śliwka - 9236 przepisów (strona:6/616)

Bezglutenowa tarta rustykalna ze śliwkami i cynamonem 73

Bezglutenowa tarta rustykalna znana jako galette o wspaniałym, jesiennym, korzennym aromacie, to pyszne ciasto ze śliwkami, któremu nikt się nie oprze. Bezglutenowa tarta rustykalna Przepis na rustykalną tartę bez glutenu, nabiału i cukru czekał blisko rok na swój debiut na blogu. Przyznam się szczerze, że zupełnie o nim zapomniałam i dopiero teraz, kiedy przyszedł sezon jesienny odszukałam kartkę, na której(...)zapisałam przepis. Upiekłam ponownie to ciasto i zupełnie przepadłam w jego smaku! :) Uwielbiam wszystkie ciasta a także przetwory ze śliwkami a ta tarta jest jak spełnienie marzeń. Jeśli lubisz jesienne wypieki ze śliwkami to koniecznie wypróbuj też przepis na wegańskie crumble ze śliwkami i brzoskwiniami . Tarta ze śliwkami i cynamonem Bezglutenowa tarta rustykalna uwodzi aromatem cynamonu i soczystymi śliwkami. Ciasto

Book of spells
Tradycyjne powidła śliwkowe z węgierek 411

brakuje, ale warto poświęcić czas na ich przygotowanie. Nie wyobrażam sobie świątecznego bigosu bez dodatku powideł z węgierek, których smak pamiętam jeszcze z dzieciństwa. Tradycyjne powidła śliwkowe ze śliwek węgierek przygotowuję zgodnie ze starą recepturą - bez dodatku cukru. Staram się kupować bardzo dojrzałe, lekko zmarszczone u nasady węgierki, które mają w sobie najwięcej naturalnej słodyczy. Takich samych śliwek używam(...)zwanego potocznie nalewką śliwkową, a w nieco mocniejszej odmianie "śliwowicą" Do tradycyjnych powideł śliwkowych z węgierek można opcjonalnie dodać laskę cynamonu lub po jednym - dwa gozdzki na każdy kilogram śliwek węgierek, ale nie jest to konieczne. Uwaga: Trwałość powideł zależy w pewnym stopniu od ich gęstości. Te mocno odparowane, tradycyjne powidła śliwkowe z węgierek o bardzo skoncentrowanym, wyrazistym smaku możemy

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Śliwki Węgierki w Zalewie Octowej i Ocet Śliwkowy 60

Najlepsze śliwki w wytrawnej zalewie jadłam z firmy Eterno . Poważnie. W domu od kilku dni nie robię nic innego jak tylko smażę powidła. Powidła z cynamonem,  powidła z goździkami, powidła bez przypraw, aż w końcu pomyślałam, a może by tak? Może by tak coś mniej słodkiego z tych śliwek zrobić? Padło na śliwki w occie. No to szukam, szperam(...)całym internecie i czytam. Ojej, tyle czasu moczyć, odcedzać, moczyć, jakaś masakra. Zrobiłam kolejne powidła. Jednak te śliwki nie dawały mi spokoju. Wypchnęłam Lenia za drzwi i poszłam do kuchni. Leń wrócił za 10 minut, bo nastawienie tych śliwek właśnie tyle mi zajęło. I wiecie co? Warto było, w sumie to śliwki robią się same. Pokusiłam się o własne proporcje

Blondynka Gotuje
Pleśniak z powidłami i śliwkami wędzonymi z korzenną nutą 191

Kruche ciasto, przełożone kwaśną konfiturą i pianą z białek. Proste, szybkie i bardzo smaczne. Ja chciałam zaproponować świąteczną wersję ciasta, przełożoną powidłami śliwkowymi z dodatkiem korzennych przypraw i wędzonych śliwek. Smak jest bardzie zaskakujący i nietypowy dzięki wędzonemu aromatowi. Ciasto z pewnością znajdzie swoich amatorów przy kolacji wigilijnej. Pleśniak z powidłami i śliwkami wędzonymi z korzenną nutą Składniki: Ciasto(...)wanilii lub ½ laski wanilii 2   łyżeczki proszku do pieczenia 6 żółtek Beza: 6 białek szczypta soli ½ szklanki cukru pudru Do przełożenia: słoik powideł śliwkowych około 50 g wędzonych śliwek około 50 g tradycyjnych suszonych śliwek 1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika Przygotowanie: Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, pokrojone w kostkę masło, cukier waniliowy, ekstrakt, cukier, proszek

