rosół - 7627 przepisów (strona:8/509)

Flaczki (flaki) wołowe na rosole 168

liść laurowy - 2         olej do  smażenia         margaryna – 1 łyżka         mąka – 2 łyżki Ugotować rosół z kości, pora, marchewek, selera, pietruszki, cebuli, czosnku. Ugotowane jarzyny wyjąć i zetrzeć na tarce albo pokroić (dowolną ilość wg uznania) i podsmażyć na oleju. Do rosołu włożyć flaki pokrojone w paseczki(...)Jest to przepis jest z parzonych flaków. Jeśli gotujemy z flaków surowych, należy je wyczyścić, wymoczyć, obgotować, zmienić   wodę i następnie gotować do miękkości.  Flaki wołowe na rosole

Bon Appetit Małgorzaty
Kołduny w rosole (kuchnia kresowa) 173

szklanką, na każde kółeczko nakładać porcję farszu. Następnie zalepić jak uszka. Kołduny gotować kilka sekund w osolonym wrzątku, na małym ogniu a następnie gotować przez 5-8 minut w rosole (bez przykrycia). Podawać z rosołem, najlepiej wołowym. farsz z wołowiny kołduny w rosole

Bon Appetit Małgorzaty
Krokiety z mięsem z rosołu i pieczarkami 296

pomysł jak można wykorzystać mięso drobiowe z rosołu. Składniki: Naleśniki: 2 jajka 250 dag mąki 1 szklanka wody 1 szklanka mleka szczypta soli 2 łyżki oleju Farsz: mięso obdarte z dwóch udek gotowanych w rosole 100 g pieczarek marchewka gotowana w rosole 1 mała cebulka 1 ząbek czosnku sól, pieprz 1 surowe jajko dowolne przyprawy, np. majeranek Panierka: jajko mleko

Kuchnia domowa Ani
Pierożki vonton w aromatycznym rosole 253

łyżki drobno posiekanej pak choi 3 - 4 łyżki posiekanego drobno szczypioru 1 żółtko (bia łko zostawić do smarowania pierożków) 2 łyżki  rosołu, jeżeli farsz jest za suchy bulion 1l domowego wywaru lub lub bulion z kostki 4 ząbki czosnku ok 4 cm kawałek imbiru, pokrojony w plasterki 1/2 chili trawa cytrynowa , ewentualnie(...)każdego kwadratu  ułożyć farsz i sklejać jak uszka, lub tak jak nam wygodnie. Pierożki gotować w osolonej wodzie przez ok 4 minuty. W międzyczasie zagrzać rosół i dodać do niego pak choi, gotować ok 4 - 5  min aż kapusta trochę zmięknie.  Do każdej miski włożyć nieco kapusty

Stare Gary
Bazyliowo - cytrynowe pulpeciki z piersi kurczaka w rosole 232

skórkę cytrynową, sól i pieprz, a następnie zimną wodę i wyrobić dokładnie masę. Odstawić na kilkanaście minut do lodówki.  Najsmaczniej byłoby ugotować pulpeciki na rosole, ale można obyć się bez niego. Jeśli nie mamy rosołu, wtedy wystarczy z agotować wodę (około 1 litra) z listkami laurowymi, zielem angielskim i łyżeczką soli. Żeby wywar(...)mięsnej formujemy małe kuleczki i wkładamy je (bez żadnego obtaczania w mące) do wrzącego wywaru. Gotujemy przez 8-10 minut na delikatnym ogniu. Pulpeciki z powstałym podczas gotowania rosołem podaję z makaronem. Tak tak, własnoręcznie zrobionym :)  Smacznego! p.s jak przygotować makaron domowy? :) pisałam o tym tam:  KLIK! Przepis opublikowałam również na portalu Przepis na Kobietę

Codzienna kuchnia niecodzienna
zupa fasolkowa z kalarepką na rosole... 126

Składniki: 3 litry rosół drobiowy, 1/2 kg fasola szparagowa, 2 sztuki kalarepka młoda, 1 pęczek natka pietruszki, 8 sztuk ziemniaki młode, 1 łyżeczka papryka ostra, - do smaku maggi rosół z niedzieli zagotować, jak jest mniej niż 3 litry to dolać wody do rosołu dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować z 10 minut dodać pokrojoną kalarepkę w słupki i fasolkę

