rosół - 7627 przepisów (strona:16/509)

Zupa ogórkowa 116

Najlepsza zupa ogórkowa , przygotowana przeze mnie błyskawicznie na wczorajszym rosole z kurczakiem i warzywami, zabielana. Ugotowana w 20 minut. Tradycyjna, polska zupa. Każdy z nas ją zna i pewnie przygotowuje na swój sposób. Czy jest uniwersalny przepis na najlepszą zupę ogórkową? Nie ma! Każdy uważa, że jego przepis na zupę ogórkową jest najlepszy . Najważniejszym składnikiem w zupie ogórkowej są kiszone(...)ziemniakami, ale jadłam już z ryżem i z ziemniakami i ryżem. My jednak wolimy zupę ogórkową z ziemniakami. Polecam ulubione przepisy mojego męża na zupę ogórkową gdy nie mamy rosołu: zupa ogórkowa , ogórkowa zupa , lub inne zupa ogórkowa na rosole, zupa z ogórków małosolnych .   Składniki na najlepsza zupę ogórkową: 1- 1,5 litra rosołu i mięso z rosołu

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Bulion z makaronem naleśnikowo-bazyliowy 217

Oryginalny smak, aromat i niespodzianka w postaci rozwijających się jak kwiaty naleśnikowych zawijasów. Pyszny rosół podany w niestandardowy sposób. Koniecznie spróbujcie! Czas : 15 minut (+ 30 minut dla masy naleśnikowej, żeby odpoczęła) Poziom trudności: łatwy Inspiracją do tego dania było menu zakopiańskiej restauracji Casa mia, ulubionego lokalu Agnieszki w Zakopanem (zwykle odwiedzała ją podczas zawodowych wyjazdów pod Giewont). Na pełnej przeciętnego(...)Podhalu, ale w całej Polsce. W niewielkiej, rodzinnej restauracji jedzenie jest przygotowywane z czułością i dbałością, a człowiek traktowany jest nie jak klient, ale miły gość. Czwartkowe danie to rosół z zawijasami z pachnącego bazylią i doprawionego parmezanem ciasta naleśnikowego . To właśnie te makaroniki ściągnęliśmy z Casa mia. W restauracji są podawane tak, że kelner już przy stole zalewa naleśnikowego

Niedzielny kucharz
ROSÓŁ AZJATYCKI Z PULPECIKAMI (keto, LCHF, optymalny, paleo, bez glutenu i laktozy) 200

kolejny pomysł na wyczarowanie z poczciwego domowego rosołu zupy o niezwykłym aromacie i smaku orientu. Rosół azjatycki, bo to o nim mowa, jest zdrowy, aromatyczny, rozgrzewający, pikantny, pełen różnorodnych przypraw, czyli idealny na chłodne dni Składniki na rosół: 1000 ml bulionu z przepisu na rosół 3-4 g suszonych grzybów mun 50-60 ml sosu tamari ( wersja bez glutenu(...)chilli lub płatki chilli, posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawy (oprócz kurkumy). Całość gotować na wolnym ogniu ok 30 minut. Po tym czasie dodać kurkumę i gotować kolejne 30 minut. Rosół doprawić do smaku solą i pieprzem. W trakcie gotowania przygotować pulpety. Mięso mielone wyrobić z solą i pieprzem a następnie uformować malutkie kuleczki. Pulpety podsmażyć z każdej na tłuszczu

Ola la LCHF
Rosół wołowo-drobiowy Magdy Gessler 411

Dziś rosół wołowo-drobiowy Magdy Gessler znaleziony na stronie Smaki Życia. Pyszny, klarowany, jak u Mamy Zazwyczaj gotuję go popołudniu, najlepiej smakuje na drugi dzień z cienkim makaronem. Rosół podaję z koprem lub drobno posiekaną natką. Smakiem dzieciństwa jest dla mnie taki rosół, na mięsie wołowym i drobiowym podawany z koprem i młodymi kawałkami ziemniaków. Składniki: 500 g wołowiny(...)kurczak 6 marchewek 6 pietruszek 1 seler 2 cebule 1 pęczek natki pietruszki 1 pęczek lubczyku łyżka pieprzu 5 goździków 5 ziarenek ziela angielskiego 5 liści laurowych sól Przygotowanie rosołu: Wszystkie warzywa i mięso umyć. Cebulę opalić (można w plastrach na suchej patelni skarmelizować lub na palniku na kuchence). Mięso pokroić. Warzywa obrać i pokroić. Mięso i warzywa (bez natki

