rosół - 6679 przepisów (strona:23/446)

Zupa pomidorowa z tostami z serem. Idealne połączenie. 18

spróbować we własnej kuchni przygotować zupę pomidorową z tostami serowymi i efektami dzielimy się z naszymi czytelnikami publikując poniższy przepis. Dla ułatwienia, zupę pomidorową można także przygotować z wczorajszego rosołu – tutaj przepis na pomidorową z rosołu z wczoraj . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Przepis na zupę pomidorowa z tostami z serem 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Zupa(...)miseczkę (salaterkę) bądź głęboki talerz. Miseczkę postaw na dużym talerzu. Obok ułóż 4 połówki (trójkąty) tostów serowych. Uwagi: Oczywiście możesz zaoszczędzić czasu i przygotować zupę pomidorową na bazie wczorajszego rosołu. Sprawdź przepis: zupa pomidorowa z wczorajszego rosołu . Część ludzi uważa, że dodanie mąki do zupy jest karygodne. Zgadzamy się z tym. Jednak każdy amerykański przepis mówi o mące. Cóż, tacy

ProstePesto.pl
Krupnik na rosole 23

Krupnik na rosole.  Przepis na najlepszy, rozgrzewający krupnik na rosole w kilku prostych krokach. Zupa krupnik na rosole z cielęciną, marchewką, cebulą, grzybami i ziemniakami. Przepis na najlepszy tradycyjny krupnik na kaszy gryczanej, jest lekkostrawny i oczyszczający. Wyjątkowy sposób na domowy krupnik. Do krupniku można dodać podsmażone skwareczki z wędzonego boczku. Można go ugotować także na wieprzowinie z kostką(...)suszone grzyby majeranek sól, pieprz ziołowy do smaku 1 ząbek czosnku roztarty z solą 2 łyżki masła liść laurowy, kilka ziarenek ziela i pieprzu posiekana natka pietruszki Krupnik na rosole: Krok 1. Marchew, korzeń pietruszki, selera i ziemniaki obrać - wrzucić do zimnej wody.  Cebulę obrać, przekroić na pół i przypiec na patelni bez tłuszczu. Krok 2. Z mięsa, przypraw

Moja Książka Kucharska
Pomidorowa - księżna na stole zaraz po rosole 18

Lekko kwaśna, pachnąca pomidorami i lubczykiem, dobra na co dzień i od święta. Zupa pomidorowa to klasyczna, prosta i smaczna potrawa . Dzieci lubią ją jeszcze bardziej niż króla, czyli rosół. Zupa pomidorowa ma to do siebie, że smakuje ze wszystkim. Wszelaki makaron, kluski, kluseczki, ryż do niej pasują. A znam takich co jedzą z ziemniakami, a czasem i kaszą. Każdy(...)swój ulubiony dodatek i fajnie. Tak samo jak każdy ma swój patent na ulubioną pomidorówkę.  Zapraszam na mój przepis! 🙂 Pomidorowa - księżna na stole zaraz po rosole  1 litr rosołu  0,5 l domowego  przecieru pomidorowego 1 płaska łyżeczka cukru 200 mil śmietany kremówki sól i pieprz do smaku natka pietruszki Pomidorowa - księżna na stole zaraz

Dieta moja pasja
Rosół z kury – przepis 45

Rosół to najbardziej znana i klasyczna polska zupa. Obecna na naszych stołach od wielu setek lat. Przepis na rosół powinna znać każda, szanująca się gospodyni (lub gospodarz :P). Składniki na rosół 1 kura (najlepiej prosto ze wsi) 1 pęczek włoszczyzny (korzenie marchwi, pietruszki, selera oraz liście pora, bez kapusty) 1/2 białej cebuli natka pietruszki sól i pieprz Przepis na rosół(...)podrobami wrzuć do gotującej się wody. Pogotuj chwilę i zdejmij szumowiny łyżką cedzakową. Zmniejsz ogień do minimum, ale tak aby woda delikatnie się gotowała. Jeśli ogień będzie zbyt duży, rosół nie będzie klarowny. Gotuj aż mięso zrobi się prawie miękkie. Dodaj obraną marchew, pietruszkę i trochę selera. Dodaj też pora. Posól i popieprz do smaku. Gotuj dalej do miękkości mięsa

Przesmacznie
Pierogi z mięsem z rosołu / Polish Pierogi with Leftover Chicken 42

Pierogi z mięsem z rosołu / Polish 'Pierogi' with Leftover Chicken Dziś zapraszam na pierogi z mięsem z rosołu - pyszny, polski klasyk. Jeśli macie akurat trochę mięsa i warzyw z wywaru, skorzystajcie z wolnego czasu i ulepcie je sobie na drugie danie. Pierogi z mięsem z rosołu możecie nadziać dowolnym kawałkiem ugotowanego, zmielonego mięsa. U mnie to stu procentach drobiowe - używając(...)bulionu, inaczej może wyjść suchy. Świetnym dodatkiem do mięsnego farszu w pierogach jest ugotowana marchewka, która również nadaje całości wilgoci. Poza tym to kolejny produkt do kulinarnego recyklingu po rosole:) Jeśli lubicie, dodajcie do pierogów trochę posiekanego koperku lub natki pietruszki, ale nie zapomnijcie o bardzo ważnym dodatku, czyli zeszklonej cebuli. Pierogi z mięsem z rosołu nie są tak pracochłonne

Lekcje w kuchni
ZUPA JARZYNOWA: wypróbowany przepis, składniki i przyprawy 296

Zupa jarzynowa przepis. Zupa jarzynowa - przepis na pyszną i szybką zupę jarzynową na rosole.    Zupa jarzynowa to nasza polska klasyka, którą można przygotować na wiele różnych sposobów. Przepis na pyszną zupę jarzynową nie jest trudny. Do jej przygotowania możemy wykorzystać rosół z poprzedniego obiadu, bądź od podstaw przygotować wywar.    Dziś podpowiem Wam jak przyrządzić smaczną(...)prostą zupę jarzynową na rosole z dodatkiem marchewki, kalafiora, młodej kalarepy, fasolki szparagowej i ziemniaków. Zupa zabielana śmietaną z dużą ilością posiekanego kopru i szczypiorku. Lekka, zdrowa i pożywna  zupa, w sam raz na upalne dni. Poniżej pełny przepis na domową zupę jarzynową na rosole ze śmietaną. Zupa jarzynowa - to dobry pomysł na obiad, jeśli marzysz o pysznej zupie