Mania Gotowania
pasta z wątróbki z wędzonymi śliwkami 43

Kolejne smaczne smarowidło do chleba. Wędzone śliwki powodują że pasta jest lekko słodkawa, i pachnie wędzeniem. Z tej ilości składników wychodzi całkiem spora porcja. Tym razem pomysł zawdzięczam Beacie M. z forum na Fb. Przepis przez nią podany odrobinę zmieniłam.składniki250 g wątróbki drobiowej1 jabłko typu szara reneta3-5 śliwek wędzonych ( ważne, żeby były dobre wędzone śliwki(...)masłaOlej do smażeniaprzygotowanieWątróbki umyć oczyścić  i osuszyć, Na patelnię wlać oliwę i na gorącą wrzucić wątróbkę. Szybko usmażyć z obu stron, dodać obrane jabłko pokrojone w kawałki, pokrojone śliwki, poszatkowaną czerwoną cebulę. Przykryć i zmniejszyć ogień. Chwilę poddusić i następnie dosypać chilli, pieprz, majeranek. Skończć smażenie gdy  śliwki i jabłko będą wystarczająco miękkie, posolićLekko przestudzić i zmielić

Stare Gary
Śliwki z marcepanem na świątecznym rauszu w czekoladzie. 47

dorosłych. Ostatnio firma Vog zrobiła mi cudowny prezent, od razu musiałam zrobić z tymi pysznościami coś dobrego. Postawiłam na świąteczny przysmak, ktoś by mu się oparł?Składniki:około 15 śliwek suszonychwódkapół łyżeczki przyprawy do piernika200 gram tartych migdałów 1/2 szklanki cukru pudru 1 aromat migdałowy 1/4 szklanki amaretto 1 czekolada gorzkaPrzygotowanie:Śliwki zalewamy wódką, i dodajemy przyprawę do piernika(...)całość zostawiamy na noc. Na kolejny dzień śliwki osuszyć na papierowym ręcznikiem.Do tartych migdałów dodajemy cukier puder, aromat migdałowy i amaretto. Mieszamy składniki aby uzyskać jednolitą masę. Kształtujemy w dłoniach  małe kuleczki, które spłaszczamy i do środka  wkładamy śliwkę. Gotowe śliwki z marcepanem zanurzamy w rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekoladzie. Wykładamy je na papier i wstawiamy

QuchniaKaroli
Pieczona łopatka wieprzowa ze śliwkami 63

zawsze i tak jest tyle do przygotowania na ostatnią chwilę… że każde 5 minut jest na wagę złota… Oto moja propozycja na pieczeń – łopatka wieprzowa ze śliwkami Pieczona łopatka wieprzowa ze śliwkami – składniki:około 1,4 kg łopatki2 ząbki czosnku2 listki laurowe1.5 łyżeczki rozmarynu5-6 ziarenek jałowcakilka ziaren pieprzu1 łyżeczka paprykisól, pieprzok. 15 suszonych śliwekkilka łyżek(...)owoce jałowca, pieprz, czosnek i skropić oliwą.Wstawić w zamkniętym naczyniu do lodówki na minimum 12 godzin. Przed pieczeniem podlać ok. pół szklanki bulionu lub wody i dodać suszone śliwki.Piec w zamkniętym naczyniu żaroodpornym w temperaturze 200 stopni 45 minut na każde 500 g plus 40 min. Czyli ja piekłam swoją niecałe trzy godziny (1,4 kg = w przybliżeniu

