ryba - 18910 przepisów (strona:4/1261)

Gładzica pieczona z warzywami w papilotach 16

Robicie je, czy raczej nie? Ja osobiście mam wrażenie, że większość z nas jednak je robi. U mnie na pewno będzie więcej warzyw i owoców. Stawiam też bardziej na ryby, niż na mięso w naszym domowym menu, także spodziewajcie się na blogu kolejnych przepisów z  rybami w roli głównej. Tym razem w ramach projektu Naturalnie Bałtyckie na tapetę wzięliśmy(...)Gładzica pieczona z warzywami w papilotach jest bardzo łatwa do przygotowania i robi sie ją szybko. Serdecznie zapraszam Was po przepis, a przy okazji poczytacie też dlaczego warto jeść ryby i jakie korzyści przynoszą one naszemu organizmowi.  Gładzica pieczona z warzywami   Zdrów jak ryba Prawidłowe i racjonalne żywienie jest jednym z ważniejszych czynników środowiskowych, które istotnie wpływają

Kulinarne przygody Gatity
Ryba po grecku – przepis teściowej 25

Ryba po grecku to danie, które poznałam dopiero w dorosłym życiu. W mojej rodzinie nie przygotowywało się ryby w ten sposób. Przepis na najlepszą rybę po grecku zdradziła mi kiedyś moja teściowa i tym przepisem chcę się dzisiaj z Wami podzielić. Ryba po grecku to potrawa, której nie znajdziemy na greckich stołach. Potrawa ta zakorzeniła się na dobre w polskiej(...)wspólnego. Nie zmienia to faktu, że jest to potrawa niezwykle smaczna, lekka i zdrowa, dlatego warto wprowadzić ją na stałe do rodzinnego jadłospisu. Po raz pierwszy zetknęłam się z rybą po grecku już jako dorosła kobieta, gdy byłam gościem na świętach w domu rodzinnym mojego przyszłego męża. Moja teściowa przygotowywała rybę po grecku w sposób mistrzowski, a jednocześnie prosty

Wiszniówka
Ryba w galarecie 61

context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Ryba w galarecie","image":"https:\/\/kosapopatelni.pl\/wp-content\/uploads\/2018\/12\/karp-w-galarecie.jpg","description":"Lubicie ryb\u0119 w galarecie? Ja uwielbiam! W og\u00f3le, wszystko co w galarecie to fajne, mo\u017ce mam jakie\u015b sta\u0142e niedobory kolagenu, ale wcinam ze smakiem w ka\u017cdej formie: zimne n\u00f3\u017cki, na s\u0142odko, kurczak, ryba(...)u017cda galaretka sprawia, \u017ce oczy mi si\u0119 \u015bwiec\u0105. Mo\u017cecie u\u017cy\u0107 dowolnej ryby, najlepiej filetowanej, ale r\u00f3wnie dobrze mo\u017cecie to zrobi\u0107 np. z karpiem. Na filetach jest o wiele jednak \u0142atwiej. No i nie ma o\u015bci p\u00f3\u017aniej w galaretce co mnie doprowadza do sza\u0142u, bo galaretka ma by\u0107

Kosą po patelni
Ryba zapiekana w śmietanie 73

context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Ryba zapiekana w \u015bmietanie","image":"https:\/\/kosapopatelni.pl\/wp-content\/uploads\/2019\/02\/karp-zapiekany.jpg","description":"Pyszna, soczysta ryba zapiekana w \u015bmietanie. Wychodzi pulchna i delikatna, poniewa\u017c podczas zapiekania ch\u0142onie wi\u0119kszo\u015b\u0107 \u015bmietany. Dodatkowo serek i pietruszka oraz cebula dope\u0142niaj\u0105 ca\u0142o\u015bci. Przepis zupe\u0142nie bez u\u017cycia jajek(...)dekoracji i podaj\u0119 ciep\u0142\u0105 prosto z p\u00f3\u0142miska. \u015awietnie te\u017c smakuje na zimno.","author":"Kos\u0105 po patelni","datePublished":"0","recipeIngredient":["800 g ryby dowolnej, filetowanej","2 du\u017ce cebule","1 szklanka \u015bmietany 18%","natka pietruszki","zio\u0142a prowansalskie","przyprawa do ryb","1 \u0142y\u017ceczka soku z cytryny","m\u0105ka do obtoczenia ryby","s\u00f3l

