rosół - 7627 przepisów (strona:11/509)

Zupa brokułowa na rosole 73

Został mi rosół z wczorajszego dnia i przygotowałam z niego pyszną i delikatną zupę brokułową. Poznaj mój sprawdzony przepis na szybką i prostą zupę brokułową na rosole, którą wykonasz w 25 minut. Po zmiksowaniu otrzymasz krem z brokułów. Obie wersje dzieci uwielbiają. Składniki: 2 litry rosołu drobiowego 250g brokułów 400g ziemniaków Dodatkowo: przyprawy do smaku (jeśli uznasz, że Twój rosół(...)jest za słabo przyprawiony) śmietana do zabielenia (2-3 łyżki kwaśnej śmietany 18%) oczywiście w temperaturze pokojowej, warzywa: marchewkę, pietruszkę, seler (jeśli we wczorajszym rosole ich brakuje) Kaloryczność zupy brokułowej: 65 kcal / 100g Sposób wykonania zupy brokułowej na rosole. Bazą większości zup jest wywar na mięsie. Wykorzystałam rosół drobiowy z wczorajszego obiadu . Za pomocą cedzaka wyjęłam nadmiar zieleniny, warzywa

Ania gotuje
Esencjonalny rosół bazowy 136

Esencjonalny rosół bazowy – warto mieć go w zamrażalniku. W przeciwieństwie do kostek rosołowych nie zawiera chemii. Jest zdrowy, ma wspaniały aromat i świetnie się przechowuje. Wystarczy kilkanaście minut by zamienić rosół w jedną z wielu niesamowitych zup. To must have każdego, kto planuje posiłki. Czas : 3 h (nie wymaga Twojej ciągłej uwagi) Poziom trudności: łatwy Esencjonalny rosół bazowy(...)niezbędny przy planowaniu Esencjonalny, długo gotowany rosół bazowy robimy raz na miesiąc. Nastawiamy gigantyczny garnek, wrzucamy składniki i gotujemy, tzn. bulion gotuje się sam, bo nie wymaga doglądania. Nie zbieramy nawet piany jaka formuje się na wierzchu, bo na koniec przecedzamy rosół przez gęstą gazę i wychodzi nam klarowny, czysty bulion – nie ma sensu zawracać sobie głowy odszumowaniem. Zamrożona

Niedzielny kucharz
Rosół wołowo-drobiowy z chili 294

Esencjonalny, mięsny i tradycyjny rosół z nutką pikanterii dzięki dodaniu chili. Podobny do rosołu mojej Mamy – z kilkoma talarkami chili. Jest wspaniałą bazą do dalszych zup, np. pomidorowej, grzybowej, ogórkowej, warzywnej, a z rosołu warzywnego nawet zup krem (po dodaniu większej ilości np. marchewki). Składnikiem rosołu (także niektórych innych zup) decydującym o smaku i aromacie jest mięso na jakim(...)ugotujemy naszą zupę. Rosół przygotowuję różnie, raz wyłącznie warzywny, następnie mięsny. Ile kucharek, ile przyzwyczajeń i smaków tyle rosołów Ja zamiennie przygotowuję takie rosoły: – warzywny / wegetariański – wykorzystuję duże ilości warzyw, marchewki, pietruszki, cebulę, pora, selera, natki pietruszki (najczęściej cały pęczek), lubczyku, pasternaku; – z kury – używam całej lub połówki kury, jest żółty i intensywny w smaku

Zasmakuj Kuchni
Domowy rosół polski zimowy wzmocniony imbirem 166

się zaczął i nie ma co czekać aż nas coś dopadnie. Trzeba działać prewentywnie. Takim cudownym eliksirem na zdrowie jest rosołek. Imbir działa przeciwbakteryjnie i odkaża drogi oddechowe, dlatego rosół wzbogacony imbirem to podwójnie cudowny eliksir na zimową niedyspozycję zdrowotną. Imbir dodany w nienadmiernej ilości leciutko zaostrza smak rosołu i nadaje mu wyjątkowy cytrusowy posmak. SKŁADNIKI na 6 ok. porcji(...)moczenie ewentualnie pominąć. Ma ono na celu zmniejszenie zbierania się szumowin w trakcie gotowania. Kawałki kurczaka umieścić w dużym garnku z zimną wodą i postawić na bardzo małym ogniu. Rosół domowy powinien na najmniejszym ogniu dochodzić przez 2-3 godziny. Woda nawet nie powinna być bliska zagotowania. Rosół ma dochodzić na najmniejszym gazie bez przykrywki. Od tej pory rosołu już

