Przepis na : obiad
Pyry z gzikiem to postne danie pochodzące z Wielkopolski. Składa się ono z ugotowanych w mundurkach ziemniaków ( pyr w gwarze wielkopolskiej) oraz odpowiednio przygotowanego twarogu. Danie powstało prawdopodobnie w XIX wieku gdy to popularne stały się ziemniaki. Jest to bardzo proste i smaczne danie. Kiedyś jadano je głównie w piątki. Teraz stało się, obok rogala Świętomarcińskiego, symbolem wielkopolskiej kuchni. Składniki: pyry ( ziemniaki) twaróg tłusty szczypiorek śmietana 18% sól, pieprz do smaku olej... czytaj dalej...
Przepisów jest bardzo wiele, w każdym domu króluje inne ciasto. Chciałabym przedstawić wam przepis na ciasto, które bardzo często nazywa się Trzy szklanki. Ciasto jest bardzo proste i pyszne, a przepis prosty, nawet amator cukierniczy sobie z nim poradzi.
Czytaj dalej...Te warzywa są dla naszego organizmu bardzo wartościowe!
Czytaj dalej...Oka w rosole czyli KaFka gotuje
W kuchni na dobre zadomowiłam się około 5 lat temu. To raczej późno biorąc pod uwagę, że jestem ryczącą trzydziestka .
Początkowo trzymałam się sztandarowych przepisów kuchni polskiej, a pierwszą zupą, którą nauczyłam się gotować był rosół. Stąd nazwa bloga. Jednak polskie schabowe czy mielone dość szybko powiały nudą i zaczęłam szukać kulinarnych inspiracji w sieci. Z czasem nabrałam odwagi, by samej coś tworzyć. I oto jestem z moim blogiem, na którym będę dzielić się moimi dziełami sztuki kulinarnej.