Kosą po patelni
Ryba po grecku 57

świątecznym stole na pewno nie może zabraknąć ryby. Ja w tym roku Święta będę spędzać w dwóch krajach z różną tradycją świąteczną. Ryba po grecku W Polsce rodzice na pewno uraczą mnie karpiem w śmietanie. Na takiegoż karpia, wkrótce będę mieć dla Was przepis na blogu. Natomiast węgierska część rodziny przygotuje zupę rybną . Na tę zupe już podzieliłam(...)Wami przepisem. W tym roku ja dla obu rodzin mam zamiar przygotować rybę po grecku. Kiedy testowałam przepis na tę rybę właśnie podzieliłam się gotowym daniem z moją węgierską częścią rodziny. Byli zachwyceni. Połączenie warzyw z odpowiednio dobranymi przyprawami i mięsistym wręcz mięsem ryby bardzo przypadło im do gustu. Już teraz wiem, że po ten przepis będę musiała sięgać

mecooks
Menu na tydzień: Ryby i owoce morza 67

świeżym ananasem i tarta wegetariańska z czerwoną kapustą i batatami. Co łączy te dania? Są zdrowe, pyszne a wszystkie składniki można kupić w sieciowych dyskontach. Menu na tydzień – ryby i owoce morza W tym tygodniu wszystkie dania powstały ze składników kupionych albo w lokalnych – wiejskich sklepach (bo byliśmy w Słopnicach – Beskid Wyspowy, trzecia co do wielkości wieś(...)dań z Niedzielnego Kucharza można przyrządzić, zaopatrując się w produkty w lokalnym sklepie czy dyskoncie. Co więcej, wieś ma oczywiste przewagi nad miastem – bo ekologiczna kura, jaja, świeże ryby prosto z hodowli, a do tego własne warzywa, grzyby i inne owoce leśne – są tu na wyciągnięcie ręki. Zobacz też nasze menu na tydzień z szybkimi daniami bez smażenia

Niedzielny kucharz
Ryba zapiekana z serem i pieczarkami 107

Gazetka przeleżała 5 lat, ale się przydała. Przepis przysłał pan A. Malinowski . Podaję z moimi zmiana mi i polecam dla wszystkich lubiących ryby :) Składniki: 700 g białej ryby (u mnie dorsz, ale może być mintaj, miruna lub morszczuk) 1 łyżka oleju ser zółty - tyle plastrów ile porcji ryby kilka pieczarek sól(...)tymianek suszony koperek pieprz cytrynowy Sposób przygotowania: 1. Rybę rozmrażamy, płuczemy i osuszamy. Dzielimy na porcje. 2. Każdy kawałek doprawiamy solą, pieprzem cytrynowym, tymiankiem i suszonym koperkiem. 3. Obrane pieczarki kroimy w plasterki. Przekł adamy na patelnię i lekko je podduszamy. 4. Arkusze folii aluminiowej smarujemy olejem (tyle arkusików ile porcji ryby), nakładamy porcje ryby

Kuchnia domowa Ani
Ryba w Płatkach Kukurydzianych 112

rybnym w środku. Alternatywa, dla tradycyjnej ryby w bułce. Podajemy ją z ulubionymi surówkami i ziemniakami w dowolnej postaci (od frytek po puree). Ryba w Płatkach Kukurydzianych -  Składniki: ok. 4 filety z białej ryby ciasto:          2 łyżki maki pszennej          3/4 łyżki mąki ziemniaczanej(...)przyprawa do ryby sól pieprz olej do smażenia Ryba w Płatkach Kukurydzianych -  Sposób przygotowania: Płatki kukurydziane kruszymy, a następnie mieszamy z mąką. Rybę przyprawiamy. Z podanych składników robimy ciasto. Każdy kawałek ryby maczamy w cieście, a następnie obtaczamy w panierce. Wkładamy na rozgrzany olej i smażymy na złoto z obu stron. Moje posty

Słodka Strona
GRILLOWANA RYBA Z MŁODĄ MARCHEWKĄ I SZPARAGAMI! 95

GRILLOWANA RYBA PODANA Z MŁODĄ MARCHEWKĄ I SZPARAGAMI! POMYSŁ NA PYSZNY I ZDROWY OBIAD! GRILLOWANY SZCZUPAK! Dobrze wiecie, że bardzo lubię jeść ryby, pewnie dlatego, że nie przepadam za mięsem. Mięso jadam dość rzadko, ponieważ bardzo trudno dzisiaj znaleźć mięso dobrej jakości, zazwyczaj mamy do wyboru albo dwutygodniowe hodowlane kurczaki, pasione wszystkim aby tylko szybko rosły, albo mięso wieprzowe. Dobrą(...)rolnictwa, które odnawiają jakieś gatunki, ale są to sporadyczne przypadki. Przeciętny Kowalski, udający się do sklepu za rogiem, ma niewielki i zazwyczaj bardzo złej, jakości wybór. To samo dotyczy ryb. Jako technolog żywności, wiem też, jak to mięso jest przetwarzane, wielokrotnie miałam możliwość bycia w wielu zakładach przetwórstwa żywności, począwszy od masarni (do dziś nie jestem w stanie zjeść flaków

