pierś - przepisów 13494

  1. NAJLEPSZY POKARM DLA DZIECKA!
    NAJLEPSZY POKARM DLA DZIECKA!

    życiu i mieć pewność, że jego układ nerwowy rozwinie się prawidłowo? Przede wszystkim skorzystać z części biologii matki i dziecka, z "wewnętrznego" narzędzia mądrego rodzicielstwa, a mianowicie KARMIĆ PIERSIĄ minimum przez dwa lata. Ostatnie badania ustaliły, że im dłuższe karmienie piersią, tym większe korzyści zdrowotne dla dziecka i matki. Takie długie karmienie zaleca Światowa Organizacja Zdrowia, dlatego jeśli ktoś(...)się dziwił, że karmię piersią tak duże dziecko, odpowiadałam, że stosuję się do zaleceń ekspertów.  Naukowcy dowiedli, że IQ dzieci karmionych piersią ponad rok jest wyższy niż u dzieci karmionych mlekiem modyfikowanym. Kobiece mleko - w przeciwieństwie do odżywek dla niemowląt - zawiera kwasy tłuszczowe omega-3, DHA i wiele innych substancji niezbędnych do prawidłowego rozwoju mózgu. Oczywiście, zawartość kwasów omega

    Przepis pochodzi z bloga Jeść, by żyć w zdrowiu, prowadzonego przez Dominika Vegan.

  2. Chrupiąca pierś z kaczki- Jak przygotować pierś kaczki do smażenia
    Chrupiąca pierś z kaczki- Jak przygotować pierś kaczki do smażenia

    ogórka, czerwonej cebuli, szczypiorku, papryki i niesłodzonych wiśni z kompotu by nadać potrawie francuski akcent. Do tego również wytrawny sos wiśniowy jak to lubią Francuzi. Jak przygotować więc pierś z kaczki by skórka była wyjątkowo chrupiąca a mięso w środku soczyste i aromatyczne? Bo z kaczką jest tak, że łatwo ją "zepsuć". Prawidłowo zrobiona pierś z kaczki w przekroju(...)czasie zanim mięso w środku osiągnie zbyt wysoką temperaturę. Gwoli ciekawostki dodam, że na smażenie w stopniu midium czyli tak by mięso w środku pozostało wciąż różowe nadają się: pierś z kaczki, polędwica z sarniny, wołowa polędwica i jagnięcina. Drobiu i wieprzowiny nigdy nie podajemy ugotowanych czy usmażonych na wpół. Chodzi o kwestie zdrowotne. Skórka na piersi kaczki i warstwa

    Przepis pochodzi z bloga Sztuka gotowania w/g Samiry, prowadzonego przez Samira.nl.

  3. Panierowane piersi z kurczaka w sosie pieczarkowo-śmietanowym
    Panierowane piersi z kurczaka w sosie pieczarkowo-śmietanowym

    Panierowane piersi z kurczaka w sosie pieczarkowo-śmietanowym Panierowane piersi z kurczaka w sosie pieczarkowo-śmietanowym to przepis na proste i wbrew pozorom szybkie danie obiadowe. Jeśli chcecie przygotować aromatyczną i zarazem miękką i soczystą pierś z kurczaka, ten przepis jest idealny! Szybkie obsmażanie, a potem duszenie w pieczarkach i sosie sprawia, że pierś jest niezwykle delikatna, a zarazem miękka(...)soczysta! Poza tym przepis ten jest tak łatwy, a obiad sycący, że poradzą sobie z nim nawet najwięksi kulinarni laicy! Panierowane piersi z kurczaka w sosie pieczarkowo-śmietanowym - przepis: Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 jajko 25 dag pieczarek 100-150 ml słodkiej śmietanki 12% 1/2 puszki groszku mąka do panierki sól, pieprz do smaku masło do smażenia Panierowane

    Przepis pochodzi z bloga Moje Qulinaria, prowadzonego przez MojeQulinaria.

