Przygotowanie dobrej piersi z kaczki według wielu jest bardzo trudne - nic bardziej mylnego! Smażona pierś z kaczki wg. tego przepisu jest bardzo prosta w przygotowaniu wychodzi naprawdę idealna ! Jest soczysta, mięciutka i z chrupiącą skórką , czyli odpowiada kryteriom dobrze przygotowanej piersi. Sposobów przygotowania piersi kaczki jest naprawdę bardzo, a nawet bardzo dużo. Wiem może z 10 różnych sposobów(...)pewnie nie wszystkie... Ja jestem wierny technice gdzie skórkę piersi z początku nacina się, następnie kładzie się na zimną patelnię skórą do dołu i smaży się jeden raz obracając do gotowości. Moim zdaniem taka technika jest najlepsza. Jeżeli macie jakieś swoje porady i techniki przygotowania piersi z kaczki, to podzielcie się nimi w komentarzach :) Smażona pierś z kaczki - przepis
Kuchnia Łukaszapojawia się językowo - przyrodnicza zagwozdka: czy cukinia to kabaczek, czy może to są dwie różne rzeczy? Ciekawe jakie zdanie WY macie na ten temat? ;) Składniki: 1 pierś z kurczaka , 1 średnia cukinia (o wadze mniej więcej kilograma), 2 średnie marchewki , niewielki kawałek selera , 2 średnie pietruszki , 2-3 łyżki oliwy , garstka makaronu , sól , świeżo zmielony pieprz(...)średnie liście laurowe , 7-8 ziaren ziela angielskiego , 1 łyżeczka cukru . Pierś z kurczaka posiekać drobno nożem, dodać sól, pieprz i 2-3 łyżki zimnej wody, dobrze wszystko razem wyrobić. Odstawić do lodówki. Cukinię pokroić w kawałki. Jeśli ma twardą skórę, obrać ją najpierw. Przełożyć do garnka i zalać wodą w takiej ilości
Codzienna kuchnia niecodziennaSKLADNIKI 500 g mielonej piersi drobiowej 200 g szynki gotowanej 1 jajko 3 łyżki błyskawicznych płatków owsianych 3 łyżki mleka 2 łyżki tartego sera typu Parmezan nać pietruszki PANIERKA 1 jajko 2 łyżki mleka szczypta soli bułka tarta olej do smażenia SPOSÓB(...)POSTEPOWANIA Zmielić szynkę. Wymieszać w naczyniu zmieloną pierś drobiowa, jajko, zmielona szynkę, błyskawiczne płatki owsiane, 3 łyżki mleka, tarty ser, pokrojoną nać pietruszki. Roztrzepać 1 jajko z 2 łyżkami mleka i szczyptą soli. Formować nieduże płaskie kotleciki, każdy obtoczyc najpierw w bulce tartej potem w jajku i jeszcze raz w bulce tartej. Smażyć na rumiano i podawać
zielonacukinkaminut. To wykwintne i smaczne danie, bedzie się ładnie prezentować nie tylko podczas wykwintnej kolacji ale również bedzie smakowitym daniem na codzienny obiad. SKŁADNIKI 500 g piersi drobiowej 1 szklanka białego wytrawnego wina 3 listki szałwii kilka igiełek rozmarynu 2 ząbki czosnku mąka sól oliwa z oliwek SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Pokroić pierś drobiową w plastry ok 1cm i obtoczyć
zielonacukinkaPierś kurczaka z tymiankiem w papirusie . Postanowiłam przygotować na obiad piersi z kurczaka w tzw.” papirusie”, ale nie gotowcu od W… ry tylko przygotowanym domowym sposobem. Wystarczy arkusz papieru do pieczenia posmarować olejem lub oliwą, doprawić ulubionymi ziołami (u mnie tym razem tymiankiem), solą, papryką i pieprzem, spiąć wykałaczkami i usmażyć na patelni. Zrobiłam też do kurczaka pyszne kurki(...)śmietanie , o tej porze roku oczywiście wykorzystałam kurki z solanki , grzybów tym razem nie siekałam, wykorzystałam całe kurki. Polecam też na obiad pierś z kurczaka po prowansalsku , kurczak z warzywami i pieczarkami w sosie paprykowym, Pierś faszerowana serem i warzywami , a szczególnie pierś kurczaka zapiekana z warzywami , kurczak caprese , czyli pierś z pomidorami i mozzarellą, faszerowana pierś z rukolą, faszerowana
