ryba - 18910 przepisów (strona:6/1261)

Ryba z piekarnika 16

Ryba pieczona z dodatkiem rozmarynu, pomidorów, cytryny i cebuli. Wykonanie tego dania jest bardzo proste i nie trzeba się przy nim dużo napracować. Ważne aby kupić rybę już oczyszczoną, taką z której usunięte są zarówno łuski jak i wnętrzności. Wszystko co nam pozostaje zrobić z taką rybą to jej umycie, osuszenie i ułożenie na warzywach. Ryba przygotowana według poniższego przepisu(...)jest zdrowa, lekka i bardzo smaczna. Dobrze smakuje podana z ryżem i warzywami, wraz z którymi była pieczona. Znajdziesz mnie na Instagram:  mecooksblog  oraz Facebook:  MeCooks Ryba pieczona w piekarniku Składniki na rybę z piekarnika. 50 dkg świeżej ryby w całości 30 dkg pomidorków koktajlowych (u mnie czerwone i żółte) 7-8 gałązek świeżego rozmarynu

MeCooks
Jaka ryba na obiad? 51

nastąpi, to chcemy w jak najmniejszym stopniu przykładać się do cierpienia. Zarówno zwierząt, jak i ogólnie przyrody. A z racji, że zbliżają się święta, chcę powiedzieć kilka słów o rybach. Bo zapewne niewiele osób zdaje sobie z tego sprawę, ale już za 40 lat możemy doczekać świąt bez ryb na stole. Bo ryb już po prostu nie będzie. Nigdzie. Dlatego(...)temat jest taki ważny. Za kilka dni święta. Czas w którym Polacy chętnie przygotowują dania z ryb - zarówno te tradycyjne jak i bardziej nowoczesne. Panuje przekonanie, że o dostępność ryb nie musimy się dzisiaj martwić. Tymczasem brak naszych odpowiedzialnych wyborów przy zakupie gatunków ryb morskich może doprowadzić do tego, że zabraknie ich dla przyszłych pokoleń. Już dzisiaj w wyniku m.in

Marder&Marder Manufacture
AROMATYCZNA RYBA W BRZOSKWINIACH 116

AROMATYCZNA RYBA W BRZOSKWINIACH Dzisiejsza moja propozycja to wspaniałe połączenie delikatnej ryby, w tym wypadku dorsza, z soczystymi, słodkimi brzoskwiniami z puszki. Wszystko zatopione w słodko-kwaśnym sosie, wyrazistym i aromatycznym. Jeśli nie przepadacie za rybą po grecku to może to danie będzie dla niej świetną alternatywą?:) Zaskoczcie swoich bliskich i przyjaciół w te Święta wyjątkowo pyszną potrawą(...)ustach i smakuje naprawdę cudownie. I co ważne - jest świetna zarówno na ciepło jak i na zimno. Przekonajcie się sami!:) Bardzo polecam! SKŁADNIKI: 600-800 g filetów z ryby (użyłam dorsza, może to być również morszczuk lub mintaj) 1 puszka brzoskwiń 1 cebula 3 łyżki ketchupu pikantnego oliwa z oliwek lub dobry olej sok z cytryny sól świeżo zmielony

Słodko-Słony Świat Ilony
Potrawy wigilijne: Ryba w galarecie 200

Ryba w galarecie (źródło: almamarket.pl) Składniki: 1 i 1/2 kg ryby włoszczyzna liść laurowy ziele angielskie sól pieprz jajka cytryna Sposób przygotowania: Rybę oczyścić, odciąć głowę, płetwy i ogon, resztę pokroić na dzwonka i skropić sokiem z cytryny. Włoszczyznę obrać, opłukać i zalać 1,5 l wody, dodać głowę, płetwy i ogon ryby oraz przyprawy i gotować(...)minut. Do wywaru dodać pozostałą rybę i gotować kolejne 30 minut na małym ogniu. Dzwonka wyjąć z wywaru i delikatnie oczyścić z ości. Wywar przecedzić, odparować i doprawić. Rybę i warzywa ułożyć na półmisku, zalać wywarem i ostawić do zastygnięcia. Źródło: http://www.almamarket.pl/akademia-smaku/przepis/10237