Moja Książka Kucharska
Pasztet drobiowy z rosołu 48

tani… łatwy… smaczny… Zamiast wyrzucać resztki z rosołu, można z nich zrobić bardzo smaczny pasztet Przygotowanie jest banalnie proste – wystarczy zemleć mięso i warzywa z rosołu, wymieszać z namoczoną bułką oraz jajkami i całość upiec w piekarniku. Taki pasztet świetnie się nadaje do smarowania chleba, ale też można go pokroić na kawałki i podsmażyć na patelni(...)złociutki kolor Składniki: 0,5-1 kg mięsa z rosołu (np. 2-3 ćwiartki z kurczaka) warzywa z rosołu (np. marchew, pietruszka, seler) świeża cebula 1 bułka (np. kajzerka) 2-3 jajka sos sojowy (lub sól i pieprz)   Warzywa z rosołu przekrój na mniejsze części, mięso oddziel od kości, bułkę namocz w wodzie i odciśnij, cebulę przekrój na połówki

Kulinarny S.O.S.
Pasztet drobiowy z rosołu 48

tani… łatwy… smaczny… Zamiast wyrzucać resztki z rosołu, można z nich zrobić bardzo smaczny pasztet Przygotowanie jest banalnie proste – wystarczy zemleć mięso i warzywa z rosołu, wymieszać z namoczoną bułką oraz jajkami i całość upiec w piekarniku. Taki pasztet świetnie się nadaje do smarowania chleba, ale też można go pokroić na kawałki i podsmażyć na patelni(...)złociutki kolor Składniki: 0,5-1 kg mięsa z rosołu (np. 2-3 ćwiartki z kurczaka) warzywa z rosołu (np. marchew, pietruszka, seler) świeża cebula 1 bułka (np. kajzerka) 2-3 jajka sos sojowy (lub sól i pieprz)   Warzywa z rosołu przekrój na mniejsze części, mięso oddziel od kości, bułkę namocz w wodzie i odciśnij, cebulę przekrój na połówki

Kulinarne S.O.S.
Sałatka ryżowa z kurczakiem 467

Sałatka z ryżem i tym co zostanie z rosołu Sałatka ryżowa z kurczakiem to jedna z najlepszych sałatek jakie udało mi się stworzyć. Rodzina od razu była w niej zakochana i przynajmniej połowa została zjedzona zaraz po jej wymieszaniu. Bardzo mnie to cieszy i myślę, że mimo moich zapędów do ciągłego sprawdzania nowych połączeń, zrobię ją jeszcze(...)wykorzystać mięso z rosołu? Ja tak sobie myślę, że gotowany kurczak ma w sobie to coś! Nigdy nie znudzi mi się kombinowanie co z niego przyrządzić, ponieważ jego neutralny smak pasuje do wielu rzeczy. Daje mi to szereg możliwości, z których korzystam ja i moja rodzina. Mięso z rosołu przepisy: Kotlety drobiowe Tortilla gyros Sałatka rosołowa Tarta z kurczakiem Warzywa

MamaOskarka
domowy pasztet z kury rosołowej,włoszczyzny,makaronu... 54

Składniki: kura rosołowa z rosołu 1,5 kg, włoszczyzna 1 pęczek, makaron ugotowany nitki 1 szklanka, rosół 2 szklanki, bułka sucha 1 sztuka, kasza manna 1/2 szklanki, bułka tarta 1/2 szklanki, jajka 2 sztuki, przyprawa do pasztetu 1/2 opakowania, natka pietruszki 1 pęczek Z ugotowanego rosołu odłożyć włoszczyznę, kurę rosołową i wystudzić - rosół wykorzystać np. do zupy pomidorowej. W maszynce(...)mięsa zmielić na drobnym sitku obrane z kości i chrząstek mięso, skóry, włoszczyznę, makaron nitki. Bułkę wymoczyć w rosole, i dodać bez odciskania z rosołem do zmielonego mięsa, dodać jajka, posiekaną natkę pietruszki, przyprawę do pasztetu (dodajemy ostrożnie bo mięso jest z przyprawionego solą rosołu), kaszę manną, tartą bułkę i ręką dokładnie wyrobić z 5 minut. Forma silikonowa

W Mojej Kuchni Lubię
Pasztet Drobiowy Z Wątróbką ( Z Mięsa Z Rosołu) 78

Zrobienie pasztetu, zwłaszcza, jak już się ma te, gotowe, ugotowane mięso z rosołu to jest bardzo prosta rzecz i dziwie się, że do tej pory go nie robiłam. Pasztet wyszedł super delikatny, mięciutki idealny do krojenia :) Składniki na foremkę 20 x 10 cm: 2 dość spore udka z kurczaka (ugotowane wcześniej w rosole) około 150 g wątróbki drobiowej 1 jajko(...)bułka kajzerka 1 szklanka rosołu/bulionu 2 liście laurowe (jeśli dodajecie liście do rosołu, to pomijamy je) 2 cebule z rosołu lub ugotowane z wątróbką 1-2 ząbki czosnku warzywa z rosołu (kawałek selera, 2-3 marchwie, 1-2 pietruszki) sól, pieprz ewentualnie majeranek ewentualnie trochę gałki muszkatołowej ( ja nie dałam) ewentualnie tymianek (też nie dałam) smalec do wysmarowania foremki

Gotowanie...to proste !
DOMOWY ROSÓŁ WOŁOWY 74

Przez jakiś dłuższy okres nie miałam ochoty na rosół,zbrzydł mi doszczętnie bo w moim domu był co niedzielę.Po paru latach zachciało się rosołku i postanowiłam zrobić go jak kiedyś,kiedy uwielbiałam to danie.Taki z prawdziwego zdarzenia,na wołowince-wyszedł smaczniutki,i myślę że raz na jakiś czas będę go robiła. Aby rosół był dobry,musimy wziąć na jedną(...)osobę aż 400g.wołowiny,gdyż mięsa w rosole nigdy nie może być za dużo. 800g.wołowiny włoszczyzna-seler,pietruszka,marchewka, por,rzepka,kapustka,zrumienioną cebulę na blasze sól ziarnka pieprzu czarnego i ziela ang. dla kolorku odrobina kurkumy ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Umyte mięso wołowe wkładamy do garnka zalewamy 2 szkl.na osobę,i gotujemy go na wolnym ogniu(powolutku)pod przykrywką:im wolniej się

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Schab po węgiersku 89

Składniki (4 porcje): 600 g schabu 3 łyżki oliwy 1 duża cebula sól i pieprz 500 ml gorącego bulionu lub rosołu 2 łyżki sosu sojowego 3 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 2 łyżeczki suszonego czosnku 2 listki laurowe 3 ziela angielskie 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki masła 2 łyżki mąki Przygotowanie: Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij(...)schabu. Obsmaż na dużym ogniu z obu stron do zrumienienia, następnie dopraw solą i zmielonym pieprzem, przełóż go garnka, w którym jest cebula. Wlej do garnka gorący bulion (lub rosół) oraz sos sojowy. Dopraw słodką i ostrą papryką, czosnkiem niedźwiedzim oraz listkiem laurowym i zielem angielskim. Przykryj i duś na małym ogniu ok. 1 godz. i 20 minut, do miękkości