  4. Pieczona pierś z indyka + historia mojego przepisu
    Pieczona pierś z indyka + historia mojego przepisu

    Przeglądając ostatnią Fit książkę Gordona Ramsay’a napotkałam przepis na piersi z indyka w panierce z płatków owsianych. Zdjęcie było bardzo apetyczne, więc postanowiłam, że zaserwuje taki obiad mojej rodzince. Tym bardziej, że Gordon w prawie każdym swoim przepisie przekazuje dużo cennych i wartościowych informacji, a ja właśnie taką wiedzę pragnę non stop zgłębiać. Kupiłam zatem jedną pierś(...)indyka (pomimo, że w przepisie było “2 turkey breast”, czyli dwie piersi z indyka, a przepis był na 2 osoby (!) – co już wydało mi się podejrzane :)) i zaczęłam przygotowania. Czytam pierwszy punkt, a tam Gordon karze przykryć folią deskę, na to ułożyć jedną pierś, przykryć ponownie folią i przy pomocy wałka roztłuc pierś na grubość

    Przepis pochodzi z bloga Moja Delicja, prowadzonego przez mojadelicja.

  5. Idealnie upieczona pierś kaczki z sosem żurawinowym i zapiekanymi ziemniaczkami
    Idealnie upieczona pierś kaczki z sosem żurawinowym i zapiekanymi ziemniaczkami

    Składniki (na 2-3 porcje): 500 gram piersi kaczki- są to 2 piersi grubo zmielony pieprz sól gruboziarnista szklanka żurawiny świeżej 2 łyżki nalewki z aronii/żurawiny/maliny 4 ziemniaki 1 marchewka 1 upieczony burak dwie łyżki miodu szczypta papryki słodkiej, chili oraz majeranku i tymianku   Pieczona pierś kaczki  Piersi kaczki myjemy, suszymy ręcznikiem papierowym i nacinamy na skórze(...)skos. Następnie na suchej patelni smażymy pierś kaczki najpierw od strony skóry 4-5 minut a następnie minutę smażymy po drugiej stronie. Teraz doprawiamy kaczkę gruboziarnistą solą i pieprzem z każdej strony, dość obficie. Piersi kaczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 18 minut, następnie pozwalamy kaczce odpocząć kilka minut. Przed podaniem kroimy piersi na skos

    Przepis pochodzi z bloga Mango Papaja, prowadzonego przez mangopapaja.

  6. Pierś z kurczaka w parmezanie
    Pierś z kurczaka w parmezanie

    Uważam, że cytrusy wspaniale łączą się z drobiem, a gdy do nich dodamy parmezan potrawa nie ma sobie równych. Taka jest właśnie pierś z kurczaka w parmezanie. Uwielbiam potrawy, które można przygotować w kilka minut, po czym wstawić je do piekarnika, który całą resztę już zrobi za nas. Taka właśnie jest pierś z kurczaka w parmezanie. Mniej niż 10 minut(...)Przyda Ci się ceramiczna misa do pieczenia – taka jak tutaj – albo po prostu nieduża blacha do pieczenia. Jeśli takiej nie macie możecie ją zamówić przez internet tutaj. Pierś z kurczaka w parmezanie to przepis także z cytrusami. Limonka świetnie wnika w mięso drobiowe, nadaje wspaniałe, czasem niepowtarzalne walory smakowe. Na pewno wam się spodoba. Dość gadania. Zabieramy się

    Przepis pochodzi z bloga Kuchennyviral.pl, prowadzonego przez Maciej Naskręt.