WojnaNaSmaki.pl
Ryba w sosie pieczarkowo-pomidorowym 107

Taką rybę robiłam na Wigilię..robiłam po raz pierwszy...wcześniej robiłam podobną  rybę  ale z warzywami..Jest pyszna polecam...i przypominam , że c zytelnicy bloga , którzy zrobią zakupy w  Hurtowni Oliwy   otrzymają .........25 % zniżkę...ja właśnie do tej ryby wykorzystałam kilka produktów dostępnych w tym sklepie...gorąco polecam , bo warto.. dowolna ryba sok z cytryny(...)cebule kilka łyżek ketchupu mały słoiczek koncentratu pomidorowego lub   pomidory rozdrobnione olej z ryżu 1 łyżka octu listek laurowy , ziele angielskie sól różowy pieprz ziarnisty w zalewie Rybę pokroić na kawałki, skropić sokiem z cytryny i posypać solą.Kawałki ryby panierować w mące , jajku i bułce tartej . Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Cebulę pokroić w półplasterki

Moje domowe kucharzenie
Wędzone makrele 48

Domowe wędzone makrele - nie ma nic lepszego niż ciepła ryba prosto z wędzarni, lub później na zimno do pasty lub sałatki. Przepis już znacie z bloga - identycznie robiłam pstrągi , lecz tym razem udało mi się zakupić świeże makrele, zrobić zdjęcia to i przepis powtórzę :) W ten sposób można przygotować nie tylko makrelę, ale również pstrągi, halibuta lub łososia (o hodowlanym(...)Radkowi za podpowiedź o nocnym zasoleniu. Serdecznie polecam! Składniki: świeże makrele sól kamienna gruboziarnista, niejodowana Przygotowanie: Świeże makrele wypatroszyć i odciąć głowy, jeśli pozostawiamy głowy - wyciąć skrzela i oczy, ryby umyć pod zimną, bieżącą wodą. Wypatroszone i umyte ryby solimy: solenie przez noc, 2% soli względem wagi ryby  - ryby dokładnie ważymy i odmierzamy 2% soli względem wagi ryby. Rybę

Kocham..lubię..gotuję..
Ryba w migdałach 64

Zwykle filety z ryb przyrządzamy w tradycyjny sposób, czyli w panierce. Ja proponuję wersję nieco bardziej „wykwintną” , a zarazem prostą w przygotowaniu. Moim zdaniem ryba i migdały to połączenie idealne. Zachęcam więc do wypróbowania mojego sposobu na rybkę z patelni. Ryba w migdałach   S kładniki: 4 filety z ulubionej ryby (ja użyłam Morszczuka) sól, pieprz sok z cytryny około(...)szklanki płatków migdałowych 1 jajko skrobia kukurydziana lub ziemniaczana olej rzepakowy Przygotowanie: Filety przyprawiamy sola, pieprzem i sokiem z cytryny. Jajko roztrzepujemy i obtaczamy w nim rybę. Na talerz wysypujemy mąkę i obtaczamy w niej filety. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy rybę. W międzyczasie na druga patelnię wysypujemy migdały i podsmażamy je (na odrobinie oleju)na lekko złoty kolor