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Zrazy wołowe 64

porcje): plastrów wołowiny sól i pieprz 1 łyżeczka suszonego oregano 2 łyżeczki musztardy nadzienie: 1-2 ogórki kiszone i 1/2 papryki 2 łyżki oleju roślinnego 2 i 1/2 szklanki rosołu lub bulionu wołowego lub drobiowego 1/3 cebuli 2 ząbki czosnku Przygotowanie: Wołowinę rozbić tłuczkiem na cienkie filety, doprawić solą, pieprzem i suszonym oregano, posmarować musztardą. Następnie przy krótszym brzegu położyć(...)słupek ogórka i papryki. Zwinąć w roladkę, spiąć wykałaczką. Obsmażyć na oleju z każdej strony na dobrej większej patelni na większym ogniu. W garnku zagotować rosół lub bulion, do wrzącego bulionu włożyć obsmażone roladki i zagotować. Na patelnię po roladkach włożyć posiekaną w kosteczkę cebulę i przepołowione ząbki czosnku, zeszklić i lekko zrumienić. Przełożyć do garnka. Gotować na ogniu

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
ZUPA POMIDOROWA JAK U MAMY 55

Kiedy myślę zupa pomidorowa na myśl przychodzi mi dzieciństwo i pyszna zupa mojej mamy. Mama zawsze z połowy rosołu przygotowywała pomidorówkę a drug część zostawiała rosołem za którym nie przepadam. U mojego męża za to wszyscy jedli 2 dni rosół a później wszyscy jedli z rosołu pomidorową. Każdy z nas ma swoją ulubioną wersję tej zupy. Jeden lubi zupy kremy(...)inny zachwyca się jak pomidorowa podana jest z mozarellą a jeszcze inny preferuje zupę z pieczonych pomidorów. Ja w związku z tym, że mąż lubi rosół a ja nadal za nim nie przepadam od razu po ugotowaniu rosołu przygotowuje pomidorówkę... taką samą jak robiła moja mama. uważam, że jest to najlepsza zupa jaką jadłam. Podana z makaronem, zabielona śmietaną

Kuchnia w oparach
Pierogi z mąki orkiszowej z mięsem 116

mięsem. Z mąki orkiszowej. Pycha! Składniki: na ciasto: 2 szklanki mąki orkiszowej, razowej, typ 2000 1 szklanka ciepłej wody 1 szczypta soli 1 łyżka oleju farsz: ugotowane mięso z rosołu wraz z marchewką ( rozbudowany opis farszu i jego wykonania znajdziesz w przepisie na rosół z kołdunami – https://okawrosole.pl/2018/01/06/rosol-z-koldunami/ ) Przygotowanie: ciasto zagnieć – przepis jak to zrobić znajdziesz TUTAJ

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
ROSÓŁ WEGETARIAŃSKI 109

Chyba każdy z nas lubi rosół. Jest dobry na chorobę, złe samopoczucie czy po prostu gorszy dzień :). Rosół wegetariański to mówiąc prościej rosół bez dodatku mięsna. Sam rosół jest nawet wegański, a jedynym niewegańskim składnikiem tej zupy jest makaron, który można zastąpić innym. Zapewniam Was, że rosół wegetariański jest tak samo pyszny jak ten Czytaj więcej → Artykuł ROSÓŁ WEGETARIAŃSKI pochodzi

greengoodies
ROSÓŁ WEGETARIAŃSKI 122

Chyba każdy z nas lubi rosół. Jest dobry na chorobę, złe samopoczucie czy po prostu gorszy dzień :). Rosół wegetariański to mówiąc prościej rosół bez dodatku mięsna. Sam rosół jest nawet wegański, a jedynym niewegańskim składnikiem tej zupy jest makaron, który można zastąpić innym. Zapewniam Was, że rosół wegetariański jest tak samo pyszny jak ten Czytaj więcej → Artykuł ROSÓŁ WEGETARIAŃSKI pochodzi

greengoodies
Co można zrobić z resztek kurczaka – przepis na zupę pho 91

można zrobić z resztek kurczaka? Z upę pho, klasyk wietnamskiej kuchni, zrobioną na aromatycznym bulionie z warzyw, orientalnych przypraw i – szkieletu oraz kostek z upieczonego w niedzielę kurczaka. Rosół można wykorzystać na wiele sposobów, np. jako bazę do innych zup lub sosów. Zupa pho to tylko jeden z patentów na zagospodarowanie pysznych pozostałości z pieczystego. W tym tygodniu codziennie(...)powinno się marnować, a już na pewno nie szkielet upieczonego kurczaka, kaczki, czy gęsi, pełen smaków i aromatów, który może stać się podstawą pysznego, zdrowego, pachnącego przyprawami rosołu i wielu innych zup. Nie wyrzucamy obranych z mięsa kostek i korpusów, ale ponownie je przetwarzamy, zamieniając w smakowite dania. Po upieczeniu drobiu, obrany z mięsa szkielet zawsze wykorzystujemy do przygotowania bulionu

Niedzielny kucharz
Sałatka jarzynowa z warzyw z rosołu 137

Sałatka jarzynowa z warzyw z rosołu króluje praktycznie w każdym polskim z domu i zdecydowana większość z Was ją doskonale zna, prawda? Jednak w każdej rodzinie przygotowuje się ją trochę inaczej. Jedni dodają do sałatki pora, drudzy kukurydzę, a jeszcze inni nie dodają na przykład jabłka. Przepis na taką sałatkę warzywną jest więc jest dość uniwersalny, do modyfikowania, w zależności(...)tego jakie składniki lubimy najbardziej. Pamiętajcie, aby kolejnym razem, kiedy będziecie gotować rosół , włożyć do niego trochę więcej warzyw, aby następnie zrobić sobie pyszną kolację czy śniadanie, właśnie w takiej formie Zapraszam po mój przepis! Smacznego! Zobacz też: Sałatki na imprezę – 12 sprawdzonych przepisów 10 przepisów na smaczne i pożywne sałatki Przepis na sałatkę jarzynową z warzyw z rosołu Drukuj