Zasmakuj Kuchni
ROSÓŁ WEGETARIAŃSKI Z KŁADZIONYMI KLUSKAMI FRANCUSKIMI 211

jesienno - zimowe popołudnia proponuję rozgrzewający rosół wegetariański. Składniki do rosołu powinny być dobierane w równych proporcjach, ewentualnie marchewki można dorzucić nieco więcej. Warzywa najlepiej dobierać na targu - osobno, bo często gotowa włoszczyzna nie spełnia naszych oczekiwań. Do wywaru warto dodać odrobinę kapusty włoskiej albo w zastępstwie kilka główek brukselki lub różyczki brokułu. Dopełnieniem będzie odrobina tłuszczu w postaci ulubionej oliwy(...)przypadku wegan) lub sklarowanego masła. Dodatkiem mogą być właśnie kładzione kluski domowej roboty. A gdy nam się rosół znudzi, na jego bazie możemy przygotować dowolną zupę. Gotując rosół nie należy się spieszyć. Gotujemy go na małym ogniu przez około godzinę, a następnie zostawiamy pod przykryciem na kolejną godzinę (albo i dłużej). Dopiero później wyciągamy warzywa. Ja pozostawiam marchewkę

wege i kropka
Kurczak pieczony w ziołach i rosole. Pomysł na szybki obiad. 316

obiady. Warto wykorzystać każdy składnik. Czasem możemy dzięki temu tanim kosztem przygotować naprawdę dobre i syte danie. Dziś dzielę się z Wami przepisem na kurczak pieczony w ziołach i rosole. Nie jest, to typowe danie o jakim myślicie. Kurczak (u mnie podudzia) wcześniej posłużył mi jako baza do ugotowania rosołu. Dzięki czemu jest już ugotowany, mięciutki i w piekarniku(...)spędzać długich godzin. To danie, to oszczędność czasu i pieniędzy. Spróbujcie, tak przygotowane kawałki z kurczaka są naprawdę pyszne. Kurczaka doprawiłam przyprawą od Skworcu Kurczak pieczony w ziołach i rosole. Pomysł na szybki obiad. 2016-05-11 10:01:47 Write a review Save Recipe Print 0 calories

Słodkie okruszki
Pierogi z mięsem z rosołu 193

Nigdy nie mam problemu z wykorzystaniem składników po ugotowaniu rosołu. Gotowane mięso i warzywa zawsze znajdują w domu swoich zwolenników. Czasami jednak warto je wykorzystać w zupełnie inny sposób, przygotowując – pierogi z mięsem z rosołu.       Składniki na ciasto: - 1 kg mąki tortowej - 100g miękkiego masła - 3 żółtka - 1 całe jajko - 1,5 łyżeczki soli - 1/2 litra(...)gorącej wody Składniki na farsz: - ok. 1 kg ugotowanego mięsa z rosołu (dałam mięso z 1 uda indyka, udek drobiowych i dołożyłam pieczone – wszystko bez skóry) - 3 marchewki z rosołu i kawałek selera - 250g boczku wędzonego - 2 – 3 cebule - kilka ząbków czosnku (ilość według upodobań) - 2 jajka - sól morska - świeżo mielony pieprz (do smaku) - 1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego

