rosół - 7519 przepisów (strona:8/502)

Krokiety z mięsem z rosołu i pieczarkami 274

pomysł jak można wykorzystać mięso drobiowe z rosołu. Składniki: Naleśniki: 2 jajka 250 dag mąki 1 szklanka wody 1 szklanka mleka szczypta soli 2 łyżki oleju Farsz: mięso obdarte z dwóch udek gotowanych w rosole 100 g pieczarek marchewka gotowana w rosole 1 mała cebulka 1 ząbek czosnku sól, pieprz 1 surowe jajko dowolne przyprawy, np. majeranek Panierka: jajko mleko

Kuchnia domowa Ani
Pierożki vonton w aromatycznym rosole 232

łyżki drobno posiekanej pak choi 3 - 4 łyżki posiekanego drobno szczypioru 1 żółtko (bia łko zostawić do smarowania pierożków) 2 łyżki  rosołu, jeżeli farsz jest za suchy bulion 1l domowego wywaru lub lub bulion z kostki 4 ząbki czosnku ok 4 cm kawałek imbiru, pokrojony w plasterki 1/2 chili trawa cytrynowa , ewentualnie(...)każdego kwadratu  ułożyć farsz i sklejać jak uszka, lub tak jak nam wygodnie. Pierożki gotować w osolonej wodzie przez ok 4 minuty. W międzyczasie zagrzać rosół i dodać do niego pak choi, gotować ok 4 - 5  min aż kapusta trochę zmięknie.  Do każdej miski włożyć nieco kapusty

Stare Gary
Bazyliowo - cytrynowe pulpeciki z piersi kurczaka w rosole 215

skórkę cytrynową, sól i pieprz, a następnie zimną wodę i wyrobić dokładnie masę. Odstawić na kilkanaście minut do lodówki.  Najsmaczniej byłoby ugotować pulpeciki na rosole, ale można obyć się bez niego. Jeśli nie mamy rosołu, wtedy wystarczy z agotować wodę (około 1 litra) z listkami laurowymi, zielem angielskim i łyżeczką soli. Żeby wywar(...)mięsnej formujemy małe kuleczki i wkładamy je (bez żadnego obtaczania w mące) do wrzącego wywaru. Gotujemy przez 8-10 minut na delikatnym ogniu. Pulpeciki z powstałym podczas gotowania rosołem podaję z makaronem. Tak tak, własnoręcznie zrobionym :)  Smacznego! p.s jak przygotować makaron domowy? :) pisałam o tym tam:  KLIK! Przepis opublikowałam również na portalu Przepis na Kobietę

Codzienna kuchnia niecodzienna
zupa fasolkowa z kalarepką na rosole... 107

Składniki: 3 litry rosół drobiowy, 1/2 kg fasola szparagowa, 2 sztuki kalarepka młoda, 1 pęczek natka pietruszki, 8 sztuk ziemniaki młode, 1 łyżeczka papryka ostra, - do smaku maggi rosół z niedzieli zagotować, jak jest mniej niż 3 litry to dolać wody do rosołu dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować z 10 minut dodać pokrojoną kalarepkę w słupki i fasolkę

W Mojej Kuchni Lubię
zupa kremowa z białych szparagów na rosole... 134

łyżeczka, mleko 3,2% 1 szklanka, mąka pszenna 2 łyżki, pieprz czarny mielony - do smaku szparagi białe obrać obieraczką i odciąć czubki i twarde końcówki szparagi włożyć do rosołu, wsypać cukier i gotować z 35 minut na niedużym ogniu - ugotowałam też te końcówki gdyż mają sporo aromatu czubki ugotować na parze z 15 minut i później je dodać do zupy(...)przetarte resztki miksuję pałką blendera i jeszcze raz ale przez sito przecieram - jeszcze sporo miąższu można tak uzyskać do zupy dodać przyprawy do smaku /soli nie trzeba bo rosół był już doprawiony/ - wlać mleko, wsypać mąkę, dodać marchewki z rosołu i wszystko blenderem pałką zmiksować następnie cały czas mieszając zagotować i zdjąć z ognia zupa jest kremowa, smakuje ciepła

W Mojej Kuchni Lubię
Rosół 296

wiele wyższe temperatury, a zamiast śniegu, deszcz. Nie poprawiło to bynajmniej naszego humoru, ani bynajmniej nie podnsioło odporności. W związku z figlami pogodowymi chciałyśmy Wam zaproponować przepis na rosół. Jest bardzo smaczny, klarowny i mega rozgrzewający. Czas przygotowania: 2h Ilość porcji: 4 Składniki: porcja rosołowa dwie marchewki dwie pietruszki cebula seler por sól, pieprz makaron Porcje rosołową myjemy pod bieżącą

Kolizje Smaków
"ANGIELSKI ROSÓŁ", czyli gotujemy zupę kiedy w sklepach pustki 292

Dlaczego zupa nazwana została "rosołem angielskim" choć z takim prawdziwym nie ma nic wspólnego? Będę musiała to krótko wyjaśnić :). W czerwcu zeszłego roku przyjechała do mnie moja mama na wakacje. Pogoda nam nie dopisała (co chyba nikogo nie zaskoczy). W najzimniejszy dzień miesiąca, gdzie widywałyśmy ludzi ubranych w kurtki/płaszcze zimowe, wybrałyśmy się na festiwal muzyki afrykańskiej