  7. Pierś z kurczaka faszerowana szpinakiem, boczkiem i ricottą z sosem serowym
    Pierś z kurczaka faszerowana szpinakiem, boczkiem i ricottą z sosem serowym

    różnicą, że oryginalny francuski roquefort produkowany jest z mleka owczego, natomiast polski rokpol wytwarzany jest z mleka krowiego. Natomiast w obydwu serach znajdziecie szczepy pleśni z rodzaju Penicillium. Piersi z kurczaka faszerowane szpinakiem, boczkiem i ricottą podaliśmy na warzywach opiekanych na patelni. Warzywa też się fajnie komponują z sosem z sera pleśniowego! SKŁADNIKI: Dla 3 - 4 osób. Faszerowana pierś(...)kurczaka: 2 pojedyncze, średniej wielkości piersi z kurczaka 1 - 2 łyżki oleju roślinnego 100 g mrożonego szpinaku (w liściach lub rozdrobnionego) 100 g serka ricotta 50 g boczku 1 - 2 ząbki czosnku sól, pi eprz do smaku Sos serowy: 100 ml białego, wytrawnego wina 50 g sera pleśniowego (np . Rokpol) 200 g śmietany 30% szczypta

    Przepis pochodzi z bloga W kuchni Katie, prowadzonego przez wkuchnikatie.

  8. Pierś z kurczaka z nadzieniem słodko - kwaśnym z parowaru
    Pierś z kurczaka z nadzieniem słodko - kwaśnym z parowaru

    Jako że dawno piersi z kurczaka nie jadłem (2 tygodnie) , postanowiłem dziś zrobić. Filet z piersi z parowaru, to chyba najczęstsza potrawa jaką w nim robię. Wystarczy przyprawić, obrać ziemniaka, albo wsypać ryżu do pojemnika i już się paruje :) Czasem wracam z pracy, 5 minut przygotowania i obiad się robi sam.   Wymyśliłem sobie, że pierś nadzieje dziś kiwi(...)samymi, już kilka razy robiłem i tymi z puszki i świeżymi. Ale dla kiwi to debiut :) Mandarynki kupiłem słodkie, a kiwi słodko-kwaśne.  Składniki :   filet z piersi kurczaka  1 kiwi  2 mandarynki  1 ziemniak  2 łyżki oliwy z oliwek z oregano Przyprawy : liść lubczyku  pieprz ziołowy  papryka słodka  curry

    Przepis pochodzi z bloga Parowar Faceta, prowadzonego przez ParowarFaceta.

  9. Pierś z kurczaka nadziewana pieczarko-pomidorem z parowaru
    Pierś z kurczaka nadziewana pieczarko-pomidorem z parowaru

    cierpliwości ;) O ile ktoś na te przepisy czeka ;) Blog świeży, więc wątpliwa sprawa, chociaż wejścia z Niemiec i Stanów są, także nigdy nie wiadomo ;)  Dziś mogę się pochwalić piersią z kurczaka, nadziewaną pieczarkami i suszonymi pomidorami :) Mam uczulenie na pomidory, ale jak mówi tym razem stare przysłowie: Kto nie ryzykuje, ten nie pije szampana :) Uczulenie mam na normalne pomidory(...)może po suszonych nic mi nie będzie :) Czas pokaże..   Składniki : 2 filety z piersi kurczaka 5 pieczarek 6 suszonych pomidorów 2 ziemniaki 5 pasków cukinii 2 łyżki oliwy z oliwek z oregano Przyprawy : przyprawa do ziemniaków  zioła prowansalskie kmin rzymski chili con carne curry płatki czosnku bazylia    Filety z piersi kurczaka myjemy, odsączamy nadmiar wody

    Przepis pochodzi z bloga Parowar Faceta, prowadzonego przez ParowarFaceta.

  10. Piersi z kaczki w sosie czekoladowo-wiśniowym z prażuchami tymiankowo-szałwiowymi
    Piersi z kaczki w sosie czekoladowo-wiśniowym z prażuchami tymiankowo-szałwiowymi

