Rosół z gęsi, z korzenną nutą

Rosół z gęsi, z korzenną nutą

Rosół z gęsi, z korzenną nutą

  Gdy kupowałam gęś na św. Marcina wiedziałam, że nie upiekę jej w całości. Nie planowaliśmy większego, rodzinnego obiadu więc nie było sensu przyrządzać od razu całego ptaka bo pieczona gęsina nie lubi odgrzewania - mięso twardnieje i robi się łykowate.  Dlatego postanowiłam poporcjować tuszkę i wykorzystać jej elementy do różnych potraw. Uda gęsie upiekłam z kaszą i kapustą, ze skórek i sadła zrobiłam smalec z cebulką i jabłkiem a piersi czekają w zamrażarce na swój dzień a raczej koniec remontowego zamie... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Smaczna Pyza

Autor

SmacznaPyzaSmacznaPyza

Lubię gotować, ale nie sterczeć godzinami przy garach. Moja kuchnia to dania domowe, smaczne i apetyczne. Poza gotowaniem interesuję się wszystkim co dotyczy grzybów.

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

rosół, pieczenie, piersi, pierś, boże narodzenie, jabłka, kasza, mięso, obiad, kapustą, zupa, mięsa pieczone, mięso na obiad, jabłka pieczone, pieczone jabłka

Inne przepisy z Smaczna Pyza

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.
Aska gotuje, 27 listopada 2013 12:46:14

Piękny i na pewno bardzo smaczny rosół -rewelacja jak dla mnie:)

Bunia Babciagramolka, 27 listopada 2013 12:54:26

A ja znalazłam sposób na dodawanie karmelu do rosołu by nie pryskał . Jak zrobię go na patelni ( można przygotować wcześniej to zlewam na mokry talerz ( jak na lizaki albo karmel do dekoracji) .Studzę i łamię na kawałki. Potem wrzucam po prostu do rosołu taki ,,karmelek". Nie pryska a walory smakowe i kolor nadaje .Polecam. :)

Malwinka, 27 listopada 2013 13:29:08

Pięknie podany :)

Anonymous, 27 listopada 2013 13:59:21

czy do rosołu gotowanego z kury też dodajesz cukier karmalizowany i podpiekaną cebulę?Jeśli chodzi o pdpiekaną na patelni cebulę to też przekroić na pół ,położyć na suchą rozgrzaną patelnię i mocno podpiec? Może banalne pytania ,ale już kilka razy słyszałam o cebuli dodawanej do rosołu i nie wiem jak się do tego zabrać?

Paula Ka., 27 listopada 2013 17:50:17

to wygląda mega artystycznie ;) bardzo mi sie podoba pomysł z marchewkami gwiazdkami i na pewno na moim świątecznym stole nie zabraknie tego akcentu ;) dzięki ;)

Gosia Skrzypczak, 27 listopada 2013 19:10:44

Choć nie jem gęsiny, muszę powiedzieć, że wygląda obłędnie.

magda g, 27 listopada 2013 19:56:33

Wspaniale przepisy i zdjecia cudne :) Moja mama robila piersi z gesi w sloiki , byly krojone w duza kostke w galarecie , byly pyszne :) Pozdrawiam :)

Iza Kulińska, 27 listopada 2013 20:18:54

rzeczywiście był bardzo smaczny :)

Iza Kulińska, 27 listopada 2013 20:23:05

Buniu, jak zwykle służysz dobrą radą - dziękuję i wykorzystam :)

Anonymous, 27 listopada 2013 20:23:16

Witaj, ale kolorowa pychota..................a te uszka przepiękne i wszystko na pewno b. smaczne!Pozdrawiam serdecznie KK.

Iza Kulińska, 27 listopada 2013 20:23:29

dziękuję :)

Iza Kulińska, 27 listopada 2013 20:27:30

właściwie tak - do każdego rosołu dodaję trochę karmelu dla smaku i koloru oraz podpieczoną cebulę bo lubię ten jej smak w rosole. Cebuli nie obieraj tylko przekrój na połowę i przekrojeniem połóż na suchej patelni, bez żadnego tłuszczu. Piecz aż się przypiecze na czarno. Najlepiej to robić na płytce żeliwnej ustawionej na kuchni - Babcia po prostu kładła cebulę na kuchni węglowej. Ale można przypiec na patelni tylko najlepiej stalowej albo aluminiowej, teflonu aż tak się nie rozgrzeje bez szkody dla naczynia. Spróbuj kiedyś a zobaczysz jak smak i zapach takiej pieczonej cebuli dobrze robi rosołowi

Iza Kulińska, 27 listopada 2013 20:28:01

taki drobiazg a cieszy oko, prawda ?

Iza Kulińska, 27 listopada 2013 20:29:01

ja wielką fanką nie jestem, ale to dobre i smaczne mięso a rosół też wyszedł bardzo smaczny

Iza Kulińska, 27 listopada 2013 20:29:25

ciekawy pomysł, dziękuję za radę :)

Iza Kulińska, 27 listopada 2013 20:33:21

staram się, żeby jedzenie było nie tylko bardzo smaczne, ale także ładnie wyglądało :)

Justyna Żak, 27 listopada 2013 22:57:03

jak ślicznie podany:)

Małgorzata Z, 28 listopada 2013 01:54:35

Bardzo chętnie bym zjadła :) nigdy takiego nie próbowałam.

tu-tusia, 28 listopada 2013 14:05:43

Zaczęłam głośno przełykać ślinę... ;) Musiało być przepysznie!

Olka, 28 listopada 2013 15:24:39

To chyba najpiękniej wystylizowany rosół jaki widziałam :)

Iza Kulińska, 28 listopada 2013 15:50:10

było !

Iza Kulińska, 28 listopada 2013 15:50:34

cieszę się, dziękuję :)

Iza Kulińska, 28 listopada 2013 15:50:55

jest aromatyczny i pyszny

Iza Kulińska, 28 listopada 2013 15:51:19

dzięki, starałam się :)