Kuchnia Bazylii
Gołąbki z kapusty włoskiej z mięsem, kaszą gryczaną i sardynkami 100

ciasno zawińcie je w zaparzone liście nadając gołąbkom bardziej okrągły niż podłużny kształt. Częścią masła wysmarujcie formę żaroodporną, przełóżcie i ciasno upchnijcie w formie gołąbki.   Podlejcie gołąbki rosołem, pozostałe pokrojone masło rozłóżcie na wierzchu, zamknijcie naczynie i wstawcie je na środkowy poziom piekarnika rozgrzanego do 180⁰C. Gołąbki będą się piec przez półtorej godziny. Szybki sos naszykujemy bazując(...)rosole i przecierze pomidorowym (można użyć też passaty pomidorowej, wtedy zachowajcie proporcje 1:1 – 300ml rosołu i 300ml passaty). Zagotowujemy rosół, w gorącym rozprowadzamy przecier. Doprawiamy solą i pieprzem (z solą ostrożnie, rosół już na pewno jest słony!). W pół szklanki zimnej wody dokładnie rozprowadzamy dwie pełne łyżki mąki pszennej. Wlewamy ją do pomidorowego bulionu, cały czas mieszając. Gotujemy całość

Karo in the Kitchen
Domowy rosół na indyku 118

Rosół to pierwsza z zup, które nauczyłam się gotować i stąd też nazwa bloga. Dziś chcę Cię zaprosić na talerz domowego rosołu ugotowanego na indyku Składniki: porcja rosołowa z indyka włoszczyzna ziele angielskie i liść laurowy sól, pieprz do smaku Przygotowanie: porcję rosołową umyj, włóż do garnka i zalej wodą wstaw na mały ogień i gotuj około godzinę, w międzyczasie

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
kołduny w rosole 80

moim domu nie ma tradycji niedzielnego gotowania rosołu; rosół jadamy bez okazji, kiedy mamy na niego ochotę, raz na jakiś czas w niedzielę właśnie! Ponieważ mam to szczęście;że miewam wiejskie, rosołowe kury wprost z podwórka Taty, śmiem twierdzić, że moje rosoły są niezwykle aromatyczne i pyszne, gotujemy wielki gar na kilka dni, zjadamy do ostatniej kropli. Dziś chciałam zaproponować(...)przepyszne danie przygotowane z wczorajszego rosołu i rosołowego mięsa: pyszne małe pierożki! składniki: ciasto: 250 g maki pszennej ok 250 ml kefiru (dałam jogurt naturalny) nadzienie: ok 500 g gotowanego mięsa (moje z rosołu: pół na pół drobiowe i wołowe) duża cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku 3 łyżki oleju ponadto: ok 1 l rosołu Cebule obrać, pokroić

6niebo
Po prostu... rosół 98

przydomowego ogródka) 1/2 selera 1 cebula w łupince 2-3 łyżeczki soli świeżo mielony czarny pieprz 1/2 pęczka natki pietruszki (z gałązkami) + łyżka posiekanej natki do posypania gotowego rosołu 5-6 listków świeżej bazylii 4 gałązki lubczyka 5 ziarenek ziela angielskiego 5 listków laurowych 2 suszone grzybki lub 1 duży Kurczaka dzielimy na części, myjemy. Do garnka (mój 5 litrowy(...)lubczyk - również z gałązkami, świeże liście bazylii, liście laurowe i ziarenka ziela angielskiego. Solimy i dodajemy zmielony pieprz Nie zapominamy o grzybkach suszonych - "podkręcą" zarówno aromat jak i smak Rosół gotujemy na małym ogniu. U mnie duży palnik, ale mały ogien. Można ustawić garnek również na małym palniku Co 45 minut skraplamy rosół zimną wodą, około 1-2 łyżeczki jednorazowo

Szczęśliwa kuchnia
rosół z gęsi z kołdunami 80

wersji rosołu absolutnie nic się nie zmarnuje. Najmniejsza składowa wykorzystana do wykonania zupy będzie wykorzystana :) Moja gęsia porcja rosołowa była baaardzo tłusta, więc pozwoliłam sobie wyciąć najtłustsze części i wytopić z nich smalec. Wyszło kilka dużych łyżek. Część powstałego smalcu, mięso obrane z kości po ugotowaniu wywaru i część warzyw zamieniły się w farsz do kołudnów. Pycha <3 Składniki(...)pierogi (1/2 porcji)  klik - obrane mięso z porcji rosołowej - gęsi smalec (u mnie wytopiony z najtłustszych części z porcji rosołowej) - marchewka i cebula pozostała po przecedzeniu rosołu Porcję z gęsi   dokładnie myję, osuszam, wkładam do garnka i zalewam zimną wodą. Zagotowuję na małym ogniu. Gdy na wierzchu zacznie zbierać się szum, zbieram go dokładnie łyżką do momentu

Cook&Love
Rosol z rosolu z wczoraj 96

domów, tyle przepisów na rosół, jedni dodają suszone grzybki, inny liść kapusty, jeszcze inni ostrą papryczkę, opalaną cebulę czy goździki. Podobnie jest z wyborem mięsa, wołowina, kurczak, indyk, kaczka czy też wszelkie kombinacje - nie ma jednej uniwersalnej receptury. Idąc tym tropem, postanowiliśmy wykorzystać rosół z poprzedniego dnia, jako bazę do stworzenia rosołu orientalnego. Dodatek do zupy stanowiły pierożki nadziane mięsem(...)podudzi kurczaka. W tym daniu chcieliśmy zawrzeć nasze ulubione smaki kuchni chińskiej. Finalnie wyszło przepysznie. Do ugotowania rosołu wykorzystaliśmy m.in. podudzia z kurczaka, które posłużyły, jako farsz do pierożków. ZUPA: PIEROŻKI:  ok. 1 l rosołu  1 średnia marchew  mięso z rosołu - u nas z 3 podudzi  ok. 1 l wody  seler - tyle ile marchwi  1/2 łyżeczki mielonego imbiru

Kuchnia od dwojga
Galareta drobiowa 90

Rosół to taka zupa, z której można wykorzystać nie tylko bulion, ale również mięso i warzywa. Czasami gotowane udka z rosołu lądują na talerzu jako drugie danie - opanierowane i usmażone, albo upieczone w piekarniku z chrupiącą skórką. Warzywa najczęściej wykorzystuję do sałatki warzywnej. Można również, a nawet trzeba!, przygotować galaretę drobiową - przystawkę w czasach PRL-u serwowaną na imieninach(...)cioci, weselach, czy też będącą zakąską do wódeczki. Czasy się zmieniły, ale smak tamtej galarety pozostał przez lata ten sam ;) SKŁADNIKI: Około 6 porcji. 700 - 800 ml rosołu 2 ćwiartki z kurczaka z rosołu 2 marchewki z rosołu 1 puszka groszku konserwowego 5 jajek ugotowanych na twardo 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 15 g żelatyny sól, pieprz do smaku

