śledź - 8346 przepisów (strona:62/557)

Śledzie gajowego , z żurawiną 91

Śledzie gajowego z żurawiną Śledzie gajowego , to mój pomysł na pyszną rybkę . Śledzie to zawsze genialna potrawa . Nie ważne w jakim wydaniu ja kocham je pod każda postacią . Z wyjątkiem smażonych , tych szczerze nie znoszę , dlaczego ? Sama nie wiem już tak mam i tyle Śledzie gajowego to pyszny przepis. Są lekko słodkawe , kwaskowate i pikantne jednocześnie . Można zjeść cały słoiczek(...)łyżki ostrej mielonej papryki ( jeśli nie lubicie pikantnych , zmniejszcie jej ilość ) 1 łyżka brązowego cukru 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego 2 łyżki ketchupu 4 łyżki oleju sól do smaku Śledzie wyjmujemy z zalewy , przekładamy do pojemnika . Składniki z listy zalewa wkładamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia . Odstawiamy do wystygnięcia . Zimną zalewą , wraz z wszystkimi znajdującymi się w niej przyprawami

Ogrodnik w podróży
Ruloniki śledziowe 113

skromna ryba doczekała się setek przepisów, dzieł malarzy i poetów – śledź. Pod śledzika „Pod różną postacią trafiają na stolik by mógł po nie sięgać polski pracoholik, gdyż dla świata pracy śledź przekąską bywa, bowiem w wyższych sferach… kawior się spożywa.” Dla smakoszy… i nie tylko – ruloniki śledziowe.       Składniki (na 10 ruloników): - filety śledziowe - 2 średnie cebule(...)lniany Anyż, kardamon, goździki i laski cynamonu prażymy na suchej patelni do chwili, aż się uwolnią aromaty (poczujecie zapach). Przekładamy do moździerza (zostawiamy 1 laskę cynamonu całą) i rozkruszamy. Śledzie należy wymoczyć (czas moczenia zależy od stopnia ich zasolenia, ale nie przesadzajmy – mają być jędrne). Cebulę kroimy w kostkę i zalewamy wrzątkiem. Po chwili odcedzamy na sitku i hartujemy

mojewypiekiinietylko
Jak zrobić śledzie w sosie musztardowym? Przekąska na imprezę. 129

Śledzie w sosie musztardowym, to jedne z moich ulubionych śledzi. Zazwyczaj kupowałam gotowe w sklepie. Ale wczoraj myślę, sobie kurcze Karola czemu nie zrobisz ich sama? No to hop siup i zrobiłam. I wiecie co? Wyszły mi lepsze niż te ze sklepu! I już(...)kupię gotowca, bo w cenie gotowca to ja mam teraz dwa razy tyle ;-) Przepisem na śledzie w sosie musztardowym po prostu muszę się z Wami podzielić! Śledzie w sosie musztardowym - 5 filetów śledzi atlantyckich dobrej jakości - 200 ml śmietany 30% - 100 ml jogurtu greckiego - 2 łyżki dobrej jakości musztardy sarepskiej - łyżka oleju  - płaska łyżeczka curry - odrobina miodu

SMYKWKUCHNI
Śledzie po szwedzku. 145

Śledzie po szwedzku, to bardzo przyjemna wersja marynowanych śledzi, ponieważ są bardzo aromatyczne i nie są zbyt kwaśne.  Delikatna w smaku cebulka i korzenne przyprawy nadają śledziom niezbyt intensywny smak.  Doskonale smakują podane z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach lub pasują jako zakąska do schłodzonej wódki. Pomysł na te śledzie pochodzi z bloga White Plate. Składniki: 500 g solonych(...)jabłek 5 liści laurowych 10 jagód jałowca po 5 ziarenek ziela angielskiego i czarnego pieprzu 5 goździków 1/3 łyżeczki cukru 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno Przygotowanie: Śledzie moczyć przez 2 godziny w zimnej wodzie, w tym czasie wymienić wodę 1 lub 2 razy. Osuszyć śledzie na sicie i pokroić na prostokąty. Szalotki obrać i pokroić w cienkie krążki

Codziennik Kuchenny
Śledzie po królewsku 119

Śledzie po królewsku – to pyszne i szybkie w wykonaniu śledzie, które świetnie się sprawdzą zarówno na wszelkiego rodzaju święta (np. Boże Narodzenie, a nawet na Wielkanoc, gdyż zawierają ugotowane na twardo jajka), czy też imprezy, np. urodziny bądź Sylwestra. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Śledzie po królewsku – Składniki: 3 filety śledziowe – ok. 200 g trochę mniej niż pół puszki(...)mała cebulka – ok. 60 g 2 łyżki majonezu 1 czubata łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18% 1 łyżeczka musztardy delikatesowej pieprz do smaku szczypta soli – opcjonalnie (o ile śledzie nie są dość słone) garść koperku lub szczypiorku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na śledzie po królewsku: Filety śledziowe wymoczyć w wodzie lub płukać je pod zimną wodą do czasu

