Składniki: 650 g mąki pszennej 7 g suchych drożdży lub 25 g świeżych 0,5 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli 3 łyżki oleju rzepakowego lub roślinnego 500 ml ciepłej ale nie gorącej wody Przygotowanie: wszystko razem dokładnie wymieszać, zagnieść i odstawić na 30 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia po tym czasie ponownie zagnieść ciasto i znowu zostawić do wyrośnięcia nagrzać piekarnik wraz z garem lub np naczyniem żaroodpornym i pokrywką do 220 st. do gorącego gara lub naczynia wrzucić ciast... czytaj dalej...
Oka w rosole czyli KaFka gotuje
W kuchni na dobre zadomowiłam się około 5 lat temu. To raczej późno biorąc pod uwagę, że jestem ryczącą trzydziestka .
Początkowo trzymałam się sztandarowych przepisów kuchni polskiej, a pierwszą zupą, którą nauczyłam się gotować był rosół. Stąd nazwa bloga. Jednak polskie schabowe czy mielone dość szybko powiały nudą i zaczęłam szukać kulinarnych inspiracji w sieci. Z czasem nabrałam odwagi, by samej coś tworzyć. I oto jestem z moim blogiem, na którym będę dzielić się moimi dziełami sztuki kulinarnej.