ryba - 21959 przepisów (strona:9/1464)

RYBA W SOSIE KOPERKOWYM. 149

Klasyka domowych rybnych obiadów. Jedna z najprostszych i najbardziej chyba znanych potraw rybnych. Zresztą, nic dziwnego - biały, śmietanowy sos z dużą ilością świeżego koperku idealnie pasuje do delikatnej ryby. RYBA W SOSIE KOPERKOWYM. /znany i lubiany;/ 3-4 porcje 350g filetów z białej ryby (dorsz, mintaj, itd.) 1 cebula 2 pęczki świeżego koperku 150 ml białego wytrawnego wina(...)śmietanki 12% 150 ml mleka 3 łyżki mąki sok z 1 cytryny sól, pieprz, olej roślinny Filety z ryby nacieram solą, pieprzem i skrapiam sokiem z połowy cytryny. Odstawiam na kwadrans. Cebulę obieram, siekam, szklę na odrobinie oleju. Wlewam wino i czekam,  aż częściowo wyparuje. Następnie dodaję śmietankę i posiekany koper. Zagotowuję. W mleku rozprowadzam mąkę i dodaję

W kuchni Karmel-itki
Flądra po toskańsku! / RYBA 155

FLĄDRA PO TOSKAŃSKU- MÓJ NUMER JEDEN NA RYBĘ! Pudliszki - Pomidorowe inspiracje! W ramach akcji kulinarnej - PUDLISZKI- POMIDOROWE INSPIRACJE!- zapraszam cieplutko na przepyszny obiad, gdzie w roli głównej flądra- podana na sposób toskański, tj. z sosem pomidorowym z dużą ilością dorodnych oliwek, czosnku, oliwy z oliwek i cebulki, podana z młodymi zapiekanymi ziemniaczkami ze świeżym rozmarynem! PALCE LIZAĆ! MÓJ NAJLEPSZY SPOSÓB(...)RYBĘ! ZAPRASZAM! SKŁADNIKI: - 2 flądry - koncentrat pomidorowy Pudliszki - zielone oliwki - 2 młode cebulki - dymka - świeża bazylia - 2 -3 ząbki czosnku - 4 -6 łyżek oliwy z oliwek - sól morska - pieprz kolorowy - łyżka masła - 5 łyżek mąki pszennej (do obtoczenia ryb) WYKONANIE: 1. RYBA - ryby oczyść, osusz, oprósz solą morską - obtocz w mące pszennej - rozgrzej patelnię - wlej oliwę z oliwek i smaż

SMYKWKUCHNI
Bardzo zdrowa ryba na parze z warzywami 126

Szybkie, smaczne i lekkie danie to to co lubię teraz najbardziej. Ale taką samą rybę zjadł i S, więc wcale ta cała panierka nigdy nie była nam potrzebna. Ja dałam sporo cytryny i koperku, ale takie smaki lubię. Wy pokombinujcie co Wam smakuje najlepiej i tak też przyprawcie swoje danie. Smacznego! Składniki : * po jednym filecie z ulubione ryby - u mnie(...)był morszczuk * kilka plasterków cytryny * łyżeczka oleju lnianego * gałązka koperku * sól, świeżo mielony czarny pieprz do smaku * warzywa na patelnie bądź ulubiony mix warzyw Przygotowanie : Na kawałku foli układamy rybę, delikatnie smarujemy olejem lnianym bądź oliwą z obu stron. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na każdym kawałku układamy po kilka plasterków cytryny oraz koperek. Można dodać też czosnek przeciśnięty przez praskę

