Śliwki w occie przepis Jak zrobić śliwki w occie? Od lat robię śliwki w occie w ten sam, prosty i niezawodny sposób. Kiedyś znalazłam w gazecie przepis na śliwki w occie Babci Agi. Pani się nad śliwkami w occie zachwycała jakie łatwe do zrobienia i jakie pyszne. Kartka z przepisem na śliwki marynowane powędrowała do segregatora, a ja zrobiłam(...)pyszne i łatwe śliwki w occie bez pasteryzacji. Sprawdzony przepis krok po kroku na śliwki w occie zalewane kilkakrotnie gorącą marynatą. Śliwki w occie bez pasteryzacji to ogromna wygoda. Można sobie zimą wyjąć kilka śliwek i ponownie zakręcić słoik, pozostawić śliwki i nic się z nimi nie dzieje. Pyszne śliwki słodko kwaśne w zalewie octowej. Jak zrobić śliwki w occie
Dieta moja pasjalubi czekoladę i owoce, ręka do góry! Świetnie się składa, bo właśnie dziś polecam sprawdzony przepis na czekodżem śliwkowy. Smakuje jak czekoladowe śliwki! Jest tak pyszny, że można wyjadać łyżeczką wprost ze słoiczka. Moje dzieci przepadają za tą domową Nutallą. Powidła ze śliwek i kakao powinny obowiązkowo znaleźć się w każdej spiżarni. Uwielbiam smak śliwek i aby cieszyć się nimi(...)prosty sposób przygotować ten przysmak. Podpowiem także do jakich potraw użyć powideł. Czyż nie wygląda smakowicie? Czekodżem śliwkowy – składniki. Z podanych proporcji otrzymasz 5 słoiczków 250ml. 3 kg śliwek węgierek (dojrzałych) 300g cukru * 200g kakao (*)Dodaję 10% cukru do powideł. To w zupełności wystarcza, jeśli masz dojrzałe i słodkie śliwki. Jeśli masz kwaśne owoce, możesz oczywiście dodać więcej cukru
Ania gotujeJuż raz publikowałam na swoim blogu przepis na to ciasto. Wtedy robiłam z borówkami, teraz zrobiłam ze śliwkami i oceniam, że jest lepsze :) Cały sekret w tym przepisie, że składniki na ciasto układa się warstwowo w misce i nie miesza ich tylko odstawia się na 3 h do wyrośnięcia. Przepis jest na dużą blachę.Składniki na ciasto:10 dag drożdży(...)świeżych1 szklanka cukru1 cukier waniliowy3 jajka1 szklanka oleju3/4 szklanki mleka4 szklanki mąkiszczypta soli. Składniki na kruszonkę:1/2 kostki masła1/2 szklanki cukru1 szklanka mąkiPonadto:miska śliwek węgierskich bez pestek (lub innych owoców sezonowych)łyżeczka cukruDo miski warstwowo dajemy: drożdże, cukry, roztrzepane jajka, olej, mleko, przesianą mąkę i sól. Odstawiamy miskę ze składnikami ułożonymi warstwowo pod ściereczką
Bon Appetit Małgorzatyprzygotowanie wbrew pozorom nie jest skomplikowane, a smak takiego domowego pasztetu jest zawsze wyjątkowy. Ja przygotowując pasztet przed Świętami chciałam mu nadać odświętny charakter i zaszalałam dodając do niego śliwki namoczone w brandy ale to nie jest konieczne. Mój pasztet składa się głównie z wieprzowiny, wątróbki drobiowej i boczku wędzonego. Można oczywiście przygotować go z różnych rodzajów mięsa i dodać(...)zamiast śliwek, grzyby czy paprykę. Wszystko zależy tylko od tego co mamy w lodówce i na co akurat mamy ochotę. Mój następny pasztet będzie z królika i już nie mogę się go doczekać…Pasztet domowy ze śliwkami – składniki:1.5 kg wieprzowiny (najlepiej łopatka, golonka, ale nie schab bo jest zbyt suchy)ok. 600 g boczku wędzonegook
UgotujmyTo.plpewność, że nie dorzuciłam ścięgien, zbędnego tłuszczu czy błon... Namawiam Was przy okazji, abyście sami mielili mięso - tylko takie daje gwarancję najwyższej jakości.Dzisiejsze mielone przygotowałam z suszonymi śliwkami i sproszkowaną papryką piri-piri, którą dostałam jakiś czas temu od Naczelnej. Ostrzegła mnie, że to prawdziwe piekło w gębie i miała rację, bo pierwsze użycie tego zmielonego ognia było kulinarną(...)zjeść niestety, tak paliło w gardle. Teraz piri-piri używam z rozwagą i w ilościach lilipucich ;)Składniki:pół kg mielonego mięsa - użyłam karkówki,1 sucha bułka,1 jajko,suszone śliwki - użyłam Kresto,czerwone wytrawne wino,sól,ostra mielona papryka - użyłam piri-piri,majeranek,bułka tarta do obtoczenia,tłuszcz do smażenia.2 -3 godziny wcześniej namoczyłam śliwki w winie. Śliwki Kresto