Sztuka gotowania w/g Samiry
Rosół wołowo-drobiowy z chili 186

Esencjonalny, mięsny i tradycyjny rosół z nutką pikanterii dzięki dodaniu chili. Podobny do rosołu mojej Mamy - z kilkoma talarkami chili. Jest wspaniałą bazą do dalszych zup, np. pomidorowej, grzybowej, ogórkowej, warzywnej, a z rosołu warzywnego nawet zup krem (po dodaniu większej ilości np. marchewki). Składnikiem rosołu (także niektórych innych zup) decydującym o smaku i aromacie jest mięso(...)jakim ugotujemy naszą zupę. Rosół przygotowuję różnie, raz wyłącznie warzywny, następnie mięsny. Ile kucharek, ile przyzwyczajeń i smaków tyle rosołów;) Ja zamiennie przygotowuję takie rosoły: - warzywny / wegetariański - wykorzystuję duże ilości warzyw, marchewki, pietruszki, cebulę, pora, selera, natki pietruszki (najczęściej cały pęczek), lubczyku, pasternaku; - z kury - używam całej lub połówki kury, jest żółty i intensywny w smaku; - wołowy

Zasmakuj Kuchni
Rosół grzybowy 144

grzybów chleb lub bułka na grzanki pietruszka lub kolendra do przybrania przygotowanie Grzyby zalać niewielką ilością wody, odstawić na godzinę do namoczenia. Ugotować w wodzie w której się moczyły. Rosół zagotować, dodać wywar z grzybów i pokrojone w drobne paski grzyby. Doprawić solą , pieprzem, ewentualnie sokiem z cytryny. Podawać z grzankami, przybrać pietruszką . Smacznego

Stare Gary
Rybny rosół z lanymi kluskami 237

pieprzu. Rybę dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą i wkładamy do garnka. Zalewamy zimną wodą i zagotowujemy. Jak już się zagotuje to zmniejszamy ogień na minimalny. Tak jak pod tradycyjnym rosołem :) Dorzucamy też ziele angielskie, listki laurowe i pieprz. Nie solimy, gdyż chcemy wyciągnąć jak najwięcej smaku z rybki :) Po około 15 minutach takiego pyrkania wkładamy włoszczyznę i dalej na wolnym

Codzienna kuchnia niecodzienna
ostre mielone nadziane marchewką z rosołu na obiad... 167

bułka namoczona w wodzie, 1 sztuka jajka, 1 sztuka cebula, 1 średnia papryczka chilli, 2 łyżeczki kucharek, 1/2 szklanki tarta bułka, - ile potrzeba mąka pszenna, - ile potrzeba marchew z rosołu, - ile potrzeba olej rzepakowy, 1/2 kg ziemniaki ugotowane, 1 mały kalafior, 30 dag fasolka szparagowa mielone dokładnie i dobrze wymieszać z bułką odciśniętą z wody, cebulką i papryczką chilli pokrojoną

W Mojej Kuchni Lubię
Kotlety drobiowe z mięsem gotowanym z rosołu 128

Wielu ludzi zastanawia się co zrobić z mięsem i warzywami z rosołu. O ile warzywa często mogą wylądować w sałatce, to z mięsem już bywa różnie. Wielu ludzi nie cierpi gotowanego mięsa, ja bardzo lubię, ale ja ogólnie lubię jeść, więc jestem mało statystyczna jeżeli chodzi o miłość do gotowanego mięsa. Przepis na sałatkę - Sałatka rosołowa, sałatka z warzyw(...)mięsa z rosołu Przepis na sałatkę - Sałatka z warzyw z rosołu Przepis na sałatkę - Sałatka jarzynowa z kukurydzą U mnie w domu bardzo często robimy rosół z kurczaka. Rosół drobiowy charakteryzuje się tym, że delikatne mięso jakim jest drób wymaga sporego wkładu. Zazwyczaj jest to cały kurczak, którego wcześniej kroję na kawałki. W rosole znajduje się wówczas: cały korpus