Magiczne Życie Marty
Moja ulubiona ryba... 173

spakowania. Moja Coreczka dobiera sobie wlasnie ostatnie zabawki, bez ktorych w taka podroz pojechac nie mozna ;) Ja zas korzystam w wolnej chwili by napisac pare slow o mojej ulubionej rybie w occie. Taka ryba byla u nas zawsze na Swieta, praktycznie odkad pamietam. Rodzice zawsze smazyli nieco wiecej filetow z drsza czy mintaja by wlasnie przygotowac je w takiej zalewie(...)Dzieki temu, ze do zalewy moja Mama zawsze dodawala cukier jest ona dosc lagodna, lekko slodkawa. Ryba zas smakuje wybornie. Po latach rowniez i ja i moja Siostra robimy taka rybe u siebie w domu. Taka zalewa jest tez dobrym rozwiazaniem gdy po Wigilii zostaje usmazona ryba, a nikt juz nie ma ochoty na kolejne jej odgrzewanie. W occie rybka

Przysmaki Karolki
Ryba wpływa na wszystko! 205

Rybna dieta ma bardzo pozytywny wpływ na organizm człowieka - gwarantuje prawidłowy rozwój oraz funkcjonowanie przez całe życie. Ryby są źródłem pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka.    Tłuszcz zawarty w rybach jest jedynym zdrowym tłuszczem zwierzęcym. W przeciwieństwie do innych tłuszczów zwierzęcych, które w swym składzie zawierają kwasy tłuszczowe nasycone, składa się w dużej(...)eliminują zły. Mają silne działanie przeciwmiażdżycowe. Wpływają także korzystnie na pracę mózgu. Poprawiają jego ukrwienie i usprawniają procesy poznawczo-myślowe.     Osoby, które jedzą dużo ryb są sprawniejsze umysłowo w starszym wieku i znacznie rzadziej zapadają na chorobę Alzheimera. Dieta bogata w ryby ma także działanie antydepresyjne.   (źródło:  kampania społeczna "Ryba wpływa

W kuchni Karmel-itki
RYBA PO JAPOŃSKU. 367

armia!  A co najzabawniejsze, ciągle powtarzam sobie, że przyszykuję mniej, na pewno w tym roku nie zaszaleję. I co? Guzik. Zawsze wychodzi o połowę więcej niżeli się spodziewam. RYBA PO JAPOŃSKU. / od kilku lat na wigilijnym stole; / 1kg filetów rybnych (np. mintaj, miruna) słoik papryki konserwowej słoik ogórków warszawskich słoik pieczarek marynowanych 4-5 dużych cebul mąka bułka tarta(...)kilka jaj przyprawa do ryb sok z cytryny zalewa: ( robię ją na smak, często zmieniam proporcje ) 4 słoiczki koncentratu szklanka wody szklanka octu 1/2 szklanki oleju 3-4 łyżki cukru 2 łyżki soli Ryby posypuję przyprawą do ryby, skrapiam sokiem z cytryny i zostawiam na kwadrans w lodówce. Panieruję je w jajku, obtaczam w mące, znów w jajku, potem

W kuchni Karmel-itki
Lin w śmietanie 46

klarowanego – ja użyłam zwykłego i też ładnie się usmażył bez przypalania) 1 cebula nieduża około 80 g 1 cytryna 200ml śmietanki 30 % lub śmietany 18% (*) mąka do obtoczenia ryby (może być pszenna lub bezglutenowa np kukurydziana) sól i świeżo zmielony pieprz do smaku Dodatkowo: Koperek lub natka pietruszki do poprawy smaku sosu oraz dekoracji. Ja akurat nie miałam(...)ręką, więc ryba na foto jest w kremowo białym sosie. PS. Możesz użyć także zwykłej śmietany 18%, ale istnieje ryzyko zważenia. Aby śmietana 18% nie zważyła się podczas duszenia, należy dodać do niej sok z połowy cytryny. Taniej jest wykorzystać zwykłą śmietanę, ale bezpieczniej i prościej słodką 30%. Wybór pozostawiam dla Was i w opisie wykonania uwzględniam obie wersje