    Obiad ekstra klasa :) sos poezja! Mogłabym go jeść sam bez niczego :) Piersi takie jak lubię, lekko różowe i soczyste. Ale jednak upieczone. Składniki na piersi:2 piersi z kaczki ze skórąsól morskapieprzczosnek granulowanysuszony majeranekświeże 2 gałązki rozmarynu4 liście laurowe4 ziela angielskie2 kulki jałowcaolej do smażenia Składniki na sos:150 ml porto (lub innego słodkiego czerwonego wina)6 kostek gorzkiej czekolady(...)chili1 łyżka octu balsamicznego2 garści wiśni (lub żurawina albo porzeczka)Prażoki/Prażuchy:pół kilograma ziemniakówsuszony tymianekświeże listki szałwii (około 5 listków)sól, pieprz1 czubata łyżka mąkiPiersi z kaczki:Piersi myjemy i osuszamy. Nacinamy skórę w kratkę (tak by nie przeciąć mięsa). Nacieramy solą, pieprzem, majerankiem, czosnkiem. Wkładamy do miski, dodajemy gałązki rozmarynu, liście laurowe, ziele angielskie i ziarna jałowca

    Przepis pochodzi z bloga Bon Appetit Małgorzaty, prowadzonego przez Małgorzata Kwiatkowska.

  11. Pierś kurczaka smażona w domowym pesto podana na makaronie
    Pierś kurczaka smażona w domowym pesto podana na makaronie

    pierś kurczaka smażona w pesto J ak wiadomo   Pesto alla genovese to   zielony  sos  pochodzący z  Genui    we  Włoszech , którego głównym składnikiem jest  bazylia . pozostałe składniki takie jak parmezan czy orzechy pinii są bardzo drogie i często w kuchni sięgamy po tańsze i wcale nie gorsze(...)smaku zamienniki jak migdały czy inne twarde sery. I słusznie! Byle nam smakowało :) Pierś kurczaka łatwo za mocno wysmażyć, ale dzięki pesto był wyjątkowo soczysty. Wkrótce zrobię pesto z czosnkiem niedźwiedzim.  Składniki na pesto: 2 łyżki orzeszków piniowych lub migdałów, albo pestek słonecznika (u mnie wszystkiego po trochu)  2 wiązanki świeżej bazylii (bez łodyg, same

    Przepis pochodzi z bloga Bon Appetit Małgorzaty, prowadzonego przez Małgorzata Kwiatkowska.

  12. Pierś z gęsi z sosem malinowym podana na rukoli
    Pierś z gęsi z sosem malinowym podana na rukoli

    Ponieważ została mi pieczona gęś z drugiego dnia świąt. W związku z tym, że nie każdy ma w domu upieczoną całą gęś, podaję przepis na to jak usmażyć świeże piersi z gęsi :) Nie ma bardziej idealnego połączenia niż mięso z kaczki lub gęsi i maliny! Jeśli nie macie świeżych malin nic nie szkodzi. W pełni pasować będą mrożone. Uwielbiam(...)soczystego mięsa i świeżą i lekko cierpką rukolę. Myślę, że taka potrawa świetnie nada się także na walentynkową kolację :)  Składniki na mięso i marynatę: 2 gęsie piersi ze skórą 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 3 kulki jałowca 2 gałązki świeżego rozmarynu 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego majeranku 200 ml czerwonego wina Składniki na sałatkę

    Przepis pochodzi z bloga Bon Appetit Małgorzaty, prowadzonego przez Małgorzata Kwiatkowska.

  13. Piersi kaczki w sosie pomarańczowo imbirowym z anyżem
    Piersi kaczki w sosie pomarańczowo imbirowym z anyżem

    Soczyste i delikatne piersi z kaczki w aromatycznym sosie pomarańczowym z imbirem, anyżem i goździkami. W sam raz na świąteczny obiad Składniki:2 piersi kaczki1 szklanka soku z wyciśniętych pomarańczy1 łyżka miodu2 goździki1 łyżeczka mielonego imbiru1 mała gwiazdka anyżu1/4 szklanki białego wytrawnego wina1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanejsólpieprzPrzygotowanie:Skórę na piersi kaczki nacinamy w kratkę (nie naciąć mięsa). Od strony mięsa doprawiamy(...)solą i pieprzem. Piersi kładziemy na suchej, zimnej patelni, skórą do dołu, rozgrzewamy patelnię i smażymy, aż tłuszcz się wytopi. Gdy skórka ładnie się przyrumieni,  odwracamy na drugą stronę i chwilkę podsmażamy. Wyjmujemy piersi z patelni i wstawiamy (skórą do dołu) do piekarnika nagrzanego do 190’C na 15 minut. Wyjmujemy, przykrywamy folią aluminiową i zostawiamy żeby odpoczęły. Następnie kroimy

    Przepis pochodzi z bloga Oryginalny smak, prowadzonego przez Oryginalny smak.

