rosół - 7519 przepisów (strona:17/502)

ZUPA POMIDOROWA 79

Pyszna, domowa zupa pomidorowa na rosole. Zupa pomidorowa na rosole. Prosty przepis na klasyczną zupę pomidorową bez mięsa.     Przepis na pyszną, tradycyjną zupę pomidorową na rosole. Pomidorówka z cebulą, jabłkiem i marchewką, ugotowana na soku pomidorowym. Klasyczna pomidorowa bez mięsa, doskonale smakuje podprawiona śmietanką albo mleczkiem kokosowym - zyskuje wówczas delikatny, lekko słodki smak - dzieci taką uwielbiają :) Do zupy(...)można dodać bazylię i czosnek, smak pomidorowej będzie wtedy jeszcze lepszy.    Domowa, klasyczna zupa pomidorowa jak u babci - przywołuje na myśl smak dzieciństwa. Najczęściej gotowana z rosołu pozostałym z niedzieli. A jeżeli dodacie do niej jeszcze własnoręcznie robiony, domowy makaron...no po prostu pycha!  Zupa pomidorowa podawana jest z wieloma różnymi dodatkami. Moja ulubiona to pomidorowa

Moja Książka Kucharska
Pasztet z żurawiną 54

sklepowe są tragiczne, jeżeli chodzi o skład. Nie kupuję ich praktycznie wcale. Pasztet z żurawiną nie był na mojej liście tegorocznych świątecznych przepisów. Miałam jednak ochotę na pomidorową na rosole. Wiecie, taką prawdziwą. Zawsze, gdy robię rosół, kminię co później zrobić z mięsem. Teraz znowu kombinowałam. Że kotlety, że potrawka, że galareta. I potem nagle ciach! No pasztet przecież(...)mnie nowa/stara maszynka do mielenia mięsa. Chciałam uzyskać konkretną konsystencję i taką udało mi się zrobić. Pasztet wyszedł dokładnie taki jak chciałam. Pycha. Składniki: 2 ćwiartki z kurczaka (z rosołu) 750 g karczku wieprzowego 1 marchewka (z rosołu) 1 korzeń pietruszki (z rosołu) mały kawałek selera (z rosołu) 5 łyżek bulki tartej duża garść suszonej żurawiny 2 jajka 2 duże

Kardamonovy
Rosół wołowy / Beef broth 56

przepisem na rosół jest tak samo jak z przepisem na sałatkę jarzynową – każdy ma swój. Dzisiaj zrobimy wołowy, który poza kilkoma szczegółami nie różni się specjalnie od każdej innej wersji rosołu w moim wykonaniu. Dobry, klarowny rosół zajmuje bardzo dużo czasu, ale wart jest każdej godziny wolnego gotowania, czekania. Składników niewiele, ale czasu potrzeba bardzo dużo! Mimo wszystko(...)koniec (na godzinę przed końcem) gotowania, moim zdaniem tak jest bezpieczniej, ponieważ wywar może się okazać zbyt słonym jeśli zostanie posolony na początku, a tego nie chcemy. Jak rosół osiągnie odpowiedni smak wyłącz kuchenkę, przelej rosół do innego garnka przed sito/durszlak. Ja przelewam rosół dwa razy, drugi raz przez pieluchę, ponieważ warzywa się rozpadają podczas tak długiego gotowania i durszlak/sito

Martyna Cooks
Dwa przepisy na rosół- klasyczny z pulpecikami warzywnymi i staropolski z pieczonej kaczki 96

dzisiejszym menu rosół, który od wielu, wielu lat gości na naszych stołach, na który receptury są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Wersji na rosół nie jest wiele, a dzisiaj zapraszam Was na klasyczny na kurczaku i- w wersji staropolskiej- na pieczonej kaczce. Tradycyjny rosół na kurczaku z wołowiną, wolno i długo gotowany gwarantuje smak jak mamy czy babci. Z dużą(...)ilością włoszczyzny, która bardzo często zostaje Nam w nadmiarze, dlatego też proponuję wykorzystać ugotowane warzywa i przygotować mini pulpeciki, po które dzieci zawsze chętnie sięgają. Druga propozycja, to rosół z pieczonej kaczki, który ma bardzo wyrazisty smak, aromat i kolor, a i sam rosół jest bardziej tłusty. Do tego obowiązkowo opalona nad ogniem cebula, która była i jest sekretem staropolskiego