Ania gotuje
RYBA W PANIERCE ZAPIEKANA Z SEREM I PRAŻONĄ CEBULKĄ, Z TZATZIKAMI I MŁODYMI ZIEMNIAKAMI 74

Naszła mnie ostatnio tak wielka ochota na rybę, że szybciutko wyczarowałam taki oto przepyszny obiad... I stwierdziłam przy okazji, że coś za mało ryb ostatnio kupuję, więc obiecałam sobie poprawę, bo ryby uwielbiam, moje Dzieci również za nimi przepadają, a zawsze jedliśmy ich sporo.   Zaserwowałam zatem rybę panierowaną (na dwa sposoby, ale o tym zaraz(...)cóż począć: "bloger zawsze je zimne"...  😉 W każdym razie rybka była przepyszna, a ciągnąca się "kołderka" z sera, odrobiny majonezu i cebulki prażonej była jej idealnym zwieńczeniem. Zrobiłam rybę na dwa sposoby, bo nie mogłam się zdecydować, w której wersji będzie lepsza. Mój Syn chciał, abym usmażyła rybę w cieście naleśnikowym, tak też więc zrobiłam z połową ryby

Słodko-Słony Świat Ilony
Ryba po grecku 85

Opis Ryba po grecku: Ryba po grecku to pyszne tradycyjne danie nie tylko na wigilijny stół. Oczywiście Wigilia nie odbędzie się bez tego dania, ale przygotowuję je zawsze kiedy najdzie mnie ochota. Danie to nie jest trudne ani czasochłonne do zrobienia, więc jest to ogromnym plusem. Ryba po grecku wcale nie ma wiele wspólnego z Grecją. Jest za to daniem(...)które bardzo lubią Polacy. Rybę z warzywami możesz podać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Bardzo dobrze smakuje podgrzewana na drugi, czy nawet trzeci. Ja zazwyczaj podaję ją na zimno. Można ją przygotować z filetów dorsza, pangi, morszczuka czy innych filetów rybnych. Pożywna ryba i solidna porcja warzyw z ryby po grecku czynią pożądane danie w codziennej diecie

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Jak przyrządzić rybę, aby była soczysta? 84

Mięso ryby przyrządzamy na wiele różnych sposobów – gotujemy, pieczemy, smażymy czy grillujemy. Prawidłowo przyrządzona i przyprawiona ryba jest nie tylko źródłem witamin, ale także kopalnią różnych smaków. Jeśli zadbamy o to, aby była wystarczająco soczysta, to będzie wręcz rozpływać się w ustach. Jak sprawić, by poddawana obróbce termicznej ryba nie była sucha? (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ogólne zasady obróbki termicznej(...)ryb Przyrządzona ryba staje się zbyt sucha najczęściej wtedy, gdy jej obróbka termiczna trwa zbyt długo lub temperatura jest zbyt wysoka. Taka potrawa nie jest esencjonalna w smaku – suche mięso jest znacznie mniej aromatyczne. Jak tego uniknąć? Podstawową kwestią warunkującą czas obróbki termicznej mięsa rybiego jest rodzaj ryby i jej wielkość. Przyjmuje się, że na każde 2,5 cm grubości

Kulinarne Przeboje
DOBRE RYBY – to w nich tkwi zdrowie i smak 160

dziecka uwielbiam ryby. Smażone, pieczone, grillowane, wędzone, same lub z dodatkami… Zawsze uważałam, że to jedno z lepszych dań. A do tego nie należy zapominać, że ryby są nie tylko smaczne, ale także zdrowe. Oczywiście należy wybierać dobre ryby, bo niektóre gatunki mają mniejszą wartość odżywczą. Ja przede wszystkim polecam: pstrąga – ma smaczne chude mięso i zawiera najwięcej(...)spośród ryb słodkowodnych kwasów omega-3; łososia – to jedna z najtłustszy ryb zawiera aż 4,79 g w 100 g części jadalnej wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz m.in. witaminę A, D, E i B, jod i potas; karpia – przede wszystkim królewskiego. Ma różowe pyszne mięso i niewiele łusek; jesiotra – bogactwo potasu i fosforu. Dodatkowo, jeśli sami nie łowicie