Codzienna kuchnia niecodziennaSchab ze śliwkami i morelami... Delikatnie soczyste, kruche plastry schabu. Wypełnione suszonymi śliwkami i morelami. Pachnące czosnkiem i majerankiem. Oblepione rozpuszonym miodem. Idealne na ciepło i do kanapek! Składniki: 1 kg schabu bez kości; 10 suszonych śliwek bez pestek; 10 suszonych moreli bez pestek; 2 średnie marchewki; 4 szalotki; 2 ząbki czosnku; 2 łyżki oleju; 2 łyżki płynnego miodu; Majeranek(...)Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Schab umyć, osuszyć, oczyścić z błon, naciąć po środku ostrym nożem. Nóż przekręcić, aby otwór w schabie się powiększył. Schab faszerować na zmianę pojedyńczymi śliwkami i morelami (najpierw jedna śliwka, następnie jedna morela, jedna śliwka, itd.). Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Marchewki obrać, pokroić na 2 czy 3 części. Szalotki obrać. Nadziany schab natrzeć przeciśniętym
Gospodyni Miejskawypieki nie przywierają. W tak cudnych foremeczkach od razu trzeba było coś upiec. Tym razem nie ja wybierałem, co upiekę. Wybrano za mnie chleb żytni na zakwasie z suszonymi śliwkami. Chlebki pięknie wyrosły, dziury porobiły sie takie, jak należy, miąższ delikatny, zaś skórka chrupiąca. Śliwki dodały swego specyficznego smaku, no i własnych dzikich drożdży - z tego względu dodałem śliwki(...)mąki żytniej razowej 225 g mąki żytniej chlebowej 240 g ciepłej wody 20 g cukru 10 g soli 8 g słodu jęczmiennego (opcjonalnie) 80 g suszonych śliwek odrobina otrąb żytnich do obsypania foremek i posypania ciasta. Przygotowanie chleba: Dodaj do zaczynu wszystkie pozostałe składniki oprócz śliwek. Dobrze wymieszaj, np. mikserem, aż do dokładnego połączenia się składników. Jesli śliwki
Grahamka, weka i kajzerkaSezon śliwkowy w pełni więc trzeba korzystać z tych pysznych owoców póki jeszcze są. Było już szybkie ciasto ze śliwkami , pulchne ze śliwkami , ze śliwkami i cytrynowa pianką więc nadszedł czas na najzwyklejsze kruche z pysznymi owocami. Kruche ciasto połączone z winnymi śliwkami i płatkami migdałowymi... cóż dużo mówić pycha. Czas pieczenia(...)szkl mąki 2 jajka 3 żółtka 200g margaryny 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenie szczypta soli Dodatkowo: 2 łyżki kaszy manny do posypania placka ok 700g śliwek węgierek płatki migdałów Wykonanie: Składniki na ciasto zagnieść i podzielić na dwie nierówne części 60% i 40%. Schłodzić w lodówce. Śliwki umyć i pozbawić pestek, pokroić na połówki , duże
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaczasu do czasu popełniam tort. Tym razem czekoladowy z dodatkiem suszonych śliwek moczonych w spirytusie. Krem czekoladowy i mój wypróbowany i niezawodny biszkopt. Ogólnie mówiąc jak dla nas palce lizać. A kto chce się przekonać musi upiec. :) Składniki: Biszkopt 6 jajek 6 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 2 łyżki kakao 1,5 łyżeczki proszku(...)pieczenia Krem 0,5 litra mleka 1 budyń waniliowy 3 łyżki cukru 250 g masła 200 g nutelli 250 g suszonych śliwek Kresto 100 ml spirytusu Polewa 3 łyżki masła 3 łyżki cukru 3 łyżki kakao 3 łyżki jogurtu naturalnego Do dekoracji bezy czekolada gorzka śliwki suszone Kresto Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal
Ala piecze i gotujeŚliwki często są kojarzone z pozytywnym wpływem na układ trawienny, jaki bezsprzecznie mają, jednak to nie wszystkie ich zalety. Owoce te obok witamin (A, B, C, E), zawierają również składniki mineralne takie jak potas, żelazo, magnez, wapń i fosfor. Poprawiają samopoczucie, koją układ nerwowy, poprawiają samopoczucie oraz mają właściwości antynowotworowe i przeciwmiażdżycowe. Jesień to ich czas! Korzystajmy zatem :) Jak jeść(...)śliwki? Każdy z Was ma swój sprawdzony sposób. Proponuję Wam alternatywę dla knedli, przetworów, ciast, którą jest przekąska/sałatka ze słodkich śliwek, słonego sera feta, kwaśnego sosu i pikantnego akcentu papryczki chilli. Mi ta kombinacja bardzo odpowiada :) Składniki: kilka słodkich śliwek ser feta mięta papryczka chilli Sos: łyżka octu winnego 3 łyżki oliwy z oliwek łyżka musztardy miodowej pieprz