Kraina Miodem Płynąca
Rosół domowy – przepis 65

Rosół domowy to zupa najczęściej chyba przygotowywana w polskich domach. Najpopularniejszy jest rosół z kury oraz drobiowo – wołowy, potem rosół domowy czy z kaczki. Tradycyjnie rosół podaje się z makaronem nitki, choć w niektórych regionach również z ziemniakami czy kluskami zacierkami. PRZEPIS NA ROSÓŁ DOMOWY: Składniki na rosół domowy: ok 1-1,5 kg mięsa drobiowego – może być kura(...)wolnego wybiegu lub mieszanka: korpus kury, skrzydełka indyka 300g wołowiny 1 włoszczyzna 1 liść laurowy 5 szt ziela angielskiego 5 szt pieprzu w ziarnach sól Jak zrobić rosół domowy: Mięso pokroić na części, umyć dokładnie. Mięso przełożyć do garnka, zalać zimną wodą (ok 2,5l) zagotować, zebrać szumowiny. Zmniejszyć ogień, dodać przyprawy i gotować na wolnym ogniu ok dwie godziny

Dorota Smakuje
Ziemniaki fondant – rozpływają się w ustach! 583

kaczki w sklepie mięsnym obok). Oliwa z oliwek, a już na pewno olej rzepakowy, ryżowy czy słonecznikowy nie pasują do tak szykowanych ziemniaków. Płynem używanym najczęściej jest klasyczny, drobiowy rosół . Rzadziej spotyka się ziemniaki fondant szykowane na rosole z cielęciny. Czosnek, tymianek i niewielka ilość rozmarynu to klasyczne dodatki podbijające maślany smak ziemniaków – ale uwaga z rozmarynem. Nie wolno(...)maślany smak ziemniaków. WYKONANIE Ziemniaki (na zdjęciach ziemniaki typu B, odmiany Ditta) obieramy ze skórki i kroimy każdego ziemniaka w poprzek na równe kawałki, o wysokości około 4cm. Podgrzewamy rosół. Na patelni, na średnim ogniu, rozpuszczamy i mocno rozgrzewamy tłuszcz. Dodajemy osuszone ziemniaki i smażymy je z obu stron przecięcia do zezłocenia, po około 5-6 minut na stronę

Karo in the Kitchen
ZUPA POMIDOROWA JAK U MAMY 119

Kiedy myślę zupa pomidorowa na myśl przychodzi mi dzieciństwo i pyszna zupa mojej mamy. Mama zawsze z połowy rosołu przygotowywała pomidorówkę a drug część zostawiała rosołem za którym nie przepadam. U mojego męża za to wszyscy jedli 2 dni rosół a później wszyscy jedli z rosołu pomidorową. Każdy z nas ma swoją ulubioną wersję tej zupy. Jeden lubi zupy kremy(...)inny zachwyca się jak pomidorowa podana jest z mozarellą a jeszcze inny preferuje zupę z pieczonych pomidorów. Ja w związku z tym, że mąż lubi rosół a ja nadal za nim nie przepadam od razu po ugotowaniu rosołu przygotowuje pomidorówkę... taką samą jak robiła moja mama. uważam, że jest to najlepsza zupa jaką jadłam. Podana z makaronem, zabielona śmietaną

Kuchnia w oparach
Podkręcony rosół z kurczaka z mini pulpecikami i makaronem jajecznym 77

Klasyka polskiej kuchni, która jest obowiązkowym elementem podczas niedzielnego obiadu- rosół. Oprócz mięsa i włoszczyzny- koniecznie z opieczoną cebulą, dzięki której uzyskamy głębszy aromat i słoneczny kolor- ważne są zioła, dlatego też mój rosół ma posmak ziela angielskiego, listka laurowego oraz świeżego lubczyku. W większości domów nieodłącznym elementem do rosołu jest makaron, najlepiej jajeczny i drobny- jak makaron w formie(...)nitek od Lubelli, robiony aż z 5 jaj! A zamiast ugotowanego mięsa polecam zrobić maleńkie pulpeciki, które ucieszą nie tylko najmłodszych 😊 Rosół: * kurczak- 2,5 kg * woda- 4 litry * marchewka- 3 szt. * pietruszka- 2 szt. * por- 1 szt. * cebula- 1 duża * seler- 1/4 szt. * przyprawy: 6 ziaren ziela angielskiego, 8 ziarenek pieprzu, 2 liście laurowe, 1gałązka świeżego lubczyku, oraz sól