MamaOskarka
Rosół z pierożkami 132

dziś wtorek, a ja wyskakuję z rosołem? Że niby powinna być pomidorowa i to najlepiej jeszcze wczoraj, jak niepisana tradycja nakazuje? No cóż, wyłamałam się z konwencjonalnego obiegu i ugotowałam rosół na tygodniu. A w dodatku nie taki ot zwykły rosół z makaronem, a z pierożkami z mięsem. Żeby nie było, nic nie mam przeciwko rosołowi z makaronem i nawet(...)jednak wolną godzinę i porwałam się na ulepienie pierożków (uszkami czy kołdunami jednakich nie nazwę ze względu na kształt). Ciasto z mąki pełnoziarnistej, a w środku soczyste mięso z rosołu i aromatyczna cebulka z marchewką. No i teraz mam problem. Mąż stwierdził, że teraz woli pierożki w rosole, niż makaron. Hmmm, zobaczę, co da się zrobić :) Smacznego obiadu! Rosół

Obiad gotowy
POTRAWKA Z MIĘSA Z ROSOŁU (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) 284

Potrawka z mięsa z rosołu to kolejny przepis na wykorzystanie pozostających po ugotowaniu składników. A że rosół gotuję dość często jako bazę do różnego rodzaju zup, gdzie nie zawsze wykorzystuję mięso to i powstają przy okazji inne pyszne dania. Znacie już pastę kanapkową a tym razem szybka, prosta i smaczna potrawka z mięsa z rosołu oraz warzyw. Znakomicie komponuje się(...)ryżem z kalafiora, keto kopytkami czy gotowym makaronem konjac bez węgli. Składniki – potrawka z mięsa z rosołu: mięso z rosołu ( u mnie z przepisu na rosół drobiowy z dodatkiem wołowiny : kura wiejska 500 g, szyja indycza 500 g, skrzydło indycze 400 g, wołowina z kością – 500 g. 100 ml rosołu 50 g smalcu z gęsi 60 g cebuli

Ola la LCHF
Rosół polski z pieczonego kurczaka i wołowiny 117

Rosół polski z pieczonego kurczaka i wołowiny  Autor przepisu: Maciej Nowicki, szef kuchni Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie Rosół polski z pieczonego kurczaka i wołowiny podany z pielmieniami smakuje obłędnie. Właśnie podczas warsztatów kulinarnych w restauracji Villa Intrata w Wilanowie miałam okazję próbować go po raz pierwszy. Rosół zaliczany jest do polskich dań narodowych. Nazwa wywodzi się(...)najprawdopodobniej od słowa "rozsolić", gdyż w dawnych czasach mięso było suszone lub konserwowane solą. Rosół polski po raz pierwszy pojawia się w literaturze kulinarnej w 1682 roku w książce "Compendium Ferculorum albo zebranie potraw" autorstwa Stanisława Czernieckiego, kuchmistrza wojewody krakowskiego. W tamtym okresie, w kuchni dworskiej do rosołu często dodawano też sok z limonki, przyprawy korzenne m.in. cynamon i kwiat