W kuchni Katie
Light pierogi z kurczaka 76

Zawsze kiedy gotuję rosół , wykorzystuję z niego wszystkie super pyszne i aromatyczne dodatki jakie dodawałam na początku gotowania pysznego rosołu , i tu zapraszam na pyszne pierogi z kurczaka gotowanego z warzywami , do tego skwarki z szynki długo dojrzewającej , to połączenie eksploduje smakiem , zapraszam koniecznie do wypróbowania . Składniki na pierogi  4 szklanki mąki  pszennej  1 łyżka oleju(...)szklanka wody ( można dodać w zależności cista )  szczypta soli Składniki na farsz  3 sztuki udek podwójnych z kurczaka  5 sztuk marchewek z rosołu 1 pietruszka z rosołu pora z rosołu  cebula z rosołu  1 cebula surowa  sól  pieprz  5 plastrów szynki długo dojrzewającej  pęczek szczypioru   sól różowa himalajska

Mój Smak
Zupa koperkowa z lanymi kluskami 98

gotowałam tutaj a dzisiaj jest inna koperkowa.   Z lanymi kluseczkami. To takie przypomnienie dzieciństwa. Zupa jest dietetyczna a zarazem bardzo pożywna. Najpierw ugotowałam pyszny rosół a na jego bazie właśnie zupę koperkową i do tego smaczne, zapomniane, bo dawno nie robione lane kluski...           Składniki: 1,5 l rosołu czystego(...)pęczki koperku sól pieprz świeżo zmielony 1   łyżka masła 200 g gęstej śmietany (18%)   Do lanych klusek: 2 jajka 3 łyżki mąki pszennej     Wykonanie: Rosół zagotowałam. Koperek umyłam. Odcięłam łodyżki i związałam nitką.   Łodyżki włożyłam do gotującego się rosołu a   koperek posiekałam. Połowę wsypałam na patelnię na rozgrzane masło. Chwilę podsmażyłam i dodałam

Kuchnia u Krysi
Na wolnych obrotach: domowy rosół 138

dużo dłużej niż 1 godzina. Myślę, że nie będą pojawiały się często, z racji mojego trybu życia, ale są na tyle pyszne, że zasługują na swoje wpisy Dzisiaj będzie rosół, prawdziwy domowy rosół z wiejskiej kury. Taki babciny, wymagający kilku godzin wolnego gotowania. Nie jest trudno, ale trzeba być cierpliwym. Do dzieła! SKŁADNIKI: 1 wiejska kura(...)żeby się trzymał podczas gotowania). Zalewamy zimną wodą tak, aby zakryć zawartość garnka. Gotujemy na średnim ogniu do momentu zagotowania wody, a następnie zmniejszamy ogień do minimum, tak aby rosół tylko „pyrkał” (tak mówi moja babcia😉 ). Po jakimś czasie na powierzchni rosołu zaczną się pojawiać szumowiny, które należy zebrać łyżką (po ok. 20 minutach gotowania przestaną się pojawiać

Kuchnia w biegu
Aromatyczny i szybki rosół 77

Rating: Aromatyczny i szybki rosół to alternatywa na Rosół Królewski, który jest trochę pracochłonny i czasochłonny. Szybki rosół jest tylko czasochłonny. Każdy dobry rosół – nie mówię tu o sklepowych kostkach pseudo rosołowych, bo one nic z rosołu w sobie nie mają – musi się trochę pogotować. Od jakiegoś czasu chodziłam na skróty w kwestii gotowania rosołu(...)post Aromatyczny i szybki rosół appeared first on Magiczny Garnek

Magiczny Garnek
Delikatny krem pieczarkowy z rozgrzewającymi grzankami z cukini 70

Składniki na 4 porcje: 500 g pieczarek 1 średnia cukinia w miarę cienka, aby miała jak najmniejsze i jak najmniej pestek w środku 1 cebula 7 chochli rosołu dobrze doprawionego 1/2 szklanki ciepłej wody olej i masło do smażenia 1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki pół selera z rosołu 1 pietruszka z rosołu 2 ziemniaki z rosołu opcjonalnie mały ugotowany(...)rosole por 5 łyżek czerwonej soczewicy sól ziołowa, pieprz ziołowy i zwykły mielony, zioła prowansalskie, papryka słodka mielona, papryka ostra mielona Przygotowanie : Pieczarki, cebulę i cukinię obierz i opłucz pod bieżącą wodą. Cebulę drobno pokrój, a pieczarki i cukinię pokrój w grubszą kostkę. Soczewicę opłucz na sitku i wrzuć do niesolonego wrzątku. Gotuj do miękkości ok 7 minut, od czasu

Anioszek w kuchni
Pulpety z kurczaka i warzyw z rosołu 109

często zostaje mięso z gotowanego kurczaka z rosołu? U nas tak, obieram je z kości i mrożę, potem mogę je wykorzystać np. na farsz do pierogów, czy krokietów. Ale dzisiaj pokażę Wam jak zrobić pulpety z gotowanego kurczaka i gotowanych warzyw z rosołu. Pulpeciki są delikatne, można je jeść podczas diety, doskonale nadadzą się dla dzieci, kiedy chcemy(...)menu przemycić trochę gotowanych warzyw i mięska drobiowego. Polecam też klopsiki z ryżem i klopsiki z ryżem i natką , Pulpety z kurczaka i warzyw z rosołu : Składniki : ugotowane mięso z 2 udek kurczaka 2 ugotowane marchewki 1 mała ugotowana pietruszka kawałek ugotowanego selera kasza manna sól do smaku Przygotowanie: Miksujemy w szatkownicy (melakserze) ugotowane mięso drobiowe i warzywa z rosołu

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Rosół 66

Wiele osób dobrze pamięta smak rosołu gotowanego przez babcię … Ja od czasu do czasu przygotowuje rosół jak mam ochotę lub czujemy się źle Składniki: 2 marchwie por ok. 30 g 1 pierś kurczaka (nie za duża) kawałek wołowiny rosołowej 2 liście laurowe ziele angielskie pieprz w ziarnach kostka rosołowa ( z kurczaka lub wołowa ) pół cebuli woda ok 2 litry świeża(...)angielskie oraz obraną połówkę cebuli. Zalać 2 litrami wody. W trakcie gotowania dodaj kostki rosołowe i świeże zioła. Gotuj na małym ogniu przez około godzinę. Co jakiś czas zamieszaj rosół, możesz pod koniec gotowania spróbować czy jest dość słony i ewentualnie doprawić. Dzięki cebuli powinien być wystarczająco pikantny i klarowny, ale jeśli uważasz, że jest taka potrzeba, dopraw go pieprzem