Mania Gotowania
Ryba w sosie słodko kwaśnym 100

Dzisiaj pomysł na coś podobnego do naszej ryby po grecku. Wykorzystamy filety z dowolnej ryby - u mnie filety z dorsza. Do tego gorący sos słodko kwaśny ale nie ze słoika , tylko przepis na domowy. Idealnie pasuję do ryżu. Świetny pomysł na obiad. Polecam spróbować. Warto poszaleć i coś ala rybę po grecku zrobić z tego przepisu na wigilijną kolację. Składniki(...)mąką ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy i dodajemy do naszego sosu. Mieszamy i czekamy aż się zagotuje. Ściągamy z ognia i miksujemy. Dodajemy parę kostek ananasa oraz kawałki marchewki i papryki. Ryba : Rybę oprószyć solą i pieprzem , skropić sokiem z cytryny. Panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć na złoty kolor. Można rybę także grillować bez panierki. Wyłożyć rybę na talerz , polać

Magiczne Życie Marty
Ryba w sosie pikantnym z warzywami 100

większości domów ryba kojarzy się jedynie w postaci kotletów rybnych lub wersji panierowanej. Natomiast mięso rybie jest dość wdzięczne do wielu potraw  z udziałem warzyw. Świetnie komponuje się w postaci sosów, jak i zapiekanek. Ryba nie musi być nudna, choć niestety sama kiedyś o niej podobnie myślałam, dopóki nie zaczęłam więcej kombinować w kuchni i łamać pewnych utartych stereotypów(...)oregano i curry. Podałam ją z brązowym ryżem, który dopełnił całości. Ps. przypominam o trwającej do piątki akcji Gotowanie za głosowanie Składniki na 4 porcje: 4-6 filetów/kostek ryby – u mnie mintaj Ok. 100g panierki Panko lub bułki tartej 1-2 łyżki sosu słodkiego chili Tao Tao Słodka papryka w proszku 2 jajka Sól Pieprz – może być cytrynowy mąka

Fabryka pomysłów
Ryby z rodzinnej przetwórni PPH MAN – ryby z dostawą do domu 15

Lubicie ryby? My uwielbiam. Tak, nawet dzieci. Moja córeczka bardzo lubi pieczone lub smażone rybne kotleciki czy domowe rybne paluszki. Synek za to uwielbiam wędzoną makrelę. A ja? Ja kocham praktycznie wszystkie ryby w różnych postaciach – pieczone, smażone, w wersji po grecku i oczywiście śledzie. Za nimi wprost przepadam. Ryby jadamy u nas nie tylko od święta(...)ryby, to praktycznie codzienność. Łosoś w sałatce, śledź, wędzona makrela lub pasta kanapkowa z makrelą,a  na obiad smażona lub pieczona ryba. My ryby uwielbiamy. Ostatnio odkryłam fajne miejsce, gdzie można zamówić świeże ryby z dostawą do domu. A mowa o rodzinnej przetwórni PPH MAN . Ich pełną ofertę znajdziecie na e-ryby.pl PPH MAN – ryby z rodzinnej przetwórni Firma

Słodkie okruszki
Jak usmażyć rybę, żeby się nie rozlatywała? 68

Każdy kto lubi delikatne mięso ryby czasami ma problem z jej usmażeniem. Tutaj przygotowałam dla was porady, jak usmażyć rybę, żeby się nie rozlatywała. Czy znacie już wszystkie? Smażenie ryby na patelni dwustronnej  Najlepszym sposobem na usmażenie ryby bez jej rozlatywania się jest patelnia dwustronna. Na dwustronnej patelni Happycall rozgrzewamy olej i kładziemy na nim rybę. Ryby nie musimy(...)przewracać łopatką, czy widelcem. Patelnię dwustronną HAPPYCALL wystarczy zamknąć i przewrócić na drugą stronę. Wtedy ryba powoli dojdzie również z drugiej strony. Co więcej, patelnia chroni naszą kuchnię przed rozpryskującym się olejem, czy dymem z potraw. https://sklep.puregreen.pl/patelnia-dwustronna-titanium-jumbo-grill-happycall.html Polecana patelnia jest wykonana z tytanu, czyli materiału bezpiecznego dla zdrowia podczas przygotowania potraw. Specjalna silikonowa uszczelka chroni przed wypływaniem oleju