Słodkie okruszki
Ryba po grecku 158

Około 0,5 do 1 kg soli ( ryby ) Około 8 marchewek 2 cebule Vegeta Pieprz ziołowy Piątnica Papryka czerwona Piątnica 1 mały słoiczek przecieru pomidorowego Oliwa do smażenia ryby Mąka do panierowania ryby Wykonanie :  Rybę umyć i osuszyć ręczniczkiem papierowym , pokroić na małe kawałeczki . Posolić i obtaczać w mące , smażyć na złoty kolor. Marchewkę obrać(...)wymieszać z marchewką i cebulą. W głębokim rondlu rozgrzać około 0,5 do 1 szklanki oliwy wrzucić marchew i dusić do miękkości. W szklanym naczyniu układamy warstwami , marchew , ryba, marchew i tak dalej . Odstawić na kilka godzin do lodówki. Podawać na ciepło lub zimno . Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Aromatyczna ryba po grecku z goździkami 149

potrawami. Z mamą przygotowałyśmy: zimne nóżki, rosół, schab, sałatkę jarzynową, ciacho, bigos, oraz rybę po grecku. Pierwszy raz dodałam goździki i nie żałuję. Nadały bardziej wysublimowanego smaku. Idealna propozycja także na święta Bożego Narodzenia. Zdjęcia robiłam w pięknych promieniach listopadowego słońca.... Składniki: 0,5 kg filetów ryby np. morszczuka, dorsza, mintaja 3 marchewki 1 duża pietruszka 1 średni seler(...)mały por 2 listki laurowe 3 ziela angielskie 4 gożdziki (można pominąć) sok z połowy cytryny 3 łyżki przecieru pomidorowego sól, pieprz olej do smażenia mąka do obsypania ryby (można pominąć)  Marchwie, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o grubych oczkach. Por kroimy w piórka a cebulę w kostkę. Wszystko podsmażamy na oleju. Dodajemy liście laurowe, ziela angielskie

Bon Appetit Małgorzaty
Ryba w cieście francuskim 136

Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 filety ryby (u mnie dorsz) 1 cebula 1 łyżka masła olej 1 mały por 30 dag pieczarek sól, pieprz majeranek jajko do posmarowania Sposób przygotowania: 1. Rybę odmrożoną osuszyć. 2. Cebulę posiekać, pora pokroić w talarki lub półtalarki, zrumienić na oleju i maśle, dodać majeranek. 3. Pieczarki obrać, pokroić w plasterki, obsmażyć(...)Ciasto i filety podzielić na 4 porcje. Na każdym płacie ciasta ułożyć rybę, oprószyć solą i pieprzem, wyłożyć porcje cebuli z pieczarkami i porem, złożyć i skleić brzegi. Wierzch posmarować jajkiem. 5. Piec w piekarniku w 180 st. C przez 20-30 minut - w zależności od grubości ryby. Jakby ryba była gruba to można ją chwilę usmażyć na patelni

Kuchnia domowa Ani
Ryba w chrzanowej panierce 137

dorsz lub miruna) 1 łyżeczka tartego chrzanu sól 2-3 łyżki mąki 2-3 łyżki bułki tartej 1 jajko olej do smażenia pieprz Sposób wykonania: 1. Filet z ryby rozmrozić, opłukać wodą i osuszyć. Pokroić na porcje. Oprószyć solą i pieprzem. 2. Przygotować panierkę: jajko wymieszać z chrzanem. W osobnych naczyniach przygotować mąkę i bułkę tartą. 3. Kawałki ryby opanierować najpierw w mące, potem w jajku z dodatkiem chrzanu, a na koniec w bułce tartej. Rybę smażyć na oleju na złoto z obu stron. Smacznego!!! Źródło: Przepisy czytelników, nr 2/2014

Kuchnia domowa Ani