Kraina Miodem Płynąca
Pierogi z kaczką 177

tradycyjnej kuchni polskiej jest wiele rozwiązań umożliwiających zrobienie pełnego obiadu i wykorzystanie wszystkich składników. Podstawą bardzo często jest rosół. Mamy wiele pomysłów na wykorzystanie mięsa z rosołu, jarzynową sałatkę którą zrobimy z warzyw. Dziś taki własnie pomysł, bazujących na rosole z kaczki który będzie doskonały na pierwsze danie. Z kaczki ugotowanej w rosole oraz z warzyw zrobicie natomiast pyszny farsz(...)pierogów Przygotowanie: 50 minut Składniki: – 1,5 porcji ciasta z tego przepisu na ciasto do pierogów – 1 kaczka około 2 kg, możecie użyć mrożonej – jarzyny z rosołu: 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 kawałek selera – sól, pieprz, 2 łyżeczki oregano – 8-12 łyżek rosołu Przygotowanie: Kaczkę ugotuj tak jak w przepisie na rosół z kaczki

nietylkopasta.pl
Jak zrobić domowy rosół? Sprawdź listę składników 719

Prawdziwy domowy rosół, na bazie którego przyrządzane są np. zupy podawane w restauracji Biesiadowo w Łodzi, powstaje w oparciu o naturalne składniki. Jakie? Na pewno nie znajdziesz pomiędzy nimi kostki rosołowej. To wywar mięsny lub mięsno-warzywny, który swój smak uzyskuje w wyniku długiego gotowania. Zobacz, czego potrzebujesz, by go przyrządzić. Mięsny czy warzywny? Wybór należy do Ciebie. Jeżeli chcesz(...)przyrządzić rosół w wersji wegetariańskiej, możesz to zrobić. Jego aromat jednak będzie nieco uboższy niż wersja mięsna. W wersji tradycyjnej będziesz potrzebować: mięsa – najlepiej kilku rodzajów, by powstały wywar był intensywny. Sięgnij np. po: pręgę wołową, prawdziwą wiejską kurę i nogę z kaczki; włoszczyzny, czyli warzyw: odrobiny selera, kilku pietruszek, kilku marchewek, małego pora, kawałka kapusty włoskiej, 1 cebuli

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Zupa śmietanowa z kurczakiem i zielonym groszkiem, z delikatną nutą mięty 131

zrobić z resztką rosołu, która została po niedzielnym obiedzie? Nie, dzisiaj nie będzie pomidorowej 😊 Dzisiaj będzie nieco inaczej, kolorystycznie i smakowo znacznie delikatniej. W wielu domach panuje tradycja niedzielnego rosołu. W poniedziałek faktycznie zastanawiamy się co zrobić z jego resztką. Pomidorowa? Owszem, bardzo chętnie. Lubię pod każda postacią i trzeba przyznać, że to najszybsze rozwiązanie. Jednak z takiego dobrego rosołu(...)można zrobić znacznie więcej pysznych zup. Ja przygotowałam zupę śmietanową z zielonym groszkiem i nutą mięty. Do tego odrobina mięsa z rosołu i naprawdę mamy pyszny obiad. Gwarantuję, że najecie się nim. Składniki: 1 litr rosołu (lub dowolnego bulionu) ok. 400 ml dobrej kwaśnej śmietany 1 szklanka zielonego groszku (świeży lub mrożony) 1 łyżka posiekanej świeżej mięty sól i pieprz

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tradycyjna kuchnia polska: Rosół wołowy 99