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębardzo suche i trudne w zrobieniu mięso. Nic bardziej mylnego. Można ją przygotować znacznie szybciej niż kurczaka wystarczy trzymać się kilku zasad. Poniżej znajdziecie przepis w wykonaniu Madzi na pierś z kaczki ze smażonymi jabłkami. Jeśli chcecie aby wyszła soczysta i różowiutka w środku po prostu trzymajcie się czasu smażenia i pieczenia. Z całą pewnością nie pożałujecie :) Charakter tej potrawie(...)doda puree z ziemniaków i smażone jabłuszka z majerankiem. Składniki (na 2 porcje) 2 piersi z kaczki 2 jabłka 4-5 ziemniaków łyżka masła 100 ml śmietany sól pieprz majeranek (ok. 1 łyżeczki) Pierś z kaczki ze smażonymi jabłkami i puree – przepis Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie aż będą miękkie. Mogą się delikatnie rozgotować :) Pierś z kaczki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Jestem absolutną fanką kaczego mięsa i uwielbiam je w każdej postaci. A ta wersja piersi kaczych w słodko-słonej azjatyckiej glazurze absolutnie podbiła moje serce:) Nie jest to typowa glazura teriyaki, jednak bardzo zbliżona w smaku. Samo danie jest bardzo łatwe w przygotowaniu, robi się je dosłownie w jednej patelni. Jedyne na co trzeba uważać to czas smażenia kaczki. Lubię(...)kiedy piersi kacze są delikatne i różowe w środku, dlatego zawsze posługuję się termometrem kuchennym, dzięki któremu zawsze wiadomo kiedy należy mięso zdjąć z patelni. Polecam! Scroll down for English Piersi kacze w azjatyckiej glazurze (2-3 porcje) Składniki: 2 piersi z kaczki 1 szklanka sake 4 łyżki brązowego cukru 1/4 szklanki jasnego sosu sojowego 1/3 szklanki soku pomarańczowego
karmelowyUważam, że jest to najlepszy sposób by podczas obróbki termicznej nie wysuszyć drób. Bo wiadomo, że smażąc na oleju łatwo można go przesuszyć. Składniki na 2 porcje:2 piersi z kurczakapół serka camembertsól, pieprznatka pietruszkifolia do owijania żywności lub rękaw do pieczeniaPiersi delikatnie rozbijamy (by nie uszkodzić włókien , następnie doprawiamy go z obu stron
Bon Appetit MałgorzatyCzęsto jadamy na obiad mięso drobiowe, dlatego lubię je urozmaicić.Składniki:2 średnie piersi z kurczaka40 g mąki pszennej1 jajkoodrobina mlekamielona ostra paprykaodrobina mielonego chillisól, pieprzolej do smażeniaSposób przygotowania:1. Piersi myjemy, osuszamy. Porcjujemy na mniejsze kawałki.2. Robimy ciasto: mieszamy mąkę z jajkiem, solą, pieprzem, mieloną papryką i chilli. Jeśli ciasto jest zdecydowanie za gęste to dodajemy odrobinkę mleka
Kuchnia domowa Aniznalazłam u Magdy. To świetna alternatywa dla zwykłego kotleta drobiowego. Mięsko w tej wersji bardzo nam posmakowało. Do tego polecam sałatę z jajkiem i sosem jogurtowo-koperkowym.Składniki:1 podwójna pierś z kurczaka1 ser camembertsuszona żurawinasól, pieprzSposób przygotowania:1. Pierś z kurczaka myjemy, porcjujemy, rozbijamy na kotlety. Posypujemy z obu stron solą i i pieprzem.2. Camembert kroimy na plasterki.3. Na każdym
Kuchnia domowa AniZapraszam dziś na trochę inną odmianę drobiowych kotletów. Pomysł zaczerpnęłam z jednej z książek siostry Anastazji. Składniki: 6 kawałków piersi z kurczaka sól, pieprz Ciasto: 100 g mąki 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki mleka 1 jajko sól odrobina cukru Sposób przygotowania: 1. Piersi myjemy, osuszamy, rozbijamy na kotlety. 2. Mięso obsypujemy solą i pieprzem. 3. Składniki na ciasto naleśnikowe miksujemy
Kuchnia domowa Anicałość zapiec w piekarniku i gotowe :) Można oczywiście łączyć różne warzywa. Poniżej zapraszam po szczegóły. Przepis zmodyfikowałam, a pochodzi z gazetki Pieprz i sól (nr 10/2009). Składniki: 1 duża pierś z kurczaka 5-6 średnich ziemniaków 1 cebula 1 papryka 2 marchewki 50 ml bulionu (warzywnego lub mięsnego) 2-3 łyżki oleju 2 ząbki czosnku słodka papryka w proszku(...)rozmaryn Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki obrać i pokroić w mniejsze kawałki. 2. Marchewki obrać, pokroić w plastry. 3. Paprykę pokroić w paski. 4. Cebulę pokroić w grubsze półtalarki. 5. Piersi z kurczaka pokroić w grubą kostkę, posypać słodką papryką, solą i pieprzem. 6. Bulion wymieszać ze zmiażdżonymi ząbkami czosnku i olejem. 7. Warzywa i mięso wymieszać ze sobą, dodać bulion
