Śledzie wędzone, marynowane , przepis z broszury Zimne przekąski wydanej przez Towarzystwo Wydawnicze Bluszcz w dwudziestoleciu międzywojennym. Jeżeli lubicie wędzone szprotki w oleju, to te śledzie na pewno pokochacie. 4 płaty śledzi (u mnie śledzie wędzone na zimno), 2 – 3 listki laurowe, 10 ziaren pieprzu czarnego, 5 owoców ziela angielskiego, olej, u mnie rzepakowy tłoczony na zimno, majeranek Z płatów śledzi zdjąć skórę, uważając aby połówki śledzi zostały całe. Ułożyć śledzie w płaskim naczyniu. Dodać przypr...
Z czym nam kojarzą się śledzie? Oczywiście ze świętami czy sylwestrem. Pod koniec grudnia większość polskich rodzin je przygotowuje i się nimi zajada.
Czytaj dalej...Średnia wieku mieszkańców Grecji, Włoch lub Hiszpanii jest wyższa, dlatego gdyż ich dieta opiera się w szczególności na rybach, warzywach i owocach morza.
Czytaj dalej...Są to zasady żywieniowe specjalnie dla osób, które próbują schudnąć i utrzymać tą masę ciała, zapobiec cukrzycy oraz obniżyć ryzyko wszelkich chorób układu krwionośnego w tym serca.
Czytaj dalej...Jest to dieta opracowana przez dr Lorena Cordaina, według danych statystycznych jedna z najpopularniejszych na tą chwilę.
Czytaj dalej...