Cześć Dzisiaj trafiło na mnie przygotowanie obidu. Była klasyka kuchni polskie - rosół wołowy. Osobiście wolę rosół wołowy lub mieszany niż ten drobiowy. Do rosołu powinno się dodawać całą włoszczyznę, ale ze względu na upodobania domowników u mnie w domu pomija się seler. Z żadka dam tylko parę listków selera naciowego. Może dzisiaj pogoda za oknem sprzyjała bardziej letnim daniom(...)domu jest już niestety dość chłodno. Łatwo też o przeziębienie. Dzisiejszy rosół przyjemnie rozgrzał wszystkich domowników i posłuszył jak profilaktyczne lekarstwo. Rosół wołowy Przygotuj garnek, nóż, widelec, łyżkę, widelec, łyżkę cedzakową, chochlę, głębokie talerze lub bulionówki, ewentualnie łyżeczkę. Przygotuj składniki: ½ kg wołowiny rosołowej, np. szpondra, 1-2 marchewki, 1-2 pietruszki, zieloną część dość sporego pora, 10-20 ziarenek czarnego

blog.moje-pasje.info
Rosół po chińsku 114

Rosół gotowany jak tradycyjny ale o smaku orientu, z dużą ilością mięsa, warzyw i makaronu ryżowego. Gęsty, pożywny i sam się gotuje. Doskonały jako główny posiłek jednodaniowy. Bardzo wszystkim nam smakował i pomimo dużego ganka zniknął bardzo szybko. Do rosołu chińskiego można dodać również pędy bambusa, a prawdziwki zamienić na grzybki(...)zdjąć szumowiny. • Dodać obraną marchewkę, pietruszkę, seler, pora oraz obrane i przekrojone na pół cebule. • Wsypać płaską łyżkę soli, dodać zioła i grzyby. • Rosół ma się gotować bez przykrycia na wolnym ogniu przez 2 godziny. Jeśli pojawią się szumowiny, należy je zdjąć siteczkiem lub łyżką. Taki sposób gotowania sprawia, że większość składników zawartych

To co kocham
ROSÓŁ DROBIOWY / CHICKEN BROTH 108

ROSÓŁ DROBIOWY / CHICKEN BROTH Rosół, podstawa podstaw. Baza do wszystkich zup, przydatny przy gotowaniu sosów, pieczeniu mięs. Dzisiaj klasyczny, drobiowy, z którego powstaną dwie zupy – pomidorowa i kokosowa z kurczakiem, ale to w najbliższej przyszłości – dziś rosół gra główną rolę. Przepis niewiele się różni od przepisu na rosół wołowy , który gotowałam jakiś czas temu. Broth, the base(...)powrotem do garnka, zalej wodą i zacznij gotować na średnim ogniu. Gdy mięso zacznie się gotować sukcesywnie zdejmuj szumy, aż przestaną wypływać na powierzchnię. Jeśli przy okazji zdejmowania szum rosół radykalnie zmniejszył swoją objętość (w moim przypadku zawsze ;)), zagotuj wodę w czajniku i dolej trochę wrzątku do garnka. Dorzuć warzywa i przyprawy i postaw na najmniejszym możliwym ogniu, żeby rosół

Martyna Cooks
ROSÓŁ WOŁOWY / BEEF BROTH 100

ROSÓŁ WOŁOWY / BEEF BROTH Z przepisem na rosół jest tak samo jak z przepisem na sałatkę jarzynową – każdy ma swój. Dzisiaj zrobimy wołowy, który poza kilkoma szczegółami nie różni się specjalnie od każdej innej wersji rosołu w moim wykonaniu. Dobry, klarowny rosół zajmuje bardzo dużo czasu, ale wart jest każdej godziny wolnego gotowania, czekania. Składników niewiele, ale czasu potrzeba(...)koniec (na godzinę przed końcem) gotowania, moim zdaniem tak jest bezpieczniej, ponieważ wywar może się okazać zbyt słonym jeśli zostanie posolony na początku, a tego nie chcemy. Jak rosół osiągnie odpowiedni smak wyłącz kuchenkę, przelej rosół do innego garnka przed sito/durszlak. Ja przelewam rosół dwa razy, drugi raz przez pieluchę, ponieważ warzywa się rozpadają podczas tak długiego gotowania i durszlak/sito

Martyna Cooks