Jak u mamy
Ryba po grecku - light 289

Ryba po grecku - light Ryba po grecku - light to odtłuszczona wersja tradycyjnej ryby po grecku. Składniki farszu warzywnego pozostają takie same i tak samo się je przygotowuje jak w wersji, która większość zna, ale cały sekret odtłuszczenia tkwi w rybie, a dokładniej w sposobie jej przygotowania. Rybka w wersji znanej jest smażona, a w tej wersji rybę piecze się(...)piekarniku. Dzięki takiemu przygotowaniu ryba jest soczysta, aromatyczna dzięki przyprawom i co ważne w daniach dietetycznych - bez tłuszczu Mam nadzieję, że moja wersja tego dania przypadnie Wam do gustu. Gorąco polecam   Przepis na dwa półmiski dania Ryba po grecku - light.   SKŁADNIKI: 1 kg filetów z białej ryby ( dorsz, ewentualnie morszczuk, mintaj - jeśli ryby są mrożone należy je najpierw

WSZYSTKO SMACZNE
Ryby wędzone – czy na pewną są zdrowe? 113

metodą konserwacji żywności, przedłuża trwałość produktów spożywczych. To dym wędzarniczy konserwuje żywność, działając jednocześnie przeciwbakteryjnie. W procesie wędzenia nadaje się produktom charakterystycznego smaku i aromatu, którego nie sposób pomylić. Ryby wędzone to najczęściej spotykane w naszym kraju przekąski z dymu (prócz szynek i mięs). Pytanie, które warto zadać brzmi: czy ryby wędzone są zdrowe ? Dużo zależy od tego jak często(...)jemy ryby wędzone, jakie ryby jemy, jak zostały przygotowane i uwędzone. Jakie ryby wędzone wybierać? Do wędzenia nadają się zarówno ryby tłuste (np. łosoś, makrela), które wchłaniają z dymu więcej aromatu i smaku, jak i chude (np. dorsz). Jak zawsze świeżość ryby jest bardzo ważna. Osoba wędząca ryby powinna zadbać o to, by ryba była świeża, wypatroszona i dokładnie umyta

Ciasna Kuchnia
Ryba w cieście koperkowym 106

Składniki: 1 duży płat białej ryby (u mnie miruna) sok z cytryny przyprawa do ryb Ciasto: 2 łyżki mąki(...)ziemniaczanej 5 łyżek maki pszennej sól 1 jajko suszony lub świeży koperek 2 łyżki mleko - 60-80 ml Sposób wykonania: 1. Odmrożoną, umytą i osuszoną rybę skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy przyprawą do ryb. Dzielimy na mniejsze porcje. 2. Wszystkie składniki ciasta poza koperkiem miksujemy. Wsypujemy koperek i mieszamy. 3. Rybę maczamy w cieście z każdej strony, kładziemy

Kuchnia domowa Ani
Ryba w sosie pomidorowo - miodowym (" po grecku ") 326

Wszyscy z pewnością znają rybę " po grecku ". My proponujemy rybę w naszym, nieco innym wydaniu.     Składniki: -1 kg ryby -7 średnich cebul -2 koncentraty pomidorowe po 200 ml -2 marchewki -4 łyżki miodu -1/2 szklanki wody -sól, pieprz, majeranek -olej do smażenia    Opłukaną, osuszoną rybę dzielimy na porcje, przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem,  skrapiamy(...)olejem i odstawiamy na ok. 2 godziny.    Cebulę kroimy w cienkie ćwierćplasterki, marchew tarkujemy  na grubych oczkach.    Rybę podsmażamy na oleju do zrumienienia. Zdejmujemy z patelni.    Na pozostałym oleju podsmażamy do zeszklenia cebulę z marchewką. Dodajemy miód i smażymy jeszcze ok. 5 minut.    Dodajemy koncentrat pomidorowy i wodę, doprawiamy do smaku

