Rosół to najbardziej klasyczna i tradycyjna zupa na polskim stole. Mówi się, że w każdym domu w niedzielę podaje się rosół. My chyba tę statystykę obniżamy ponieważ rosół nie jest co tydzień. Zazwyczaj gotuję na rosole inne zupy. Mąż jednak miał ochotę na taki ciepły klasyczny rosół. Ja jako dobra żona przygotowałam mu go. Rosół to klasyka sama w sobie(...)drób, wołowina oraz podroby. Niektórzy dziwią się, że daje do zupy serduszka... ja jednak nie wyobrażam sobie rosołu bez nich. Rosół podałam z 8-jajeczną krajanką Arc-Pol Czaniec . Firma produkuje makarony z pasji i tradycji. Arc-Pol powstało dzięki podróży do Włoch. Tam narodziła się chęć przeniesienia niepowtarzalnych smaków do Polski. Krajanka 8-jajeczna Arc Pol Czaniec przygotowywana
Kuchnia w oparachpółprodukty do kolejnych, pysznych dań. Co można zrobić z resztek pieczonego kurczaka? Dziś chcieliśmy się z Wami podzielić kilkoma patentami z naszej kuchni na smaczne zagospodarowanie resztek pieczonego kurczaka. Rosół orientalny na bulionie z kości – przykład na to, co można zrobić z resztek pieczonego kurczaka. Jeśli będziecie zainteresowani tematem, to chętnie pokażemy Wam więcej pomysłów, bo przez rok ekonomicznego(...)kuchennych eksperymentów. Zapraszamy Was do małego przeglądu przepisów na to co można zrobić z resztek pieczonego kurczaka. Codziennie przez tydzień będziemy też wrzucać szczegółowe przepisy na te dania. Orientalny rosół a la zupa pho na bulionie z kości Co można zrobić z resztek pieczonego kurczaka? Zupa a la pho na bulionie z kości to idealny patent by wykorzystać szkielet pieczonej
Niedzielny kucharzŚWIĄTECZNY ROSÓŁ WOŁOWO-DROBIOWY Jak z powodzeniem przygotować najlepszy domowy rosół z drobiu i wołowiny - sprawdzony przepis krok po kroku. Długo gotowany na dobrej wodzie, z najlepszych i świeżych składników rosół wołowo-drobiowy, to potrawa naprawdę odświętna! Nie od dziś wiadomo, że tajemnicą wyjątkowego smaku bulionu jest bardzo długi czas jego gotowania - im dłuższy, tym smak bulionu będzie(...)lepszy :) Należy pamiętać, że rosołu nie wolno gotować, ma jedynie tylko "pyrkać". W dobrych restauracjach bulion jest gotowany na małym ogniu nawet przez kilkanaście godzin. Po takim czasie wywar jest nie tylko bardzo esencjonalny i klarowny, ale mięso, nawet jeżeli żylaste, rozpływa się w ustach. Pięknie pozdrawiam:)K.K. SKŁADNIKI: 1 kura rosołowa (najlepiej ekologiczna) 0,5kg wołowiny
Moja Książka KucharskaROSÓŁ WOŁOWY / BEEF BROTH Z przepisem na rosół jest tak samo jak z przepisem na sałatkę jarzynową – każdy ma swój. Dzisiaj zrobimy wołowy, który poza kilkoma szczegółami nie różni się specjalnie od każdej innej wersji rosołu w moim wykonaniu. Dobry, klarowny rosół zajmuje bardzo dużo czasu, ale wart jest każdej godziny wolnego gotowania, czekania. Składników niewiele, ale czasu potrzeba(...)koniec (na godzinę przed końcem) gotowania, moim zdaniem tak jest bezpieczniej, ponieważ wywar może się okazać zbyt słonym jeśli zostanie posolony na początku, a tego nie chcemy. Jak rosół osiągnie odpowiedni smak wyłącz kuchenkę, przelej rosół do innego garnka przed sito/durszlak. Ja przelewam rosół dwa razy, drugi raz przez pieluchę, ponieważ warzywa się rozpadają podczas tak długiego gotowania i durszlak/sito
Martyna CooksPonieważ uwielbiam grzyby oraz orientalne smaki, jedna z moich ulubionych zup musiała je w sobie połączyć – a ja musiałam się podzielić jej nieskomplikowaną recepturą. Porcja rosołu, makaron oraz jędrne i mięsiste grzyby, dzięki aromatycznym przyprawom zamieniają się tu w odżywcze oraz pełne smaku danie – bo w prostocie siła, a najwięcej sił czerpie się często z najprostszych pokarmów Azjatycki rosół uzyska(...)gotując ten tradycyjny z dużą ilością orientalnych przypraw. To szybki i praktyczny sposób na wykorzystanie resztek przygotowanej już zupy. Jeśli wiem, że będę miała niewiele czasu na przygotowanie posiłku, rosół z przyprawami gotuję z wyprzedzeniem, gorący przelewam do wyparzonego słoika, a po zamknięciu i wystudzeniu przechowuję do kilku dni w lodówce. Później wystarczy jedynie rosół podgrzać, doprawić sosem sojowym, usmażyć