Przepisy Aleksandry
,,Tajszczyzna,, po rosole 157

Został mi kawałek indyka z rosołu . A z ostatnich zakupów gotowe przyprawy z kuchni tajskiej. Makaron ryżowy zawsze mam w zapasie. Nic więc nie stało na przeszkodzie by zrobić tajskie obiad ,,na skróty". No może nie do końca tajski ale z tymi smaczkami. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Imbirowy rosół z jajkiem w koszulce 152

dnia gotujemy mocny wywar rosołowy , a jak nam zostanie gromadzę różne dodatki , doprawiam wywar ,, π ( pi) razy oko" czyli wg własnego zrozumienia tajskiego smaku :). Nalewam do miseczki gorącego rosołu. Wkładam jajko, a potem wrzucam wszystko co mi się komponuje. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Rosół z kury (drobiowy) 498

Post Rosół z kury (drobiowy) pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Rosół z gęsi, z korzenną nutą 129

piersi oraz wszystkie skórki został mi szkielet gęsi razem z szyją i skrzydłami. Pocięłam go na nieco mniejsze kawałki, takie żeby zmieściły się do gara, i postanowiłam ugotować dobry rosół. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Rosół rumiany na wołowinie. Przepis na wyborny rosół wołowy 36

rosół zachwyca już samym wyglądem. Ma piękny rumiany kolor, a w smaku jest niezwykle intensywny. U nas na stole pojawia się w świąteczne dni albo gdy na obiad zapowiedzieli się goście. Wymaga więcej czasu niż rosoły gotowane na drobiu, ale naprawdę jest tego warty. Do rosołu wołowego dodajemy jeden nieoczywisty składnik, który sprawia, że nabiera on jeszcze głębszego smaku(...)już przeczytacie w przepisie. Przepis na rumiany rosół wołowy Składniki: 1 kg mięsa wołowego z kością, 2 cebule, 2 większe marchewki, 1 korzeń pietruszki, pół korzenia selera, 2 ząbki czosnku, pół dojrzałego, ale nie bardzo miękkiego pomidora, ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz. Jak zrobić rosół wołowy? Cebulę obierz, przekrój na pół, połóż przekrojoną stroną na suchej patelni, trzymaj

Kulinarna Polska
Jak zrobić rosół 71

zrobić rosół: Jak zrobić rosół – oto kilka najważniejszych porad i zasad. A więc dobry rosół jest aromatyczny, głęboki w smaku, nie za tłusty, ale też nie chudy, ma ładną barwę i oczywiście musi być klarowny. Rosół to królowa zup, ale też zarazem świetna baza do wielu innych potraw, np. wielu zup. Dla mnie jest to nie tylko królowa(...)sprawdzi się na wszelkie przeziębienia czy też smutki. Serwuje się go zazwyczaj z makaronem, ale można go podawać również z ziemniakami, kołdunami lub kluseczkami, tzw. zacierkami.Ale jak przygotować idealny rosół? Poniżej kilka najważniejszych zasad dzięki którym ta zupa zawsze nam wyjdzie. Jak zrobić rosół – porady: Po pierwsze pamiętajmy, że rosół przygotowuje się dosyć długo. Najlepszy jest właśnie ten, który gotujemy

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Jak gotować rosół, żeby nie był mętny? 5604

Rosół to zupa zajmująca szczególne miejsce w polskiej kuchni. Bez aromatycznego, esencjonalnego, złocistego i klarownego rosołu wielu Polaków nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu, to także najczęściej serwowana zupa podczas takich imprez, jak wesele czy pierwsza komunia. Wywar z mięsa i jarzyn jest także niezastąpiony podczas walki z przeziębieniem i przy spadku odporności. Ta z pozoru prosta zupa bywa jednak problematyczna(...)podczas przygotowania – popełnienie kilku podstawowych błędów skutkuje mało wyrazistym w smaku bulionem, o słabym kolorze lub nieestetycznie mętnym. Jak ugotować smaczny i klarowny rosół? (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Fundamentalne zasady, dzięki którym ugotujesz bulion idealny Mięso przeznaczone na bulion powinno być całkowicie rozmrożone. W ten sposób ograniczysz ilość szumowin w zupie, a to pierwszy krok ku klarowności wywaru. Pamiętaj jednak

Kulinarne Przeboje
Pierogi z mięsem z rosołu i grzybami 166

Temat tego co można zrobić z mięsem z rosołu powraca u nas co pewien czas. Propozycji było już kilka, a jedną z nich krokiety nadziewane „rosołowym” i pieczarkami. Dzisiaj nawiążemy ponownie do tego pomysłu wykorzystując podobny, choć niezupełnie taki sam farsz. Tym razem jednak nadziejemy nim nie placki naleśnikowe, lecz pierogi. Wykorzystamy do tego celu poprzedni przepis na ciasto(...)Natomiast przed podaniem podsmażmy je na złoto-rumiano i chrupiąco na oleju lub smalcu, zaś na półmisku posypmy zeskwarzonym wędzonym boczkiem. Obok postawmy koniecznie czerwony barszcz lub po prostu rosół, z którego pochodzi mięso. Tak podana, ta teoretycznie niewyrafinowana potrwa, staje się prawdziwą ucztą dla zmysłów – nie tylko smaku Taki farsz można przygotować teoretycznie z każdego mięsa – zarówno drobiowego

Kulinarna Pokusa