popołudnia i uśmiechnięte wieczory, gdy spacerując samotnie po parku, szeleszczą pod nogami liście. Lubię tę złotą jesień, kiedy zatapiam się w świat własnych refleksji, melancholijny tak. CIASTO UCIERANE ZE ŚLIWKAMI. /inspiracja: Co do gara;/ 4 jajka 1, 25 szklanki cukru 2 szklanki mąki 6 łyżek oleju 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 600g świeżych śliwek (lub innych owoców) cynamon(...)cukrem tak, aby powstała jasna masa. Dodaję do niej partiami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszam dokładnie. Dodaję olej, łączę. Blaszkę 25x29cm smaruję olejem. Wylewam ciasto. Śliwki kroję na pół (jeśli to są te duże, to na małe cząstki), układam na wierzchu, delikatnie wciskając w ciasto. Posypuję cynamonem, wstawiam do pieca. Piekę 30 minut w 180 stopniach
W kuchni Karmel-itkiDzisiejszy przepis na pyszną owocową tartę wynalazłam na blogu Kuchnia Doroty. W oryginale tarta jest ze śliwkami, ale ponieważ mamy sezon na figi, postanowiłam też dodać do niej te słodkie i niezwykle smaczne owoce. Bardzo aromatycznym dodatkiem jest też starta skórka z pomarańczy, którą dodałam zarówno do nadzienia, jaki i do kruchego ciasta. Budyniowa tarta z figami i śliwkami Składniki(...)stopni i podpiekamy w nim tartę przez około 15 minut, aż do zrumienienia jej brzegów. Tartę wyjmujemy z piekarnika, nakładamy na nią budyń oraz pokrojone w plasterki śliwki i figi, po czym z powrotem umieszczamy ją w piekarniku na 35 minut. Ciasto podajemy po całkowitym wystudzeniu
Kulinarne przygody Gatitydzieciństwa, jak u babci piekła się drożdżówka :) Piekłam już ciasto z gruszkami i pomarańczą, dyniowe ślimaczki, drożdżówki z borówkami amerykańskimi, teraz przyszła pora na śliwki ! Na blogu Pieczarka Mysia wypatrzyłam przepis na ślimaczki i postanowiłam się z nimi zmierzyć, do czego i Was serdecznie zachęcam, bo warto ! Drożdżowe bułeczki ze śliwkami Składniki(...)cukru 1 jajko 50 g roztopionego masła 20 g świeżych drożdży Na nadzienie: 3 łyżki roztopionego masła 1/2 szklanki cukru trzcinowego 2 łyżki cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu 400 g śliwek pokrojonych w kostkę Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku, dodajemy cukier i odstawiamy, aż zacznie bąbelkować. W misce mieszamy pozostałe składniki ciasta wraz z wyrośniętym zaczynem i wyrabiamy na gładkie
Kulinarne przygody GatityTagine można też używać w piekarniku, choć według Marokańczyków to profanacja :-). Tagine przygotowuje się w różnych wersjach, dodatkami mogą być oliwki, albo rodzynki. Dziś do mojego dania wykorzystałam suszone śliwki szydłowskie. Danie podałam z chrupiącymi chlebkami z patelni. Tagine z kurczaka ze śliwką szydłowską Składniki: 500 g filetów z podudzia kurczaka 2 cebule 1 marchewka 200 g zielonej(...)fasolki szparagowej 150 g suszonej śliwki szydłowskiej bez pestek 1 puszka pokrojonych pomidorów bez skórki ok. 200 ml bulionu sól oliwa do smażenia Marynata do mięsa: 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonej papryki 1/2 łyżeczki kardamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
Kulinarne przygody Gatitykońcu chwila odpoczynku od upałów ! W takim razie dziś polecam kotlet schabowy, ale w nieco innym wydaniu niż nasz ulubiony panierowany klasyk. Oto roladki ze schabu z suszonymi śliwkami i plasterkiem wędzonego boczku. Idealnie smakują podane z pieczonymi młodymi ziemniakami. A może do tego kefir... ? Jeśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie, zamieść(...)przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie: Roladki ze schabu z suszonymi śliwkami Składniki: 5 kotletów schabowych 5 plastrów parzonego wędzonego boczku 20 suszonych śliwek bez pestek świeżo zmielony pieprz sól Do panierowania: 1 jajko mąka pszenna tarta bułka Dodatkowo: olej do smażenia 1 łyżeczka masła wykałaczki Wykonanie: Kotlety rozbijamy na grubość około
