ryba - przepisów 12607

  1. Dlaczego ryby powinny być obecne w naszej diecie? Czy szkodzą? Które wybrać?
    Dlaczego ryby powinny być obecne w naszej diecie? Czy szkodzą? Które wybrać?

    Jestem ciekawa - jak często na Waszych stołach pojawiają się ryby? Przyznam, że u mnie jest z tym różnie, pomimo że cała rodzina je uwielbia. To chyba przyzwyczajenie: obiad = mięso... Jednakże staram się, aby ryby były przygotowywane na rozmaite sposoby i gościły w wielu potrawach, np. w omletach, sałatkach, czy chociażby jako przekąska z domowym chlebem. Wiem, że nie wszyscy zdają(...)sobie sprawę - z obecności ryb w swojej diecie, dlatego przeczytajcie poniższy tekst. Jestem pewna, że jeśli za rzadko jadacie ryby - to niebawem to się zmieni, jeśli poznacie kilka istotnych faktów, dotyczących ryb. Ryby i ich pozytywny wpływ na nasze zdrowie: Ryby zawierają między innymi kwasy tłuszczowe omega-3, które są niezbędne do pracy mózgu i serca oraz również wiele witamin

    Przepis pochodzi z bloga Di gotuje, prowadzonego przez Di gotuje.

  2. Co wiecie o rybach?
    Co wiecie o rybach?

    zaletach ryb słychać wszędzie: w radiu, telewizji, prasie. Jesteśmy zarzucani kampaniami reklamowymi, zachęcającymi nas do jedzenia ryb. ,,Ryba wpływa na wszystko", jak głosi słynne hasło. To prawda! Ja dziś też będę zachęcać Was do jedzenia ryb, bo są nie tylko zdrowe, ale także i smaczne. No tak, ale jakie ryby jeść?    Faktem jest, że nie wszystkie ryby(...)zdrowe. A dzieje się tak dlatego, że niektóre z nich są sztucznie hodowane, karmione hormonami, które nicdobrego dla naszego organizmu nie robią.      Ryby można podzielić z uwagi na pochodzenie (ryby morskie, ryby słodkowodne) czy też na zawartość tłuszczu. Ryby morskie są bogatsze od słodkowodnych w tłuszcz, a co za tym idzie zawierają więcej kwasów omega-3. Również

    Przepis pochodzi z bloga 365 dni dookoła kuchni, prowadzonego przez zielonaKuchnia.

  3. Ryba w cieście piwnym
    Ryba w cieście piwnym

    Uwielbiamy z Piotrem ryby, zwłaszcza te smażone, a najbardziej smakują na ryby smażone w cieście piwnym. Niektórzy smażą ryby w cieście naleśnikowym, ale ja wolę zastąpić mleko świeżo otwartym piwem. Należy jednak pamiętać, aby filety rybne przed zanurzeniem w cieście piwnym były dokładnie odsączone i wytarte z wszelakiego płynu, oraz obtoczone w mące, mamy wtedy gwarancję(...)jest banalnie prosty. Do wykonania potrawy użyłam filetów z mintaja. Ryba najlepiej smakuje na ciepło skropiona sokiem z cytryny podana z frytkami przygotowanymi domowym sposobem. Ryba w cieście piwnym Składniki: 4 kawałki filetów z ryby – u mnie mintaj, ale może być dorsz, morszczuk sól morska, tymianek pieprz cytrynowy Ciasto piwne: ¾ szklanki piwa jasnego 1 jajko ok ¾ szklanki mąki pszennej

    Przepis pochodzi z bloga Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię , prowadzonego przez JStraga.

  4. Ryba w pieczarkach
    Ryba w pieczarkach

    Ryba w pieczarkach... Złociste, opieczone w panierce z samej mąki, filety morskiej ryby. Oblane kremowym, śmietankowym sosem pieczarkowym. Zapieczone w piekarniku. Pyszna ryba nie tylko od święta. Polecam!   Składniki: 500 g filetów z ryby morskiej (świeżej lub mrożonej) - u mnie mrożone filety z dorsza; 500 g pieczarek; 250 ml śmietanki o zawartości tłuszczu(...)rybę wylać równomiernie sos śmietankowo-pieczarkowy. Naczynie przykryć pokrywką lub folią aluminiową. Rybę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i zapiekać, pod przykryciem, przez około 15 minut. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Do dania można użyć zarówno ryby mrożonej jak i świeżej. Może to być dowolona ryba morska

    Przepis pochodzi z bloga Gospodyni Miejska, prowadzonego przez Gospodyni Miejska.