UgotujmyTo.pl
Schab ze śliwką na kapuście 86

Pyszny schab w kapuście kiszonej z dodatkiem suszonych śliwek - polecam :)SKŁADNIKI600g schabu bez kości100g wędzonego boczku300g kiszonej kapustyok 15 sztuk suszonej śliwki2 jabłka2 ząbki czosnkusól, pieprzmajeranekolej do smażeniaPRZYGOTOWANIECebulę i boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Kapustę płuczemy, odciskamy i drobno siekamy. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę, Dodajemy kapustę, jabłka i suszone śliwki do boczku(...)pieprzymy. Obsmażamy na oleju na złoto z obu stron. Przekładamy do kapusty, przyprawiamy majerankiem i dusimy razem do miękkości. Podajemy np. z ziemniakami. Pyszny schab z kapustą i śliwką

Moje Kuchenne Rewelacje
KNEDLE ZE ŚLIWKAMI Z KASZĄ JAGLANĄ - BEZGLUTENOWE 90

Domowe, pyszne, - knedle ze śliwkami, z kaszą jaglaną, w wersji bezglutenowej, bez jajek czy mąki pszennej. Użyłam tu mąki ziemniaczanej i kukurydzianej, którą również można zastąpić np. mąką ryżową. Co do tych obu mąk (kukurydzianej i ryżowej) to z zasady są one bezglutenowe, ale czasem mogą być zanieczyszczone minimalną ilością glutenu, dlatego warto kupić te mąki w sklepie ekologicznym(...)diety, nie dajmy się zwariować, ale potrawy bezglutenowe są równie pyszne co te tradycyjne, a czynnik zdrowotny zdecydowanie do mnie przemawia. Tym razem zrobiłam knedle ze świeżymi  śliwkami, które teraz są bardzo tanie, ale spokojnie możecie przygotować takie knedle przez cały rok ze śliwek mrożonych lub innych ulubionych owoców. Bardzo polecam!SKŁADNIKI:1 kg ziemniaków1,5 szklanki kaszy jaglanej2

Słodko-Słony Świat Ilony
Kieszonki schabowe ze świeżymi śliwkami i wędzonym boczkiem 75

kieszonki - takie, jak dzisiaj. Schab jest mięsem samym w sobie suchym, więc, aby nadać mu kruchości i soczystości dobrze jest "wspomóc" go dodatkami. Dzisiaj takimi dodatkami były śliwki i wędzony boczek. Składniki: świeży surowy schab , surowy  wędzony boczek , świeże śliwki , sól , pieprz , majeranek , cebula , czosnek , tłuszcz do obsmażenia, słodka śmietana  do doprawienia sosu. Boczek pokroić(...)średniej grubości plastry - nie mogą być większe niż nasz kawałek schabu. Śliwki umyć i wypestkować. Schab opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pociąć na dość grube plastry. Od węższego brzegu naciąć przez środek ostrym nożem kieszonkę. Do kieszonki włożyć plaster boczku i polówki śliwek. W moich zmieściły się dwie połówki :) Tak nadziane kotlety oprószyć solą

Codzienna kuchnia niecodzienna
Drożdżowy wianuszek z brązowym cukrem i śliwkami 42

wieniec serowy z ziołami? Od tamtej pory dość często go piekę, a ostatnio nawet na słodko :) Dziś, przy okazji pieczenia bułek, postanowiłam zrobić z brązowym cukrem i śliwkami. A ze śliwek było tylko kilka, to trzeba było wymyślić jak je dobrze zagospodarować w tym cieście :D Składniki:ok. 250 g. mąki,pół szklanki mleka,5 dkg drożdży(...)łyżeczka białego cukru,szczypta soli,50 g. miękkiego masła,kilka łyżek brązowego cukru,śliwki.Drożdże rozetrzeć z cukrem. Mleko podgrzać lekko, dodać do drożdży - wymieszać. Mąkę przesiać i połowę połączyć z mlekiem i drożdżami. Odstawić pod przykryciem do lekkiego podrośnięcia.Jak już podrośnie, dodać masło i zagnieść. Najlepiej zrobić to ręką, wtedy masło idealnie łączy się z ciastem