Taste Of My DaySkładniki: 3/4 kg śliwki, 1 łyżka masło, 4 łyżki cukier, 1 szklanka płatki kukurydziane zmiksowane CIASTO: 4 sztuki jajka, 1/2 kostki masło lub margaryna, 3/4 szklanki cukier, 2 szklanki mąka tortowa, 1 łyżeczka proszek do pieczenia śliwki bez pestek z łyżką masła, 4 łyżkami cukru mieszając w garnku zagotować wody nie dodawać bo śliwki puszczą swój sok do garnka(...)śliwkami wsypać zmiksowane w blenderze płatki kukurydziane i wymieszać - zostawić do ostygnięcia jajka, miękkie masło, cukier i cukier waniliowy zmiksować na "kogel mogel" wsypać przesianą mąkę z proszkiem i mikserem utrzeć ciasto z 3 minuty tortownica 24cm - dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować tłuszczem na dno dać połowę ciasta i je rozsmarować i ułożyć połowę śliwek z płatkami
W Mojej Kuchni LubięPickled plums Składniki. 1 kg śliwek węgierek 0,5l wody 0,25l octu 10% 60-70 dag cukru goździki, cynamon, wanilia, pieprz Wykonanie. Śliwki umyć w ciepłej wodzie w celu usunięcia z ich powierzchni nalotu. Osuszone przekroić wzdłuż i wyjąć pestki. Śliwki powinny być dojrzałe ,ale jędrne. Zagotować wodę z octem i przyprawami. Gorącą marynatą zalać śliwki i odstawić(...)Następnego dnia śliwki z marynaty odcedzić i przekładać warstwami do słoja przesypując warstwą cukru ,zamknąć i odstawić. Cukier szybko zacznie się rozpuszczać tworząc syrop. Tak zamarynowane śliwki można jeść po kilku dniach, tygodniach i miesiącach. Z dnia na dzień stają się smaczniejsze. Marynatę octową przelewam do butelki i używam jako aromatyczny ocet śliwkowy. Rada. Śliwki marynowane ze względu
Kulinarny karnet ChristopheraDziś będzie na słodko i oczywiście sezonowo. To ostatni moment, żeby upiec coś ze śliwkami. Gdy za oknem robi się chłodnawo, choć na tegoroczna jesień nie ma co narzekać, do moich kulinarnych łask wraca ciasto drożdżowe. Cudnie pachnie wtedy w całym domu, a ja nigdy nie mogę się doczekać kiedy ciasto całkowicie wystygnie, ani powstrzymać się przed ukrojeniem kawałka(...)letniej drożdżówki. Mówię Wam, niebo w gębie. Na blogu znajdziecie również inne drożdżowe ciasta z owocami: Drożdżowe bułeczki ze śliwkami Drożdżowe bułeczki z malinami i kajmakiem Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami Drożdżowy kwiat z gruszkami i pomarańczą Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką Szwedzkie bułeczki cynamonowe Drożdżowe bułeczki ze śliwkami Drożdżowe
Kulinarne przygody Gatitygruszkami i pomarańczą , z borówkami , a także z karmelizowanym rabarbarem , z dynią czy cynamonem , ale na początku jesieni zawsze je robię ze śliwkami. Dziś więc zapraszam na pyszne, puchate bułeczki z niespodzianką w środku. Drożdżowe bułeczki ze śliwkami Proporcje na 16 bułeczek (2 tortownice o średnicy 20 i 27 cm.) Czas przygotowania(...)Składniki Ciasto drożdżowe: 400 g mąki pszennej 500 szczypta soli 20 g świeżych drożdży 100 g letniego mleka 70 g cukru 2 jajka 70 g roztopionego masła Farsz: 16 śliwek cynamon domowy cukier waniliowy Kruszonka: 3 łyżki cukru 4 łyżki mąki 40 g roztopionego masła Wykonanie: Drożdże rozkruszamy w letnim mleku, dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy na 15 minut
Kulinarne przygody GatityPrzepis na proste, domowe powidła śliwkowe. To przepis, który trzeba znać i coś, co koniecznie trzeba przygotować jak tylko pojawią się słodkie, dojrzałe śliwki. W tym przepisie najważniejszy jest wybór odpowiednich śliwek. Powinny one być słodkie oraz co ważne po przełamaniu śliwki na pół pestka powinna z łatwością odchodzić od miąższu. Najlepiej śliwki do powideł śliwkowych kupować od lokalnych rolników(...)całą pewnością podpowiedzą Wam, który rodzaj śliwek będzie idealny. Sposobów na przygotowanie powideł ze śliwek jest bardzo dużo, każdy wybierze ten swój, który mu najbardziej będzie odpowiadał. Powidła śliwkowe możemy zrobić w kilka godzin, albo kilka dni. Oczywiście musimy mieć świadomość tego, że bardzo często przypalają się do dna garnka. Ja smażę śliwki w garnku z grubym nieprzywieralnym dnem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!