SMYKWKUCHNI
Zębacz panierowany – nowa ryba na naszych stołach 96

Zębacz zwany również Wilkiem morskim, pojawia się już od jakiegoś czasu na naszych stołach, jednak nie jest to jakaś popularna ryba i pewnie sporo z Was o niej nawet nie słyszało. Przepis banalny, ale bardziej chciałbym przybliżyć Wam co to za ryba i może przekonać kogoś do jej spróbowania, niż wymyślać jakiś specjalny sposób jej przyrządzania. Na wstępie jednak powiem(...)jest to dość specyficzna ryba i pewnie nie każdemu przypadnie do gustu. Zębacz jest jak nasz polski karp rybą denną, jednak przez to, że żyje w oceanie, a nie jakimś zatęchłym stawie, nie musimy się bać, że będzie zwyczajnie walić mułem. Ale niestety i tak wali, trochę przy smażeniu – coś jakby mokre glony, trudno opisać, w każdym razie zapach

Kosą po patelni
Marynowana w soli biała ryba podana na surowo w cytrynowym winegrecie 102

obecnych czasach ryby i mięso marynuje się w soli aby zmienić ich smak i strukturę mięsa. Kiedyś technika ta stosowana była aby przedłużyć mięsu i rybom świeżość i trwałość. Teraz jest to technika kulinarna na tworzenie zdrowych dań z surowej a jednak nie surowej ryby. Jedną z najbardziej znanych potraw z surowej ryby marynowanej w soku cytrynowym jest Ceviche. Technika(...)marynowania w soli pozbawia rybę nadmiaru wody aby przede wszystkim zahamować rozwój bakterii które "psują" surowe mięso. Zaczynają natomiast "działąć" bakterie kwasu mlekowego które są dla nas zdrowe i enzymy zawarte w mięsie,To dzięki nim kwaśna śmietana staje się kwaśna a kefir czy jogurt nabiera swojego typowego smaku. Tak samo dzieje się z mięsem. Mięso w tym czasie zmienia

Sztuka gotowania w/g Samiry
Ryba z koperkiem pieczona w folii 78

danie to bardzo udany eksperyment z rybą i koperkiem. Polecam serdecznie dla wszystkich miłośników ryby. Składniki: filety ryby - u mnie dorsz podzielony na 4 porcje 1 pęczek koperku 2 ząbki czosnku* sól sok z cytryny pieprz cytrynowy 2-3 łyżki oliwy z oliwek masło Sposób przygotowania: 1. Filety wypłukać, osuszyć. Delikatnie oprószyć solą i pieprzem cytrynowym. 2. Koperek(...)siekamy, ząbki czosnku miażdżymy. 3. Koperek, czosnek, oliwę, sok z cytryny mieszamy. Masę koperkową nakładamy na porcje ryby. 4. Na folię aluminiową kładziemy kilka plasterków masła, na to kładziemy rybę i folię zawijamy w kieszonkę. Rybę pieczemy w 180 st. C przez 20-25 minut. 5. Taką rybę podałam z warzywami na patelnię. *przy karmieniu piersią czosnek omijamy Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Ryba z porem pod beszamelem 150

talarki, rzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem, doprawiamy solą i pieprzem i chwilę smażymy. 5. Na rybę w naczyniu żaroodpornym nakładamy pora. 6. Robimy sos beszamelowy: Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, chwilę smażymy, po czym wlewamy mleko, trochę płynu z ryby (2-3 łyżki) i energicznie mieszamy, aby nie było grudek. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Całość(...)mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. 7. Rybę i pora polać sosem beszamelowym, posypać tartym żółtym serem. Całość pieczemy ok.30-40 minut do zrumienienia się sera. 8. Rybę podajemy np. z surówką i ziemniakami. Smacznego!!! A teraz coś o dzisiejszym dniu :) Mimo 13-go życzę Wam udanego dnia