  5. Zapiekanka z ryby
    Zapiekanka z ryby

    rybach mamy pełnowartościowe białko, które jest wysoko przyswajalne. Poza tym witamina D, kwasy tłuszczowe omega-3, składniki mineralne. Warto wiec ryby wprowadzić do naszej diety. Zapiekanka z rybą może nam smakować w połączeniu z pieczarkami, cebulką... SKŁADNIKI: 3 duże filety z pangi ( może być inna ryba) 1/2 kg pieczarek 3 duże cebule 20 dag. sera żółtego do starcia(...)śmietany - kwaśnej 1 jajko WYKONANIE: Rybę kroimy na małe kawałki , przyprawiamy, obtaczamy w mące i smażymy. Układamy w naczyniu żaroodpornym, u mnie forma do tarty ( duża). Na rybkę wykładamy pieczarki wcześniej drobno skrojone i podsmażone tak, żeby woda odparowała. Pieczarki lekko doprawić do smaku. Na pieczarki układamy uduszoną cebulkę. Na to wszystko, śmietana rozbita z jajkiem. Zapiekamy 30 minut

    Przepis pochodzi z bloga W kuchennym oknie Ewy, prowadzonego przez pozytywna45.

  6. Smażony karp wigilijny i jak błyskawicznie usunąć śluz z ryby
    Smażony karp wigilijny i jak błyskawicznie usunąć śluz z ryby

    zapomniany,a jeden dzień w roku staje sie najważniejszą potrawą,bez której nie ma prawdziwej wieczerzy wigilijnej -  karp.Przypisywane jest mu znaczenie religijne.Pierwotnie bowiem ryba była symbolemm chrześcijaństwa i odradzania się życia.Zjedzenie ryby podczas wieczerzy wigilijnej to gwaracja zdrowia i dostatku,a karpia-obfitości i siły.Karpia można przygotować na wiele sposobów,jednak ten najprostszy,wręcz banalny najlepiej(...)śluzu.Istnieją na to różne patenty wrzatek,sól,ocet,a ja chciałabym zdradzić najprostszy ze wszystkich sposobów,jest to zwykła siatka na cebulę lub ziemnaki.Umieść w niej rybę i umyj pod kranen pocierając siatkę o skórę karpia. Kilka sekund i ryba gotowa jest do porcjowania bez odrobinki śluzu. Kupując karpia wybierz nie większego niż 1.200-1.300 kg.Mięso młodych

    Przepis pochodzi z bloga Gotuj zdrowo!Guten Appetit!, prowadzonego przez Weronika Swientek.

  7. Naleśniki z rybami
    Naleśniki z rybami

    pół na pół pszenną i razową) 1 szklanka płynu (mleko, woda - wg. uznania) 4 czubate łyżki jogurtu 3 łyżki oleju lub oliwy szczypta soli i gałki muszkatołowej Farsz : płaty ryb morskich ok. 400 g opakowanie łososia wędzonego 100 g 200 g szwedzkiego sera Graddost, lub innego miękkiego dojrzewającego 1 opakowanie szpinaku baby (nie trzeba odcinać ogonków) 2 ząbki czosnku(...)ząbek zwykłego) łyżka skórki otartej z limonki anchois 100g pieprz  Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego wymieszać, odstawić na 15 minut do lodówki, usmażyć.  Przygotować farsz.  Ryby oczyścić z ości, umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pociąć w kostkę, łososia w cienkie paski. Ser pokroić w kostkę, szpinak poddusić (2 min) razem z czosnkiem. Wszystkie składniki wymieszać, skropić sokiem

    Przepis pochodzi z bloga SzczyptaSmaQ, prowadzonego przez SzczyptaSmaQ.

