rosół - 7627 przepisów (strona:11/509)

Domowy rosół polski zimowy wzmocniony imbirem 175

się zaczął i nie ma co czekać aż nas coś dopadnie. Trzeba działać prewentywnie. Takim cudownym eliksirem na zdrowie jest rosołek. Imbir działa przeciwbakteryjnie i odkaża drogi oddechowe, dlatego rosół wzbogacony imbirem to podwójnie cudowny eliksir na zimową niedyspozycję zdrowotną. Imbir dodany w nienadmiernej ilości leciutko zaostrza smak rosołu i nadaje mu wyjątkowy cytrusowy posmak. SKŁADNIKI na 6 ok. porcji(...)moczenie ewentualnie pominąć. Ma ono na celu zmniejszenie zbierania się szumowin w trakcie gotowania. Kawałki kurczaka umieścić w dużym garnku z zimną wodą i postawić na bardzo małym ogniu. Rosół domowy powinien na najmniejszym ogniu dochodzić przez 2-3 godziny. Woda nawet nie powinna być bliska zagotowania. Rosół ma dochodzić na najmniejszym gazie bez przykrywki. Od tej pory rosołu już

Sztuka gotowania w/g Samiry
Rosół wołowo-drobiowy z chili 191

Esencjonalny, mięsny i tradycyjny rosół z nutką pikanterii dzięki dodaniu chili. Podobny do rosołu mojej Mamy - z kilkoma talarkami chili. Jest wspaniałą bazą do dalszych zup, np. pomidorowej, grzybowej, ogórkowej, warzywnej, a z rosołu warzywnego nawet zup krem (po dodaniu większej ilości np. marchewki). Składnikiem rosołu (także niektórych innych zup) decydującym o smaku i aromacie jest mięso(...)jakim ugotujemy naszą zupę. Rosół przygotowuję różnie, raz wyłącznie warzywny, następnie mięsny. Ile kucharek, ile przyzwyczajeń i smaków tyle rosołów;) Ja zamiennie przygotowuję takie rosoły: - warzywny / wegetariański - wykorzystuję duże ilości warzyw, marchewki, pietruszki, cebulę, pora, selera, natki pietruszki (najczęściej cały pęczek), lubczyku, pasternaku; - z kury - używam całej lub połówki kury, jest żółty i intensywny w smaku; - wołowy

Zasmakuj Kuchni
Rosół grzybowy 150

grzybów chleb lub bułka na grzanki pietruszka lub kolendra do przybrania przygotowanie Grzyby zalać niewielką ilością wody, odstawić na godzinę do namoczenia. Ugotować w wodzie w której się moczyły. Rosół zagotować, dodać wywar z grzybów i pokrojone w drobne paski grzyby. Doprawić solą , pieprzem, ewentualnie sokiem z cytryny. Podawać z grzankami, przybrać pietruszką . Smacznego

Stare Gary
Rybny rosół z lanymi kluskami 245

pieprzu. Rybę dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą i wkładamy do garnka. Zalewamy zimną wodą i zagotowujemy. Jak już się zagotuje to zmniejszamy ogień na minimalny. Tak jak pod tradycyjnym rosołem :) Dorzucamy też ziele angielskie, listki laurowe i pieprz. Nie solimy, gdyż chcemy wyciągnąć jak najwięcej smaku z rybki :) Po około 15 minutach takiego pyrkania wkładamy włoszczyznę i dalej na wolnym

Codzienna kuchnia niecodzienna
ostre mielone nadziane marchewką z rosołu na obiad... 172

bułka namoczona w wodzie, 1 sztuka jajka, 1 sztuka cebula, 1 średnia papryczka chilli, 2 łyżeczki kucharek, 1/2 szklanki tarta bułka, - ile potrzeba mąka pszenna, - ile potrzeba marchew z rosołu, - ile potrzeba olej rzepakowy, 1/2 kg ziemniaki ugotowane, 1 mały kalafior, 30 dag fasolka szparagowa mielone dokładnie i dobrze wymieszać z bułką odciśniętą z wody, cebulką i papryczką chilli pokrojoną