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Krokiety z mięsem z rosołu i pieczarkami 146

przepisem kontynuujemy wątek rozpoczęty swego czasu wpisem pt. nogi z kury z warzywami, czyli ucieczka z rosołu . Dzisiaj prezentujemy kolejną propozycję jak smacznie i efektywnie wykorzystać nie tylko już nawet mięso, ale i warzywa pozostałe nam z rosołu. W tym przypadku mamy na myśli przede wszystkim rosół z kury , ale inne jego rodzaje nie są definitywnie wykluczone. Kolejną zaletą tego(...)ciekawszych smakowo. Nie pozwala nam bowiem zapomnieć skąd pochodzą składniki. Zresztą tak jak krokiety podaje się zwyczajowo i niemal „obowiązkowo” z barszczem, tak te warto spróbować podać z rosołem, z którego pochodziło mięso i warzywa. Farsz wg poniższego przepisu jest na tyle uniwersalny, że nie musimy ograniczać jego użycia do krokietów. Ja po pewnych modyfikacjach przyrządzam z niego również pierogi

Kulinarna Pokusa
Pasztet z kurczaka i warzyw z rosołu z boczkiem 22

Większość pasztetów jakie robię są właśnie z dodatkiem karczku, łopatki, czegoś tłustszego niż kurczak. Do dzisiejszego przepisu dla odmiany dodałam wędzony boczek. Z reguły, gdy mam w planie ugotować rosół, dokładnie wiem gdzie finalnie wyląduje mięso. Pierś najczęściej wykorzystuję jako wędlinę. Lubię w kanapce połączenie ugotowanej piersi kurczaka z sosem na bazie jogurtu, sałatą, ogórkiem i czerwoną cebulą. Z reszty(...)mięsa robię galaretę, czasami potrawkę. Wierzcie mi lub nie, ale bardzo rzadko robię z niego pasztet. Może ze dwa razy wpadłam na pomysł, żeby mięso z gotowania rosołu w 100% wylądowało w pasztecie. I ten drugi raz właśnie nadszedł parę dni temu. No więc pasztet, dobra. Koniecznie z jarzynami z zupy i czymś tłustym. Tym razem stanęło na boczku. Wyszło

Kardamonovy
Knedle z mięsem z rosołu 22

się jednak złego nie stało, bo knedle z kardamonowego są całkiem pyszne. Podwoiłam tylko ilość składników, zupełnie nic (poza farszem) w nich nie zmieniałam. Knedle z mięsem z rosołu to klasyczny, typowo babciny przepis. Chociaż znając życie, babcia robiłaby je z mieszanym mięsem, moja na bank dodałaby do nich wołowinę. Mamy tutaj prosty przepis na kluchy, kurczak zagrodowy dłuuuugo gotowany(...)rosole, ugotowane jarzyny i podstawowe przyprawy. A, no i cebula. Smażona cebula, w dużej ilości, to podstawa. Nie żałujcie jej. Całość wyszła naprawdę przepyszna. Zastanawiałam się w sumie co mam dziś opublikować, bo parę przepisów czeka na swoją kolej. Dodatkowo w weekend natrzaskam pewnie znowu parę zdjęć, więc kolejka się powiększy. Wybór padł na knedle z mięsem z rosołu

Kardamonovy
Rosół z kury z pokrzywą 96

Rosół z kury z pokrzywą Rosół domowy to zupa najczęściej chyba przygotowywana w polskich domach. Najpopularniejszy jest rosół z kury oraz drobiowo – wołowy, potem rosół domowy czy z kaczki. Tradycyjnie rosół podaje się z makaronem nitki, choć w niektórych regionach również z ziemniakami czy kluskami zacierkami. Jak ugotować rosół? Kilka składników: mięso, warzywa, przyprawy i najważniejsze – czas, bo rosół lubi(...)powoli sobie mrugać i nabierać mocy. Tym razem jednak chciałam namówić was byście do gotującego się rosołu dodali garść młodych liści pokrzywy dla zdrowia i urody PRZEPIS NA ROSÓŁ Z KURY Z POKRZYWĄ Składniki: ok 1-1,5 kg kura z wolnego wybiegu lub mieszanka: korpus kury, skrzydełka indyka 1 duża włoszczyzna 2 cebule 1 garść młodych listków pokrzywy