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kołaczyki ze śliwkami 44

późnej jesieni możemy piec kołaczyki ze śliwkami. Wybieramy śliwki, z których łatwo odchodzą pestki oraz mają zwarty i słodki miąższ. Składniki na ciasto -5 dkg drożdży -1,5 szklanki ciepłego mleka -3 łyżki cukru -ok. 5 szklanek mąki 450 -4 jajka oraz jedno do smarowania -1/2 kostki margaryny -szczypta soli -aromat śmietankowy lub waniliowy Na kruszonkę: -20 dkg mąki(...)cukru -1/2 kostki margaryny -aromat -szczypta soli oraz najważniejszy składnik - ok. 1 kg śliwek.    Ze śliwek usuwamy pestki, część kroimy na połówki i nacinamy a część w "ósemki".    Składniki kruszonki ścieramy palcami.    Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy połowę mleka i szklankę mąki, mieszamy  i odstawiamy do wyrośnięcia.    Do miski wsypujemy

Maminek kulinarny
Knedle ze śliwkami 222

prostej potrawie kryje się tak wiele wspomnień z dzieciństwa.... Charakterystyczna goryczka węgierek zamknięta w miękkich, ziemniaczanych kluseczkach. Śliwki obsypuję cynamonem i cukrem, dodaję trochę masła i otulam ciastem. Podaję z bułką tartą uprażoną na maśle oraz odrobiną cukru i cynamonu.  Składniki: 500 g śliwek węgierek cynamon mielony 700 g ugotowanych ziemniaków jajko 250 g mąki (w wersji bezglutenowej mąki(...)ziemniaczanej) szczypta soli 1/2 szklanki cukru 4-5 łyżek masła 2 łyżki bułki tartej Przygotowanie: Śliwki myjemy, osuszamy, drylujemy, oprószamy cynamonem. Ziemniaki przepuszczamy przez praskę lub mielimy w maszynce do mięsa. Przekładamy je na stolnicę, wbijamy jajko, dodajemy mąkę, szczyptę soli i zagniatamy jednolite ciasto. Odcinamy kawałek ciasta, formujemy z niego wałek o średnicy około 4 cm i kroimy

Smakowity Blog Kulinarny
UCIERANE CIASTO ZE ŚLIWKAMI 70

Jest jesień. Są śliwki. Jest ciasto ze śliwkami :))) Składniki: (blaszka o wymiarach 28cmx19cm) 2 szklanki mąki (340 g) 200g masła 1 i 1/3 szklanki cukru (293 g) 4 jajka cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli śliwki lub inne sezonowe owoce Wykonanie: Śliwki wypestkować, pokroić na ćwiartki. Masło rozpuścić w rondelku, wystudzić. Mąkę przesiać razem z proszkiem(...)puszystą masę. Do ubitych jajek stopniowo dodawać mąkę i rozpuszczone masło, ciągle ubijając mikserem na najniższych obrotach. Gęstą masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć śliwki (skórką do ciasta). Piec ok. 50 minut (do suchego patyczka) w temp.180st

Walijskie Pichcenie
Obłędny deser lodowy z figą i śliwką w karmelu z dodatkiem whisky! 85

popularniejszym kucharzem, Sebastianem Olmą, a jego sekret tkwi w prostocie i właściwym łączeniu składników. Serwując go gwarantuję, że podbijecie serca każdego z gości! Składniki: 3 świeże figi 6 świeżych śliwek pół szklanki cukru łyżka masła kieliszek whisky lub brandy Wykonanie: Owoce myjemy, z fig usuwamy ogonki, ze śliwek pestki. Kroimy na ćwiartki. Jeśli będziecie mieli mniejsze śliwki, np. węgierki, kroimy(...)skarmelizuje, dodajemy łyżkę masła. Temperatura karmelu jest bardzo wysoka, dlatego trzymajcie się w razach i pamiętajcie, by nie oblizywać szpatułki, którą mieszacie składniki. W następnym kroku na patelnię wsypujemy śliwki. Chwilę później dodajemy również figi. Owoce mieszamy, by pokryły się karmelem i poddały działaniu temperatury puszczając swój sok. Ostatnim krokiem w przygotowaniu owocowo-karmelowego cuda jest doprawienie zawartości patelni alkoholem

Taste Of My Day