  8. Marynowane ryby aromatyzowane
    Marynowane ryby aromatyzowane

    niego sałatki. Ostatnio przygotowałam śledziową sałatkę z burakami. Polecam sałatkę śledziową z morelami Sałatka śledziowa z jarzynami jest też bardzo smaczna. Jednak ostatnio naszła mnie ochota na domowe ryby marynowane. Przygotowałam więc ryby ( filety z łososia i dorsza) w aromatyzowanej przyprawami marynacie. Przyprawy jakie zastosowałam to pokruszone liście laurowe, goździki, ziarna pieprzu, ziela angielskiego, ziarenka kolendry i gorczycy, oraz jagody(...)jałowca, mielony pieprz cytrynowy, dla ostrości smaku wykorzystałam papryczkę chili. Aby przygotować marynowane ryby aromatyzowane najlepiej wykorzystać filety rybne, które kroimy na małe kawałki. Jeśli wykorzystamy ryby w całości to wyciągamy duże ości, małe ości zmiękną podczas marynowania. Ryby przygotowujemy dwu etapowo, najpierw trzymamy je w solance, a następnie po wypłukaniu w marynacie na bazie octu winnego, cukru, wody

    Przepis pochodzi z bloga Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię , prowadzonego przez JStraga.

  9. Pomidorowa zalewa do ryby
    Pomidorowa zalewa do ryby

    nikt się nie skusi i po kilku dniach wyrzucamy je. A można je zalać zalewą i podać na przykład na sylwestrowy stół. Do tej zalewy możemy wrzucić każdą usmażoną rybę: od szlachetnego karpia po skromną płotkę czy ościstego leszcza.  Oto składniki zalewy: 1 szklanka wody 1/4-1/3 szklanki octu (jak kto lubi) 1/4 szklanki oleju 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego(...)kilka ziaren ziela angielskiego 2 średnie listki laurowe Wszystkie składniki gotować na minimalnym ogniu przez około 2 minuty. Odstawić na 10 minut i zalać taką gorącą zalewą ryby. Jak ostygnie wstawić do lodówki na kilka dni. Smacznego

    Przepis pochodzi z bloga Codzienna kuchnia niecodzienna, prowadzonego przez Małgorzata K.

  10. Gremolata - idealna do ryb i mięs
    Gremolata - idealna do ryb i mięs

    Jest to włoski sos. Oryginalnie podawana z giczą cielęcą. Dla polskiego podniebienia idealnie komponuję się z rybami i z innymi mięsami. W jej skład wchodzi czosnek, skórka z cytryny i natka pietruszki. W związku z tym, że w mojej doniczce wyrosła już natka - postanowiłam przygotować taką marynatę i cierpliwie z nią czekać aż przyjdzie weekend i będę mogła wrzucić(...)ucieramy z solą. Skórkę cytryn trzemy na tarce. Wszystko razem mieszamy i zalewamy oliwą. Taki sos możemy bardzo długo trzymać w lodówce. Smaki pięknie się przegryzają. Najlepiej smakuje z rybami! Ale z kurczakiem też polecam :) Sos stosujemy jako oddzielny sos albo marynatę.  Gremolata bez oliwy Gremolata z oliwą

    Przepis pochodzi z bloga Bon Appetit Małgorzaty, prowadzonego przez Małgorzata Kwiatkowska.

  11. Pity z grillowaną rybą po marokańsku
    Pity z grillowaną rybą po marokańsku

    chleba to znany w całym rejonie śródziemnomorskim sposób na szybką przekąskę. Gyros, falafel, souvlaki to tylko kilka znanych przykładów. Ja do kieszonek z chlebów pita włożyłam kawałki grillowanej ryby. Nie jest to oryginalny śródziemnomorski przepis, ale moja wariacja na temat szybkiej kanapki inspirowanej smakami i zapachami Maroka . Egzotyczne przyprawy, surówka z marchewki i kopru włoskiego (koper w Maroku dodaje się(...)rzecz świeżej cytryny) to wszystko składa się na świeżą, chrupiąca i pyszną kanapkę na ciepło . Ot, takie kolorowe, wręcz powiedziałabym "wyluzowane", jak przystało na fast food, danie z ryby. Coś nowego, może warto by spróbować?:) Tworząc to danie połączyłam składniki wykorzystywane w kuchni marokańskiej, z produktami dobrze komponującymi się z rybą . W marynacie znajdziecie przyprawy używane do tażinów, które nadały

    Przepis pochodzi z bloga Chilli Czosnek i Oliwa, prowadzonego przez Chilli Czosnek i Oliwa.