Dorota Smakuje
ROSÓŁ Z LANYMI KLUSECZKAMI 71

Rosół to zapewne obowiązkowe danie na niedzielę w wielu polskich domach. A jeszcze z domowym makaronem to już poezja. Jednak jeśli nie mam czasu lub chęci (tak tak, leń czasem i mnie dopada) na przygotowanie makaronu to rosołek podaję też z lanymi kluskami . Takie kluseczki przygotowane są dosłownie w kilka chwil a rosół z lanymi kluseczkami smakuje wybornie(...)czym w Waszych domach podajecie rosół? Składniki na rosół z lanymi kluseczkami : * 2-3 uda z kurczaka * 2 marchewki * korzeń pietruszki * kawałek korzenia selera * kawałek zielonej części pora * 1 cebula * 3 ziarenka ziela angielskiego * 2 liście laurowe * około 2-2,5 litra wody * sól i pieprz czarny mielony do smaku Lane kluski: * 2 jajka * pół szklanki mąki pszennej Wykonanie

Zrób to smacznie
Knedle z mięsem z rosołu 68

się jednak złego nie stało, bo knedle z kardamonowego są całkiem pyszne. Podwoiłam tylko ilość składników, zupełnie nic (poza farszem) w nich nie zmieniałam. Knedle z mięsem z rosołu to klasyczny, typowo babciny przepis. Chociaż znając życie, babcia robiłaby je z mieszanym mięsem, moja na bank dodałaby do nich wołowinę. Mamy tutaj prosty przepis na kluchy, kurczak zagrodowy dłuuuugo gotowany(...)rosole, ugotowane jarzyny i podstawowe przyprawy. A, no i cebula. Smażona cebula, w dużej ilości, to podstawa. Nie żałujcie jej. Całość wyszła naprawdę przepyszna. Zastanawiałam się w sumie co mam dziś opublikować, bo parę przepisów czeka na swoją kolej. Dodatkowo w weekend natrzaskam pewnie znowu parę zdjęć, więc kolejka się powiększy. Wybór padł na knedle z mięsem z rosołu

Kardamonovy
Azjatycki rosół z grzybami i makaronem 65

Ponieważ uwielbiam grzyby oraz orientalne smaki, jedna z moich ulubionych zup musiała je w sobie połączyć – a ja musiałam się podzielić jej nieskomplikowaną recepturą. Porcja rosołu, makaron oraz jędrne i mięsiste grzyby, dzięki aromatycznym przyprawom zamieniają się tu w odżywcze oraz pełne smaku danie – bo w prostocie siła, a najwięcej sił czerpie się często z najprostszych pokarmów Azjatycki rosół uzyska(...)tradycyjny z dużą ilością orientalnych przypraw.  To szybki i praktyczny sposób na wykorzystanie resztek przygotowanej już zupy. Jeśli wiem, że będę miała niewiele czasu na przygotowanie posiłku, rosół z przyprawami gotuję z wyprzedzeniem, gorący przelewam do wyparzonego słoika, a po zamknięciu i wystudzeniu przechowuję do kilku dni w lodówce. Później wystarczy jedynie rosół podgrzać, doprawić sosem sojowym, usmażyć grzyby

Even Better Food
Pasztet z mięsa z rosołu z żurawiną 98

Pasztet z mięsa z rosołu smakuje jak najprawdziwszy pasztet. Aromatu, smaku i faktury dodają mu soczewica, słodki ziemniak i suszona żurawina. Czas przygotowania: 20 minut Czas pieczenia : 75 minut Poziom trudności : Łatwe Problem co zrobić z mięsa z rosołu to jeden z największych dylematów kucharza. Z jednej strony jest to już mocno przetworzony, bo wygotowany produkt, z drugiej żal(...)grzech nic z niego nie zrobić. Pytanie co zrobić z mięsem z rosołu? My najczęściej robimy tak, że mięso z rosołu po przestudzeniu kroimy na małe kawałki, najlepiej w plastry. Tak samo kroimy marchew, ziemniaki, buraczki ćwikłowe, kapustę – co tam jest pod ręką. Wykładamy wszytko na blaszkę do pieczenia, solidnie doprawiamy rozmarynem, czosnkiem, solą i pieprzem. Skrapiamy olejem, mieszamy