Maminek kulinarny
Ryba w sosie śmietanowym 203

filety z ryby 100g śmietany 18% sok z połowy cytryny  tymianek łyżka mąki łyżka masła pół szklanki mleka łyżka oleju sól, pieprz, gałka muszkatołowa koperek Marynata do ryby: sok z połowy cytryny mieszamy z tymiankiem, solą i pieprzem. Polewamy filety i odstawiamy na godzinę lub dwie.    Sos: Masło roztapiamy, dodajemy mąkę. Mieszamy i chwilę podsmażamy(...)się nie przypalił. Następnie dodajemy śmietanę, przyprawiamy solą, pieprzem i gałką . Na koniec doda jemy posiekany koperek.   Rybę owijamy folią aluminiową, pieczemy 15 min w 180 stopniach. Następnie folię rozwijamy i podpiekamy chwilkę, żeby ryb a się zarumieniła.   Upieczoną rybę polewamy sosem i gotowe! :) SMACZNEGO

Czerwona Porzeczka
Ryba po grecku 107

Ryba po grecku jest jednym z dań, które gości w naszej rodzinie podczas kolacji wigilijnej. Zazwyczaj jest przygotowywana w podwojonych proporcjach, by została na następne dni :) Składniki: - 4 marchewki - 3 pietruszki - 1/2 selera - 1 por - 2 liście laurowe - 3 ziela angielskie - 2 łyżki koncentratu pomidorowego - sól i pieprz - 6 płatów ulubionej ryby - 2 jajka - mąka Przygotowanie: Warzywa kroimy(...)nich liście laurowe oraz ziele angielskie. Pod koniec smażenia, gdy warzywa są już miękkie solimy je i pieprzymy do smaku oraz dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i zestawiamy z ognia. Ryby rozmrażamy, obtaczamy w jajku i mące a następnie smażymy. W naczyniu żaroodpornym układamy na zmianę warstwę warzyw, ryby, warzyw, ryby i ponownie warzyw

Zainspirowana w kuchni
Ryba w galarecie z limonką 175

ziarna pieprzu i ziela angielskiego listek laurowy sól  pieprz 4 łyżeczki żelatyny  głowa, płetwy i kręgosłup z ryby 1. Sprawiamy rybę, wykrawamy filety bez skóry, resztę ryby dokładamy do bulionu warzywnego.  2. Bulion przyprawiamy solą i pieprzem, gotujemy przez pół godziny, odcedzamy przez bardzo drobne sito lub przez gazę. Do ciepłego wywaru dodajemy żelatynę(...)dokładnie mieszamy do zupełnego rozpuszczenia żelatyny, odstawiamy do wystudzenia. 3. Filety z pstrąga lekko solimy i oprószamy pieprzem. Na rondel z wrzącą wodą nakładamy sito, a na nim układamy rybę, przykrywamy pokrywką i gotujemy na parze przez ok 10 minut, po ugotowaniu filety pstrąga skrapiamy świeżym sokiem z limonki. 4. Przygotowujemy formę, wlewamy do niej tężejący bulion, układamy świeżą natkę

Apetyczna babeczka
R... Ryba po grecku! 305

tylko w Wigilię. W naszym TOP5 znajduje się barszcz z uszkami (wszystko home made!), karp pieczony z pieczarkami, tatar z łososia, pierogi z kapustą i grzybami oraz... ryba po grecku! Zazwyczaj jemy ją rano na śniadanie, jednak dziś postanowiłam przyrządzić ją na obiad. Trochę pracochłonna, ale czasem fajne pokrzątać się po kuchni, tym bardziej, jeśli wynikają z tego takie dobre(...)skrapiamy sokiem z cytryny i obtoczamy w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, aż ryba będzie złocista. Nagrzewamy piekarnik do 170'C. Do warzyw dodajemy koncentrat, trochę bazylii, pietruszkę i Maggi do smaku. Mieszamy. Na naczynie wykładamy najpierw warstwę warzyw, potem ryby i przykrywamy to znowu warzywami. Przykrywamy folią aluminiową srebrną stroną do środka. Pieczemy przez