  14. Gęsie piersi pieczone na jabłkach
    Gęsie piersi pieczone na jabłkach

    Pyszny przepis na gęsie piersi znaleziony tutaj . Piersi wyszły soczyste, mimo, iż z braku czasu pominęłam moczenie w solance (  piersi z gęsi umyć i moczyć całą noc w wodzie z solą - na 5 litrów wody  2 łyżki soli).  Piersi były z kością, odcięłam ją ( nie wiem czy słusznie ) ale piekłam razem z mięsem - służyła jako dodatkowa podstawa(...)piersi, dzięki czemu nie były one zanurzone w tłuszczu. Jabłka pieczone w gęsim tłuszczu z dodatkiem majeranku są rewelacyjne. Zamrożona po upieczeniu kość poczeka na przerobienie na bulion. składniki podwójna pierś z gęsi  4-5 łyżek majeranku, ok 1/2 kg jabłek winnych, 5 - 6 ząbków czosnku Sól, pieprz przygotowanie Piersi umyć i osuszyć. Skórę ponacinać

    Przepis pochodzi z bloga Stare Gary, prowadzonego przez Stare Gary.

  15. Smażona pierś kaczki
    Smażona pierś kaczki

    Składniki: 2 piersi kaczki ze skórą pół łyżeczki majeranku sól pieprz zmiażdżony ząbek czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego Przygotowanie: Piersi dokładnie umyłam i osuszyłam. Olej wymieszałam z solą, pieprzem, majerankiem i czosnkiem. Dokładnie natarłam piersi przyprawami i odstawiłam na godzinę lodówki. Skórę piersi ponacinałam ostrym nożem w kratkę. Piersi położyłam na zimnej patelni skórą do dołu i smażyłam na dużym(...)ogniu przez 5 minut, aż skórka się zezłociła. Przewróciłam mięso na drugą stronę i smażyłam przez ok. 3 minuty, po czym obsmażyłam jeszcze boki piersi, dotykając nimi patelni przez ok. 5 sekund. Odlałam z patelni wytopiony tłuszcz, a usmażone piersi włożyłam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 6 minut.  Po wyjęciu mięsa z piekarnika odczekałam 2 minuty

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarny Pamiętnik, prowadzonego przez Pani M..

  16. Piersi z kurczaka z suszonymi pomidorami w szynce parmeńskiej
    Piersi z kurczaka z suszonymi pomidorami w szynce parmeńskiej

    Pyszne piersi z kurczaka w szynce parmeńskiej nadziewane suszonymi pomidorami i czosnkowym serkiem.  Super pomysł na obiad :) SKŁADNIKI 4 pojedyncze piersi z kurczaka 4 duże plastry szynki parmeńskiej serek o smaku czosnkowym typu Almette mały słoiczek pomidorów suszonych w oleju sól,pieprz papryka   tymianek PRZYGOTOWANIE Piersi myjemy i obcinamy tłuszcz i błony. Nacinamy każdą wzdłuż tworząc kieszonki. Solimy(...)pieprzymy i doprawiamy papryką Obsmażamy po 2-3 minuty z każdej strony na patelni. Wnętrze kieszonek smarujemy serkiem i nadziewamy suszonymi pomidorami. Obwijamy każdą pierś plasterkiem szynki. Posypujemy tymiankiem. Układamy w naczyniu żaroodpornym  i polewamy olejem z pomidorów. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 minut. Możemy polewać kilkakrotnie tworzącym się sosem, by nie były suche

    Przepis pochodzi z bloga Moje Kuchenne Rewelacje, prowadzonego przez Moje Kuchenne Rewelacje.

Wybierz stronę :