Niedzielny kucharz
Rosół z kości pieczonej gęsi 98

Rosół z kości pieczonej gęsi to pomysł na niedzielną zupę w stylu zero waste. Jak pewnie wiecie, na naszym blogu jest dużo przepisów na gęsi pieczone w całości, a dzisiaj publikujemy przepis na pyszny rosół, który gotowany jest na bazie pieczonych kości. Rosół z gęsi jest esencjonalny, wyrazisty w smaku i dużo ciemniejszy od tradycyjnego drobiowego rosołu. Suszone grzyby oraz(...)suszone pomidory nadają dodatkowych walorów smakowych rosołowi gotowanemu z kości pieczonej gęsi . Polecamy taką niecodzienną odmianę domowego rosołu. Udostępnij Rosół z kości pieczonej gęsi – składniki kości z pieczonej gęsi 4 marchewki 1 duża pietruszka 1 kawałek selera 10 cm pora 3 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 3 ziarenka jałowca 3 suszone grzyby 3 suszone pomidory kilkanaście ziarenek kolorowego

niecodziennikpary
Ramen zupa japońska 78

czytania: 2 min Ramen zupa japońska, która w ostatnim czasie zrobiła się bardzo popularna w naszym kraju. I nic dziwnego, bo jest bardzo smaczna! Oryginalny przepis opiera się na rosole, rosół może być ugotowany z różnych rodzajów mięsa, może też to być rosół wegetariański. Moja wersja jest wersją, którą każdy będzie mógł przygotować sam w domu bez egzotycznych dodatków. Rosół(...)ramenu doprawiamy szczyptą imbiru i sosem sojowy, to oczywiście jest tylko rosół -baza. Będziemy jeszcze potrzebować makaronu, najlepiej japońskiego makaronu ramen, ale wiem, że nie jest on dostępny w każdym sklepie. Można z powodzeniem zastąpić go innym dość grubym makaronem np. fettuccine. Może to być też makaron ryżowy lub dowolny pszenny. Zupa ramen jest taką zupą, którą można zrobić dosłownie

SprawdzonaKuchnia.pl
Bardzo dobry rosół azjatycki 112

Bardzo dobry rosół azjatycki - japoński rosół na żeberkach i kurczaku Bardzo dobry rosół azjatycki przygotowała jakiś czas temu Agnieszka. Klarowny, esencjonalny wywar smakował obłędnie z dodatkiem makaronu, grzybami mun i kawałkami mięsa. To była najlepsza japońska zupa ramen z jajkiem, sosem sojowym i warzywami, jaką kiedykolwiek jadłam. Musiałam podzielić się z Wami tym przepisem Rosół na żeberkach i kurczaku(...)niesamowicie złożonym, bogatym smaku. Można się nią najeść do syta. Super prosty i bardzo dobry bulion wieprzowo - drobiowy ma dla mnie kilka zalet - to najprostszy przepis na japoński rosół, a zarazem doskonała zupa na chłodniejsze dni. Przepisy na ramen na blogu Cztery Fajery Rosół wieprzowo - drobiowy to jedna z moich ulubionych zup na jesień.  Rosół azjatycki Agnieszki jest najbardziej

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zapiekanka pasterska, czyli sposób na warzywa z rosołu 300

zrobić z włoszczyzną z rosołu? Sałatkę jarzynową? My wolimy wyczarować z nich pożywny, zdrowy pełnowartościowy obiad. Oto zapiekanka pasterska.   Drugie życie warzyw z rosołu Zapiekanka pasterska to klasyk angielskiej, a w zasadzie szkockiej kuchni, który bardzo przypadł nam do gustu. Także dlatego, że to danie jest idealnym nośnikiem naszego credo – czyli twórczego przetwarzania raz przygotowanych produktów. Jeśli(...)majonezu świadczyła o zamożności gospodarzy Sałatka jarzynowa to jeden z nielicznych w polskiej kuchni przykładów wykorzystania raz przetworzonych produktów, czyli naszych ulubionych leftovers . Warzywa ugotowane z mięsem, jako podstawa rosołu, trafiają następnie (drobno posiekane) do sałatki. Na marginesie, rozbawiła nas relacja z jednej z rewolucji Magdy Gessler, która sałatkę jarzynową dodała do zrewolucjonizowanego menu.: „ Wszyscy ją znają, ale sałatka jarzynowa