Kuchnia domowa Ani
Ryba po grecku 246

dlatego typowe potrawy na ten okres coraz bardziej nas interesują. Postanowiłam zrobić Rybę po grecku, która z Grecją nie ma nic wspólnego tak , jak  pierogi ruskie z Rosją. Być może nazwa Grecji w potrawie nawiązuje do kuchni śródziemnomorskiej, w której dominuje duża ilość duszonych warzyw oraz ryb. Nazwa nazwą, a dla smakoszów najważniejsza jest potrawa. Na pewno każda(...)część kawałek selera 1 papryka ( u mnie zielona 5 łyżeczek koncentratu 1 łyżeczka musztardy opcjonalnie sól pieprz, cukier  ( odrobina) 1/4 szklanki wody WYKONANIE  Rybę kroimy na małe kawałki, przyprawiamy , przyprawą do ryb. Marchewkę i seler ścieramy na dużych oczkach tarki. Paprykę kroimy w paski, pora w piórka. Warzywa wrzucamy do garnka z woda i dusimy

W kuchennym oknie Ewy
Ryba w chrupiącej panierce 91

Robiąc kurczaka postanowiłam zrobić także i rybę w taki sam sposób...rybka była pyszna..nie moczyłam tylko ryby w marynacie tak jak skrzydełka, ale natarłam ją przyprawą do ryby , a tylko maczanie w kleiwie i panierce.. ryba  przyprawa do ryby kleiwo panierka american crispy chicken Rybę pokroic na kawałki i natrzeć przyprawą do ryby. Kleiwo(...)rozmąceniu w wodzie powinno mieć gęstą konsystencję podobna do rozmąconego jajka.Kleiwo służy do namaczania kawałków kurczaka przed panierowaniem, którego zadaniem jest zapobieganie opadaniu panierki i zwiększenie chrupkości. Panierowanie: Kawałki ryby wrzucić do panierki , aby je wstępnie opanierować, a potem  przełożyć do miski i zalać kleiwem, po czym przełożyć go na cedzak, aby pozbyć się nadmiaru płynu.Z cedzaka

Moje domowe kucharzenie
Pieczony łosoś z rozmarynem podawany z purée z marchwi 15

Łosoś to bardzo wdzięczna ryba. Nie dość, że smakuje wybornie, ma mnóstwo wartościowych składników, to jeszcze można go przygotować stosunkowo łatwo. Dlatego dzisiaj to pieczony łosoś króluje na moim stole – zapiekany w maśle, czosnku i rozmarynie, podawany z puree marchewkowym i ogórkiem… Mmm, pycha! A dzięki pewnym trikom ryba wyjdzie nie tylko soczysta, ale i chrupiąca… Łosoś(...)pomimo tego, że jest bardziej kaloryczny niż inne ryby, jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, dzięki czemu jest bardzo wartościowym składnikiem codziennej diety. Ale to nie wszystko! W łososiu znajdziemy znaczne pokłady witaminy D – zjedzenie 100 g świeżej ryby pozwoli na pokrycie dziennego zapotrzebowania na ten składnik w 73 do 87%, w zależności od pochodzenia ryby. Ogólnie – polecam

A to pestka
Ryby w diecie dzieci 53

ryby powinny znajdować się w naszym menu wiesz na pewno. Media słusznie rozgłaszają, że należy je jeść co najmniej 3 razy w tygodniu. Ale co z żywieniem dzieci? Kiedy można maluszkowi podać rybę, ile powinien jej zjeść i jak mieć pewność, że jest to w stu procentach bezpieczne? Rybka dla maluszka W pierwszych trzech latach życia ryby są niezwykle ważne(...)intensywnego wzrostu, więc dziecko potrzebuje bardzo wiele białka i składników odżywczych. Ze względu na odbywający się wtedy rozwój układu nerwowego, maluch potrzebuje kwasów Omega-3 i Omega-6, a ryby są ich najlepszym źródłem. Warto wspomnieć także o witaminach z grupy B, A i E, niezbędnych do prawidłowego rozwoju. Dlatego ryby należy wprowadzić jak najszybciej, miej więcej w tym samym