mojewypiekiinietylko
Rosół mojej Żony 188

Bardzo, ale to bardzo lubię rosół i jadam go chętnie, niezależnie od kraju w którym przebywam, ale nigdzie dotychczas nie trafiłem na taki, który dorównałby smakiem rosołowi Małżonki Mej Aleksandry. Sam nie raz próbowałem, " podrobić " Jej rosołek, jednak mimo wszystko to nie był ten sam smak i ten aromat. Poniżej - specjalnie dla Was podaję przepis  Gadziny (czyli mojej Żony(...)cielęciny z kością lub młodej baraniny (opcjonalnie) 1 duża cebula przypalona nad gazem lub dokładnie umyta cebula w łupince 3 marchewki (im więcej marchewki, tym bardziej słodkawy smak rosołu) 2 pietruszki 1 duży por (tylko biała część) 1 bardzo mała suszona papryczka chili 1/2 średniej wielkości selera lub 2 łodygi selera naciowego 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu 5 ziaren ziela

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Galaretka z kurczaka z rosołu 86

Pyszna i lekka galaretka z kurczaka z rosołu. Tak można określić tą potrawę. Wbrew pozorom jej wykonanie wcale nie jest takie trudne i z moimi wskazówkami poradzi sobie nawet osoba początkująca w gotowaniu. Galaretka z kurczaka może być również jedzona przez osoby będące na diecie. Wystarczy jedno lub dwa udka zamienić na pierś z kurczaka lub indyka. Ja tak czasami(...)łyżki żelatyny na 1 litr wywaru pół puszki groszku konserwowego Opcjonalnie. Można też użyć kukurydzy z puszki i jajek ugotowanych na twardo. Sposób wykonania galaretki z kurczaka z rosołu Krok 1 – gotuję wywar na rosół Mięso kurczaka dokładnie myję, można je również wymoczyć przez pół godziny. Warzywa takie jak marchew, seler i pietruszkę obieram, a cebulę pozbawiam łupiny. Galaretkę

Ania gotuje
Pasztet z żurawiną 64

sklepowe są tragiczne, jeżeli chodzi o skład. Nie kupuję ich praktycznie wcale. Pasztet z żurawiną nie był na mojej liście tegorocznych świątecznych przepisów. Miałam jednak ochotę na pomidorową na rosole. Wiecie, taką prawdziwą. Zawsze, gdy robię rosół, kminię co później zrobić z mięsem. Teraz znowu kombinowałam. Że kotlety, że potrawka, że galareta. I potem nagle ciach! No pasztet przecież(...)mnie nowa/stara maszynka do mielenia mięsa. Chciałam uzyskać konkretną konsystencję i taką udało mi się zrobić. Pasztet wyszedł dokładnie taki jak chciałam. Pycha. Składniki: 2 ćwiartki z kurczaka (z rosołu) 750 g karczku wieprzowego 1 marchewka (z rosołu) 1 korzeń pietruszki (z rosołu) mały kawałek selera (z rosołu) 5 łyżek bułki tartej duża garść suszonej żurawiny 2 jajka 2 duże

Kardamonovy
Rosół po chińsku 63

Rosół gotowany jak tradycyjny ale o smaku orientu, z dużą ilością mięsa, warzyw i makaronu ryżowego. Gęsty, pożywny i sam się gotuje. Doskonały jako główny posiłek jednodaniowy. Bardzo wszystkim nam smakował i pomimo dużego ganka zniknął bardzo szybko. Do rosołu chińskiego można dodać również pędy bambusa, a prawdziwki zamienić na grzybki mun. Składniki: ? indyk, u mnie skrzydło, szyja(...)umyć, zalać zimną wodą, zagotować i zdjąć szumowiny. ? Dodać obraną marchewkę, pietruszkę, seler, pora oraz obrane i przekrojone na pół cebule. ? Wsypać płaską łyżkę soli, dodać zioła i grzyby. ? Rosół ma się gotować bez przykrycia na wolnym ogniu przez 2 godziny. Jeśli pojawią się szumowiny, należy je zdjąć siteczkiem lub łyżką. Taki sposób gotowania sprawia, że większość składników zawartych