Gotowanie-uk
Pasztet drobiowy ze słoika 93

Pasztety to mój konik :) A ten robimy przy okazji rosołu, czyli dwie potrawy za jednym zamachem.  Przyjemnie i prosto. Składniki: 90 dag skrzydła z indyka 90 dag filetu z kurczaka włoszczyzna na rosół +cebula (i przyprawy: sól, pieprz liść laurowe, ziele angielskie, lubczyk, czosnek) 25 dag wątróbki drobiowej 3 jajka 1 szklanka rosołu 1,5 łyżki kaszki kukurydzianej przyprawy(...)majeranek, tymianek, sól pieprz Mięso myjemy zalewamy wodą (ok. 3- 4 l ) dodajemy włoszczyznę oraz jedna cebulę opaloną nad palnikiem i przyprawy. I gotujemy rosół. Gdy mięso będzie mięciutkie wyjmujemy je i studzimy. W międzyczasie w szklane rosołu gotujemy wątróbkę ok 3 -4 minut  (należy ją wcześniej oczyścić). Następnie do rosołu po wątróbce wrzucamy kaszkę kukurydzianą i gotujemy

Delicious Titbits
Po prostu... rosół 105

przydomowego ogródka) 1/2 selera 1 cebula w łupince 2-3 łyżeczki soli świeżo mielony czarny pieprz 1/2 pęczka natki pietruszki (z gałązkami) + łyżka posiekanej natki do posypania gotowego rosołu 5-6 listków świeżej bazylii 4 gałązki lubczyka 5 ziarenek ziela angielskiego 5 listków laurowych 2 suszone grzybki lub 1 duży Kurczaka dzielimy na części, myjemy. Do garnka (mój 5 litrowy(...)lubczyk - również z gałązkami, świeże liście bazylii, liście laurowe i ziarenka ziela angielskiego. Solimy i dodajemy zmielony pieprz Nie zapominamy o grzybkach suszonych - "podkręcą" zarówno aromat jak i smak Rosół gotujemy na małym ogniu. U mnie duży palnik, ale mały ogien. Można ustawić garnek również na małym palniku Co 45 minut skraplamy rosół zimną wodą, około 1-2 łyżeczki jednorazowo

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Ósmy cud świata-rosół. 89

jeżeli student zachoruje (nie, nie,nie - to wcale nie wina tego rzucania się śnieżkami po nocy i nocnych powrotów po rozpoczynającym semeestr poniedziałkowym melanżu) no to wtedy...rosół. Najcudowniejsze 2in1 jakiemożna znaleźć: lek na kaca & lek na przeziębienie.W dodatku rosół jest towarem deficytowym na studiach więc...umiejętność przygotowania go daje Ci +10 do zarąbistości,ale też(...)Ejjjj  mi też zrób mi rosół... Aby zdobyć rosół mamy 4 możliwości: 1.kupić gorący kubek o smaku rosołopodobnym odpada  2.pojechać do domu rodzinnego/babcinego by dostać rosół odpada 3. znaleźć przyjaciół na studiach,którzy potrafią zrobić rosół/wkupić się do ludzi mieszkających w mieście studenckim mission impossible -kto ma czas? 4. zrobić samemu....Tu sprawa się

Fiolka w kuchni
Pierogi z mięsem --- Gnocchi con carne 104

mąki pszennej     60 g masła     400 ml gorącej wody     szczypta soli Farsz:     porcja kaczki , z rosołu     2 skrzydla indycze     1 marchewka, z rosołu     1/2 średniej pietruszki, z rosołu     1 średnia cebula     2 łyżki(...)masła     sól, pieprz,    garść posiekanej natki pietruszki Wykonanie Mięo i warzywa z rosołu . Mięso obrać z kości i skór, warzywa pokroić  na mniejsze kawałki i wszystko zmiksowac na jednolita masę Cebulę obierać i drobno posiekać, a następnie zeszklić ją na rozgrzanym maśle. Dodać do mięsa i wymieszać. Do tak przygotowane masy dodać , porządną szczyptę

w mojej kuchni
Tanie gotowanie. Ziemniaczana zapiekanka z mięsem z rosołu. 148

dodając jakiś składnik. Nie wydając na to zbyt wielkiej kwoty. Postanowiłam trochę po tworzyć w kuchni, stawiając sobie wyzwanie. Zrobić dobry obiad z polędwiczki to żaden challange. Zrobiłam rosół w poniedziałek był u mnie rosół, we wtorek z rosołu zrobiła się jarzynowa oraz drugie danie. Drugim daniem były ziemniaczane zapiekanki z mięsa rosołowego. Spójrzcie sami. Składniki: Masa z ziemniaków(...)ugotowanych ziemniaków 2 żółtka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 czubata łyżka mąki pszennej sól,pieprz 1/2 łyżeczki świeżo gałki muszkatołowe Farsz: ok. 350 dag mięsa z rosołu 2 marchewki z rosołu 1 pietruszka z rosołu kawałek selera z rosołu duża cebula 1 ząbek czosnku 2 białka 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego sól i pieprz 1 czubata łyżeczka ziół prowansalskich

QuchniaKaroli
Kurczak i warzywa w bulionie 110

zasadzie gotując rosół ( bulion) podaję potem klasycznie tzn. z makaronem ( różnego rodzaju w tym ryżowym i z naleśników), kostką z kaszy manny ( lub odmiana tego dodatku babeczkami z kaszy manny , kaszą jaglaną, polentą) , lub ziemniakami. W każdym razie jest to po prostu mocny wywar z warzyw i mięsa ( kury , kurczaka , wołowiny czy nawet wieprzowiny czy koniny) z dodatkami jedzony jako(...)zupa. Ale czasem nie mam ochoty na sytą zupę ( bo taką jest rosół ) i wtedy gotuję mocny bulion i oblewam nim ułożone na głębokim talerzu kawałek mięsa rosołowego i warzywa z rosołu. Podaję do tego i łyżkę i nóż i widelec . A oprócz tego osobno chrzan i musztardę. Podjadamy kawałki gotowanego mięsa smarując je musztardą lub chrzanem , kawałki warzyw

Buniabaje w kuchni
Domowy drobiowo- wołowy rosół 27

Domowy drobiowo- wołowy rosół to tradycyjne danie, które w większości polskich domów pojawia się w niedzielę na stole. Aby dobrze ugotować rosół, powinniśmy go gotować ok. 3 godzin. Nie wiem jak u Was, ale ja go podaję razem z „wkładką” czyli z marchewką i drobno pokrojonym mięsem. Sprawdź przepis na Zupę krem ze świeżych pomidorów Składniki 4 marchewki(...)kawałek pora duża cebula 4-5 ziarenek ziela angielskiego 2 liście laurowe goleń wołowa podudzia z kurczaka pęczek natki pietruszki sól pieprz 2,5 l wody Domowy drobiowo- wołowy rosół – przepis Do wody dodajemy wołowinę – będzie się ona gotowała znacznie dłużej, więc dopiero po 30 minut dodajemy do niej pozostałe składniki. Kurczaka, obraną marchewkę pietruszkę, pora, selera