Kulinarne przygody Gatitymroźnie dni zakraść się do spiżarki i wybierać wśród niezliczonej ilości słoików, które się tam znajdują. Dziś na półki mojej spiżarki trafiła konfitura z aronii i śliwek. Ponieważ moja aronia nie była przemrożona włożyłam ją na parę godzin do zamrażarki, żeby straciła goryczkę. Niestety nie mogę Wam dokładnie powiedzieć ile słoiczków mi wyszło, bo konfitury były podjadanie(...)trakcie gotowania :-). Konfitura z aronii i śliwek Czas przygotowania: 180 minut Składniki: 500 g aronii 500 g śliwki węgierki 700 g cukru Wykonanie: Aronię, jeśli nie jest przemrożona wkładamy na parę godzin do zamrażarki. Do garnka wsypujemy cukier i zmrożoną aronię, garnek przykrywamy i odstawiamy na blat kuchenny. Co jakiś czas owoce
Kulinarne przygody Gatitysmażyć placki bez dodatków, jednak najczęściej ciasto to łączy się z owocami. Najbardziej popularne i wszystkim zapewne znane są racuchy z jabłkami, lecz równie powszechne są także racuchy ze śliwkami oraz racuchy z truskawkami . Usmażone racuchy podaje są zazwyczaj w bardzo prosty sposób, gdyż oprószone cukrem pudrem. Dobrym dodatkiem do racuchów może być bita śmietana lub kwaśna śmietana, cukier puder(...)cynamonem lub sos czekoladowy. Drożdżowe racuchy ze śliwkami to placki, które sprawdzą się podane na śniadanie , kolację oraz lunch . Ich przygotowanie zaczynam od ocieplenia lub podgrzania składników na ciasto drożdżowe. Zimne mleko lub drożdże sprawią, iż ciasto nie będzie nam dobrze wyrastało. Tak naprawdę, jeśli składniki mają odpowiednią temperaturę, to wszystko co robię, to jest ich wrzucenie do miski
MeCooksMasło śliwkowe z rabarbarem to mój przepis na wykorzystanie śliwek. Miałam jeszcze sporo śliwek, które były bardzo dojrzałe. Postanowiłam je wykorzystać na masło śliwkowe. Pewnie dziwicie się dlaczego piszę masło, a nie powidła czy dżem. Otóż śliwki smażyłam na maśle z dodatkiem trzcinowego cukru i cynamonu oraz rabarbaru. Śliwki były bardzo słodkie więc chciałam masło śliwkowe lekko skwasić. Akurat wyrósł(...)kolejny rabarbar, więc pomyślałam, że będzie idealnym dodatkiem do smażonych śliwek. Masło śliwkowe podobnie jak tradycyjny dżem śliwkowy czy powidła smażyłam powoli w niskiej temperaturze z aromatycznym cynamonem i cukrem trzcinowym aby osiągnąć gęstą miksturę. Dodatek masła sprawia, że śliwki naprawdę się smażą. Używając jako nadzienia do ciast masło śliwkowe nie wycieka jak również się nie pali. Używam śliwkowego masła
codojedzeniameksykańskich smakołykach. My natomiast zrobimy bombę odżywczą o inspirującym słodkim smaku w towarzystwie owocu kaki, zapraszam!Czas przygotowania ok. 1 godzinaSkładniki dla 2 osób:300g. namoczonej wcześniej fasoli czarnej100g. śliwki kalifornijskiej suszonej50g. żurawiny suszonejsok z 1/4 limonki ksylitol lub cukier do smakumasło 30g.1 owoc kakiPrzygotowanie:1/ Namoczoną dzień wcześniej fasolę gotujemy do miękkości, wody z gotującą się fasolą(...)solimy, solimy ją przed końcem gotowania ale nie za dużo bo pamiętajmy że przyrządzamy ją na słodko2/ W między czasie kroimy w paski śliwkę a owoc kaki w kostkę 3/ Gdy fasola się ugotuje odsączamy ją, przekładamy z powrotem do garnka i podgrzewamy dodając masło, sok z limonki, cukier bądź ksylitol oraz śliwkę i żurawinę.4/ Gdy wszystko się
Kuchnia PROzdrowotnasuszonych śliwek2 łyżki oleju rzepakowegoŁyżeczka soku z cytryny½ łyżeczki cukruCzerwona cebulaŚwieżo mielony pieprzŚledzie wyjmujemy z zalewy i przekładamy do miski z wodą. Moczymy od 1 do kilku godzin. Suszone śliwki wkładamy do miseczki i zalewamy letnią wodą. Zostawiamy na godzinę. Po tym czasie wyjmujemy, odsączamy i drobno kroimy. Śledzie odsączamy i tniemy na 2cm kawałki. Czerwoną cebulę siekamy w piórka(...)Następnie wkładamy do miseczki, obsypujemy cukrem i polewamy sokiem z cytryny. Do cebuli dodajemy pokrojone śliwki oraz śledzie. Doprawiamy pieprzem i dokładnie mieszamy. Dodajemy dwie łyżki oleju rzepakowego i odstawiamy na kilka godzin do lodówki, aby smaki się przegryzły. Smacznego