W Mojej Kuchni Lubię
zupa kremowa z białych szparagów na rosole... 150

łyżeczka, mleko 3,2% 1 szklanka, mąka pszenna 2 łyżki, pieprz czarny mielony - do smaku szparagi białe obrać obieraczką i odciąć czubki i twarde końcówki szparagi włożyć do rosołu, wsypać cukier i gotować z 35 minut na niedużym ogniu - ugotowałam też te końcówki gdyż mają sporo aromatu czubki ugotować na parze z 15 minut i później je dodać do zupy(...)przetarte resztki miksuję pałką blendera i jeszcze raz ale przez sito przecieram - jeszcze sporo miąższu można tak uzyskać do zupy dodać przyprawy do smaku /soli nie trzeba bo rosół był już doprawiony/ - wlać mleko, wsypać mąkę, dodać marchewki z rosołu i wszystko blenderem pałką zmiksować następnie cały czas mieszając zagotować i zdjąć z ognia zupa jest kremowa, smakuje ciepła

W Mojej Kuchni Lubię
Rosół 316

wiele wyższe temperatury, a zamiast śniegu, deszcz. Nie poprawiło to bynajmniej naszego humoru, ani bynajmniej nie podnsioło odporności. W związku z figlami pogodowymi chciałyśmy Wam zaproponować przepis na rosół. Jest bardzo smaczny, klarowny i mega rozgrzewający. Czas przygotowania: 2h Ilość porcji: 4 Składniki: porcja rosołowa dwie marchewki dwie pietruszki cebula seler por sól, pieprz makaron Porcje rosołową myjemy pod bieżącą

Kolizje Smaków
"ANGIELSKI ROSÓŁ", czyli gotujemy zupę kiedy w sklepach pustki 311

Dlaczego zupa nazwana została "rosołem angielskim" choć z takim prawdziwym nie ma nic wspólnego? Będę musiała to krótko wyjaśnić :). W czerwcu zeszłego roku przyjechała do mnie moja mama na wakacje. Pogoda nam nie dopisała (co chyba nikogo nie zaskoczy). W najzimniejszy dzień miesiąca, gdzie widywałyśmy ludzi ubranych w kurtki/płaszcze zimowe, wybrałyśmy się na festiwal muzyki afrykańskiej

Przepisy Aleksandry
,,Tajszczyzna,, po rosole 174

Został mi kawałek indyka z rosołu . A z ostatnich zakupów gotowe przyprawy z kuchni tajskiej. Makaron ryżowy zawsze mam w zapasie. Nic więc nie stało na przeszkodzie by zrobić tajskie obiad ,,na skróty". No może nie do końca tajski ale z tymi smaczkami. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Imbirowy rosół z jajkiem w koszulce 167

dnia gotujemy mocny wywar rosołowy , a jak nam zostanie gromadzę różne dodatki , doprawiam wywar ,, π ( pi) razy oko" czyli wg własnego zrozumienia tajskiego smaku :). Nalewam do miseczki gorącego rosołu. Wkładam jajko, a potem wrzucam wszystko co mi się komponuje. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Rosół z kury (drobiowy) 521

Post Rosół z kury (drobiowy) pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Rosół z gęsi, z korzenną nutą 153

piersi oraz wszystkie skórki został mi szkielet gęsi razem z szyją i skrzydłami. Pocięłam go na nieco mniejsze kawałki, takie żeby zmieściły się do gara, i postanowiłam ugotować dobry rosół. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Rosół rumiany na wołowinie. Przepis na wyborny rosół wołowy 60

rosół zachwyca już samym wyglądem. Ma piękny rumiany kolor, a w smaku jest niezwykle intensywny. U nas na stole pojawia się w świąteczne dni albo gdy na obiad zapowiedzieli się goście. Wymaga więcej czasu niż rosoły gotowane na drobiu, ale naprawdę jest tego warty. Do rosołu wołowego dodajemy jeden nieoczywisty składnik, który sprawia, że nabiera on jeszcze głębszego smaku(...)już przeczytacie w przepisie. Przepis na rumiany rosół wołowy Składniki: 1 kg mięsa wołowego z kością, 2 cebule, 2 większe marchewki, 1 korzeń pietruszki, pół korzenia selera, 2 ząbki czosnku, pół dojrzałego, ale nie bardzo miękkiego pomidora, ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz. Jak zrobić rosół wołowy? Cebulę obierz, przekrój na pół, połóż przekrojoną stroną na suchej patelni, trzymaj

Kulinarna Polska