  12. Jak smażyć ryby mrożone?
    Jak smażyć ryby mrożone?

    Ryby mrożone a właściwie filety ryb, często są nieodpowiednio smażone. Po wielu próbach rezygnujemy, gdyż ryby się rozpadają, panierka przywiera do patelni, a samą patelnię trzeba skrobać. Niestety - ryby trzeba umieć usmażyć, a żeby się nauczyć to trzeba mieć podstawową wiedzę. W tym poście postaram się przybliżyć Wam jak najwięcej informacji, które będą pomocne przy Waszych kulinarnych zmaganiach z rybami(...)zawsze - rzeczowo i na temat, ze mną będzie to prostsze :) Zapraszam na post! Moje żelazne zasady przy smażeniu ryb mrożonych: Po pierwsze i najważniejsze: patelnia. Patelnia to podstawa. Nie powinna być porysowana, powyginana - jednym słowem zużyta. Ja swój wybór skierowałam na patelnię teflonową. Nie wymaga dużo tłuszczu i ułatwia smażenie, dzięki swojej nieprzywierającej powłoce. Tłuszcz: Olej i margaryna, bądź

    Przepis pochodzi z bloga Poezja Smaków - blog kulinarny, prowadzonego przez Poezja Smaków.

  13. Wędzone pstrągi – jak wędzić ryby?
    Wędzone pstrągi – jak wędzić ryby?

    Moim dzisiejszym wpisem chciałabym zachęcić do domowego wędzenia ryb. Nie każdy ma warunki, by mieć własną wędzarnię – ja też jej nie mam. Można jednak popytać rodzinę i znajomych – jeśli ktoś ją posiada, warto umówić się na wspólne wędzenie. My zawsze robimy to całymi grupami. Ryby można też wędzić w grillach z pokrywą lub w specjalnie przygotowanej beczce(...)wystarczy tylko własny ogródek. Powiem Wam, że nie ma nic lepszego od domowo przygotowanych w ten sposób produktów. Własnoręcznie uwędzone ryby są znacznie lepsze niż te sklepowe. Kiedyś wędzenie było jedynym tanim sposobem na konserwowanie żywności – dziś zachwyca ze względu na wyjątkowy smak i zapach. Niestety wędliny i ryby ze sklepu nazywane „wędzonymi” mają często jedynie sztuczny

    Przepis pochodzi z bloga Poezja smaku, prowadzonego przez PoezjaSmaku.

  14. Dorada pieczona w soli
    Dorada pieczona w soli

    Ciasto solne przygotowane wg przepisu  Jamiego Oliver'a  ma jeszcze taką zaletę, że dzięki dodaniu do niego nasion kopru i skórek pomarańczy i cytryny, ryba zyskuje dodatkowy aromat.  Niewielkim rybom wystarczy warstwa soli grubości 1 cm, dużym , np 3 - kilogramowym - warstwa trzycentymetrowa. Trzeba uważać aby sól nie dostała się do środka ryby, ma ja tylko(...)minut. Czas zależy od grubości warstwy soli, rodzaju piekarnika, wielkości i gatunku ryby oraz temperatury mięsa włożonego do pieca. Trudno zgadnąć, czy ryba jest już gotowa, najlepiej wkłuć widelec w najgrubsze miejsce ryby, trzymać przez 10 sekund, szybko wyciągnąć i położyć do warg. Jeśli jest ciepły, ryba się upiekła, jeśli nie - trzeba ją jeszcze potrzymać w piekarniku. Jeżeli

    Przepis pochodzi z bloga Stare Gary, prowadzonego przez Stare Gary.

  15. Ryba w cieście
    Ryba w cieście

    Mała odmiana. Odpoczywamy od mięsa. Robimy rybę i to jaką?... Rybę w cieście. Cztery porcje fileta lub kostki z dowolnej ryby ( my mamy polędwiczki z mintaja) - to baza naszego dania. Do tego: -przyprawa do ryb i olej - tylko tyle, aby przyprawić rybę a na ciasto: -1,5 szklanki mąki(...)mleka -2 jajka -2 łyżki oleju -pieprz ziołowy -warzywko -0,5 cebuli -1 dkg drożdży -0,5 łyżeczki cukru -1 łyżka wody    Rybę z obu stron posypujemy przyprawą do ryb i skrapiamy olejem. Odstawiamy na 1 godzinę.    W tym czasie przygotowujemy ciasto. W szklance rozcieramy drożdże z cukrem i łyżką ciepłej wody. Nie muszą rosnąć

    Przepis pochodzi z bloga Maminek kulinarny, prowadzonego przez Maminek.

Wybierz stronę :