Kitchens Alphabet
Pstrag pieczony w folii z rozmarynem,cytryną i czerwoną papryką 60

przepadam za pstragiem w ogole za rybami slodkowodnymi.Dzisiejsze danie obiadowe to czysty przypadek.Lada chlodnicza z rybami w moim sklepie zapelniona jest zwykle wieloma gatunkami ryb.Dzis posucha kompletna.Mialam do wyboru  pstraga i pange.Pangi z wiadomych wzgledow nigdy nie kupuje. Poniewaz od kilku dni byla na dzis zaplanowana ryba,w koszyku wyladowaly pstragi. Zastanawialam sie jak je upiec,zeby(...)wypelnic nimi naciecia w rybie..Calosc posypackoperkiem.Na wierzchu ulozyc kilka wiorkow masla.Zagiac brzegi i gore folii robiac torebke,w ktorej bedzie piekla sie ryba. Piekarnik nagrzac do 200 ° C.Wlozyc ryby do goracego piekarnika i piec okolo 25-35 minut.Czas pieczenia zalezy oczywiscie od wieloksci ryb.10 minut przed koncem rozchylic folie,jesli chcemy rybki troche przypiec,zrumienic.Smacznego! DLACZEGO WARTO JESC

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Halibut z chrzanową panierką na puree z zielonego groszku 89

zdrowe.Znajdziemy w nich pelnowartosciowe bialko o wysokiej przyswajalnosci,nienasycone kwasy tluszczowe,witamine D,szereg skladnikow mineralnych jak:jod,selen,fluor,magnez czy wapn.Najistotniejszym skladnikiem odzywczym w jaki bogate sa ryby to kwasy tluszczowe z rodziny omega-3.Te maja korzystny wplyw na: -uklad krazenia chronia przd powstaniem blaszki miazdzycowej -zmniejszaja arytmie serca,chronia przed zawalem,zm,niejszaja krzepliwosc krwi -pobudzaja(...)dosc,ze posiadaja znikome wartosci odzywcze,maja bardzo wysoka zawartosc toksyn. U mnie dzis halibut.Dla mnie osobiscie po lososiu to najsmaczniejsza ryba morska.W jakikolwiek sposob sie ja przyrzadzi jest wysmienita.Dzisiejsza propozycja jest swietna dla osob,ktore lubia ryby,ale przeszkadza im zapach ryby w trakcie przyrzadzania.Ten sposob pieczenia ryby,podpatrzylam wiele lat temu w Telewizji Sniadaniowej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Indonezyjskie czerwone curry z rybą 100

dłuższego czasu miałem ochotę na zjedzenie czegoś orientalnego i pikantnego. Przygotowałem dzisiaj czerwone curry z rybą z czerwonym ryżem jaśminowym i dużą ilością limonki. Danie jest bardzo proste w przygotowaniu, pożywne i ciekawe w smaku. Do przygotowania curry użyłem: 250 gram filetu z dorsza (może być jakakolwiek ryba o białym mięsie, nie polecam jedynie nienadającej się do konsumpcji pangi(...)pikantne albo pozostawiamy albo usuwamy pestki papryczki chili). Paprykę wydrążyłem z gniazd nasiennych i pokroiłem ją w cienkie paski, które następnie przekroiłem w poprzek na 3 części. Filety z ryby pokroiłem na dość spore kawałki, przypominające kwadraty o boku około 3 cm. Wszystkie trzy limonki dokładnie umyłem, a następnie dwóm z nich odkroiłem górny i dolny kawałek skórki, a następnie

Wyprawy kulinarne