Niedzielny kucharz
Esencjonalny rosół 145

Warto mieć go w zamrażalniku. Jest zdrowy, ma wspaniały aromat i świetnie się przechowuje. Wystarczy kilkanaście minut by zamienić rosół w jedną z wielu niesamowitych zup. Czas : 3 h (nie wymaga Twojej ciągłej uwagi) Poziom trudności: łatwy Esencjonalny, długo gotowany rosół robimy raz na miesiąc. Nastawiamy gigantyczny garnek, wrzucamy składniki i gotujemy, tzn. bulion gotuje się sam, bo nie wymaga(...)doglądania. Nie zbieramy nawet piany jaka formuje się na wierzchu, bo na koniec przecedzamy rosół przez gęstą gazę i wychodzi nam klarowny, czysty bulion – nie ma sensu zawracać sobie głowy odszumowaniem. Dbamy o stały zapas rosołu, ponieważ w ogóle nie używamy kostek rosołowych do robienia zup i sosów. Mrozimy rosół w dużych, zamykanych woreczkach do mrożenia. Kładziemy

Niedzielny kucharz
Pierogi z mięsem 238

pierogi to idealne danie które może powstać kiedy gotujesz rosół. Możesz je zrobić tego samego dnia lub dnia następnego po ugotowaniu domowego rosołu, dzięki temu w pełni wykorzystasz składniki które gotowały się w rosole. Do przygotowania farszu używa się mięsa wołowego. Możecie do przygotowania rosołu kupić pręgę wołową, antrykot lub szponder. Najczęściej rosół gotuje się na z kawałkiem szpondru, jednak(...)mniejszą ilość mięsa. Po usunięciu kości jak najbardziej będzie nadawał się do przygotowania farszu mięsnego. Możecie kupić także niewielką ilość pręgi lub antrykotu, wtedy ilość mięsa ugotowanego w rosole będzie dużo większa i starczy naprawdę na pokaźną ilość pierogów z mięsem. Polecam Ci także przepisy: – pierogi z kaczką – pierogi ze szpinakiem i fetą – pierogi z dynią

nietylkopasta.pl
Rosół wegetariański 158

Rosół to, w klasycznej wersji, niezagęszczana zupa będąca wywarem mięsno – warzywnym przygotowywanym na bazie drobiu, wołowiny lub baraniny. Serwuje się ją z makaronem typu nitki lub wstążkami, ziemiankami albo kluskami lanymi. Z powodzeniem przyrządzić możemy jednak także bezmięsną wersję tej popularnej potrawy. W jaki sposób? Odpowiedź – poniżej. Bez czego nie może się obyć wegetariański rosół? Bukietu warzyw – to właśnie(...)stanowią bazę bezmięsnego  rosołu , w związku z czym należy ich użyć w dużej ilości. Powinny być to produkty wysokiej jakości, kupione ze sprawdzonego źródła i pozostawione w skórce, która to kryje w sobie najwięcej smaku. Żaden wegetariański  rosół  nie może się obyć bez opalonej cebuli, selera, marchewki oraz łodyg natki pietruszki. Sosu sojowego – umożliwi on nadanie potrawie

Moja smaczna kuchnia
ROSÓŁ DROBIOWY / CHICKEN BROTH 112

ROSÓŁ DROBIOWY / CHICKEN BROTH Rosół, podstawa podstaw. Baza do wszystkich zup, przydatny przy gotowaniu sosów, pieczeniu mięs. Dzisiaj klasyczny, drobiowy, z którego powstaną dwie zupy – pomidorowa i kokosowa z kurczakiem, ale to w najbliższej przyszłości – dziś rosół gra główną rolę. Przepis niewiele się różni od przepisu na rosół wołowy , który gotowałam jakiś czas temu. Broth, the base(...)powrotem do garnka, zalej wodą i zacznij gotować na średnim ogniu. Gdy mięso zacznie się gotować sukcesywnie zdejmuj szumy, aż przestaną wypływać na powierzchnię. Jeśli przy okazji zdejmowania szum rosół radykalnie zmniejszył swoją objętość (w moim przypadku zawsze ;)), zagotuj wodę w czajniku i dolej trochę wrzątku do garnka. Dorzuć warzywa i przyprawy i postaw na najmniejszym możliwym ogniu, żeby rosół