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Placki z kurczaka z rosołu+ film 46

Placki z kurczaka z rosołu z dodatkiem włoszczyzny to świetna propozycja na obiad, zarówno jako samodzielne danie lub jako dodatek do ziemniaków bądź frytek i surówki. Wystarczy wszystkie składniki pokroić, połączyć, usmażyć i pyszne danie gotowe. Takie placuszki to świetna alternatywa dla tradycyjnych kotletów w panierce.     składniki na około 12-15 sztuk 2 duże ugotowane udka z kurczka(...)rosołu ) włoszczyzna z rosołu ( marchewka, pietruszka, seler ) 1 mała czerwona cebula 2 jajka 3 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany 18% 3-4 łyżki mąki pszennej olej do smażenia czarny pieprz sól przepis Oddzielone z kości mieso z kurczaka z rosołu kroimy na mniejsze kawałki. Włoszczyznę z rosołu czyli marchew, pietruszke i seler kroimy w niewielką kostkę. Czerwoną cebulę drobno siekamy

Smakowite Dania
Smoczy rosół na skrzydełkach z kurczaka 21

Rosół zna każdy Polak, a przepisów na przyrządzenie go są pewnie tysiące. Smok prezentuje swój sposób na rosół na skrzydełkach kurczaka. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/05\/rosol-250x250.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/05\/rosol-198x164.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/05\/rosol-320x200.jpg"],"recipeIngredient":["2-3 skrzyde\u0142ka z kurczaka,\r","2 marchewki(...)Gotowa\u0107 1 godzin\u0119 na ma\u0142ym ogniu."],"recipeYield":"6","keywords":"cebula,kapusta,kurczak,marchewka,pietruszka,ros\u00f3\u0142,skrzyde\u0142ka,tradycyjne,zupa","totalTime":"PT1H10M"} Drukuj Smoczy rosół na skrzydełkach z kurczaka Czas przygotowania: 10 minut/y Czas gotowania/pieczenia: 1 godzina Czas całkowity: 1 godzina, 10 minut/y Porcje: 6 Składniki: 2-3 skrzydełka z kurczaka, 2 marchewki, 1 pietruszka (korzeń

Bardzo Gruby Smok
Domowy Rosół Drobiowo – Wołowy 22

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Rosół to bardzo popularne, niedzielne danie. To nasza polska tradycja, która przekazywana jest z pokolenia na pokolenie. W brew pozorom to bardzo czasochłonne danie, ponieważ rósł musi się chwilę pogotować, aby był smaczny. Zapraszam na mój domowy rosół drobiowo- wołowy, który przygotowuję tradycyjnie co niedzielę. To wyjątkowo smaczna i uniwersalna zupa, którą możemy(...)podawać z makaronem, zacierką czy lanymi kluskami. Domowy rosół to także świetna baza do innych smacznych zup. Składniki: korpus, udka oraz skrzydełka z kurczaka 30 dag wołowiny z kością 3 marchewki 2 pietruszki 1 cebula 5 ziarenek ziela angielskiego 2 liście laurowe 3 liście selera 2 ząbki czosnku natka pietruszki liście lubczyku pieprz, sól do smaku ulubiony makaron (adsbygoogle = window.adsbygoogle

Przepiski.pl
Rosół grzybowy z łazankami. Doskonały na świąteczny obiad. PRZEPIS 42

Bardzo łatwo zamienisz zwykły rosół w wykwintne i przepyszne danie, które przy świątecznym stole doceni każdy smakosz grzybów Aromat jest niesamowicie intensywny, a przepis banalnie prosty. Rosół grzybowy z łazankami będzie idealny na świąteczny obiad. Przepis na rosół grzybowy Składniki: około 2 litrów dobrego esencjonalnego rosołu ( my zawsze korzystamy z tego przepisu – kliknij ), 2 garście suszonych prawdziwków (ewentualnie podgrzybków(...)ugotowany makaron łazanki. Zrób tak: Rosół przelej przez sitko do drugiego garnka, aby otrzymać klarowny bulion, dodaj suszone grzyby i gotuj na bardzo małym ogniu przez około 20 minut. Na dno każdego talerza wyłóż porcję łazanek, zalej gorącą zupą. Do rosołu grzybowego bardzo fajnie pasuje świeża natka pietruszki. Artykuł Rosół grzybowy z łazankami. Doskonały na świąteczny obiad. PRZEPIS pochodzi

Kulinarna Polska
Sałatka rosołowa 61

Sałatka rosołowa zaskoczyła mojego męża, a to że jemu tak bardzo smakowała - zaskoczyło mnie! :) Sałatka z warzyw i mięsa z rosołu to rewelacyjny sposób na to, żeby mięso z rosołu i warzywa z rosołu nam się nie zmarnowały. Często zastanawiacie się co zrobić z mięsem i warzywami, na których był gotowany rosół. Podpowiadam! Można zrobić z nich przepyszną sałatkę(...)Sałatka warzywna z makaronem i kurczakiem smakuje przepysznie, dlatego uważam, że warto ją przygotować, nawet już na kolację po niedzielnym rosołku. Na sałatkę rosołową potrzebujemy: 3 gotowane w rosole marchewki 2 gotowane w rosole pietruszki 2 ogórki kiszone podwójna pierś z kurczaka gotowana w rosole 1/2 puszki groszku konserwowego 1/2 op ugotowanego makaronu, u mnie makaron "baranek" Makarony Babuni