Kuchnia domowa AniSkładniki: 2 piersi z kurczaka połowa niedużego brokuła 4 plastry sera żółtego przyprawa do drobiu olej Sposób przygotowania: 1. Piersi z kurczaka oczyszczamy, dzielimy na 4 kotlety. Każdy lekko rozbijamy i przyprawiamy przyprawą do drobiu. Smażymy na oleju z obu stron na rumiano. 2. Brokuł dzielimy na różyczki, gotujemy na półmiękko w osolonym wrzątku z dodatkiem cukru. 3. Do naczynia
Kuchnia domowa Anitemu w serwisie Trendy Kosmetyczne , którego gospodynią jest Malinka - pozdrawiam Cię, Malinko :) Lubię kurczaka. Pod każdą postacią :) Najprościej jest upiec w piecyku lub zrobić z piersi kotlety panierowane a la schabowe. Czasem jednak chciałoby się coś "innego". Przepis, który dziś Wam polecam, dostałam wiele lat temu. Pamiętam jak mnie urzekł smak i aromat gotowych kotlecików(...)Byłam zaskoczona, że takie proste połączenie może być takie smaczne. Jest to wspaniałe danie dla wielbicieli papryki. Spróbujcie, jestem pewna, że też Wam zasmakuje. Składniki: 2 średnie piersi z kurczaka 2 średnie papryki różnokolorowe (ja użyłam dziś głównie czerwonej) średnia cebula 3 jajka sól, pieprz, 2 łyżeczki słodkiej papryki kilka łyżek bułki tartej i olej do smażenia Mięso
Codzienna kuchnia niecodziennakierunku doniczki z bazylią, to zmieniłam zdanie ;) I w ten sposób powstał pomysł na pachnące pulpeciki z dodatkiem skórki cytrynowej i świeżych listków bazylii. Składniki: 2 piersi z kurczaka , 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii , 1 łyżka drobno posiekanej skórki z cytryny (cytrynę najpierw wyszorować, a następnie sparzyć), 4-5 łyżek zimnej(...)wody , sól , świeżo zmielony pieprz , 2 liście laurowe , 5-6 ziaren ziela angielskiego . Piersi posiekać drobniutko lub zmielić. Dodać bazylię, skórkę cytrynową, sól i pieprz, a następnie zimną wodę i wyrobić dokładnie masę. Odstawić na kilkanaście minut do lodówki. Najsmaczniej byłoby ugotować pulpeciki na rosole, ale można obyć się bez niego
Codzienna kuchnia niecodziennaPrzygotujemy pyszne paluchy z fileta z piersi kurczaka w cieście. Składniki: -podwójny filet z piersi kurczaka -sól, pieprz -3 ząbki czosnku -2 jajka -2 szklanki mąki pszennej -2 szklanki bardzo zimnej wody -olej do smażenia Fileta płuczemy i osuszamy. Kroimy w długie, wąskie paski. Czosnek kroimy w drobną kosteczkę. Mięso przyprawiamy solą, pieprzem
Maminek kulinarnyFasolą szparagową wykorzystamy do przygotowania wyśmienitego dania obiadowego. Proponujemy roladki z piersi kurczaka wypełnione fasolką szparagową z małymi dodatkami. Składniki: -podwójny filet z piersi kurczaka -20 dkg fasolki szparagowej -1/2 czerwonej papryki -1 marchewka -1 jajko -1 łyżka maki pszennej -2 łyżki mleka -sól, pieprz, przyprawa warzywna -olej do smażenia -bułka tarta Filety kroimy na płaty
Maminek kulinarnymasła 200g młodziutkich liści szpinaku 1 cebula, drobno posiekana 6 suszonych fig (90g), pokrojonych w ćwiartki 250ml porto 250ml bulionu z kurczaka 20g masła, dodatkowo 4 filety z piersi kaczki 4 gałązki świeżego rozmarynu 4 liście laurowe Przygotowanie: W dużym garnku z wrzątkiem gotujemy kluseczki. Po ugotowaniu i odcedzeniu przekładamy je do miski z masłem i szpinakiem, delikatnie mieszamy(...)przykrywamy, żeby nie stygły. Palcami robimy kieszeń pomiędzy skórą i tłuszczem w piersiach kaczki. Do każdej wkładamy po gałązce rozmarynu i liściu laurowym. Widelcem nakłuwamy skórę i smażymy na oliwie około 8 minut skórą do dołu na dużej rozgrzanej patelni. Filety obracamy na drugą stronę i smażymy około 5 minut, aż mięso osiągnie odpowiedni stopień wysmażenia. Zdejmujemy z patelni
Smakowity Blog Kulinarny