W Mojej Kuchni Lubię
Kotlety drobiowe z mięsem gotowanym z rosołu 132

Wielu ludzi zastanawia się co zrobić z mięsem i warzywami z rosołu. O ile warzywa często mogą wylądować w sałatce, to z mięsem już bywa różnie. Wielu ludzi nie cierpi gotowanego mięsa, ja bardzo lubię, ale ja ogólnie lubię jeść, więc jestem mało statystyczna jeżeli chodzi o miłość do gotowanego mięsa. Przepis na sałatkę - Sałatka rosołowa, sałatka z warzyw(...)mięsa z rosołu Przepis na sałatkę - Sałatka z warzyw z rosołu Przepis na sałatkę - Sałatka jarzynowa z kukurydzą U mnie w domu bardzo często robimy rosół z kurczaka. Rosół drobiowy charakteryzuje się tym, że delikatne mięso jakim jest drób wymaga sporego wkładu. Zazwyczaj jest to cały kurczak, którego wcześniej kroję na kawałki. W rosole znajduje się wówczas: cały korpus

MamaOskarka
Rosół z pierożkami 138

dziś wtorek, a ja wyskakuję z rosołem? Że niby powinna być pomidorowa i to najlepiej jeszcze wczoraj, jak niepisana tradycja nakazuje? No cóż, wyłamałam się z konwencjonalnego obiegu i ugotowałam rosół na tygodniu. A w dodatku nie taki ot zwykły rosół z makaronem, a z pierożkami z mięsem. Żeby nie było, nic nie mam przeciwko rosołowi z makaronem i nawet(...)jednak wolną godzinę i porwałam się na ulepienie pierożków (uszkami czy kołdunami jednakich nie nazwę ze względu na kształt). Ciasto z mąki pełnoziarnistej, a w środku soczyste mięso z rosołu i aromatyczna cebulka z marchewką. No i teraz mam problem. Mąż stwierdził, że teraz woli pierożki w rosole, niż makaron. Hmmm, zobaczę, co da się zrobić :) Smacznego obiadu! Rosół

Obiad gotowy
POTRAWKA Z MIĘSA Z ROSOŁU (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) 292

Potrawka z mięsa z rosołu to kolejny przepis na wykorzystanie pozostających po ugotowaniu składników. A że rosół gotuję dość często jako bazę do różnego rodzaju zup, gdzie nie zawsze wykorzystuję mięso to i powstają przy okazji inne pyszne dania. Znacie już pastę kanapkową a tym razem szybka, prosta i smaczna potrawka z mięsa z rosołu oraz warzyw. Znakomicie komponuje się(...)ryżem z kalafiora, keto kopytkami czy gotowym makaronem konjac bez węgli. Składniki – potrawka z mięsa z rosołu: mięso z rosołu ( u mnie z przepisu na rosół drobiowy z dodatkiem wołowiny : kura wiejska 500 g, szyja indycza 500 g, skrzydło indycze 400 g, wołowina z kością – 500 g. 100 ml rosołu 50 g smalcu z gęsi 60 g cebuli

Ola la LCHF
Rosół polski z pieczonego kurczaka i wołowiny 124

Rosół polski z pieczonego kurczaka i wołowiny  Autor przepisu: Maciej Nowicki, szef kuchni Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie Rosół polski z pieczonego kurczaka i wołowiny podany z pielmieniami smakuje obłędnie. Właśnie podczas warsztatów kulinarnych w restauracji Villa Intrata w Wilanowie miałam okazję próbować go po raz pierwszy. Rosół zaliczany jest do polskich dań narodowych. Nazwa wywodzi się(...)najprawdopodobniej od słowa "rozsolić", gdyż w dawnych czasach mięso było suszone lub konserwowane solą. Rosół polski po raz pierwszy pojawia się w literaturze kulinarnej w 1682 roku w książce "Compendium Ferculorum albo zebranie potraw" autorstwa Stanisława Czernieckiego, kuchmistrza wojewody krakowskiego. W tamtym okresie, w kuchni dworskiej do rosołu często dodawano też sok z limonki, przyprawy korzenne m.in. cynamon i kwiat

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Krokiety z mięsem z rosołu i pieczarkami 153

przepisem kontynuujemy wątek rozpoczęty swego czasu wpisem pt. nogi z kury z warzywami, czyli ucieczka z rosołu . Dzisiaj prezentujemy kolejną propozycję jak smacznie i efektywnie wykorzystać nie tylko już nawet mięso, ale i warzywa pozostałe nam z rosołu. W tym przypadku mamy na myśli przede wszystkim rosół z kury , ale inne jego rodzaje nie są definitywnie wykluczone. Kolejną zaletą tego(...)ciekawszych smakowo. Nie pozwala nam bowiem zapomnieć skąd pochodzą składniki. Zresztą tak jak krokiety podaje się zwyczajowo i niemal „obowiązkowo” z barszczem, tak te warto spróbować podać z rosołem, z którego pochodziło mięso i warzywa. Farsz wg poniższego przepisu jest na tyle uniwersalny, że nie musimy ograniczać jego użycia do krokietów. Ja po pewnych modyfikacjach przyrządzam z niego również pierogi