Codogara
Ryba zapiekana w sosie śmietanowym 131

znam nikogo, kto był przeszedł obojętnie obok sytego dania z rybą w roli głównej. Zobaczcie jak powstaje ryba zapiekana w sosie śmietanowym. Postanowiłem wrócić do mojego ulubionego naczynia w kuchni, czyli kokilek. To wspaniałe naczynie, w którym przygotujecie odpowiednią ilość dania dla jednej osoby. Piękna sprawa. Gdybyście nie mieli takich naczyń w domu kupcie je koniecznie, ułatwiają podawanie dań(...)zobaczcie je tutaj. Dlaczego mówię o kokilkach? Bo właśnie w nich powstanie tytułowa ryba zapiekana w sosie śmietanowym. Szykujcie się na sporą dawkę przyjemności z jedzenia ryby. Przepis sprawdzi się nie tylko na imprezę, ale także na uroczysty obiad. Zawsze zalecam kupowanie filetów, które nie mają zbyt wiele ości – to mintaj bądź miruna. Może być też dorsz, ale jego

Kuchennyviral.pl
Ryba smażona z patelni 98

Ryba smażona z patelni to nasza ulubiona forma przygotowania ryby. Ryby w naszym domu jadamy dosyć regularnie, ponieważ lubimy jeść ryby. Tak jak wspomniałam, najczęściej przygotowujemy ryby smażone na patelni np. mintaj , niekiedy pieczemy je w piekarniku ( morszczuk lub pstrąg ), czasami smażymy kotlety rybne . Jednak najwięcej przepisów na blogu znajdziecie na śledzie , jemy je pod różną postacią. Dziś propozycja najprostsza(...)ryba smażona z patelni – miruna smażona z patelni doprawiona sola i pieprzem, a obtoczona jedynie w mące. Smażona miruna jest bardzo delikatna, ale najważniejszą jej zaletą jest smak, polecam. Do smażonej ryby obowiązkowo musi być surówka z kiszonej kapusty np. taka. lub tradycyjna surówka z kiszonej kapusty . Do doprawienia ryb przeważnie wykorzystuję sól i pieprz. Raz w życiu kupiłam przyprawę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ryba po grecku w wersji odchudzonej 108

Chyba każdy zna oldschoolową rybę po grecku. Była daniem pewniakiem na przyjęciach w czasach, gdy dorastałam. Dziś to danie jest nieco zapomniane, dlatego je przypominam, ale w wersji odchudzonej. Mogą ją jeść osoby odchudzające się i pragnące nie przytyć, bo ryba jest bez panierki i zawiera mnimalną ilość tłuszczu. Jeśli chcecie odchudzić danie, to  ryby nie smaży się lecz(...)gotuję na parze lub w aromatycznym wywarze.  Gotowanie ryby na parze nie przysparza większych trudności jeśli posiada się odpowiedni wkład do garnka lub parowar. Na tej technice gotowanie nie będę się skupiać, bo jest prosta i większość osób poradzi sobie z nią. Gotowanie  (parzenie) ryby w wywarze, jest nieco trudniejsze, a raczej wymaga więcej uwagi i wyczucia

Codziennik Kuchenny
Pasta rybna z dorsza i sieji z koperkiem i cytryną z szybkowaru 105

Zainspirowana tradycyjnym przepisem z Kuchni Polskiej (Ryba po Polsku), przygotowałam w szybkowarze wywar warzywny, w którym później ugotowałam ryby. Wywar ten, to nic innego, jak nasz tradycyjny wywar na rosół, tyle, że bez mięsa.  Powstałą pastę rybną mogę określić w następujący sposób: aromatyczna soczysta z subtelną, kwaskową nutą o intensywnym(...)aromacie koperku Jak przyrządzić taką pastę? To całkiem proste! Cały myk polega na gotowaniu ryby w esencjonalnym, warzywnym wywarze w odpowiedni sposób. Dzięki temu ryba nabiera aromatu wywaru i zachowuje soczystość. Pycha! Oto parę, moim zdaniem, cennych wskazówek dla Was: rybę bardzo dokładnie osusz z nadmiaru wilgoci, np. papierowym ręcznikiem

Szybko Szybkowar
Ryba w ananasie 124

Ryba z ketchupem? nigdy bym nie wpadła na takie połączanie ryby, ale sos słodko-kwaśny idealnie pasuje. Od paru lat ta ryba gości na naszym świątecznym stole. Potrawa dobra nawet na sylwestrową noc. Składniki : 1 puszka ananasów 4 cebule ½ szkl. Oleju 1 l ketchupu międzychodzkiego 1,5kg pangi bądź innego filetu rybnego Panierka ; 4 jajka 3 szkl bułki tartej(...)cebuli która była przyprawiona ryba) kolejno w jajku i bułce tartej wymieszanej z mąką. Usmażoną rybę przekładać do naczynia.  3 cebule pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać pokrojonego w kostkę ananasa. Podsmażyć, dodać sok z puszki i ketchup. Wszystko przegotować i zalać ryby