MamaOskarka
Pasztet z resztek 103

poniedziałek wyszukiwarki Google zalewa zapytanie: „co zrobić z mięsem z rosołu”, co poniedziałek Google wyrzuca z siebie krokiety, paszteciki, pasztety i inne naleśniki. Mój pasztet też będzie się opierał na gotowanym mięsie, ale nie tylko. To będzie pasztet z cyklu „ sprzątamy lodówkę ”. W tym pasztecie znajdziecie wszystko: mięso, ryż, warzywa, przyprawy. Podając przepis, podpowiem wam zamienniki, które możecie wykorzystać. Użyłam(...)mięsa z bulionów i rosołu, warzywa gotowałam razem z mięsem. Mimo że buliony i rosół wymagają długiego gotowania i mięso oddaje do nich cały swój smak, dowiecie się, co zrobić, żeby pasztet smakowo był cudowny. W przepisie jest ryż, bo akurat poniewierał mi się smutny i samotny po lodówce, ale możecie użyć kaszy jaglanej, kaszy gryczanej lub płatków owsianych. Pasztet

ladykitchen
Pomysł na… rosołowe tartaletki 99

Nigdy nie sądziłam, że moje dzieci tak  bardzo pokochają zupy. Pałeczkę „zupowego mistrza” wytrwale i niezmiennie dzierży moja Mama, a ja ograniczam się do gotowania rosołu (niestety wg Młodszej wciąż wychodzi mi gorzej niż Babci ) i paru innych zup, smakowo mi bliższych, czyli znów nie po myśli moich dziewczyn. Za to w weekend (w ramach zadośćuczynienia(...)forsowanie swoich smaków w kuchni), obowiązkowy jest rosół. A ten staram się dopieszczać dużą ilością warzyw, na sporym kawałku wiejskiej kury. Ból marnotrawstwa zaczyna się wtedy, gdy nie jesteśmy w stanie przejeść włoszczyzny i mięsa.  Były więc już  warzywne kołduny z włoszczyzny, pora teraz na tartaletki z warzyw i rosołowego mięsa – idealne na drugie danie

gutfut
Chiński Rosół 91

Chiński rosół Bazą tej zupy jest rosół drobiowy, ale jeśli podamy go w odpowiedni sposób i z odpowiednimi dodatkami, otrzymamy pyszną i ciekawą zupę na sposób azjatycki. Spróbujcie, to ciekawe urozmaicenie naszego rosołu. składniki: 1 cały kurczak (najlepiej zagrodowy) pęczek włoszczyzny opakowanie makaronu ryżowego marynowane pędy bambusa mały groszek konserwowy garść grzybów Mun pęczek szczypiorku pęczek świeżej kolendry łyżka soku(...)limonki łyżka sosu sojowego pieprz, sól, liście laurowe, ziele angielskie opcjonalnie marynowany młody imbir (kilka płatków) wykonanie: Z kurczaka, włoszczyzny i przypraw gotujemy rosół. Przepis na rosół znajdziecie tutaj . Po ugotowaniu rosół odcedzamy przez sito. Kurczaka obieramy, starając się aby kawałki mięsa były jak największe. Grzyby Mun zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na około 10 minut, tniemy w centymetrowe paski i dodajemy

Sezonowy Garnek
Flaczki 64

Pieprzna, rozgrzewająca moc flaków gotowanych na rosole – idealna zupa na jesienne wieczory pod kieliszek czegoś mocniejszego ;). Flaki, tak jak i rosół należy gotować długo i cierpliwie. składniki: 1,5 litra dobrego rosołu 1 kg. flaków wołowych krojonych marchew ugotowana z rosołu sól,pieprz,majeranek łyżka masła łyżka mąki białe pieczywo wykonanie: Rosół odcedzamy. Flaki obgotowujemy kilka minut we wrzątku(...)odcedzamy i dorzucamy do rosołu. Gotujemy 1,5-2 godzin na wolnym ogniu przyprawiając dużą porcją świeżo zmielonego pieprzu i soli. Pod koniec gotowania dodajemy majeranek i pokrojoną w kostkę marchew z rosołu. W rondelku roztapiamy łyżkę masła – dodajemy łyżkę mąki i smażymy chwilę, aż powstanie zasmażka w kolorze złotym. Zasmażkę delikatnie wlewamy do zupy cały czas mieszając. Flaki

Sezonowy Garnek
Niedzielny rosół 89

niedzielę na naszym stole rosołu zabraknąć nie może! :-) Moja córa uwielbia rosół. Nawet podczas najbardziej gorących, letnich dni rosół musiał być ugotowany- i tak na prawdę, nie tylko w niedzielę... ;-) Jakie jest moje wykonanie? Zapraszam poniżej! SKŁADNIKI (garnek 3 litrowy): - 4 pałki z kurczaka - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 1 korzeń pietruszki - 3 duże marchewki - 3 liście laurowe - 3 ziela(...)listków selera - natka pietruszki - sól - pieprz zmielony - szczypta imbiru -  Makarony Polskie - nitki z Omega 3 Pałki z kurczaka zalewam zimną wodą i zaczynam gotować na bardzo wolnym ogniu- rosół tylko od czasu do czasu delikatnie bulgocze. Szumowiny nie zbieram, po jakimś czasie nie będzie po niej żadnego śladu. Wrzucam obrane cebulę, czosnek, marchewkę, pietruszkę, korzeń selera, dodaję listki magi

Wielopokoleniowo
Rosół na niedzielę i nie tylko :) 307

większości polskich domostw, co niedziela na stole gości ROSÓŁ :) Każdy ma na niego swój przepis przekazywany z pokolenia na pokolenie. LUBIĘ LUBIĘ LUBIĘ !!! Ja na jego bazie przygotowuję 90%moich zup :) Nie rzadko część jego zostawiam sobie do "podlewania" innych dań... Zwykle gotuję wielki garnek rosołu, tym razem jednak gotowałam go u przyjaciółki, która miała  około 5-6 litrowy(...)Składniki: 3 podudzia kurczaka ok 250g wołowiny 4-5 marchewek ( ja lubię marchewkę z rosołu więc dodaję jej dużo) 3 pietruszki 1 mały seler 1/2 pora 1 cebula natka pietruszki  kilka liści selera sól czarny świeżo mielony pieprz Mięso dokładnie umyć i włożyć do zimnej wody.  Gotować na wolnym ogniu. Wszystkie warzywa obrać i umyć.  Cebulę "podpiec

Jemy Pijemy
Rosół o smaczku orientalnym -na skróty 206

znów wracam do sprawdzonego przepisu: Rosół z makaronem   Odgrzebałam stary przepis na rosół . Spisywałam go i robiłam zdjęcie jakieś 4 lata temu. Chyba przyszła pora na poprawki. To znaczy nie zmieniam nic w składnikach bo przecież gotuję go tak samo . Wygładzę tylko opis i pstryknę nowe zdjęcia. Rosół to w polskiej kuchni jedna z popularniejszych zup. Gotowany(...)święta i na co dzień .Warto pamiętać o tym , że dobry rosół wymaga czasu , cierpliwości i dobrego mięsa. Część tego rosołu podałam doprawiony na wzór orientalny. A , że nie toleruję sosu rybnego ( ostrygowego też ) więc doprawiłam sosem Teriyaki. * Z uwag do poprzednio spisywanego przepisu: -gotowałam tylko z połowy dużego kurczaka i wołowiny ( nie miałam kury ani indyka) -zrezygnowałam z kostek

Buniabaje w kuchni