Kulinarne Przeboje
Wigilijne śledzie z suszonymi grzybami, żurawiną i miodem 164

mojej rodzinie śledź, to chyba najczęściej spożywana ryba na co dzień. U moich dziadków nie odbywa się bez niego żadna kolacja, nawet przy grillu ;) Pokaźny słój lub półmisek (przy bardziej uroczystych okazjach) zajmuje na stole jedno z głównych miejsc. W święta, takie jak Boże Narodzenie tej ryby nie może u nas zabraknąć! Przeważnie występuje na wigilijnym stole w co najmniej(...)różnych odsłonach i właśnie jedną z nich podzielę się dziś z Wami :) To będzie debiut, tak na blogu, jak i na świątecznym półmisku. Takich jeszcze nie było! Słone kawałki śledzia otoczone cebulką i aromatycznymi suszonymi grzybami, które odgrywają niemałą rolę w świątecznym menu. Całość opływająca lekkim sosem na bazie miodu z dodatkiem tymianku i żurawiny. Wytrawna strona Świąt zamknięta

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Śledzie z curry, śledzie po duńsku 310

Śledzie z curry , kaparami i majonezem, czyli śledzie po duńsku . Można podawać z ciemnym chlebem, z gorącymi ziemniakami w mundurkach, lub jako zakąskę. Można podać z jajkami na twardo. 6 – 8 filetów śledzi solonych*, sos: 3 łyżki posiekanej cebuli, 3 łyżki posiekanych kaparów, 1 łyżka posiekanego szczypiorku, 1 łyżka posiekanego koperku, 2 łyżki posiekanych ogórków konserwowych, 100 ml gęstej śmietany(...)majonezu, 1 łyżeczka curry, 1 łyżka keczupu, Śledzie zalać zimną wodą na około 2 – 3 godziny. Po tym czasie śledzie wyjąć, osuszyć. Pokroić w równej wielkości, nieduże kawałki. Śmietanę, majonez wymieszać z curry. Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać. Ułożyć śledzie na półmisku i polać je sosem, albo śledzie wymieszać z sosem, przełożyć do słoika i odstawić do lodówki na kilka

królestwo garów
Niemiecka sałatka śledziowa 131

Sezon na sałatki ze śledziem wchodzi w fazę pełni. Powód? Intensywnie myślimy nad przepisami na m.in. stół wigilijny. Zobaczcie zatem jak powstaje niemiecka sałatka śledziowa. Po sukcesie jaki odniósł przepis na śledzie po duńsku , przyszła pora na śledzie z sąsiedniego kraju – położonego na zachód od rzeki Odry. Niemiecka sałatka śledziowa to bogata w smaki propozycja na przystawkę. Sprawdzi się(...)pieczenie buraków. Nie zniechęcajcie się jednak, bowiem poświęcone kilkadziesiąt minut zapewni wam ciekawe smaki w sałatce. Na moim blogu znajdziecie też również inne przepisy z tej wspaniałej rybki: śledzie po kaszubsku , śledzie w curry , śledzie pod pierzyną , czy też śledzie korzenne . Ponadto możecie też przygotować w swoich kuchniach chrzanową pastę z wędzonej makreli . Wszystkie potrawy wam na pewno zasmakują. Zobacz

Kuchennyviral.pl
Śledź w sosie musztardowym 130

kupować śledzie i rozpoznać, że są świeże? Świeże śledzie powinny mieć błyszczące łuski i różowo-czerwone skrzela. Nie uszkodzoną skórę i białe mięso przylegające do ości. Oczy powinny być przezroczyste i wypukłe.  Kupując śledzie z solanki zwracajcie uwagę czy są dobrze w niej zanurzone. Moczę śledzie w zimnej wodzie lub mleku.  Dzisiaj mam dla Was przepis na śledzie(...)musztardowym z kurkumą. Pycha! 500 g płatów śledziowych 400 g śmietany (dałam 18%) 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka musztardy bawarskiej 1 łyżeczka musztardy francuskiej 1 średnia cebula sól pieprz Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie około 1 godziny, ale w trakcie zmienić raz lub dwa razy wodę. Po wymoczeniu pokroić śledzie na kawałki o szerokości 1 cm. Cebulę pokroić w piórka

O kuchni z uczuciem
ŚLEDZIE W SOSIE CURRY Z OGÓRKIEM KONSERWOWYM 200

Moja Książka Kucharska Śledzie w curry z ogórkiem konserwowym i cebulą, to pyszne danie, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Słodycz orientalnych przypraw, słoność śledzia i odrobina pikantności łączą się w tej sałatce tworząc cudowny smak i kolor. Nie od dziś wiadomo, że nic nie może równać się ze smakiem domowych potraw, dlatego tym bardziej polecam przepis(...)śledzie w sosie curry z ogórkiem konserwowym i cebulą. Śledzie w sosie curry z ogórkiem konserwowym i cebulą - sprawdzony przepis krok po kroku. SKŁADNIKI: 300g filetów śledziowych a'la Matias 250g gęstej śmietany 18% 3 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy francuskiej 1 płaska łyżka curry szczypta pieprzu cayenne ok. 3/4 szklanki ogórków konserwowych pokrojonych w kosteczkę 1 średnia czerwona cebula