Garnkowe fanaberie
Ryba po kaszubsku w warzywami i białym winem 102

sięgam pamięcią zawsze gościła w tym okresie na naszym stole.   W tym roku rybę po grecku postanowiłam zastąpić rybą po kaszubsku. Warzywa duszone    w białym winie i śmietanie, to dokonały dodatek do świeżo usmażonej ryby. Przepis ten powstał w ramach projektu e-booka z 50 przepisami na zbliżające się Boże Narodzenie we współpracy z serwisem(...)ZPierwszegoTloczenia.pl  oraz  Fooder.pl . E-book można pobrać na  tutaj .  Ryba po kaszubsku w warzywami i białym winem Czas przygotowania: 40 minut Proporcje dla 4 osób Składniki: 800 g filetów rybnych Mąka do obtoczenia ryby Sól 2 marchewki 1 pietruszka 1 por (biała część) 1 kawałek selera 2 średnie cebule ½ szklanki białego wytrawnego wina ½ szklanki śmietany

Kulinarne przygody Gatity
Klarowanie - galarety do ryb. 139

Klarowanie wywaru po ugotowanych rybach -  karp, łosoś, itd.  Jak zrobić galaretę do ryby, żeby  była smaczna i przezroczysta? Wywar po gotowaniu ryby. przelać do mniejszego garnka, przez gęste sito. Pozbędziemy się pozostałych po gotowaniu ryby na dnie osadów. Teraz klarowanie wywaru. Na 1,5 litra wywaru potrzebne będą 2 kurze białka i 2 łyżeczki octu. Do zimnego(...)żelatyny nie należy już gotować. Odstawić w chłodne miejsce. Teraz możemy udekorować nasze filety i zalać je, tężejącą galaretą. Znam smakoszy ,którzy uwielbiają galaretę  bez klarowania. Nie widać ryby ,ale galareta jest bardzo smaczna ,ryba też!   Tymbaliki  z karpia.   Tymbaliki  robi się często z pozostałych części produktów po gotowaniu np. ryb pod galaretę

Kulinarny karnet Christophera
Ryba w mleczku kokosowym 96

Ryba w mleczku kokosowym to danie w stylu tajskim. Dominują tu dwa smaki – kokosa i trawy cytrynowej. To curry rybne jest dla odmiany wyjątkowo łagodne i delikatne, dlatego sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny. Uwielbiam jego smak, do tego jest łatwe i szybkie do przygotowania. Obecnie składniki do dań orientalnych są powszechnie dostępne i coraz tańsze – chociażby(...)tygodniach tematycznych znanych dyskontów, dlatego polecam spróbować rybę w zupełnie innej, kokosowej odsłonie. Jak dla mnie kokosomaniaka – rewelacja. Baza – pasta curry: 6 cebul szalotek 3 ząbki czosnku 3 cm kawałek świeżego imbiru 4 łyżki płatków migdałowych 2 łodygi trawy cytrynowej (lub 3 łyżeczki mielonej) 1 zielona chili (lub 1/3 łyżeczki chili w proszku) 1,5 łyżeczki kurkumy

Poezja smaku
RYBA W ŁAGODNEJ ZALEWIE OCTOWEJ 280

uwielbiają ją w takiej postaci. Dla urozmaicenia eksperymentujemy z różnymi jej gatunkami. Ostatnio mieliśmy sandacza i pstrąga tęczowego, teraz przygotowałam karpia. Ważne w tym procesie przygotowywania jest to, by ryba była smażona bez panierki i najlepiej na tłuszczu, który nie pozostawia żadnego posmaku. Kiedyś smażyłam ryby do octu na oleju ale odkąd ponad rok temu odkryłam olej kokosowy  ( bezwonny(...)wyobrażam sobie smażenia ryby na innym tłuszczu. Nawet karpia na wigilię przygotowuję na oleju kokosowym. Polecam , bo jest przepyszny. Dodatkowo ważne jest by układać ryby warstwami i na każdą warstwę wyłożyć cebulę i dokładnie zalać płynem, wówczas mamy pewność, że cała równo wchłonie jej aromat. Rybę układamy dość luźno w słoju, lepiej by pływała niż była ciasno upakowana

Smaczne Zdrowe