Even Better Foodlekka zupa na aromatycznym rosole zachwyci smakiem każdego. Aromatyczna zupa z kaczki Tradycyjny rosół z kury znamy wszyscy i podejrzewam, że większość z nas choć raz w życiu go gotowała. Niedzielny obiad bez rosołu to nie obiad Rosół, który mi osobiście najbardziej smakuje to ten, do wykonania którego używamy połączenia mięsa kurzego z kaczym. Dzisiaj mam propozycję na zupę(...)bazie rosołu tylko i wyłącznie z mięsa kaczego. Zupa serwowana jest z ryżem a nie makaronem jakby to było przy tradycyjnym rosole. Dodatkowym atutem są też pyszne klopsikami z mięsa kaczego i odrobina kremu z ostrej papryki. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki Wykonanie Wskazówki Składniki: 2 marchewki
mecooksPierożki ruskie z rosołem, zrobiłam je dzisiaj na obiad. Niby ten sam rosół co zawsze, ale pierożki zmieniły jego smak. Trochę było pracy, ale warto. Bardzo dobre danie. Takie pierożki powinny być podane w czystym rosole z dodatkiem świeżej posiekanej natki pietruszki. Wykonanie rosołu – do garnka wlać wodę, wrzucić pokrojone części kurczaka. Zagotować, zdjąć szumy. Dodać pokrojone marchewki, korzeń(...)pietruszki, ziarenka ziela angielskiego, cebulę i gałązki świeżej pietruszki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować na bardzo małym ogniu. Rosół musi się tylko lekko „bulgotać ” Gotować tak długo, aż mięso będzie miękkie. Wyjąć mięso z rosołu i odstawić, żeby ostygło. Oskrobać mięso z kości i skór. Zostawić tylko mięso. Resztę wyrzucić. Rosół przelać przez sitko, wyjąć marchew
Kuchnia Pokoleńdość, że jest smaczna i sycąca to również bardzo zdrowa, dzięki takim składnikom jak kurkuma, imbir, chilli czy czosnek, które mają właściwości przeciwzapalne i antynowotworowe. Składniki: 500 ml rosołu 400 g dyni hokkaido 1 duża marchewka z rosołu 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 15 g tłuszczu (olej kokosowy – keto, LCHF, paleo, masło klarowane – keto, optymalna, LCHF(...)łyżeczka curry 1/2 łyżeczki kurkumy 1/3 łyżeczki imbiru mielonego szczypta chilli do smaku sól do smaku natka pietruszki pestki dyni chipsy z boczku mięso z rosołu Zupa jest przygotowywana na bazie rosołu więc albo gotujemy rosół wg przepisu albo korzystamy z gotowego. Ja często mam zamrożony lub po ugotowaniu dużego garnka w kolejne dni robię z nich różne zupy krem
Ola la LCHFRosół w moim domu jest zawsze bardzo oczekiwany ale pojawia się dość rzadko. Wynika to z faktu, że w moim rodzinnym domu rosół był gotowany zawsze w niedzielę, a ja w dzieciństwie cierpiałam na migreny weekendowe i ubzdurałam sobie, że to wina właśnie rosołu. Tak więc(...)pojawia się u nas rosół to jest wielkie święto! Prawdziwy rosół musi być przejrzysty i nie za tłusty. Najlepsze gotuje moja Mama i szwagier Irek. Ale mój też jest niczego sobie! Składniki: • 1 kurczak • 3 marchewki • 1 pietruszka • 1/2 selera • 1/2 pora • 1 cebula • 1 mrożony prawdziwek • 3 liście laurowe • 5 ziaren ziela angielskiego
To co kochamFavorite Taki rosół dla mnie zawsze będzie najlepszy. Wspomnienie z dzieciństwa, lata młodości. Jeśli chcecie ugotować taki rosół z wiejskiej kury to będziecie musieli dłużej gotować. Jak to piszę zaraz mi się przypomniał ten widok „oczka” na rosole i ten zapach. Jako dziecko całe wakacje byłam na wsi w Osowcu u mojej kochanej cioci Jadzi. Jej rosół był(...)kluski Do dużego garnka wlać wodę, dodać oczyszczonego i pokrojonego w kawałki kruczka. Zagotować wodę i natychmiast zmniejszyć ogień do minimum. Wszystkie szumy które powstaną dokładnie zebrać i wyrzucić. Rosół powinien być czysty i klarowny. Doprawić solą i pieprzem. Na widelec nakłuć cebulę i obsmażyć na płomieniu od gazu, lub obsmażyć na patelni. Następnie dodać do rosołu. Marchewki, korzeń pietruszki