Moja Książka Kucharska
KOLOROWE ŚLEDZIE Z PAPRYKĄ (keto, LCHF, paleo, optymalne, bez glutenu i laktozy) 136

Śledzie bardzo fajnie komponują się z różnego rodzaju warzywami i nie mam tu na myśli tylko tradycyjnej cebulki Jako, że staram się raz w tygodniu zjeść śledzie to i przygotowuję je w różnych wersjach. Tym razem kolorowe śledzie z papryką, ogórkiem i cebulką. Świetnie prezentują się na stole i jeszcze lepiej smakują. Koniecznie spróbujcie! Składniki: 400 g płatów śledziowych matias(...)oliwa z oliwek (u mnie mix oleju MCT, oliwy z oliwek i oleju lnianego) kolorowy pieprz świeżo mielony kilka ziarenek ziela angielskiego 2 listki laurowe papryka ostra papryka słodka Śledzie namoczyć w wodzie, aby nie były bardzo słone. Ja zostawiam na ogół na dobę tzn zalewam wodą wieczorem i kolejnego dnia wieczorem przygotowuję potrawę Wymoczone śledzie odsączyć i osuszyć papierowym

Ola la LCHF
Ziemniaki ze śledziem 92

Ziemniak i śledź to zawsze dobrana para. Przeważnie jest to ziemniak i śledź w oleju. Proponuję podać kartofle ze śledziem wędzonym i kawiorem ze śledzia. ziemniaki sałatkowe, typ kulinarny A, płaty śledzia wędzonego na zimno lub na gorąco (ok. 1/4 płata na 1 ziemniaka), masło (2 płaskie łyżeczki na 1 ziemniaka), ser twardy tary ( u mnie carski(...)łyżeczka na 1 ziemniaka) śmietana 18% (ok. 2 łyżki na 1 ziemniaka), kawior ze śledzia, sól Ziemniaki umyć, nie obierać, włożyć do garnka, zalać zimną wodą i ugotować prawie do miękkości. Odcedzić i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 – 20 minut. Można ziemniaków nie podpiekać, tylko podać prosto z wody, jak również można ziemniaki upiec nie gotując

królestwo garów
Śledzie w pomidorowym sosie! 155

Śledzie, śledzie i jeszcze raz śledzie! ;-))) Bo na Święta śledzik musi być! Wiadomo śledzik lubi pływać, no to trzeba go zatopić ;-) A w czym? W obłędnym sosie pomidorowym! Moje ukochane śledzie w pomidorach, zawsze są na wigilijnym stole, zresztą na sylwestrowym też! Polecam mało pracy a efekt świetny! Śledzie w pomidorowym sosie! SKŁADNIKI: - 6 -7 sztuk matiasów - 2- 3 cebule(...)siekamy w kosteczkę. Podsmażamy na oleju, nie może zbrązowieć. Dodajemy rodzynki i koncentrat pomidorowy, dodajemy 80 -100 ml wody i gotujemy sos, doprawiamy solą i pieperzem. Sos całkowicie studzimy. Śledzie płuczemy pod bieżącą wodą, przekładamy do miski z wodą i odstawiamy na 3 do 6 godzin. W zależności od ich stopnia zasolenia wodę wymieniamy od 1 do 3 razy. Śledzie

SMYKWKUCHNI
Śledzie z rodzynkami 332

Śledzie z rodzynkami to moje wspomnienie z dzieciństwa. Pamiętam jak rodzice robili te śledzie na patelni, ja byłam wtedy mała, śledzi nie lubiłam, ale uwielbiałam wyjadać z nich rodzynki. Pyszne, miękkie rodzynki w pomidorowym sosie. Te rodzynki, które przygotowałam dziś smakują dokładnie tak samo, jak tamte (za śledzie też mogę ręczyć). Na pewno posmakują każdemu, kto lubi śledzie w nieco(...)Następnie dodać miód i jeśli potrzeba doprawić do smaku. Jeśli sos jest zbyt gęsty można rozrzedzić odrobiną wody. Ostudzić. Do słoika lub innego naczynia (dobrze jeśli ma pokrywkę) wkładać śledzie na przemian z sosem. Ostatnią warstwą musi być sos. Słoik zakręcić i wstawić do lodówki na minimum dobę. Tak przygotowane śledzie można przechowywać w lodówce około tygodnia. * Śledzie przed podaniem

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie

Proponowane wyszukiwania