Martyna Cooks
Sałatka z warzyw z rosołu 204

Sałatka z warzyw z rosołu to klasyka wśród sałatek jarzynowych. Niedługo Święta więc przepis będzie inspiracją dla niektórych czytelników. Sporo osób wykorzystuje gotowane warzywa z rosołu do przygotowania warzywnej sałatki, ale wiem też, że wiele osób wyrzuca te warzywa, gdyż mają dylemat co z nimi zrobić. Moja mama robiła z nich pulpety z kurczaka i warzyw z rosołu , kotlety(...)kukurydzą z puszki, groszkiem konserwowym, ogórkami kiszonymi, porem, jabłkiem, oraz oczywiście ugotowanymi ziemniakami. Możliwości połączenia składników jest tyle ile osób gotujących. Bo każdy wie jaka sałatka z warzyw z rosołu smakuje mu najlepiej! A Wy co robicie z warzywami z rosołu? Inne nasze przepisy na sałatki znajdziecie tutaj. Najlepsza Jarzynowa sałatka z warzyw z rosołu. Składniki: Sałatka z warzyw

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zimowy Rosół z imbirem 154

znów się zaczyna zimowe pociąganie nosem i szukanie sposobu aby choróbsko nas nie rozłożyło. Na niedzielny obiad proponuję Rosół z imbirem. Imbir to cudowny specyfik, pomagający przy przeziębieniach i grypie. Działa bakteriobójczo, stąd jego wręcz "magiczne" działanie. Ważna zasada aby imbir zadziałał, choc może to wydać się ciut dziwne: taki rosół podajemy po obiedzie. Powód dlaczego podaję rosół z imbirem(...)wody), aby nie wypłukiwać gardła. Po wypiciu naparu z imbirem na ściankach gardła natychmiast odbywa się proces bakteriobójczy. Zjedzenie lub wypicie czegokolwiek spowoduje spłukanie wszystkiego do żołądka. Warzyw z rosołu już nie podaję, bo najbardziej lubię warzywa ugotowane al dente, czyli na wpół chrupiąco. Zawierają wtedy też jeszcze swoje witaminy. Warzywa długo gotowane oddały swoje witaminy do wywaru i mało

Sztuka gotowania w/g Samiry
Jesienna zupa na "rosole" 120

Wiele osób uważa, że podstawą udanej zupy jest mięsna wkładka - ja najbardziej lubię drobiową. Zupa ugotowana na piersi lub udku z kurczaka jest bardzo aromatyczna, a

Kolorowy Przepisownik
Rosół na zdrowie! 171

Domowy rosołek jest dobry na wszystko :) -pomaga leczyć przeziębienie -podawany na gorąco rozgrzewa -wzmacnia odporność -jest bardzo odżywczy- ma mnóstwo witamin i minerałów -wspomaga trawienie -zapobiega

KasiekGotuje
Rosół z chili i wołowiną 183

Przepis znalazłam na  tej  stronie. Bardzo dobra i sycąca zupa. A przy tym jaka  ładna! składniki na 4 osoby 1,5  l

Stare Gary
Rosół drobiowo - wołowy 122

Rozwiń i czytaj przepis :

Ewa w kuchni
Rosół / Broth 188

Składniki / Ingredients: 1 szklanka bulionu warzywnego / 1 cup of vegetable broth 1 szklanka bulionu drobiowego /  1 cup of chicken broth makaron / pasta kurczak / chicken włoszczyzna

Projekty ze smakiem