Kolizje SmakówPrzyszła taka pora roku, że należy piec ciasta z owocami. Tym razem w ruch poszły piękne śliwki. Ponieważ chciałam, aby ciasto było maxymalnie wilgotne wymyśliłam, że zrobię je na jogurcie. Poszperałam po przepisach i połączyłam dwa w jeden.Składniki:3 jajka 1 szklanka jogurtu naturalnego 3 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru1/2 szklanki oleju2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżeczki cukru(...)zmiksowałam z cukrem, potem dodałam stale miksując olej, jogurt, cytrynę i mąkę wymieszną z proszkiem i cukrem waniliowym. Jeszcze chwile pomieszałam i ciasto było gotowe. Czas wykonania: minuta osiem :)Śliwki pokroiłam na 4 (miałam bardzo duże) i obtoczyłam w mieszance cukru waniliowego, cynamonu i przyprawy do piernika. Ułożyłam na cieście. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Ponieważ użyłam
Z butelką mleczka w tleGoose leg, stuffed with pate and dried plums Składniki: 1 udko z gęsi 10 dag pasztet z wątróbki 8 śliwek suszonych sól pieprz majeranek oregano Wykonanie: Z gęsiego udka wyluzować i wyciąć kości. Uważać, żeby nie uszkodzić skóry. Mięso doprawić przyprawami. Pasztet wymieszać ze śliwkami, rozłożyć na mięsie, całość zwinąć w roladę. Skórę zszyć nitką kucharską. Udziec włożyć(...)rękawa i piec 80 minut. Po wyjęciu z piekarnika, dać mięsu odpocząć 10 minut, usunąć nici, pokroić i podać z dodatkiem jabłek i śliwek. Z udka były usunięte kości i ścięgna, ta wystająca kostka to tylko dla ozdoby. Gęsina , drób dla smakoszy. Przysłowie mówi: „Na świętego Marcina najlepsza gęsina „. Wincenta Zawadzka , która w 1854 r wydała książkę „Kucharka Litewska” napisała
Kulinarny karnet ChristopheraKolejny testowany przepis z magazynu Kuchnia nr 9/2014...i zarazem ostatni z tego numeru:) Nasz ulubiony ser, łatwy i szybki przepis...śliwki...szczerze tarta pyszna:) Polecamy... Składniki; Ciasto; 100 g masła, 200 g mąki, 50 g cukru, 1 jajko sól Nadzienie; 500 g mascarpone, 2 jajka, 80 g cukru, skórka z cytryny, śliwki Wykonanie; Składniki na ciasto zagniatamy, rozwałkowujemy(...)wykładamy tartę. Pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzamym do 180 stopni. Składniki na nadzienie miksujemy i wykładamy na podpieczony spód. Na wierzch wykładamy śliwki.Pieczemy jeszcze około 30-40 minut, w zależności od piekarnika. Jeżeli wierzch zaczyna sie za bardzo rumienić narywamy folią alunimiową
Anioły w kuchnicoś z magazynu "Moje Gotowanie". Placek rewelacja...polecamy naprawdę szczerze:) Składniki; 30 dkg maki, 10 dkg cukru, łyżeczka mielonego cynamonu, 15 dkg zimnego masła, 1 jajko, 50 dkg śliwek Po przyprawy zapraszamy do SKWORCU Wykonanie; Masło, cukier i cynamon mieszamy razem. Dodajemy pokrojone masło i jajko, Zagniatam ciasto opuszkami palców tworząc kruszonkę. Odkładamy do lodówki na 30 minut(...)czasie myjemy i drylujemy śliwki. Połowę kruszonki wysypujemy na dno tortownicy, naciskając wylepiamy gładki spód,Na nim rozkładamy śliwki i posypujemy resztą kruszonki. Pieczemy 35=40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. /źródło " Moje Gotowanie" wrzesien
Anioły w kuchniSmoothie dwukolorowe wygląda wspaniale i smakuje jeszcze lepiej. Jedną warstwę stanowią zmiksowane śliwki, drugą brzoskwinie, a wszystko to wymieszane z pysznym ( i zdecydowanie zdrowym) kefirem. Szybkie, pyszne, sycące i nie tuczące.. :) Czas przygotowania: 5 minut Ilość porcji: 2 Skłądniki: 2 brzoskwinie Kilkanaście śliwek węgierek 400m kefiru Brzoskwinie myjemy, usuwamy pestkę i wkładamy do wysokiego naczynia. Dolewamy 100ml kefiru(...)blenderujemy. Śliwki również myjemy i usuwamy pestki. Umieszczamy w naczyniu i dokładnie blenderujemy. Robimy to dłużej niż przy pierwszej warstwie by zmiksować skórki. Dolewamy pozostały kefir. Nalewamy ciemną warstwę na spód, a następnie jasną po ściance na wierzch. Smacznego
Kolizje Smaków