To co kocham
Sałatka z mięsem z rosołu 77

Sałatka z kurczaka z rosołu Pyszna sałatka z mięsem z rosołu, znakomity pomysł na kolację czy posiłek do pracy. Prosta i szybka sałatka z gotowanym kurczakiem, winogronem i selerem. Już się nie zastanawiaj co zrobić z mięsem z rosołu? Przygotuj znakomitą sałatkę z mięciutkim kurczakiem, chrupiącym selerem i aksamitnym sosem. Na Blogu znajdziesz inne pomysły na mięso z rosołu(...)rosół. Wyrazisty seler, słodki winogron to znakomite uzupełnienie gotowanego kurczaka. Z samych tych składników sałatka wychodzi łagodna, jeżeli lubisz ostrzejsze smaki dopraw ją mocniej. Stopień ostrości to już indywidulana sprawa, musisz popróbować i zobaczyć co dodać, aby podarować sobie i bliskim pyszny posiłek. Sałatka z mięsem z rosołu idealna na co dzień jak i od święta. Nie musisz robić

Dieta moja pasja
PASZTET Z MIĘSA I WARZYW Z ROSOŁU 164

mnie pozostaje zawsze mnóstwo mięsa z rosołu? Przygotować można z tego wiele różnych potraw. Dziś mam dla Was przepis na pyszny pasztet z mięsa i warzyw z rosołu . Podawany pokrojony w plasterki to doskonałe dodatek do chleba czy bułek. Pasztet jest naprawdę smaczny, łatwy i szybko do przygotowania. A że moja córka uwielbia rosół, to mięsa mam co chwilę(...)nadmiarze. Wykorzystuję go na różne sposoby... pierogi, krokiety, sałatka. Tym razem zrobiłam pasztet. Znikł bardzo szybko, więc chyba rodzince smakował :) Pasztet z mięsa i warzyw z rosołu - składniki na keksówkę o długości 20 cm: * 400 g mięsa gotowanego z rosołu (np. uda z kurczaka, waga już bez skóry i kości) * 300 g gotowanych warzyw z rosołu (marchewka, seler, pietruszka

Zrób to smacznie
Kebab z mięsem z rosołu z domowymi wrapami 125

można zrobić z mięsa z rosołu? Kebab! Ma wszystko to co kebs powinien mieć: miękkie i zarazem chrupiące nadzienie, charakterystyczny smak. I możesz go zrobić w 20 minut. Łącznie z wrapami, w które je zawiniesz. Czas: 20 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji: 2 Problem co zrobić z mięsa z rosołu to jeden z największych dylematów kucharza. Z jednej strony(...)jest to już mocno przetworzony, bo wygotowany produkt, z drugiej żal i grzech nic z niego nie zrobić. Pytanie co zrobić z mięsem z rosołu? Sporo rzeczy. Polecamy np. pyszny pasztet z mięsa z rosołu, soczewicy i batata . Polecamy też inne patenty. Kiedy nie mamy czasu, żeby wymyślać co zrobić z mięsa z rosołu robimy tak, że po przestudzeniu kroimy

Niedzielny kucharz
ZUPA POMIDOROWA 132

Pyszna, domowa zupa pomidorowa na rosole. Zupa pomidorowa na rosole. Prosty przepis na klasyczną zupę pomidorową bez mięsa.     Przepis na pyszną, tradycyjną zupę pomidorową na rosole. Pomidorówka z cebulą, jabłkiem i marchewką, ugotowana na soku pomidorowym. Klasyczna pomidorowa bez mięsa, doskonale smakuje podprawiona śmietanką albo mleczkiem kokosowym - zyskuje wówczas delikatny, lekko słodki smak - dzieci taką uwielbiają :) Do zupy(...)można dodać bazylię i czosnek, smak pomidorowej będzie wtedy jeszcze lepszy.    Domowa, klasyczna zupa pomidorowa jak u babci - przywołuje na myśl smak dzieciństwa. Najczęściej gotowana z rosołu pozostałym z niedzieli. A jeżeli dodacie do niej jeszcze własnoręcznie robiony, domowy makaron...no po prostu pycha!  Zupa pomidorowa podawana jest z wieloma różnymi dodatkami. Moja ulubiona to pomidorowa

Moja Książka Kucharska