Frikasy, frekase, frikase (czy jaki tam sobie zestaw samogłosek poukładamy pomiędzy spółgłoskami ;)) to tradycyjna kaszubska i bardziej ogólnie pomorska potrawa weselna. Albo równie dobrze można powiedzieć - niedzielna. Ewentualnie poniedziałkowa. Wiąże się to z wprost z typowymi okazjami, na które przygotowuje się rosół. Dobry rosół z kury lub kurczaka biegającego (wcześniej) po podwórku. A kiedy już rodzina i goście posilą się gorącym i klarownym wywarem, to pozostaje kwestia, jak wykorzystać, jak uatrak... czytaj dalej...
Najlepsza receptura na sos czosnkowy! Jedyny w swoim rodzaju!
Czytaj dalej...Jest bardzo wiele rodzajów mięsa, począwszy od najbardziej popularnej w Polsce wieprzowiny czy drobiu, kończąc na mniej popularnej wołowinie, jagnięcinie lub cielęcinie.
Czytaj dalej...Wiele osób zapewne słyszało o tym sosie i zastanawiało się, jak się go robi, z czego on jest i z czym się go podaje.
Czytaj dalej...Zasmażka jest podstawą wszelkich sosów, zup lub też do szparagów czy fasolki szparagowej. Często się ją stosuje nie tyle by zagęścić jakieś danie ale też by wzbogacić jego smak. Często pojawiają się problemy z zasmażką.
Czytaj dalej...