki na foremkę 20 x 10 cm: 2 dość spore udka z kurczaka (ugotowane wcześniej w rosole) około 150 g wątróbki drobiowej 1 jajko(...)bułka kajzerka 1 szklanka rosołu/bulionu 2 liście laurowe (jeśli dodajecie liście do rosołu, to pomijamy je) 2 cebule z rosołu lub ugotowane z wątróbką 1-2 ząbki czosnku warzywa z rosołu (kawałek selera, 2-3 marchwie, 1-2 pietruszki) sól, pieprz ewentualnie majeranek ewentualnie trochę gałki muszkatołowej ( ja nie dałam) ewentualnie tymianek (też nie dałam) smalec do wysmarowania foremki

Gotowanie...to proste !
DOMOWY ROSÓŁ WOŁOWY 138

Przez jakiś dłuższy okres nie miałam ochoty na rosół,zbrzydł mi doszczętnie bo w moim domu był co niedzielę.Po paru latach zachciało się rosołku i postanowiłam zrobić go jak kiedyś,kiedy uwielbiałam to danie.Taki z prawdziwego zdarzenia,na wołowince-wyszedł smaczniutki,i myślę że raz na jakiś czas będę go robiła. Aby rosół był dobry,musimy wziąć na jedną(...)osobę aż 400g.wołowiny,gdyż mięsa w rosole nigdy nie może być za dużo. 800g.wołowiny włoszczyzna-seler,pietruszka,marchewka, por,rzepka,kapustka,zrumienioną cebulę na blasze sól ziarnka pieprzu czarnego i ziela ang. dla kolorku odrobina kurkumy ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Umyte mięso wołowe wkładamy do garnka zalewamy 2 szkl.na osobę,i gotujemy go na wolnym ogniu(powolutku)pod przykrywką:im wolniej się

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki

Proponowane wyszukiwania