Kulinarna Pokusa
Pasztet z kurczaka i warzyw z rosołu z boczkiem 27

Większość pasztetów jakie robię są właśnie z dodatkiem karczku, łopatki, czegoś tłustszego niż kurczak. Do dzisiejszego przepisu dla odmiany dodałam wędzony boczek. Z reguły, gdy mam w planie ugotować rosół, dokładnie wiem gdzie finalnie wyląduje mięso. Pierś najczęściej wykorzystuję jako wędlinę. Lubię w kanapce połączenie ugotowanej piersi kurczaka z sosem na bazie jogurtu, sałatą, ogórkiem i czerwoną cebulą. Z reszty(...)mięsa robię galaretę, czasami potrawkę. Wierzcie mi lub nie, ale bardzo rzadko robię z niego pasztet. Może ze dwa razy wpadłam na pomysł, żeby mięso z gotowania rosołu w 100% wylądowało w pasztecie. I ten drugi raz właśnie nadszedł parę dni temu. No więc pasztet, dobra. Koniecznie z jarzynami z zupy i czymś tłustym. Tym razem stanęło na boczku. Wyszło

Kardamonovy
Knedle z mięsem z rosołu 27

się jednak złego nie stało, bo knedle z kardamonowego są całkiem pyszne. Podwoiłam tylko ilość składników, zupełnie nic (poza farszem) w nich nie zmieniałam. Knedle z mięsem z rosołu to klasyczny, typowo babciny przepis. Chociaż znając życie, babcia robiłaby je z mieszanym mięsem, moja na bank dodałaby do nich wołowinę. Mamy tutaj prosty przepis na kluchy, kurczak zagrodowy dłuuuugo gotowany(...)rosole, ugotowane jarzyny i podstawowe przyprawy. A, no i cebula. Smażona cebula, w dużej ilości, to podstawa. Nie żałujcie jej. Całość wyszła naprawdę przepyszna. Zastanawiałam się w sumie co mam dziś opublikować, bo parę przepisów czeka na swoją kolej. Dodatkowo w weekend natrzaskam pewnie znowu parę zdjęć, więc kolejka się powiększy. Wybór padł na knedle z mięsem z rosołu

Kardamonovy
Rosół z kury z pokrzywą 104

Rosół z kury z pokrzywą Rosół domowy to zupa najczęściej chyba przygotowywana w polskich domach. Najpopularniejszy jest rosół z kury oraz drobiowo – wołowy, potem rosół domowy czy z kaczki. Tradycyjnie rosół podaje się z makaronem nitki, choć w niektórych regionach również z ziemniakami czy kluskami zacierkami. Jak ugotować rosół? Kilka składników: mięso, warzywa, przyprawy i najważniejsze – czas, bo rosół lubi(...)powoli sobie mrugać i nabierać mocy. Tym razem jednak chciałam namówić was byście do gotującego się rosołu dodali garść młodych liści pokrzywy dla zdrowia i urody PRZEPIS NA ROSÓŁ Z KURY Z POKRZYWĄ Składniki: ok 1-1,5 kg kura z wolnego wybiegu lub mieszanka: korpus kury, skrzydełka indyka 1 duża włoszczyzna 2 cebule 1 garść młodych listków pokrzywy

Dorota Smakuje
ROSÓŁ Z LANYMI KLUSECZKAMI 75

Rosół to zapewne obowiązkowe danie na niedzielę w wielu polskich domach. A jeszcze z domowym makaronem to już poezja. Jednak jeśli nie mam czasu lub chęci (tak tak, leń czasem i mnie dopada) na przygotowanie makaronu to rosołek podaję też z lanymi kluskami . Takie kluseczki przygotowane są dosłownie w kilka chwil a rosół z lanymi kluseczkami smakuje wybornie(...)czym w Waszych domach podajecie rosół? Składniki na rosół z lanymi kluseczkami : * 2-3 uda z kurczaka * 2 marchewki * korzeń pietruszki * kawałek korzenia selera * kawałek zielonej części pora * 1 cebula * 3 ziarenka ziela angielskiego * 2 liście laurowe * około 2-2,5 litra wody * sól i pieprz czarny mielony do smaku Lane kluski: * 2 jajka * pół szklanki mąki pszennej Wykonanie

Zrób to smacznie

Proponowane wyszukiwania