Kuchnia Pokoleńwłasnie oczywiście. Polaka niedzielny obiad to rosół i schabowy. Ja jednak dziś skieruję Waszą uwagę tylko na zupę. Mówi się, że rosół to tylko z prawdziwej kury, a nie z chowu wielkoprzemysłowego (broilera). Prawdziwa kura czyli taka wiejska, która sama sobie grzebie w ziemi i wynajduje jedzonko. Taka kura wiedzie spokojny żywot, bez stresu, ma sporo ruchu, gimnastykuje się kiedy(...)chce, spotyka różne inne zwierzątka na podwórku - no generalnie ma dobrze! Jednak co zrobić jeśli nie mamy takiego drobiu? Są trzy wyjścia - jechać do babci na wieś na prawdziwy rosół, nie gotować w ogóle tej zupy albo kupić to, co mamy pod ręką w jakimkolwiek sklepie. I to nie musi być od razu cała kura. Ja unikam ogołoconych korpusów/porcji
Right Behind The KitchenFlaki mają chyba tyle zwolenników, co przeciwników. Ja do tej pory bałam się samodzielnie je przyrządzić, gdyż pamiętam smak „babcinych” flaków. Ostre flaki na rosole wołowym, jadłam je właściwie w Boże Narodzenie, które w dzieciństwie spędzaliśmy na wsi. Pamiętam długie spacery w mroźne dni i później grzanie się właśnie przy takich flakach. Wszystko wtedy było inne, takie(...)lubię „gotowców”, które jakoś do mnie nie przemawiają postanowiłam spędzić kilka godzin na przyrządzaniu flaków, takich jakie robiła babcia. Wyszły naprawdę pyszne. Rozgrzewające, dla mnie idealne. Składniki: Rosół wołowy: - 0,5 kg wołowiny na rosół; - 2 marchewki; - 1 pietruszka; - 1 por; - kawałek selera; - natka pietruszki; - 3 liście laurowe, 5 kulek ziela angielskiego, sól, pieprz Flaki: - 90 dag flaków
dom-agi.plRosół z warzywami pieczonymi w air fryer Wczoraj pokazywałam wam jak upiec warzywa w frytownicy beztłuszczowej . Ostatnio moja rodzina miała ochotę na rosół i pomyślałam sobie, że to znakomita okazja by wypróbować air fryer i upiec w nim warzywa. Gotowałam rosół kolagenowy więc również kości i mięso, które dodałam potem do rosołu podpiekałam w ten sam sposób co warzywa(...)fryer. To rosół na kościach i chrząstkach i do tego długo i powoli gotowany. Do jego przygotowania możemy użyć korpusu, skrzydełek, szyjek czy łapek kurczaka a także kości szpikowych wołowych, cielęcych czy wieprzowych. Może być też golonka lub nóżki wieprzowe. Osobiście jestem zadowolona z efektu i będę właśnie tak podpiekać warzywa do rosołów, wywarów i bulionów bo wychodzą one potem
Dorota SmakujeDomowy rosół to danie, które bardzo często jest nieodłącznym elementem niedzielnego obiadu. Powinno być przygotowane na kilku rodzajach warzyw, z dużą ilość warzyw. Tym razem pokażę Wam w jaki sposób możemy wzbogacić jego smak. Dodamy dwa niecodzienne składniki, ale o tym w dalszej części wpisu. Oczywiście jak na domowy rosół przystało będziemy on podany z domowym makaronem. Moja wersja będzie(...)przygotowana na bazie drobiu. Wywar do rosołu ugotuję na kaczce oraz na kurczaku. Ale powinniśmy zacząć od domowego makaronu. Składniki na domowy makaron 1 szklanka mąki – ok. 150 g 1 jajko 1/2 łyżeczka soli 1 łyżka oleju 2 żółtka jajek Przygotowanie domowego makaronu Na stolnicę przesiewamy mąkę. Następnie pośrodku robimy dołek i do środka wbijamy jedno całe jajko, oraz
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Niedawno znajoma poczęstowała nas niezwykle aromatycznym rosołem. Od razu więc podpytaliśmy, jak go zrobiła. Okazało się, że oprócz standardowego zestawu warzyw w garnku wylądował też pomidor i liść kapusty. Nie jest to żaden wymysł, w jej domu rosół robi się tak od zawsze. Też więc taki ugotowaliśmy. Wyszedł przepyszny! Przepis na rosół z pomidorem i kapustą Składniki: cały kurczak(...)czosnku, 1 por, 2 marchewki, 1 seler lub podobna ilość korzenia pietruszki, duży liść białej kapusty, 1 dojrzały pomidor, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, natka pietruszki. Jak zrobić rosół? Marchewkę, seler, cebulę i czosnek obierz, marchewkę przekrój wzdłuż, cebulę i ząbki czosnku na pół, a seler w plastry. Przekrój wzdłuż także por i przepłucz – wewnątrz mogą znajdować się
Kulinarna Polska